2008. január 16. szerda

jan. 16
6:24
Mitt Romney nyerte meg a republikánus előválasztást Michiganben (Infostart)
Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.
jan. 16
6:52
Egyes autópálya-szakaszokon 160-nal lehet majd menni Csehországban (Infostart)
Csehországban nemsokára a parlament elé kerülhet az a kormányjavaslat, amely az autópályák egyes szakaszain engedélyezné a 160 kilométer per órás sebességet - jelentette be a tervezetet készítő közlekedési minisztérium vezetője, Ales Rebícek.
jan. 16
7:02
"Menj haza, mert mindnyájunkat veszélybe sodorsz!" (Infostart)
Diszkréten, de megerősítették a biztonsági intézkedéseket az Oxfordi Egyetemen, ahol hétfőn kezdődött meg a második félév. Itt elsőéves történészhallgató Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető fia, akit a Pakisztáni Néppárt édesanyja halála után majdani vezetőjének választott meg.
jan. 16
7:40
Amerikában nem tartják veszélyesnek a klónozott élelmiszereket (Infostart)
Az Egyesült Államok gyógyszer- és élelmiszerengedélyezési hivatala szerint biztonságos a klónozott állatok teje vagy húsa. Állásfoglalásuk szerint ezeket bátran el lehet fogyasztani.
jan. 16
8:45
Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak az európaiak az Egyesült Államokban (Infostart)
Európa a terroristák melegágya lett, ezért ma már innen fenyegeti talán a legnagyobb veszély az Egyesült Államokat - állítja az amerikai belbiztonsági miniszter. Michael Chertoff szerint ezért valószínűleg szigorítani fogják az öreg kontinensről érkezők biztonsági ellenőrzését.
jan. 16
8:52
Titkos szerb akcióterv Koszovó függetlenedésére (Kitekintő)
A szerb kormány akciótervet fogadott el hétfőn, január 14-én arra az esetre, ha Koszovó egyoldalú függetlenségét deklarálná.
jan. 16
9:13
Elbocsátásokkal spórolnak a stúdiók (Infostart)
Producerek, rendezők és forgatókönyvírók tucatjainak szerződését érvénytelenítette öt amerikai stúdió. A vállalatok így több tízmillió dollárt spórolnak, míg tart az írók sztrájkja.
jan. 16
9:15
"Elkapták, és rozsdás bozótvágó késsel kiherélték őket" (Infostart)
Két rettenetes órán keresztül reszketett bezárt boltjában egy asszony Kenya fővárosában, ahonnan végignézte, ahogy az utcákon garázdálkodó bandák elkapnak, és rozsdás bozótvágó késekkel kiherélnek öt férfit.
jan. 16
9:40
Veszélyben az álomrepülő (Napi)
jan. 16
9:46
Sztálin európai újrafelosztási tervei (Kitekintő)
A Komszomolszka Pravda orosz napilap az Orosz Föderáció szociális-politikai történeti levéltárában rábukkant egy a titkosítás alól felmentett archív térképre.
jan. 16
9:56
Japán szabadon engedi a bálnavédőket - feltételekkel (Infostart)
A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédőt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.
jan. 16
10:07
Kellemes meglepetés a Sony Ericssontól (Napi)
jan. 16
10:13
"A haldokló kiutasítása szörnyű barbarizmus" (Infostart)
Nem vizsgálja felül azt a döntését a brit kormány, amellyel kiutasított az országból egy halálos beteg ghánai asszonyt, akinek lejárt a vízuma.
jan. 16
10:30
Moszkvába csábítják a magyar menedzsereket (Napi)
jan. 16
10:30
Titkos akciótervet készített a szerb kormány Koszovó miatt? (Infostart)
Szerbiában állítólag létezik egy szigorúan titkos akcióterv arra az estre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét. A szerb védelmi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a katonaság nem készít semmiféle külön tervet, és normálisan végzi feladatát a meglévő program alapján. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovóról.
jan. 16
10:40
A rendőrségi tilalom ellenére megtartják a tüntetéseket (Infostart)
Rohamrendőrök járőröznek Kenya 30 nagyobb városának utcáin, az ellenzék ugyanis nagygyűléseket hívott össze a decemberi elnökválasztás eredménye elleni tiltakozásul. Közben a kormány bejelentette: szívesen látja az afrikai közvetítőket a belpolitikai válság megoldása érdekében.
jan. 16
11:02
Egymilliárd euró vándorol évente a maffia kasszájába (Infostart)
Évente egymilliárd euró vándorol a szicíliai maffia kasszájába, ami a dél-olaszországi sziget éves bruttó termelése 1,3 százalékának felel meg.
jan. 16
11:06
Mellétrafált az Intel - cserébe elkaszálhatják (Napi)
jan. 16
11:29
Egy kérdésben egységes a koalíció: kordában kell tartani a sajtót (Infostart)
Érezhetően nem kedveli a médiát a szlovák kormánykoalíció. Robert Fico miniszterelnök után Vladimir Meciar is kikelt az újságírók ellen.
jan. 16
11:55
Sarkozy nekiment Brüsszelnek klímaügyben (Kitekintő)
A Bizottság elnökének írt levélben adott hangot fenntartásainak a készülő klímavédelmi és energetikai jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban Nicolas Sarkozy.
jan. 16
12:12
Korrupcióval vádolják a feleségét, ezért lemondott az igazságügyi miniszter (Infostart)
Lemondott szerdán Clemente Mastella olasz igazságügy-miniszter, arra hivatkozva hogy korrupció vádjával eljárást indítottak felesége ellen, elrendelték házi őrizetben tartását, és emiatt ő nem akarja politikai válságba sodorni a kormányt.
jan. 16
12:39
Valami bűzlik a gyógyszeriparban (Napi)
jan. 16
13:01
Hiába engedélyezett, még évekig nem lesz kapható klónozott állat húsa (Infostart)
Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem is kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.
jan. 16
13:05
Csatlakozik az olajháborúhoz Franciaország is (Kitekintő)
Állandó katonai bázis létrehozásáról kötött megállapodást kedden Franciaország az Egyesült Arab Emírségekkel.
jan. 16
13:17
Nemcsak az MTelekomnak nem adnák (Napi)
jan. 16
13:22
Mégis afrikai közvetítőket hív Kenya (Metropol)
A kenyai kormány közölte: szívesen látja az afrikai közvetítőket a belpolitikai válság megoldása érdekében, noha a krízis kezdetén, a december 27-i elnökválaszás után Mwai Kibaki államfő kijelentette, hogy nincs szükség közvetítésre.
jan. 16
13:28
Izraeli légitámadásban meghalt 3 palesztin civil (Infostart)
Izraeli légitámadásban meghalt szerdán a Gázai övezetben három palesztin polgári személy, miközben a palesztin egység ritka jeleként általános sztrájk kezdődött mind az övezetben, mind Ciszjordániában az előző napi izraeli csapások miatti tiltakozásul.
jan. 16
14:16
Nem tartják komolynak a belga belpolitikai válságot? (Kitekintő)
Három különböző nyelvet beszélő ország, mely egyben az Unió fővárosát is adja. A szomszédos országok nem számolnak komolyan az esetleges belga krízissel. Felelőtlenség?
jan. 16
14:45
Vártnál jobban esett a JP Morgan nyeresége (Napi)
jan. 16
15:13
Terjeszkedik az Oracle (Napi)
jan. 16
15:41
Az orosz nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Másodlagosan szemezgető hamupipőke-munkálataimat most a folyóiratok magyar megnevezésével fűszerezem.
jan. 16
16:30
Freedom House: Magyarország stabil demokrácia (Infostart)
Magyarország 2007-ben is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól - derült ki abból a jelentésből, amelyben az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia világbeli helyzetéről adott számot.
jan. 16
17:20
Reptéri illetékek: módosítana az EP (Kitekintő)
Kivonná a repülőtéri illetékekről szóló uniós irányelv hatálya alól a kisebb reptereket az EP.
jan. 16
17:58
Visszavonul az egyik legsikeresebb magyar politikus (Infostart)
Felhagy a politizálással parlamenti mandátumának lejárta után Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke. A politikus befektetőként és vállalkozóként folytatja: egy felújítás és átépítés alatt álló csallóközi műemlék, a Pongráczok egykori, nagyszarvai kastélyának társtulajdonosa lett. Az épületben idősek otthona működik majd.
jan. 16
18:30
Visszaszorult a világon a demokrácia 2007-ben (Metropol)
A demokrácia terjedését világszerte támogató független, nem kormányzati amerikai szervezet, a Freedom House értékelése szerint a világ államainak egyötödében történt visszaesés.
jan. 16
20:01
Lisszabon emberközeli arca (Kitekintő)
A portugál főváros szépségét nehéz képekben megragadni, érezni kell az ízeket, végigsétálni a szűk, meredek utcákon, ahol mindig épp el akar ütni valami jármű, meg kell mártózni a jéghideg óceánban... de addig is néhány elkapott pillanat.

Keresés