2008. február 9. szombat

febr. 9
8:33
Nyolc illegális bevándorlót találtak egy tartálykocsiban Londonban (Kripto Akadémia)
Nyolc illegális bevándorlót találtak pénteken Londonban egy tartálykocsiban, akiket légzési zavarok miatt kórházba szállítottak - közölte a Scotland Yard.
febr. 9
8:56
Öt amerikai katona meghalt Irakban (Kripto Akadémia)
Öt amerikai katona meghalt két támadásban Irakban - közölte az amerikai haderő két közleményben szombaton. Négy katona meghalt, amikor a járművük közelében felrobbant egy út mentén elhelyezett pokolgép pénteken Bagdad egyik északnyugati negyedében. Egy másik út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában egy ötödik amerikai katona halt meg és három társa megsebesült pénteken a Bagdadtól északra…
febr. 9
9:15
A dohányzás egymilliárd áldozata (Infostart)
A dohányzás elleni erélytelen fellépés veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet, amely szerint megfelelő intézkedések hiányában ebben az évszázadban egymilliárd ember halhat meg a füstölés miatt.
febr. 9
9:36
Egy orosz harci gép rövid időre behatolt a japán légtérbe (Kripto Akadémia)
Egy orosz harci repülőgép rövid időre behatolt a japán légtérbe egy csendes-óceáni sziget felett, Tokiótól délre szombat reggel - közölte a japán külügyminisztérium. Az Izu sziget feletti háromperces berepülés véget ért, amikor a japán önvédelmi erők egyik gépe figyelmeztetést adott le - közölte Ocuki Kotaro, a külügyminisztérium illetékese. A tárca haladéktalanul tiltakozott a tokiói orosz…
febr. 9
10:30
Romba döntötte a cukorgyárat a robbanás (Infostart)
Az egyesült államokbeli Georgiában négy ember meghalt, négy eltűnt, több mint hatvan pedig megsérült, amikor pénteken robbanás történt egy cukorgyárban.
febr. 9
10:38
A Srí Lanka-i hadsereg szerint összesen 44-en haltak meg a legújabb harcokban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb 29 szeparatista lázadót öltek meg Srí Lanka-i katonák a "tamil tigrisekkel" vívott legfrissebb harcokban, a szigetország északi részén - jelentette be a hadsereg szombati közleményében. Az összecsapások pénteken zajlottak a Jaffna-félszigeten, Vavunija és Mannar térségében. A hadsereg közlése szerint a kormánykatonák előző nap elfoglaltak egy területet Mannartól északnyugatra, és…
febr. 9
10:44
Egy orosz harci gép rövid időre behatolt a japán légtérbe (Kripto Akadémia)
Egy orosz harci repülőgép rövid időre behatolt a japán légtérbe a csendes-óceáni Idzu-szigetek déli része felett, Tokiótól 650 kilométernyire délre, helyi idő szerint szombaton reggel fél nyolckor (közép-európai idő szerint péntek éjjel fél tizenkettőkor) - közölte a japán védelmi minisztérium.
febr. 9
11:15
A zöld helyett fekete: "klíma-igazság" Indiában (Kitekintő)
Az indiai miniszterelnök júniusban bemutatja a klímaváltozás kezelésére készült nemzeti tervét. A "klíma igazságra" hivatkozva nem akarja csökkenteni a kibocsátást.
febr. 9
11:31
Az iraki szunnita arab tömörülés visszatér a kormányba (Kripto Akadémia)
A fő iraki szunnita arab tömörülés úgy döntött, hogy visszatér a síiták vezette iraki kormányba, miután az ennek feltételéül támasztott legfontosabb követelései teljesültek - jelentette be szombaton a blokk két tisztségviselője. "A Nemzeti Egyetértés Frontja úgy döntött, hogy visszatér a kormányba. A kormánnyal folytatott tárgyalásaink eredményei pozitívak" - közölte Adnán al-Dulaimi, a…
febr. 9
11:32
Öt amerikai katonát öltek meg Irakban (Infostart)
Két támadásban öt amerikai katona halt meg Irakban. A lázadók is szenvedtek veszteséget: egy hajnali támadásban megölték az al-Kaida egyik helyi vezetőjét.
febr. 9
11:38
Földrengés Mexikóban (Infostart)
Mexikóban földrengés rázta meg az ország észak-nyugati részét, de áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.
febr. 9
12:00
Ankara európai uniós csatlakozását sürgette a török kormányfő (Kripto Akadémia)
Országa európai uniós csatlakozását sürgette szombaton Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Az immár 44. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai fórumot hivatalosan is megnyitó beszédében Erdogan a leghatározottabban a teljes jogú tagság mellett foglalt állást, kiemelve egyebek között Törökország stratégiai jelentőségét, valamint felelősségét a béke és a stabilitás biztosításában, továbbá…
febr. 9
12:24
Különleges biztonsági rendszer az olimpiai metrón (Infostart)
Pekingben több metróállomáson tesztelték a hatóságok az augusztusi olimpiára tervezett biztonsági rendszert a kínai újév idején.
febr. 9
13:08
Halálos rajtaütés (Kripto Akadémia)
Egy rendőrségi rajtaütésben szombat hajnalban megölték az al-Kaida terrorhálózat iraki részlegének egyik helyi vezetőjét - közölte a rendőrség.
febr. 9
13:26
A rakétáktól tart a NATO főtitkára (Infostart)
A nemzetközi terrorizmus új formáit, a tömegpusztító és rakétafegyverek terjedését nevezte a NATO előtt álló legnagyobb kihívásnak a szövetség főtitkára. Jaap de Hoop Scheffer a müncheni biztonságpolitikai fórumon beszélt erről.
febr. 9
13:49
"Nincs más megoldás, mint Koszovó függetlensége" (Infostart)
Koszovó jelenlegi helyzetének egyetlen lehetséges megoldása, ha a tartomány egyoldalúan kikiáltja függetlenségét - mondta Juhász József délszláv-szakértő, egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában.
febr. 9
13:55
Szabad az út a fejkendő előtt (Infostart)
Jóváhagyta a török parlament azt a két alkotmánymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi a fejkendő viselését az egyetemeken.
febr. 9
14:00
Botrány a cseh parlamentben, nincs új elnök (Infostart)
A harmadik fordulóban sem sikerült megválasztani Csehországban az új elnököt. Az alsó-, és felsőházi képviselők közös voksolásán egyik induló sem szerezte meg a szükséges számú szavazatot.
febr. 9
14:26
Elírták a földmérést, kivágták az erdőt: Laosz (Kitekintő)
Fellépésre készülnek a laoszi hatóságok a szabályozatlan fakitermelés és földhasználat ellen.
febr. 9
14:36
Távozásra szólítják fel az anglikán egyház vallási vezetőjét (Kripto Akadémia)
Távozásra szólították fel saját egyházának vezető tisztviselői is az anglikán világunió legfőbb vallási méltóságát az iszlám saríajog nagy-britanniai elismeréséről tett kijelentései miatt, jóllehet a vallási vezető szombaton cáfolta, hogy párhuzamos iszlám jogszolgáltatás meghonosítását javasolta volna súlyos belpolitikai botránnyá fajult nyilatkozatával. Az anglikán szinódus egyik prominens tagja…
febr. 9
15:23
Internetes kampány Blair ellen (Kitekintő)
Bár az Európai Unió elnöki posztja még nem is létezik, internetes kampány indult az ellen, hogy a pozíciót Tony Blair volt brit miniszterelnök töltse be.
febr. 9
15:33
Egy mondat, ami sokba kerülhet (Kripto Akadémia)
Távozásra szólították fel saját egyházának vezető tisztviselői is az anglikán világunió legfőbb vallási méltóságát az iszlám saríajog nagy-britanniai elismeréséről tett kijelentései miatt, jóllehet a vallási vezető szombaton cáfolta, hogy párhuzamos iszlám jogszolgáltatás meghonosítását javasolta volna súlyos belpolitikai botránnyá fajult nyilatkozatával.
febr. 9
16:02
A török parlament megszavazta a fejkendőtilalom feloldásához szükséges alkotmánymódosításokat (Kripto Akadémia)
A török parlament szombaton jóváhagyta mindkét alkotmánymódosítást, melyek lehetővé teszik a muzulmán fejkendőviselés több évtizedes tilalmának feloldását a felsőoktatási intézményekben. Az első módosító javaslat mellett, mely szerint "mindenkinek joga van az egyenlő bánásmódhoz az állami intézmények részéről" az 550 tagú parlament jelen lévő képviselői közül 403-an szavaztak, míg ellene 107-en. A…
febr. 9
16:25
Magyar tag került a brüsszeli jelölőbizottságba (Kitekintő)
Ján Figel oktatási és kulturális biztos döntött az EITI-jelölőbizottságnak az összetételéről.
febr. 9
16:31
A szójalepényárus halála (Kripto Akadémia)
Egy szójalepényárus öngyilkossága jelképpé vált Indonéziában, ahol szegények tízmillióit döntötte romlásba, hogy ennek az alapélelmiszernek az ára az egekig emelkedett.
febr. 9
16:49
Vádaskodásokkal folytatódik a cseh elnökválasztás (Kripto Akadémia)
Kölcsönös vádaskodások és állítólagos intrikák miatt szombaton délelőtt röviddel megnyitása után megszakadt a cseh parlament államfőválasztási ülése a prágai Hradzsinban.A kormányzó Polgári Demokratikus Párt és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt obstrukcióval, illetve azzal vádolja egymást, hogy elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak a másik fél választóira. A két jelölt Václav Klaus és Jan…
febr. 9
16:57
Pokolgépes támadás egy pakisztáni nagygyűlésen (Infostart)
Legalább húsz ember meghalt és huszonöt megsebesült egy öngyilkos merénylő támadásában szombaton Pakisztán északnyugati részében egy választási nagygyűlésen - közölte a belügyminisztérium
febr. 9
17:12
Az amerikai rakétatelepítés mellett emelt szót a lengyel külügyminiszter (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok tervezett kelet-európai rakétatelepítése mellett emelt szót szombaton a lengyel külügyminiszter. A müncheni biztonságpolitikai fórumon elhangzott beszédében Radoslaw Sikorski megerősítette, hogy Washington és Varsó elvi megállapodásra jutott a lengyelországi telepítésről. A külügyminiszter ugyanakkor kijelentette: Oroszországot meg kell győzni arról, hogy a telepítés nem ellene…
febr. 9
18:41
Ezer fővel bővítené afganisztáni kontingensét Németország (Infostart)
Berlini sajtóértesülések szerint ezer fős afganisztáni kontingensbővítést tervez a közeljövoben Németország.
febr. 9
19:32
Rendben összekapcsolódott az Atlantis a Nemzetközi Űrállomással (Infostart)
Rendben összekapcsolódott szombat este az Atlantis amerikai űrrepülőgép a Nemzetközi Űrállomással (ISS) - közölte az amerikai űrhivatal.
febr. 9
19:44
Kudarcba fulladt a cseh elnökválasztás (Kripto Akadémia)
Kudarcba fulladt a cseh államfőválasztás, miután a szombati, harmadik fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot. A pártelnökök megegyeztek, hogy február 15-én megismétlik a választást.
febr. 9
20:23
Szász Jenő együttműködne az RMDSZ-szel (Infostart)
Együttműködést javasol a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára az idei önkormányzati és parlamenti választásokon a Magyar Polgári Párt elnöke.
febr. 9
20:24
Lázár: elfogadhatatlan a rendőrség tevékenysége a terrorgyanús ügyekben (Kripto Akadémia)
Elfogadhatatlan a rendőrség tevékenysége a terrorgyanús ügyekben, megmagyarázhatatlan, hogy ezekben az ügyekben vagy nem tud, vagy nem akar lépéseket tenni - jelentette ki Lázár János (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke szombaton Hódmezővásárhelyen.
febr. 9
21:30
Gyerekeket talált el egy palesztin rakéta (Infostart)
Izrael déli részén egy nyolc éves gyerek súlyosan, testvére könnyebben megsebesült, amikor újabb rakétát lőttek ki a palesztinok a Gázai övezetből Szderót városára.
febr. 9
22:25
Brit ügynök volt a Sinn Féin vezérek sofőrje (Infostart)
Életét féltve elmenekült Észak-Írországból a legnagyobb britellenes katolikus mozgalom, a Sinn Féin vezéreinek egykori sofőrje, akiről kiderült, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 fizetett ügynöke volt.
febr. 9
23:08
Hatalmas tűz pusztít Londonban (Infostart)
Londonban tűz pusztít kora este óta a város egyik legnépszerűbb utcai piacán.
febr. 9
23:14
Közel 100 állam kész elismerni Koszovó függetlenségét (Kitekintő)
Közel száz állam kész azonnal elismerni Koszovó függetlenné válását és elszakadását Szerbiától, amint az bekövetkezik – jelentette ki pénteken Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

Keresés