2008. február 7. csütörtök

febr. 7
4:52
Nem dőlt el a verseny a szuperkedden (Népszava)
Sem a demokrata, sem a republikánus táborban nem hozott átütő sikert a szuperkeddi monstre szavazás. Hillary Clintonnak sikerült lelassítani Barack Obama lendületét, mindketten győztesnek nyilváníthatták magukat. New York szenátor asszonyának támogatottsága szilárd a demokrata bázis körében, ám a következő előválasztások a fekete jelöltnek kedveznek. John McCain fölényesen vezet a…
febr. 7
5:45
CIA-beismerés: előfordult a szimulált vízbefojtás! (Infostart)
A CIA vezetése hosszú idő után elismerte, hogy egy széles körben elítélt vallatási technikát alkalmazott több, terrorizmussal gyanúsított személy kihallgatásakor. A "waterboarding" néven ismert gyakorlatról a hírszerzési ügynökség igazgatója, Michael Hayden beszélt az amerikai kongresszusban történt meghallgatásán. A tábornok szerint ugyankkor komoly veszélyt jelente Amerikának, ha betiltanák a…
febr. 7
6:07
"Mondd, Te kit választanál?" Klikkeljen és kiderül! (Infostart)
Az amerikai elnökválasztás fontos szakasza zárult le kedden, amikor 24 államban választottak a jelöltek közül a demokrata és a republikánus szavazók. Előbbieknél Hillary Clinton vezet, míg a republikánusoknál John McCain áll az élen. De Ön tudja-e, ha tehetné, kire szavazna? Vajon tényleg azzal ért egyet, aki a legszimpatikusabb? Rögtön kiderül!
febr. 7
6:18
"Megcsókoltam a kicsit, és kihajítottam az ablakon" (Infostart)
Az egész világsajtót bejárta az a felvétel, amelyen látható, hogyan mentette meg unokaöccse életét Kamil Kaplan: kidobta a 9 hónapos kisbabát az égő ház ablakából. A férfi elmesélte az újságíróknak, mit érzett, amikor a kétségbeesett lépésre szánta el magát.
febr. 7
7:23
Váratlan látogatás a pokolban (Infostart)
Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és David Miliband, a brit diplomácia irányítója.
febr. 7
7:30
A tornádókat hozó idő miatt késhet az Atlantis indítása (Népszava)
Az Egyesült Államok délkeleti részén átvonuló, pusztító tornádókat okozó hidegfront Florida irányába halad, s emiatt késhet az Atlantis űrsikló indítása - közölték illetékesek szerdán. Az idei első űrrepülőgép-indítást csütörtökre tűzték ki.
febr. 7
7:52
Török igen az egyetemi fejkendőre (Népszava)
Heves vita bontakozott ki a muzulmán fejkendő egyetemi viselését lehetővé tévő alkotmánymódosításról szerdán a török parlamentben, amelynek képviselői éjszaka megszavazták az erre vonatkozó javaslatot. A tilalom feloldását a kormányzó konzervatív Igazság és Haladás Pártja (AKP) és az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) közösen kezdeményezte, e két pártnak együttesen hatalmas többsége van a…
febr. 7
8:33
Továbbra is lángol az Adrián kigyulladt teherhajó (HVG)
Egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre az a török teherhajó, amely szerda délután gyulladt ki az Adriai-tengeren, a horvát partok közelében - közölte csütörtökre virradóra a balesettel foglalkozó horvát válságstáb.
febr. 7
8:45
Putyin "bábszínháza" (Kitekintő)
A szituáció nem is lehetne megalázóbb Medvegyev, és nyilvánvalóbb a külső szemlélő számára.
febr. 7
8:50
Váratlanul Afganisztánba érkezett Rice és brit partnere (HVG)
Előre nem bejelentett látogatásra Afganisztánba érkezett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és brit hivatali partnere, David Miliband.
febr. 7
8:57
Egyelőre nem veszélyes a környezetre a lángoló török hajó (Népszava)
Egyelőre nem jelent veszélyt a környezetre az a török teherhajó, amely szerda délután gyulladt ki az Adriai-tengeren, a horvát partok közelében - közölte csütörtökre virradóra a balesettel foglalkozó horvát válságstáb.
febr. 7
9:31
Újságírókat hallgattak le Szlovéniában? (Népszava)
Újságírók lehallgatásának gyanúja is felmerült egy Koszovóról folytatott, a szlovén diplomáciát kényelmetlen helyzetbe hozó szlovén-amerikai háttértárgyalás jegyzőkönyvének napvilágra kerülésének ügyében. A dokumentumot nyilvánosságra hozó lapok egyike, a szlovén Dnevnik szerint a kiszivárogtatás forrásának feltárása érdekében a külügyminisztérium a lap munkatársai és külügyminisztériumi…
febr. 7
9:39
Börtönből szakklinikára szállították a volt Jukosz-alelnököt (HVG)
Átszállították egy szakklinikára moszkvai börtönéből a nyirokmirigyrákban és AIDS-ben szenvedő Vaszilij Alekszanjan volt Jukosz-alelnököt - közölte az orosz büntetés-végrehajtás szóvivője.
febr. 7
9:53
Öt halottja van egy ecuadori tűzhányó kitörésének (Népszava)
Öt halálos áldozata van az ecuadori Tungurahua tűzhányó kitörésének.
febr. 7
10:00
Az anyázás emberi jog! (Napi)
febr. 7
10:00
Tömeges baleset Kairó közelében - huszonnégy halott (HVG)
Legalább 24 halottja, és 16 sérültje van vesztették egy közlekedési balesetnek, amely az egyiptomi főváros térségében történt.
febr. 7
10:06
Koalíciós válság Szerbiában az elnökválasztás után (Kitekintő)
A régóta érlelődő válságot közvetlenül az Európai Unió és Szerbia politikai megállapodásának mára ütemezett, majd elhalasztott aláírása robbantotta ki.
febr. 7
10:09
Szerencsés kimenetelű tömegkarambol Ausztriában (Népszava)
Szerencsés kimenetelű tömegkarambol történt csütörtök kora reggel az ausztriai Karintia tartományban, az A2-es déli autópályán. A rendőrség közlése szerint hozzávetőleg harminc gépkocsi rohant, illetve csúszott egymásba a hirtelen síkossá vált úttesten, Villach és Klagenfurt között, a Wörthi-tó északi partján. A szerencsétlenségnek nincs halálos áldozata, és csupán néhányan szenvedtek könnyebb…
febr. 7
10:22
Putyin és a bábuk szerepe (orientpress)
Dimitrij Medvegyevvel , Oroszország első miniszterelnök helyettesének, a közeljövőbeli választáson az elnökségért folytatott versengésének kapcsán a Rosszijszkaja Gazeta a múlt szombaton közölte az Egyesült Oroszország párt 2007 október 1-i programját.
febr. 7
10:31
Tömeges baleset Kairó térségében: 24 halott (Népszava)
Legkevesebb 24-en vesztették életüket és 16-an megsérültek csütörtökön egy súlyos közlekedési balesetben az egyiptomi főváros térségében.
febr. 7
10:44
Súlyos karambol Egyiptomban: 24 halott (orientpress)
Legkevesebb 24 halottja és 16 sebesültje van annak a balesetnek, amelyben kilenc jármű ütközött össze a ködös autópályán Felső-Egyiptomban.
febr. 7
10:47
Kötelező drogteszt az egyetemeken (Népszava)
Kötelező drogtesztet vezethetnek be az orosz egyetemeken ősztől - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség a Szövetségi Kábítószerforgalom-ellenőrzési Szolgálat (FKSZN) moszkvai igazgatóságának vezetőjére, Viktor Hvorosztyanra hivatkozva. A teszt a tervek szerint kötelező lesz mind az állami, mind a magánegyetemek hallgatói számára. A rendszert kísérleti jelleggel már évekkel ezelőtt…
febr. 7
10:50
A szlovák kormánypártok nem akarnak magyarokat ünnepelni (Infostart)
A szlovák kormánypártok nem tartják helyénvalónak az ellenzéki kereszténydemokrata mozgalom elképzelését, hogy a tervezett új emléknapok között magyar vonatkozású események illetve személyiségek is szerepeljenek.
febr. 7
10:55
Extrém őrület: helisí (HVG)
Évente többezer síelő mászik ki a helikopterekből, hogy a helizésnek hódoljon. A sportolók kiszedik sí- vagy snowboard felszerelésüket a helikopterből, felkészülnek, majd lesiklanak a sokezer négyzetméternyi érintetlen havas lejtőn. A lejtő alján azután visszaszállnak a helikopterbe, és kezdődik minden elölről.
febr. 7
11:11
Triesztbe mehetünk a SkyEurope-al (Napi)
febr. 7
11:22
Illegális szervkereskedelem Romániában (HVG)
Már Brüsszelben is szemet szúrt, hogy Romániában ezrek kínálják apróhirdetésekben a saját szerveiket, miközben hivatalosan alig néhány száz transzplantációt végeznek az országban.
febr. 7
11:30
Egy egész kenyai falu a rokonának vallja Obamát (Népszava)
Az amerikai előválasztások élesbe fordulásával fokozódik az Obama-őrület egy kis kenyai faluban, ahol az illinois-i szenátor nagyanyja (és friss hírek szerint még számtalan rokona) él.
febr. 7
11:34
Szemétfigyelő rendőrök Bécsben (Kitekintő)
Február eleje óta kék-szürke egyenruhás csapat járja Bécs utcáit, és árgus szemmel figyeli a szemetelőket, akik évente hétmillió eurós kiadást okoznak az osztrák főváros költségvetésének.
febr. 7
11:50
Remeg Törökország világi berendezkedése (Infostart)
A török parlament megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi az egyetemi hallgatók számára az iszlám fejkendő viselését. A javaslat a világiak körében élénk tiltakozást váltott ki. Dobrovits Mihály turkológus szerint ez csak az első lépés, amely a kormánypárt nacionalista törekvéseit szolgálja.
febr. 7
11:57
Nem kellett volna 8 évet raboskodnia Natascha Kampuschnak? (Népszava)
Állítólag már néhány héttel eltűnése után olyan, megalapozott gyanúra okot adó jelzések kerültek az osztrák rendőrség birtokába, amelyek segítségével, ha komolyan veszik őket, és utánajárnak az információknak, ki tudták volna menteni Natascha Kampuscht elrablója fogságából, és a kislánynak nem kellett volna nyolc évet, szinte egész gyerekkorát egy pinceszerű szobában, rabságban töltenie.…
febr. 7
12:01
Európai javaslatok egy zöld adóreformra (orientpress)
Az Európai Bizottság tavaly ősszel terjesztette elő javaslattervezetét egy zöld adóreformról, melynek része a gazdaságilag káros támogatások leépítése. Hegyi Gyula EP-képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja a zöld adózásra való áttörést évek óta szorgalmazó Levegő Munkacsoporttal közös sajtótájékoztatón ismertette az Európai Parlament álláspontját.
febr. 7
12:14
Tűz és politika (Népszava)
A német-török kapcsolatokat megterhelő politikai üggyé vált a hétvégi ludwigshafeni tűzeset. Wolfgang Scha:uble német belügyminiszter csütörtökön visszautasította a török sajtó azzal kapcsolatos gyanúsítgatásait, hogy idegenellenes célzatú, szándékos gyújtogatás történt.
febr. 7
12:17
Romániában újra elnapolták a kisebbségi törvénytervezet vitáját (orientpress)
A megfelelő létszám hiányában szerdán ismételten elmaradt a kisebbségi törvénytervezet vitája a román képviselőházban.
febr. 7
12:35
Vezető maffiózót fogott el az olasz rendőrség (Népszava)
Az olasz rendőrség őrizetbe vette csütörtökön az ország harminc leginkább keresett, körözött maffiózójának egyikét. A 42 éves Vincenzo Licciardi a Camorra nevű nápolyi és Nápoly környéki bűnszövetkezet "Alleanza di Secondigliano" (Secondiglianói Szövetség) nevű bűnözői "kartelljének" vezetője. Secondigliano Nápoly egyik északi kerületének neve.
febr. 7
12:50
Gyatra eredményt közölt a Cisco (Napi)
febr. 7
13:23
A vártnál kisebbet bukott a német óriásbank (Napi)
febr. 7
13:45
Papírtigris (Kitekintő)
Bár Idriss Déby elnök uralmát végül nem tudták megdönteni, az n’djamenai kormány ellen küzdő lázadók megalázó vereséget mértek az Európai Unióra.
febr. 7
13:50
Hodorkovszkij az FT-nek: „Politikai fogoly vagyok” (HVG)
Politikai fogolynak nevezte magát csütörtökön Londonban közölt lapnyilatkozatában Mihail Hodorkovszkij, az orosz Yukos olajtársaság sikkasztás vádjával bebörtönzött volt elnöke, aki szerint az oroszországi államfőváltás után sem lehet bízni az eddigi folyamatok megváltozásában.
febr. 7
14:17
Biztonságpolitikai konferencia: szinte az összes "válságtéma" napirendre kerül (MaHu)
Állam- és kormányfők, külügy- és védelmi miniszterek vesznek részt a biztonságpolitika "Davosának" tartott, immár hagyományos müncheni fórumon, amely pénteken kezdi meg munkáját a bajor fővárosban.
febr. 7
14:19
Nem kellett volna nyolc évet fogságban töltenie Natascha Kampuschnak? (MaHu)
Állítólag már néhány héttel eltűnése után olyan, megalapozott gyanúra okot adó jelzések kerültek az osztrák rendőrség birtokába, amelyek segítségével, ha komolyan veszik őket, és utánajárnak az információknak, ki tudták volna menteni Natascha Kampuscht elrablója fogságából.
febr. 7
14:28
Mi várható a szuperkedd után? (Infostart)
Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint a szuperkedd után nem várható jelentős különbség sem a demokraták, sem a republikánusok kampányában. Romsics Gergely azt mondta: az amerikai elnökválasztási kampány a megszokottnál is több klisé alapján zajlik, ezért a demokratáknak nem jelent hátrányt, hogy két erős, de megosztó jelölt verseng az elnökjelölti pozícióért.
febr. 7
14:33
Szinte egy egész kenyai falu a rokonának vallja Obamát (MaHu)
Az amerikai előválasztások élesbe fordulásával fokozódik az Obama-őrület egy kis kenyai faluban, ahol az illinois-i szenátor nagyanyja (és friss hírek szerint még számtalan rokona) él.
febr. 7
14:34
Megverték a csetnikvajda utódát (168 Óra Online)
A szerb sovinizmus felkent bajnokain kívül mindenki fellélegzett, amikor kiderült, hogy Szerbia elnöke ugyanaz marad, aki eddig volt. [Dátum: 2008. 02. 07. 14:20]
febr. 7
14:35
Magyar speciális mentők mennének a tornádó sújtotta USA-ba (Népszava)
A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőszolgálata felajánlotta segítségét az Amerikai Egyesült Államok katasztrófakezelő hatóságainak, hogy az ország öt államában pusztító és több mint félszáz halálos áldozatot követelő tornádó utáni mentésben segédkezzen - közölte a magyar speciális mentőcsapat kommunikációs munkatársa csütörtökön.
febr. 7
14:39
Patthelyzet Szerbiában: se kormány, se parlament (HVG)
Szerbiában súlyos kormányválság van, amelynek két főszereplője, Vojislav Kostunica miniszterelnök és Boris Tadic államfő csütörtökön a kora délutáni órákig meg sem szólalt.
febr. 7
14:56
Környezetvédelmi Big Brother készül (Kitekintő)
Szabadon hozzáférhető, közérthető és folyamatosan aktualizált környezeti adatok közzétételére hivatott internetes portált indít az EU.
febr. 7
15:17
A harmadik A-betű a tét (Napi)
febr. 7
15:17
Kenya visszavárja a turistákat (Infostart)
Kenya visszavárja a turistákat és a befektetőket - üzente az ország információs minisztere, aki szerint a sokkoló erőszak ellenére az ország nagy része békés. Az elnökválasztás nyomán megindult vérengzés azért is döbbentett meg világszerte sokakat, mert Kenyát Afrika egyik legstabilabb országának tartották. Az üzenet ellenére a vitatott hovatartozású területeken továbbra is feszült a helyzet. A…
febr. 7
15:22
Bhutto-gyilkosság: újabb két gyanúsítottat fogtak el (HVG)
Újabb két gyanúsítottat tartóztatott le Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása ügyében csütörtökön a pakisztáni rendőrség.
febr. 7
15:55
Még bontakozik a Mol nagy terve (Napi)

Keresés