2008. október 1. szerda

okt. 1
5:09
Bush elnök a mentőcsomag elfogadását sürgeti - Róna óva int a megvalósításától (Kripto Akadémia)
Az egész világon válaszreakciókat váltott ki, hogy európai idő szerint hétfőn este nyolc után az amerikai képviselőház leszavazta a kormány 700 milliárdos pénzügyi mentőcsomagját. Vannak szakértők, akik úgy vélik, ezzel csak elhúzódóbbá tették a válságot, mások homlokegyenest ellentétes véleményen vannak: szerencse, hogy a honyatyák visszadobták a hibás tervezetet. George W. Bush amerikai elnök az…
okt. 1
5:45
Halálra taposták egymást a zarándokok (Kripto Akadémia)
Meghaladhatja a kétszázat a halálos áldozatok száma a nyugat-indiai Rádzsasztán államban, a turisták kedvelt célpontjának számító Dzsodhpur város egyik hindu templomában, amely a Merangar erőd közepén áll. Többszázan megsebesültek.
okt. 1
6:03
Még szedi európai áldozatait a pénzpiaci válság (Infostart)
Az Európai Unió nem számított arra, hogy az amerikai pénzpiaci válság ilyen gyorsan átgyűrűzik a közösségbe. A BruxInfo elemzője szerint az európai gazdaságra is rossz hatással lehet az, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elutasította a 700 milliárd dolláros állami beavatkozást.
okt. 1
6:21
Meghalt a pakisztáni tálibok vezetője? (Kripto Akadémia)
Veseelégtelenségben meghalt a pakisztáni tálibok vezetője, akit a Bhutto-gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak a hatóságok - jelentette szerdán a CNN amerikai hírtelevízió iszlámábádi forrásokra hivatkozva.
okt. 1
6:39
Amerikai vízummentesség (Kripto Akadémia)
Ma írja alá az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok. A magyarok így jövő év elejétől nagy eséllyel vízummentesen utazhatnak majd Amerikába.
okt. 1
7:51
Nem kell az orosz katona (Kripto Akadémia)
Hivatalosan szerdán kezdi meg működését az Európai Unió Unió 300 tagú missziója Grúziában. Megbízatása, hogy megfigyelje az orosz erők október 10-éig vállalt kivonulását.
okt. 1
7:53
Tőzsde: vihar után? (Kripto Akadémia)
Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok szerdán emelkedéssel kezdhetnek, elsősorban amiatt, hogy az amerikai törvényhozás ismét kísérletet tesz a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag módosított változatának megszavazására.
okt. 1
8:09
Füst egy észak-koreai nukleáris létesítmény körül (Kripto Akadémia)
Tevékenységet észleltek a közelmúltban egy olyan észak-koreai nukleáris létesítmény körül, ahol 2006. október 9-én Phenjan végrehajtotta első atombomba-kísérletét.
okt. 1
8:11
Drágult az olaj (Kripto Akadémia)
Szerdán folytatódott az olaj árának kedden elindult drágulása, elsősorban annak hatására, hogy esély látszik a 700 milliárdos amerikai bankmentő csomag módosított változatának elfogadására az amerikai törvényhozásban szerdán. A novemberi szállítású amerikai könnyűolaj hordónkénti ára szerdán reggel 101,43 majd 101,93 dollárig ment fel az elektronikus kereskedésben Ázsiában.
okt. 1
9:03
700 milliárd dollár: hétévnyi magyar költségvetés (Infostart)
Azt számolgatja a LiveScience.com tudományos internetes oldal, hogy mennyi is lehet az a hétszázmilliárd dollár, amellyel az amerikai kormány konszolidálni szerette volna a bankokat. Mint kiderült, a négyszáz leggazdagabb ember összes vagyona együtt adja ki ezt az összeget, ami minden amerikaira leosztva négyszázezer forintnak megfelelő dollármennyiséget jelent. A magyar költségvetésnek "csak" hét…
okt. 1
9:57
Egymillió laptopot vásárol iskolásainak Venezuela (Infostart)
Egy Portugáliával kötött egyezmény alapján egymillió laptopot vásárol iskolás gyerekeknek Hugo Chávez Venezuelája. Az egyezség azt követően jött létre, hogy Portugália hasonló egyezményt kötött az Intel számítástechnikai óriáscéggel ötszázezer laptopról, amelyekkel az ország összes hat-tíz éves gyermekének tudnak adni egy gépet. Az ügylet nagy vesztese a Minden Gyermeknek Laptopot szervezet.
okt. 1
10:33
Szeptember: Irakban 359 polgári személy halt meg erőszakcselekményekben (Kripto Akadémia)
Szeptemberben 359 polgári személy vesztette életét Irakban, miközben elesett 26 katona, 55 rendőr és 66 felkelő - derült ki az iraki belügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.
okt. 1
10:51
Oroszország rehabilitálta az utolsó cárt és családját (Infostart)
II. Miklóst, az utolsó orosz cárt és családját jogtiprás áldozatának ismerte el és rehabilitálta az orosz legfelső bíróság elnöksége.
okt. 1
10:51
A szlovák miniszterelnök szerint probléma van Orbán politikájával (Kripto Akadémia)
A szlovákok problémája a magyar jobboldallal címmel közölt interjút Robert Fico szlovák miniszterelnökkel szerdán a Die Welt című német konzervatív napilap.
okt. 1
11:27
Katalizátor nélkül behajtani tilos! (Infostart)
Október elsejétől kezdve csak katalizátorral rendelkező gépkocsik hajthatnak be Frankfurt, München és több Ruhr-vidéki város központjába. A környezetvédelmi intézkedés célja, hogy egyre kevesebb, a kipufogógázokban előforduló ártalmas részecske kerüljön a levegőbe.
okt. 1
12:39
Az autózáson spórolnak a franciák (Infostart)
Egy felmérés szerint az üzemanyag árának drasztikus emelkedése óta a franciák 65 százaléka lényegesen kevesebbet használja a gépkocsiját. Az olajipari vállalatok legfrissebb adatai szerint augusztusban átlagosan 9,4 százalékkal csökkent az üzemanyag fogyasztás Franciaországban. A helyzetre reagálva a Peugeot cég 32 ezer gépkocsival kevesebbet gyárt idén, a Renault vezérigazgatója pedig kedden…
okt. 1
12:57
Nincs hova hátrálni: az állam létét veszélyezteti a mexikói drogháború? (Infostart)
Fordulópontjához érkezett a mexikói "drogháború", a lakosság egyre kevésbé tudja elviselni a drogkartellek uralmát és a véres leszámolásokat. Felipe Calderon elnök mintha sarokba szorult volna: ha nem folytatja harcát, akkor Mexikó új Szomáliává válhat, ha pedig igen, akkor sem szűnik meg a vérontás. A drogkereskedők emberei már a rendőrségbe szervezetébe is beépültek. A baloldali ellenzék…
okt. 1
13:15
"Szóba sem jöhet etnikai alapú autonómia Szlovákiában" (Infostart)
A szlovákiai ellenzéki pártok továbbra is elutasítják az együttműködést a Magyar Koalíció Pártjával. A pártelnökök élesen bírálták Csáky Pál legutóbbi autonómia-kijelentéseit. Az MKP visszautasítja a vádakat.
okt. 1
13:33
Alternatív Nobel-díjat kapott egy német orvos a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelméért (Metropol)
Monika Hauser kölni orvosnak ítélték szerdán Stockholmban a 2008. év négy Alternatív Nobel-díjának egyikét a háború sújtotta területeken megerőszakolt nők megsegítéséért végzett munkájáért - közölte a kitüntetést adományozó Right Livelihood Foundation (RLF) nevű magánalapítvány.
okt. 1
14:09
Lemondott a bajor miniszterelnök (Kripto Akadémia)
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választási kudarca nyomán szerdán bejelentette lemondását a tartomány miniszterelnöke. Günther Beckstein a müncheni CSU-frakció délelőtti ülésén hozta meg ezzel kapcsolatos döntését. Az ezt követő sajtóértekezleten arra hivatkozott, hogy a választások utáni helyzetben pártja részéről nem érezte a munkájának folytatásához szükséges támogatást.
okt. 1
15:03
Barrosso közös intézkedéssel oldaná meg a gazdasági válsághelyzetet (Kripto Akadémia)
Az európai kormányoknak közösen kell fellépniük annak érdekében, hogy a pénzügyi válságot kezelni lehessen - jelentette ki szerdán Jose Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke.
okt. 1
15:05
Szomália elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét (Kripto Akadémia)
Szomália azt tervezi, hogy a lehető legrövidebb időn belül diplomáciai kapcsolatot létesít Abháziával és Dél-Oszétiával, Grúzia két szakadár területével - jelezte szerdán Szomália moszkvai nagykövete.
okt. 1
16:33
Magyarok látják el a kabuli reptér kulcsbeosztásait (Kripto Akadémia)
Szerdától magyar katonák vezetik az afganisztáni főváros repülőterének irányítását - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya az MTI-vel.
okt. 1
17:09
Szerdától magyar katonák irányítása alatt üzemel a kabuli repülőtér (Metropol)
Szerdától magyar katonák vezetik az afganisztáni főváros repülőterének irányítását. A honvédség szolnoki helikopterbázisának parancsnokhelyettese, Varga Csaba ezredes vezetésével dolgozó mintegy 70 fős magyar kontingens 2009. március 31-ig látja el a kabuli repülőtér kulcsbeosztásait.
okt. 1
17:27
A pénzügyi válság Obama malmára hajtja a vizet (Infostart)
Barack Obama vezet három döntő fontosságú szövetségi államban egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint. Az elmúlt napokban az amerikai bankválság elterelte némileg a figyelmet a konkrét kampányról, és Obama malmára hajtotta a vizet.
okt. 1
17:27
Körülvették a szomáliai kalózokat (Metropol)
Külföldi hadihajók impozáns erőt vonultattak fel szerdán a szomáliai kalózok által elrabolt ukrán fegyverszállító teherhajó környezetében.
okt. 1
18:03
A NATO-Grúzia Bizottsága Budapesten ülésezik (Kripto Akadémia)
A NATO-tagországok informális védelmi miniszteri ülésének margóján, jövő héten Budapesten tartják a nemrégiben létrehozott NATO-Grúzia Bizottság megalakulás utáni első találkozóját - jelentette be az euroatlanti szövetség szóvivője szerdán Brüsszelben.
okt. 1
18:21
Az amerikaiak 60 százaléka túl nagynak találja a pénzügyi mentőcsomagot (Infostart)
Az amerikai közvélemény 60 százaléka túl nagynak találja a pénzügyi mentőcsomagot - derült ki a Rasmussen intézet felméréséből, amelynek eredményét a szerdai The Washington Times ismertette.
okt. 1
18:57
Túl nagy a pénzügyi mentőcsomag! (Kripto Akadémia)
Az amerikai közvélemény 60 százaléka túl nagynak találja a pénzügyi mentőcsomagot - derült ki a Rasmussen intézet felméréséből, amelynek eredményét a szerdai The Washington Times ismertette.
okt. 1
19:15
Robbantássorozat Indiában: két halott száz sebesült (Infostart)
Két ember életét vesztette és legalább százan megsebesültek India északkeleti részén szerda este zsúfolt piacokon elkövetett robbantássorozatban - közölte a rendőrség.
okt. 1
19:15
Robbantássorozat Indiában (Kripto Akadémia)
Két ember életét vesztette és legalább százan megsebesültek India északkeleti részén szerda este zsúfolt piacokon elkövetett robbantássorozatban - közölte a rendőrség.
okt. 1
19:51
Magyarország ellenzi az EU bosznia-hercegovinai katonai vállalkozásának beszüntetését (Kripto Akadémia)
Magyarország szerint nem lenne helyes beszüntetni az EU bosznia-hercegovinai katonai vállalkozását - közölte szerdán telefonon az MTI-vel Vadai Ágnes honvédelmi minisztériumi államtitkár, aki a franciaországi Deauville-ben részt vesz az unió védelmi minisztereinek kötetlen találkozóján.
okt. 1
20:09
Szabad az út Amerikába (Kripto Akadémia)
Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter írta alá szerdán Budapesten.
okt. 1
21:03
Egyre erősebb a rasszizmus Ausztráliában (Infostart)
Az Ausztráliában élők több mint 20 százaléka nem a szigetországban született, Sydney lakóinak csaknem harmada bevándorló. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, az országban még mindig jelentős probléma a rasszizmus.
okt. 1
22:33
Információbiztonsági egyezményt írt alá Szerbia a NATO-val (Kripto Akadémia)
A békepartnerségi programhoz kapcsolódó biztonsági egyezményt írt alá szerdán Brüsszelben Szerbia a NATO-val, a dokumentum lehetővé teszi, hogy a két fél bizalmas információkat cseréljen egymással.

2008. október 2. csütörtök

okt. 2
5:45
Lebukott egy gyermekpornográfiát terjesztő hálózat Spanyolországban (Kripto Akadémia)
Spanyolországban országszerte 121 személyt tartóztattak le egy pedofilokkal szembeni akció során. Az ibériai államban még sosem volt példa ilyen átfogó fellépésre egy gyermekpornográfiát terjesztő hálózattal szemben. A brazil rendőrség is komoly segítséget nyújtott a spanyoloknak. A világ nyomozó hatóságainak egyre nagyobb gondot okoznak a kiskorúkat ábrázoló pornográf videókat és képeket…
okt. 2
6:21
Megkezdődtek a katonai tárgyalások a két Korea között (Kripto Akadémia)
Újrakezdődtek csütörtökön a katonai tárgyalások a két Korea között a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban - ez az első hivatalos kapcsolatfelvétel a hadiállapotban álló két ország között, amióta Dél-Koreában februárban hatalomra került Ri Mjong Bak elnök.
okt. 2
6:39
A szenátorok rábólintottak a csillagászati összegű mentőcsomagra (Infostart)
Elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag módosított tervét az amerikai szenátus; az új változat pénteken kerül a képviselőház elé. A felsőház biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal hagyta jóvá a kezdeményezést.
okt. 2
6:57
Írországba mentik pénzüket a betétesek - brit panasz (Infostart)
Levélben fordult az ír pénzügyminiszterhez a Brit Bankszövetség vezérigazgatója a dublini kormány tervezett pénzügyi lépései miatt.
okt. 2
6:57
A szenátus biztos többséggel elfogadta a pénzügyi mentőcsomagot (Kripto Akadémia)
Az amerikai szenátus szerda este elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét; a korábbihoz képest javított változat pénteken kerül a képviselőház elé.
okt. 2
7:33
Kétszáz fölé emelkedett az indiai templomi tömegszerencsétlenség áldozatainak száma (Kripto Akadémia)
A legfrissebb, csütörtöki rendőrségi adatok szerint legkevesebb 224 zarándokot tapostak agyon két nappal korábban egy hindu templomban támadt tülekedésben az India nyugati részén fekvő Rádzsasztán államban.
okt. 2
7:51
Jóváhagyták az amerikai-indiai nukleáris együttműködést (Infostart)
A washingtoni képviselőház után a szenátus is jóváhagyta a békés célú amerikai-indiai nukleáris együttműködésről szóló megállapodást.
okt. 2
10:51
Eddig eltitkolták a kínai melaminbotrányt? (Kripto Akadémia)
Több friss információ azt sejteti, hogy a kínai hatóságok már az augusztusi olimpiai játékok előtt tudtak az országot megrázó tejmérgezésről, de a Pekingben rendezett nagy sportesemény miatt titokban tartották azt - állította csütörtöki számában a La Libre Belgique című belga napilap.
okt. 2
12:03
Rosszul áll Sarah Palin szénája (Kripto Akadémia)
Az amerikai választók egyre nagyobb arányban kérdőjelezik meg, hogy Sarah Palin amerikai republikánus alelnökjelölt képes lenne betölteni azt a tisztséget, amelyre vállalkozott - derült ki egy felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a The Washington Post.
okt. 2
12:57
Gázos témákról tárgyal Oroszországban a német kancellár (Infostart)
A Grúziával kötött tűzszüneti szerződés maradéktalan betartására szólította fel Moszkvát a német külügyminiszter-helyettes a szentpétervári német-orosz csúcstalálkozó előtt.
okt. 2
13:15
Az ENSZ elköltözteti diplomatáinak gyermekeit a pakisztáni fővárosból (Kripto Akadémia)
Az ENSZ elköltözteti a pakisztáni fővárosban állomásozó diplomatáinak gyermekeit az iszlámábádi Marriott hotel ellen elkövetett pokolgépes merénylet miatt - jelentette be a világszervezet illetékese csütörtökön.
okt. 2
14:09
Fordított vizitdíj: a betegeknek fizetnének, hogy menjenek orvoshoz (Infostart)
Az egészségtelenül élő emberek készpénzt vagy utalványt kapnának azért, hogy elmenjenek háziorvosaikhoz egészségügyi kivizsgálásra - legalábbis Nagy-Britanniában több szervezet is jó megoldásnak tartaná ezt a módszert.
okt. 2
14:27
Két napon belül béke lehet? (Kripto Akadémia)
Mahmúd Abbász palesztin elnök két napon belül lehetségesnek tartja a békét Izraellel, ha megvalósul Ehud Olmert távozó izraeli kormányfő elképzelése a közel-keleti konfliktus megoldásáról.
okt. 2
15:21
Kedvezményekkel "édesített" csomaggal mentenék a bankokat (Infostart)
Várhatóan pénteken szavaz az amerikai kongresszus a felsőház által szerdán jóváhagyott, módosított pénzügyi mentőcsomagról. A Wall Street bankjait mentő intézkedés roppant népszerűtlen a választók körében, annak ellenére, hogy kidolgozói szerint a pénzügyi válság az egyszerű emberek életére is kihat majd, ha nem tudnak úrrá lenni rajta.
okt. 2
15:23
Az európaiak közösen keresik a kiutat a válságból (Infostart)
Berlinben némi megkönnyebbüléssel fogadták a pénzügyi segélyprogram washingtoni jóváhagyását. Noha a külügyminiszter a hét elején még a szabadversennyel ellenkező lépésnek minősítette az amerikai csomagtervet, ma már Berlinben is úgy látják, hogy komoly szerepet játszhat a világméretűvé dagadt válság megoldásában.

Keresés