2008. január 28. hétfő

jan. 28
5:01
Moszkvát akarta lejáratni a csalással a brit kormányfő (Infostart)
Az 1980-as években és az 1990-es évtized elején is többször előfordult, hogy az akkori brit kormányfő, Margaret Thatcher utasítására megtévesztő hadműveleteket végzett a haditengerészet Svédország partjainál - derült ki egy most megjelent könyvből.
jan. 28
5:39
Az afrikai-amerikai jelölt a fehér voksok negyedét is megszerezte (Kripto Akadémia)
Impozáns győzelmet aratott Barack Obama a dél-karolinai demokrata előválasztáson, Iowa állam után másodszor végzett az élen. A fekete jelölt jobban szerepelt, mint remélte, kétszer annyi szavazatot kapott, mint nagy ellenfele, Hillary Clinton. Obama döntően az afrikai-amerikaiak voksaival nyert, de a fehér szavazók negyede is támogatta. Február 5-én kiderül, a Dél-Karolinában szerzett lendület…
jan. 28
7:34
Elhunyt a mormon egyház elnöke (Kripto Akadémia)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje. Hivatalos nevén, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának Hinckley volt a 15. egyházfője, a legidősebb személy, aki eddig azt irányította. Tizenhárom évig állt a mormon egyház élén.
jan. 28
7:59
Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések a libanoni fővárosban (Metropol)
Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyi pedig megsebesült.
jan. 28
8:12
Egy tonna kokaint foglalt le a rendőrség Kolumbiában (Kripto Akadémia)
Egy tonna kokaint és 36 kilogramm heroint foglalt le a rendőrség Kolumbiában. A több mint 20 millió dollár piaci értékű drogot az Egyesült Államokba akarták csempészni. Alvaro Caro tábornok, a kolumbiai kábítószer-ellenes rendőrség vezetője vasárnap elmondta, hogy az ország északi részén fekvő La Guajira megyében, Palomino település egyik strandján találták meg a drogot. Egy elhagyott csónakban…
jan. 28
8:22
Elhunyt a görög ortodox egyház feje (Infostart)
Elhunyt Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyház fejét hétfő hajnalban érte a halál - közölte az athéni érsekség.
jan. 28
8:27
Elhunyt a mormon egyház elnöke (Infostart)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház feje. A vallási vezető 13 évig állt az egyház élén, és ő volt a legidősebb személy, aki azt irányította.
jan. 28
8:33
Új kormányfő Thaiföld élén (Infostart)
A Népi Erő Pártja 72 éves vezetőjét, Szamak Szundaravedzset választották meg hivatalosan hétfőn Thaiföld miniszterelnökének, tizenhat hónappal azt követően, hogy legfőbb támogatóját, az előző kormányfőt, a milliárdos Thakszin Szinavatrát államcsínnyel megbuktatták.
jan. 28
8:34
Elhunyt Krisztodulosz (Kripto Akadémia)
Elhunyt Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyház fejét hétfő hajnalban érte a halál - közölte az athéni érsekség. Az egyházfőnél tavaly nyáron diagnosztizáltak máj- és vastagbélrákot. Utolsó heteiben nem akart kórházba vonulni, athéni otthonában halt meg 69 éves korában.
jan. 28
8:43
Hogyan válik Oroszország ismét katonai szuperhatalommá? (Kitekintő)
Egyre gyakrabban hallani Oroszország növekvő katonai potenciáljáról, amely sokak szerint jó eséllyel meghaladja a volt Szovjetunióét.
jan. 28
8:49
Együttműködik az OMV és a Gazprom (Napi)
jan. 28
9:44
Meghalt Gordon B. Hinckley (Kripto Akadémia)
Kilencvenhét éves korában vasárnap elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház legnagyobb felekezetének 15. elnöke, úgynevezett prófétája, akin keresztül az Isten beszél az emberekhez a mormon hívők szerint.
jan. 28
10:00
Brüsszel betiltaná az ételhez kapcsolt játékokat (Kitekintő)
A tervezet betiltaná azokat a játékokat is, melyekhez csak akkor jut hozzá a fogyasztó, ha előtte megvesz egy bizonyos élelmiszert.
jan. 28
10:05
Katonai pompával temették a volt indonéz államfőt (Infostart)
Indonéziában állami pompával, katonai tiszteletadás mellett eltemették Haji Mohammad Suharto volt államfőt. A 86 éves politikust január 4-e óta ápolták egy jakartai kórházban, ahol vasárnap hunyt el.
jan. 28
10:21
A Richternek és az Egisnek nem kell az Antibiotice (Napi)
jan. 28
10:22
Eltemették Suharto volt indonéz elnököt (Metropol)
Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át, 1998-ig vaskézzel irányította az országot, és vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január 4-e óta feküdt.
jan. 28
10:24
Orosz lapok a Mogiljevics-ügy szövevényeit bogozzák (Metropol)
A hétvégén alapos házkutatást tartottak a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnöknek nevezett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél – közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes belügyi szervek.
jan. 28
10:32
Unják Sarkozyt a franciák (168 Óra Online)
Míg az elnök újabb és újabb témákat dob be a médiapiacra, az eddig nem sok vizet zavaró miniszterelnök megelőzte a népszerűségi listán. [Dátum: 2008. 01. 28. 00:26]
jan. 28
10:38
Orrhosszal a CDU nyert (Kripto Akadémia)
Mégis a CDU nyert Hessenben: a kereszténydemokraták az összes voks összeszámlálása alapján 36,8 százalékot szereztek, 0,1 százalékkal előzték meg az előző nap még győztesnek látszott szociáldemokratákat. Ez 3595 szavazatot jelent. Ettől függetlenül patthelyzet alakult ki a tartományban. A CDU ugyanis eddigi koalíciós partnerével, a liberális FDP-vel nem kormányzóképes, ám az SPD sem tud kormányt…
jan. 28
11:04
Árfolyamrobbanást okozott a Nokia (Napi)
jan. 28
11:10
Oroszország bezárja ukrán radarállomásait (Kitekintő)
Oroszország végérvényesen lemond két ukrajnai rakétaelhárító radarállomás bérleti jogáról.
jan. 28
11:25
Ötmillió dalt kínál a Sony Ericsson (Napi)
jan. 28
11:54
Orosz lapok a Mogiljevics-ügy szövevényeit bogozzák (Metropol)
A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél – közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes belügyi szervek.
jan. 28
12:20
"Nokia - Deleting people"? (Kitekintő)
A finn mobiltelefon-óriás úgy döntött, hogy a németországi Bochumban található üzemét áthelyezi Romániába és hazánkba. De mi lesz az ott dolgozókkal?
jan. 28
12:21
Nehéz kormányalakítás Hessenben (Kripto Akadémia)
A keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal pártja a vasárnapi németországi tartományi választások igazi nyertese.
jan. 28
12:47
Megismétlődött a három évvel ezelőtti tragédia (Infostart)
Szlovákiában és Csehországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a vasárnapi szélvihar. A Magas-Tátrában ismét több száz fa dőlt ki.
jan. 28
13:31
Sötétségbe borulhat a fekete kontinens (Kitekintő)
Súlyos energiaválság fenyegeti Afrikát, ami a belpolitikai feszültségeken kívül a külföldi tőke kivonásával, s így a gazdasági fejlődés megtorpanásával járhat.
jan. 28
13:36
Nem lesz több meglepetés a csokiban? (Infostart)
Betiltaná a játékok élelmiszerekhez való csatolását az Európai Bizottság - jelentette be Brüsszelben Günter Verheugen, a testület ipari biztosa. Árukapcsolásra továbbra is lesz mód, de a játékokat az élelmiszertől elkülönítve kell majd becsomagolni, elhízást okozó édességeket pedig nem lehet majd játékokkal eladni.
jan. 28
14:04
Állítólag holtpontra jutottak a cseh-amerikai tárgyalások az amerikai radarról (Metropol)
Állítólag holtpontra jutottak Prága és Washington tárgyalásai a Csehországban létesítendő amerikai radarállomásról, mert a felek több fontos kérdésben ez ideig nem tudtak megegyezni – állítja a cseh média diplomáciai forrásokra hivatkozva.
jan. 28
14:09
Túszdráma az iskolában: 250 gyereket tartottak fogva a fegyveresek (Infostart)
Iszlamista fegyveresek betörtek egy pakisztáni iskolába és foglyul ejtettek mintegy 250 gyermeket és tanárokat. A támadók néhány óra múlva megadták magukat a törzsi vének tanácsának.
jan. 28
14:21
A nők jogait védő szervezet jöhet létre Szaúd-Arábiában (Kripto Akadémia)
A nők jogait védő szervezet jöhet létre az e téren szigorú korlátozásairól ismert Szaúd-Arábiában - jelentette a Dzsiddában megjelenő Arab News angol nyelvű napilap hétfői számában. "Kétéves tárgyalási folyamat után a szociálisügyi minisztérium elvi jóváhagyását adta az Anszár al-Mara szervezet megalapítására" - mondta Szulejmán asz-Szalmán, a szervezet egyik alapítója a lapnak.
jan. 28
14:26
Kölni mecset: Felépül, de kisebb lesz (Kitekintő)
Kompromisszum született a Németországban lassan de biztosan a civiláziók harcának egyik jelképévé avanzsáló kölni mecsetről: felépítik, de az eredetileg tervezettnél kisebbre.
jan. 28
14:54
Emelkedett a McDonald's profitja (Napi)
jan. 28
14:54
Gyerekeket ejtettek túszul Pakisztánban (Kripto Akadémia)
Több mint húsz, a belügyminisztérium szerint több mint kétszáz gyereket ejtettek túszul iszlamista fegyveresek hétfőn egy pakisztáni iskolában. A helyi rendőrség közlése szerint öt vagy hat lázadó szökött be egy iskola épületébe a rendőrökkel folytatott összecsapások során Bannú városban, Pakisztán északnyugati részében, közel az afgán határ mentén húzódó Észak-Vazirisztán törzsi területhez. Az…
jan. 28
15:20
A tévékamerák előtt verték agyon áldozatukat (Infostart)
Hétfőn újabb erőszakos zavargások törtek ki Kenya nyugati részén, ahol a törzsi alapú összecsapásokban az elmúlt napokban körülbelül száz embert öltek meg. A bozótvágó késekkel felszerelkezett bandák terrorjában egyesekre rágyújtották a házukat, másokat pedig az utcán vertek agyon. Mindeközben puhatolózó lépések történtek az erőszaknak lökést adó poltikai válság rendezésére.
jan. 28
15:38
Kényszermunka helyett börtön a francia segélymunkásoknak (Kripto Akadémia)
A francia igazságszolgáltatás nyolc év börtönbüntetésre módosította hétfőn a Zoé Bárkája francia segélyszervezet hat francia munkatársának büntetését, akiket gyermekrablás kísérletének vádjával nyolc év kényszermunkára ítéltek Csádban, de utóbb kiadtak Franciaországnak.
jan. 28
16:00
Jogosulatlanul kiadott vízumok miatt visszahívták a budapesti osztrák főkonzult (Kripto Akadémia)
Az osztrák külügyminisztérium hétfőn azonnal hatállyal felmentette és visszahívta állomáshelyéről a budapesti osztrák főkonzult.
jan. 28
16:11
Jégcsarnok-beomlás: egy vádlott beismerte vétkességét (Kripto Akadémia)
Egy mérnök elismerte hétfőn, hogy hibás számításokat végzett ama németországi jégcsarnok építésekor, amely két évvel ezelőtt beomlott, tizenöt ember - jobbára gyerekek - halálát okozva.
jan. 28
16:22
Európai útépítés zökkenőkkel (Kitekintő)
Az Európai Tanács június végi brüsszeli ülése valódi történelmi esemény volt. Megelőzően bőségében voltunk a szkeptikus, sőt igencsak pesszimista véleményeknek és nyilatkozatoknak.
jan. 28
16:26
Akár hét év börtönre is számíthat a renegát bróker (Infostart)
Az ügyész szerint a francia tőzsde illetékesei már tavaly érdeklődtek a Société Generale banknak milliárdos károkat okozó Jerome Kerviel után. Mindez azt jelenti, hogy további gyanú merült fel a bankkal szemben, annak ellenére, hogy az azt állította: a bróker teljesen egyedül hazardírozott a pénzzel. Kerviel közben arra számíthat, hogy többrendbeli csalás miatt vádat emelnek ellene.
jan. 28
17:00
Aláírásgyűjtés az osztrák tiltó táblák miatt (Kripto Akadémia)
Aláírásgyűjtés indult a Fertőrákoson élő osztrákok kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar-osztrák határon átvezető utakra Magyarország shengeni csatlakozása után kihelyezett behajtani tilos táblákat az osztrák oldalon távolítsák el - mondta Palkovits János, a község polgármestere hétfőn.
jan. 28
18:46
Elengedték gyerek túszaikat, és megadták magukat az iszlamista lázadók (Kripto Akadémia)
Elengedték túszaikat, és megadták magukat törzsi vének tanácsának hétfőn Pakisztánban azok az iszlamista fegyveresek, akik a rendőrök elől menekülve egy iskolaépületbe vették be magukat, s egy sereg kisdiákot tartottak ott fogva órákon keresztül.
jan. 28
20:04
Félév felfüggesztett börtön egy Bush-ellenes tüntetés magyar részvevőjének (Kripto Akadémia)
Hathavi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy olasz bíró azt a magyar fiatalembert, aki részt vett az olasz fővárosban a George Bush amerikai elnök római látogatása ellen rendezett június 9-i tüntetésen.

Keresés