2008. január 30. szerda

jan. 30
6:16
McCain és Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Floridában (Infostart)
A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.
jan. 30
7:22
Fölényesen győzött Hillary Clinton Floridában (MaHu)
Fölényesen győzött Hillary Clinton Floridában a demokraták előválasztásán kedden, ám ennek a megmérettetésnek csak jelképes jelentősége van.
jan. 30
7:40
1812 kontra 1349 kontra... (Népszava)
1812 volt - eddig - Nagy-Britannia legrosszabb éve - ezt állítja egy új tanulmány. Szerzője: Derek Wilson történész. "1812-ben már csaknem húsz éve háborúztunk Franciaországgal, ami miatt rekordmagasak lettek az adók. Katasztrofálisan rossz lett a termés, ahogy akkor már több éven át, és a megélhetési költségek hihetetlenül megdrágultak. Agyonlőtték Spencer Perceval miniszterelnököt a parlament…
jan. 30
8:02
USA - a képviselőház jóváhagyta a gazdaságélénkítő csomagot (Népszava)
Az amerikai képviselőház jóváhagyta kedden a gazdaság élénkítését célzó csomagot, amely elsősorban a középosztály megsegítésére épít.
jan. 30
8:30
"Külföldiek állnak a szervezett bűnözés mögött" (Infostart)
A fegyveres bűncselekmények elkövetőinek, kábítószer- és emberkereskedőknek a többsége külföldi származású - ezzel a bejelentéssel sokkolta a brit közvéleményt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség (SOCA) főigazgatója.
jan. 30
8:36
Hóesés Jeruzsálemben (HVG)
Jeruzsálemben szerdán leesett az idei télen az első hó, a várost több centiméteres fehér hótakaró lepte be.
jan. 30
8:42
Zuhant a bankprofit, mégis jó az év (Napi)
jan. 30
8:47
Két-két esélyesre szűkült a mezőny az amerikai elnökválasztáson (Infostart)
A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny. Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a demokratáknál Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet, hogy a nagyobb, és így több szavazatot jelentő államokban népszerűbb, mint Barack Obama.
jan. 30
8:47
Megbékültek a melegházassággal a spanyolok (HVG)
Egy nemzedékkel ezelőtt a hagyományos család még szentnek számított Spanyolországban. Franco tábornok a nagy katolikus család híve volt, és bőségesen megjutalmazta pénzzel is a legtöbb utódot nevelő szülőket. Manapság az állami iskolákban már azt tanítják, hogy a család másmilyen is lehet: egyedülállók és azonos nemű párok is nevelhetnek gyerekeket.
jan. 30
8:53
Betiltanák az "emberi állatkertet" (Infostart)
A sáros csapás végén, mélyen a thaiföldi dzsungelben egy csoport asszony ücsörög az árnyékban. Meg-megtapogatják a bronzkarikákat, amelyek szorosan övezik természetellenesen hosszú nyakukat. A burmai kajanok vásári látványosságnak minősülnek - az ENSZ szerint azonban véget kell vetni a megaláztatásaiknak.
jan. 30
9:10
Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt (Infostart)
Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.
jan. 30
9:10
Kényszerleszállást hajtott végre a bolgár államfő gépe (orientpress)
Motorhiba miatt sikeres kényszerleszállást hajtott végre az Azori-szigeteken a bolgár államfőt szállító repülőgép.
jan. 30
9:10
Slota bíróság elé citálta Durayt (HVG)
Duray Miklós 25 év után ma ismét bíróság elé áll: míg 1983. január 31-én a Csehszlovák Szocialista Köztársaság felforgatásának vádjával állították bíróság elé, majd börtönözték be, ezúttal a Ján Slota vezette kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentése miatt folytatnak ellene eljárást.
jan. 30
9:22
Fontos győzelmet aratott John McCain a floridai előválasztáson (Népszava)
Átütő győzelmet aratott John McCain a republikánusok előválasztásán Floridában kedden. A CNN hírtelevízió beszámolója szerint a szavazatok 69 százalékának összesítése után az arizonai szenátor 36 százalékos eredménnyel vezette az elnökjelölt-aspiránsok mezőnyét. Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 32 százalékkal a második helyre szorult, míg Rudy Giuliani volt New York-i polgármester -…
jan. 30
9:26
Szent-Iványi: a Fidesz a nagybirtokosok pártján áll (HVG)
A Fidesz ne kizárólag a nagybirtokosok érdekeit képviselje! – sürgette az európai uniós agrártámogatások körüli vita kapcsán Brüsszelben kiadott közleményében Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő.
jan. 30
9:33
A háborúpárti szenátor győzelme (Kitekintő)
John McCain arizónai szenátor szoros küzdelemben végül felülkerekedett az egykori Massachusetts-i kormányzó, Mitt Romney felett a floridai előválasztási küzdelemben.
jan. 30
9:48
Floridát 'vitte' John McCain (orientpress)
Az Egyesült Államokban 36 százalékos támogatottsággal John McCain megszerezte a floridai elektorok összes szavazatát, a második helyen Mitt Romney végzett 31 százalékkal. Az esélyesnek beharangozott Rudy Giuliani csak a harmadik helyet tudta megszerezni.
jan. 30
9:49
Új LCD-tévé-szövetség született (Napi)
jan. 30
9:59
Kádárhoz hasonlította Gyurcsányt egy vezető lengyel hetilap (orientpress)
Várhatóan nem hivatalos tárgyalásra utazik Varsóba Gyurcsány Ferenc, akit az egyik lengyel hetilap Kádár Jánoshoz hasonlított. „Többet ártott a lengyel-magyar kapcsolatoknak, mint maga Szálasi.” A Wprost kiemeli: a magyar gazdaság a pannon puma helyett a teknős jelzőt kapta – olvasható a hírTV honlapján.
jan. 30
10:10
Több millióan maradtak fűtés nélkül Kínában (Infostart)
A rendkívül zord időjárás újabb zavarokat okozott az energiaellátásban Kínában: szerdára az ország délnyugati részén található Kujcsou és a keleti Csianghszi tartományok maradtak áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a közép-kínai Hunanban viszont megoldódtak az ilyen gondok.
jan. 30
10:16
Szaddám elszámította magát Bush-sal kapcsolatban (orientpress)
Szaddám Husszein most nyilvánosságra került információk szerint nem jól kalkulált az Egyesült Államok iraki szándékait illetően: az azóta kivégzett ex-diktátor nem számolt az amerikai támadással.
jan. 30
10:16
Egy madár kényszerítette leszállásra az elnök gépét (HVG)
A motor meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre a bolgár államfőt szállító különgép kedden éjjel az Azori-szigeteken.
jan. 30
10:35
Iraki külügyi államtitkár Budapesten (Kitekintő)
A Szaddam-diktatúra megdöntése óta először látogatott magas szintű iraki külügyi delegáció Budapestre, Várkonyi László meghívására.
jan. 30
10:35
Spanyolország befogadta a válást és a melegházasságot (Népszava)
Egy nemzedékkel ezelőtt a család még szentnek számított Spanyolországban. Franco tábornok a nagy katolikus család híve volt, és bőségesen megjutalmazta pénzzel is a legtöbb utódot nevelő szülőket. Manapság az állami iskolákban már azt tanítják, hogy a család másmilyen is lehet: egyedülállók és azonos nemű párok is nevelhetnek gyermekeket.
jan. 30
10:39
Clintonnéé és McCainé lett Florida (HVG)
A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.
jan. 30
10:51
Bundagyanú miatt letartóztatták Szerbia egyik leggazdagabb emberét (Infostart)
Többórás látványos akció során rohamosztagos rendőrök tartóztatták le az újvidéki labdarúgóklub elnökét és tulajdonosát, Szerbia egyik leggazdagabb emberét. A vád bundagyanú és több millió eurós sikkasztás. A szerb és a montenegrói labdarúgó-maffia egyik vezetője az egykori montenegrói elnök és kormányfő közeli rokona. Pályafutását 30 évvel ezelőtt testőrként és kidobófiúként kezdte Bécsben.
jan. 30
11:09
Bocsánatot kérnek az őslakosoktól (Népszava)
Az ausztrál kormány első ízben kér bocsánatot az aboriginesektől az őslakosokkal szemben elkövetett bűntettek miatt. Mindezt Jenny Macklin miniszter asszony jelentette be. Megfogalmazása szerint a bocsánatkérés a Kevin Rudd-fémjelezte munkáspárti kormány egyik legfőbb prioritása, így az ünnepélyes bejelentésre az új törvényhozás alakuló ülésén, február 13-án sor kerülhet.
jan. 30
11:11
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat Csehországban (Népszava)
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat létesült Csehországban az elmúlt másfél évben. A törvény által nyújtott lehetőséget, hogy homoszexuális kapcsolatukat az anyakönyvi hivatalban is bejegyezzék, többnyire férfiak használták ki - közölte kedden a Sidovsky Management, a csehországi homoszexuálisok életével foglalkozó ügynökség.
jan. 30
11:19
Parázs vita a fejkendő megkötéséről Törökországban (HVG)
A török hadsereg vezérkari főnöke utalásszerűen megismételte a hadseregnek azt az álláspontját, hogy ellenzi a fejkendőviselés tilalmának bármiféle enyhítését.
jan. 30
11:24
Azonnal lőhetnek a zavargókra Kenyában (videóval) (orientpress)
A kenyai rendőrség azonnal tüzet nyithat a fosztogató, gyújtogató, fegyvert viselő zavargókra.
jan. 30
11:41
Pozsonyban nem jelent gondot a szmog (Infostart)
Legutóbb 2003-ban okozott komoly gondokat a szmog Pozsonyban, a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően a levegő kevésbé szennyezett, mint a környező országok fővárosaiban.
jan. 30
11:47
Bejegyezték az új erdélyi magyar pártot (Kitekintő)
A bukaresti bíróság a tegnapi nap folyamán jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét. A bírósági ítélet öt napon belül fellebbezhető meg.
jan. 30
12:09
Mi lesz a kiskorpádi orosz katonai sírokkal? (HVG)
Az orosz védelmi minisztérium és a külügyi tárca egyértelműen tisztázni szándékozik, mi a helyzet a szovjet katonák kiskorpádi sírjaival – közölték Moszkvában.
jan. 30
12:27
400 euróért árulják magukat a diáklányok (Népszava)
A francia kormányt is önkritikára késztette egy 19 éves diáklány memoárja és egy egyetemista prostituáltakkal készült interjúkötet miatt kirobbant botrány Franciaországban.
jan. 30
12:39
Új miniszter a védelmi tárca élén (Népszava)
Kinevezte a szlovák kormány új védelmi miniszterét, Jaroslav Baskát szerdán Ivan Gasparovic államfő. A lemondását múlt héten bejelentő Frantisek Kasicky helyébe lépő Baska eddig a tárca államtitkára volt.
jan. 30
12:41
Diákprostitúció-botrány tartja lázban a franciákat (HVG)
A kormányt is önkritikára késztette egy 19 éves diáklány memoárja és egy egyetemista prostituáltakkal készült interjúkötet miatt kirobbant botrány Franciaországban.
jan. 30
12:44
A demokrácia védelmére szólít fel a német parlament elnöke (Népszava)
A demokrácia védelmére szólított fel a náci rezsim hatalomra jutásának 75. évfordulóján a német parlament elnöke. Szerdai nyilatkozatában Norbert Lammert hangsúlyozta: a németországi demokrácia jelenlegi helyzete bizakodásra és önbizalomra ad okot. Ugyanakkor állandó figyelmeztetés, hogy az első parlamenti demokrácia német földön annak idején bizonyos mértékben önmagát számolta fel, és…
jan. 30
13:15
Szaddám nem hitte, hogy az USA lerohanná (Kitekintő)
Szaddám Husszein most nyilvánosságra került információk szerint nem jól kalkulált az Egyesült Államok iraki szándékait illetően.
jan. 30
13:19
Elbocsátások a Yahoonál (Napi)
jan. 30
13:24
Szentgotthárd az osztrák hatástanulmányon háborog (HVG)
Égetnivaló, hazugságokat tartalmazó dokumentumnak nevezte Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere azt az osztrák hatástanulmányt, amely a város közelében, a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető-műről készült.
jan. 30
13:57
Éhségsztrájkba kezdett Hodorkovszkij (HVG)
Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének, Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.
jan. 30
14:08
Hodorkovszkij éhségsztrájkot kezdett (Infostart)
Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.
jan. 30
14:08
Pozsonyban talán mégis szavaznak a Lisszaboni Szerződésről (MaHu)
A pozsonyi parlament szerdán folytatta, majd a házelnök Pavol Paska indítványára megszakította a Lisszaboni Szerződés ratifikációját megelőző indulatos vitát, és összehívta a házbizottságot, amelyen a szokásrendtől eltérően Ivan Gasparovic államfő is részt vett.
jan. 30
14:14
EURO-2012: Platini már sürgeti az ukrán-lengyel párost (HVG)
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke felszólította a 2012-es kontinenstornának otthont adó Lengyelországot és Ukrajnát, gyorsítsa fel az előkészületeket. Az egykori kiváló játékos arról nem beszélt, hogy a két házigazda esetleg elveszítené a rendezési jogot.
jan. 30
14:15
A Gazprom nyerheti a gázvezeték-háborút (Kitekintő)
A Gazprom lehet Európa legnagyobb gázellátója, miután Bulgária és Szerbia után pénteken az OMV-vel is megállapodást kötött, s további terjeszkedést tervez Európában. Ez egyúttal az uniós Nabucco-tervek alkonyát jelentheti.
jan. 30
14:16
Ismertették a Szeva bácsi elleni vádat (HVG)
"Szeva bácsit" és a vele együtt őrizetbe vett Vlagyimir Nyekraszovot adócsalással vádolják.
jan. 30
14:24
Pártján belül bírálják Merkelt (MaHu)
Saját pártján belül is bírálják Angela Merkel kancellárt a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hesseni választási kudarcáért. A párt úgynevezett gazdasági szárnyának vezető képviselője, Josef Schlarmann szerdai nyilatkozatában felrótta a pártelnök-kancellárnak: felelősség terheli a kereszténydemokraták súlyos szavazatvesztéséért elsősorban Hessenben, de Alsó-Szászországban is.
jan. 30
14:24
Amerikára zuhanhatnak a kémműholdja darabjai (Infostart)
Az amerikai fegyveres erők válságterveket dolgoznak ki arra az esetre, ha a várhatóan február végén lezuhanó kémműhold darabjai az Egyesült Államok területére esnének. A légierő egyik tábornoka szerint ugyanis valószínű, hogy az objektum nem fog teljesen elégni az atmoszférában.
jan. 30
14:26
Diákprostitúció-botrány Franciaországban (MaHu)
A kormányt is önkritikára késztette egy 19 éves diáklány memoárja és egy egyetemista prostituáltakkal készült interjúkötet miatt kirobbant botrány Franciaországban.
jan. 30
14:32
Halálos kimenetelű lövöldözések a karnevál előtt (Népszava)
Nagyszabású rendőrségi razzia indult Rio de Janeiro két nyomornegyedében szerdán, hírek szerint a rajtaütések során nyolc gyanúsítottat lelőttek a rohamrendőrök. Az O Globo napilap értesülése szerint legkevesebb nyolc gyanúsítottat lelőttek, ötöt megsebesítettek és hatot őrizetbe vettek a motorkerékpár- és autótolvaj bandák ellen indított razziában. A rendőrség nem erősítette meg a halottakról és…

Keresés