2008. január 29. kedd

jan. 29
0:01
A francia nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Folyamatosan jelenlévő téma a francia irodalmi életben a nácizmus. Annyira fontosnak tartják a Shoah-ról való beszédet, hogy már gyerekekhez is megpróbálják közel vinni.
jan. 29
5:02
Rekordszámú szavazóra számítanak Floridában (Infostart)
Floridában majdnem egymillió szavazó már leadta szavazatát, így a keddi előválasztáson várhatóan rekord magas lesz a részvétel.
jan. 29
5:13
Hitler-macskával a szélsőjobb ellen (Infostart)
Szokatlan plakáttal szálltak harcba a szélsőjobboldal ellen az alsó-szászországi és a hesseni zöldek a tartományi választáson. Egy Hitlerré maszkírozott macskát ábrázoló fénykép alá a következő figyelmeztetést írták: "Elsőre nem mindig lehet felismerni a nácikat!"
jan. 29
5:25
A leggazdagabbak listáján a lottónyertes (Infostart)
Vége a lottóláznak Romániában. A hét végén minden idők legnagyobb lottónyereményét szerezte meg egy egyelőre ismeretlen játékos.
jan. 29
5:31
Továbbra is keresik Mogiljevics exnejét (Infostart)
Egy hete van még orosz ügyészeknek, hogy vádat emeljenek a világ legnagyobb maffiózójának kikiáltott Szemjon Mogileviccsel szemben, akit múlt szerdán 50 kommandós tartóztatott le Moszkva központjában. A korábban Budapesten berendezkedett keresztapát adócsalással gyanúsítják, az FBI azonban komoly bűncselekmények miatt körözi. Moszkvában és Kijevben ugyanakkor arra is számítanak, hogy…
jan. 29
6:35
A demokraták megkezdték a centi vágását (Infostart)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök hetedik évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban javult a biztonság.
jan. 29
6:40
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában (Infostart)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Az országban továbbra sem csitul a vitatott eredményű elnökválasztás után kitört politikai-etnikai konfliktus.
jan. 29
6:52
Senki nem tudja, hol csapódnak be a kémműhold darabjai (Infostart)
Csak néhány nappal becsapódása előtt tudják pontosan kiszámítani, hogy hová eshet az az amerikai kémműhold, amelyik nemrég vált irányíthatatlanná - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa. A mesterséges égitest várhatóan február végén, vagy márciusban csapódik be a Földbe.
jan. 29
7:03
Mordecai, a szamár párttisztséget vállalt (Infostart)
Kilenc rivális négylábút győzött le a hétvégén Mordecai, az a hétéves szamár, amely az amerikai Demokrata Párt nyár végi jelöltállító kongresszusának kabalaállata lesz.
jan. 29
7:09
A Bush-kormány beismerte a vízbefojtásos technika alkalmazását (MaHu)
John Negroponte, az Egyesült Államok volt hírszerző főnöke beismerte, hogy amerikai tisztek vízbefojtásos vallatási technikát alkalmaztak a múltban terroristagyanús foglyokkal szemben.
jan. 29
7:33
Szakadékba zuhant egy busz Kínában: 25 halott (Népszava)
Szakadékba zuhant egy autóbusz Kínában kedden reggel, a balesetben 25 ember életét vesztette, tizenhárom pedig megsebesült.
jan. 29
7:42
IQ-tesztre kötelezné az idős sofőröket a kormány (Infostart)
Kötelezővé tenné az intelligenciatesztet a brit kormányzat azoknak, akik 75 éves koruk után is vezetni akarnak. Az idős sofőröknek ötévente kellene bizonyítaniuk, hogy nem jelentenek veszélyt a többi közlekedőre.
jan. 29
8:04
A világ leghosszabb autós alagútját építenék meg New Yorknál (Infostart)
A világ leghosszabb, mintegy 26 kilométeres autóalagútját tervezi megépíteni egy amerikai magánvállalkozó a Long Island és New England közötti tengerszoros alatt. A tervnek egyelőre több a bírálója, mint a támogatója.
jan. 29
8:11
Sielő gyerekcsoportot sodort el a lavina Tatárföldön (Népszava)
Lavinában odaveszett négy gyerek a közép-oroszországi Tatárföldön - közölte kedden a rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik helyi tisztségviselője.
jan. 29
8:20
25 ember halt meg Kínában miután szakadékba zuhant egy busz (MaHu)
Szakadékba zuhant egy autóbusz Kínában kedden reggel, a balesetben 25 ember életét vesztette, tizenhárom pedig megsebesült.
jan. 29
8:32
Nem veszélyes a Föld felé tartó amerikai kémműhold? (Népszava)
Amerikai kormányzati tisztviselők és szakértők szerint nem jelent veszélyt emberekre az a működésképtelen amerikai kémműhold, amely néhány héten belül eléri a Föld légkörét és megsemmisül.
jan. 29
8:36
Az Egyesült Államok beismerte a vízbefojtásos technika alkalmazását (HVG)
John Negroponte, az Egyesült Államok volt hírszerző főnöke beismerte, hogy amerikai tisztek vízbefojtásos vallatási technikát alkalmaztak a múltban terroristagyanús foglyokkal szemben.
jan. 29
8:38
Coelho: a kalózkodásból pedig igenis van pénz (HVG)
A könyvek ingyenes terjesztése mellett foglalt állást a világhírű író, Paulo Coelho. Mivel kiadói nem voltak hajlandóak ingyenes példányok terjesztésére, a szerző a fájlcserélő szolgáltatásokat kihasználva teszi elérhetővé regényeit. Ezzel szerinte akár százszor nagyobb eladásokat is el lehet érni.
jan. 29
8:43
A Bush-kormány beismerte a vízbefojtásos vallatást (Népszava)
John Negroponte, az Egyesült Államok volt hírszerző főnöke beismerte, hogy amerikai tisztek vízbefojtásos vallatási technikát alkalmaztak a múltban terroristagyanús foglyokkal szemben.
jan. 29
8:52
Bush évértékelő beszéde: a hangsúly a gazdaságon és Irakon (HVG)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban előrelépés történt a biztonság terén.
jan. 29
8:53
Megöltek egy ellenzéki parlamenti képviselőt Nairobi külvárosában (MaHu)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában, ahol nem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak. Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt.
jan. 29
8:53
A legnagyobb katasztrófák Ázsiára csaptak le (Kitekintő)
Egy év alatt a természeti katasztrófák megközelítőleg 16.500 emberéletet követeltek és 62,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak.
jan. 29
9:14
"Áramszünet" a McDonald's-nál (Napi)
jan. 29
9:25
Tárgyalások kezdődnek Kenyában (orientpress)
Fegyveres támadás során életét vesztette egy ellenzéki képviselő Kenyában. A halálos áldozatok száma a választások óta időközben 800 körülire ugrott az országban. A krízishelyzet megoldására kedden tárgyalások kezdődnek.
jan. 29
9:25
A gazdaságösztönző csomag elfogadását sürgette beszédében az amerikai elnök (MaHu)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök utolsó, hetedik évértékelő beszédében hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban előrelépés történt a biztonság terén.
jan. 29
9:46
Bush: lassult a gazdasági növekedés (orientpress)
George Bush amerikai elnök megtartotta hetedik évértékelő beszédét, melyben beszélt az amerikai gazdaság helyzetéről és az Irakban való szerepvállalásról. Elismerte, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassul, de az állampolgároktól azt kéri, bízzanak a hosszú távú növekedésben.
jan. 29
9:47
Ultimátum Ficoéknak az ellenzéktől: patthelyzet? (Kitekintő)
Az ellenzék ultimátumot intézett Pavol Paška házelnökhöz, hogy vonja vissza a kormány által kidolgozott sajtótörvény-tervezetet.
jan. 29
9:58
Kenyában megöltek egy ellenzéki képviselőt (Népszava)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Halála feltehetően tovább szítja a feszültséget az afrikai országban, ahol nem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak. Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt. Két fegyveres hétfőn éjjel lőtte le, amikor a Nairobi külvárosában fekvő házának kapujához…
jan. 29
10:03
Már politikus áldozata is van a kenyai zavargásoknak (HVG)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában, ahol nem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak.
jan. 29
10:09
Bush évet értékelt (Népszava)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök utolsó, hetedik évértékelő beszédében hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban előrelépés történt a biztonság terén.
jan. 29
10:11
Floridában hadakoznak a republikánusok (Népszava)
Floridában tartanak kedden előválasztást, a voksolás döntő lehet a republikánusok versenyében. Az előrejelzések azt mutatják, hogy Rudy Giuliani jócskán elszámította magát, bár ez az első állam, ahol rengeteget költött és aktívan korteskedett, csupán a negyedik helyre számíthat. Az elsőség John McCain arizonai szenátor és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó között dőlhet el. McCain és Romney…
jan. 29
10:18
A volt kormányfő spórol az "ínségesebb napokra" (Infostart)
Újabb remekül jövedelmező állást kínáltak a volt brit kormányfőnek. Tony Blair ezzel együtt már több mint tízmillió fontot (3,5 milliárd forintot) keresett a miniszterelnöki posztról való távozása óta eltelt bő fél év során.
jan. 29
10:29
Jó és rossz hírek a Tátrából (Infostart)
Szlovákiában hatalmas károkat okozott a hétvégi szélvihar. A Magas-Tátrában volt a legsúlyosabb a helyzet, ott csaknem 10 ezer fa dőlt ki.
jan. 29
10:35
Amerikai rémálom: a hitelválság miatt egész kerületek néptelenedtek el (HVG)
Az amerikai Shaker Heights szellemváros, az Ohio állambeli Cleveland egyik elővárosa. Egész kerületek néptelenedtek el az utóbbi hónapokban-években, miután a lakók nem tudták fizetni házaik hitelrészleteit.
jan. 29
10:36
A thai király áldását adta (Népszava)
Thaiföld királya kedden jóváhagyta az előző nap megválasztott új kormányfő, Szamak Szundaravedzs kinevezését Az alkotmányos monarchiában formálisan szükség van az uralkodó beleegyezésére a miniszterelnök és a kormány kinevezéséhez. Bhumibol Aduljadedzs király jóváhagyásának birtokában a decemberi választásokon győztes Népi Erő Pártja (PPP) megkezdi a koalíciós tárgyalásokat. Az új kormány…
jan. 29
10:47
Franciaország engeszteli a sértődött Ruandát (Kitekintő)
Politikai hibát igen, katonait nem vétett Franciaország 1994-ben a ruandai mészárlás idején - Kouchner szerint.
jan. 29
10:56
Koszovóban működésképtelen az igazságszolgáltatás (HVG)
Súlyos háborús és egyéb bűncselekmények tömege maradt megoldatlanul a mai napig Koszovóban, ahol a helyi igazságszolgáltatási rendszer nem is képes az ilyen esetek kezelésére - áll az Amnesty International kedden kiadott jelentésében.
jan. 29
11:08
Koalíciós tárgyalások Hessenben (Népszava)
Koalíciós tárgyalások kezdődtek kedden Hessenben a tartományi választások nyomán kialakult kormányválság megoldására. A német tartományban vasárnap rendeztek parlamenti választásokat, s a Roland Koch miniszterelnök vezette CDU csak hajszállal előzte meg a jelentősen előretört szociáldemokratákat, akik szintén maguknak követelik a kormányalakítás jogát. Ezt Koch elutasította, s kedden a német…
jan. 29
11:23
Olimpiai bajnok súlyos sérülése (HVG)
Veszélybe került a pekingi olimpiai szereplése Anna Meares ausztrál pályakerékpárosnak, mivel súlyos sérülést szenvedett a Los Angeles-i Világkupa-viadalon.
jan. 29
11:25
Izrael: lemondásra szólították fel Olmertet (HVG)
Lemondásra szólította fel Ehud Olmert miniszterelnököt kedden Eitan Cabel, az Izraeli Munkapárt főtitkára.
jan. 29
11:27
Újabb fontos bírósági döntés a zeneletöltéssel kapcsolatban (Infostart)
Az Európai Unió joga nem kötelezi a tagországokat arra, hogy megköveteljék polgári jogi eljárás során a távközlési társaságoktól személyes adatok átadását a szerzői jogok tulajdonosainak illegális zeneletöltés gyanúja esetén - döntött kedden az Európai Bíróság.
jan. 29
11:50
A Samsung maradt az LCD-király (Napi)
jan. 29
11:57
Meciar kikelt a magyar alkotmánybíró ellen (Kitekintő)
Vladimír Mečiar elmondta, hogy ha Gašparovič elnök nem váltja le Horváth György alkotmánybírót, akkor alkotmányellenesen jár el.
jan. 29
12:11
Alázza a Toyota a GM-et, nem kicsit, nagyon! (Napi)
jan. 29
12:24
Egy napig élt a mese (Népszava)
Nem körözték őket, a meséjük is hihető volt, így az igazoltatás után elengedték a rendőrök azt a két sajószögedi férfit, akik szatyorban vitték a lopott CD-s rádiót, fagyasztott húst és a palackos bort - tudatta lapunkkal Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának munkatársa.
jan. 29
12:46
Viharos szél és havazás okoz gondokat Görögországban (Népszava)
Havazás és viharos szél köszöntött hét első két napján Görögországra, jelentős közlekedési fennakadásokat okozva - jelentette kedden a görög közszolgálati rádió.
jan. 29
12:48
Biztonságban vannak a zeneletöltők (Napi)
jan. 29
12:51
Bush utolsó évértékelője (Kitekintő)
George Bush amerikai elnök megtartotta hetedik évértékelő beszédét, melyben beszélt az amerikai gazdaság helyzetéről és az Irakban való szerepvállalásról.
jan. 29
13:22
Tsonga bemutatkozik a francia válogatottban (HVG)
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság meglepetésembere, Jo-Wilfried Tsonga bemutatkozik a francia válogatottban a február 8-10. közötti Davis Kupa-mérkőzésen.
jan. 29
13:54
Előre hozott választásokat követel Berlusconi (HVG)
"Úgy véljük, nincs más megoldás, mint visszatérni az urnákhoz, hogy amilyen gyorsan csak lehet, működőképes kormánya legyen az országnak" - nyilatkozta Giorgio Napolitano államfőtől távozóban Berlusconi újságíróknak.

Keresés