2008. február 29. péntek

febr. 29
5:38
Semmit nem tudunk "legrettegettebb ellenségünkről" (Infostart)
Hamis a nyugati társadalmakban az iszlámról kialakult kép, a muszlimok döntő többsége ugyanis a demokrácia és a szabadságjogok híve - derült ki a Gallup nagyszabású felméréséből, amelyet hat éven keresztül, három kontinensen készítettek.
febr. 29
6:28
Megszűnhet az egykepolitika Kínában (Infostart)
A kínai vezetés felülvizsgálja az ország családtervezési rendszerét, mert az károsan hat a gazdaságra, és demográfiai időzített bombaként működik - jelentette ki a kínai kormány egyik tagja.
febr. 29
6:33
"Obama győzelme meghosszabbítaná a faji megosztottságot" (Infostart)
Nagy-Britannia egyik legbefolyásosabb színes bőrű közéleti szereplője szerint a demokraták elnökjelöltségéért kampányoló Barack Obama cinikusan kihasználja az Egyesült Államokban ma is létező faji megosztottságot, győzelme pedig nem megszüntetné, hanem meghosszabbítaná annak létezését.
febr. 29
8:17
Harry herceg drámai vallomása: "vonzom a lövedékeket" - videó, képek (Infostart)
Akár rövid időn belül átvezényelhetik az Afganisztánban harcoló Harry herceget, miután kiderült, hogy a brit trónutódlási sorban harmadik királyi fenség az ázsiai országban a frontvonalban teljesít szolgálatot. A brit hadsereg vezérkara attól tart, hogy Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő fia vonzó célpont lehet az ellenséges táliboknak.
febr. 29
8:28
Texasi előválasztás: Obama vezet (MaHu)
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Barack Obama vezet Hillary Clinton előtt a jövő keddi, sorsdöntőnek tekintett texasi előválasztás előtt az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért vívott versenyben.
febr. 29
8:39
Washington három hadihajót vezényel a libanoni partokhoz (HVG)
Az amerikai haditengerészet három hadihajót vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe, nyilvánvalóan a libanoni belpolitikai bizonytalansággal és a Szíriával szemben fennálló feszültséggel összefüggésben.
febr. 29
8:39
Texasi előválasztás: Obama vezet (Népszava)
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Barack Obama vezet Hillary Clinton előtt a jövő keddi, sorsdöntőnek tekintett texasi előválasztás előtt az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért vívott versenyben.
febr. 29
8:44
Obama vezet Texasban (HVG)
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Barack Obama vezet Hillary Clinton előtt a jövő keddi, sorsdöntőnek tekintett texasi előválasztás előtt az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért vívott versenyben.
febr. 29
8:55
Kivégzik Vegyi Alit (HVG)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt - közölte az iraki állami tv.
febr. 29
8:55
Mihez kezd majd Medvegyev elnökként? (Kitekintő)
Mit tud a befutó-esélyes orosz elnökjelöltről? Mit tervez Dimitrij Medvegyev? Követi a főnök utasításait vagy önálló elképzelései vannak? Kitekintő összefoglaló.
febr. 29
8:58
Rossz évet zárt a legnagyobb viszontbiztosító (Napi)
febr. 29
9:06
Kivégzik Vegyi Alit (Infostart)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt.
febr. 29
9:11
Obama Texasban 6 százalékponttal vezet, Ohióban 2-vel lemarad Clinton mögött (MaHu)
Barack Obama Texasban 6 százalékponttal népszerűbb Hillary Clintonnál, Ohióban pedig 2 százalékponttal lemarad mögötte az egyik legfrissebb közvélemény-kutatás szerint.
febr. 29
9:27
Máris bánják a németek Koszovó elismerését? (orientpress)
Ugyan Németország látszólag simán, már múlt szerdán elismerte Koszovó függetlenségét, a nagykoalícióban most mégis 'áll a bál' a döntés miatt. Az SPD frakció egyik politikusa például 'maffiaállamnak' nevezte Európa legfiatalabb országát.
febr. 29
9:38
Nagy erejű robbanás egy amerikai bevásárlóközpontban (HVG)
Valószínűleg gázszivárgás okozta azt a nagy erejű robbanást, amely csütörtökön történt egy Chicago közelében fekvő kisebb bevásárlóközpont szépségszalonjában, legkevesebb kilenc személy megsérült, ketten eltűntek - közölte a tűzoltóság.
febr. 29
9:38
Három pakisztáni rendőrt öltek meg pokolgépes támadásban az ország észak-nyugati részén (Népszava)
Három pakisztáni rendőr meghalt, két társuk pedig életveszélyesen megsebesült abban a támadásban, amelyet egy út mentén elhelyezett robbanószerkezettel hajtottak végre feltehetően tálib lázadók pénteken az ország egyik észak-nyugati városában.
febr. 29
9:49
Az iraki elnöki tanács jóváhagyta "Vegyi Ali" kivégzését (Népszava)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt - közölte az iraki állami tv. A döntéssel elhárult az utolsó jogi akadály a néhai Szaddám Huszein elnök unokaöccsének kivégzése elől. Madzsidot eredetileg már tavaly fel kellett volna akasztani, de az ítélet…
febr. 29
10:01
Orosz lapok Gyurcsány Ferenc látogatásáról, a Déli Áramlatról (Népszava)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki moszkvai villámlátogatásáról és a Déli Áramlat gázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírásáról szólva a pénteki orosz lapok Vlagyimir Putyin elnök szavait emelték ki, amelyek szerint a Déli Áramlat ellátása gázzal biztosított, miközben a tervezett Nabucco vezeték mögött egyelőre nincs gázforrás.
febr. 29
10:06
Jönnek az ősszlovákok (Kitekintő)
Minden jel arra mutat, hogy a szlovák történelem tankönyveket a kormány szája íze szerint írják át. A Nagymorva Birodalom lakóit ezentúl nem szlávoknak hívják majd, hanem – Robert Fico kormányfő elképzelését követve – ősszlovákoknak.
febr. 29
10:11
A miniszter eltussolta: egy japán hadihajó kettévágott egy halászbárkát (HVG)
Isiba Sigeru nemzetvédelmi miniszter lemondását követeli a japán ellenzék, miután többszörösen lelepleződött, hogyan próbálta a politikus eltussolni a hadiflotta egyik rombolójának tíz nappal ezelőtti ütközését egy halászbárkával.
febr. 29
10:51
Timosenko kórházba került (Kitekintő)
Ukrajna miniszterelnöke, Julia Timosenko kórházba került – közölte az első miniszterelnök-helyettes, Alekszandr Turcsinov.
febr. 29
10:51
Putyin szavazásra biztatja az orosz választókat (Népszava)
Vlagyimir Putyin távozó orosz államfő önálló és felelősségteljes szavazásra szólította fel az állampolgárokat a vasárnapi elnökválasztásra készült felhívásában, amelyet a Kreml sajtószolgálata tett közzé pénteken.
febr. 29
10:54
Jóváhagyták 'Vegyi Ali' kivégzését (orientpress)
Az iraki elnöki tanács jóváhagyta Ali Haszán Madzsid kivégzését. Szaddám Husszein unokatestvére - aki 'Vegyi Ali' néven vált hirhedté - tervelte ki az 1988-ban végrehajtott népirtást az iraki kurdok ellen.
febr. 29
10:59
Sólyom László Izraelbe látogat (orientpress)
Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 2008. március 2-7. között állami látogatást tesz Izrael Államban, valamint a Palesztin Nemzeti Hatóság területén.
febr. 29
11:05
"Nem báb, miniszterelnök vagyok" (Infostart)
A thaiföldi miniszterelnök szerint szó sincs arról, hogy az országba minap hazatért, két éve megbuktatott Thakszin Sinavatra irányítaná a háttérből. Szamak Szundaravedzs hangsúlyozta: ő nem egy báb, hanem kormányfő. Thakszin Sinavatra az utóbbi napokban többször hangoztatta, hogy nem kíván részt venni a politikai életben, de több elemző meg van győződve az ellenkezőjéről.
febr. 29
11:07
Bush meglepődött a benzináron (Népszava)
George W. Bush felkapta a fejét egy sajtóértekezleten, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit tanácsol azoknak az amerikaiaknak, akiknek hamarosan négy dolláros benzint kell tankolniuk. Micsoda, azt jósolja, hogy négy dollár lesz egy gallon benzin? - kérdezett vissza az amerikai elnök. - Ezt még nem is hallottam - tette hozzá.
febr. 29
11:11
Az iraki elnöki tanács jóváhagyta "Vegyi Ali" kivégzését (MaHu)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt - jelentette az iraki állami televízió.
febr. 29
11:22
Kiléptek a kötelékből a koszovói szerb rendőrök (Infostart)
A koszovói szerb rendőrök megtagadták az engedelmességet és kiléptek a koszovói többnemzetiségű rendőrség kötelékéből. A koszovói nemzetközi igazgatás illetékese eközben cáfolta, hogy a szerb többségű falvakban külön szerb rendőrségek alakulnak.
febr. 29
11:22
Harry herceg bevetésen (orientpress)
A brit hadsereg azt mérlegeli, hogy Harry herceg folytathatja-e szolgálatát Afganisztánban, miután a sajtóban napvilágot látott hírek szerint a trónörökös a tálibok elleni harcok frontvonalában volt bevetésen.
febr. 29
11:40
Magyarellenes tüntetés készül Nagypatakon (Kitekintő)
Erős nemzeti érzelmű románok a nagypataki magyaroktatás felszámolása érdekében szervezkednek, kővel dobálnak és vasárnap már gyülekeznek.
febr. 29
11:45
Törökország befejezte a kurd lázadók elleni hadműveletét (HVG)
Csütörtök éjjel véget ért a török hadsereg kurd lázadók ellen indított észak-iraki offenzívája - jelentette be az NTV török hírtelevízió, anélkül, hogy megnevezte volna az információ forrását.
febr. 29
11:50
Ellentmondó értesülések a törökök iraki jelenlétéről (Infostart)
Török sajtóértesülések szerint a török hadsereg csütörtök éjjel befejezte a kurd lázadók elleni észak-iraki hadműveletet; ugyanakkor egy katonai forrás cáfolta az NTV hírtelevízió értesülését.
febr. 29
11:56
A Hezbollah tiltakozik az amerikai hadihajók ellen (HVG)
A Hezbollah libanoni terrorszervezet tiltakozik az ellen, hogy az amerikai haditengerészet hadihajókat vezényelt az arab ország partjai közelébe, amit Libanon fenyegetésének tekint, de maga a Szíria-barát szervezet állítása szerint "nem ijed meg".
febr. 29
12:12
Nevelőintézeti iszonyat: egy szemtanú vallomásai - csak felnőtteknek! (Infostart)
A nagy-britanniai Jersey szigetén egy volt nevelőintézetnél szombaton előkerült egy valószínűleg megerőszakolt, majd legyilkolt gyermek koponyacsontja. Miközben az ügyben egyre nagyobb erőkkel nyomoz a rendőrség, a SkyNews brit hírtelevízió talált egy szemtanút, aki az intézményben nőtt fel. A következő összeállítást csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.
febr. 29
12:23
Moszkva illegálisnak tekinti, Írország elismeri a koszovói EU-missziót (HVG)
Oroszország törvényellenesnek nevezte az Európai Unió által tervezett, Koszovóba telepítendő missziót (EULEX) az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki esti vitájában.
febr. 29
12:24
Kormányválság a sógoroknál: "Piroslámpás affér" és visszaélések (Kitekintő)
Könnyen lehet, hogy még a futball Európa-bajnokság előtt piros lapot kap a bécsi koalíció. A napokban ugyanis számos visszaélésre derült fény a belügyminisztérium háza táján.
febr. 29
12:24
"Palotaforradalom" tört ki a Német Szociáldemokrata Pártban (Népszava)
Valóságos palotaforradalom tört ki pénteken a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD). A szociáldemokraták több tekintélyes politikusa fellázadt Kurt Beck elnök ellen, élesen bírálva az SPD vezetőjének a Baloldal pártja felé nyitást hirdető politikáját. Beck népszerűsége a szociáldemokraták támogatóinak körében mélypontra süllyedt. Mind többen kérdőjelezik meg a rajna-pfalzi miniszterelnök…
febr. 29
12:35
Visszahívják Harry herceget Afganisztánból (HVG)
Kivonják Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott.
febr. 29
12:40
Átvezénylik Harry herceget Afganisztánból (Infostart)
A brit hadsereg vezetése úgy döntött, átvezénylik Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott.
febr. 29
12:46
Egymilliárd dollárért vesznek Ladát a franciák (Napi)
febr. 29
12:46
Miből lesz a kreativitás, hogyan improvizálnak a jazz-zenészek? (HVG)
Milyen folyamatok zajlanak a jazz-zenészek agyában, amikor improvizálni kezdenek? A választ amerikai agykutatók adták meg, akik már látják, hogyan alakul ki az agyban a kreativitás.
febr. 29
12:57
Pártbüntetés járhat a Kossuth utca miatt (Infostart)
Romániában megbüntetheti a szociáldemokrata párt azokat a kolozsvári önkormányzati képviselőit, akik a városi tanácsülésen megszavazták, hogy Kolozsváron utcát nevezzenek el Kossuth Lajosról.
febr. 29
13:20
Nem lesz Kossuth utca Kolozsváron (Népszava)
Pártjuk megróni készül azokat a kolozsvári szociáldemokrata önkormányzati képviselőket, akik a városi tanácsülésen megszavazták, hogy Kolozsváron utcát nevezzenek el Kossuth Lajosról – erősítette meg az MTI-nek pénteken Remus Lapusan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének elnöke.
febr. 29
13:30
Feldarabolja magát az E.On (Napi)
febr. 29
13:36
Pokoli utazás a halálvonaton (Infostart)
Négy ember meghalt, amikor kigyulladt egy bulgáriai személyvonaton - közölte a szófiai közlekedési minisztérium. Az áldozatok egy éjszakai vonat két hálókocsijában utaztak.
febr. 29
13:41
Ömlik a gyémánt Kínába, Indiába (Napi)
febr. 29
13:41
Tűz egy bulgáriai vonaton: nyolc halott (HVG)
Tűz ütött ki péntekre virradóra egy bulgáriai személyvonaton; a lángokban nyolc ember lelte halálát - közölte a bolgár rendőrség.
febr. 29
13:55
Medvegyev az esélyes vasárnap (Népszava)
Oroszország vasárnap új elnököt választ Vlagyimir Putyin helyére, s az eredmény aligha kétséges: Dmitrij Medvegyev lesz az új államfő.
febr. 29
14:03
A FIFA elfogadja a doppingkódexet (HVG)
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingkódexét.
febr. 29
14:09
Az izraeliek nem hiszik, hogy lesz békemegállapodás (HVG)
Tekintve a nem szűnő erőszakot a Gázai övezetben és annak határa mentén az izraeli városokban, az izraeliek nagy többsége nem hiszi már, hogy létrejön a békemegállapodás a palesztinokkal - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét pénteken tette közzé a Jediót Ahronót című napilap.

Keresés