2008. február 29. péntek

febr. 29
5:38
Semmit nem tudunk "legrettegettebb ellenségünkről" (Infostart)
Hamis a nyugati társadalmakban az iszlámról kialakult kép, a muszlimok döntő többsége ugyanis a demokrácia és a szabadságjogok híve - derült ki a Gallup nagyszabású felméréséből, amelyet hat éven keresztül, három kontinensen készítettek.
febr. 29
6:28
Megszűnhet az egykepolitika Kínában (Infostart)
A kínai vezetés felülvizsgálja az ország családtervezési rendszerét, mert az károsan hat a gazdaságra, és demográfiai időzített bombaként működik - jelentette ki a kínai kormány egyik tagja.
febr. 29
6:33
"Obama győzelme meghosszabbítaná a faji megosztottságot" (Infostart)
Nagy-Britannia egyik legbefolyásosabb színes bőrű közéleti szereplője szerint a demokraták elnökjelöltségéért kampányoló Barack Obama cinikusan kihasználja az Egyesült Államokban ma is létező faji megosztottságot, győzelme pedig nem megszüntetné, hanem meghosszabbítaná annak létezését.
febr. 29
8:17
Harry herceg drámai vallomása: "vonzom a lövedékeket" - videó, képek (Infostart)
Akár rövid időn belül átvezényelhetik az Afganisztánban harcoló Harry herceget, miután kiderült, hogy a brit trónutódlási sorban harmadik királyi fenség az ázsiai országban a frontvonalban teljesít szolgálatot. A brit hadsereg vezérkara attól tart, hogy Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő fia vonzó célpont lehet az ellenséges táliboknak.
febr. 29
8:39
Texasi előválasztás: Obama vezet (Kripto Akadémia)
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Barack Obama vezet Hillary Clinton előtt a jövő keddi, sorsdöntőnek tekintett texasi előválasztás előtt az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért vívott versenyben.
febr. 29
9:06
Kivégzik Vegyi Alit (Infostart)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt.
febr. 29
9:38
Három pakisztáni rendőrt öltek meg pokolgépes támadásban az ország észak-nyugati részén (Kripto Akadémia)
Három pakisztáni rendőr meghalt, két társuk pedig életveszélyesen megsebesült abban a támadásban, amelyet egy út mentén elhelyezett robbanószerkezettel hajtottak végre feltehetően tálib lázadók pénteken az ország egyik észak-nyugati városában.
febr. 29
9:49
Az iraki elnöki tanács jóváhagyta "Vegyi Ali" kivégzését (Kripto Akadémia)
Az iraki elnöki tanács pénteken jóváhagyta Ali Haszán Madzsid, közismert nevén "Vegyi Ali" kivégzését az iraki kurdok ellen az 1980-as években végrehajtott népirtás kitervelése miatt - közölte az iraki állami tv. A döntéssel elhárult az utolsó jogi akadály a néhai Szaddám Huszein elnök unokaöccsének kivégzése elől. Madzsidot eredetileg már tavaly fel kellett volna akasztani, de az ítélet…
febr. 29
10:01
Orosz lapok Gyurcsány Ferenc látogatásáról, a Déli Áramlatról (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki moszkvai villámlátogatásáról és a Déli Áramlat gázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírásáról szólva a pénteki orosz lapok Vlagyimir Putyin elnök szavait emelték ki, amelyek szerint a Déli Áramlat ellátása gázzal biztosított, miközben a tervezett Nabucco vezeték mögött egyelőre nincs gázforrás.
febr. 29
10:51
Putyin szavazásra biztatja az orosz választókat (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin távozó orosz államfő önálló és felelősségteljes szavazásra szólította fel az állampolgárokat a vasárnapi elnökválasztásra készült felhívásában, amelyet a Kreml sajtószolgálata tett közzé pénteken.
febr. 29
11:05
"Nem báb, miniszterelnök vagyok" (Infostart)
A thaiföldi miniszterelnök szerint szó sincs arról, hogy az országba minap hazatért, két éve megbuktatott Thakszin Sinavatra irányítaná a háttérből. Szamak Szundaravedzs hangsúlyozta: ő nem egy báb, hanem kormányfő. Thakszin Sinavatra az utóbbi napokban többször hangoztatta, hogy nem kíván részt venni a politikai életben, de több elemző meg van győződve az ellenkezőjéről.
febr. 29
11:07
Bush meglepődött a benzináron (Kripto Akadémia)
George W. Bush felkapta a fejét egy sajtóértekezleten, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit tanácsol azoknak az amerikaiaknak, akiknek hamarosan négy dolláros benzint kell tankolniuk. Micsoda, azt jósolja, hogy négy dollár lesz egy gallon benzin? - kérdezett vissza az amerikai elnök. - Ezt még nem is hallottam - tette hozzá.
febr. 29
11:22
Kiléptek a kötelékből a koszovói szerb rendőrök (Infostart)
A koszovói szerb rendőrök megtagadták az engedelmességet és kiléptek a koszovói többnemzetiségű rendőrség kötelékéből. A koszovói nemzetközi igazgatás illetékese eközben cáfolta, hogy a szerb többségű falvakban külön szerb rendőrségek alakulnak.
febr. 29
11:50
Ellentmondó értesülések a törökök iraki jelenlétéről (Infostart)
Török sajtóértesülések szerint a török hadsereg csütörtök éjjel befejezte a kurd lázadók elleni észak-iraki hadműveletet; ugyanakkor egy katonai forrás cáfolta az NTV hírtelevízió értesülését.
febr. 29
12:12
Nevelőintézeti iszonyat: egy szemtanú vallomásai - csak felnőtteknek! (Infostart)
A nagy-britanniai Jersey szigetén egy volt nevelőintézetnél szombaton előkerült egy valószínűleg megerőszakolt, majd legyilkolt gyermek koponyacsontja. Miközben az ügyben egyre nagyobb erőkkel nyomoz a rendőrség, a SkyNews brit hírtelevízió talált egy szemtanút, aki az intézményben nőtt fel. A következő összeállítást csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk.
febr. 29
12:24
"Palotaforradalom" tört ki a Német Szociáldemokrata Pártban (Kripto Akadémia)
Valóságos palotaforradalom tört ki pénteken a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD). A szociáldemokraták több tekintélyes politikusa fellázadt Kurt Beck elnök ellen, élesen bírálva az SPD vezetőjének a Baloldal pártja felé nyitást hirdető politikáját. Beck népszerűsége a szociáldemokraták támogatóinak körében mélypontra süllyedt. Mind többen kérdőjelezik meg a rajna-pfalzi miniszterelnök…
febr. 29
12:40
Átvezénylik Harry herceget Afganisztánból (Infostart)
A brit hadsereg vezetése úgy döntött, átvezénylik Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott.
febr. 29
12:57
Pártbüntetés járhat a Kossuth utca miatt (Infostart)
Romániában megbüntetheti a szociáldemokrata párt azokat a kolozsvári önkormányzati képviselőit, akik a városi tanácsülésen megszavazták, hogy Kolozsváron utcát nevezzenek el Kossuth Lajosról.
febr. 29
13:20
Nem lesz Kossuth utca Kolozsváron (Kripto Akadémia)
Pártjuk megróni készül azokat a kolozsvári szociáldemokrata önkormányzati képviselőket, akik a városi tanácsülésen megszavazták, hogy Kolozsváron utcát nevezzenek el Kossuth Lajosról – erősítette meg az MTI-nek pénteken Remus Lapusan, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi szervezetének elnöke.
febr. 29
13:36
Pokoli utazás a halálvonaton (Infostart)
Négy ember meghalt, amikor kigyulladt egy bulgáriai személyvonaton - közölte a szófiai közlekedési minisztérium. Az áldozatok egy éjszakai vonat két hálókocsijában utaztak.
febr. 29
13:55
Medvegyev az esélyes vasárnap (Kripto Akadémia)
Oroszország vasárnap új elnököt választ Vlagyimir Putyin helyére, s az eredmény aligha kétséges: Dmitrij Medvegyev lesz az új államfő.
febr. 29
14:17
A tálibok felrobbantottak egy távközlési tornyot (Kripto Akadémia)
Tálib milicisták felrobbantottak egy távközlési tornyot pénteken Afganisztán déli részén, beváltva a helyi mobiltelefon-szolgáltató cégeknek címzett fenyegetésüket.
febr. 29
15:35
Kivonulnak a törökök Irakból (Kripto Akadémia)
A török hadsereg vezérkara befejezettnek nyilvánította pénteken a törökországi kurdok önrendelkezéséért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillái elleni észak-iraki földi offenzívát.
febr. 29
16:17
Raul Castro kinevezése után emberi jogi egyezményeket fogadott el Kuba (Infostart)
Néhány nappal Raul Castro államfői kinevezése után Kuba aláírta az ENSZ Egyetemes Emberi Jogi nyilatkozatának két egyezményét. Ezek értelmében vállalja a szólás- és gyülekezési, valamint az utazási szabadság tiszteletben tartását. A Floridában élő kubai emigráció közölte: Castro azzal bizonyíthatja elkötelezettségét, hogy szabadon engedi a politikai foglyokat.
febr. 29
16:26
A szerb rendőrök elhagyják a koszovói testületet (Kripto Akadémia)
Újabb koszovói szerb rendőrök hagyták el pénteken munkahelyeiket, mert nem hajlandók engedelmeskedni a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó új állam hatóságainak és azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) parancsnoksága alá tartozzanak.
febr. 29
16:35
A muzulmánok többsége csodálja a Nyugat eredményeit (Infostart)
Az iszlámhívők 93 százaléka nem vall szélsőséges eszméket, és nem gyűlöli az Egyesült Államokat - derül ki a Gallup Intézet hatéves adatgyűjtés után megjelent, negyven országra kiterjedő felméréséből. A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a nyugati világ elsősorban a média torz híradásai alapján ítéli meg a muzulmánokat, akik viszont többségükben ugyanúgy fogyasztói társadalomban szeretnének…
febr. 29
17:02
A francia kormányfő esete Carlával (Kripto Akadémia)
Mialatt a népszerűségéből jelentősen vesztő Nicolas Sarkozy francia államfő és újdonsült felsége első közös hivatalos útjukon Afrikában tartózkodik, egy Carla Bruniről elnevezett tyúk landolt Francois Fillon kormányfő karjaiban a párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon.
febr. 29
17:13
Átadták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti központját (Kripto Akadémia)
Antonio Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője és Göncz Kinga külügyminiszter pénteken átadta az UNHCR új budapesti globális szolgáltató-központját.
febr. 29
17:30
McCain és Obama is alkalmas az elnök-szerepre (Kripto Akadémia)
Az amerikai közvélemény nem találja túl idősnek a 71 éves John McCaint az elnökségre, és a 46 éves Barack Obamáról sem hiszik, hogy túl fiatal az Egyesült Államok vezető posztjára - a Gallup kutatásának eredményeit a pénteki The Washington Times közölte.
febr. 29
18:15
MiG-29-es vadászgépek Szlovákiának Oroszországtól (Kripto Akadémia)
Szlovákia tizenkét darab, a NATO követelményeinek megfelelően modernizált MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet kapott pénteken Oroszországtól - jelentette be a védelmi minisztérium Pozsonyban.
febr. 29
18:37
Negyedével kevesebb gázt kap Ukrajna a Gazprom-tól (Kripto Akadémia)
A Gazprom orosz gázipari cég pénteken bejelentette, hogy március 3-tól (közép-európai idő szerint 8 órától) 25 százalékkal csökkenti gázszállításait Ukrajnának, miután eredménytelenül értek véget a megbeszélések a Gazprom és a Naftogaz ukrán állami energiaipari cég között.
febr. 29
18:49
80 személy ellen indult eljárás Belgrádban (Kripto Akadémia)
A szerb rendőrség eddig 80 ember elleni indított bűnvádi eljárást a Koszovó függetlenségének kikiáltását követő belgrádi zavargásokkal összefüggésben.
febr. 29
19:06
Nem adnák Koszovót a gyors EU-tagságért sem (Kripto Akadémia)
Egy felmérés szerint Szerbia polgárainak túlnyomó többsége továbbra is úgy gondolja, hogy az ország helye az Európai Unióban van, ugyanakkor elutasítaná az integrációs folyamat felgyorsítását, ha ennek Koszovó függetlenségének elismerése lenne a feltétele.
febr. 29
19:13
Fegyveresek hurcolták el a moszuli érseket (Kripto Akadémia)
Fegyveresek elhurcolták pénteken Irakban a káld katolikus egyház moszuli érsekét - közölte a helyi rendőrség.
febr. 29
19:36
Carl Bildt: Nem szabad elszigetelni Szerbiát! (Kripto Akadémia)
Nem szabad elszigetelni Szerbiát, és azt sem szabad hagyni, hogy az ország önmagát szigetelje el, az Európai Unió továbbra is kész politikai együttműködési megállapodásra Belgráddal - mondta pénteken Bukarestben Carl Bildt svéd külügyminiszter.
febr. 29
20:08
"Tényleg nem kapott egyenlő műsoridőt minden jelölt" (Infostart)
Az Orosz Választási Bizottság vezetője elismerte, hogy a média nem biztosított egyenlő hozzáférést a hétvégi elnökválasztás jelöltjeinek. Vlagyimir Csurov ennek ellenére úgy vélte, hogy a tudósítások pártatlanok voltak. Közben Vlagyimir Putyin leköszönő elnök arra sürgette honfitársait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a voksoláson.
febr. 29
20:08
Horvátország teljes együttműködést ígér az új hágai főügyésznek (Kripto Akadémia)
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök-helyettes teljes együttműködést ígért a hágai Nemzetközi Törvényszék új főügyészének pénteken Zágrábban.
febr. 29
20:31
Kijárási tilalom fiataloknak Szarajevóban (Kripto Akadémia)
A fiatalkori bűnözés visszaszorítása érdekében a szarajevói hatóságok megtiltották péntektől, hogy fiatalkorúak éjszaka utcára lépjenek, ha csak szülők vagy felnőttek nem kísérik őket.
febr. 29
21:05
Autógyártó nagyhatalom lesz Szlovákia (Infostart)
Szlovákia rövidesen autógyártó nagyhatalom lesz. A gyártás dinamikusan fejlődik, a külföldi gyárak 2010-től termelnek majd teljes kapacitással.
febr. 29
21:38
Kilép-e valaha az új orosz elnök a régi árnyékából? (Infostart)
A március 2-i oroszországi elnökválasztás előtt vajmi kevés jel utal arra, hogy új államfő veszi át a világ legnagyobb országának vezetését - egy minapi értekezleten is Vlagyimir Putyin állt a középpontban, míg valószínű utódja, Dmitrij Medvegyev visszafogottan szerepelt.
febr. 29
21:50
Újabb elbocsátásokat terveznek (Infostart)
Nehéz időket él át a német Telekom, tavaly a nagyszabású reformintézkedések ellenére is tovább zuhant a konszern nyeresége. A cég elnöke mégis bízik a versenyképesség helyreállításában.
febr. 29
22:02
Az ETA a spanyol parlamenti választások bojkottjára szólít fel (Kripto Akadémia)
A küszöbönálló spanyolországi parlamenti választások bojkottjára szólított fel pénteken a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet.
febr. 29
22:24
Szerbia megkísérli megszakítani az albán-szerb köteléket? (Kripto Akadémia)
Pieter Feith azzal vádolta pénteken Szerbiát, hogy megpróbálja megszakítani a köteléket a koszovói albán többség és a szerb kisebbség között. Az Európai Unió koszovói megbízottja e mögött már-már a függetlenné vált Koszovó felosztására irányuló kísérletet lát.

Keresés