2008. január 8. kedd

jan. 8
7:00
Az angol lett a második nyelv Brüsszelben a holland helyett (Népszava)
Átvette a holland helyét az angol Brüsszelben a második legjobban beszélt nyelvként - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A Brussels studies folyóirat (www.brusselsstudies.be) kutatásában megkérdezett 18-70 év közötti lakosok 35 százaléka mondta azt, hogy a francia után angolul tudja legjobban kifejezni magát, és csupán 28 százalék tette a második helyre a másik…
jan. 8
7:02
Az LCD-tévé mindent visz (Napi)
jan. 8
7:13
A kormány támadták, és a gerillákat védelmezték (MaHu)
A kolumbiai kormány nem engedélyezi, hogy újabb nemzetközi küldöttség járjon közben közvetítőként a szélsőbaloldali gerillák túszainak kiszabadítása érdekében - közölte kedden a dél-amerikai ország külügyminisztere.
jan. 8
7:48
Közel-keleti körútra indul George Bush (Népszava)
Közel-keleti körútra indul kedden George Bush amerikai elnök, aki közvetlenül elutazása előtt - még Washingtonban - tárgyal Abdullah Güllel, az Egyesült Államok és Izrael fontos térségbeli szövetségesének számító Törökország államfőjével. George Bush kedden kezdődő nyolcnapos körútja során felkeresi Palesztinát, Izraelt és még öt másik országot.
jan. 8
8:02
Ma kiderül ki jut közelebb az elnöki poszthoz (MaHu)
Az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó rendezvények első fordulója, az iowai, helyi szintű jelölőgyűlések után kedden New Hampshire-ben tartják meg az első állami szintű előválasztásokat.
jan. 8
8:21
Kibaki találkozóra hívta Odingát (Népszava)
Találkozóra hívta meg péntekre Mwai Kibaki kenyai elnök az újraválasztásának érvényességét vitató ellenzéki vetélytársát, Raila Odingát. Kibaki párbeszédet ajánl "az országban dúló erőszak megfékezése, a béke megszilárdítása és a nemzeti megbékélés érdekében" - olvasható a kenyai elnöki hivatal honlapján közzétett hétfő esti közleményben. Az ellenzéki politikust támogató Narancssárga Demokratikus…
jan. 8
8:31
Obama maga mögé utasította vetélytársait (MaHu)
Parányi szakaszgyőzelmet aratott kedd hajnalban New Hampshire államban az amerikai elnökjelölti címért folytatott küzdelemben a demokrata párti Barack Obama és a republikánus párti John McCain.
jan. 8
8:43
Meghalt a miniszter, miután pokolgép robbant autója mellett (Infostart)
Kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette a Srí Lanka-i kormány nemzetépítési minisztere, aki ellen pokolgépes merényletet követtek el.
jan. 8
8:43
Felrobbantották a nemzetépítési minisztert (HVG)
Kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette a Srí Lanka-i kormány nemzetépítési minisztere, aki ellen pokolgépes merényletet követtek el kedden - közölte egy kórházi vezető.
jan. 8
8:50
Kína: a párttagokat is büntetik, ha sok a gyerek (Kitekintő)
500 főt kizártak a Kommunista Pártból, mert azok megsértették a szigorú kínai népességszabályozási törvényt, és egynél több gyereket vállaltak.
jan. 8
8:50
Emigránsok - Magyar sorsok a Szovjetunióban (168 Óra Online)
A harmincas évek elején körülbelül hetvenezer magyar emigráns élt odaát. Miért mentek el? Milyen indíttatásból? Mi lett a sorsuk? A téma kutatóját, Petrák Katalint kérdeztük. [Dátum: 2008. 01. 08. 06:46]
jan. 8
9:13
Három halott egy mexikói tűzpárbajban (Népszava)
Hárman meghaltak és tízen megsérültek egy lövöldözésben, amely különböző mexikói fegyveres szervek tagjai és feltételezett bűnözők között robbant kedden Mexikóban, az Egyesült Államokkal közös határ közvetlen közelében - közölték helyi illetékesek.
jan. 8
9:18
Pokolgépes merénylet Srí Lankán (MaHu)
Pokolgépes merényletben megölték kedden a Srí Lanka-i kormány egyik miniszterét. A robbantást Colombótól 20 kilométernyire északra, a szigetország nemzetközi repülőteréről a fővárosba vezető út mentén követték el a D.M. Dasszanajake nemzetépítési minisztert szállító kocsioszlop ellen.
jan. 8
9:23
Megölték a minisztert (orientpress)
Merénylet áldozata lett a Srí Lanka- i kormány „nemzetépítési” minisztere, D.M. Dasszanajake.
jan. 8
9:30
Clinton-Obama: 33:33 százalék (Népszava)
Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsnak sikerült behozni legerősebb, párton belüli riválisa, Hillary Clinton korábbi előnyét egy kedden közzétett, országos közvélemény-kutatás eredményei szerint.
jan. 8
9:51
Egyre rosszabbul van Suharto (HVG)
Romlott Suharto volt indonéziai elnök egészségi állapota - közölték kedden az egykori diktátor orvosai.
jan. 8
10:08
Merénylet áldozata lett egy Srí Lanka-i miniszter (Népszava)
Pokolgépes merényletben megölték kedden a Srí Lanka-i kormány egyik miniszterét. A robbantást Colombótól 20 kilométernyire északra, a szigetország nemzetközi repülőteréről a fővárosba vezető út mentén követték el a D.M. Dasszanajake nemzetépítési minisztert szállító kocsioszlop ellen, s a politikus nem sokkal a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe - közölte egy kórházi vezető. A…
jan. 8
10:12
Már csak 352 nap van karácsonyig (Napi)
jan. 8
10:12
Hillary Clinton gondban (Infostart)
Az előzetesen nyilvánosságra hozott részeredmények szerint demokrata oldalon az amerikai előválasztások New Hampshire-i fordulóját is Barack Obama illinois-i szenátor nyerte. A republikánusoknál pedig John McCain szenátor gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó előtt.
jan. 8
10:28
Tarol a Peugeot 207 és a Citroën C4 Picasso (Napi)
jan. 8
10:34
MKP: Nem szerencsés negatívan viszonyulni Koszovóhoz (Kitekintő)
Magyar Koalíció Pártja nem tartja szerencsésnek, hogy a Szlovák Köztársaság – belpolitikai okokra hivatkozva – negatívan viszonyul a Koszovó függetlenségére vonatkozó esetleges határozat támogatásának kérdéséhez.
jan. 8
10:39
Libanonból kilőtt rakéták csapódtak be Izraelbe (HVG)
Két, libanoni területről kilőtt rakéta csapódott be és robbant fel keddre virradóra az észak-izraeli Slómi határtelepülésen - közölte reggel a rendőrség.
jan. 8
10:55
Folytatódtak az összecsapások a szemétválság miatt Nápolyban (HVG)
Folytatódtak az összecsapások keddre virradó éjszaka a helyi lakosok és a hatóságok között a két hete tartó szemétválság miatt Nápoly Pianura külvárosában.
jan. 8
11:01
Támadják a Microsoft új agyolvasó szabadalmát (HVG)
Számos blogger támadja a Microsoft új szabadalmát, amely akkor indítana el segítségnyújtó beszélgetést más internetezőkkel, ha érezné, hogy a gép előtt ülő felhasználó frusztrált - írja az Ars Technica.
jan. 8
11:01
Újabb összecsapás a szemétháborúban (Infostart)
Folytatódtak az összecsapások keddre virradó éjszaka a helyi lakosok és a hatóságok között a két hete tartó szemétválság miatt Nápoly Pianura külvárosában.
jan. 8
11:03
Kihantolnák a 40 éve halott szent holttestét, hogy a hívek "meglátogathassák" (Infostart)
A rokonok és a hívek ellenzik azt a tervet, hogy exhumálják Szent Pio atya testét halálának negyvenedik évfordulóján.
jan. 8
11:07
Odinga nem tárgyal Kibakival (Népszava)
A kenyai ellenzék kedden elutasította az elnök közvetlen tárgyalásra szóló javaslatát. "Raila Odinga kategorikusan kizárt bármiféle kétoldalú találkozót Mwai Kibaki elnökkel, hacsak a megbeszéléseket nem nemzetközi közvetítő irányításával tartják" - közölte Salim Lone, az ellenzék vezérének szóvivője. Hozzátette, hogy "Raila csak akkor fog találkozni Kibaki államfővel, ha a megbeszélés abba a…
jan. 8
11:12
Késsel támadtak a Maldív-szigetek elnökére (HVG)
Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére kedden egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül élte túl az esetet - közölte szóvivője, egyértelműen merényletkísérletnek minősítve az incidenst.
jan. 8
11:18
Mégis jó Ausztriának a schengeni nyitás? (Népszava)
Az osztrák belügyminisztérium belső, hivatalosan nyilvánosságra még nem hozott adatai szerint a december 21. és január 7. közötti, tehát a schengeni nyitás óta eltelt időszakban kevesebb illegális - érvényes úti okmányok nélküli - határátlépő akadt horogra a határ menti körzetekben, mint egy évvel korábban.
jan. 8
11:28
Libanoni rakéta robbant Izraelben (orientpress)
Két katyusa rakétát lőttek ki hétfő éjjel Libanonból Észak-Izraelre – közölte az izraeli rendőrség szóvivője.
jan. 8
11:33
Nagyszabású csalás több svájci kaszinóban (HVG)
Kilenc embert - köztük több alkalmazottat - vett őrizetbe a svájci rendőrség az alpesi országban kirobbant kaszinóbotrány kapcsán.
jan. 8
11:34
Késsel támadtak a Maldív-szigetek elnökére (Népszava)
Késsel támadt a Maldív-szigetek államfőjére kedden egy fiatalember, de Maumun Abdul Gajum köztársasági elnök sértetlenül élte túl az esetet - közölte szóvivője, egyértelműen merényletkísérletnek minősítve az incidenst.
jan. 8
11:39
Ember a Marson? (Népszava)
Oroszország műszaki tekintetben készen áll arra, hogy a 2020-as évek elején embert küldjön a Marsra - mondta kedden Lev Zeljonij, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatója.
jan. 8
12:00
De akkor ki legyen a párt elnöke? (MaHu)
Nem a bejegyzés előtt álló Magyar Polgári Párt élén képzeli el Tőkés László független európai parlamenti képviselő jövőjét Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere.
jan. 8
12:00
Brutális alvilági leszámolás Galánta közelében (HVG)
Ismeretlen tettesek szabályosan kivégeztek egy vállalkozót hétfőn este a szlovákiai Galántával szomszédos Taksony közelében.
jan. 8
12:01
Üresek a gáztározók (Kitekintő)
Alig két héttel Julija Timosenko kormányfői visszatérése után ismét felvetődött egy, az európai fogyasztókat is érintő gázvita lehetősége.
jan. 8
12:10
LCD-invázióra készül a Sharp (Napi)
jan. 8
12:10
Obama és McCain vezet New Hampshire-ben (HVG)
Az Egyesült Államokban ma tartják a 2008-as elnökválasztások első, pártbeli elnökjelölő előválasztásait New Hampshire államban. A közvéleménykutatások szerint a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál John McCaine vezet az elnökjelöltségért folyó versenyben.
jan. 8
12:21
Merénylőt fogtak Törökországban (HVG)
Elfogták Törökországban azt a kurd felkelőt, aki a múlt csütörtökön a feltételezés szerint a levegőbe repített egy katonákat szállító buszt az ország északkeleti részén fekvő Diyarbakir központjában.
jan. 8
12:21
Újabb vezéráldozat a Wall Streeten (Napi)
jan. 8
12:59
Belassultak a britek (Napi)
jan. 8
13:22
Lengyelország kivár a védőpajzs befogadásának döntését illetően (Kitekintő)
Lengyelország nem siet az amerikai választások előtt eldönteni, hogy befogadja-e az USA rakétaelhárító támaszpontját.
jan. 8
13:43
Kormányfői értékelés: "Ha valami történik, akkor betojnak" (Infostart)
Feljelentette Mirek Topolánek cseh miniszterelnököt a nacionalista Nemzeti Párt, mert a kormányfő egy interjújában gyávának minősítette a cseheket.
jan. 8
13:54
176 állam nagykövetét fogadta a pápa (orientpress)
Mint minden év elején, a Szentatya idén is találkozott a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület tagjaival. A pápa hétfőn az Apostoli Palotában fogadta 176 állam nagykövetét, közöttük Erdődy Gábort, Magyarország szentszéki nagykövetét és néhány nemzetközi szervezet képviselőjét.
jan. 8
14:05
Hillary béna taktikája (MaHu)
Ovis kora óta elnök akar lenni. Vajon ezzel vádolni akarta Hillary Clinton Barack Obamat, vagy éppen dicsérni?
jan. 8
14:10
AAA Auto már Nyíregyházán is (Napi)
jan. 8
14:21
Az alvilág végzett a vállalkozóval? (Infostart)
Brutális gyilkosság történt hétfőn a dél-szlovákiai Galánta közelében. Feltehetően alvilági leszámolásról van szó.
jan. 8
14:32
Bhutto fia nem bízik a pakisztáni kormányban (MaHu)
Az ENSZ által felügyelt vizsgálatot kért kedden Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni exkormányfő fia anyja halála ügyében, mondván, hogy nem bízik a pakisztáni vezetőkben.
jan. 8
14:32
Bhutto fia ENSZ-vizsgálatot kér (HVG)
Az ENSZ által felügyelt vizsgálatot kért Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni exkormányfő fia anyja halála ügyében, mondván, hogy nem bízik a pakisztáni vezetőkben.
jan. 8
14:34
Miért nem szeretik Sarkozy új barátnőjét? (Kitekintő)
Nicolas Sarkozy francia elnök magánéletében fordulat következett be az őszi válás után: a franciák rosszul viselik.

Keresés