2008. január 30. szerda

jan. 30
6:16
McCain és Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Floridában (Infostart)
A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.
jan. 30
7:40
1812 kontra 1349 kontra... (Kripto Akadémia)
1812 volt - eddig - Nagy-Britannia legrosszabb éve - ezt állítja egy új tanulmány. Szerzője: Derek Wilson történész. "1812-ben már csaknem húsz éve háborúztunk Franciaországgal, ami miatt rekordmagasak lettek az adók. Katasztrofálisan rossz lett a termés, ahogy akkor már több éven át, és a megélhetési költségek hihetetlenül megdrágultak. Agyonlőtték Spencer Perceval miniszterelnököt a parlament…
jan. 30
8:02
USA - a képviselőház jóváhagyta a gazdaságélénkítő csomagot (Kripto Akadémia)
Az amerikai képviselőház jóváhagyta kedden a gazdaság élénkítését célzó csomagot, amely elsősorban a középosztály megsegítésére épít.
jan. 30
8:30
"Külföldiek állnak a szervezett bűnözés mögött" (Infostart)
A fegyveres bűncselekmények elkövetőinek, kábítószer- és emberkereskedőknek a többsége külföldi származású - ezzel a bejelentéssel sokkolta a brit közvéleményt a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség (SOCA) főigazgatója.
jan. 30
8:47
Két-két esélyesre szűkült a mezőny az amerikai elnökválasztáson (Infostart)
A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny. Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a demokratáknál Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet, hogy a nagyobb, és így több szavazatot jelentő államokban népszerűbb, mint Barack Obama.
jan. 30
8:53
Betiltanák az "emberi állatkertet" (Infostart)
A sáros csapás végén, mélyen a thaiföldi dzsungelben egy csoport asszony ücsörög az árnyékban. Meg-megtapogatják a bronzkarikákat, amelyek szorosan övezik természetellenesen hosszú nyakukat. A burmai kajanok vásári látványosságnak minősülnek - az ENSZ szerint azonban véget kell vetni a megaláztatásaiknak.
jan. 30
9:10
Rendkívüli állapot az élelmiszerárak emelkedése miatt (Infostart)
Sárból készített kenyérre kényszerültek a nyomorgó haitiak, az élelmiszerárak ugyanis olyan ütemben nőnek, hogy nem engedhetnek meg maguknak mást.
jan. 30
9:22
Fontos győzelmet aratott John McCain a floridai előválasztáson (Kripto Akadémia)
Átütő győzelmet aratott John McCain a republikánusok előválasztásán Floridában kedden. A CNN hírtelevízió beszámolója szerint a szavazatok 69 százalékának összesítése után az arizonai szenátor 36 százalékos eredménnyel vezette az elnökjelölt-aspiránsok mezőnyét. Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 32 százalékkal a második helyre szorult, míg Rudy Giuliani volt New York-i polgármester -…
jan. 30
9:33
A háborúpárti szenátor győzelme (Kitekintő)
John McCain arizónai szenátor szoros küzdelemben végül felülkerekedett az egykori Massachusetts-i kormányzó, Mitt Romney felett a floridai előválasztási küzdelemben.
jan. 30
10:10
Több millióan maradtak fűtés nélkül Kínában (Infostart)
A rendkívül zord időjárás újabb zavarokat okozott az energiaellátásban Kínában: szerdára az ország délnyugati részén található Kujcsou és a keleti Csianghszi tartományok maradtak áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a közép-kínai Hunanban viszont megoldódtak az ilyen gondok.
jan. 30
10:35
Iraki külügyi államtitkár Budapesten (Kitekintő)
A Szaddam-diktatúra megdöntése óta először látogatott magas szintű iraki külügyi delegáció Budapestre, Várkonyi László meghívására.
jan. 30
10:35
Spanyolország befogadta a válást és a melegházasságot (Kripto Akadémia)
Egy nemzedékkel ezelőtt a család még szentnek számított Spanyolországban. Franco tábornok a nagy katolikus család híve volt, és bőségesen megjutalmazta pénzzel is a legtöbb utódot nevelő szülőket. Manapság az állami iskolákban már azt tanítják, hogy a család másmilyen is lehet: egyedülállók és azonos nemű párok is nevelhetnek gyermekeket.
jan. 30
10:51
Bundagyanú miatt letartóztatták Szerbia egyik leggazdagabb emberét (Infostart)
Többórás látványos akció során rohamosztagos rendőrök tartóztatták le az újvidéki labdarúgóklub elnökét és tulajdonosát, Szerbia egyik leggazdagabb emberét. A vád bundagyanú és több millió eurós sikkasztás. A szerb és a montenegrói labdarúgó-maffia egyik vezetője az egykori montenegrói elnök és kormányfő közeli rokona. Pályafutását 30 évvel ezelőtt testőrként és kidobófiúként kezdte Bécsben.
jan. 30
11:09
Bocsánatot kérnek az őslakosoktól (Kripto Akadémia)
Az ausztrál kormány első ízben kér bocsánatot az aboriginesektől az őslakosokkal szemben elkövetett bűntettek miatt. Mindezt Jenny Macklin miniszter asszony jelentette be. Megfogalmazása szerint a bocsánatkérés a Kevin Rudd-fémjelezte munkáspárti kormány egyik legfőbb prioritása, így az ünnepélyes bejelentésre az új törvényhozás alakuló ülésén, február 13-án sor kerülhet.
jan. 30
11:11
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat Csehországban (Kripto Akadémia)
Majdnem 500 hivatalos homoszexuális párkapcsolat létesült Csehországban az elmúlt másfél évben. A törvény által nyújtott lehetőséget, hogy homoszexuális kapcsolatukat az anyakönyvi hivatalban is bejegyezzék, többnyire férfiak használták ki - közölte kedden a Sidovsky Management, a csehországi homoszexuálisok életével foglalkozó ügynökség.
jan. 30
11:41
Pozsonyban nem jelent gondot a szmog (Infostart)
Legutóbb 2003-ban okozott komoly gondokat a szmog Pozsonyban, a kedvező természeti adottságoknak köszönhetően a levegő kevésbé szennyezett, mint a környező országok fővárosaiban.
jan. 30
11:47
Bejegyezték az új erdélyi magyar pártot (Kitekintő)
A bukaresti bíróság a tegnapi nap folyamán jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét. A bírósági ítélet öt napon belül fellebbezhető meg.
jan. 30
12:27
400 euróért árulják magukat a diáklányok (Kripto Akadémia)
A francia kormányt is önkritikára késztette egy 19 éves diáklány memoárja és egy egyetemista prostituáltakkal készült interjúkötet miatt kirobbant botrány Franciaországban.
jan. 30
12:39
Új miniszter a védelmi tárca élén (Kripto Akadémia)
Kinevezte a szlovák kormány új védelmi miniszterét, Jaroslav Baskát szerdán Ivan Gasparovic államfő. A lemondását múlt héten bejelentő Frantisek Kasicky helyébe lépő Baska eddig a tárca államtitkára volt.
jan. 30
12:44
A demokrácia védelmére szólít fel a német parlament elnöke (Kripto Akadémia)
A demokrácia védelmére szólított fel a náci rezsim hatalomra jutásának 75. évfordulóján a német parlament elnöke. Szerdai nyilatkozatában Norbert Lammert hangsúlyozta: a németországi demokrácia jelenlegi helyzete bizakodásra és önbizalomra ad okot. Ugyanakkor állandó figyelmeztetés, hogy az első parlamenti demokrácia német földön annak idején bizonyos mértékben önmagát számolta fel, és…
jan. 30
13:15
Szaddám nem hitte, hogy az USA lerohanná (Kitekintő)
Szaddám Husszein most nyilvánosságra került információk szerint nem jól kalkulált az Egyesült Államok iraki szándékait illetően.
jan. 30
14:08
Hodorkovszkij éhségsztrájkot kezdett (Infostart)
Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.
jan. 30
14:15
A Gazprom nyerheti a gázvezeték-háborút (Kitekintő)
A Gazprom lehet Európa legnagyobb gázellátója, miután Bulgária és Szerbia után pénteken az OMV-vel is megállapodást kötött, s további terjeszkedést tervez Európában. Ez egyúttal az uniós Nabucco-tervek alkonyát jelentheti.
jan. 30
14:24
Amerikára zuhanhatnak a kémműholdja darabjai (Infostart)
Az amerikai fegyveres erők válságterveket dolgoznak ki arra az esetre, ha a várhatóan február végén lezuhanó kémműhold darabjai az Egyesült Államok területére esnének. A légierő egyik tábornoka szerint ugyanis valószínű, hogy az objektum nem fog teljesen elégni az atmoszférában.
jan. 30
14:32
Halálos kimenetelű lövöldözések a karnevál előtt (Kripto Akadémia)
Nagyszabású rendőrségi razzia indult Rio de Janeiro két nyomornegyedében szerdán, hírek szerint a rajtaütések során nyolc gyanúsítottat lelőttek a rohamrendőrök. Az O Globo napilap értesülése szerint legkevesebb nyolc gyanúsítottat lelőttek, ötöt megsebesítettek és hatot őrizetbe vettek a motorkerékpár- és autótolvaj bandák ellen indított razziában. A rendőrség nem erősítette meg a halottakról és…
jan. 30
14:46
Kínában az áramellátást is veszélyezteti a szokatlan hideg (Infostart)
Kínában több millió embert vágott el a külvilágtól a szokásos újévi ünnepek előtt az erős havazás és fagy. A déli tartományokból ilyenkor hagyományosan hazaáramlanak a migráns dolgozók. Az idén azonban azt javasolják nekik: adják fel a tervüket, hogy otthon töltik a hagyományos családi ünnepet.
jan. 30
15:00
Veszélyes szerelés az űrben (Kripto Akadémia)
Veszélyes és eddig szokatlan külső űrszerelési munkát kezdett szerdán a Nemzetközi Űrállomás háromtagú legénységének két amerikai asztronautája. Peggy Whitson és Daniel Tani feladata, hogy kicseréljenek egy meghibásodott berendezést, amely a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrbázis energiaellátását biztosító rendszer része.
jan. 30
15:07
Hét évet kapott az ördögűző (Infostart)
A Romániai Legfelsőbb Bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte azt a szerzetest, akinek az ördögűzési szertartásába belehalt egy 23 éves apáca.
jan. 30
15:33
A cseh háziorvosok elégedettek a vizitdíjjal (Kripto Akadémia)
Elégedettek a vizitdíjak beszedésével a cseh háziorvosok és a fogorvosok, s szeretnék elérni, hogy a vizitdíjat emeljék - jelentette ki Jirí Pekárek, a cseh Magánorvosi Koalíció szóvivője és a Cseh Fogorvosi Kamara elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján.
jan. 30
15:35
Már három rakétaelfogó rendszer Tokió közelében (Kripto Akadémia)
Újabb rakétaelfogó rendszert telepítettek a japán önvédelmi erők Tokió közelében, a Takejama haditengerészeti bázison - közölték szerdán katonai forrásból. Ez a harmadik Patriot (PAC-3) típusú rakétaelfogó rendszer Tokió közelében.
jan. 30
15:45
Visszalépett az egyik demokrata jelölt (Infostart)
Az Egyesült Államokban visszalépett az elnökjelölt-jelöltségtől a demokrata John Edwards.
jan. 30
15:56
"Amitől libabőrös leszel" (Kripto Akadémia)
Pert helyezett kilátásba egy brazíliai zsidó szervezet arra az esetre, ha egy szambaiskola nem változtat a tervein és holokauszt-élőképpel vonul fel a riói karneválon. "Amitől libabőrös leszel" - ez a Viradouro szambaiskola 80 perces parádéjának a témája. A menetben nyolc élőkép lesz különféle borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről és a holokausztról.
jan. 30
16:08
John Edwards kiszáll (Kripto Akadémia)
John Edwards kiszáll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A volt észak-karolinai szenátor, aki már 2004-ben is nekifutott az elnökjelöltségnek, szerdán New Orleansban közép-európai idő szerint este jelenti be döntését - közölte kampánystábjának a szóvivője. Edwards az utóbbi négy szövetségi államban tartott demokrata párti előválasztáson vereséget szenvedett a…
jan. 30
16:30
Bocsánatkérésre és egymillió koronás bírságra ítélték Duray Miklóst (Kripto Akadémia)
Bocsánatkérésre és egymillió korona pénzbírságra ítélte szerdán a pozsonyi kerületi bíróság Duray Miklóst, a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Ján Slota vezette szlovák kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentése alapján.
jan. 30
16:42
Érthetetlen az uniós szerződés (Kitekintő)
Az Európai Parlament képviselői úgy vélik, hogy a szöveg a polgárok számára továbbra is átláthatatlan és olvashatatlan maradt.
jan. 30
17:03
A palesztinok többsége ellenzi az Izrael elleni rakétatámadásokat (Kripto Akadémia)
A palesztinok 52,7 százaléka ellenzi a Gázai övezet területéről Izrael ellen végrehajtott rakétatámadásokat - derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét szerdán tették közzé a ciszjordánai Nábluszban.
jan. 30
17:32
Dél-Afrika legalizálná a prostitúciót a VB idejére (Kitekintő)
"Ez mindenképpen hozzájárulna a torna sikeréhez"- jelentette ki a javaslatot tevő képviselő.
jan. 30
17:47
Koszovó tíz napon belül kikiálthatja függetlenségét (Kripto Akadémia)
Koszovó a szerbiai elnökválasztás második fordulója utáni hét végén ki fogja kiáltani függetlenségét a Nyugat támogatásával, ha a nacionalista jelölt nyeri meg a vasárnapi szavazást - közölték politikai források. "Ha (Tomislav) Nikolic győz, akkor (február) 9-én vagy 10-én" (nyilvánítják ki a függetlenséget) - mondta szerdán egy magas rangú forrás neve elhallgatását kérve.
jan. 30
17:53
Más európai országokban is merényleteket tervezett a barcelonai terrorsejt (Metropol)
A spanyol sajtó értesülése szerint Németországban és más európai országokban is merényletekre készült a Barcelonában egy hete felszámolt terrorsejt.
jan. 30
17:55
Elhunyt Suharto volt indonéz elnök (Metropol)
Elhunyt vasárnap Suharto volt indonéz elnök, aki 32 éven át vaskézzel irányította az ázsiai országot. 2005-ben egyszer már válságos állapotba került belső vérzések miatt. Állapota tavaly év végén ismét válságossá vált, nemrég kómába esett. 86 évesen halt meg.
jan. 30
17:57
Törökországban elfogták az al-Kaida hat feltételezett tagját (Metropol)
A török rendőrség őrizetbe vette az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hat feltételezett tagját, aki a gyanú szerint robbantásos merényletek elkövetésére készült Törökországban – jelentette az Anatolia török hírügynökség vasárnap.
jan. 30
17:59
Riadókészültség az egyiptomi határ közelében (Kripto Akadémia)
Riadókészültséget rendeltek el szerdán az izraeli haderőknél az egyiptomi határ övezetében, Ejlat fürdőhely közelében, miután egy terrorista kommandó beszivárgásától tartanak - közölték izraeli katonai illetékesek. A rendelkezés részletei nem ismertek. Az izraeli hadsereg január 26-án bejelentette: megtiltotta, hogy civilek belépjenek az izraeli-egyiptomi határzónába, mivel merényletektől…
jan. 30
17:59
Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések a libanoni fővárosban (Metropol)
Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült.
jan. 30
18:01
Eltemették Suharto volt indonéz elnököt (Metropol)
Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át, 1998-ig vaskézzel irányította az országot, és vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január 4-e óta feküdt.
jan. 30
18:03
Orosz lapok a Mogiljevics-ügy szövevényeit bogozzák (Metropol)
A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél – közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes belügyi szervek.
jan. 30
18:05
Iránban betiltották a nyilvános kivégzéseket (Kripto Akadémia)
A jövőben nem lesznek nyilvános kivégzések Iránban, miután ilyen értelmű rendelkezést hozott az iszlám köztársaság főbírája - jelentette szerdán az IRNA iráni hírügynökség. Mahmúd Hásemi Sahrúdi ajatollah keddi rendelete értelmében a kivégzéseket a jövőben csak a mindenkori főbíró külön engedélyével lehet nyilvánosan végrehajtani. A tilalom kiterjed a kivégzésekről készült fotók és videofelvételek…
jan. 30
18:05
Állítólag holtpontra jutottak a cseh-amerikai tárgyalások az amerikai radarról (Metropol)
Állítólag holtpontra jutottak Prága és Washington tárgyalásai a Csehországban létesítendő amerikai radarállomásról, mert a felek több fontos kérdésben ez ideig nem tudtak megegyezni – állítja a cseh média diplomáciai forrásokra hivatkozva.
jan. 30
18:07
70 éves Beatrix holland királynő (Metropol)
Január 31-én lesz hetven éves Beatrix holland királynő, akinek igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában töretlen a királyság népszerűsége.
jan. 30
18:09
Ötszáz afgán nő tiltakozott az amerikai segélyszervezeti alkalmazott elrablása miatt (Metropol)
Mintegy ötszáz afgán nő tartott tiltakozó nagygyűlést kedden Kandahárban Cyd Mizell amerikai segélyszervezeti alkalmazott három nappal korábbi elrablása miatt és szabadon bocsátását követelve.
jan. 30
18:11
Ötven éve nem okozott havazás ekkora felfordulást Kínában (Metropol)
Ötven éve nem okozott havazás akkora felfordulást Kínában, mint ezekben a napokban. Halálos áldozatok a behavazott, jeges utakon, vasúti pályaudvarok és buszállomások várótermeiben veszteglő utasok tömegei, szállítási nehézségek miatt emelkedő élelmiszerárak, szűkös szén- és energiaellátás – ilyen és ehhez hasonló szerencsétlenségek és gondok jellemzik jelenleg a világ legnépesebb országának…

Keresés