2008. március 6. csütörtök

márc. 6
5:32
"A diktátorok nem halhatnak természetes halált" (Infostart)
Fél évszázadnál több telt el Sztálin halála óta, a rejtély azonban nem oldódott meg, és változatlanul a legvadabb pletykák keringenek arról, hogyan és miben is halt meg valójában.
márc. 6
6:10
Az amerikai külügyminiszter elutasította Dél-Oszétia függetlenségét (Kripto Akadémia)
Elutasította Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Dél-Oszétia felhívását, amelyben Grúzia szakadár régiója függetlensége elismerését kérte.
márc. 6
6:37
Szerbia tiltakozott Szlovéniánál Koszovó elismerése miatt (Kripto Akadémia)
Diplomáciai jegyzékben tiltakozott a szerb külügyminisztérium a ljubljanai kormánynál amiatt, hogy az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia - a volt jugoszláv tagköztársaságok közül elsőként - szerdán elismerte Koszovó függetlenségét.
márc. 6
6:42
Kútba dőlhet a macedón NATO-tagság a névvita miatt (Kripto Akadémia)
Macedónia a NATO tagja szeretne lenni és nem érez kényszert arra, hogy megváltoztassa az ország nevét - tudatta a kis balkáni állam a The Times című brit lapban csütörtökön megjelent közleményében.
márc. 6
6:48
A gázai palesztinok helyzete most a legrosszabb 1967 óta (Kripto Akadémia)
A Gázai övezet másfél milliós palesztin lakosságának helyzete most a legrosszabb azóta, hogy Izrael 1967-ben megszállta a palesztin területet - állapította meg nyolc brit nem kormányzati szervezet jelentésében.
márc. 6
7:59
Gerillák felrobbantották a Kolumbia és Ecuador közötti olajvezetéket (Kripto Akadémia)
A kolumbiai szélsőbaloldali gerillák felrobbantották a Kolumbia és Ecuador között húzódó olajvezeték legalább hét szakaszát - jelentette be helyi idő szerda este Manuel Maiguashca kolumbiai bányászati miniszter.
márc. 6
8:10
Nyolc gyermek után ingyenes közszolgáltatások (Kripto Akadémia)
A születésszám robbanásszerű növekedésére számít a türkmén államfő, aki különböző juttatásokat helyezett kilátásba a nyolc, vagy még több gyermeknek életet adó asszonyoknak.
márc. 6
8:52
Hanyatlás előtt? (Kitekintő)
Ma, amikor a bukott államok összeomlása, az energiahordozók fogyása, a magánhadseregek felemelkedése és a haditechnika elképesztő ütemű drágulása egy "új középkor" eljövetelének esélyére figyelmeztetnek, nem feledhetjük, hogy azt a bizonyos "eredeti középkort" milyen nehéz idők vezették be.
márc. 6
8:59
Chávez követeli, hogy ítéljék el a kolumbiai "agressziót" (Kripto Akadémia)
A venezuelai elnök "háborús bűncselekménynek" nevezte szerdán a kolumbiai hadsereg ecuadori területen végrehajtott minapi katonai akcióját, és az ecuadori államfővel együtt követelte, hogy a nemzetközi közösség ítélje el a kolumbiai "agressziót".
márc. 6
9:04
Felrobbantottak egy izraeli katonai terepjárót (Kripto Akadémia)
Palesztin fegyveresek felrobbantottak csütörtökön egy izraeli katonai terepjárót a Gázai övezet határán.
márc. 6
9:15
Felrobbantottak egy terepjárót palesztin fegyveresek (Infostart)
A Gázai övezet határán egy izraeli katona meghalt, egy másik megsebesült, amikor palesztin fegyveresek felrobbantottak egy izraeli katonai terepjárót - közölte az al-Dzsazíra hírtelevízió.
márc. 6
9:49
Obama nagymama: Elég a piszkos trükkökből (Kripto Akadémia)
Elég volt a piszkos trükkökből - üzeni Kenyából Barack Obama szenátor nagymamája mindenkinek, aki megpróbálja lejáratni az unokáját.
márc. 6
9:59
Pezsgőben "fürdenek" a britek (Infostart)
Nagy-Britannia a történelmében még soha annyi pezsgőt nem importált, mint tavaly. A szigetországban 2007-ben összesen 39 millió üveggel fogyasztottak az emberek a nemes italból.
márc. 6
10:02
Learatják az adóparadicsomot? (Kitekintő)
A pénzügyminiszterek ülésén a németek egy olyan intézkedéssorozatot kívánnak előterjeszteni, melynek révén rávehetnék az adóparadicsomokat arra, hogy teljes mértékben együttműködjenek az uniós adóhatóságokkal.
márc. 6
10:16
Öt iszlamistát fogtak el a Bhutto-gyilkosság miatt (Kripto Akadémia)
Egy pakisztáni terrorizmusellenes bíróság előzetes letartóztatásba helyezett csütörtökön öt, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődőnek nevezett iszlamistát, miután azzal vádolta meg őket, hogy részt vettek tavaly december 27-én a Benazir Bhutto volt miniszterelnök elleni merényletben.
márc. 6
10:55
FTD: Európa túlzottan függ az orosz energiapolitikától (Kripto Akadémia)
A legutóbbi orosz-ukrán gázvita tovább erősítette az Európai Unióban amúgy is meglévő aggodalmakat amiatt, hogy Európa az orosz energiapolitika játékszerévé válhat - írta a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap.
márc. 6
11:18
Méregdrága aranytollal írja alá Václav Klaus az elnöki esküt (Kripto Akadémia)
Méregdrága aranyból és platinából készült különleges töltőtollal írja alá pénteken a cseh államfői eskü szövegét Václav Klaus, akit február közepén választottak újabb öt évre a Cseh Köztársaság elnökévé.
márc. 6
11:22
Küszöbön áll a cyberháború? (Infostart)
A számítógépes támadások veszélyét ugyanolyan komolyan veszi a NATO, mint egy esetleges rakétacsapás lehetőségét - állítja egy magas rangú tisztviselő.
márc. 6
11:33
Magyar politikus is belekeveredett a szlovák bundabotrányba (Infostart)
Újabb megvesztegetési botrány foglalkoztatja a szlovák labdarúgást. A korrupciós ügybe a Magyar Koalíció Pártjának egyik magas rangú politikusa is belekeveredett.
márc. 6
12:01
A két romániai magyar szervezet csak összefogva lehet esélyes (Kripto Akadémia)
A romániai új választási törvény elméletileg még azt is lehetővé teszi, hogy mind a két magyar szervezet bejusson a törvényhozó testületbe, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a bejegyzés alatt álló Magyar Polgári Párt (MPP) nem fog össze, jó eséllyel parlamenti képviselet nélkül maradhat az erdélyi magyarság - olvasható az Új Magyar Szó csütörtöki…
márc. 6
12:07
Mégsem lesz idegen nyelv a magyar a szlovákiai iskolákban (Kripto Akadémia)
Korábbi értesülésekkel ellentétben a szlovák kormány által szerdán jóváhagyott oktatási törvénytervezet értelmében mégsem minősül majd idegen nyelvnek a szlovákiai magyar iskolákban a diákok anyanyelveként oktatott magyar nyelv és irodalom.
márc. 6
12:17
Folytatódik a német közalkalmazottak sztrájkja (Kripto Akadémia)
Több német tartományban és Berlinben is folytatódott csütörtökön a német közalkalmazottak figyelmeztető sztrájkja.
márc. 6
12:24
Elefántok vagy bioüzemanyag? (Kitekintő)
Az erdőirtásoknak köszönhetően Indonézia harmadik lett szénkibocsátás tekintetében a világranglistán. Az őserdők helyére jövedelmezőbb pálmaligeteket ültetnek, ezek azonban elveszik a veszélyeztetett fajok élőhelyét.
márc. 6
12:27
Mégsem lesz idegen nyelv a magyar a szlovákiai magyar iskolákban (Infostart)
Mégsem minősül majd idegen nyelvnek a szlovákiai magyar iskolákban a magyar nyelv és irodalom. Korábbi értesülések szerint a pozsonyi kormány által szerdán jóváhagyott tervezetben még szerepelt ilyen tartalmú kitétel.
márc. 6
12:50
Kisebb pokolgép robbant egy toborzóirodában New York központjában (Kripto Akadémia)
Robbanás történt csütörtökön a New York-i Times Square térségében, közel az amerikai hadsereg egyik toborzóirodájához.
márc. 6
13:01
Tovább bénítja Németországot a sztrájk (Infostart)
Több német tartományban és Berlinben is folytatódott a német közalkalmazottak figyelmeztető sztrájkja. Az érdekképviseleti szövetség 8 százalékos béremelést követel, a munkáltatók viszont 5 százalékot ajánlottak a következő két évre.
márc. 6
13:34
Újabb tiltakozás a vereckei emlékmű ellen (Kripto Akadémia)
A Vereckei-hágón épülő emlékmű a magyar állam jelképe, az ott kialakított park Magyarország egykori határát állítja vissza, ami a magyar sovinizmus leplezetlen megnyilvánulása - áll abban a nyilatkozatban, amelyet csütörtökön tett közzé a Szvoboda Összukrajnai Szövetség Voliny megyei szervezete.
márc. 6
13:36
Megbukik a szerb kormány? (Kitekintő)
Bár a mai parlamenti ülésen a határozat megszavazását elnapolták, a kormányzó koalíció egysége teljesen megtört a Koszovó kérdés beadványán.
márc. 6
13:45
Román-magyar hadisíregyezmény (Kripto Akadémia)
A hadisírok és háborús emlékművek kölcsönös gondozásáról kétoldalú egyezményt írt alá csütörtökön Bukarestben Szekeres Imre magyar és Teodor Melescanu román honvédelmi miniszter.
márc. 6
13:47
Kisebb pokolgép robbant egy toborzóiroda közelében New Yorkban (Metropol)
Kisebb robbanás történt csütörtökön a New York-i Times Square térségében, de személyi sérülés nem történt, és az anyagi kár sem jelentős. A helyi NY1 televízióállomás szerint robbanószerkezet okozta a detonációt a (helyi idő szerint) hajnali órákban, közel az amerikai hadsereg egyik toborzóirodájához.
márc. 6
14:04
Tomboló rajongók fogadták a római Farkasokat (168 Óra Online)
Elszabadult a pokol csütörtök hajnalban a fiumicinói reptéren, miután a Bajnokok Ligájában az AS Roma idegenben legyőzte a Real Madridot, és így bejutott a negyeddöntőbe. [Dátum: 2008. 03. 06. 12:54]
márc. 6
14:12
Őrizetbe vettek egy orosz illegális fegyverkereskedőt (Kripto Akadémia)
Afrikai háborús területekre fegyvert csempésző, az ENSZ tilalmát megsértő orosz fegyverkereskedőt vett őrizetbe csütörtökön Bangkokban a thaiföldi rendőrség.
márc. 6
14:52
A Gazprom kiegyezett Ukrajnával (Kitekintő)
A három válságos nap után Oroszország újra teljes gázellátást biztosít Ukrajna számára.
márc. 6
15:15
Kubai cyber-lázadók a neten ássák alá Castróék hatalmát (168 Óra Online)
Kubai fiatalok digitális kamerákkal és titkos internet-kapcsolattal felszerelkezve szegülnek ellen a hivatalos kubai médiának. [Dátum: 2008. 03. 06. 12:57]
márc. 6
15:17
Ázsiai hamisítókra csaptak le a CeBIT-en (Infostart)
A világ legnagyobb informatikai vásárán, a hannoveri CeBIT-en ismét rendőri beavatkozás vetett végett több ázsiai kiállító részvételének. A hatósági fellépést az váltotta ki, hogy a gyanúba került cégek plágiumokkal csábították a vevőket.
márc. 6
16:46
Róka fogta csuka a Közel-Keleten (Metropol)
Egyre inkább róka fogta csuka helyzetre hasonlít a közel-keleti rendezésben részt vevő felek erőlködése, mivel a partvonalról figyelő harmadik fél zavaró akciói láttán fogy a remény arra, hogy még George W. Bush elnöksége alatt sikerül nyélbe ütni a hat évtizedes válságot lezáró megállapodást.
márc. 6
17:02
Miért száll szembe Irán az egész világgal? (Kitekintő)
Az iráni elnök tegnap kijelentette, hogy nem hajlandó többet atomprogramjáról senkivel sem tárgyalni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségen (NAÜ) kívül.
márc. 6
17:45
Hosszú, csúnya harctól tartanak demokrata vezetők (Kripto Akadémia)
Hosszú, csúnya előválasztási küzdelemtől tart az amerikai Demokrata Párt több vezetője Hillary Clinton keddi győzelmei után - írta a csütörtöki Los Angeles Times. Az elnökjelöltségért folyó versenyfutás szinte bizonyosan maratoni hosszúságú lesz: nem valószínű, hogy akár Hillary Clinton, akár Barack Obama szenátor visszalép, és a nyár végi pártkonvencióig már egyiküknek sincs esélye összegyűjteni…
márc. 6
18:29
Az internetes szólásszabadság első világnapja (Metropol)
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) az UNESCO védnökségével március 12-én tartja az internetes szólásszabadság első világnapját - jelentette be csütörtökön a nemzetközi újságíró jogvédő szervezet közleményében.
márc. 6
18:46
Ukrajnában népszavazást tartanak a NATO-csatlakozásról (Metropol)
Az ukrán parlament - az ellenzék háromhetes obstrukciója után - csütörtökön támogatta, hogy népszavazás döntsön az ország NATO-csatlakozásáról.
márc. 6
19:03
Emelték a terrorellenes készültség szintjét Hollandiában az iszlámbíráló film miatt (Metropol)
A holland hatóságok csütörtökön emelték a terrorellenes készültség szintjét az országban, tartva attól, hogy Geert Wilders populista politikus iszlámot bíráló dokumentumfilmjének súlyos következményei lesznek.
márc. 6
19:29
Nem terrorista, hanem vandál robbantott a Times Square-en (Metropol)
Feltehetően nem terrorista, hanem egy vandál hajtott végre kisebb robbantást csütörtök hajnalban a New York-i Times Square-en. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár sem jelentős.
márc. 6
20:08
Testvére vette át az iráni nőmozgalmi aktivistának adományozott Olof Palme-díjat (Metropol)
A nővére vette át csütörtökön Stockholmban a Parvin Ardalan iráni nőmozgalmi aktivistának odaítélt 2007. évi Olof Palme-díjat, miután a díjazottnak az iráni hatóságok nem engedélyezték, hogy elhagyja az országot - közölte az Olof Palme Alapítvány.
márc. 6
20:49
Nem terrorista, hanem vandál robbantott a Times Square-en (Kripto Akadémia)
Feltehetően nem terrorista, hanem egy vandál hajtott végre kisebb robbantást csütörtök hajnalban a New York-i Times Square-en. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár sem jelentős. A NY1 helyi televízió szerint egy házi készítésű robbanószerkezet okozott detonációt az amerikai hadsereg toborzóirodájánál, amely a tér közepén, egy járdaszigeten van. Az épület egyik ablaka betört, bejárati ajtaja…
márc. 6
21:09
Vérfürdő a rabbiképzőben (Infostart)
Két fegyveres behatolt és lövöldözni kezdett egy Talmud-iskolában Jeruzsálem Kirjat Móse negyedében - közölte a rendőrség. A mentők közlése szerint a lövöldözésnek legalább nyolc halálos áldozata volt. Izraeli médiajelentések szerint legalább 35-en megsebesültek.
márc. 6
21:14
Elfogták a világ legismertebb fegyverkereskedőjét (Metropol)
Letartóztatták a „Halál kufárát”, a leggátlástalanabb fegyverkereskedők között számon tartott Viktor But orosz üzletembert - jelentették be csütörtökön Bangkokban.
márc. 6
21:53
Újabb rekordot döntött Barack Obama (Infostart)
Újabb rekordot döntött a kampánytámogatási pénzek gyűjtésében Barack Obama: a demokrata elnökjelöltségért folyó harcban az amerikai szenátor számlájára februárban 55 millió dollár folyt be.
márc. 6
22:34
Csak csapvizet ihat a brit kormány (Kripto Akadémia)
A környezet védelmében nyártól csak csapvizet ihat a brit kormány - jelentették be csütörtökön. Anglia legfelsőbb közszolgája, Gus O,Donnel kabinetfőtitkár minden minisztériumnak elküldte a rendeletet azzal, hogy nyártól lép életbe. A rendelet társadalmi és sajtónyomásra született meg. Az újságokban például felszólították az éttermeket, hogy ne szolgáljanak fel palackos ivóvizet.

Keresés