2008. február 8. péntek

febr. 8
5:54
Harc a nemkívánatos terhesség ellen (Infostart)
Hosszú távú fogamzásgátló módszerek alkalmazására bíztatják Nagy-Britanniában a lányokat: a cél, hogy leszorítsák a fiatalkori szülések számát. Hiába a tabletták és az óvszerek, a szigetországban esik teherbe a legtöbb tizenéves Nyugat-Európában.
febr. 8
6:26
Kibírhatatlan a párja? Nem sok jóra számíthat! (Infostart)
Nem sok jóra számíthatnak azok a házastársak, akik már most is úgy érzik, hogy partnerük idegesíti őket - állítják amerikai kutatók. Tanulmányuk szerint ugyanis az érintettek minél tovább maradnak együtt, annál követelőzőbbnek és kibírhatatlannak látják majd a párjukat.
febr. 8
6:59
A palesztin kormányfő szerint 2008-ban nem lesz békeszerződés Izraellel (Kripto Akadémia)
Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szerint nem valószínű, hogy a közel-keleti konfliktus megoldására irányuló, egyre élénkebb diplomáciai erőfeszítések ellenére 2008-ban létrejön a tartós békeszerződés Izraellel. Fajjád, aki az egyesült államokbeli Texas fővárosában tartózkodott magánlátogatáson, helyi idő szerint csütörtökön a brit hírügynökségnek adott interjúban rámutatott, hogy nincs…
febr. 8
7:04
A palesztin kormányfő szerint 2008-ban nem lesz békeszerződés Izraellel (Infostart)
Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szerint nem valószínű, hogy a közel-keleti konfliktus megoldására irányuló, egyre élénkebb diplomáciai erőfeszítések ellenére 2008-ban létrejön a tartós békeszerződés Izraellel.
febr. 8
7:04
Tilos a miniszoknya viselete! (Kripto Akadémia)
Betiltották a pletykát, a modortalanságot, a durvaságot és a miniszoknyát a szerb kórházakban. A szigorítás az ország egészségügy minisztériumától származik. Honlapján olvasható, hogy a kórházak személyzete nem bírálhatja munkahelyét, feletteseit és nem szabad elfogadnia ajándékot szolgálataiért.
febr. 8
7:15
"Elkerülhetetlen" a saríja bevezetése Nagy-Britanniában (Infostart)
"Elkerülhetetlennek" nevezte az iszlám jog, a saríja nagy-britanniai bevezetését a canterbury érsek. Rowan Williams szerint az országnak "szembe kell néznie a ténnyel", hogy egyes állampolgárai nem tartják magukra nézve kötelezőnek a jelenlegi jogi rendszert.
febr. 8
7:48
Őrizetbe vettek egy indiai orvost szervkereskedelem vádjával (Kripto Akadémia)
A nepáli rendőrség pénteken őrizetbe vett egy indiait orvost, egy nemzetközi szervkereskedő banda indiai vezetőjét. A férfi illegálisan - sokszor a páciens tudta nélkül - operált ki vesét több száz esetben a donorokból.
febr. 8
8:31
"Az iskola stresszhelyzetet jelent a gyerekeknek" (Infostart)
Nagy-Britanniában négyéves korban kezdik a gyermekek az iskolát, sokkal hamarabb, mint más európai országban. Ennek ellenére a brit gyermekek készségei tizenéves korukra mégis rosszabbak, mint más országban élőké.
febr. 8
8:45
A NATO-nak engednek, az USA-nak nem (Kitekintő)
Németország eleget tesz a NATO kérésének, és nyártól gyorsreagálású erőkkel erősíti meg az észak-afganisztáni missziót. A harcosabb déli területekre azonban továbbra sem mennek.
febr. 8
8:58
Jövőre már várakozás nélkül autózhatunk az Adriára (Infostart)
A horvát építők 2009 nyarára ígérik, hogy elkészül a Zágráb-Split autópálya két hosszú alagútjának, a Sveti Roknak és a Mala Kapelának a párhuzamos járata.
febr. 8
9:14
Pokolgép robbant Észak-Spanyolországban (Infostart)
Pokolgép robbant csütörtök éjjel az észak-spanyolországi Vergara bíróságának épülete előtt. A merényletben nem sérült meg senki, ám az anyagi kár jelentős.
febr. 8
9:25
Megkéselte a légi kalóz a pilótákat (Infostart)
Egy női utas megkéselte mindkét pilótát egy új-zélandi belföldi légi járaton, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a kis repülőgépet, de végül a légi jármű elérte eredeti úti célját és sértetlenül szállt le.
febr. 8
9:52
A robbanás ölte meg Benazir Bhuttót, nem a golyózápor (Infostart)
Brit nyomozók vizsgálata szerint az öngyilkos merénylő által előidézett robbanás végzett december 27-én Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetőve, nem pedig a támadók golyózápora - írta a The New York Times jól értesült magas rangú pakisztáni illetékesekre hivatkozott pénteki jelentésében.
febr. 8
9:57
Készül a közös szlovák-magyar történelem könyv (Kitekintő)
Körülbelül öt éven belül készülhet el a közös szlovák-magyar történelem tankönyv, amelynek előkészítésén már egy ideje dolgozik egy szlovák és egy magyar történészekből álló bizottság.
febr. 8
10:01
A német kancellár elutasította az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatos amerikai követelést (Kripto Akadémia)
A leghatározottabban elutasította az afganisztáni katonai szerepvállalás kiterjesztésével kapcsolatos amerikai követelést Angela Merkel német kancellár. Pénteken közzétett nyilatkozatában a kancellár asszony hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy Afganisztán egyes régióit illetően "különböző veszélyeztetettségi kategóriákról" beszéljenek. Merkel ezzel arra a közelmúltban előterjesztett amerikai…
febr. 8
10:36
Akárhova nem mennek a német katonák (Kitekintő)
Németország eleget tesz a NATO kérésének, és nyártól gyorsreagálású erőkkel erősíti meg az észak-afganisztáni missziót. A harcosabb déli területekre azonban továbbra sem mennek.
febr. 8
11:19
Románia felé is megszűnik a határellenőrzés 2011-ben (Kitekintő)
Az ország már megkezdte az erre való felkészülést. Románia 540 millió eurót kap határátkelőinek modernizálására, az informatikai hálózat bővítésére és a határőrök továbbképzésére.
febr. 8
11:24
"Az al-Kaida merényleteket készít elő Németországban" (Infostart)
A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet merényleteket készít elő Németországban. Erről a bűnügyi rendőrség elnökhelyettese, Bernhard Falk nyilatkozott a Die Welt című napilap pénteki számában.
febr. 8
11:40
Megkezdődött az elnökválasztás Csehországban (Infostart)
Megkezdődött az elnökválasztás Csehországban. Az alkotmány értelmében a parlament két háza együttes ülésen választja meg a köztársasági elnököt. A államfői posztra két jelölt pályázik: a jelenlegi elnök, Václav Klaus és Jan Svejnar közgazdász.
febr. 8
12:09
A török nők újra köthetnek fátyolt arcuk elé (Kitekintő)
Az első fordulóban nagy többséggel szavazták meg a fátyolviselést az egyetemeken.
febr. 8
12:18
Túl lassú, túl gyors - megosztja ez emberiséget a globalizáció (Infostart)
A globalizáció élesen megosztja az emberiséget - ez derült ki abból a nagyszabású felmérésből, amelyet a BBC készített a világ 34 országában, 34 ezer ember megkérdezésével.
febr. 8
14:06
Megkezdődött a cseh államfőválasztás (Kripto Akadémia)
Megkezdődött az államfőválasztás pénteken délelőtt Csehországban. Az elnököt a parlament két háza választja meg együttes ülésen, amelyet a Hradzsinban tartanak. A legmagasabb alkotmányos tisztségért ketten versenyeznek: Václav Klaus jelenlegi elnök, akit a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Pár támogat, illetve Jan Svejnar közgazdász, a koalíciós zöldek és az ellenzéki…
febr. 8
14:23
Kizárás a parlamenti választásból (Kripto Akadémia)
Három évre felfüggesztette a Batasuna szervezethez közel álló két baszk szakadár csoport működését Baltasar Garzón, a spanyol legfelsőbb bíróság bírája pénteken - közölték bírósági források.
febr. 8
14:27
Bhutto-gyilkosság: új gyanúsítottak őrizetben (Kitekintő)
A gyanúsítottakat Ravalpindiben vették őrizetbe, abban a városban, ahol december végén a Bhutto elleni merényletet elkövették.
febr. 8
15:28
Betegjogi tervezet: jegel a Bizottság (Kitekintő)
Az Európai Bizottság elhalasztotta egy jogszabály-tervezet a közzétételét, mely a más tagállamban kezelt betegek jogait rögzítené.
febr. 8
15:34
Egy év börtön "bombaviccért" (Kripto Akadémia)
Rosszul sült el egy kapatos brit légi utas "bombavicce": egy év börtön lett a poén ára. A 34 éves Ann Hassell Krétáról tartott haza, amikor az egyik utaskísérő a gép padlójáról a felső csomagrekeszbe akarta helyezni kézipoggyászát. Hassell azonban a The Sun című brit lap pénteki beszámolója szerint rászólt, hogy "vigyázzon azzal ... bomba van benne". Mellette ülő barátja ezt még megtoldotta azzal,…
febr. 8
15:44
Kochnak rossz volt a receptje (168 Óra Online)
Hessen tartomány keresztény- demokrata miniszterelnöke  maga ellen fordította a jobb- és baloldali közvéleményt is. [Dátum: 2008. 02. 08. 10:02]
febr. 8
16:43
Felfüggesztett börtönre ítélték Le Pen francia szélsőjobboldali politikust (Metropol)
Három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és tízezer euró pénzbírságra ítélték pénteken Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikust, mert 2005-ben azt állította, hogy a német megszállás "nem volt különösebben embertelen" Franciaországban.
febr. 8
17:27
Gazprom: nem lesz újabb gázcsap-elzárás (Kitekintő)
A Gazprom csütörtökön arról biztosította az Európai Bizottságot, hogy az Ukrajnával támadt újabb vita ellenére is folyamatos lesz az EU-ba irányuló gázellátás.
febr. 8
17:44
Irán akadályozza meg a libanoni krízis rendezését (Kitekintő)
Egyes források szerint Irán a fő kerékkötője a libanoni elnökválasztási procedúra lefolyásának.
febr. 8
18:18
Mélyülőben a szerbiai válság (Infostart)
Szerbia ismét hadat üzent a világnak és az Európai Uniónak, és az önkirekesztés útjára lépett. A szerb kormányfő szerint az unió azzal zsarolja Szerbiát, hogy felkínálta a vízummentességet. A válság ellenére sem a kormány, sem a parlament nem hajlandó összeülni. Eközben Pristinai információkból kiderült: a Koszovóba érkező uniós rendőrök egyik csoportját magyar tiszt vezeti. Az ideiglenes koszovói…
febr. 8
18:39
Ismét vérengzés Amerikában (Kripto Akadémia)
Agyonlőtt két diáklányt, majd magával is végzett egy nő pénteken az egyesült államokbeli Louisiana szövetségi állam műszaki egyetemén - közölte a rendőrség.
febr. 8
19:02
Nem vitték orvoshoz a haldoklót, hogy vallomásra bírják (Infostart)
Moszkvában kórházba vitték Vaszilij Alekszanjant, a feldarabolt Yukos olajbirodalom vizsgálati fogságban lévő, súlyos beteg volt alelnökét - közölte a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat sajtóosztálya.
febr. 8
19:54
Mozizott már a háztetőn? (Kitekintő)
A szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra a francia főváros szívében. A magyar filmeket ezután az extrém mozizás élménye is népszerűsítheti külföldön.
febr. 8
20:27
Putyin közlekedési szabályt sértett (Kitekintő)
Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin közlekedési szabályt sértett, amikor nem kötötte be a biztonsági övét.
febr. 8
20:56
Darázsfészekbe nyúlt az érsek a javaslatával (Infostart)
Hatalmas vitát provokált Nagy-Britanniában a canterbury érsek kijelentése, amely szerint elkerülhetetlen az iszlám sárija-törvények egy részének bevezetése. Rowan Williams szerint látni kell, hogy a lakosság egy része nem érzi magáénak a brit törvényeket. A brit pártok egyöntetűen elítélték az ötletet. Muzulmán vezetők szerint a sárija bizonyos családjogi vonatkozásainak átvételéről lenne csak…
febr. 8
22:06
Prágában harmadszorra is nekifutnak az elnökválasztásnak (Infostart)
Nem hivatalos értesülések szerint másodszorra sem sikerült a cseh parlamentnek megválasztania az új köztársasági elnököt.
febr. 8
22:12
Február 17-én kikiálthatják Koszovó függetlenségét (Infostart)
A pristinai parlament február 17-én dönt a koszovói függetlenségről, amelyet március elején kiáltanak ki - közölte a koszovói rádió.
febr. 8
22:12
Tizenegyen meghaltak egy ausztriai öregek otthonában kitört tűzben (Kripto Akadémia)
Tizenegyen vesztették életüket egy ausztriai öregek otthonában kitört tűzvészben pénteken este. A tragédia a bregenzwaldi Eggben (Vorarlberg tartomány) történt. A lángokban álló épületből a halottakon kívül öt sebesültet hoztak ki a tűzoltók. Hét idős ember sértetlenül élte túl a tragédiát. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az otthonban pusztító tüzet.
febr. 8
22:14
Február 17-én döntenek Pristinában a koszovói függetlenségről (Kripto Akadémia)
A pristinai parlament február 17-én dönt a koszovói függetlenségről, amelyet március elején kiáltanak ki - jelentette pénteken a koszovói rádió. A brüsszeli forrásokra hivatkozó híradás szerint február 17-én, vasárnap a helyi törvényhozás elfogadja a függetlenség kikiáltásáról szóló nyilatkozatot, de magát az önállóságot, a Szerbiától való végleges elszakadást csak március elején hirdetik meg.
febr. 8
22:43
Véget vetnek a fagyos viszonynak (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Tusk lengyel kormányfő a lehető leggyorsabban véget akar vetni a két ország között évek óta fennálló fagyos viszonynak. Nem szabad dramatizálni a Lengyelország és Oroszország kapcsolatát terhelő problémákat - mondta Putyin, miután pénteken Moszkvában fogadta Tuskot. Az amerikai rakétapajzs elemeinek lengyelországi telepítéséről zárt ajtók mögött tárgyaltak.…

Keresés