2008. február 1. péntek

febr. 1
7:10
Ítéletidő tombolt Nagy-Britanniában - videóval (MaHu)
Súlyos baleseteket okozó ítéletidő tört rá csütörtökön Nagy-Britanniára; a nyugat-angliai partok előtt helikopterekkel kellett kimenteni egy komp utasait. Az északnyugatról betörő atlanti front 100-110 kilométeres széllel érkezett, és főleg az északi országrészben okozott komoly károkat.
febr. 1
7:54
A magyar nép a legokosabb (Népszava)
A magyar nép a legokosabb - legalábbis a "Maticson" (Népakarat) című bangkoki napilap cikkírója szerint. A "Zsenik varosa" című cikk szerzője azon kesereg, hogy hazájában állami támogatás híján sorvadozik, nem tudja szerepet betölteni a Thai Tudományos és Műszaki Kutatók Társasága. Más országokban ez másként van, leginkább Magyarországon, amelynek népe a világon a legokosabb - véli.
febr. 1
7:56
Clinton és Obama visszafogott hangnemben vitázott (Népszava)
Az amerikai elnökjelöltségre pályázó két demokrata szenátor, Hillary Clinton és Barack Obama kerülte a személyeskedő támadásokat, és visszafogott hangnemben vitázott egymással a televíziós kamerák kereszttüzében csütörtök este Los Angelesben.
febr. 1
7:59
Japánban felakasztottak három halálraítéltet (Népszava)
Japánban felakasztottak három halálraítéltet pénteken. Az idei évben először hajtottak végre halálos ítéletet a távol-keleti szigetországban. A japán igazságügyi minisztérium annyit közölt, hogy egy 65, egy 63 és egy 37 éves férfin hajtották végre az ítéletet, mindnyájan "gyilkosok voltak".
febr. 1
8:11
Kamionokat és kompokat borogat a szélvihar Nagy-Britanniában (Infostart)
Jelentős károkat okoz az ítéletidő Nagy-Britanniában.
febr. 1
8:36
Bejött a Forma-1 az ING-nek (Napi)
febr. 1
8:44
Elhunyt Volodia Teitelboim (Népszava)
Elhunyt Volodia Teitelboim Volosky. A chilei baloldali politikus és író 92 éves volt, csütörtökön érte a halál egy santiagói kórházban.
febr. 1
8:52
Reggel sztrájkoltak a román vasutasok is (HVG)
Mivel a tegnap folytatott bértárgyalások késő este is eredménytelenek maradtak, a román vasutas szakszervezet bejelentés nélkül sztrájkot hirdetett, így sem a belföldi, sem a nemzetközi járatok nem indultak el hajnalban Bukarestből.
febr. 1
8:59
Rekordszinten az eurózóna inflációja (Kitekintő)
A januári infláció volt a legmagasabb azóta, hogy az EKB felelős az övezet monetáris politikájáért.
febr. 1
9:03
Moszkva és Washington gazdasági tárgyalásokat kezd (HVG)
Oroszország és az Egyesült Államok gazdasági tárgyalásokat kezd elsősorban a kereskedelem és a beruházások kérdéseiről.
febr. 1
9:17
Nagy bajban vannak az egyedül maradt nők (Népszava)
Egy-két millióra rúghat Irakban az erőszakcselekmények nyomán megözvegyült nők száma. Senki sem tudja pontosan, hányan maradtak özvegyen Szaddám Huszein korábbi elnök brutális diktatúrája következtében, az 1980-88-as iraki-iráni háborúban, az 1991-es öbölháborúban, a 2003-as amerikai-brit invázióban és az azt követő felekezeti vérontásban.
febr. 1
9:20
Pénteken tovább csökken az olajár (HVG)
Ötnapi drágulás után pénteken második napja olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon. A befektetői bizalom valamelyest megcsappant: szerdán megvolt a Fed esedékesnek tartott, régen beárazott újabb kamatcsökkentése, és azóta a befektetők túlzottnak tartják a reményeket, amelyeket az enyhítés gazdaságösztönző hatásához fűztek.
febr. 1
9:27
Még 20 milliárd ajándék az ostoba polgároknak (Napi)
febr. 1
9:47
Észak-Korea nagyrészt felszámolta gyanús nukleáris programját (HVG)
Észak-Korea nyolc intézkedést már végrehajtott abból a tizenegyből, amelynek célja nukleáris programja gyanús elemeinek a felszámolása - közölte pénteken egy szöuli szemináriumon Dél-Korea főtárgyalója.
febr. 1
10:04
Pokolgépes merényletekben 51-en haltak meg Bagdadban (HVG)
Pokolgépes merényletekben meghaltak legalább 51-en pénteken két bagdadi piacon.
febr. 1
10:13
Észak-Korea nagyrészt felszámolta gyanús nukleáris programját (Népszava)
Észak-Korea nyolc intézkedést már végrehajtott abból a tizenegyből, amelynek célja nukleáris programja gyanús elemeinek a felszámolása - közölte pénteken egy szöuli szemináriumon Dél-Korea főtárgyalója.
febr. 1
10:16
Minden idők legnagyobb sarkvidéki népszámlálása (Kitekintő)
Összeírják az Déli-sarkot övező tengerek lakóit. A felmérést egy nemzetközi kutatócsoport végzi minden idők legnagyobb szabású sarkvidéki kutatóprogramjának keretében.
febr. 1
10:18
Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen (Népszava)
Sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen péntek reggel - tájékoztatta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-t. A kényszerleszállásra azért volt szükség, mert a szállítógép három hajtóművéből egy nem működött - mondta el a szóvivő. Hozzátette, hogy a szállítógépen a gép négy fős személyzete utazott.
febr. 1
10:26
96 millió eurót fizet az Európai Bizottság a Sun Microsystems- nek (orientpress)
A Sun Microsystems bejelentette, hogy nyílt tenderen elnyerte az Európai Unió szervei, intézményei és ügynökségei szerver-ellátására szóló keretmegrendelést. A megállapodás összértéke közel 96 millió euró.
febr. 1
10:26
Egyre több halott Bagdadban (Infostart)
Az iraki fővárosban legkevesebb 73 ember halt meg, amikor nem sokkal egymás után pokolgépek robbantak két piacon.
febr. 1
10:53
Kettős bombamerénylet Bagdadban: 68 áldozat (Frissítve) (orientpress)
Két bomba robbant Bagdad külömböző pontjain péntek délelőtt. A rendőrség tájékoztatása szerint a zsúfolt piacokon történt támadásoknak eddig 68 halálos áldozata és 75 sebesültje van. A helyszíni tudósítók közölték: az emberek már újra vásárolgatni kezdtek, miután a rendőrök a robbantásokat követően megerősítették a védelmet a helyszínen.
febr. 1
11:34
Nyisszant a Nissan (Napi)
febr. 1
11:37
Képregényben mutatják be a nácik rémtetteit (Infostart)
Hamarosan képregényből is megismerhetik a német középiskolások a náci korszak borzalmait, mivel Berlin és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány iskoláiban honosítják a holland Anna Frank Központ kezdeményezését.
febr. 1
11:43
Ultimátumot intéztek a kormányhoz a csádi lázadók (HVG)
A csádi lázadók saját állításuk szerint pénteken bekerítették az ország fővárosát, és felszólították a kormányt, hogy tárgyaljon velük a hatalom megosztásáról, ellenkező esetben megostromolják N'Djamenát.
febr. 1
11:45
Komoly al-Kaida egységet zúztak szét a törökök (Kitekintő)
Titkosszolgálati jelentések valószínűsítették, hogy a terroristák „látványos támadásokat” terveztek különböző célpontok, köztük amerikai és izraeli létesítmények ellen.
febr. 1
12:16
Wilhelm Reich – Sex! Pol! Energy! (orientpress)
A Freud-emlékév után a 20. század talán egyik legvitatottabb orvosának, pszichoanalitikusának és szexuálkutatójának, Wilhelm Reich életének és munkásságának szentel kiállítást a Bécsi Zsidó Múzeum.
febr. 1
12:18
Halálos a jövő új fegyvere (Népszava)
Egy amerikai Predator robotrepülőgépről kilőtt rakéta végzett a hét elején Pakisztánban azzal az al-Kaida-vezetővel, akinek halálhírét előző nap jelentették be - közölték pénteken amerikai és pakisztáni forrásból.
febr. 1
12:28
Moszkva és Washington gazdasági tárgyalásokat kezd (Népszava)
Oroszország és az Egyesült Államok gazdasági tárgyalásokat kezd, elsősorban a kereskedelem és a beruházások kérdéseiről. Ebben Andrej Gyeniszov orosz külügyminiszter-helyettes amerikai kollégájával, Reuben Gefferyvel állapodott meg, és a tervek szerint a megbeszélések tavasszal kezdődnek Washingtonban, az illetékes minisztériumok és az üzleti körök képviselőinek részvételével.
febr. 1
12:34
Nagy baj lehet, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni (Népszava)
A csádi lázadók saját állításuk szerint bekerítették péntekre az ország fővárosát, s ebből a pozíciójukból felszólították a kormányt, hogy tárgyaljon velük a hatalom megosztásáról, vagy szembe kell néznie N,Djamena ostromával.
febr. 1
12:40
Ungváry Krisztián munkája nehézségeiről nyilatkozott a Kuriernak (Népszava)
Állambiztonsági kutatásainak nehézségeiről nyilatkozott Ungváry Krisztián történész a Kurier című osztrák lapban, amely felcímében azt emelte ki: vontatottan halad a kommunista korszak feldolgozása az egykori "keleti tömb legvidámabb barakkjában".
febr. 1
12:51
Erősíti katonai együttműködését Kazahsztán és az Egyesült Államok (Népszava)
A katonai együttműködés erősítésére irányuló további lépésekben állapodott meg pénteken az Egyesült Államok és Kazahsztán, ami bizonyára kiváltja Oroszország nemtetszését. Kazahsztán és Oroszország viszonya lehűlt az utóbbi egy évben, mert a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság - a térség legjelentősebb gazdasága és olyan olajkincsek birtokosa, amelyek a világ legnagyobbjai közé tartoznak -…
febr. 1
13:10
A németek nem hajlandók háborúzni (Infostart)
Németország az Egyesült Államok kérése ellenére sem küld harcoló egységeket Afganisztán déli tartományaiba.
febr. 1
13:11
Foley: Magyarország az elsők között ismeri el Koszovót (HVG)
Magyarország valószínűleg a független Koszovót elismerő államok első nagy csoportjába tartozik majd - mondta April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken újságírók előtt.
febr. 1
13:16
Megvenné a Microsoft a Yahoot (Napi)
febr. 1
13:23
Bloggert tartóztattak le - mianmari körkép (Kitekintő)
Mianmarban továbbra is a junta az úr: bloggert tartóztattak le, mert kifejtette kritikáját. Suu Kyi harcol, az ENSZ-megbízott tárgyal. De mikor lesz eredmény?
febr. 1
13:52
Berlin nem küld katonákat Dél-Afganisztánba (Népszava)
Németország visszautasította Washingtonnak azt a követelését, hogy küldjön harcoló egységeket Afganisztán déli tartományaiba, ahol erősödik a tálib lázadók tevékenysége. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pénteken, svéd kollégájával tartott berlini találkozója után, kijelentette: a Bundeswehr egységeinek megbízatása továbbra is a közép-keleti ország északi részére szól. Szavai szerint nem…
febr. 1
13:54
Veszélyes aláírás (Népszava)
Schmitt Pálnál is próbáltak lobbizni egyes angol és német csoportok annak érdekében, hogy a sportvezető és egyben európai parlamenti képviselő támogassa a pekingi olimpia bojkottjára felszólító törekvésüket, amiért Kínában jelentősen korlátozzák az alapvető emberi jogokat - hangzott el az olimpiai sportágvezetők pénteki értekezletén.
febr. 1
14:12
Moszkvában nem kommentálják Milosevic özvegyének hollétét (HVG)
Slobodan Milosevic volt szerb elnök feleségének és fiának Oroszországban állítólag decemberben kapott menedékjogáról a moszkvai szerb nagykövetség nem rendelkezik információval, az orosz bevándorlási hivatal pedig nem kívánta kommentálni az erre vonatkozó kérdést.
febr. 1
14:17
Mindenki bányavállalatot akar venni (Napi)
febr. 1
14:17
Szlovákiában belpolitikai vita veszélyezteti a Lisszaboni Szerződés ratifikációját (Kitekintő)
Szlovákiában az új sajtótörvény körül kialakult belpolitikai ellentét hátráltatja az EU reformjáról szóló Lisszaboni Szerződés ratifikációját, miután a parlament hétfő óta képtelen megegyezni az ügyben.
febr. 1
14:40
Magyarország egy éven belül vízummentességet kaphat (MaHu)
Magyarország egy éven belül, még George Bush elnöksége idején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, a folyamatot az elnökválasztási kampány is felgyorsíthatja - mondta April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken újságírók előtt.
febr. 1
15:01
"Nem volt rossz stratégia, csak nem működött" (Infostart)
Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint nem a pénz, hanem a biztonsággal kapcsolatos ígéretek lesznek a döntőek az amerikai elnökválasztási kampányban. April Foley az InfoRádiónak elmondta: izgatottan várja a jövő keddet, amikor 22 államban tartanak egyszerre előválasztást és jelölőgyűlést. A nagykövet úgy véli, a héten visszalépett John Edwards szenátor lehet a demokraták…
febr. 1
15:23
Hedvig-ügy: vallomást tesz a volt titkosügynök (Kitekintő)
Korček volt az, akinek 2006-ban tett feljelentése nyomán büntetőjogi eljárás indult a szélsőségesek által bántalmazott lány ellen, hamis tanúzás ügyében.
febr. 1
15:28
"Valószínűleg előre kitervelték" a brutális támadást (Infostart)
Mind a 87 külföldi alkalmazottját kivonta Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet, miután három munkatársuk hétfőn életét vesztette a kelet-afrikai országban. A támadást a szervezet szerint valószínűleg előre kitervelték.
febr. 1
16:17
Nem lesz többé Motorola-mobil? (Napi)
febr. 1
16:23
Rekordok az Exxonnál (Napi)
febr. 1
16:23
Sorsdöntő napok előtt "Hollywood legmenőbb párosa" (Infostart)
A sorsdöntőnek számító keddi előválasztássorozat előtti utolsó vitájukat tartották a demokrata párt elnökjelöltjei az Egyesült Államokban. Hillary Clinton és az afro-amerikai Barack Obama kilenc jelölt közül maradt versenyben, és elsősorban Irakról, illetve az egészségügy átalakításáról ütköztették nézeteiket.
febr. 1
16:29
Amerika visszainteget – vízummentesség egy éven belül? (orientpress)
April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint Magyarország még George Bush kormányzása idején, 2009 januárjáig csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz. Mint azt Foley elmondta, a folyamatra kedvezően hathat most zajló az elnökválasztási kampány is.
febr. 1
16:46
Ausztria bio nagyhatalom akar lenni (HVG)
Ausztriában nagyszabású program indul a biotermelők támogatására azzal a céllal, hogy bővüljenek az osztrák biogazdák értékesítési lehetőségei Európában. A mezőgazdasági miniszter a szakmai szervezetekkel közösen készíti elő a főként a tanácsadásra és a marketingre épülő programot, amely a következő években meghatározó lesz az ágazat számára.
febr. 1
17:08
Magyarország az elsők között ismeri el Koszovót? (MaHu)
Magyarország valószínűleg a független Koszovót elismerő államok első nagy csoportjába tartozik majd - mondta April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken újságírók előtt.

Keresés