2008. január 3. csütörtök

jan. 3
0:16
Az spanyol nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Az irodalmi fantasztikum a spanyol nyelvterületen is nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt nyáron Spanyolországban huszadszor került megrendezésre a gijóni Fekete Hét.
jan. 3
6:36
Észak-Koreában kivégezték a munka hősét (Infostart)
Észak-Koreában a múlt hónapban kivégeztek egy férfit, akit annak idején a phenjani kommunista rezsim a munka hőse érdemrenddel tüntetett ki - jelentették dél-koreai humanitárius szervezetek.
jan. 3
7:11
Nyelőcsőrákban szenved a politikus (MaHu)
Tom Lantos demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő szerdán bejelentette: nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért.
jan. 3
7:17
Féktelen fiatalok: minden ötvenedik iskolás lány teherbe esik (Infostart)
Nagy-Britannia egyes részein minden ötvenedik tinédzserlány válik anyává még az iskolásévei alatt - derült ki egy friss felmérésből.
jan. 3
7:23
Újabb kitolás a dízelmotoros autók üzemeltetőivel (Infostart)
A levegőszennyeződés csökkentése érdekében több német város központjába kedd óta csak olyan dízelüzemeltetésű gépkocsik hajthatnak be, amelyek különleges katalizátorral rendelkeznek.
jan. 3
7:28
Kijuthat-e hasadóanyag Oroszországból a terroristákhoz? (Infostart)
Oroszországban 127 alkalommal akadályozták meg nukleáris anyag kicsempészését az országból tavaly.
jan. 3
8:03
Ellenzéki tüntetéssorozat kezdődött Nairobiban (Népszava)
Kenyai rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be csütörtökön a főváros, Nairobi egyik fontos körforgalmú csomópontját eltorlaszoló tüntetők ellen. A megmozdulás részvevői Mwai Kibaki államfő vitatott újraválasztása ellen tiltakoznak.
jan. 3
8:20
Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Nairobiban (HVG)
Kenyai rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be csütörtökön ellenzéki tüntetők ellen, akik eltorlaszolták a főváros, Nairobi egyik fontos körforgalmú csomópontját. A megmozdulás részvevői Mwai Kibaki államfő vitatott újraválasztása ellen tiltakoznak.
jan. 3
8:55
Észak-Koreában kivégeztek egy "munka hősét" (Népszava)
Észak-Koreában a múlt hónapban kivégeztek egy férfit, akit annak idején a phenjani kommunista rezsim a munka hőse érdemrenddel tüntetett ki - jelentették csütörtökön dél-koreai humanitárius szervezetek. A férfit, akiken személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, azért ítélték halálra, mert egy agrárszövetkezet vezetőjeként saját hasznára mezőgazdasági termékeket adott el. Rajta és két társán…
jan. 3
8:59
Tom Lantos rákos és visszavonul (Kitekintő)
A magyar származású washingtoni képviselő, Tom Lantos, aki egyben az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban, bejelentette visszavonulását.
jan. 3
9:01
Tarkólövés helyett méreginjekció (HVG)
Kína általánossá akarja tenni a méreginjekció alkalmazását a halálbüntetések végrehajtásakor az eddig alkalmazott tarkólövés helyett.
jan. 3
9:13
Betegsége miatt visszavonul Tom Lantos (orientpress)
A magyar származású washingtoni képviselő, Tom Lantos, aki egyben az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban, bejelentette visszavonulását.
jan. 3
9:46
Vizsgálat indul a megsemmisített CIA-videók ügyében (HVG)
Bűnvádi vizsgálat indul az Egyesült Államokban amiatt, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megsemmisített olyan videókat, amelyekre terroristagyanús személyek kihallgatását, "kemény vallatási módszerek" alkalmazását vették fel.
jan. 3
9:56
Könnygázzal oszlatják a tüntető tömeget Kenyában (orientpress)
Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatja a rendőrség a választási eredmények ellen tiltakozó tömeget Nairobiban.
jan. 3
10:02
Időben figyelmeztettek a példátlan botrány veszélyére (Infostart)
Két évvel ezelőtt egy parlamenti bizottság figyelmeztette a brit kormányt, hogy súlyos hiányosságokat tapasztalt a közhivatalok adatkezelési gyakorlatában - jóval azelőtt, hogy tavaly októberben nyoma veszett 25 millió brit adófizető személyes adatainak.
jan. 3
10:29
Magyar konzul: Kenyában romlik a helyzet (Infostart)
A Nairobiban tartózkodó magyar konzul az InfoRádióban elmondta, hogy a kenyai rendőrség vízágyúkkal próbálja feloszlatni az ellenzéki tüntetők tömegét a fővárosban. A kenyai magyar nagykövetséget bezárták, a diplomaták az országban tartózkodó magyarokkal telefonon tartják a kapcsolatot. Kocsis András elmondta: továbbra sem javasolják a Kenyába utazást.
jan. 3
10:48
Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Kenyában (Kitekintő)
Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatja a rendőrség a választási eredmények ellen tiltakozó tömeget Nairobiban.
jan. 3
11:08
Ukrán milliárdos kezébe került az ausztrál mangánbányászati cég (HVG)
Egy ukrán milliárdos szerezte meg a Consolidated Minerals ausztrál mangánkitermelő vállalat feletti ellenőrzést 1,3 milliárd ausztrál dollárért, vagyis 1,1 milliárd amerikai dollárért.
jan. 3
11:14
Felborult egy bolgár teherhajó, egyetlen túlélőt találtak (HVG)
Viharban felborult egy bolgár teherhajó az Azovi-tengeren. A fedélzetén utazó tízfős bolgár legénység és az ukrán révkalauz közül csak egy bolgár tengerészt találtak életben a helyszínre indult mentőhajó matrózai.
jan. 3
11:25
Kétszer annyi megy gyógyszerreklámra, mint kutatásra (Napi)
jan. 3
11:42
A Srí Lanka-i kormány egyelőre nem tárgyal a lázadókkal (HVG)
A Srí Lanka-i kormány csak abban az esetben vesz fontolóra bármilyen jövőbeni béketárgyalást a tamil lázadókkal, ha azok leteszik a fegyvert - közölte a kormány szóvivője egy nappal azután, hogy a kormány felmondta a szakadárokkal kötött tűzszüneti megállapodást.
jan. 3
11:48
Testmeleggel fűtött irodaház épül Svédországban (HVG)
A stockholmi főpályaudvaron naponta megforduló közel 250 ezer ember testmelegével fognak fűteni egy irodaházat.
jan. 3
11:58
A digitális tévé lehet az új sztár (Napi)
jan. 3
11:58
Megállt az élet (MaHu)
Sűrű havazás, hóvihar bénítja a közlekedést Románia déli és délkeleti részén, a fővárosban gyakorlatilag megállt az élet.
jan. 3
11:58
Űrkémkedés német módra - orosz segítséggel (Kitekintő)
A német hadsereg 2008-ban újabb két radaros kémműhold fellövését tervezi, melyeket várhatóan orosz rakétákkal fognak Föld körüli pályára állítani.
jan. 3
12:04
Mérgezett herointól haltak meg (Népszava)
Tizenegy ember halt meg szilveszterkor és újév napján Olaszországban, mert mérgező vegyülettel kevert heroint fogyasztott - adta hírül a csütörtöki olasz sajtó. A rendőrség közlése szerint az előállítók egy közelebbről nem megnevezett alkaloidát kevertek az eladott heroinba, s ez okozta 11 kábítószer-élvező halálát különböző itáliai városokban. Több kábítószerárust őrizetbe vettek.
jan. 3
12:05
Megbénult a közlekedés Romániában, ítéletidő Bulgáriában (HVG)
Sűrű havazás, hóvihar bénítja a közlekedést Románia déli és délkeleti részén, a fővárosban gyakorlatilag megállt az élet. Szükségállapotot hirdettek a Bulgária északkeleti részén fekvő Ruszéban és környékén.
jan. 3
12:06
Indításgátló ittas sofőröknek (Népszava)
Törvényjavaslatot nyújt be hamarosan a tavalyi választáson győztes kereszténydemokrata párt két képviselője Belgiumban arról, hogy a nagyobb utas- vagy teherszállító járműveket olyan készülékkel szerelhessék fel, amely megakadályozza a jármű indulását, ha a sofőr ittas állapotban van - jelentette csütörtökön a La Libre Belgique című belga lap.
jan. 3
12:09
Szunnita-síita fegyveres összetűzés (MaHu)
Mintegy 900 pakisztáni család menekült el Északnyugat-Pakisztánból, az ott szunnita és síita muzulmánok között fellángolt fegyveres összetűzések elől az elmúlt két hétben, afgán területen keresve menedéket.
jan. 3
12:09
Tömeges kipusztulás fenyeget Németországban (Infostart)
A klímaváltozás következtében kipusztulás fenyegeti Németország növény- és állatvilágának közel egyharmadát. A berlini Szövetségi Természetvédelmi Hivatal most közétett jelentése megállapítja: a Föld felmelegedése olyan rovarfajok meghonosodását is elősegíti, amelyek felgyorsítják az őshonos növények pusztulását.
jan. 3
12:25
Kampányfegyvernek használt etnikai feszültség (MaHu)
Az 1994-es ruandai népirtással szemben Kenyában most egyértelműen választási konfliktusról van szó, a két eset nem vethető össze - vélekedett csütörtöki vezércikkében a La Libre Belgique című belga napilap.
jan. 3
12:25
"Ja kérem, a tél, az nem olyan, mint a nyár!" (Infostart)
Ítéletidő tombol Románia déli megyéiben. Bukarestben a ma reggelre lehullott félméteres hó megbénította a közlekedést.
jan. 3
12:42
Paul Lendvai: Öngyilkosság Magyarországon (HVG)
A magyarországi belpolitikai helyzetről készített látleletet Paul Lendvai a Der Standard liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent, Öngyilkosság Magyarországon című kommentárjában.
jan. 3
12:57
Hamburger után diétás kóla...a világ hízik (Kitekintő)
Az öt kontinens 13 nemzetét, összeségében 9000 főt megszólító tanulmány az alábbi eredménnyel szolgált.
jan. 3
12:59
Tizenegyen haltak meg mérgező vegyületet tartalmazó herointól (HVG)
Tizenegy ember halt meg szilveszterkor és újév napján Olaszországban, mert mérgező vegyülettel kevert heroint fogyasztott.
jan. 3
13:19
A kenyai ellenzék lefújta a tüntetést (Népszava)
A kenyai ellenzék vezetése az erőszakos cselekmények elfajulásának elkerülése érdekében lefújta a csütörtökre Nairobiba meghirdetett tüntetést, amelyet Mwai Kibaki államfő újraválasztása miatti tiltakozásul tartottak volna meg.
jan. 3
13:21
Bulgária behavazott: 300 település áram nélkül (Népszava)
Szükségállapotot hirdettek ki csütörtökön a Bulgária északkeleti részén fekvő Ruszéban és környékén a két napja tartó erős havazás miatt - közölte a román határon fekvő város polgármestere. Bozsidar Jotov elmondta, hogy a városba - Bulgária legjelentősebb dunai kikötőjébe - vezető összes út le van zárva az ítéletidő, a viharos erejű széllel kísért, 36 órája tartó havazás miatt. A ruszei folyami…
jan. 3
13:24
Közel 6 milliárd dollárt perel a T-Mobile (Napi)
jan. 3
14:03
Madárkór gyanúja egy izraeli oviban (Népszava)
A madárinfluenza megjelenésének gyanúja merült fel csütörtökön Izraelben - jelentette be a mezőgazdasági minisztérium szóvivője. "Ma reggel 18 kacsa, csirke, illetve galamb hullott el (a Tel-Aviv meletti) Benjamina város egyik óvodájának saját kis állatkertjében, amelyben összesen 25 madarat tartottak. Az életben maradt állatokat szakember vizsgálja, hogy nem hordozói-e az emberre is veszélyes…
jan. 3
14:26
Izraeli bombák Dzsihád-harcosok gázai házaira (Népszava)
Izraeli harci gépek lerombolták az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet három közismert tagjának házát csütörtökön a Gázai övezetben - közölték palesztin források. A légicsapásokat nem sokkal azután hajtották végre, hogy az Iszlám Dzsihád és egy másik palesztin militáns szervezet közösen bejelentette: rakétát lőttek ki az izraeli Askelón városára. A lövedék Askelóntól északra csapódott be.…
jan. 3
14:29
India újabb orosz fegyvereket szerez be (Kitekintő)
November-december folyamán két újabb nagy fegyverszállítási szerződést kötött India és Oroszország. Az új beszerzések arra utalnak, hogy India elszántan ellensúlyozni akarja Kína regionális hatalmi törekvéseit.
jan. 3
14:44
A kenyai ellenzék lefújta a nairobi tüntetést (HVG)
A kenyai ellenzék vezetése az erőszakos cselekmények elfajulásának elkerülése érdekében lefújta a csütörtökre Nairobiba meghirdetett tüntetést, amelyet Mwai Kibaki államfő újraválasztása miatti tiltakozásul tartottak volna meg.
jan. 3
15:02
Tom Lantos visszavonul (Kitekintő)
A magyar származású washingtoni képviselő, Tom Lantos, aki egyben az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban, bejelentette visszavonulását.
jan. 3
15:12
Az olasz államfő egyetért a pápa nézeteivel (orientpress)
„Olaszország alkotmánya elismeri azokat az értékeket, amelyeket a Szentszék a családdal kapcsolatban hirdet' – hangsúlyozta Giorgio Napolitano köztársasági elnök a Szentatyához intézett üzenetében.
jan. 3
15:29
Borzalmakról beszélnek a szemtanúk: "Megfagyott bennem a vér" (Infostart)
A helyzet árnyaltabb megítélését sürgette Alexander Lambsdorff német diplomata, aki az Európai Unió nevében ellenőrizte a nemrég tartott kenyai választást. Nem titkolta, hogy csalódottan tér vissza megbízatásáról, de utalt arra, hogy a jelenlegi válságot csupán a elnökválasztás során történt rendellenesség váltotta ki, mert a képviselőválasztást nem kísérte rendellenesség.
jan. 3
15:44
Felívelőben a muzulmán megélhetési zarándokok piaca (HVG)
Egyre szélesebb a bérzarándok-kínálat az iszlám világban. Az igazhitűek már 500-1000 szaúdi riál (22000-44000 forint) közötti áron bérelhetnek maguknak zarándokot, hogy megtegye helyettük az umrát, az úgynevezett kis mekkai zarándoklatot – tudósított az Arab News című lap.
jan. 3
15:45
A hitelválság miatt fuccsolt be a Blackstone-üzlet (Napi)
jan. 3
16:11
Anelka szerint is akarja őt a Chelsea (HVG)
Nicolas Anelka, a Bolton Wanderers francia labdarúgója úgy tudja, a Chelsea már bejelentkezett érte klubjánál.
jan. 3
16:12
Kenya: visszavonulót fúj az ellenzék? (orientpress)
A tervezett demonstráció előtt kitört lázadások miatt a kenyai ellenzék lemond a Mwai Kibaki elnök újraválasztása elleni további tiltakozó megmozdulásairól. Az elnökválasztással kapcsolatos visszásságok híre kiélezte a törzsi ellentéteket, polgárháborús helyzetbe sodorva a kelet-afrikai országot. Napról napra növekszik az áldozatok száma.
jan. 3
16:33
Ciprusi béke: Törökország semmilyen erőfeszítéstől nem riad vissza (HVG)
A megrekedt ciprusi békefolyamat újraindítására szólította fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt csütörtökön Abdullah Gül török államfő.

Keresés