2008. január 23. szerda

jan. 23
5:51
16 kilométernyi metró - egymilliárd euróból (Infostart)
Egymilliárd euróba (257 milliárd forintba) kerül majd a tervek szerint Bukarestben a kormánypalota előtti teret a repülőtérrel összekötő 16 kilométeres metróvonal.
jan. 23
6:35
Hogyan szűrjük ki a szélsőségeseket az egyetemeken? (Infostart)
A brit kormány ismét figyelmeztette az egyetemeket, hogy segíteniük kell a szélsőségesek elleni harcban. A professzorok korábban rossznéven vették a kormány beavatkozását, mert úgy érezték: kémkedniük kell tanítványaik után.
jan. 23
7:02
Külön sorban a nők a szupermarketekben (Infostart)
Ezentúl szigorúan külön sor és kassza vár a női, illetve a férfi bevásárlókra a szupermarketekben a délkelet-ázsiai Malajzia Kelantan nevű államában, amelyet az ellenzéki Pánmaláj Iszlám Párt irányít.
jan. 23
7:20
Chávez rendszeresen kokacserjét rágcsál (Kripto Akadémia)
Hugo Chávez venezuelai elnök azt állította, hogy rendszeresen rágcsál kokacserjét. "Minden reggel kokalevelet rágcsálok, és nézzenek csak rám, milyen jó formában vagyok" - mondta a dél-amerikai államfő a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében, miközben megfeszített bicepszét mutatta hallgatóságának. Chávez kifejtette, hogy míg Fidel Castro rendszeresen küld neki fagylaltot a híres havannai Coppelia…
jan. 23
7:52
Párelválasztó malajziai szupermarketek (Kripto Akadémia)
Ezentúl szigorúan külön sor és külön kassza vár a női, illetve a férfi bevásárlókra a szupermarketekben a délkelet-ázsiai Malajzia Kelantan nevű államában, amelyet az ellenzéki Pánmaláj Iszlám Párt irányít.
jan. 23
8:09
Rosszabbodott Suharto állapota, súlyos fertőzést kapott (Kripto Akadémia)
Rosszabbodott Suharto volt indonéz elnök egészségi állapota, súlyos fertőzést kapott - közölték szerdán orvosai. A fertőzés az emésztőrendszerét támadta meg, ezenkívül tüdőgyulladása van - mondta Joko Raharjo, az orvos csoport egyik tagja. A 86 éves Suhartót, aki 33 éven át diktatórikus módszerekkel kormányozta Indonéziát, január 4 óta ápolják kórházban.
jan. 23
8:53
A Gazprom a határunkra ért (Kitekintő)
Szerbia kedden energiaügyi együttműködésről szóló megállapodást írt alá Oroszországgal. A Déli Áramlat és az áron alul elkelt olajmonopólium esete.
jan. 23
9:11
Tömeges körülmetélésre készülnek a hadseregben (Infostart)
Ruandában tömeges körülmetéléssel szeretnék csökkenteni a HIV-fertőzés terjedését.
jan. 23
9:34
Csak védőoltással és gyógyszerrel nem lehet megakadályozni egy világméretű madárinfluenza-járványt (Kripto Akadémia)
Csak védőoltással és gyógyszerrel nem lehet megakadályozni vagy lassítani egy világméretű madárinfluenza-járvány kialakulását egy kedden közzétett amerikai jelentés szerint.
jan. 23
9:52
Hadüzenet a műanyagzacskónak Romániában (Kitekintő)
A román környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy javasolni fogja a biológiailag nem lebomló műanyagzacskók használatának törvényi korlátozását, és ennek érdekében felemelik a szupermarketekben jelenleg ingyen osztogatott műanyagszatyrok adóját.
jan. 23
11:01
Egymillió mondat 22 nyelven (Kitekintő)
Az Európai Bizottság adatbázisának felajánlásával a fordítószoftverek fejlesztését kívánja támogatni.
jan. 23
11:07
Kouchner irányítja az EU külügyeit? (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy jelenlegi külügyminiszterét szeretné látni az Európai Unió külügyeinek irányítójaként. Szerinte ugyanis a baloldali politikus lenne a legmegfelelőbb személy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségére - értesült a Le Point hetilap.
jan. 23
12:14
Nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség (Metropol)
Több mint 30 fős nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség - jelentette szerdán a török sajtó.
jan. 23
12:19
Ennyi nézőnek nem érdemes sugározni (Kripto Akadémia)
Történelmi mélypontra süllyed a szlovák közszolgálati televízió (STV) nézettsége - számolt be róla szerdán a Hospodárské Noviny. A szlovák gazdasági napilap ismertetése szerint az STV hírműsorait jelenleg 120 ezerrel kevesebb ember nézi, mint az előző év azonos időszakában. A több mint ötmilliós Szlovákiában a múlt hét keddjén mindössze negyedmillió - bekapcsolt - készülék tulajdonosa nézte az STV…
jan. 23
12:42
Amikor a gyilkos jakuza bocsánatot kér (Kitekintő)
Tavaly megrázta a japánokat Nagaszaki polgármesterének nyílt utcai megölése. A gyilkos egy jakuza, aki bocsánatot kért tettéért. Bírósági pere kedden kezdődött.
jan. 23
13:11
Nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség (Kripto Akadémia)
Több mint 30 fős nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség - jelentette szerdán a török sajtó. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy számos egyéb merénylet mellett köze volt Hrant Dink örmény nemzetiségű török újságíró meggyilkolásához. A szervezet kedden őrizetbe vett tagjai között nacionalista ügyvédek, egy nyugalmazott hadseregtábornok és alvilági figurák is vannak.
jan. 23
13:31
Drámai változások történtek Nagy-Britanniában (Infostart)
A britek jóval toleránsabbak lettek az elmúlt 20 év során - derül ki egy friss felmérésből. A szigetországiak immár liberálisabban tekintenek a házasság, a szerelmi kapcsolatok, valamint az azonos neműek kapcsolatának kérdésére.
jan. 23
13:44
Slota javaslatára megszűntették a még meg sem alakult magyar szervezetet (Kitekintő)
Mielőtt megkezdhette volna tényleges működését, már meg is szüntették Bósza János Nomos Regionlizmus elnevezésű civil szervezetét, mely az autonómia kivívását tűzte ki célul.
jan. 23
14:22
A klímavédelmet szolgáló ambiciózus szabálycsomagra tett ajánlást az Európai Bizottság (Kripto Akadémia)
Tizenhárom százalékra kell növelnie Magyarországnak a megújítható energiaforrások részesedését az energiafogyasztásban 2020-ra, a kevésbé szennyező gazdasági ágazatokban pedig még növelheti is szennyezőanyag-kibocsátását a következő évtized végéig - derül ki abból a javaslatcsomagból, amelyről szerdán döntött az Európai Bizottság.
jan. 23
14:34
Kell-e nekünk a fajok sokszínűsége? (Kitekintő)
A biodiverzitás elvesztésének legnagyobb veszélyeit az európaiak a levegő- és vízszennyezésben és az ember által okozott természeti csapásokban látják.
jan. 23
15:15
Világszerte csökken a demokráciák száma (Kitekintő)
A Freedom House nevű amerikai szervezet legfrissebb jelentése szerint az elmúlt évben jelentősen visszaszorult a demokratikus fejlődés szerte a világon.
jan. 23
16:00
A törökök megint betiltották a YouTube-ot (Kitekintő)
Az Európai Unió felé kacsingató Törökországban a szólásszabadságot még mindig sajátosan értelmezik.
jan. 23
16:37
Palesztinok tízezrei árasztották el az egyiptomi boltokat - képekkel és videóval (Infostart)
Több tízezer palesztin özönlött át a Gázai övezetből Egyiptomba, miután maszkos fegyveresek felrobbantották a határon álló falat. A brit The Times értesülése szerint a Hamász nevű szélsőséges szervezet tagjai hónapokon keresztül titokban réseket vágtak a falon, hogy a robbantás sikeres legyen.
jan. 23
16:43
Béremelésért tüntettek a rendőrök (Infostart)
Minden idők legnagyobb brit rendőrtüntetésével adtak nyomatékot szerdán Londonban az egész országból érkezett rendvédelmi alkalmazottak bérrendezési követeléseiknek.
jan. 23
16:44
Zenészek figyelem! Irány Párizs! (Kitekintő)
2008-ban már 5 európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén a magyar intézetek segítségével.
jan. 23
17:53
A kivégzett cári család utolsó tagjait is azonosítják (Infostart)
Minden bizonnyal az orosz cári család eddig fel nem lelt két tagjának maradványait találták meg tavaly júliusban Jekatyerinburg mellett - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.
jan. 23
18:21
A kormányfő az állítja: nem tudta, hogy a telke ilyen értékes (Infostart)
Robert Fico tagadja, hogy pozsonyi ingatlanvásárlását évekkel ezelőtt a haszonszerzés motiválta. Az ellenzék szerint a miniszterelnök gyanús körülmények között, feltűnően olcsón jutott hozzá egy pozsonyi telekhez.
jan. 23
18:53
Attila pusztításától rettegnek a franciák (Infostart)
Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán végre kézhez kapta azt a tervezetet, amelynek célja a francia gazdaság egy százalékos növelése. A 300 javaslat Franciaország megváltoztatására című programot vezető közgazdászok és értelmiségiek dolgozták ki. Ebben többek között fel akarják szabadítani a kiskereskedelmi korlátokat, megkönnyíteni a munkavállalást több, eddig védett szakmában és csökkenteni a…
jan. 23
18:55
Firenze - lásd Te is (Kitekintő)
jan. 23
19:16
Bizalmat szavazott az olasz képviselőház Romano Prodinak (Infostart)
Bizalmat szavazott az olasz képviselőház szerdán este Romano Prodi olasz kormányfőnek - jelentette be Fausto Bertinotti házelnök.
jan. 23
19:18
Rendőr lőtt a Hedvig nevű bárbura (Kripto Akadémia)
Több szlovákiai magyar hírportál szerda délutáni értesülése szerint mégiscsak rendőrként - Érsekújvárban - dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén gépisztolyzápor alá vett egy célbábut, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözve mocskolódott.
jan. 23
20:28
Valóban rendőr forgatta a Hedvig-bábu "ostromáról" készült képsorokat (Infostart)
Több szlovákiai magyar hírportál szerdai értesülése szerint mégiscsak rendőrként, Érsekújvárban dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén géppisztolyból sorozatot zúdított egy célbábura, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözte. Este a rendőrség annyit ismert be: rendőr állt a kamera mögött, a lövöldöző…
jan. 23
20:33
Tömeges delfinpusztulás Új-Zélandon (Infostart)
Rejtélyes okból partra vetődött harminc delfin és minden második el is pusztult az új-zélandi Déli-szigeten.
jan. 23
20:38
Verespatak: elölről kell kezdeni az engedélyezési folyamatot (Infostart)
Győzött az igazság! Ezzel a felkiáltással jelentették be az érintett zöld szervezetek, hogy a gyulafehérvári táblabíróság jogerős ítéletben vonta vissza a verespataki aranybánya engedélyezési folyamatának az egyik alapdokumentumát, az önkormányzat által 2002-ben elfogadott rendezési tervet.
jan. 23
20:45
A szlovák rendőrség beismerte: rendőr forgatta a Hedvig-bábu "ostromáról" készült képsorokat (Kripto Akadémia)
Több szlovákiai magyar hírportál szerdai értesülése szerint mégiscsak rendőrként - Érsekújvárban - dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén géppisztolyból sorozatot zúdított egy célbábura, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözte. Este a rendőrség annyit ismert be: rendőr állt a kamera mögött, a lövöldöző…
jan. 23
21:23
Lezuhant egy lengyel katonai szállítógép, tíz halott (Infostart)
Leszállás közben lezuhant egy katonai szállítógép az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec repülőterén szerda este. A tűzoltók egyik szóvivőjének közlése szerint tíz ember életét vesztette. A TVN24 lengyel televízió úgy tudja, hogy huszonhárman tartózkodtak a szerencsétlenül járt Casa típusú lengyel repülőgép fedélzetén.
jan. 23
21:34
A Horthy-rendszer áldozataira emlékeztek Újvidéken (Kripto Akadémia)
A "hideg napok" áldozataira, a 66 évvel ezelőtt a megszálló, horthysta magyar hadsereg és csendőrség által megölt zsidókra, romákra és szerbekre emlékeztek szerdán Újvidéken. Máig sem lehet tudni, hogy pontosan hány embert végeztek ki 1942. január 21-e és 23-a között. A Cseres Tibor által megírt, és Kovács András által filmre vitt megtorló akcióval kapcsolatos dokumentumok 1300 és 3500 közé teszik…
jan. 23
23:06
Rendőr forgatta a Hedvig-báburól készült képsorokat (Metropol)
Több szlovákiai magyar hírportál szerdai értesülése szerint mégiscsak rendőrként - Érsekújvárban - dolgozik az a személy, aki a városhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén géppisztolyból sorozatot zúdított egy célbábura, miközben a tavalyelőtt Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig nevét üvöltözte.

Keresés