2008. január 30. szerda

jan. 30
6:16
McCain és Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Floridában (Infostart)
A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.
jan. 30
8:30
"Külföldiek állnak a szervezett bűnözés mögött" (Infostart)
A fegyveres bűncselekmények elkövetőinek, kábítószer- és emberkereskedőknek a többsége külföldi származású - ezzel a bejelentéssel sokkolta a brit közvéleményt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség (SOCA) főigazgatója.
jan. 30
8:42
Zuhant a bankprofit, mégis jó az év (Napi)
jan. 30
8:47
Két-két esélyesre szűkült a mezőny az amerikai elnökválasztáson (Infostart)
A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny. Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a demokratáknál Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet, hogy a nagyobb, és így több szavazatot jelentő államokban népszerűbb, mint Barack Obama.
jan. 30
8:53
Betiltanák az "emberi állatkertet" (Infostart)
A sáros csapás végén, mélyen a thaiföldi dzsungelben egy csoport asszony ücsörög az árnyékban. Meg-megtapogatják a bronzkarikákat, amelyek szorosan övezik természetellenesen hosszú nyakukat. A burmai kajanok vásári látványosságnak minősülnek - az ENSZ szerint azonban véget kell vetni a megaláztatásaiknak.
jan. 30
9:10
Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt (Infostart)
Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.
jan. 30
9:33
A háborúpárti szenátor győzelme (Kitekintő)
John McCain arizónai szenátor szoros küzdelemben végül felülkerekedett az egykori Massachusetts-i kormányzó, Mitt Romney felett a floridai előválasztási küzdelemben.
jan. 30
9:49
Új LCD-tévé-szövetség született (Napi)
jan. 30
10:10
Több millióan maradtak fűtés nélkül Kínában (Infostart)
A rendkívül zord időjárás újabb zavarokat okozott az energiaellátásban Kínában: szerdára az ország délnyugati részén található Kujcsou és a keleti Csianghszi tartományok maradtak áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a közép-kínai Hunanban viszont megoldódtak az ilyen gondok.
jan. 30
10:35
Iraki külügyi államtitkár Budapesten (Kitekintő)
A Szaddam-diktatúra megdöntése óta először látogatott magas szintű iraki külügyi delegáció Budapestre, Várkonyi László meghívására.
jan. 30
10:51
Bundagyanú miatt letartóztatták Szerbia egyik leggazdagabb emberét (Infostart)
Többórás látványos akció során rohamosztagos rendőrök tartóztatták le az újvidéki labdarúgóklub elnökét és tulajdonosát, Szerbia egyik leggazdagabb emberét. A vád bundagyanú és több millió eurós sikkasztás. A szerb és a montenegrói labdarúgó-maffia egyik vezetője az egykori montenegrói elnök és kormányfő közeli rokona. Pályafutását 30 évvel ezelőtt testőrként és kidobófiúként kezdte Bécsben.
jan. 30
11:41
Pozsonyban nem jelent gondot a szmog (Infostart)
Legutóbb 2003-ban okozott komoly gondokat a szmog Pozsonyban, a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően a levegő kevésbé szennyezett, mint a környező országok fővárosaiban.
jan. 30
11:47
Bejegyezték az új erdélyi magyar pártot (Kitekintő)
A bukaresti bíróság a tegnapi nap folyamán jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét. A bírósági ítélet öt napon belül fellebbezhető meg.
jan. 30
13:15
Szaddám nem hitte, hogy az USA lerohanná (Kitekintő)
Szaddám Husszein most nyilvánosságra került információk szerint nem jól kalkulált az Egyesült Államok iraki szándékait illetően.
jan. 30
13:19
Elbocsátások a Yahoonál (Napi)
jan. 30
14:08
Hodorkovszkij éhségsztrájkot kezdett (Infostart)
Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.
jan. 30
14:15
A Gazprom nyerheti a gázvezeték-háborút (Kitekintő)
A Gazprom lehet Európa legnagyobb gázellátója, miután Bulgária és Szerbia után pénteken az OMV-vel is megállapodást kötött, s további terjeszkedést tervez Európában. Ez egyúttal az uniós Nabucco-tervek alkonyát jelentheti.
jan. 30
14:24
Amerikára zuhanhatnak a kémműholdja darabjai (Infostart)
Az amerikai fegyveres erők válságterveket dolgoznak ki arra az esetre, ha a várhatóan február végén lezuhanó kémműhold darabjai az Egyesült Államok területére esnének. A légierő egyik tábornoka szerint ugyanis valószínű, hogy az objektum nem fog teljesen elégni az atmoszférában.
jan. 30
14:46
Kínában az áramellátást is veszélyezteti a szokatlan hideg (Infostart)
Kínában több millió embert vágott el a külvilágtól a szokásos újévi ünnepek előtt az erős havazás és fagy. A déli tartományokból ilyenkor hagyományosan hazaáramlanak a migráns dolgozók. Az idén azonban azt javasolják nekik: adják fel a tervüket, hogy otthon töltik a hagyományos családi ünnepet.
jan. 30
15:07
Hét évet kapott az ördögűző (Infostart)
A Romániai Legfelsőbb Bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte azt a szerzetest, akinek az ördögűzési szertartásába belehalt egy 23 éves apáca.
jan. 30
15:45
Visszalépett az egyik demokrata jelölt (Infostart)
Az Egyesült Államokban visszalépett az elnökjelölt-jelöltségtől a demokrata John Edwards.
jan. 30
16:42
Érthetetlen az uniós szerződés (Kitekintő)
Az Európai Parlament képviselői úgy vélik, hogy a szöveg a polgárok számára továbbra is átláthatatlan és olvashatatlan maradt.
jan. 30
17:32
Dél-Afrika legalizálná a prostitúciót a VB idejére (Kitekintő)
"Ez mindenképpen hozzájárulna a torna sikeréhez"- jelentette ki a javaslatot tevő képviselő.
jan. 30
17:41
Maradhat a Société Générale vezetősége (Napi)
jan. 30
17:53
Más európai országokban is merényleteket tervezett a barcelonai terrorsejt (Metropol)
A spanyol sajtó értesülése szerint Németországban és más európai országokban is merényletekre készült a Barcelonában egy hete felszámolt terrorsejt.
jan. 30
17:55
Elhunyt Suharto volt indonéz elnök (Metropol)
Elhunyt vasárnap Suharto volt indonéz elnök, aki 32 éven át vaskézzel irányította az ázsiai országot. 2005-ben egyszer már válságos állapotba került belső vérzések miatt. Állapota tavaly év végén ismét válságossá vált, nemrég kómába esett. 86 évesen halt meg.
jan. 30
17:57
Törökországban elfogták az al-Kaida hat feltételezett tagját (Metropol)
A török rendőrség őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hat feltételezett tagját, aki a gyanú szerint robbantásos merényletek elkövetésére készült Törökországban – jelentette az Anatolia török hírügynökség vasárnap.
jan. 30
17:59
Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések a libanoni fővárosban (Metropol)
Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült.
jan. 30
18:01
Eltemették Suharto volt indonéz elnököt (Metropol)
Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át, 1998-ig vaskézzel irányította az országot, és vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január 4-e óta feküdt.
jan. 30
18:03
Orosz lapok a Mogiljevics-ügy szövevényeit bogozzák (Metropol)
A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél – közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes belügyi szervek.
jan. 30
18:05
Állítólag holtpontra jutottak a cseh-amerikai tárgyalások az amerikai radarról (Metropol)
Állítólag holtpontra jutottak Prága és Washington tárgyalásai a Csehországban létesítendő amerikai radarállomásról, mert a felek több fontos kérdésben ez ideig nem tudtak megegyezni – állítja a cseh média diplomáciai forrásokra hivatkozva.
jan. 30
18:07
70 éves Beatrix holland királynő (Metropol)
Január 31-én lesz hetven éves Beatrix holland királynő, akinek igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában töretlen a királyság népszerűsége.
jan. 30
18:09
Ötszáz afgán nő tiltakozott az amerikai segélyszervezeti alkalmazott elrablása miatt (Metropol)
Mintegy ötszáz afgán nő tartott tiltakozó nagygyűlést kedden Kandahárban Cyd Mizell amerikai segélyszervezeti alkalmazott három nappal korábbi elrablása miatt és szabadon bocsátását követelve.
jan. 30
18:11
Ötven éve nem okozott havazás ekkora felfordulást Kínában (Metropol)
Ötven éve nem okozott havazás akkora felfordulást Kínában, mint ezekben a napokban. Halálos áldozatok a behavazott, jeges utakon, vasúti pályaudvarok és buszállomások várótermeiben veszteglő utasok tömegei, szállítási nehézségek miatt emelkedő élelmiszerárak, szűkös szén- és energiaellátás – ilyen és ehhez hasonló szerencsétlenségek és gondok jellemzik jelenleg a világ legnépesebb országának…
jan. 30
18:54
Bush kezdeményezte egy új nemzetközi környezeti alap létrehozását (Kitekintő)
"Hozzunk létre egy új, nemzetközi technológiai alapot, amely lehető teszi több tiszta energiai erőforrás alkalmazását olyan országok számra, mint például India és Kína".
jan. 30
20:03
Egyelőre nem ad adatokat a 14 millió eurós figyelőrendszer (Infostart)
A romániai nagyvárosokban eddig semmilyen intézkedéssel nem próbálták korlátozni a légszennyező járművek közlekedését. Az országban még a légszennyezettség mérése is gyerekcipőben jár, a jelenség elleni konkrét intézkedéseket pedig egyelőre alig hoztak a hatóságok.
jan. 30
20:16
Duray Miklós pert vesztett Ján Slota pártja ellen (Metropol)
Bocsánatkérésre és egymillió korona pénzbírságra ítélte szerdán a járási rangú pozsonyi városkerületi bíróság első fokon Duray Miklóst, a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Ján Slota vezette szlovák kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentése nyomán.

Keresés