2008. január 6. vasárnap

jan. 6
7:32
Erős földrengés Görögországban (Népszava)
Nagy erejű földrengés rázta meg Görögországot vasárnap reggel. A Richter-skála szerint 6,5-es erősségűre becsült földmozgás epicentruma feltehetően a Peloponnészosz félsziget térségében volt, de az ország minden részében érezhető volt a rengés.
jan. 6
8:54
Suharto jobban van (Népszava)
Javulás mutatkozik Suharto volt indonéziai diktátor állapotában - közölték vasárnap abban a jakartai kórházban, ahol az egykori politikust ápolják. "Suharto állapota most némi javulást mutat" - mondta egyik orvosa, hozzátéve, hogy még mindig gyenge a 86 éves politikus ahhoz, hogy beszélni tudjon.
jan. 6
9:01
Nagy erejű földrengés rázta meg Görögországot (HVG)
Vasárnap reggel a görögországi földmozgás nagy riadalmat keltett, de a hatóságok nem tudnak sem sérültekről, sem komoly károkról.
jan. 6
9:34
Megállapodás a koszovói koalíciós kormányról (Népszava)
Megállapodás született a koalíciós kormány posztjainak elosztásáról a koszovói parlament két legerősebb pártja között - adta hírül a sajtó a szerbiai tartományban. Már csak aláírásra vár a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) megállapodása - közölték illetékesek szombat este a két pártvezető, Hasim Taki és Fatmir Sejdiu megbeszélését követően.
jan. 6
9:41
Milliókat buknak a kifizetetlen túlórákon (Infostart)
Egyre többen túlóráznak anélkül, hogy megkapnák a plusz munkaidő ellenértékét - mutatta ki egy brit szakszervezeti felmérés.
jan. 6
9:52
Szexrobotok állnak szolgálatba 2050-re (HVG)
Egy brit tudós szerint 2050-re szinte teljesen emberi külsejű szexrobotok lesznek a Földön, alig lehet majd megkülönböztetni őket a valódi emberektől.
jan. 6
10:09
Ázsia rossz fiúi újra fenyegetőznek (Infostart)
Észak-Korea azzal fenyegetőzik, hogy megnöveli háborús elrettentő erejét, mert az "az Egyesült Államok atomháborút akar kirobbantani". Mindez egy nappal azután történt, hogy egy nemzetközi egyezmény értelmében a sztálinista vezetésű országnak nyilatkoznia kellett volna békés és katonai célú atomprogramjáról, de ezt elmulasztotta.
jan. 6
10:37
A kenyai zavargások etnikai háttere (Kitekintő)
Legfrissebb jelentések szerint már több mint 300 halálos áldozata van a kenyai zavargásonak. A múlt csütörtöki elcsalt választás felszínre hozta az ország etnikai problémáit.
jan. 6
11:40
A kenyai ellenzék elutasítja az egységkormány gondolatát (Infostart)
Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető elutasította vasárnap a hivatalban levő elnök ajánlatát egy nemzeti egységkormány megalakítására.
jan. 6
12:03
Erős földrengés rázta meg Görögországot (Infostart)
Nagy erejű földrengés rázta meg Görögországot vasárnap reggel, a földmozgás nagy riadalmat keltett, de a hatóságok nem tudnak sem sérültekről, sem komoly károkról.
jan. 6
12:09
India fegyverkezik - biznisz az oroszokkal (orientpress)
November-december folyamán két újabb nagy fegyverszállítási szerződést kötött India és Oroszország. Az új beszerzések arra utalnak, hogy India elszántan ellensúlyozni akarja Kína regionális hatalmi törekvéseit.
jan. 6
12:33
Wyomingban Mitt Romney nyert a jelölőgyűlésen (Infostart)
Learatta első győzelmét a republikánus elnökjelöltségre pályázó Mitt Romney a Wyoming államban megrendezett jelölőgyűlésen. Míg Romney nyolc küldött támogatását nyerte el, Fred Thompsonra csak három, Duncan Hunterre pedig csak egy küldött szavazott.
jan. 6
12:45
Brüsszel: Több filmet a netre! (Kitekintő)
Az Európai Bizottság arra biztatja a tartalomszolgáltatókat, hogy minél több filmet, zenét és játékot tegyenek elérhetővé az interneten keresztül.
jan. 6
12:56
Amerika választ (MaHu)
Learatta első győzelmét a republikánus elnökjelöltségre pályázó Mitt Romney a Wyoming államban megrendezett jelölőgyűlésen. Míg Romney nyolc küldött támogatását nyerte el, Fred Thompsonra csak három, Duncan Hunterre pedig csak egy küldött szavazott.
jan. 6
13:03
A kenyai ellenzék elutasítja az egységkormány gondolatát (Népszava)
Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető elutasította vasárnap a hivatalban levő elnök ajánlatát egy nemzeti egységkormány megalakítására. Odinga sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy Mwai Kibaki nem tehet semmiféle ajánlatot, mivel nem nyerte meg a december végi választásokat. "Nem lehet béke igazság nélkül" - mondta Odinga. "Közvetítőt akarunk. Tárgyalás alapján létrehozott megállapodást…
jan. 6
13:07
A ruszki szoldat nem visel többé kapcát meg szurkosvászon csizmát (HVG)
Az orosz hadsereg lemond a kapcaviseletről, valamint vízhatlan, szurkosvászonszárú csizmáról, amit még III. Sándor orosz cár honosította meg a hadseregben, de igazán a szovjet érában vált általánossá a viseletük – olvasható a Lenta című orosz hírportálon.
jan. 6
13:40
Országszerte megbénult a közlekedés Szlovákiában (Infostart)
Ónos eső, hó, eső bénította meg a közúti közlekedést vasárnap délelőtt szinte egész Szlovákiában.
jan. 6
13:51
Vízkereszt napján a globalizációt bírálta a pápa (HVG)
A globalizációt és a luxusjavak körül forgó gondolkodást bírálta Vízkereszt napján bemutatott miséje prédikációjában a katolikus egyházfő.
jan. 6
14:08
Rakétaelhárító rendszerrel védi gépeit a légitársaság (Infostart)
Egy amerikai légitársaság kísérletképpen rakétaelhárító rendszerrel látja el néhány utasszállító repülőgépét áprilistól.
jan. 6
14:19
Japán börtön időseknek kevesebb ráccsal (HVG)
Idősbörtönök építésébe fognak Japánban, mivel a lakosság öregedésével együtt emelkedik az elítéltek átlagéletkora is.
jan. 6
14:29
Szaakasvili maradhat az államfő (Infostart)
Mihail Szaakasvili jelenlegi államfő nyerte az elnökválasztást Grúziában a közel végleges hivatalos eredmény szerint - jelentette be a grúz központi választási bizottság. A csaknem az összes választókörzetből beérkezett eredmények alapján Szaakasvili a szavazatok 52,8 százalékát, fő ellenfele Levan Gacsecsiladze 27 százalékát szerezte meg a szombati választáson - mondta a bizottság elnöke, Levan…
jan. 6
14:30
A globalizációt bírálta a pápa (Népszava)
A globalizációt és a luxusjavak körül forgó gondolkodást bírálta Vízkereszt napján bemutatott miséje prédikációjában a katolikus egyházfő.A globalizáció nem jelenti a világrend szinonímáját, épp ellenkezőleg - hangoztatta XVI. Benedek a római Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén. Mint hangsúlyozta, a világnak reménységre van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy a tömegek jóléte fontosabb…
jan. 6
14:40
Bhutto-gyilkosság: Musarraf visszatáncol? (orientpress)
A Scotland Yard nyomozóinak segítségével kíván véget vetni Musarraf pakisztáni elnök Benazir Bhutto meggyilkolásával kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek. Mindazonáltal első alkalommal ismerte el, hogy az ellenzéki vezetőasszonyt esetleg lelőtték.
jan. 6
14:45
Koalíciós kormánya lesz Kosovónak (MaHu)
Megállapodás született a koalíciós kormány posztjainak elosztásáról a kosovói parlament két legerősebb pártja között - adta hírül a sajtó a szerbiai tartományban.
jan. 6
14:57
Koszovó vagy Belgrád: Az EU válaszúton? (Kitekintő)
Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök világossá tette, hogy az EU-nak választania kell Szerbia és Koszovó között.
jan. 6
15:07
Lezuhant egy repülőgép Alaszkában, hat halott (HVG)
Lezuhant egy kisebb repülőgép az Alaszkai-öbölben, a Kodiak sziget közelében. A gép fedélzetén tartózkodó tíz ember közül négyen túlélték a szerencsétlenséget.
jan. 6
15:18
Erős havazás bénította meg a közlekedést Iránban (Infostart)
Évek óta nem tapasztalt erős havazás bénította meg a közlekedést vasárnap Iránban, ahol több légi járatot töröltek és számos utat lezártak - jelentette az iráni média.
jan. 6
15:29
Bűnöző fiatalokról szól a német kampány (MaHu)
A fiatalkori bűnözés elleni harc került a küszöbönálló német tartományi választások kampányának középpontjába.
jan. 6
15:45
Vb-selejtezők: Dánia ellen kezdi a sorozatot a magyar válogatott (HVG)
A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 6-án Dánia legjobbjai ellen, hazai pályán kezdi meg a 2010-es dél-afrikai világbajnokság selejtezősorozatát.
jan. 6
15:50
Jégpáncélba fagyva karácsonyozik Belgrád (Infostart)
Jégpáncélba fagyva ünnepli a Juliánus naptár szerinti ortodox karácsonyt Belgrád. A szerbek legnagyobb, január 6-ra és 7-re eső családi és vallási ünnepére megdermedt a város.
jan. 6
16:01
Morton: Tom Cruise scientológiai feladata Beckhamék megtérítése (HVG)
Tom Cruise a Szcientológia Egyház gyakorlatilag második embere és jelenlegi küldetése megtéríteni David Beckhamet, a Los Angelesben futballozó angol sztárt – ezt állítja Andrew Morton brit újságíró az amerikai színészről írt „nem engedélyezett” életrajzban.
jan. 6
16:06
Bush elleni merényletekre biztat az al-Kaida (Infostart)
Az amerikai elnök elleni merényletekre biztatja az al-Kaida az iszlamistákat. A terrorhálózat angol nyelvű szóvivője, egy iszlámra áttért amerikai állampolgár azzal a felhívással fordult vasárnap a szélsőségesekhez, hogy George Busht fogadják pokolgépekkel kedden kezdődő közel-keleti és perzsa-öbölbeli körútján.
jan. 6
16:16
Ökumenikus imahéttel kezdődik a Biblia éve (HVG)
Az ökumenikus imahét január 20-i országos megnyitó istentiszteletével veszi kezdetét a Biblia éve. A budapesti XIII. kerületi Pozsonyi úti református templomban tartandó ceremóniával kezdődő imahét jelmondata Pál apostoltól származik: "Szüntelenül imádkozzatok!" – közölte Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára.
jan. 6
16:17
Moszkva emberközeli arca II. (Kitekintő)
Oroszország fővárosa, Putyin kertje és több millió ember otthona: Moszkva. Megapolisz, helyenként mégis emberarcú.
jan. 6
16:43
Romney nyerte a Wyomingban a republikánus jelölőgyűlést (HVG)
Learatta első győzelmét a republikánus elnökjelöltségre pályázó Mitt Romney a Wyoming államban megrendezett jelölőgyűlésen.
jan. 6
16:54
Talán megmenekül az utolsó Sierra Leone-i esőerdő (HVG)
A hányatott sorsú nyugat-afrikai Sierra Leone új nemzeti park létrehozásával próbál javítani környezetvédelmi helyzetén. Ez az ország második, példaértékű nemzeti parkjaként a jövőben turistacsalogató is lehetne.
jan. 6
16:55
Bush elleni merényletekre biztat az Al-Kaida (Népszava)
Az amerikai elnök elleni merényletekre biztatja az al-Kaida az iszlamistákat. A terrorhálózat angol nyelvű szóvivője, egy iszlámra áttért amerikai állampolgár azzal a felhívással fordult vasárnap a szélsőségesekhez, hogy George Busht fogadják pokolgépekkel kedden kezdődő közel-keleti és perzsa-öbölbeli körútján. Adam Yahiye Gadahn, ragadványnevén "Azzam, az amerikai" felhívása - egy ötvenperces…
jan. 6
17:05
A fiatalkori bűnözés a német tartományi választások fókuszában (HVG)
A fiatalkori bűnözés elleni harc került a küszöbönálló német tartományi választások kampányának középpontjába. Vasárnap közzétett nyilatkozatukban a kormányzó konzervatívok sürgették a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőjog szigorítását.
jan. 6
17:10
Bemutatták az új Ferrarit – fotó (HVG)
A nemzetközi sportsajtó nyolcvan reprezentánsának jelenlétében vasárnap Fioranóban bemutatták a Ferrari új Forma-1-es autóját, a F2008 jelzésű gépet.
jan. 6
17:11
Először 50 százalék alatt Sarkozy népszerűségi indexe (Népszava)
Hét pontot esett a múlt hónap óta Nicolas Sarkozy francia államfő népszerűségi indexe, és elnökké választása óta először süllyedt 50 százaléka alá - derül ki a CSA közvélemény-kutatóintézetnek a Le Parisien című napilapban vasárnap közzétett felméréséből. Arra a kérdésre, hogy "Bízik-e vagy sem abban, hogy Nicolas Sarkozy köztársasági elnök hatékonyan veszi fel a harcot az országot sújtó…
jan. 6
17:21
Moszkva szerint Szaakasvili győzelme után nem csökken a feszültség (HVG)
Moszkva szerint amennyiben Mihail Szaakasvili korábbi államfő nyeri meg a grúziai elnökválasztást (az első eredmények szerint erre jó esélye van), akkor nem csökken a feszültség a kaukázusi köztársaságban, mi több, számtalan gond adódhat belőle.
jan. 6
17:32
Obama átvette a vezetést Clintontól (Infostart)
A legfrissebb, hétvégi közvélemény-kutatások szerint Barack Obama szenátor az iowai előválasztásokon aratott győzelme óta átvette a vezetést Hillary Clintontól a következő forduló helyszínén, New Hampshire-ben.
jan. 6
17:43
Pszichiátriai ápolt okozta a pénteki bombariadókat Belgiumban (HVG)
Egy pszichiátriai intézetben ápolt, 33 éves férfi okozta pénteken a hamis belgiumi bombariadókat – írta internetes kiadásában a La Derniere Heure című brüsszeli bulvárlap.
jan. 6
17:59
A pályán lelte halálát egy spanyol futballbíró (HVG)
A pályán összeesett és meghalt egy játékvezető egy spanyolországi amatőr futballmérkőzésen.
jan. 6
18:05
Berlinben többszáz gyalogos sérült meg (Infostart)
A szinte szakadatlan ónos eső és a fagy következtében jégpályákká váltak az utak a hét végén Németország több tartományában, a rendkívüli időjárás Berlinben csaknem 500 sérültet követelt.
jan. 6
18:10
Átnevelő tábor fiatalkorú bűnözőknek (Infostart)
A német tartományok közül elsőként Észak-Rajna-Vesztfália hoz létre átnevelő tábort bűnöző fiatalok számára - közölte vasárnap a tartomány kormánya.
jan. 6
18:37
Irán rosszban marad az Egyesült Államokkal (HVG)
Irán nem tervezi a közeljövőben a kapcsolatok normalizálását az Egyesült Államokkal – jelentette be az iráni külügyminisztérium vasárnap.
jan. 6
18:59
Az ellenzék vezetője megosztaná a hatalmat, ha elismerik győzelmét (HVG)
Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető kész megosztani a hatalmat Mwai Kibaki államfővel, ha elismerik, hogy ő nyerte meg a december 27-én tartott elnökválasztást.
jan. 6
19:15
Vízkereszt napján a globalizációt bírálta a pápa (Infostart)
A globalizációt és a luxusjavak körül forgó gondolkodást bírálta Vízkereszt napján bemutatott miséje prédikációjában a katolikus egyházfő.
jan. 6
19:26
Először esett 50 százalék alá a francia elnök népszerűségi indexe (HVG)
Hét pontot esett a múlt hónap óta Nicolas Sarkozy francia államfő népszerűségi indexe, és elnökké választása óta először süllyedt 50 százaléka alá - derül ki a CSA közvélemény-kutatóintézetnek a Le Parisien című napilapban vasárnap közzétett felméréséből.

Keresés