2008. január 28. hétfő

jan. 28
5:01
Moszkvát akarta lejáratni a csalással a brit kormányfő (Infostart)
Az 1980-as években és az 1990-es évtized elején is többször előfordult, hogy az akkori brit kormányfő, Margaret Thatcher utasítására megtévesztő hadműveleteket végzett a haditengerészet Svédország partjainál - derült ki egy most megjelent könyvből.
jan. 28
5:39
Az afrikai-amerikai jelölt a fehér voksok negyedét is megszerezte (Népszava)
Impozáns győzelmet aratott Barack Obama a dél-karolinai demokrata előválasztáson, Iowa állam után másodszor végzett az élen. A fekete jelölt jobban szerepelt, mint remélte, kétszer annyi szavazatot kapott, mint nagy ellenfele, Hillary Clinton. Obama döntően az afrikai-amerikaiak voksaival nyert, de a fehér szavazók negyede is támogatta. Február 5-én kiderül, a Dél-Karolinában szerzett lendület…
jan. 28
7:34
Elhunyt a mormon egyház elnöke (Népszava)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje. Hivatalos nevén, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának Hinckley volt a 15. egyházfője, a legidősebb személy, aki eddig azt irányította. Tizenhárom évig állt a mormon egyház élén.
jan. 28
8:12
Egy tonna kokaint foglalt le a rendőrség Kolumbiában (Népszava)
Egy tonna kokaint és 36 kilogramm heroint foglalt le a rendőrség Kolumbiában. A több mint 20 millió dollár piaci értékű drogot az Egyesült Államokba akarták csempészni. Alvaro Caro tábornok, a kolumbiai kábítószer-ellenes rendőrség vezetője vasárnap elmondta, hogy az ország északi részén fekvő La Guajira megyében, Palomino település egyik strandján találták meg a drogot. Egy elhagyott csónakban…
jan. 28
8:22
Elhunyt a görög ortodox egyház feje (Infostart)
Elhunyt Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyház fejét hétfő hajnalban érte a halál - közölte az athéni érsekség.
jan. 28
8:22
Thaiföldön Szamak Szundaravedzset megválasztották kormányfőnek (MaHu)
A Népi Erő Pártja (PPP) 72 éves vezetőjét, Szamak Szundaravedzset választották meg hivatalosan hétfőn Thaiföld miniszterelnökének, tizenhat hónappal azt követően, hogy legfőbb támogatóját, az előző kormányfőt, a milliárdos Thakszin Szinavatrát államcsínnyel megbuktatták.
jan. 28
8:27
Elhunyt a mormon egyház elnöke (Infostart)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje. A vallási vezető 13 évig állt az egyház élén, és ő volt a legidősebb személy, aki azt irányította.
jan. 28
8:33
Új kormányfő Thaiföld élén (Infostart)
A Népi Erő Pártja 72 éves vezetőjét, Szamak Szundaravedzset választották meg hivatalosan hétfőn Thaiföld miniszterelnökének, tizenhat hónappal azt követően, hogy legfőbb támogatóját, az előző kormányfőt, a milliárdos Thakszin Szinavatrát államcsínnyel megbuktatták.
jan. 28
8:34
Elhunyt Krisztodulosz (Népszava)
Elhunyt Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyház fejét hétfő hajnalban érte a halál - közölte az athéni érsekség. Az egyházfőnél tavaly nyáron diagnosztizáltak máj- és vastagbélrákot. Utolsó heteiben nem akart kórházba vonulni, athéni otthonában halt meg 69 éves korában.
jan. 28
8:36
Elhunyt a mormon egyház feje (HVG)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje.
jan. 28
8:43
Hogyan válik Oroszország ismét katonai szuperhatalommá? (Kitekintő)
Egyre gyakrabban hallani Oroszország növekvő katonai potenciáljáról, amely sokak szerint jó eséllyel meghaladja a volt Szovjetunióét.
jan. 28
8:49
Együttműködik az OMV és a Gazprom (Napi)
jan. 28
8:54
Zimbabwe választ és retteg (orientpress)
Zimbabwe március 29-én új elnököt és parlamentet fog választani, a nagy esélyes természetesen a 27 éve kormányzó Robert Mugabe és pártja, a ZANU-PF. Az ellenzék csalásoktól tart.
jan. 28
9:02
Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések Bejrútban (HVG)
Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban; a demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült.
jan. 28
9:08
Melyik egyetemen a legdrágább tanulni? - milliós tandíjak (HVG)
A világ legdrágább egyetemei az Egyesült Államokban működnek, az éves tandíj meghaladja a 6 millió forintot - derült ki a Forbes felméréséből.
jan. 28
9:21
A Nemzet Színészeinek sincs hitel (orientpress)
Szégyenteljes, hogy egyes hazai hitelintézetek minden alapos hitelbírálat nélkül, automatikusan kizárják a 70 év felettieket a hitelképesek sorából – közölte Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.
jan. 28
9:21
Heves hóviharok Kínában - több százezer ember rekedt a pályaudvarokon (MaHu)
Heves hóviharok csaptak le a hét végén Kína keleti és középső vidékeire, s emiatt áramkimaradások keletkeztek, és több százezer ember rekedt a pályaudvarokon a vonatokra várva.
jan. 28
9:44
Meghalt Gordon B. Hinckley (Népszava)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház legnagyobb felekezetének 15. elnöke, úgynevezett prófétája, akin keresztül az Isten beszél az emberekhez a mormon hívők szerint.
jan. 28
10:00
Brüsszel betiltaná az ételhez kapcsolt játékokat (Kitekintő)
A tervezet betiltaná azokat a játékokat is, melyekhez csak akkor jut hozzá a fogyasztó, ha előtte megvesz egy bizonyos élelmiszert.
jan. 28
10:05
Katonai pompával temették a volt indonéz államfőt (Infostart)
Indonéziában állami pompával, katonai tiszteletadás mellett eltemették Haji Mohammad Suharto volt államfőt. A 86 éves politikust január 4-e óta ápolták egy jakartai kórházban, ahol vasárnap hunyt el.
jan. 28
10:21
A Richternek és az Egisnek nem kell az Antibiotice (Napi)
jan. 28
10:32
Unják Sarkozyt a franciák (168 Óra Online)
Míg az elnök újabb és újabb témákat dob be a médiapiacra, az eddig nem sok vizet zavaró miniszterelnök megelőzte a népszerűségi listán. [Dátum: 2008. 01. 28. 00:26]
jan. 28
10:38
Orrhosszal a CDU nyert (Népszava)
Mégis a CDU nyert Hessenben: a kereszténydemokraták az összes voks összeszámlálása alapján 36,8 százalékot szereztek, 0,1 százalékkal előzték meg az előző nap még győztesnek látszott szociáldemokratákat. Ez 3595 szavazatot jelent. Ettől függetlenül patthelyzet alakult ki a tartományban. A CDU ugyanis eddigi koalíciós partnerével, a liberális FDP-vel nem kormányzóképes, ám az SPD sem tud kormányt…
jan. 28
11:04
Árfolyamrobbanást okozott a Nokia (Napi)
jan. 28
11:10
Oroszország bezárja ukrán radarállomásait (Kitekintő)
Oroszország végérvényesen lemond két ukrajnai rakétaelhárító radarállomás bérleti jogáról.
jan. 28
11:25
Ötmillió dalt kínál a Sony Ericsson (Napi)
jan. 28
11:35
Még az ügyvédje sem tudja, mi van Szeva bácsival (HVG)
A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics (alias Szeva bácsi) elvált feleségénél - közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes orosz belügyi szervek, hozzátéve, hogy bizonyítékot elsősorban az Arbat-Presztizs cég adócsalási ügyére kerestek, amelynek kapcsán őrizetbe vették Mogiljevicset és…
jan. 28
11:36
Tömeggyilkosság Kenyában (orientpress)
Heves összecsapásokra került sor Kenya egymással rivalizáló törzsi csoportosulásai között. Hétfőre már 800-ra emelkedett a december végi elnökválasztás kapcsán kirobbant lázadások áldozatainak száma. Kofi Annan, volt ENSZ-főtitkár igyekszik közbenjárni az erőszak megfékezéséért.
jan. 28
11:52
Eltemették Suharto volt indonéz elnököt (MaHu)
Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át, 1998-ig vaskézzel irányította az országot, és vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január 4-e óta feküdt.
jan. 28
12:20
"Nokia - Deleting people"? (Kitekintő)
A finn mobiltelefon-óriás úgy döntött, hogy a németországi Bochumban található üzemét áthelyezi Romániába és hazánkba. De mi lesz az ott dolgozókkal?
jan. 28
12:21
Nehéz kormányalakítás Hessenben (Népszava)
A keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal pártja a vasárnapi németországi tartományi választások igazi nyertese.
jan. 28
12:47
Megismétlődött a három évvel ezelőtti tragédia (Infostart)
Szlovákiában és Csehországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a vasárnapi szélvihar. A Magas-Tátrában ismét több száz fa dőlt ki.
jan. 28
13:31
Sötétségbe borulhat a fekete kontinens (Kitekintő)
Súlyos energiaválság fenyegeti Afrikát, ami a belpolitikai feszültségeken kívül a külföldi tőke kivonásával, s így a gazdasági fejlődés megtorpanásával járhat.
jan. 28
13:35
Hat tinédzsert gázolt halálra egy vonat (HVG)
Hat tinédzser, öt fiú és egy lány halt meg, amikor elütötte õket egy vonat Ukrajnában - értesült a HavariaPress. A tragikus baleset vasárnap hajnalban történt az ország nyugati részén.
jan. 28
13:36
Nem lesz több meglepetés a csokiban? (Infostart)
Betiltaná a játékok élelmiszerekhez való csatolását az Európai Bizottság - jelentette be Brüsszelben Günter Verheugen, a testület ipari biztosa. Árukapcsolásra továbbra is lesz mód, de a játékokat az élelmiszertől elkülönítve kell majd becsomagolni, elhízást okozó édességeket pedig nem lehet majd játékokkal eladni.
jan. 28
14:09
Túszdráma az iskolában: 250 gyereket tartottak fogva a fegyveresek (Infostart)
Iszlamista fegyveresek betörtek egy pakisztáni iskolába és foglyul ejtettek mintegy 250 gyermeket és tanárokat. A támadók néhány óra múlva megadták magukat a törzsi vének tanácsának.
jan. 28
14:21
A nők jogait védő szervezet jöhet létre Szaúd-Arábiában (Népszava)
A nők jogait védő szervezet jöhet létre az e téren szigorú korlátozásairól ismert Szaúd-Arábiában - jelentette a Dzsiddában megjelenő Arab News angol nyelvű napilap hétfői számában. "Kétéves tárgyalási folyamat után a szociálisügyi minisztérium elvi jóváhagyását adta az Anszár al-Mara szervezet megalapítására" - mondta Szulejmán asz-Szalmán, a szervezet egyik alapítója a lapnak.
jan. 28
14:26
Kölni mecset: Felépül, de kisebb lesz (Kitekintő)
Kompromisszum született a Németországban lassan de biztosan a civiláziók harcának egyik jelképévé avanzsáló kölni mecsetről: felépítik, de az eredetileg tervezettnél kisebbre.
jan. 28
14:36
Minden magyarra jut egy filecserélő (HVG)
A The Pirate Bay névre keresztelt, eredetileg svéd torrent-oldal hosszú ideje áll a szerzői jogi csatározások középpontjában. A site nemrégiben kiadott nyilatkozata szerint jelenleg a világ legnagyobb filecserélőjeként tekinthetünk már rá, mivel több mint 10 millió felhasználója van, akik több mint 1 millió anyagot osztanak meg egymás között.
jan. 28
14:54
Emelkedett a McDonald's profitja (Napi)
jan. 28
14:54
Gyerekeket ejtettek túszul Pakisztánban (Népszava)
Több mint húsz, a belügyminisztérium szerint több mint kétszáz gyereket ejtettek túszul iszlamista fegyveresek hétfőn egy pakisztáni iskolában. A helyi rendőrség közlése szerint öt vagy hat lázadó szökött be egy iskola épületébe a rendőrökkel folytatott összecsapások során Bannú városban, Pakisztán északnyugati részében, közel az afgán határ mentén húzódó Észak-Vazirisztán törzsi területhez. Az…
jan. 28
15:20
A tévékamerák előtt verték agyon áldozatukat (Infostart)
Hétfőn újabb erőszakos zavargások törtek ki Kenya nyugati részén, ahol a törzsi alapú összecsapásokban az elmúlt napokban körülbelül száz embert öltek meg. A bozótvágó késekkel felszerelkezett bandák terrorjában egyesekre rágyújtották a házukat, másokat pedig az utcán vertek agyon. Mindeközben puhatolózó lépések történtek az erőszaknak lökést adó poltikai válság rendezésére.
jan. 28
15:38
Kényszermunka helyett börtön a francia segélymunkásoknak (Népszava)
A francia igazságszolgáltatás nyolc év börtönbüntetésre módosította hétfőn a Zoé Bárkája francia segélyszervezet hat francia munkatársának büntetését, akiket gyermekrablás kísérletének vádjával nyolc év kényszermunkára ítéltek Csádban, de utóbb kiadtak Franciaországnak.
jan. 28
15:48
Visszahívták a budapesti osztrák főkonzult (HVG)
Az osztrák külügyminisztérium hétfőn azonnal hatállyal felmentette és visszahívta állomáshelyéről a budapesti osztrák főkonzult.
jan. 28
15:53
Ariel Saron fiának börtönbe kell vonulnia (HVG)
A jövő hónapban börtönbe kell vonulnia Omri Saronnak, Ariel Saron volt izraeli kormányfő egyik fiának, hogy letöltse az illegális pártfinanszírozásért reá kirótt hét hónapos szabadságvesztést.
jan. 28
16:00
Jogosulatlanul kiadott vízumok miatt visszahívták a budapesti osztrák főkonzult (Népszava)
Az osztrák külügyminisztérium hétfőn azonnal hatállyal felmentette és visszahívta állomáshelyéről a budapesti osztrák főkonzult.
jan. 28
16:11
Jégcsarnok-beomlás: egy vádlott beismerte vétkességét (Népszava)
Egy mérnök elismerte hétfőn, hogy hibás számításokat végzett ama németországi jégcsarnok építésekor, amely két évvel ezelőtt beomlott, tizenöt ember - jobbára gyerekek - halálát okozva.
jan. 28
16:22
Európai útépítés zökkenőkkel (Kitekintő)
Az Európai Tanács június végi brüsszeli ülése valódi történelmi esemény volt. Megelőzően bőségében voltunk a szkeptikus, sőt igencsak pesszimista véleményeknek és nyilatkozatoknak.
jan. 28
16:26
Akár hét év börtönre is számíthat a renegát bróker (Infostart)
Az ügyész szerint a francia tőzsde illetékesei már tavaly érdeklődtek a Société Generale banknak milliárdos károkat okozó Jerome Kerviel után. Mindez azt jelenti, hogy további gyanú merült fel a bankkal szemben, annak ellenére, hogy az azt állította: a bróker teljesen egyedül hazardírozott a pénzzel. Kerviel közben arra számíthat, hogy többrendbeli csalás miatt vádat emelnek ellene.
jan. 28
17:00
Aláírásgyűjtés az osztrák tiltó táblák miatt (Népszava)
Aláírásgyűjtés indult a Fertőrákoson élő osztrákok kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar-osztrák határon átvezető utakra Magyarország shengeni csatlakozása után kihelyezett behajtani tilos táblákat az osztrák oldalon távolítsák el - mondta Palkovits János, a község polgármestere hétfőn.

Keresés