2008. március 15. szombat

márc. 15
7:04
Halálos áldozatai is vannak a tibeti zavargásoknak (Infostart)
A kínai fennhatóság alatt álló Tibetben 10 ember halt meg a pénteki zavargásokban, miután a rendőrök a rendbontó tüntetők közé lőttek. Az Új Kína hírügynökség szerint az áldozatok többsége kereskedő. Sajtóhírek korábban arról számoltak be, hogy legalább kettő, de akár 70 ember is életét veszthette az összecsapásokban.
márc. 15
7:15
Újraválasztották Kínában az államfőt (Infostart)
Kínában ismét Hu Csin-tao-t választotta államfőnek az ázsiai ország parlamentje. A politikus megbízatása 5 évre szól.
márc. 15
8:14
A lhászai zavargásoknak halálos áldozatai vannak (Kripto Akadémia)
Halálos áldozatai is vannak a tibeti Lhászában pénteken kitört zavargásoknak - közölték kórházi források. A lhászai ambulanciaközpont egyik alkalmazottja elmondta, hogy vannak halottak is, és a kórház dolgozói nagyon elfoglaltak, mert sok sebesültet kell ellátniuk. Az amerikai Szabad Ázsia Rádió legkevesebb két halottról tud, és beszámolójában említést tett arról, hogy a rendfenntartó erők éles…
márc. 15
8:16
Guatemalai földművesek túszul ejtettek négy belga turistát és kísérőiket (Kripto Akadémia)
Túszul ejtettek négy belga turistát és helyi kísérőiket a hatóságokkal földtulajdon felett vitában álló maja földművesek pénteken Guatemalában.
márc. 15
8:31
Szavazás nulla szavazóval (Kripto Akadémia)
Senki sem ment el szavazni egy helyi népszavazásra Floridában, ami feltehetően negatív világcsúcs. Igaz, nem is voltak túl sokan a szavazásra jogosultak, mindössze 68-an, de egyikük sem vette a fáradtságot, hogy elmenjen és véleményt nyilvánítson arról, összeolvadjon-e a Prospect Bend nevű 200 lelkes település a jóval népesebb Tamarac nevűvel. A helyi szabályok alapján egyetlen szavazat is…
márc. 15
8:35
Bocsánatot kért a miniszter a sonkás szendvicsért (Infostart)
Bocsánatkérő levelet kaptak a brit kormánytól azok a muzulmán bebörtönzöttek, akiket a Ramadán alatt sonkás szendviccsel kínáltak.
márc. 15
8:42
Újraválasztották az államfőt Kínában (Kripto Akadémia)
A várakozásoknak megfelelően újabb öt évre államfői megbízatást adott Hu Csin-taónak (Hu Jintao) a kínai parlament, alelnökévé a fiatalabb politikus-generációt képviselő Hszi Csin-pinget (Xi Jinping) választották meg a szombati ülésen.
márc. 15
9:30
Rice előrelépést szorgalmazott a közel-keleti békefolyamatban (Kripto Akadémia)
A közel-keleti útitervként ismert rendezési terv követésére hívta fel Izraelt és a palesztinokat egyaránt az amerikai külügyminiszter, és előrelépést szorgalmazott a békefolyamatban.
márc. 15
9:52
Az ENSZ-közgyűlés felszólította Örményországot karabahi csapatai visszavonására (Kripto Akadémia)
Karabahban állomásozó csapatai azonnali visszahívására szólította fel Örményországot az ENSZ közgyűlése helyi idő szerint pénteken, a konfliktusban közvető országok ellenszavazatai mellett.Az Azerbajdzsán kezdeményezésére, 39 támogató szavazat mellett született határozat kimondja: Örményországnak "azonnal, maradéktalanul és feltétel nélkül ki kell vonnia csapatait a megszállt Karabahból". Állást…
márc. 15
10:14
Tibet: 100 halott? (Kripto Akadémia)
Az Indiában működő tibeti emigráns kormány szerint a pénteki lhaszai erőszakos cselekményeknek legalább 100 halottja volt. A szombaton Dharamszalában kiadott közlemény, amely "meg nem erősített információkra" hivatkozott, arról is hírt adott, hogy Tibet fővárosában rendkívüli állapotot vezettek be.
márc. 15
11:18
Részletek a Putyin ellen tervezett merényletről (Kripto Akadémia)
Részleteket közölt a Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev ellen tervezett merényletről a Tvoj Gyeny című moszkvai bulvárlap szombaton, de egyelőre hivatalos forrásból nem erősítették meg a cikk állításait. Az orosz vezetőkre akkor akartak lőni a Tvoj Gyeny szerint, amikor a március 2-i elnökválasztás estéjén - eléggé szokatlan módon - kettesben, gyalog mentek át a Vörös téren az ott éppen zajló…
márc. 15
13:20
Újabb buddhista tüntetések Kínában (Infostart)
A tibetiek jogaival foglalkozó szervezetek szerint buddhista szerzetesek vezetésével tüntetések kezdődtek a Kína északi részén lévő Kanszu tartományban.
márc. 15
13:25
"Erdély a románok és a magyarok közös hazája" (Infostart)
Erdély a románok és a magyarok közös hazája - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Marosvásárhelyen, a szervezet március 15-ei központi rendezvényén.
márc. 15
15:34
Erdélyben is atrocitásokkal zajlott a megemlékezés (Infostart)
Sok év békés ünneplés után atrocitás is történt Erdélyben a március 15-i ünnepségek alkalmával. Román fiatalok leütöttek és véresre rugdostak egy magyar zászlót vivő kokárdás fiút Kolozsvár belvárosában.
márc. 15
15:52
Magyar zászló miatt vertek meg egy fiút Kolozsváron (Metropol)
Román fiatalok megvertek szombaton Kolozsváron egy magyar fiút, aki piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a városban rendezett március 15-i ünnepségre.
márc. 15
16:01
Az emberi jogok mellett szállt síkra az iszlám konferencia (Infostart)
Első ízben állt ki az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme mellett az iszlám országokat tömörítő legjelentősebb nemzetközi fórum, az Iszlám Konferencia Szervezete.
márc. 15
16:49
A Vajdaságban egységesen ünnepeltek a magyarok (Infostart)
Szinte valamennyi vajdasági magyarok lakta helységben megemlékeztek a magyar szabadságharc évfordulójára. Ezúttal az emberek párthovatartozás nélkül, egységesen koszorúztak és ünnepeltek. A Vajdasági Magyar Pártok koalíciója szombaton kezdtee választási kampányát.
márc. 15
17:06
Megemlékezések Kárpátalján (Infostart)
Kárpátalja több magyarok lakta városában is megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján; a központi ünnepséget ezúttal Beregszászban tartották az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szervezésében.
márc. 15
17:33
Hatalmas robbanás egy lőszerraktárban (Infostart)
Albániában hatalmas robbanás történt egy katonai létesítményben, ahol lőszerek hatástalanítása folyt.
márc. 15
18:59
Több ezren tiltakoztak Prágában (Infostart)
Prágában több mint ezren tüntettek Koszovó függetlensége és a Csehországba telepítendő amerikai radarállomás ellen.
márc. 15
19:11
Irán: élen a konzervatívok (Infostart)
Iránban a konzervatívok eddig 120, a reformerek 46 képviselői helyet szereztek meg a 290-ből, a parlamenti választásokon.
márc. 15
19:57
Tízezren tüntettek Londonban az iraki háború 5. évfordulóján (Metropol)
Mintegy tízezer háborúellenes tüntető gyűlt össze szombaton Londonban Irak megtámadásának 5. évfordulója alkalmából - közölte a fővárosi rendőrség, a szervezők szerint azonban 40 ezerre volt tehető a résztvevők száma.
márc. 15
20:00
Bosznia-Hercegovina is átszervezés előtt áll? (Infostart)
Nem tartja hosszú távon fenntarthatónak Bosznia-Hercegovina jelenlegi területi felosztását a legnagyobb boszniai horvát párt elnöke.
márc. 15
21:17
Együtt ünnepelték március 15-ét a vajdasági magyarok (Metropol)
Hosszú évek külön ünneplései után a vajdasági magyar politikai erők zöme ismét együtt emlékezett meg szombaton az 1848-as forradalom évfordulójáról.

Keresés