2008. január 29. kedd

jan. 29
0:01
A francia nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Folyamatosan jelenlévő téma a francia irodalmi életben a nácizmus. Annyira fontosnak tartják a Shoah-ról való beszédet, hogy már gyerekekhez is megpróbálják közel vinni.
jan. 29
5:02
Rekordszámú szavazóra számítanak Floridában (Infostart)
Floridában majdnem egymillió szavazó már leadta szavazatát, így a keddi előválasztáson várhatóan rekord magas lesz a részvétel.
jan. 29
5:13
Hitler-macskával a szélsőjobb ellen (Infostart)
Szokatlan plakáttal szálltak harcba a szélsőjobboldal ellen az alsó-szászországi és a hesseni zöldek a tartományi választáson. Egy Hitlerré maszkírozott macskát ábrázoló fénykép alá a következő figyelmeztetést írták: "Elsőre nem mindig lehet felismerni a nácikat!"
jan. 29
5:25
A leggazdagabbak listáján a lottónyertes (Infostart)
Vége a lottóláznak Romániában. A hét végén minden idők legnagyobb lottónyereményét szerezte meg egy egyelőre ismeretlen játékos.
jan. 29
5:31
Továbbra is keresik Mogiljevics exnejét (Infostart)
Egy hete van még orosz ügyészeknek, hogy vádat emeljenek a világ legnagyobb maffiózójának kikiáltott Szemjon Mogileviccsel szemben, akit múlt szerdán 50 kommandós tartóztatott le Moszkva központjában. A korábban Budapesten berendezkedett keresztapát adócsalással gyanúsítják, az FBI azonban komoly bűncselekmények miatt körözi. Moszkvában és Kijevben ugyanakkor arra is számítanak, hogy…
jan. 29
6:35
A demokraták megkezdték a centi vágását (Infostart)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök hetedik évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban javult a biztonság.
jan. 29
6:40
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában (Infostart)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Az országban továbbra sem csitul a vitatott eredményű elnökválasztás után kitört politikai-etnikai konfliktus.
jan. 29
6:52
Senki nem tudja, hol csapódnak be a kémműhold darabjai (Infostart)
Csak néhány nappal becsapódása előtt tudják pontosan kiszámítani, hogy hová eshet az az amerikai kémműhold, amelyik nemrég vált irányíthatatlanná - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa. A mesterséges égitest várhatóan február végén, vagy márciusban csapódik be a Földbe.
jan. 29
7:03
Mordecai, a szamár párttisztséget vállalt (Infostart)
Kilenc rivális négylábút győzött le a hétvégén Mordecai, az a hétéves szamár, amely az amerikai Demokrata Párt nyár végi jelöltállító kongresszusának kabalaállata lesz.
jan. 29
7:33
Szakadékba zuhant egy busz Kínában: 25 halott (Kripto Akadémia)
Szakadékba zuhant egy autóbusz Kínában kedden reggel, a balesetben 25 ember életét vesztette, tizenhárom pedig megsebesült.
jan. 29
7:42
IQ-tesztre kötelezné az idős sofőröket a kormány (Infostart)
Kötelezővé tenné az intelligenciatesztet a brit kormányzat azoknak, akik 75 éves koruk után is vezetni akarnak. Az idős sofőröknek ötévente kellene bizonyítaniuk, hogy nem jelentenek veszélyt a többi közlekedőre.
jan. 29
8:04
A világ leghosszabb autós alagútját építenék meg New Yorknál (Infostart)
A világ leghosszabb, mintegy 26 kilométeres autóalagútját tervezi megépíteni egy amerikai magánvállalkozó a Long Island és New England közötti tengerszoros alatt. A tervnek egyelőre több a bírálója, mint a támogatója.
jan. 29
8:11
Sielő gyerekcsoportot sodort el a lavina Tatárföldön (Kripto Akadémia)
Lavinában odaveszett négy gyerek a közép-oroszországi Tatárföldön - közölte kedden a rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik helyi tisztségviselője.
jan. 29
8:32
Nem veszélyes a Föld felé tartó amerikai kémműhold? (Kripto Akadémia)
Amerikai kormányzati tisztviselők és szakértők szerint nem jelent veszélyt emberekre az a működésképtelen amerikai kémműhold, amely néhány héten belül eléri a Föld légkörét és megsemmisül.
jan. 29
8:43
A Bush-kormány beismerte a vízbefojtásos vallatást (Kripto Akadémia)
John Negroponte, az Egyesült Államok volt hírszerző főnöke beismerte, hogy amerikai tisztek vízbefojtásos vallatási technikát alkalmaztak a múltban terroristagyanús foglyokkal szemben.
jan. 29
8:53
A legnagyobb katasztrófák Ázsiára csaptak le (Kitekintő)
Egy év alatt a természeti katasztrófák megközelítőleg 16.500 emberéletet követeltek és 62,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak.
jan. 29
9:47
Ultimátum Ficoéknak az ellenzéktől: patthelyzet? (Kitekintő)
Az ellenzék ultimátumot intézett Pavol Paška házelnökhöz, hogy vonja vissza a kormány által kidolgozott sajtótörvény-tervezetet.
jan. 29
9:58
Kenyában megöltek egy ellenzéki képviselőt (Kripto Akadémia)
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. Halála feltehetően tovább szítja a feszültséget az afrikai országban, ahol nem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak. Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt. Két fegyveres hétfőn éjjel lőtte le, amikor a Nairobi külvárosában fekvő házának kapujához…
jan. 29
10:09
Bush évet értékelt (Kripto Akadémia)
A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök utolsó, hetedik évértékelő beszédében hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban előrelépés történt a biztonság terén.
jan. 29
10:11
Floridában hadakoznak a republikánusok (Kripto Akadémia)
Floridában tartanak kedden előválasztást, a voksolás döntő lehet a republikánusok versenyében. Az előrejelzések azt mutatják, hogy Rudy Giuliani jócskán elszámította magát, bár ez az első állam, ahol rengeteget költött és aktívan korteskedett, csupán a negyedik helyre számíthat. Az elsőség John McCain arizonai szenátor és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó között dőlhet el. McCain és Romney…
jan. 29
10:18
A volt kormányfő spórol az "ínségesebb napokra" (Infostart)
Újabb remekül jövedelmező állást kínáltak a volt brit kormányfőnek. Tony Blair ezzel együtt már több mint tízmillió fontot (3,5 milliárd forintot) keresett a miniszterelnöki posztról való távozása óta eltelt bő fél év során.
jan. 29
10:29
Jó és rossz hírek a Tátrából (Infostart)
Szlovákiában hatalmas károkat okozott a hétvégi szélvihar. A Magas-Tátrában volt a legsúlyosabb a helyzet, ott csaknem 10 ezer fa dőlt ki.
jan. 29
10:36
A thai király áldását adta (Kripto Akadémia)
Thaiföld királya kedden jóváhagyta az előző nap megválasztott új kormányfő, Szamak Szundaravedzs kinevezését Az alkotmányos monarchiában formálisan szükség van az uralkodó beleegyezésére a miniszterelnök és a kormány kinevezéséhez. Bhumibol Aduljadedzs király jóváhagyásának birtokában a decemberi választásokon győztes Népi Erő Pártja (PPP) megkezdi a koalíciós tárgyalásokat. Az új kormány…
jan. 29
10:47
Franciaország engeszteli a sértődött Ruandát (Kitekintő)
Politikai hibát igen, katonait nem vétett Franciaország 1994-ben a ruandai mészárlás idején - Kouchner szerint.
jan. 29
11:08
Koalíciós tárgyalások Hessenben (Kripto Akadémia)
Koalíciós tárgyalások kezdődtek kedden Hessenben a tartományi választások nyomán kialakult kormányválság megoldására. A német tartományban vasárnap rendeztek parlamenti választásokat, s a Roland Koch miniszterelnök vezette CDU csak hajszállal előzte meg a jelentősen előretört szociáldemokratákat, akik szintén maguknak követelik a kormányalakítás jogát. Ezt Koch elutasította, s kedden a német…
jan. 29
11:27
Újabb fontos bírósági döntés a zeneletöltéssel kapcsolatban (Infostart)
Az Európai Unió joga nem kötelezi a tagországokat arra, hogy megköveteljék polgári jogi eljárás során a távközlési társaságoktól személyes adatok átadását a szerzői jogok tulajdonosainak illegális zeneletöltés gyanúja esetén - döntött kedden az Európai Bíróság.
jan. 29
11:57
Meciar kikelt a magyar alkotmánybíró ellen (Kitekintő)
Vladimír Mečiar elmondta, hogy ha Gašparovič elnök nem váltja le Horváth György alkotmánybírót, akkor alkotmányellenesen jár el.
jan. 29
12:02
Viharos szél és havazás okoz gondokat Görögországban (Metropol)
Havazás és viharos szél köszöntött hét első két napján Görögországra, jelentős közlekedési fennakadásokat okozva - jelentette kedden a görög közszolgálati rádió.
jan. 29
12:24
Egy napig élt a mese (Kripto Akadémia)
Nem körözték őket, a meséjük is hihető volt, így az igazoltatás után elengedték a rendőrök azt a két sajószögedi férfit, akik szatyorban vitték a lopott CD-s rádiót, fagyasztott húst és a palackos bort - tudatta lapunkkal Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodájának munkatársa.
jan. 29
12:46
Viharos szél és havazás okoz gondokat Görögországban (Kripto Akadémia)
Havazás és viharos szél köszöntött hét első két napján Görögországra, jelentős közlekedési fennakadásokat okozva - jelentette kedden a görög közszolgálati rádió.
jan. 29
12:51
Bush utolsó évértékelője (Kitekintő)
George Bush amerikai elnök megtartotta hetedik évértékelő beszédét, melyben beszélt az amerikai gazdaság helyzetéről és az Irakban való szerepvállalásról.
jan. 29
13:08
Ötszáz afgán nő tiltakozott az amerikai segélyszervezeti alkalmazott elrablása miatt (Metropol)
Mintegy ötszáz afgán nő tartott tiltakozó nagygyűlést kedden Kandahárban Cyd Mizell amerikai segélyszervezeti alkalmazott három nappal korábbi elrablása miatt és szabadon bocsátását követelve.
jan. 29
13:24
Hócsapdába került Sanghaj (Metropol)
Heves hóesés bénította meg a 17 milliós Sanghaj életét kedden. A vasúti pályaudvaron 58 szerelvény vesztegelt, 30 ezer utas kényszerült várakozásra a rendkívüli időjárás miatt.
jan. 29
13:59
Véres lelet: kilenc holttest és tíz levágott fej (Infostart)
Kilenc csonkítatlan holttestre és tíz levágott emberi fejre bukkant az iraki rendőrség az arab ország fővárosától északkeletre egy mezőn.
jan. 29
14:14
70 éves Beatrix holland királynő (Metropol)
Január 31-én lesz hetven éves Beatrix holland királynő, akinek igen nagy szerepe van abban, hogy Hollandiában töretlen a királyság népszerűsége.
jan. 29
14:24
Timosenko Brüsszelben (Kitekintő)
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, 2008. január 28-án fogadta Ukrajna új miniszterelnökét, Julija Timosenkot - tudósított az EUvonal.
jan. 29
14:35
Kilenc holttestet és tíz emberfejet találtak Irakban (Kripto Akadémia)
Kilenc csonkítatlan holttestre és tíz levágott emberi fejre bukkant az iraki rendőrség kedden az arab ország fővárosától északkeletre egy mezőn. A tájékoztatás szerint a Dijála tartománybeli Mukdadíja település térségében egy elhagyatott helyen megtalált kilenc tetem némelyike már bomlásnak indult, de volt közöttük több olyan ember holtteste is, akiket a közelmúltban ölhettek meg.
jan. 29
15:19
Ötven éve nem okozott havazás ekkora felfordulást Kínában (Metropol)
Ötven éve nem okozott havazás akkora felfordulást Kínában, mint ezekben a napokban. Halálos áldozatok a behavazott, jeges utakon, vasúti pályaudvarok és buszállomások várótermeiben veszteglő utasok tömegei, szállítási nehézségek miatt emelkedő élelmiszerárak, szűkös szén- és energiaellátás – ilyen és ehhez hasonló szerencsétlenségek és gondok jellemzik jelenleg a világ legnépesebb országának…
jan. 29
15:26
Otthon is börtönre ítélték a gyermekcsempész aktivistákat (Infostart)
Nyolc év börtönt kaptak egy francia segélyszervezet tagjai, akik a csádi hatóságok vádjai szerint gyerekeket akartak kicsempészni az országból - szüleik tudta nélkül. A Zoé Bárkája nevű jótékonysági csoport aktivistái elleni ítéletet egy francia bíróság is megerősítette, miután kiadták őket hazájuknak.
jan. 29
15:37
"Mától biztosított a választás szabadsága" (Infostart)
Versenyhelyzet alakult ki a romániai magyar politikában, miután a bukaresti bíróság elfogadta a Magyar Polgári Párt bejegyzését.
jan. 29
15:54
Máris indulnának a választási "előcsalások" Oroszországban? (Kitekintő)
Jogos-e Kaszjanov jelöltségének érvénytelenítése? A Központi Választási Bizottság indokai nem túl meggyőzőek.
jan. 29
16:11
Itt az RMDSZ alternatívája! (Kripto Akadémia)
A bukaresti törvényszék kedden jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét.
jan. 29
16:40
State of the Union: Bush utolsó évértékelője (Kitekintő)
George W. Bush elnök az utolsó State of the Union beszédét mondhatta el hétfő éjjel, amelyben egy befejezetlen háborúról és egy instabil gazdaságról kellett számot adnia.
jan. 29
16:51
Büntethetővé tennék a hajléktalanságot (Infostart)
Az utcán alvó hajléktalanokat hat hónap börtönbüntetéssel és 3750 euró pénzbírsággal büntetné a francia belügyminisztérium - derül ki annak a belbiztonsági törvénytervezetnek a munkaanyagából, amelyet kedden tett közzé a Rue 89 internetes hírportál.
jan. 29
19:03
Kedélyborzoló videók: Chavez, Brown, Rath (Kitekintő)
Az európai vezetők sem tudnak mindig diplomatikusak lenni. Íme néhány alkalom, amikor viselkedésük vitákat okozott.
jan. 29
19:58
Medvegyev nyugdíj- és béremeléssel keresi a szavazók rokonszenvét (Infostart)
Vlagyimir Putyin kijelölt utóda, a tavaszi orosz elnökválasztásra készülő Dmitrij Medvegyev kedden első ízben nyilatkozott gazdasági terveiről: a következő néhány évre a nyugdíjak megkétszerezését és a bérek-fizetések további emelését ígérte egy moszkvai szakszervezeti tanácskozáson.
jan. 29
20:15
Szökésben a szervkereskedő Doktor Horror (Infostart)
India nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy szervkereskedelemmel gyanúsított orvos ellen. Amit Kumar a becslések szerint legalább félezer embert vett rá, hogy adja el neki az egyik veséjét; a szerveket az orvos külföldi klienseknek adta tovább.
jan. 29
20:32
Román gyerekeket toloncolnak ki a britek (Infostart)
Hazaküldenek Nagy-Britanniából öt román gyereket, akiket a hatóságok szerint embercsempészek hoztak a szigetországba, és utcai koldulásra, valamint lopásra képeztek ki. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott a bevándorlás-ellenes bulvársajtóban. Kiderült azonban, hogy az esethez kapcsolódó rendőrségi rajtaütésben olyan gyerekeket is a gyámhatóságnak akartak átadni, akik a rokonaiknál éltek.
jan. 29
20:49
Külföldiek kezébe kerülnek a legjobb termőföldek (Infostart)
Románia egyik legtermékenyebb régiójában a termőföld harmadrésze már külföldi, elsősorban olasz tulajdonban van. Erről Temes megye prefektusa beszélt a sajtónak.

Keresés