2008. január 7. hétfő

jan. 7
6:18
Béketárgyalásokon közvetítő törzsi vezetőket öltek meg Pakisztánban (Népszava)
Lelőttek nyolc pakisztáni törzsi vezetőt, akik a kormányerők és az északnyugati területek felkelői közötti fegyverszüneti tárgyalásokon közvetítettek - közölték hétfőn hivatalos forrásból. A nyolc férfi életét több különböző támadás során oltották ki Dél-Vazirisztánban. A tettesek feltehetően iszlamista fegyveresek voltak. Az Afganisztánnal szomszédos térségben az al-Kaida terrorista szervezet…
jan. 7
6:44
A szlovák elnök nem bírja a kritikát (MaHu)
Ivan Gasparovic államfő szerint a szlovák kormánynak és a parlamentnek saját médiára van szüksége, hogy ellensúlyozza a jelenlegi sajtó kormányellenes magatartását, amely ellen Robert Fico miniszterelnök már régóta eredménytelenül hadakozik.
jan. 7
6:59
Tartós megoldás vagy csak átmenet? (MaHu)
Az országos sztrájkok, tüntetések és külvárosi randalírozások képében jelentkező franciaországi válság lényege egyszerűen megfogalmazható: negyedszázaddal ezelőtt a francia gazdaság teljesítménye 15 százalékkal haladta meg a britét, és a növekedése is gyorsabb volt.
jan. 7
7:01
Királyi nem (Népszava)
Tiltakozást jelentett be a dán királyi ház, és a palota megvonta az engedélyt attól a cégtől, amely Mary hercegnő, trónörökösnő nevével forgalmaz egy teafélét.
jan. 7
7:01
Grúzia választott, a vélemények eltérnek (MaHu)
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelő missziója közölte vasárnap, hogy a grúziai elnökválasztás megfelelt a nemzetközi előírásoknak, jóllehet voltak szabálytalanságok is.
jan. 7
7:17
Clinton üres ígérgetéssel vádolta vetélytársát (Népszava)
Az iowai előválasztások győztes és vesztes demokrata elnökjelölt-aspiránsa, Barack Obama és Hillary Clinton egymást támadta vasárnap, két nappal a sorsdöntőnek tekintett New Hampshire-i előválasztási forduló előtt.
jan. 7
7:21
Obama átvette a vezetést Clinton előtt (Infostart)
Egyre komolyabban veszik az Egyesült Államokban az előválasztásokat - mondta el az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő. Az amerikai elnökválasztás republikánus és demokrata jelöltjeinek kiválasztását célzó több hónapos előválasztási folyamat az iowai jelölőgyűlésekkel a múlt héten kezdődött el.
jan. 7
7:27
Pakisztán cáfol (MaHu)
Nem több feltételezésnél, hogy Pakisztán nyugati határvidékén rejtőzködik Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorista szervezet vezetője - nyilatkozta vasárnap a CNN amerikai tévécsatornának Pakisztán egyesült államokbeli nagykövete.
jan. 7
7:37
Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Guinea szigetét (Infostart)
Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn a csendes-óceáni Új-Guinea szigetének nyugati, Indonéziához tartozó részét.
jan. 7
7:44
Nem kelendő Szaddám jachtja (Népszava)
Nem talált vevőre Szaddám Huszein néhai iraki diktátor jachtja. A 2006 decemberében kivégzett iraki elnök még 1981-ben, az iraki-iráni háború idején építtette Dániában a 82 méter hosszú hajót, amelyet Kádiszíjának nevezett el a 17. századi, történelmi jelentőségű csata után, amelyben az arabok legyőzték a perzsákat. Ma a jachtot Ocean Breeze-nek hívják és Nizzában horgonyoz - írta az El País című…
jan. 7
8:11
Másként járnak a svájci órák (168 Óra Online)
Az új berni kormány már nem követi a csaknem ötven éve szigorúan betartott úgynevezett varázsformulát. [Dátum: 2008. 01. 07. 03:50]
jan. 7
8:20
Szaakasvili a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg (HVG)
Mihail Szaakasvili elnök elnyerte a szavazatok abszolút többségét a szombati grúziai elnökválasztáson - közölte hétfő reggel előző esti közlését megerősítve a grúz központi választási bizottság. A testület vasárnap este "nagyon valószínűnek" nevezte a négy éve hivatalban lévő elnök győzelmét.
jan. 7
8:43
Az ellenzék szervezkedik: Szaakasvili újra elnök (Kitekintő)
A korábban lemondott elnököt újra megválasztották, hatalmas többséggel, ha a számoknak hinni lehet. Az ellenzék mindent vitat, az EBESZ csak kisebb hibákról beszél.
jan. 7
8:53
Egymást támadta Obama és Clinton (HVG)
Az iowai előválasztások győztes és vesztes demokrata elnökjelölt-aspiránsa, Barack Obama és Hillary Clinton egymást támadta vasárnap, két nappal a sorsdöntőnek tekintett New Hampshire-i előválasztási forduló előtt.
jan. 7
8:58
Pakisztán nem enged külföldi erőket az ország területére (Infostart)
Pakisztán egyetlen országnak sem engedélyezi, hogy hadműveleteket hajtson végre területén - közölték hétfőn iszlámábádi tisztségviselők. A kijelentéssel cáfolták a The New York Times című lap korábbi értesülését, amely szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, felhatalmazást ad katonai erőinek, hogy Pakisztánban tevékenykedjenek.
jan. 7
9:52
Amiről a közszolgálati televízió nem tudósíthat... (Infostart)
Amikor a kínai közszolgálati televízió, a CCTV munkatársai belépnek a munkahelyi számítógépes rendszerbe, az első dolog, ami a szemük elé tárul, egy lista arról, hogy miről nem tudósíthatnak.
jan. 7
9:54
Amszterdam contra bordély (Kitekintő)
Egy holland bíró bezáratta az egyik amszterdami bordélyházat, hogy ezzel segítse elő a szex-üzletág és a szervezett bűnözés összefonódása elleni harc sikerét.
jan. 7
10:03
USA: élesedő verseny az elnökjelöltek között - Obama vezet (orientpress)
Az Egyesült Államokban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Barack Obama demokrata szenátor az iowai előválasztásokon szerzett győzelme óta átvette a vezetést a szintén demokratapárti Hillary Clintontól a következő forduló helyszínén, New Hampshire-ben - mondta el az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő.
jan. 7
10:22
Izrael kényelmetlenségektől tart (Népszava)
Nem hajlandó nyilvánosságra hozni az izraeli védelmi minisztérium egy hivatalos jelentést a ciszjordániai telepbővítési tevékenységről, mert attól tart, hogy az kényelmetlenségeket okozna - írta hétfői számában a Háárec című izraeli napilap.
jan. 7
10:24
Az amerikai tárgyalásvezető türelemre int az észak-koreai késedelem kapcsán (Népszava)
A hathatalmi tárgyalások amerikai küldöttségvezetője szerint türelemmel és szilárd következetességgel kell kezelni, hogy Észak-Korea a vállalt határidőre nem adott teljes leltárt atomprogramjáról.
jan. 7
10:28
Több mint tízezer rendőr vigyáz Bushra (Népszava)
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette fogadják Jeruzsálemben George W. Busht. Több mint tízezer rendőr vigyáz majd a Fehér Ház urának biztonságára, a város utcáit rendbetették, a grafittiket eltávolították a falakról, többszáz amerikai zászlót tűznek ki, esténként két órával meghosszabbítják a nevezetességek díszkivilágítását.
jan. 7
10:30
Tilos a dohányzás a tokiói taxikban (Népszava)
Mától a tokiói taxik mintegy 95 százalékában tilos rágyújtani, s az akcióhoz csatlakoztak a japán főváros körüli elővárosok taxistársaságai is. A japán földművelési és közlekedési minisztérium adatai szerint a nagy taxitársaságok által üzemeltetett 34 ezer taxiban és mintegy 18 ezer magántaxiban hétfőtől tilos a dohányzás.
jan. 7
10:32
Az amerikai legfelsőbb bíróság előtt a méreginjekciók betiltása (Népszava)
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága két Kentucky állambeli halálraítélt ügyét vizsgálja a ma kezdődő meghallgatások során. Ralph Baze és Thomas Clyde Bowling Jr. 2004-ben beperelte Kentuckyt, mondván a méreginjekciós kivégzés alkotmányellenes, hiszen gyakran túl lassan hat, és rendkívül kegyetlen szenvedéseket okoz.
jan. 7
10:36
Órákig állt a forgalom a német autópályákon az ónos eső miatt (Infostart)
Száznál több, részben súlyos balesetet okozott Németországban az ónos eső a hétvégén. Csupán Berlinben fél ezren szenvedtek sérüléseket a szinte percek alatt eljegesedett utcákon.
jan. 7
10:47
Újraválasztották a grúz elnököt (orientpress)
Az előzetes választási eredmények szerint abszolút többséget szerzett a szombati elnökválasztáson Mihail Szaakasvili grúz elnök.
jan. 7
10:51
Országos katasztrófa (Népszava)
Ausztrália dél-keleti területein az árvíz okoz gondokat, míg másutt, az északi és keleti részeken a közel 40 Celsius-fokos meleg keltette tüzekkel küzdenek. Új Dél-Wales szövetségi államban ötven éve nem tapasztaltak ekkora áradást. A heves esőzéseket egy trópusi ciklon váltotta ki. Több ezer embert vágott el a víz a külvilágtól. Hasonló sorsra jutott Tenterfield településnél egy zenei fesztivál…
jan. 7
11:04
Ljubljana első elnöki meccse - Zágráb ellen (Kitekintő)
Zágráb lépni kíván az olasz "túlhalászás" ellen - még ha ez nem is tetszik az Uniónak. Ljubljana nem tartja európainak a horvát magatartást.
jan. 7
11:12
Kártérítést követelnek a Contergan-"gyerekek" (Népszava)
Fejenként egymillió eurós kártérítést követelnek a lassan ötvenéves úgynevezett Contergan-emberek, akik a német Grünenthal gyógyszergyár készítménye miatt torzszülötten jöttek a világra az ötvenes-hatvanas évek fordulóján.
jan. 7
11:20
Ingyentérképet készít a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe (HVG)
Charles Simonyi művészeti és tudományos alapítványa, valamint Bill Gates 30 millió dollárt adományozott a világ legnagyobb digitális kamerájának elkészítésére. A fényképezőgép egyben olyan teleszkóp is, ami gigantikus ingyentérképet készít a látható égboltról.
jan. 7
11:36
A lavinaveszély ellenére biztonságosak a szlovákiai sípályák (Infostart)
A hétvégi jegesedés után járhatóak Szlovákia útjai, de a helyzet csak fokozatosan javul. A hegyekben a kiadós havazás és az erős szél miatt megnőtt a lavinaveszély, a kijelölt sípályák azonban biztonságosak.
jan. 7
11:42
Éleződhet az extraolcsó laptopok versenye (Napi)
jan. 7
11:42
Bezárják a leghíresebb amszterdami bordélyházat (orientpress)
Egy holland bíró az egyik legjelentősebb amszterdami bordélyház bezárását rendelte el, hogy ezzel is elősegítse a szex-üzletág és a szervezett bűnözés összefonódása elleni harc sikerét.
jan. 7
11:51
Keleten a helyzet változatlan (Népszava)
Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.
jan. 7
11:58
Kettős öngyilkos merénylet Bagdadban: 14 halott (Infostart)
Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.
jan. 7
12:08
Öt éven belül ismét villamos kötheti össze Pozsonyt és Bécset (Infostart)
Az osztrák és a szlovák fővárost a jövőben ismét rendszeres villamosjárat kötheti össze. Osztrák szakemberek szerint a beruházás akár 5 éven belül megvalósulhat.
jan. 7
12:13
Az osztrák védelmi miniszter elégedett a schengeni nyitás utáni biztonsági helyzettel (Népszava)
Alapvetően elégedett a biztonsági helyzet alakulásával a schengeni határok kiterjesztését követően az osztrák védelmi miniszter.
jan. 7
12:30
Ki akarják tiltani az autókat, hogy eltakaríthassák a havat (Infostart)
Noha enyhült az idő Romániában, Bukarestben továbbra is a tél diktálja a napi teendőket.
jan. 7
12:35
Gyilkos vihar az USA-ban (orientpress)
Eddig három halálos áldozata van az Egyesült Államokban tomboló ítéletidőnek. A havazás és esőzés olyan súlyos károkat okozott, hogy Kaliforniában Oregonban és Washingtonban többszázezren maradtak áram nélkül.
jan. 7
12:42
A tamil tigrisek egy fejét levágták (Kitekintő)
Szombaton egy összecsapás során a Srí Lanka-i hadsereg megölte a tamil tigrisek katonai hírszerzésének vezetőjét. A kormány néhány napja felmondta a fegyverszünetet.
jan. 7
12:55
Az ellenzék is a békés megoldásra törekszik (Népszava)
Raila Odinga, a kenyai ellenzék vezetője hétfőn közölte: lefújta a tervezett tüntetéseket, miután beindulni látszik a "közvetítési folyamat", amely az elnökválasztás után kialakult politikai válság megoldását célozza.
jan. 7
12:56
Egymásnak esett a demokraták két éllovasa (Infostart)
Három nappal a New Hampshire-i előválasztás előtt ismét élesen bírálta egymást az amerikai demokrata párt két legesélyesebbnek tartott jelöltje. Hillary Clinton azzal vádolta Barack Obamát, hogy csak ígérget, az illinoisi szenátor pedig a régi politikával való szakítást szorgalmazza. A közvélemény-kutatások szerint folyamatosan csökken a volt first lady előnye a párton belül.
jan. 7
13:02
A Sony is kiszáll a másolásvédelemből (Napi)
jan. 7
13:30
Új híd Esztergom és Párkány között? (Kitekintő)
Rekordgyorsasággal került be az országos rendezési tervbe az Esztergomot és Párkányt összekötő új, kétszer kétsávos híd, valamint a Zsámbéki-medencéből induló M11-es autópálya is.
jan. 7
13:51
Minden huszadik NDK-beli orvos jelentett a Stasi-nak (Népszava)
Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek. Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkozó Hannah Arendt Intézet végzett, ez volt az eredménye.
jan. 7
13:56
Helytelenül írnak a magyar tanárok (Népszava)
A szlovák államnyelv ismeretéből akarja vizsgáztatni a magyar iskolákban szlovák nyelvet oktató pedagógusokat a szlovák oktatási tárca, melynek szlovák nyelvű hivatali levelezésében annyi a helyesírási és nyelvtani hiba, hogy az ilyen teljesítményért egy tollbamondást írató pedagógus csak elégtelen osztályzatot adhatna a nebulónak.
jan. 7
14:02
Megkezdte tevékenységét a cseh Nemzeti Gárda (HVG)
Megkezdte tevékenységét az elmúlt hét végén a cseh Nemzeti Gárda félkatonai egyesület, amelyet tavaly októberben a nacionalista Nemzeti Párt (NS) hozott létre.
jan. 7
14:25
Portugáliában 9 tonna kokainra bukkantak (Népszava)
Kilenc tonna cseppfolyósított és mélyhűtött kokaint foglaltak le Lisszabon kikötőjében a portugál és a spanyol rendőrség közös akciójának keretében, amelynek eredményeképpen hét gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölték a hatóságok hétfőn.
jan. 7
14:27
Több gyereke van? Ki van rúgva! (Népszava)
A kínai Kommunista Párt kizárta 500 tagját Hupej (Hubei) tartományban, mert nem vették komolyan az ország egykepolitikáját - közölte az állami média hétfőn. Immár két évtizede, hogy a világ legnépesebb országa megpróbálja visszaszorítani a családok méretét azzal, hogy a városi pároknak egy, a vidékieknek két gyermeket engedélyez.
jan. 7
14:42
Újra divat lesz a léghajó? (HVG)
Egyre több léghajó köszön vissza a légijárművek tervezőasztalairól, számolt be a trendről a Popular Mechanics magazin februári száma. A rövid áttekintésben főként katonai felhasználású darabok szerepelnek.
jan. 7
14:49
2007 véres év volt az újságírók számára (Kitekintő)
A Reporters Without Borders statisztikái alapján 2007-ben az eddigiekhez képest még több média-szakember vesztette életét.

Keresés