2008. január 23. szerda

jan. 23
5:51
16 kilométernyi metró - egymilliárd euróból (Infostart)
Egymilliárd euróba (257 milliárd forintba) kerül majd a tervek szerint Bukarestben a kormánypalota előtti teret a repülőtérrel összekötő 16 kilométeres metróvonal.
jan. 23
6:35
Hogyan szűrjük ki a szélsőségeseket az egyetemeken? (Infostart)
A brit kormány ismét figyelmeztette az egyetemeket, hogy segíteniük kell a szélsőségesek elleni harcban. A professzorok korábban rossznéven vették a kormány beavatkozását, mert úgy érezték: kémkedniük kell tanítványaik után.
jan. 23
7:02
Külön sorban a nők a szupermarketekben (Infostart)
Ezentúl szigorúan külön sor és kassza vár a női, illetve a férfi bevásárlókra a szupermarketekben a délkelet-ázsiai Malajzia Kelantan nevű államában, amelyet az ellenzéki Pánmaláj Iszlám Párt irányít.
jan. 23
7:02
A republikánus Fred Thompson már nem akar amerikai elnök lenni (MaHu)
A republikánus párti Fred Thompson volt tennessee-i szenátor kedden bejelentette: eddigi gyenge szereplése miatt feladja az elnökjelöltség megszerzéséért folytatott harcot.
jan. 23
7:20
Chávez rendszeresen kokacserjét rágcsál (Népszava)
Hugo Chávez venezuelai elnök azt állította, hogy rendszeresen rágcsál kokacserjét. "Minden reggel kokalevelet rágcsálok, és nézzenek csak rám, milyen jó formában vagyok" - mondta a dél-amerikai államfő a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében, miközben megfeszített bicepszét mutatta hallgatóságának. Chávez kifejtette, hogy míg Fidel Castro rendszeresen küld neki fagylaltot a híres havannai Coppelia…
jan. 23
7:52
Párelválasztó malajziai szupermarketek (Népszava)
Ezentúl szigorúan külön sor és külön kassza vár a női, illetve a férfi bevásárlókra a szupermarketekben a délkelet-ázsiai Malajzia Kelantan nevű államában, amelyet az ellenzéki Pánmaláj Iszlám Párt irányít.
jan. 23
8:09
Rosszabbodott Suharto állapota, súlyos fertőzést kapott (Népszava)
Rosszabbodott Suharto volt indonéz elnök egészségi állapota, súlyos fertőzést kapott - közölték szerdán orvosai. A fertőzés az emésztőrendszerét támadta meg, ezenkívül tüdőgyulladása van - mondta Joko Raharjo, az orvos csoport egyik tagja. A 86 éves Suhartót, aki 33 éven át diktatórikus módszerekkel kormányozta Indonéziát, január 4 óta ápolják kórházban.
jan. 23
8:31
Thaqi a Nyugattal egyeztetett a kikiáltás időpontjáról (HVG)
A koszovói vezetés egyeztette a függetlenség kikiáltásának dátumát a nyugati hatalmakkal –jelentette ki Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök.
jan. 23
8:43
Vallásgyalázásért halálos ítélet Afganisztánban (HVG)
Vallásgyalázásért halálra ítéltek Afganisztánban egy helyi újságírót – jelentették be hivatalos források.
jan. 23
8:48
Peking ugrik a pornóra (HVG)
A kínai hatóságok 44 ezer internetes oldalt zártak be, és 868 személyt tartóztattak le tavaly a pornográfia ellen folytatott hadjáratukban.
jan. 23
8:53
A szerbek nagy menetelése Melbourne-ben (HVG)
Szerbia két női és egy férfi játékosa is a négy közé került az ausztrál nyílt teniszbajnokság egyéni számaiban. Testvére, Serena keddi búcsúja után szerdán Venus Williams is kiesett.
jan. 23
8:53
A Gazprom a határunkra ért (Kitekintő)
Szerbia kedden energiaügyi együttműködésről szóló megállapodást írt alá Oroszországgal. A Déli Áramlat és az áron alul elkelt olajmonopólium esete.
jan. 23
9:11
Tömeges körülmetélésre készülnek a hadseregben (Infostart)
Ruandában tömeges körülmetéléssel szeretnék csökkenteni a HIV-fertőzés terjedését.
jan. 23
9:16
A reformpártiak el sem indulhatnak az iráni választáson (HVG)
A március 14-én esedékes iráni parlamenti választások reformer képviselőjelöltjeinek több mint a felét utasították el azok a szervek, amelyeknek feladata a jelöltek megszűrése.
jan. 23
9:34
Csak védőoltással és gyógyszerrel nem lehet megakadályozni egy világméretű madárinfluenza-járványt (Népszava)
Csak védőoltással és gyógyszerrel nem lehet megakadályozni vagy lassítani egy világméretű madárinfluenza-járvány kialakulását egy kedden közzétett amerikai jelentés szerint.
jan. 23
9:52
Hadüzenet a műanyagzacskónak Romániában (Kitekintő)
A román környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy javasolni fogja a biológiailag nem lebomló műanyagzacskók használatának törvényi korlátozását, és ennek érdekében felemelik a szupermarketekben jelenleg ingyen osztogatott műanyagszatyrok adóját.
jan. 23
10:21
Hegyi Gyula: Legyen prioritás az allergia elleni küzdelem is! (orientpress)
Január 22-én hallgatta meg az Európai Parlament Környezetvédelmi és Közegészségügyi bizottsága az Európai Tanács elnökségét betöltő Szlovénia egészségügyi miniszterét, Zofija Mazej Kukovicot. A miniszterasszony kijelentette, hogy a szlovén elnökség fő egészségügyi prioritása a rákmegelőzés.
jan. 23
10:27
Mégsem tüntet a kenyai ellenzék (HVG)
Visszavonta csütörtökre meghirdetett tüntetését a kenyai ellenzék azt követően, hogy ezt kérte Kofi Annan volt ENSZ-főtitikár, aki a kelet-afrikai országban az elnökválasztás kapcsán kirobbant válságban közvetít.
jan. 23
10:33
Palesztinok ezrei özönlöttek át az egyiptomi határon (videóval) (orientpress)
A Gázai övezetben élő palesztinok ezrei törtek át hajnalban az izraeliek által pénteken lezárt egyiptomi határon. A segélyszervezetek – katasztrófától tartva – riadókészültségben.
jan. 23
10:44
Meghosszabbítja autói garanciáját a Toyota (Napi)
jan. 23
10:44
A mikrofinanszírozás váljon elérhetővé a romák számára is (orientpress)
A női vállalkozók helyzetének javításáról tartott megbeszélést az Európai Néppárt Kis- és Középvállalkozók Szövetsége tegnap az Európai Parlamentben (EP). A rendezvényen részt vett Járóka Lívia fideszes képviselő is.
jan. 23
11:01
Egymillió mondat 22 nyelven (Kitekintő)
Az Európai Bizottság adatbázisának felajánlásával a fordítószoftverek fejlesztését kívánja támogatni.
jan. 23
11:07
Kouchner irányítja az EU külügyeit? (Népszava)
Nicolas Sarkozy jelenlegi külügyminiszterét szeretné látni az Európai Unió külügyeinek irányítójaként. Szerinte ugyanis a baloldali politikus lenne a legmegfelelőbb személy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségére - értesült a Le Point hetilap.
jan. 23
12:19
Ennyi nézőnek nem érdemes sugározni (Népszava)
Történelmi mélypontra süllyed a szlovák közszolgálati televízió (STV) nézettsége - számolt be róla szerdán a Hospodárské Noviny. A szlovák gazdasági napilap ismertetése szerint az STV hírműsorait jelenleg 120 ezerrel kevesebb ember nézi, mint az előző év azonos időszakában. A több mint ötmilliós Szlovákiában a múlt hét keddjén mindössze negyedmillió - bekapcsolt - készülék tulajdonosa nézte az STV…
jan. 23
12:42
Amikor a gyilkos jakuza bocsánatot kér (Kitekintő)
Tavaly megrázta a japánokat Nagaszaki polgármesterének nyílt utcai megölése. A gyilkos egy jakuza, aki bocsánatot kért tettéért. Bírósági pere kedden kezdődött.
jan. 23
13:11
Nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség (Népszava)
Több mint 30 fős nacionalista terrorszervezetet számolt fel a török rendőrség - jelentette szerdán a török sajtó. A csoportot azzal gyanúsítják, hogy számos egyéb merénylet mellett köze volt Hrant Dink örmény nemzetiségű török újságíró meggyilkolásához. A szervezet kedden őrizetbe vett tagjai között nacionalista ügyvédek, egy nyugalmazott hadseregtábornok és alvilági figurák is vannak.
jan. 23
13:31
Drámai változások történtek Nagy-Britanniában (Infostart)
A britek jóval toleránsabbak lettek az elmúlt 20 év során - derül ki egy friss felmérésből. A szigetországiak immár liberálisabban tekintenek a házasság, a szerelmi kapcsolatok, valamint az azonos neműek kapcsolatának kérdésére.
jan. 23
13:37
A Gazprom megvetette lábát Szerbiában (orientpress)
Szerbia kedden energiaügyi együttműködésről szóló megállapodást írt alá Oroszországgal, amelynek részeként az ország felé kanyarodik majd a Déli Áramlat, Belgrád pedig az állami olajmonopóliumból többségi csomagot enged az orosz Gazprom kezébe.
jan. 23
13:44
Slota javaslatára megszűntették a még meg sem alakult magyar szervezetet (Kitekintő)
Mielőtt megkezdhette volna tényleges működését, már meg is szüntették Bósza János Nomos Regionlizmus elnevezésű civil szervezetét, mely az autonómia kivívását tűzte ki célul.
jan. 23
13:47
Osztrák tankakadályok magyar autósoknak. Ez Európa? (HVG)
A schengeni nyitás nem mindenkiben keltett egyforma érzelmeket: a határmenti osztrák falvakban elszaporodtak a katonai, illetve civil, polgárőri járőrözések, a földutakra "behajtani tilos" táblák kerültek, és a korábban elhelyezett tankakadályokat az istennek sem akarják elbontani.
jan. 23
14:16
Otthon marad az orosz olaj (Napi)
jan. 23
14:16
Mikrohitel a romáknak? (orientpress)
Egy megfelelő és hatékony mikrohitel-rendszer az etnikai kisebbségek gazdasági integrációjának fontos eleme lehetne - fejtette ki Brüszelben Járóka Lívia. A néppárti képviselő szerint a romák vállalkozási hajlandósága igen magas, mégis nehezebb feltételekkel jutnak hitelhez, mint a többségi társadalom tagjai
jan. 23
14:22
A klímavédelmet szolgáló ambiciózus szabálycsomagra tett ajánlást az Európai Bizottság (Népszava)
Tizenhárom százalékra kell növelnie Magyarországnak a megújítható energiaforrások részesedését az energiafogyasztásban 2020-ra, a kevésbé szennyező gazdasági ágazatokban pedig még növelheti is szennyezőanyag-kibocsátását a következő évtized végéig - derül ki abból a javaslatcsomagból, amelyről szerdán döntött az Európai Bizottság.
jan. 23
14:34
Kell-e nekünk a fajok sokszínűsége? (Kitekintő)
A biodiverzitás elvesztésének legnagyobb veszélyeit az európaiak a levegő- és vízszennyezésben és az ember által okozott természeti csapásokban látják.
jan. 23
14:50
Pozitívan értékelte Brüsszel a magyar konvergencia-programot (HVG)
Kiegyensúlyozottnak és tarthatónak minősítette a magyar konvergencia-programot és az idei deficitcélt az Európai Bizottság szerdán, a Brüsszelben kiadott értékelésében, de Joaquín Almunia pénzügyi felelős egyúttal a költségvetési szigor folytatására, mindenekelőtt a kiadások féken tartására szólította a kormányt.
jan. 23
15:15
Világszerte csökken a demokráciák száma (Kitekintő)
A Freedom House nevű amerikai szervezet legfrissebb jelentése szerint az elmúlt évben jelentősen visszaszorult a demokratikus fejlődés szerte a világon.
jan. 23
16:00
A törökök megint betiltották a YouTube-ot (Kitekintő)
Az Európai Unió felé kacsingató Törökországban a szólásszabadságot még mindig sajátosan értelmezik.
jan. 23
16:20
Bécs büntetni akarja a gyermekkoldulást (HVG)
A bécsi hatóságok a jövőben büntetni kívánják a gyermekek kéregetésre kényszerítését.
jan. 23
16:37
Palesztinok tízezrei árasztották el az egyiptomi boltokat - képekkel és videóval (Infostart)
Több tízezer palesztin özönlött át a Gázai övezetből Egyiptomba, miután maszkos fegyveresek felrobbantották a határon álló falat. A brit The Times értesülése szerint a Hamász nevű szélsőséges szervezet tagjai hónapokon keresztül titokban réseket vágtak a falon, hogy a robbantás sikeres legyen.
jan. 23
16:43
Béremelésért tüntettek a rendőrök (Infostart)
Minden idők legnagyobb brit rendőrtüntetésével adtak nyomatékot szerdán Londonban az egész országból érkezett rendvédelmi alkalmazottak bérrendezési követeléseiknek.
jan. 23
16:44
Zenészek figyelem! Irány Párizs! (Kitekintő)
2008-ban már 5 európai nagyvárosban léphetnek fel magyar zenekarok a Zene Ünnepén a magyar intézetek segítségével.
jan. 23
17:32
Jó negyedévet zárt a Pfizer (Napi)
jan. 23
17:48
Felül kell vizsgálni az ENSZ és az EU szankciós gyakorlatát (MaHu)
Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének megítélése szerint sérti az emberi jogokat és teljesen önkényes az az eljárásmód, amellyel az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió feketelistára helyez terrorista kapcsolatokkal gyanúsított személyeket, illetve csoportokat.
jan. 23
17:50
Bush megváltoztatta programját Heath Ledger halála miatt (MaHu)
George Bush amerikai elnök megváltoztatta szerdai programját Heath Ledger színész halála miatt: lemondta részvételét egy rendezvényen, ahol a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés megelőzéséről beszélt volna.
jan. 23
17:53
A kivégzett cári család utolsó tagjait is azonosítják (Infostart)
Minden bizonnyal az orosz cári család eddig fel nem lelt két tagjának maradványait találták meg tavaly júliusban Jekatyerinburg mellett - adta hírül a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.
jan. 23
18:21
A kormányfő az állítja: nem tudta, hogy a telke ilyen értékes (Infostart)
Robert Fico tagadja, hogy pozsonyi ingatlanvásárlását évekkel ezelőtt a haszonszerzés motiválta. Az ellenzék szerint a miniszterelnök gyanús körülmények között, feltűnően olcsón jutott hozzá egy pozsonyi telekhez.
jan. 23
18:32
Meghívta a NATO Putyint az áprilisi csúcsra (MaHu)
Meghívta Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkár Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szövetségi tagországok állam- és kormányfőinek áprilisi találkozójára - jelentette be a szervezet szóvivője szerdán Brüsszelben.
jan. 23
18:37
Aki jól spekulált, kivédte a drágább üzemanyagot (Napi)
jan. 23
18:53
Attila pusztításától rettegnek a franciák (Infostart)
Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán végre kézhez kapta azt a tervezetet, amelynek célja a francia gazdaság egy százalékos növelése. A 300 javaslat Franciaország megváltoztatására című programot vezető közgazdászok és értelmiségiek dolgozták ki. Ebben többek között fel akarják szabadítani a kiskereskedelmi korlátokat, megkönnyíteni a munkavállalást több, eddig védett szakmában és csökkenteni a…
jan. 23
18:55
Firenze - lásd Te is (Kitekintő)

Keresés