2008. január 3. csütörtök

jan. 3
0:16
Az spanyol nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Az irodalmi fantasztikum a spanyol nyelvterületen is nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt nyáron Spanyolországban huszadszor került megrendezésre a gijóni Fekete Hét.
jan. 3
6:36
Észak-Koreában kivégezték a munka hősét (Infostart)
Észak-Koreában a múlt hónapban kivégeztek egy férfit, akit annak idején a phenjani kommunista rezsim a munka hőse érdemrenddel tüntetett ki - jelentették dél-koreai humanitárius szervezetek.
jan. 3
7:17
Féktelen fiatalok: minden ötvenedik iskolás lány teherbe esik (Infostart)
Nagy-Britannia egyes részein minden ötvenedik tinédzserlány válik anyává még az iskolásévei alatt - derült ki egy friss felmérésből.
jan. 3
7:23
Újabb kitolás a dízelmotoros autók üzemeltetőivel (Infostart)
A levegőszennyeződés csökkentése érdekében több német város központjába kedd óta csak olyan dízelüzemeltetésű gépkocsik hajthatnak be, amelyek különleges katalizátorral rendelkeznek.
jan. 3
7:28
Kijuthat-e hasadóanyag Oroszországból a terroristákhoz? (Infostart)
Oroszországban 127 alkalommal akadályozták meg nukleáris anyag kicsempészését az országból tavaly.
jan. 3
8:59
Tom Lantos rákos és visszavonul (Kitekintő)
A magyar származású washingtoni képviselő, Tom Lantos, aki egyben az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban, bejelentette visszavonulását.
jan. 3
10:02
Időben figyelmeztettek a példátlan botrány veszélyére (Infostart)
Két évvel ezelőtt egy parlamenti bizottság figyelmeztette a brit kormányt, hogy súlyos hiányosságokat tapasztalt a közhivatalok adatkezelési gyakorlatában - jóval azelőtt, hogy tavaly októberben nyoma veszett 25 millió brit adófizető személyes adatainak.
jan. 3
10:29
Magyar konzul: Kenyában romlik a helyzet (Infostart)
A Nairobiban tartózkodó magyar konzul az InfoRádióban elmondta, hogy a kenyai rendőrség vízágyúkkal próbálja feloszlatni az ellenzéki tüntetők tömegét a fővárosban. A kenyai magyar nagykövetséget bezárták, a diplomaták az országban tartózkodó magyarokkal telefonon tartják a kapcsolatot. Kocsis András elmondta: továbbra sem javasolják a Kenyába utazást.
jan. 3
10:48
Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Kenyában (Kitekintő)
Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatja a rendőrség a választási eredmények ellen tiltakozó tömeget Nairobiban.
jan. 3
11:25
Kétszer annyi megy gyógyszerreklámra, mint kutatásra (Napi)
jan. 3
11:58
A digitális tévé lehet az új sztár (Napi)
jan. 3
11:58
Űrkémkedés német módra - orosz segítséggel (Kitekintő)
A német hadsereg 2008-ban újabb két radaros kémműhold fellövését tervezi, melyeket várhatóan orosz rakétákkal fognak Föld körüli pályára állítani.
jan. 3
12:09
Tömeges kipusztulás fenyeget Németországban (Infostart)
A klímaváltozás következtében kipusztulás fenyegeti Németország növény- és állatvilágának közel egyharmadát. A berlini Szövetségi Természetvédelmi Hivatal most közétett jelentése megállapítja: a Föld felmelegedése olyan rovarfajok meghonosodását is elősegíti, amelyek felgyorsítják az őshonos növények pusztulását.
jan. 3
12:25
"Ja kérem, a tél, az nem olyan, mint a nyár!" (Infostart)
Ítéletidő tombol Románia déli megyéiben. Bukarestben a ma reggelre lehullott félméteres hó megbénította a közlekedést.
jan. 3
12:30
Szükségállapot Bulgária északkeleti vidékén (Metropol)
Szükségállapotot hirdettek csütörtökön a Bulgária északkeleti részén fekvő Ruszéban és környékén a két napja tartó erős havazás miatt – közölte a román határon fekvő város polgármestere.
jan. 3
12:57
Hamburger után diétás kóla...a világ hízik (Kitekintő)
Az öt kontinens 13 nemzetét, összeségében 9000 főt megszólító tanulmány az alábbi eredménnyel szolgált.
jan. 3
13:24
Közel 6 milliárd dollárt perel a T-Mobile (Napi)
jan. 3
14:29
India újabb orosz fegyvereket szerez be (Kitekintő)
November-december folyamán két újabb nagy fegyverszállítási szerződést kötött India és Oroszország. Az új beszerzések arra utalnak, hogy India elszántan ellensúlyozni akarja Kína regionális hatalmi törekvéseit.
jan. 3
15:02
Tom Lantos visszavonul (Kitekintő)
A magyar származású washingtoni képviselő, Tom Lantos, aki egyben az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban, bejelentette visszavonulását.
jan. 3
15:29
Borzalmakról beszélnek a szemtanúk: "Megfagyott bennem a vér" (Infostart)
A helyzet árnyaltabb megítélését sürgette Alexander Lambsdorff német diplomata, aki az Európai Unió nevében ellenőrizte a nemrég tartott kenyai választást. Nem titkolta, hogy csalódottan tér vissza megbízatásáról, de utalt arra, hogy a jelenlegi válságot csupán a elnökválasztás során történt rendellenesség váltotta ki, mert a képviselőválasztást nem kísérte rendellenesség.
jan. 3
15:45
A hitelválság miatt fuccsolt be a Blackstone-üzlet (Napi)
jan. 3
15:57
Felborult egy bolgár teherhajó az Azovi-tengeren (Metropol)
Viharban felborult csütörtökön egy bolgár teherhajó az Azovi-tengeren: a fedélzetén lévő tízfős bolgár legénység és az ukrán révkalauz közül csak egy bolgár tengerészt találtak életben a helyszínre indult mentőhajó matrózai.
jan. 3
17:36
Anyu, mi az a kommunizmus? Apu, mi az a ramadán? (Kitekintő)
A bevándorlást mindig a problémás oldaláról mutatják be. Most második generációsok készítettek filmet szüleikről. Nem akarnak megoldást keresni, csak kérdezni.
jan. 3
17:50
Sokkolták őket a szeméthalmokról készült képek (Infostart)
Immár az Európai Unió is megfenyegette a dél-olaszországi Campania-tartományt az ott felhalmozódott szemét miatti válságban. Szerdán Nápoly feldühödött lakói több szeméthalmot felgyújtottak, miután nyár óta nem sikerült azokat elszállítani. Az EU aggodalmát fejezte ki, hogy a helyzet járványokat, légszennyezést és az ivóvízkészletek mérgezését vonhatja maga után.
jan. 3
18:41
A spanyol nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Az irodalmi fantasztikum a spanyol nyelvterületen is nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt nyáron Spanyolországban huszadszor került megrendezésre a gijóni Fekete Hét.
jan. 3
18:55
A borzalmas videók titka: "Bocsánat, ez az első kínzásom" (Infostart)
Az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást kezdeményezett a CIA-kihallgatások megsemmisített felvételei ügyében és szövetségi nyomozót jelölt ki a feladatra. Korábbi sajtóhírek szerint a felvételeken feltételezett Al-Kaida tagok aggresszív vallatása volt látható. Az anyagot azonban a CIA akkori vezetőjének tudta nélkül megsemmisítették.
jan. 3
19:12
Kalifornia piszkos autók miatt perli a szövetségi kormányt (Infostart)
Kalifornia szövetségi állam kormánya bepereli az amerikai szövetségi kormányt, mert az nem engedte meg, hogy másoknál szigorúbb környezetvédelmi rendelkezéseket vezessen be a gépjárművek károsgáz kibocsátása ellen. Úgy tűnik azonban, hogy több más amerikai állam is követni akarja a nyugati part példáját.
jan. 3
19:49
Kezdődik a harc és a lejáratás: "útelágazáshoz értünk" (Infostart)
Az Egyesült Államokban kezdetét vette az előválasztási időszak. Ilyenkor az elnökaspiránsok komoly lendületet kaphatnak kampányukhoz, a kampányszezon azonban más célokat is szolgál: a jelöltek ekkor próbálják meg lejáratni egymást.
jan. 3
20:00
Elképesztő és irreális terv: Egyiptom szerzői jogi védelem alá helyeztetné a piramisokat (Infostart)
Egyiptom azt tervezi, hogy szerzői jogi védelem alá helyezteti az ókori piramisokat, a szfinxet és minden ókori műemlékét, így kártérítést kérne azoktól, akik lemásolják ezeket. Kis Zoltán, a Magyar Szabadalmi Hivatal Szerzői Jogi Osztályának vezetője szerint nem elképzelhető, hogy az egyiptomi kormány elfogadna egy erre vonatkozó törvényt.
jan. 3
20:13
A kenyai zavargások megakasztották a térség segélyezését (Metropol)
A kenyai zavargások megbénították az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) térségbeli hatékonyságát, akadályozzák a segélyek eljuttatását a szomszédos Ugandába, Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba.
jan. 3
21:35
Egészség - A török parlament megszavazta a dohányzási tilalmat nyilvános helyeken (Metropol)
Törvényben tiltotta meg csütörtökön a török parlament a dohányzást egyebek mellett az éttermekben, a bárokban, a kávéházakban és a tömegközlekedési eszközökön, elemzők azonban úgy vélik, hogy igen nehéz lesz érvényt szerezni a tilalomnak az erősen nikotinfüggő török lakosság körében.

Keresés