2008. március 4. kedd

márc. 4
5:12
Magyarország ellátását egyelőre nem érinti az újabb orosz-ukrán gázvita (Kripto Akadémia)
Csökkentette hétfőn reggel az Ukrajnába irányuló gázszállításait 25 százalékkal a Gazprom. Az orosz óriásvállalat azért mérsékelte az ukrán határon betáplált gázmennyiségét mert nem sikerült megegyeznie az ukrajnai állami gázcéggel, a Naftogaz vállalattal a két vállalat közötti pénzügyi vita rendezéséről. A magyar felhasználókat egyelőre nem érinti az ukrán-orosz gázvita ismételt fellángolása.…
márc. 4
5:20
Fej-fej mellett várja a sorsdöntő fordulót Obama és Clinton (Infostart)
Hillary Clinton és Barack Omaba fej-fej mellett várja a mai texasi és ohiói előválasztást. A volt first ladynek létfontosságú a győzelem, ha életben akarja tartani az esélyeit.
márc. 4
5:34
Világszerte gratuláltak az új orosz elnöknek megválasztása alkalmából (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyevre 50,4 millió választópolgár adta szavazatát az orosz elnökválasztáson - közölte hétfő reggel a központi választási bizottság; ez abszolút rekord az orosz elnökválasztások történetében. Medvegyev ezzel megdöntötte elődje, Vlagyimir Putyin rekordját, akit 2004-ben 49,6 millió szavazattal választottak meg újra - második ciklusra - orosz elnöknek.
márc. 4
6:09
A franciák garantálják: nem lesz pezsgőhiány (Infostart)
Hamarosan kiterjesztik azt a területet, ahol a francia gazdák pezsgőnek való szőlőt termeszthetnek. A lépésre azért van szükség, mert lassan képtelenek lesznek kielégíteni a keresletet.
márc. 4
6:23
Eltűnt a csádi EU-békefenntartók egyik francia katonája (Kripto Akadémia)
Eltűnt az Európai Unió csádi békefenntartóinak (EUFOR) egyik Szudánba tévedt francia katonája; ez az első említésre méltó incidens az EUFOR rövid történetében - jelentette be az EUFOR vezérkara Párizsban.
márc. 4
6:25
Ecuador és Venezuela megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kolumbiával (Kripto Akadémia)
Ecuador és szintén baloldali vezetésű szövetségese, Venezuela bejelentette, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kolumbiával, tovább mérgesítve ezzel a kolumbiai katonák minapi ecuadori rajtaütése miatt a három ország között kirobbant vitát.
márc. 4
7:01
Átláthatatlan a kínai haderőfejlesztés (Kripto Akadémia)
Kína olyan fegyvereket fejleszt ki, amelyekkel meggátolhatja, hogy az ellenség konfliktus esetén űreszközeit, például műholdjait használja - állapította meg az amerikai védelmi minisztérium az ázsiai ország haderejéről szóló éves jelentésében.
márc. 4
7:39
Rice a béketárgyalások felújítására biztat (Kripto Akadémia)
A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt felfüggesztett béketárgyalások gyors felújítására biztatta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Izraelt és a palesztinokat.
márc. 4
7:50
Francia-német kompromisszum született (Kripto Akadémia)
Kompromisszumot kötött Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár hétfőn az európai uniós tagállamok és a földközi-tengeri országok kapcsolatainak erősítését célzó Földközi-tengeri Unió tervéről.
márc. 4
8:39
Kína rossz szemmel néz Tajvan függetlenedési törekvéseire (Kripto Akadémia)
Súlyos árat fog fizetni Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök, ha továbbra is kitart függetlenedési tervei mellett - figyelmeztette Kína kedden az elszakadásra törekvő szigetet.
márc. 4
8:50
Izrael ismét bombázza Gázát (Kripto Akadémia)
Az izraeli légierő két támadást intézett kedden reggel a Gázai övezet északi része ellen; két palesztin meghalt, további kettő megsérült a légicsapások következtében.
márc. 4
8:56
Ismét kilátástalan a palesztin-izraeli békefolyamat (Kitekintő)
Ehud Olmert a társadalom egységének és miniszterelnöki székének megőrzése érdekében nem kíván érdemi kérdésekről tárgyalni, ami rányomja bélyegét a palesztin-izraeli találkozókra.
márc. 4
9:16
Ecuador és Venezuela megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kolumbiával (Metropol)
Ecuador és szintén baloldali vezetésű szövetségese, Venezuela bejelentette, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolatait a szomszédos Kolumbiával, tovább mérgesítve ezzel a kolumbiai katonák minapi ecuadori rajtaütése miatt a három ország között kirobbant vitát.
márc. 4
9:17
Két NATO-katonát megölt egy öngyilkos merénylő (Kripto Akadémia)
Két NATO-katonát megölt egy öngyilkos merénylő Afganisztán keleti részén, a szövetség további négy katonája pedig megsérült a támadásban - jelentette be kedden egy amerikai katonai szóvivő.
márc. 4
9:50
Törvény a náci haláltáborok túlélőinek támogatásáról (Kripto Akadémia)
Az izraeli parlament törvényt fogadott el a náci népirtás túlélőinek pénzügyi támogatásáról.
márc. 4
10:01
Izrael szerint a Hezbollah 30 ezer rakétára tett szert (Kripto Akadémia)
Izrael szerint a Hezbollah újrafegyverkezik, s mostanra 10 ezer nagy hatótávolságú, valamint 20 ezer rövid hatótávolságú rakétával rendelkezik Dél-Libanonban - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanácsnak tett egyik jelentésében.
márc. 4
10:07
Forradalom: Dízelolaj műanyag hulladékból (Kitekintő)
Az ausztrál Ozmotech vállalat már évek óta kifejlesztett egy olyan technológiai szabadalmat, amellyel műanyag hulladékból képes dízelolajat előállítani.
márc. 4
11:05
Szlovákia még mindig szédeleg Koszovó függetlensége miatt (Infostart)
Az önálló Koszovó elleni tüntetést szerveznek Pozsonyban az egyik szélsőséges szervezet tagjai.
márc. 4
11:07
Ukrán szervezetek tiltakozna a vereckei emlékmű ellen (Kripto Akadémia)
Éles hangú nyilatkozatban tiltakozik több kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet és értelmiségi a szerintük Kárpátalján erősödő ukránellenes folyamatok, köztük a ruszinok nemzetiségként való elismerése, a munkácsi várba tervezett turulszobor és főképp a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felépítése ellen.
márc. 4
11:12
Nataschát a rendőri közöny ítélte rabságra (168 Óra Online)
Egy névtelen bejelentő 8 éve megadta Natascha lelőhelyét, de az osztrák rendőrség fittyet hányt az információra. [Dátum: 2008. 03. 04. 10:22]
márc. 4
11:13
Az Egységes Oroszország Putyin pártja marad (Kripto Akadémia)
Az Egységes Oroszország Vlagyimir Putyin pártja, és ebben nem lesz változás az elnökválasztás nyomán - jelentette ki kedden Moszkvában Borisz Grizlov, a párt és egyben az állami duma elnöke.
márc. 4
11:19
Gazprom vs. Ukrajna: nincs közeledés (Kripto Akadémia)
A Gazprom szerint nincs közeledés Ukrajnával a gázszállítások csökkentése ellenére
márc. 4
11:24
Kínai „nyomulás” Afrikában - interjú (Kitekintő)
Az alábbiakban Ana Maria Gomes EP képviselő, a téma portugál felelőse beszél a kínai terjeszkedés Afrika fejlődésére gyakorolt lehetséges hatásairól.
márc. 4
11:46
A Gazprom kedd estétől további 25 százalékkal csökkenti a gázt Ukrajnának (Kripto Akadémia)
A Gazprom kedden - közép-európai idő szerint - 18 órától további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét. Amennyiben a Gazprom végrehajtja a fenyegetését, Ukrajna kedd estétől már 50 százalékkal kevesebb orosz földgázhoz jut, mint korábban.
márc. 4
11:49
Ez a magyar kormány: "Egy levágás előtt elkábított tehén" (Infostart)
A népszavazás előtti magyarországi helyzettel foglalkozik keddi közép-európai jegyzetében a Hospodárské Noviny című mértékadó cseh politikai és gazdasági napilap.
márc. 4
11:51
Robbantássorozat Lahorban, 5 halott (Kripto Akadémia)
Robbantásos merényletek sorozatát hajtották végre kedden a kelet-pakisztáni Lahorban, a robbantásokban az első rendőrségi közlések szerint legkevesebb öt ember vesztette életét.
márc. 4
12:13
Orosz elnökválasztás: előzetes végeredmény (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev 70,28, Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője 17,72, Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális-demokrata párt vezetője 9,34 és Andrej Bogdanov, a Demokrata Párt elnöke 1,39 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztás előzetes végeredménye szerint.
márc. 4
12:35
Vége a kenyai káosznak? (Kitekintő)
Egységkormány létrehozásában egyeztek meg a hétvégén a kenyai kormány és ellenzék képviselői. A jó hír ellenére újabb halálos összecsapásokra került sor az ország nyugati részén.
márc. 4
12:35
Sólyom László a jeruzsálemi Óvárosban (Kripto Akadémia)
Jeruzsálem Óvárosával ismerkedett kedden, izraeli látogatásának harmadik napján Sólyom László köztársasági elnök.
márc. 4
13:08
Vészjósló szárazság Észak-Koreában (Kripto Akadémia)
A szélsőségesen száraz és enyhe tél miatt Észak-Koreában egyes terményekben akkora kár keletkezett, hogy tovább súlyosbodhat a krónikus élelmiszerhiány az elszegényedett ázsiai államban.
márc. 4
13:19
Újra elővették a Duna-Odera-Elba csatorna tervét (Kripto Akadémia)
Több tengerhez vezető közvetlen és jól hajózható utat kaphatna a közép-európai régió, ha megépülne a Duna-Odera-Elba csatorna, amelynek terveit a közelmúltban porolták le és vették újra elő Csehországban.
márc. 4
13:46
Lezuhant egy helikopter Albánia északi részén (Kripto Akadémia)
Lezuhant egy helikopter kedden Albánia északi részén - jelentette a rendőrség.
márc. 4
13:51
NATO-csúcsra készülnek Bukarestben (Kitekintő)
Április 2 - 4-e között a NATO csúcstalálkozót tart, amelyen a szövetség tagjainak számos fontos kérdésben kell majd állást foglalniuk. Bukarest készülődik a fogadásra.
márc. 4
13:56
Oktatási törvény készül a szlovákiai magyar iskolák kárára (Kripto Akadémia)
A szlovák kormány ezen a héten tárgyal az új oktatási törvény tervezetéről, amely jelenlegi formájában a magyar anyanyelvű oktatáson ejt majd súlyos csorbát, ezért annak visszavonása vagy szakszerű átdolgozása elengedhetetlen - vélekedett A. Nagy László, a szlovák parlament kisebbségi és emberjogi bizottságának elnöke.
márc. 4
14:23
Ukrajna csökkentheti az Európába irányuló földgázszállításokat (Kripto Akadémia)
Ukrajna mérsékelheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom tovább csökkenti szállításait Ukrajnának - tudatta közleményében kedden kora délután az ukrán Naftogaz.
márc. 4
14:38
Továbbgyűrűzhet az ukrán gázválság (Infostart)
Kijev csökkentheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom a jelenleginél is kevesebb energiahordozót szállít Ukrajnának - közölte a Naftogaz ukrán vállalat.
márc. 4
14:41
Ahmedinedzsád történelmi látogatása Irakba (Kitekintő)
Az 1980-ban kitört Irak-Irán háború óta nem járt ilyen magas rangú iráni delegáció Irakban, de a 2003-as iraki invázió óta arab országok részéről sem történt hasonló léptékű protokolláris látogatás.
márc. 4
14:46
Merkel szombaton Moszkvába látogat (Kripto Akadémia)
Angela Merkel német kancellár szombaton Moszkvába látogat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin hivatalban levő elnökkel és megválasztott utódjával, Dmitrij Medvegyevvel - jelentette be kedden a Kreml sajtószolgálata és a berlini kancellária.
márc. 4
15:05
Még nem szálltak el Hillary Clinton esélyei (Infostart)
Kedden eldőlhet, hogy ki lesz az amerikai elnökválasztáson a demokrata párt jelöltje - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Most ugyanis két kisebb - Rhode Island és Vermont - mellett két népesebb államban, a déli Texasban és a közép-nyugati Ohióban tartanak előválasztásokat.
márc. 4
15:34
Az igazi Szuperkedd Ohióban és Texasban (Kitekintő)
Vajon képes-e Clinton vert helyzetből fordítani? Ha nem, akkor bizonyosan véget ér a demokrata elnökjelöltek párharca.
márc. 4
15:52
Mészárlás az Egyesült Államokban (Kripto Akadémia)
Négy felnőttet és két gyereket mészároltak le egy memphisi házban, az Egyesült Államok déli részén fekvő Tennessee államban. A rendőrség lakossági bejelentés nyomán hétfő este találta meg a holttesteket, három másik gyereket válságos állapotban szállítottak kórházba - jelentette a Commercial Appeal című helyi újság internetes kiadásában.
márc. 4
16:02
Egyiptomban őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség 65 tagját (Metropol)
A legnagyobb ellenzéki szervezet, a Muzulmán Testvériség 65 tagját vették őrizetbe kedden Egyiptomban a közelgő helyhatósági választások előtt – közölte egy biztonsági illetékes.
márc. 4
16:56
Kína titkos fegyverkezési programja (Kitekintő)
Kína az elmúlt időben a legmodernebb technikát felhasználva fejlesztette tovább űrprogramját, amit valószínűleg katonai célokra akar használni - állítja az amerikai védelmi minisztérium hétfői jelentésében.
márc. 4
17:33
Sólyom: Magyarország nagyobb szerepet vállalna Közel-Keleten (Infostart)
Magyarország szeretne láthatóbb szerepet vállalni a közel-keleti tárgyalások légkörének javításában, még ha nem kulcsszereplő is a térségben - mondta a köztársasági elnök, miután Jeruzsálemben Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel tárgyalt.
márc. 4
17:52
Tagállami szájhúzás a zöld célok ügyében (Kitekintő)
Először vitatták meg csütörtökön a tagállamok energiaügyi miniszterei a klímavédelemről és a megújuló energiaforrások részarányának növeléséről szóló jogszabályi csomagot.
márc. 4
18:09
Rosszabbul élnek, mint négy éve (Kripto Akadémia)
Heti 5 fonttal (1800 forinttal) él most rosszabbul az átlagos brit család, mint egy éve, mivel a háztartások adó előtti jövedelmének elmúlt évi növekedését ennyivel haladta meg az adóterhelés, valamint az alapvető fontosságú áruk és szolgáltatások drágulása ugyanezen idő alatt, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett felmérésében.
márc. 4
18:51
Új választási törvény Romániában (Infostart)
Romániában elfogadta a képviselőház az új választási törvényt, amely bevezeti az egyfordulós, egyéni választókerületes szavazási rendszert.
márc. 4
19:35
Fegyveres puccsra készült az amerikai elnök? (Infostart)
A Bush-kormányzat titokban fegyveres puccsot készített elő a Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet ellen annak 2006-as választási győzelme után, hogy ezzel véres, palesztinközi válságot robbantson ki - állította kedden megjelent számában a Vanity Fair.
márc. 4
20:20
Az épülő kínai hadsereg (Kitekintő)
A Kínai Néphadsereg arzenálja.
márc. 4
20:41
Ismét szorított egyet Ukrajnán a Gazprom (Infostart)
Eddig nem befolyásolta az európai gázszállításokat az újabb orosz-ukrán gázvita. Bár a Gazprom beváltotta ígéretét és közlése szerint további 25 százalékkal csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, a Naftogaz nem csapolta meg az Európába irányuló vezetékeket, mint ahogy azt kilátásba helyezte.

Keresés