2008. február 1. péntek

febr. 1
7:54
A magyar nép a legokosabb (Kripto Akadémia)
A magyar nép a legokosabb - legalábbis a "Maticson" (Népakarat) című bangkoki napilap cikkírója szerint. A "Zsenik varosa" című cikk szerzője azon kesereg, hogy hazájában állami támogatás híján sorvadozik, nem tudja szerepet betölteni a Thai Tudományos és Műszaki Kutatók Társasága. Más országokban ez másként van, leginkább Magyarországon, amelynek népe a világon a legokosabb - véli.
febr. 1
7:56
Clinton és Obama visszafogott hangnemben vitázott (Kripto Akadémia)
Az amerikai elnökjelöltségre pályázó két demokrata szenátor, Hillary Clinton és Barack Obama kerülte a személyeskedő támadásokat, és visszafogott hangnemben vitázott egymással a televíziós kamerák kereszttüzében csütörtök este Los Angelesben.
febr. 1
7:59
Japánban felakasztottak három halálraítéltet (Kripto Akadémia)
Japánban felakasztottak három halálraítéltet pénteken. Az idei évben először hajtottak végre halálos ítéletet a távol-keleti szigetországban. A japán igazságügyi minisztérium annyit közölt, hogy egy 65, egy 63 és egy 37 éves férfin hajtották végre az ítéletet, mindnyájan "gyilkosok voltak".
febr. 1
8:11
Kamionokat és kompokat borogat a szélvihar Nagy-Britanniában (Infostart)
Jelentős károkat okoz az ítéletidő Nagy-Britanniában.
febr. 1
8:42
Ítéletidő tombol Nagy-Britanniában (Metropol)
Súlyos baleseteket okozó ítéletidő tört rá csütörtökön Nagy-Britanniára; a nyugat-angliai partok előtt helikopterekkel kellett kimenteni egy komp utasait.
febr. 1
8:44
Elhunyt Volodia Teitelboim (Kripto Akadémia)
Elhunyt Volodia Teitelboim Volosky. A chilei baloldali politikus és író 92 éves volt, csütörtökön érte a halál egy santiagói kórházban.
febr. 1
9:17
Nagy bajban vannak az egyedül maradt nők (Kripto Akadémia)
Egy-két millióra rúghat Irakban az erőszakcselekmények nyomán megözvegyült nők száma. Senki sem tudja pontosan, hányan maradtak özvegyen Szaddám Huszein korábbi elnök brutális diktatúrája következtében, az 1980-88-as iraki-iráni háborúban, az 1991-es öbölháborúban, a 2003-as amerikai-brit invázióban és az azt követő felekezeti vérontásban.
febr. 1
9:32
Észak-Korea nagyrészt felszámolta gyanús nukleáris programját (Metropol)
Észak-Korea nyolc intézkedést már végrehajtott abból a tizenegyből, amelynek célja nukleáris programja gyanús elemeinek a felszámolása - közölte pénteken egy szöuli szemináriumon Dél-Korea főtárgyalója.
febr. 1
10:13
Észak-Korea nagyrészt felszámolta gyanús nukleáris programját (Kripto Akadémia)
Észak-Korea nyolc intézkedést már végrehajtott abból a tizenegyből, amelynek célja nukleáris programja gyanús elemeinek a felszámolása - közölte pénteken egy szöuli szemináriumon Dél-Korea főtárgyalója.
febr. 1
10:18
Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen (Kripto Akadémia)
Sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai katonai szállítógép Ferihegyen péntek reggel - tájékoztatta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője az MTI-t. A kényszerleszállásra azért volt szükség, mert a szállítógép három hajtóművéből egy nem működött - mondta el a szóvivő. Hozzátette, hogy a szállítógépen a gép négy fős személyzete utazott.
febr. 1
10:26
Egyre több halott Bagdadban (Infostart)
Az iraki fővárosban legkevesebb 73 ember halt meg, amikor nem sokkal egymás után pokolgépek robbantak két piacon.
febr. 1
11:22
Lassan helyreáll a vasúti közlekedés Kínában, de a pályaudvarok továbbra is zsúfoltak (Metropol)
Lényegében helyreállt pénteken Kínában a közel egy hete beköszöntött ítéletidő miatt megbénult vasúti közlekedés, de a pályaudvarokon továbbra is tömegek várakoznak, hogy hazajussanak a holdújévi ünnepekre.
febr. 1
11:37
Képregényben mutatják be a nácik rémtetteit (Infostart)
Hamarosan képregényből is megismerhetik a német középiskolások a náci korszak borzalmait, mivel Berlin és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány iskoláiban honosítják a holland Anna Frank Központ kezdeményezését.
febr. 1
12:18
Halálos a jövő új fegyvere (Kripto Akadémia)
Egy amerikai Predator robotrepülőgépről kilőtt rakéta végzett a hét elején Pakisztánban azzal az al-Kaida-vezetővel, akinek halálhírét előző nap jelentették be - közölték pénteken amerikai és pakisztáni forrásból.
febr. 1
12:28
Moszkva és Washington gazdasági tárgyalásokat kezd (Kripto Akadémia)
Oroszország és az Egyesült Államok gazdasági tárgyalásokat kezd, elsősorban a kereskedelem és a beruházások kérdéseiről. Ebben Andrej Gyeniszov orosz külügyminiszter-helyettes amerikai kollégájával, Reuben Gefferyvel állapodott meg, és a tervek szerint a megbeszélések tavasszal kezdődnek Washingtonban, az illetékes minisztériumok és az üzleti körök képviselőinek részvételével.
febr. 1
12:34
Nagy baj lehet, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni (Kripto Akadémia)
A csádi lázadók saját állításuk szerint bekerítették péntekre az ország fővárosát, s ebből a pozíciójukból felszólították a kormányt, hogy tárgyaljon velük a hatalom megosztásáról, vagy szembe kell néznie N,Djamena ostromával.
febr. 1
12:40
Ungváry Krisztián munkája nehézségeiről nyilatkozott a Kuriernak (Kripto Akadémia)
Állambiztonsági kutatásainak nehézségeiről nyilatkozott Ungváry Krisztián történész a Kurier című osztrák lapban, amely felcímében azt emelte ki: vontatottan halad a kommunista korszak feldolgozása az egykori "keleti tömb legvidámabb barakkjában".
febr. 1
12:51
Erősíti katonai együttműködését Kazahsztán és az Egyesült Államok (Kripto Akadémia)
A katonai együttműködés erősítésére irányuló további lépésekben állapodott meg pénteken az Egyesült Államok és Kazahsztán, ami bizonyára kiváltja Oroszország nemtetszését. Kazahsztán és Oroszország viszonya lehűlt az utóbbi egy évben, mert a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság - a térség legjelentősebb gazdasága és olyan olajkincsek birtokosa, amelyek a világ legnagyobbjai közé tartoznak -…
febr. 1
13:10
A németek nem hajlandók háborúzni (Infostart)
Németország az Egyesült Államok kérése ellenére sem küld harcoló egységeket Afganisztán déli tartományaiba.
febr. 1
13:52
Berlin nem küld katonákat Dél-Afganisztánba (Kripto Akadémia)
Németország visszautasította Washingtonnak azt a követelését, hogy küldjön harcoló egységeket Afganisztán déli tartományaiba, ahol erősödik a tálib lázadók tevékenysége. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pénteken, svéd kollégájával tartott berlini találkozója után, kijelentette: a Bundeswehr egységeinek megbízatása továbbra is a közép-keleti ország északi részére szól. Szavai szerint nem…
febr. 1
13:54
Veszélyes aláírás (Kripto Akadémia)
Schmitt Pálnál is próbáltak lobbizni egyes angol és német csoportok annak érdekében, hogy a sportvezető és egyben európai parlamenti képviselő támogassa a pekingi olimpia bojkottjára felszólító törekvésüket, amiért Kínában jelentősen korlátozzák az alapvető emberi jogokat - hangzott el az olimpiai sportágvezetők pénteki értekezletén.
febr. 1
14:40
Kivonta stábját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (Metropol)
Kivonta mind a 87 külföldi alkalmazottját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet, miután három kollégájuk hétfőn életét vesztette a kelet-afrikai országban.
febr. 1
15:01
"Nem volt rossz stratégia, csak nem működött" (Infostart)
Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint nem a pénz, hanem a biztonsággal kapcsolatos ígéretek lesznek a döntőek az amerikai elnökválasztási kampányban. April Foley az InfoRádiónak elmondta: izgatottan várja a jövő keddet, amikor 22 államban tartanak egyszerre előválasztást és jelölőgyűlést. A nagykövet úgy véli, a héten visszalépett John Edwards szenátor lehet a demokraták…
febr. 1
15:28
"Valószínűleg előre kitervelték" a brutális támadást (Infostart)
Mind a 87 külföldi alkalmazottját kivonta Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet, miután három munkatársuk hétfőn életét vesztette a kelet-afrikai országban. A támadást a szervezet szerint valószínűleg előre kitervelték.
febr. 1
16:23
Sorsdöntő napok előtt "Hollywood legmenőbb párosa" (Infostart)
A sorsdöntőnek számító keddi előválasztássorozat előtti utolsó vitájukat tartották a demokrata párt elnökjelöltjei az Egyesült Államokban. Hillary Clinton és az afro-amerikai Barack Obama kilenc jelölt közül maradt versenyben, és elsősorban Irakról, illetve az egészségügy átalakításáról ütköztették nézeteiket.
febr. 1
19:47
Brutálisan kivégezték Szappant (Infostart)
Egy venezuelai lövöldözésben meggyilkolták az egyik legnagyobb kolumbiai drogkartell főnökét. Az alvilágban csak "Szappan" ragadványnéven ismert férfi az egyik vezetője volt annak a kartellnak, amely az Egyesült Államokba irányuló irányuló kokainszállítmányok közel 70 százalékát ellenőrizte.
febr. 1
20:43
Hazafiság-vita: "Az ország történelme morálisan bizonytalan" (Infostart)
A diákokat nem kellene hazafiasságra nevelni az iskolákban - vélik kutatók. A Londoni Egyetem Képzési Intézetének munkatársai szerint a gyerekeket azért nem szabad Nagy-Britannia szeretetére buzdítani, mert az ország történelme "morálisan bizonytalan".
febr. 1
21:54
Hóvihar okozott hatalmas káoszt - nézze meg! (Infostart)
Hóviharok sújtották pénteken Skóciát és Angliát, ahol százak rekedtek a behavazott utakon. A szigetországban szokatlan módon több mint 15 centiméteres hó esett.

2008. február 2. szombat

febr. 2
6:34
Pokolgép robbant egy autóbuszon Srí Lankán (Kripto Akadémia)
Pokolgép robbant egy autóbuszon a Srí Lanka középső-északi részén fekvő Dambulla városban szombaton. Legalább húsz ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek - közölte a hadsereg.
febr. 2
8:33
Franciaország tovább könnyítette a munkavállalást (Kripto Akadémia)
Franciaország az év elejétől tovább könnyítette az új tagországok állampolgárainak munkavállalását, így az eddigi 61 szakma helyett 150-nél a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt - közli az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja.
febr. 2
8:44
A Columbia legénységére emlékeztek a floridai űrközpontban (Kripto Akadémia)
Családtagok és űrhajósok, barátok és fiatalok, mérnökök és űrkutatási ügynökségek vezetői közösen emlékeztek a Columbia amerikai űrsikló tragédiájára, amely hét űrhajós, öt amerikai, egy indiai és egy izraeli, életét oltotta ki.
febr. 2
8:50
Botrány a parlamentben: saját családtagjaikat alkalmazzák a képviselők (Infostart)
A konzervatív párt alsóházi frakciójának hetvennél is több tagja alkalmaz családtagokat a képviselői költségtérítési keretből - jelentette be az ellenzéki Konzervatív Párt vezére pénteken. David Cameron egyben közölte: április elsejétől árnyékkormánya tagjait kötelezi a családtagok alkalmazásának bejelentésére.
febr. 2
9:39
Könnyebb a franciaországi munkavállalás (Infostart)
Franciaország tovább könnyítette az új uniós tagországok állampolgárainak munkavállalását, így az eddigi 61 szakma helyett 150-nél a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt.
febr. 2
9:43
Obamát és McCaint támogatja a Los Angeles Times (Kripto Akadémia)
A demokraták közül Barack Obama, a republikánusok részéről pedig John McCain elnökjelöltségét támogatja a Los Angeles Times.
febr. 2
9:50
Csapatokat követelnek az amerikaiak (Infostart)
Intenzív diplomáciai kampányt indított a NATO-országoknál az Egyesült Államok. Washington azt akarja elérni, hogy szövetségesei újabb csapatokat küldjenek Afganisztánba.
febr. 2
9:55
Újabb áldozatok Kenyában (Infostart)
Huszonheten haltak meg az újabb etnikai zavargásokban Kenyában.
febr. 2
10:43
Ki akar csapatokat küldeni Afganisztánba? (Kripto Akadémia)
Intenzív diplomáciai hadjáratot indított a NATO-országoknál az Egyesült Államok. Arra akarja rábírni szövetségeseit, hogy küldjenek újabb csapatokat Afganisztánba, amelyet a szétesés fenyeget, több mint hat évvel a tálib rendszer megbuktatása után.
febr. 2
11:16
Drákói intézkedésekkel készülnek a nagy eseményre (Infostart)
Az olimpia alatt mintegy hárommillió ingázó munkást tiltanak ki Pekingből, hogy így csökkentsék a kínai főváros zsúfoltságát - mondta el az InfoRádiónak a pekingi magyar nagykövetség oktatási és kulturális tanácsosa. Az olimpia miatt közlekedési megszorításokra is számíthatnak a pekingiek.
febr. 2
11:37
Kilencvennyolc a pénteki bagdadi merényletek halálos áldozatainak száma (Kripto Akadémia)
Kilencvennyolc a két pénteki bagdadi öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig 208 - közölték szombaton az iraki hatóságok. E források azonban nem tudták megmondani, hogy külön-külön hány áldozata van a robbantásoknak, amelyeket szellemi fogyatékos nőkkel hajtattak végre a kitervelők. A pénteki adatok szerint 46 ember halt meg a főváros központjában lévő al-Gazl piacon,…
febr. 2
11:48
Megbolondult időjárás: szélsőségek világszerte (Infostart)
A zord téli időjárás továbbra is megnehezíti az életet Észak-Amerikában és Kínában, az indonéz fővárosban pedig áradás pusztít.
febr. 2
12:05
A NATO ragaszkodik az afganisztáni Bundeswehr-misszió kibővítéséhez (Kripto Akadémia)
Berlin ellenállása dacára fokozódik a külső nyomás annak érdekében, hogy Németország bővítse haderejének afganisztáni misszióját, és vezényeljen katonákat a déli tartományokba is. Ilyen értelemben foglalt állást egy német hetilapban a NATO főtitkára is. Jaap de Hoop Scheffer a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott: az Afganisztánban szolgáló biztonsági erők (ISAF) számára nagyon jól…
febr. 2
12:07
A csádi lázadók már a fővárosban vannak (Kripto Akadémia)
A csádi lázadók szombaton dél és kelet felől benyomultak a fővárosba, N,Djamenába - közölték szemtanúk, miközben francia tudósítók automata fegyverek ropogását hallották a városközpontból. Franciaország és az Egyesült Államok közben készül arra ez esetre, ha ki kellene menekítenie állampolgárait az országból. A nagykövetségek kérték az illetőket, hogy gyülekezzenek a nagykövetségnél vagy más…
febr. 2
13:10
Elfoglalták a lázadók a csádi fővárost (Infostart)
A lázadók erők hatalmukba kerítették Csád fővárosát, miután három órán át tűzharcot vívtak a kormány csapataival - közölte egy katonai forrás.
febr. 2
13:27
A török parlament bizottsága elfogadta a fejkendő-reformot (Kripto Akadémia)
A török parlament illetékes bizottsága jóváhagyta az egyetemi fejkendőviselés tilalmát rögzítő rendelkezés feloldásához szükséges alkotmánymódosítást. A döntés az alkotmányügyi bizottság péntek esti ülésén született meg. Cemil Cicek miniszterelnök-helyettes sietve leszögezte, hogy a fejkendővel kapcsolatos álláspont nem jelenti a világi alkotmányos rend megkérdőjelezését.
febr. 2
14:26
"Leszek elnök, ha valódi hatalmat kapok" (Infostart)
Legbensőbb tanácsadóival vitatta meg az Európai Tanács elnöki posztja megszerzésének esélyeit Tony Blair. A korábbi brit miniszterelnök barátai szerint a politikus egyre inkább hajlik arra, hogy lépéseket tegyen a tisztség megszerzésére, ha ahhoz valódi jogosítványok tartoznak majd.
febr. 2
14:28
Részben szabad az út a fejkendő előtt (Infostart)
Jóváhagyta a török parlament illetékes bizottsága az egyetemi fejkendőviselés tilalmának feloldását. Az intézkedéshez módosítani kell az alkotmányt is.
febr. 2
14:48
Olcsó benzin: az oroszok meghálálják a barátságot (Infostart)
Csökkenhet a benzin ára Szerbiában annak az államközi megállapodásnak köszönhetően, amely szerint a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Nyeft megszerzi a NIS szerb állami kőolajipari vállalat többségi részesedését.
febr. 2
15:55
Csádi lázadók elfoglalták a fővárost (Kripto Akadémia)
A lázadók erők szombaton hatalmukba kerítették Csád fővárosát, miután három órán át tűzharcot vívtak a kormány csapataival - közölte egy katonai forrás. Állítása szerint az egész város a lázadók kezére került. Idriss Deby Itno csádi államfő továbbra is az elnöki palotában tartózkodik. Az osztrák hírügynökség arról számolt be, hogy a lázadók megrohanták és kifosztották a n,djamenai parlament…
febr. 2
16:00
Összeházasodott a francia elnök és a szupermodell (Infostart)
Összeházasodott Nicolas Sarkozy francia államfő és Carla Bruni olasz származású énekesnő. Az elnöki palotában lezajlott eseményről a ceremóniát vezető párizsi kerületi polgármester számolt be. Az elnöki hivatal nem kívánta kommentálni a hírt.
febr. 2
16:28
Orosz hatásra csökkenhet a benzinár (Kripto Akadémia)
Csökkenhet a benzinár Szerbiában annak az államközi megállapodásnak a hatására, amely szerint a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Neft 51 százalékos tulajdonosává válhat a NIS szerb állami kőolajipari vállalatnak.

Keresés