2008. január 9. szerda

jan. 9
5:18
Magasabb bért kapnak a HIV-fertőzött közalkalmazottak (Infostart)
Az átlagbérük felének, havonta 35 dollárnak (hatezer forintnak) megfelelő összeget kap minden HIV-fertőzött közalkalmazott, hogy több élelmet tudjon vásárolni magának - döntött a malawi kormány.
jan. 9
6:16
Clinton és McCain nyert New Hampshire-ben (Népszava)
Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő első előválasztást kedden, New Hampshire szövetségi államban.
jan. 9
6:22
Clinton és McCain nyert New Hampshire-ben (Infostart)
Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő előválasztást New Hampshire szövetségi államban.
jan. 9
6:32
Egy minden napos halálos támadás (Népszava)
Egy rendőrt lelőttek, egy másikat megsebesítettek ismeretlen fegyveresek Ingusföldön - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A tájékoztatás szerint a támadás az oroszországi tagköztársaság Szunjenszki körzetében történt és járőrszolgálat teljesítése közben érte a rendőröket.
jan. 9
7:00
Hat miniszter távozik (Népszava)
Kormányátalakítással vágott neki elnöki ciklusa második felének Chilében Michelle Bachelet. Hat tárca, köztük a belügyi, a gazdasági, a közmunkaügyi és a bányászati élére került új vezető a 22 tagú testületben, helyi idő szerint kedden.
jan. 9
7:00
Obamát támogató fiatalok nem mentek szavazni (MaHu)
Hillary Clinton demokrata és John McCain republikánus szenátor nyerte meg az 2008-as amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő első előválasztást kedden, New Hampshire szövetségi államban.
jan. 9
7:21
Rekordszámú látogató járt tavaly az egykori auschwitzi haláltábor múzeumában (Népszava)
Rekordszámú látogatót fogadott tavaly az egykor Auschwitz-Birkenauban felállított hírhedt náci haláltábor helyén működő múzeum. Az intézmény adatai szerint 2007-ben 1,2 millióan jártak a Lengyelország déli részén fekvő auschwitzi lágermúzeumban, amely hatvan évvel ezelőtt nyílt meg.
jan. 9
7:27
"Elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök" - videóval (Infostart)
George Bush amerikai elnök szerint Irán provokációt hajtott végre a hét végén, amikor járőrhajói kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Az amerikai védelmi minisztérium Bush keddi nyilatkozata után nyilvánosságra hozott egy videót, annak bizonyítására, hogy provokáció történt.
jan. 9
7:49
Putyin egypártrendszer kiépítésén dolgozik? (MaHu)
Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin egypártrendszert szeretne kiépíteni, de túl korai megítélni, hogy az egyszemélyes kormányzás diktatúrát jelent-e majd - mondta Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese, ENSZ-nagykövete az MTI-nek adott interjúban.
jan. 9
7:55
A becsült összeg háromszorosába kerülnek a nyugdíjas képviselők (Infostart)
Az eredetileg tervezett összegnek a háromszorosába kerül a brit adófizetőknek a parlamenti képviselők nyugdíja.
jan. 9
8:26
A nők szavazataival nyert Hillary Clinton (Népszava)
A női szavazók maga mellé állításának köszönheti Hillary Clinton, hogy meglepetésre győzelmet aratott az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások első felvonásán New Hampshire államban - derült ki az első elemzésekből.
jan. 9
8:32
Elbocsátás "nemdohányzás" miatt (MaHu)
Összeférhetetlenségre hivatkozva azonnali hatállyal felmondott két nemdohányzó beosztottnak egy német vállalatigazgató.
jan. 9
8:48
Gázrobbanás miatt összeomlott egy lakóház Oroszországban (Infostart)
Gázrobbanás következtében nagyrészt összeomlott egy 12 lakásos ház szerdára virradó éjjel az oroszországi Kazany városában, többeket maga alá temetve.
jan. 9
9:05
Készen állnak a kínai csapatok az invázióra (Infostart)
Kína csapatokat küld Észak-Koreába, hogy biztosítsa a rendet és megvédje a nukleáris arzenált, ha a szomszédos országban összeomlana a kommunista rezsim. Sajtóinformációk szerint Peking először megpróbálná megszerezni az akcióhoz az ENSZ támogatását, de ennek hiányában önhatalmúlag is kész lenne a beavatkozásra.
jan. 9
9:05
Hillary Clintont a nők segítették győzelemre (HVG)
A női szavazók maga mellé állításának köszönheti Hillary Clinton, hogy meglepetésre győzelmet aratott az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások első felvonásán New Hampshire államban – szólnak a gyorselemzések.
jan. 9
9:14
Clinton kisírta a győzelmet (Kitekintő)
Hillary Rodham Clinton szenátor az Iowa-i fiaskó után kisebb csodát tett New Hampshire-i előválasztásokon, ahol meglepetésre megelőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott Barack Obamát.
jan. 9
9:27
Vietnami nyitás a luxusturizmus felé (HVG)
Vietnamban felépül az első hatcsillagos szálloda – adja hírül a Turizmus Panoráma. A francia tervezésű, minden luxussal ellátott 150 szobás Vinpearl Hotel a Hon Tre-sziget partvidéki városának 25 hektáros területén létesül.
jan. 9
9:32
Szlovénia mielőbb társult taggá tenné Szerbiát (orientpress)
Még ebben a hónapban aláírná Szerbiával a társulási megállapodást az Európai Unió szlovén elnöksége - közölte a szlovén külügyminiszter.
jan. 9
9:39
Meseautók (168 Óra Online)
Csak a képernyőn találnak gyorsan vevőre a csodás meseautók. Igaz, ott még csábtáncot is lejtenek velük és körülöttük is. A háttérben zajló machinációkat csend övezi. [Dátum: 2008. 01. 09. 08:05]
jan. 9
9:48
Többen meghaltak a romok alatt (MaHu)
A Kazanyban szerdára virradó éjszaka bekövetkezett házomlás halálos áldozatainak száma három, de további holttesteket sejtenek a romok alatt: két holttestet, illetve három égési és fagyási sérüléseket szenvedett áldozatot emeltek ki a romok alól, az utóbbiak közül az egyiknek mindkét lábát leszakították a faldarabok, s a kórházban belehalt sérüléseibe.
jan. 9
9:48
Hillary Clinton lett a befutó New Hampshire-ben (orientpress)
Egyesek kimondottan csodáról beszélnek a New Hampshire-ben tartott amerikai elnökválasztás jelöltjeiről döntő előválasztás kapcsán, hiszen Hillary Clinton demokrata politikus nagy hátrányból tudott győzni riválisa, Barack Obama ellenében. A másik befutó John McCain republikánus szenátor lett.
jan. 9
10:05
Erős földrengésre számítanak a Közel-Keleten (HVG)
Izraeli szeizmológusok arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan földrengés rázhatja meg a térséget.
jan. 9
10:22
Gyengültek a német uniópártok (HVG)
Tovább erősödik a német baloldal a legfrissebb felmérések szerint, s ezzel párhuzamosan tovább csökken a konzervatívok népszerűsége.
jan. 9
10:28
Sarkozy kitiltaná a reklámokat a köztévéből (HVG)
Nicolas Sarkozy francia államfő be akarja tiltatni a kereskedelmi reklámokat a közszolgálati televízióban, de a hirdetésszervezők nem tartanak a bevétel csökkenésétől.
jan. 9
10:33
Botrány a tőzsdén (Napi)
jan. 9
10:44
Repülőt lőttek az önfeledten ünneplők (Infostart)
Lövedék talált el egy éppen leszálló utasszállító repülőgépet a montenegrói fővárosban, az esetet a rendőrség azonban nem is regisztrálta.
jan. 9
10:44
Sztrájkkal válaszolnak a zaklatásra az abortuszklinikák (HVG)
Egyhetes sztrájkot tartanak kedd óta a spanyol abortuszklinikák tiltakozásul a kormány részéről tapasztalt „zaklatás” ellen, ami azóta folyik, hogy rendőrségi razziákat tartottak illegális művi vetélések végzésével gyanúsított barcelonai kórházakban.
jan. 9
11:00
Immár Spanyolországban is vallás a szcientológia (Kitekintő)
Új vallás a színen? Egy friss döntés eredményeként boldog lehet néhány tízezer spanyol, a szcientológia hívői.
jan. 9
11:06
Javult Suharto állapota (Népszava)
Valamelyest javult a volt indonéz elnök, Suharto állapota. A 86 éves politikust pénteken szállították kórházba, súlyos szívelégtelenséggel, belső vérzésekkel, tüdővizenyővel. Vérátömlesztést kapott, dializálták, de állapota továbbra is válságos. Orvosának jelentése szerint eszméleténél van, de nagyon gyenge.
jan. 9
11:08
Ausztrália bizonyítékokat gyűjt a japán bálnavadász flotta ellen (Népszava)
Ausztrál halászhajó indult az Antarktisz közelében a japán bálnavadász-flotta nyomába, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy nemzetközi bíróság előtti perhez, amelynek célja a bálnák pusztításának megállítása - közölték szerdán ausztrál illetékesek.
jan. 9
11:10
Brit felhívás a háziorvosokhoz: Ne írjanak fel szükségtelenül antibiotikumot! (Népszava)
A brit egészségügyi miniszter, Alan Johnson szerint rendkívül veszélyes, hogy a háziorvosok minden megfázásra, köhögésre antibiotikumot írnak fel. A megbetegedést többnyire vírusok okozzák, amelyek ellen hatástalanok a penicillinszármazékok, hívta fel ismételten a figyelmet a miniszter.
jan. 9
11:11
Gázrobbanás Kazanyban, az áldozatokat még keresik (HVG)
A Kazanyban szerdára virradó éjszaka bekövetkezett házomlás halálos áldozatainak száma három, de további holttesteket sejtenek a romok alatt.
jan. 9
11:11
Az államfőnek elege van a reklámokból (Népszava)
Nicolas Sarkozy francia államfő be akarja tiltatni a kereskedelmi reklámokat a közszolgálati televízióban - ezt maga jelentette be kedden -, de a hirdetésszervezők nem tartanak a bevétel csökkenésétől.
jan. 9
11:12
Bushsal vacsorázik egy izraeli miniszer, aki nem léphet be az Egyesült Államokba (Népszava)
A szerdán Jeruzsálembe látogató George Bush amerikai elnökkel fog vacsorázni egy olyan izraeli miniszter, aki egy kémügyben játszott szerepe miatt nem léphet az Egyesült Államok területére.
jan. 9
11:22
Saját zsebre dolgoztak a konzulok (HVG)
Megkezdődött a budapesti és a belgrádi osztrák diplomáciai képviseletet érintő vízumügy bírósági tárgyalása Bécsben. A vádirat szerint a vádlottak 2001 és 2005 között több mint nyolcezer, a schengeni térségre érvényes, hamis papírok alapján kiállított vízumot értékesítettek saját hasznukra.
jan. 9
11:43
Megszellőztetett részletek az olimpia megnyitójáról (HVG)
Látványos tűzijáték és kínai opera biztosan lesz a pekingi olimpia augusztus 8-i megnyitó ünnepségén.
jan. 9
11:49
Sztrájkolnak a spanyol abortuszklinikák (MaHu)
Egyhetes sztrájkot tartanak kedd óta a spanyol abortuszklinikák, tiltakozásul a kormány részéről tapasztalt "zaklatás" ellen, ami azóta folyik, hogy rendőrségi razziákat tartottak illegális művi vetélések végzésével vádolt barcelonai kórházakban.
jan. 9
11:54
Sokkolt a ruhaóriás - zuhan az árfolyam (Napi)
jan. 9
11:59
Nagy baj van Mozambikban (orientpress)
A napok óta tartó áradások miatt Mozambikban a Nemzetközi Közösség beavatkozására van szükség – mondta Jaime Gonçalves beirai érsek.
jan. 9
11:59
"Ne kelljen néznünk a meghülyült magyar turulokat Dél-Szlovákiában" (Infostart)
A nemzeti öntudat erősítését tartja a szlovák kormányfő az idei esztendő egyik legfontosabb feladatának. Robert Fico kijelentése azonban a történészek között is vitát váltott ki.
jan. 9
12:10
Félszázzal kevesebb magyar a pekingi olimpián, mint Athénban (HVG)
Eddig 14 sportágban 41 magyar sportoló, valamint a férfi vízilabda-válogatott szerzett indulási jogot a pekingi olimpiára. Emellett atlétikában és úszásban 19-en az úgynevezett A-, 13-an a B-szintet teljesítették.
jan. 9
12:21
Csehországban is beköszönthet a tandíjas világ (HVG)
Mirek Topolánek cseh kormányfő bejelentette, javasolni fogja tandíj bevezetését a felsőoktatásban.
jan. 9
12:43
Újabb támadás a békefenntartók ellen Libanonban (Kitekintő)
Libanonban két ír származású ENSZ katona sérült meg könnyebben, amikor kedden, Szidón és Bejrút között pokolgép robbant autójuk mellett.
jan. 9
12:49
Gyorsan drágul a hirdetés Romániában (Népszava)
Romániában az idén 25-40 százalék között drágul a reklám a hirdetők számára a tévékben és a rádiókban, vélik szakértők. A reklámhelyekért elsősorban a távközlési cégek, a bankok, az autógyárak és a sörforgalmazók versengenek.
jan. 9
12:59
Megérkezett Izraelbe az amerikai elnök (Infostart)
George Bush megérkezett szerdán Izraelbe, nyolcnapos közel-keleti körútjának első állomására. Az amerikai elnököt Simon Peresz izraeli államfő és Ehud Olmert kormányfő fogadta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.
jan. 9
13:21
Öt év börtön kannabisz birtoklásáért (Infostart)
Visszaminősíttetné a brit miniszterelnök a kannabiszt: a drog korábban a B veszélyességi kategóriába tartozott, egy korábbi belügyminiszteri rendelet azonban a C-be helyezte. Akinél ilyen drogot találnak, akár ötéves börtönbüntetéssel is sújthatnák.
jan. 9
13:26
Világító malacokat szült a fluoreszkáló sertés (HVG)
Sötétben világító utódokat hozott a világra Kínában egy disznó, amely zölden fluoreszkál ultraibolya fényben.
jan. 9
13:37
Magyarics: Kétesélyes a demokrata elnökjelölti küzdelem (Infostart)
Hillary Clinton nyerte meg New Hampshire államban a demokrata előválasztást. Elemzők szerint a volt first lady stratégiát változtatott, és a korábbi határozott, kemény nő imázsa helyett törékeny, emberi oldalát próbálta megmutatni. Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint demokrata oldalon továbbra is két jelölt tűnik esélyesnek: Hillary Clinton és Barack Obama. A republikánusoknál az eddig…
jan. 9
13:43
Zuhanás hifi-minőségben (Napi)
jan. 9
13:55
Krízis vagy felvirágzás vár Ukrajnára 2008-ban? (Kitekintő)
Nyugati elemzők már régóta arról beszélnek, hogy 2008-ban Ukrajnát, továbbá több egykori szovjet tagállamot gazdasági krízis fenyeget.

Keresés