2008. január 15. kedd

jan. 15
6:07
Összeesküvést szőttek a britek Olaszország ellen (Infostart)
Nagy-Britannia összeesküvést szőtt Olaszország ellen 1976-ban, mert London attól tartott: az Olasz Kommunista Párt megnyeri a választást, és kormányt alakíthat. Az összeesküvésben részt vett az Egyesült Államok, brüsszeli illetékesek és a Vatikán is.
jan. 15
6:23
Huszonheten megsebesültek robbantásos merényletben Thaiföldön (Infostart)
Huszonhét ember megsebesült kedden Thaiföldön, miután feltehetően muzulmán lázadók felrobbantottak egy motorkerékpárra erősített pokolgépet egy zsúfolt piac közelében az ország déli részén - közölte a rendőrség.
jan. 15
6:46
Göncz Kinga a szerb külügyminiszterrel találkozik (Népszava)
Göncz Kinga is felszólal a Civilizációk Szövetsége kedden nyíló, kétnapos madridi fórumán, s kétoldalú találkozókat is lebonyolít a spanyol fővárosban a magyar külügyminiszter. Göncz Kinga így kedden találkozik szerb partnerével, Vuk Jeremiccsel, és a tárgyaláson szó lesz Koszovó jövőjéről.
jan. 15
6:51
A stratégiai kapcsolatok megerősítése a célja Gyurcsánynak Indiában (Népszava)
A magyar-indiai gazdasági együttműködés elmélyítése, a stratégiai kapcsolatok megerősítése a célja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden kezdődő, ötnapos indiai vizitjének.
jan. 15
6:56
Szili felkeresi a Nagy Nemzetgyűlés elnökét (Népszava)
Ankarában kezd tárgyalásokat kedden Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki megbeszéléseket folytat török partnerével, a Nagy Nemzetgyűlés elnökével, továbbá egyeztet Isztambul és Pécs, mint a 2010-es európai kulturális fővárosai közötti együttműködéséről, s Rodostót is felkeresi.
jan. 15
8:11
Öt EU-s tagország ma is munkavállalási engedélyt követel a magyaroktól (Népszava)
Szabadon vállalhatnak munkát a magyarok a régi európai uniós tagországok közül tízben, öt országban viszont még mindig megkövetelik a munkavállalási engedélyt - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt EU-tájékoztatóban.
jan. 15
8:16
Melbourne: Szávay elvérzett az első körben (HVG)
A 20. helyen kiemelt Szávay Ágnes három játszmában kikapott az orosz Jekatyerina Makarovától az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában, a magyar játékos ezzel búcsúzott a női egyes további küzdelmeitől.
jan. 15
8:44
Korrupciós botrány miatt vizsgálódtak a Samsung székházában (HVG)
A Samsung dél-koreai vállalatcsoport állítólagos korrupciós ügyeit vizsgáló nyomozók özönlötték el kedden a cég szöuli székházát.
jan. 15
8:44
Moszkva döntött: elűzik a brit kultúrát (Kitekintő)
Az orosz hatóságok még korábban elrendelték, hogy az Egyesült Királyság zárja be a kulturális intézetének tekintett British Council-t az egész országban.
jan. 15
8:49
Globális adatbázis segítheti a nyomozást (Infostart)
Nemzetközi adatbázis létrehozását tervezi az FBI és a brit rendőrség, amely a világon körözött valamennyi bűnöző és terrorista személyes és biometrikus adatait tartalmazná.
jan. 15
9:16
Elsüllyedt egy görög teherszállító hajó (HVG)
Elsüllyedt egy görög teherszállító hajó kedden Nagy-Britannia délnyugati partjainál, Devon közelében.
jan. 15
9:48
Már az együttműködést készíti elő Clinton és Obama (Infostart)
Ezentúl visszafogottabban bírálja majd egymást a demokraták két legesélyesebb elnökjelöltje. Hillary Rodham Clinton és Barack Obama attól tart, hogy a kiélezett választási retorika gyöngítené a párt esélyeit arra, hogy megszerezze a Fehér házat.
jan. 15
10:00
Szuharto a halál közelében (Kitekintő)
Az indonéziai ex-elnök szervelégtelenségben szenved és lélegeztetőgépre van kapcsolva. Az orvosok szerint van még esély a gyógyulásra, de már felkészültek a temetésére.
jan. 15
10:13
Japánok mentik meg az amerikai óriásbankot? (Napi)
jan. 15
10:24
A Tesco kamatcsökkentést akar (Napi)
jan. 15
10:27
A politikusok az ő kegyeiket lesik... (Népszava)
A politikusok az ő kegyeiket lesik, a pártok az ő szavazataikat akarják begyűjteni, a reklámok elsősorban értük-nekik szólnak - a társadalom gerincét képező, szellemileg-politikailag meghatározó, a tömegfogyasztásban élen járó középosztály tagjairól van szó, akiket Ausztriában is épp úgy körüludvarolnak, mint a többi fejlett demokráciákban. De valójában kik is tartoznak a középosztályhoz?
jan. 15
10:29
Íme a világ legolcsóbb autói - képekkel! (Napi)
jan. 15
10:43
Rendőrségi ügy lehet a be nem vallott kampányadományból (HVG)
Rendőrségi korrupciós vizsgálattá fajulhat a brit kormány és a Munkáspárt egyik befolyásos tagjának be nem vallott, 100 ezer font (36 millió forint) feletti kampányadományából.
jan. 15
11:02
Harci uniformis helyett mackóruha (168 Óra Online)
A harci uniformisát mackóruhára cserélő Fidel Castro 2007 végén jelezte, hogy nem kapaszkodik két kézzel a hatalomba. Kubát már egy ideje öccse, Raúl irányítja, s hamarosan talán remény lesz a valódi fiatalításra is a karibi szigeten. A hosszúra nyúlt betegsége óta csak ritkán megszólaló, 81 esztendős havannai diktátorról Volker Skierka német zsurnaliszta írt nagy sikerű könyvet. Munkatársunk…
jan. 15
11:04
Bentley a villamossínen, vadrácsos Hummer kék villogóval (HVG)
A moszkvai közlekedés tükrözi a legutóbbi orosz parlamenti választást. Elemzők szerint az utcán is a hatalmas autók irányítják a többieket. Kék fényt 10 ezer dollárért kaphatunk.
jan. 15
11:12
Elsüllyedt egy görög teherszállító hajó (orientpress)
Elsüllyedt egy görög teherszállító hajó Nagy-Britannia délnyugati partjainál.
jan. 15
11:15
Belül tágasabb, azaz Schengen belülről (Kitekintő)
Schengen és jelentése ma. Mit jelent nekünk a határok eltűnése, és mit ad az európaiaknak?
jan. 15
11:19
Londoni olimpia: óriási összeg hiányzik (Infostart)
Egymilliárd fontos (340 milliárd forintos) feketelyukkal kell szembenéznie a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságának.
jan. 15
11:34
Lehallgatják a pandákat Bécsben (orientpress)
Születésének első napjától fogva lehallgatják a bécsi állatkert kis pandabocsát, Fu Longot. Az óriáspandák kommunikációját vizsgáló projekt célja, hogy kiderítsék, miként érti meg egymást anya és kölyke.
jan. 15
11:42
Már pilótánk is van a Gripen gépekhez (Kitekintő)
Befejeződött a magyar Gripen pilóták kiképzése Svédországban. A magyar pilóták utolsó csoportja karácsony előtt fejezte be a Gripen képzést.
jan. 15
11:51
Lerángatták a fákról a környezetvédőket (Infostart)
A drezdai rendőrség kényszerítette távozásra a Robin Wood nevű környezetvédő csoport aktivistáit, akik december eleje óta a szász főváros déli negyedében két fára felmászva tiltakoztak egy híd tervezett építése ellen. A látványos akció több száz érdeklődőt vonzott a helyszínre.
jan. 15
11:55
Mindenütt vág az óriásbank (Napi)
jan. 15
12:07
Bagdadban tárgyal Rice amerikai külügyminiszter (Infostart)
Bagdadba érkezett kedd délelőtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, és azonnal tárgyalóasztalhoz ült Núri al-Máliki iraki kormányfővel.
jan. 15
12:12
Egységes európai társadalombiztosítást javasol Hegyi Gyula (orientpress)
Hegyi Gyula szerint az európai határok leomlásával és az életforma változásával több millió európai polgár van, aki az egyik országban született, egy vagy több másik országban is dolgozott, s nyugdíjas éveit megint más országban szeretné tölteni. Az európai parlamenti képviselő úgy véli, a versenyfeltételek egyenlősége is megkívánja a társadalombiztosítási szolgáltatások harmonizálását.
jan. 15
12:17
Iszonyú erőfeszítés kellett a fapados autóhoz (Napi)
jan. 15
12:18
A sajt- és bortermelők bűnhődnek a nápolyi szemétválság miatt (Infostart)
Hiába vetette be a kormány a hadsereget, még mindig 7 ezer tonna szemét bűzölög Nápoly utcáin. Mivel a vásárlók fertőzéstől félnek, drasztikusan zuhan a kereslet a világhírű, bivalytejből készült sajt és a helyi bor iránt.
jan. 15
12:39
A szerencsejátékipar Németországra támadt (Napi)
jan. 15
12:52
Nyomkövetőt ültetnének a brit szexuális bűnözőkbe (HVG)
Rádiófrekvenciás azonosítók mellett tette le voksát a brit igazságügyi miniszter. Az általában háziállatok és repülőtéri csomagok azonosítására használt technológiát a brit börtönök lakóiba, illetve szexuális bűncselekmények elkövetőibe implantálnák - számol be a helyzetről a brit The Independent.
jan. 15
12:56
Koalíciós huzavona a fiatalkorú bűnözés kapcsán (Infostart)
A fiatalkorú bűnözés visszaszorítása egyre inkább szakítópróba elé állítja a berlini kormánykoalíciót. A Szociáldemokrata Párt ugyanis elutasította a kereszténypártok követelését, hogy még a hesseni tartományi választás előtt kezdjenek tárgyalást az érvényben lévő jogszabályok szigorításáról.
jan. 15
13:10
A pokol tüzére kerülnek Koszovó elismerői? (Népszava)
Koszovó függetlenségéhez a szerb pravoszláv egyháznak is lesz néhány szava. Erre utalnak Amfilohije crna-gorai-primorjei metropolita szavai, aki kijelentette: a pokol tüzére kerülnek mindazok, akik elismerik a tartomány függetlenségét.
jan. 15
13:17
Mindenütt vág az óriásbank (bővített) (Napi)
jan. 15
13:23
Örömlányok is imádkoztak Suhartóért (MaHu)
Jáva egyik városában prostituáltak százai imádkoztak a 86 éves Suharto volt indonéz diktátor gyógyulásáért, akit válságos állapotban szállítottak egy jakartai kórházba - jelentette egy fővárosi napilap.
jan. 15
13:25
Románia 2014-ben már euróval fizetne (MaHu)
Romániának az a célja, hogy legkorábban 2010-ben belép az euróbevezetés előtt két évig kötelező átváltási mechanizmusba (ERM-II) és 2014-ben bevezeti az eurót - jelentette ki kedden a román gazdasági miniszter.
jan. 15
13:37
A választási csalás ellenére EU-pénzt kaptak (Kitekintő)
A kenyai választások másnapján több mint 40 millió euró fejlesztési segélyt utaltak az afrikai országnak.
jan. 15
13:38
Nem kap uránt Újdelhi, míg nem írja alá az atomsorompó-szerződést! (MaHu)
Ausztrália új, munkáspárti kormánya közölte kedden egy indiai küldöttel, hogy addig nem szállítanak uránt Újdelhinek, amíg alá nem írja az atomsorompó-szerződést.
jan. 15
14:01
Videóhirdetést a bevásárlókocsikba (HVG)
Digitális hirdetéseket tervez a Microsoft a bevásárlókocsikba. A szoftveróriás és partnerei által fejlesztett rendszer révén a vásárlók videoképernyővel felszerelt bevásárlókocsikkal vásárolhatnak be: könnyebben tudnak árukat keresni a polcok között, és sorbanállás nélkül tudnak fizetni.
jan. 15
14:58
Sólyom László bevezeti a kulturális nemzet fogalmát (Kitekintő)
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában fogadta a Magyarországon akkreditált diplomáciai képviseletek vezetőit.
jan. 15
15:01
A szociális biztonsági rendszerek összehangolása továbbra is kulcsfontosságú az Unióban (orientpress)
Az Európai Parlament rövid vita után 676 szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta dr. Őry Csaba, európai néppárti képviselő legújabb jelentését a társadalombiztosítási rendszerek összehangolását szabályozó 1408/71/EGK rendelet felülvizsgálatáról.
jan. 15
15:07
Döntöttek a brüsszeli Antall - szárnyról (orientpress)
Az Európai Parlament vezetősége hétfőn este, Strasbourgban véglegesen döntött arról, hogy a Parlament brüsszeli épületének új szárnyát Antall József, néhai magyar miniszterelnökről nevezi el.
jan. 15
15:12
A Gyergyó-övezetből jött a Blaha Lujza téri késelő kisfiú (Népszava)
Megpróbálják a lehető legjobb körülmények közé helyezni Romániában azt a kisfiút, aki nemrégiben Budapesten a Blaha Lujza téren megkéselt egy másik kiskorút - mondta kedden Csíkszeredában Bartha Éva, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója.
jan. 15
15:13
Jó körülményeket akarnak biztosítani a késelő fiúnak Romániában (HVG)
Megpróbálják a lehető legjobb körülmények közé helyezni Romániában azt a kisfiút, aki nemrégiben Budapesten a Blaha Lujza téren megkéselt egy másik kiskorút - mondta Csíkszeredában Bartha Éva, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság ügyvezető igazgatója.
jan. 15
15:24
Halálos fenyegetés Sarkozy fiának (Infostart)
Továbbra is vezető téma a francia sajtóban Nicolas Sarkozy köztársasági elnök magánélete, miközben az államfő a Közel-Keleten folytat tárgyalásokat a katonai és atomipari együttműködésről. A francia lapok szerint az elnök titokban már feleségül is vette új barátnőjét, akit nemrég hivatalosan is bemutatott a médiának.
jan. 15
15:24
Meciar: Tarthatatlan, hogy ma akárki lehet újságíró (Népszava)
Tarthatatlan, hogy ma akárki lehet újságíró - jelentette ki kedden a sajtó képviselői előtt Vladimír Meciar, aki szerint az lenne a helyénvaló, ha egy erre rendszeresített intézmény vagy szervezet döntené el, hogy ki lehet, s ki nem lehet újságíró.
jan. 15
15:40
13 éves fiúnak adta ki magát egy 33 éves cseh nő (MaHu)
Tizenhároméves kamaszfiúnak adta ki magát Norvégiában egy 33 éves cseh nő, aki a cseh jogtörténet talán legzavarosabb - egy ezoterikus szektához és a színházi világhoz kapcsolódó - bűnügyének koronatanújaként szökött a skandináv országba.
jan. 15
15:46
Az oroszoknak nem kell a brit kultúra (orientpress)
Az orosz hatóságok még korábban elrendelték, hogy az Egyesült Királyság zárja be a kulturális intézetének tekintett British Council-t az egész országban. A szentpétervári és a jekatyerinburgi intézet azonban nem engedelmeskedett a hatósági felszólításnak és nyitva tartották kapuikat. Az oroszok válaszlépésre készülnek - számolt be az eseményekről a Kommerszant c. orosz lap.

Keresés