2008. február 15. péntek

febr. 15
6:17
Harapófogóba került Magyarország (Infostart)
Vagy Brüsszellel, vagy Washingtonnal kerülnek szembe az új uniós tagállamok, amelyektől a vízummentesség fejében további utasadatokat követel az Egyesült Államok - mondta el az InfoRádióban a Bruxinfo elemzője.
febr. 15
6:39
Miért kellett meghalniuk az óceántudományt tanuló egyetemistáknak? (Infostart)
Lövöldözés volt a Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen: hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek.
febr. 15
6:56
"A munkáspárti kormány a démoni fenevadhoz hasonló" (Infostart)
A démoni hétfejű fenevadhoz hasonlította Nagy-Britannia egyik püspük Gordon Brown kormányát, amiért az saját erkölcsi felfogását varrja a társadalom nyakába. Graham Dow nyilatkozatával egy új, a homoszexuálisok jogairól szóló törvény ellen tiltakozik.
febr. 15
7:39
Újabb vérengzés Amerikában (Kripto Akadémia)
Legkevesebb öten meghaltak csütörtökön a Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra lévő Northern Illinois egyetemen egy lövöldözésben. A halottak között van a támadó is, aki öngyilkos lett. Az elkövető egy fiatalember volt, és az első értesülések szerint nem volt az egyetem diákja. Tettének indoka nem ismeretes. Egy előadóteremben nyitott tüzet az ott tartózkodókra. Korábban tizennyolc…
febr. 15
8:30
"Tökéletesen eszement döntés" egy plakátról (Infostart)
Bírálatok özöne zúdult a londoni metró vezetőségére azt követően, hogy kitiltotta a földalatti járatairól a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia egyik plakátját, amelyen az idősebbik Lucas Cranach németalföldi festő egyik, a meztelen Vénuszt ábrázoló aktképe látható.
febr. 15
9:40
Népesedési gondok szerte Európában (Kitekintő)
Miközben az EU rohamos ütemben bővül, az uniós polgárok pedig egyre nagyobb jólétben élnek, Európát az elöregedés veszélye fenyegeti.
febr. 15
9:55
Gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme-et (Infostart)
Súlyos gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme kijelölt miniszterelnököt Belgiumban, és ezzel kérdésessé vált, hogy sor kerülhet-e a jövő hónap végére tervezett végleges kormányalakításra.
febr. 15
10:34
Szakítópróba előtt áll az Európai Unió? (Infostart)
Szakítópróba előtt áll az Európai Unió Koszovó ügyében - értékelték a helyzetet német diplomáciai források.
febr. 15
11:04
Az anglikán egyház feje és az iszlám törvények (Kitekintő)
"Rendben van, én éppen úton vagyok, hogy egy burkát vegyek az anyósomnak” - amivel a konzervatív muszlim nőket tetőtől talpig beburkoló lepelre utalt.
febr. 15
11:39
Fokozódó feszültség Prágában (Infostart)
Feszült légkörben zajlik ma Csehországban a megismételt államfőválasztás. A parlament három jelölt közül választ, a legnagyobb esélye az eddigi elnöknek, Václav Klausnak van.
febr. 15
11:48
Spielgberg visszalépett az olimpiai szervezéstől (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:05
Spielberg visszalépett az olimpiai szervezéstől (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:21
Spielberg kiszállt a pekingi olimpiából (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:34
Lemondott hivataláról a posta adócsalással vádolt elnöke Németországban (Infostart)
Lemondott hivataláról Klaus Zumwinkel, a német posta adócsalással vádolt elnöke - jelentette be a pénzügyminiszter szóvivője.
febr. 15
12:36
Különleges szabályozás a függetlenség kikiáltásához Koszovóban (Infostart)
A koszovói parlament olyan eljárási szabályt fogadott el, amely lehetővé teszi a függetlenség kikiáltásához kapcsolódó törvények jóváhagyását 24 órán belül.
febr. 15
14:05
Lángba borulhat a Közel-Kelet? (Kitekintő)
A Hezbollah kedden meggyilkolt katonai parancsnokának temetésén Haszan Naszrallah, a szervezet vezetője izraeli célpontok külföldi megtámadásával fenyegetőzött.
febr. 15
14:35
Gyorshír! Vasárnap kiáltják ki Koszovó függetlenségét! (Kripto Akadémia)
A belgrádi B-92-es rádió szerint vasárnap 17 órakor kiáltják ki Koszovó függetlenségét.
febr. 15
14:39
Válságterv helyett egyszerűen lőnek (Infostart)
Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy lelövi a nemsokára magától a Földre zuhanó kémműholdat, amely toxikus fűtőanyagot is tartalmaz. Korábban arról volt szó, hogy válságterveket dolgoznak ki, ha az atmoszférába belépő tárgy egy része nem égne el és darabjai az amerikai kontinensre hullanának.
febr. 15
15:06
Vasárnap délután kikiáltják Koszovó függetlenségét? (Infostart)
A koszovói miniszterelnök szóvivője az ANSA olasz hírügynökségnek megerősítette: vasárnap 17 órakor kiáltják ki Koszovó függetlenségét. Hasonlóan értesült a belgrádi B-92 rádió is.
febr. 15
15:17
Már szalonképes a szlovák kormánypárt? (Kitekintő)
Visszavették soraikba csütörtökön az európai szocialisták az 'Irány - Szociáldemokrácia Pártját' (SMER-SD).
febr. 15
15:24
Dánoknak nem ajánlott Pakisztán (Kripto Akadémia)
A koppenhágai külügyminisztérium azt ajánlotta a dánoknak pénteken, hogy ha lehet, ne utazzanak Pakisztánba, ahol ismét felcsapott a tiltakozás egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra dániai újraközlése miatt.
febr. 15
15:51
Ismét Václac Klaus a cseh köztársasági elnök (Infostart)
A harmadik forduló sikeres volt, így újabb öt évig az eddigi köztársasági elnök, Václav Klaus marad a cseh államfő. Az első két fordulóban a két jelölt közül egyik sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot a parlamentben.
febr. 15
16:09
Az első fordulóban nem dőlt el, ki lesz a cseh elnök (Kripto Akadémia)
Sikertelen volt péntek délután a megismételt cseh államfőválasztás első fordulója.
febr. 15
16:15
Sok német közszereplő csal az adóval (Kripto Akadémia)
A német nyomozóhatóságok "nagyon sok" olyan adócsalás ügyében vizsgálódnak, amely az ország "kulcsfontosságú személyiségeit" érinti - közölte pénteken a berlini pénzügyminisztérium.
febr. 15
16:26
Független bizottság vizsgálja a kenyai választásokat (Kripto Akadémia)
Kenyában megállapodtak a viszálykodó politikai pártok, hogy független bizottságot állítanak fel az elnökválasztás felülvizsgálata céljából - jelentette be pénteken a közvetítéssel megbízott Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár.
febr. 15
16:38
Bush sürgeti az anti-terrorista törvényt (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök szerint növekszik az Egyesült Államok elleni terrortámadás veszélye, mert a washingtoni kongresszus halogatja a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló törvény hatályának meghosszabbítását.
febr. 15
16:53
Magyarország a horvátok NATO-csatlakozása mellett (Infostart)
Magyarország támogatja, hogy a NATO az áprilisi bukaresti csúcstalálkozón meghívja a csatlakozásra Horvátországot - közölte zágrábi tárgyalásait követően a magyar honvédelmi miniszter.
febr. 15
17:10
Medvegyev liberális programot hirdetett meg, de mi lesz belőle? (Infostart)
A szabadság, magántulajdon és a független bíróságok lennének elnöksége fő oszlopai - mondta Dmitrij Medvegyev, Oroszország minden valószínűség szerint következő elnöke. A kijelentések azért is meglepőek, mert Medvegyevet az ellenfelei által tekintélyelvűséggel vádolt Vlagyimir Putyin gyakorlatilag utódjául jelölte ki. Medvegyev hozzá képest békülékenyebb hangnemben beszél például az Egyesült…
febr. 15
17:16
Mindkét cseh elnökjelölt harmadik fordulós (Kripto Akadémia)
Sikertelenül végződött pénteken délután a megismételt cseh államfőválasztás második fordulója is.
febr. 15
17:19
Afganisztánban közel ezer halálos áldozata van a télnek (Metropol)
A rendkívüli hidegnek, hóviharoknak és lavináknak már 926 halálos áldozata van ezen a télen Afganisztánban, ahol leginkább az ország nyugati részében szenvednek az évtizedek óta legkíméletlenebb időjárás miatt.
febr. 15
17:28
A szerb kormány szakít a független Koszovót elismerőkkel? (Kripto Akadémia)
Szerbia alacsonyabb szintre fogja leszállítani, de nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait a Koszovó függetlenségét elismerő országokkal - jelentette be pénteken Boris Tadic szerb elnök.
febr. 15
17:39
Ezrek tüntettek Tbilisziben (Kripto Akadémia)
Ezrek tüntettek pénteken Tbilisziben a grúz parlament épülete előtt a központi választási bizottság elnökének és a közszolgálati televízió vezetőjének leváltását követelve.
febr. 15
17:47
Tadic fenyeget, Koszovó csöndben készül a márciusi függetlenné válásra (Metropol)
Letette pénteken a hivatali esküt Boris Tadic újjáválasztott szerb elnök, és azt ígérte, hogy megőrzi országa szuverenitását Koszovó tartomány fölött, továbbá hogy Szerbiát az EU-ba kormányozza. Tadic diplomáciai ellenlépésekkel fenyegette meg a Koszovót támogató országokat. A koszovói parlament vasárnap dönt a függetlenségről, amely márciustól hatályos. A koszovói parlament csöndben végzi az…
febr. 15
17:47
Bush szafarira indul (Kitekintő)
Hivatalba lépése óta másodszor (és utoljára) látogat el George W. Bush Afrikába. A megbeszélések során a kenyai zavargások és az USA jótéteményei lesznek napirenden.
febr. 15
18:18
Václav Klaus újra cseh köztársasági elnök (Kripto Akadémia)
Václav Klaust pénteken délután újabb öt évre a Cseh Köztársaság államfőjévé választották.
febr. 15
18:20
Az ex-elnök támogatása nagyban segítheti McCaint (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök apja, George H. W. Bush volt elnök John McCain arizonai szenátor republikánus elnökjelöltségét támogatja.
febr. 15
18:21
Bush a terrorfenyegetéssel igyekszik elérni a lehallgatási törvény elfogadását (Metropol)
George Bush amerikai elnök pénteken figyelmeztetett: növekszik annak a veszélye, hogy az Egyesült Államokat újabb terrortámadás éri, mert a kongresszus nem hosszabbítja meg a lehallgatási törvény hatályát.
febr. 15
18:38
Václav Klaust újra cseh köztársasági elnöknek választották (Metropol)
Václav Klaust pénteken délután újabb öt évre a Cseh Köztársaság államfőjévé választották. A megismételt elnökválasztás harmadik fordulójában Klaus megszerezte a képviselők és a szenátorok szavazatainak többségét.
febr. 15
18:46
Népszavazás a külföldi bűnözők kitoloncolásáról (Kripto Akadémia)
Kellő számú aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy Svájcban népszavazáson döntsék el: kiutasítsák-e automatikusan az országból a külföldi bűnözőket - jelentette be pénteken a jobboldali Svájci Néppárt (SVP), amely a kezdeményezést elindította.
febr. 15
18:49
Új alkotmányt szövegez és megosztja a hatalmat az ellenzék és kormány (Infostart)
A többszáz áldozatot követelő etnikai vérengzések után Kenyában az egymással szembenálló politikai erők elviekben megegyeztek a hatalom megosztásáról és pogromokat kirobbantó elnökválasztási eredmény felülvizsgálatáról. Ezt Kofi Annak volt ENSZ-főtitkár, a Világszervezet közvetítője jelentette be.
febr. 15
18:51
Egyiptomi közvetítéssel tűzszünet lehet a Gázai övezetben (Kripto Akadémia)
A Hamász pénteken bejelentette: tájékoztatta az egyiptomi illetékeseket, hogy megfontolja a tűzszünetet Izraellel, ha az feloldja a Gázai övezet zárlatát és beszünteti a hadműveleteket minden palesztin területen.
febr. 15
19:11
Egy héten belül a negyedik egyetemi vérengzés Amerikában (Metropol)
Lövöldözés volt csütörtökön a Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen: az elkövetővel együtt hatan meghaltak, a sebesültek száma tizenhat.
febr. 15
19:24
Pereskedik a finn kormányfő a pikáns könyv miatt (Kripto Akadémia)
Beperelt Matti Vanhanen finn kormányfő egy kiadóvállalatot, amely publikálta volt barátnőjének kettőjük szerelmi életét bemutató, pikáns szaunai jelenetektől sem mentes könyvét; a miniszterelnök szerint az iromány károkat okozott mind neki, mind a családjának.
febr. 15
19:28
Rekordösszegekbe került a zord tél a kínai gazdaságnak (Metropol)
Rekordösszegekbe került a szokatlanul hideg tél a kínai gazdaságnak: az ítéletidő sújtotta területeken a múlt hónapban 2,7 milliárd jüant (67 milliárd forintot) költöttek a segélyekre, további 6,7 milliárd jüant (157 milliárd forintot) pedig a helyreállítási munkálatokra fordítottak.
febr. 15
19:52
Merkel élesen bírálta a német posta elnökét (Kripto Akadémia)
Szokatlanul éles formában bírálta Angela Merkel kancellár pénteken Klaus Zumwinkelt, a német posta (Deutsche Post) nem sokkal korábban adócsalás gyanúja miatt lemondott elnökét.
febr. 15
20:08
Eritrea elvágta az élelem-utánpótlástól az ENSZ-békefenntartókat (Kripto Akadémia)
Az eritreai hatóságok pénteken elvágták az eritreai-etióp határon állomásozó ENSZ-békefenntartók egyik élelmiszer-utánpótlását, és csak féltucatnyi jármű visszatérését engedélyezték Etiópiába.
febr. 15
20:25
A liechtensteini bank alkalmazottja ügyfél-adatokat lopott (Kripto Akadémia)
A németországi adócsalási botrány egyik főszereplőjének számító liechtensteini bank, az LGT pénteken bejelentette, hogy egyik volt alkalmazottja még 2002-ben az ügyfelekkel kapcsolatos adatokat lopott el a pénzintézettől.
febr. 15
20:29
Spórolnak a világ második legnagyobb épületén (Infostart)
Napelemekkel és hőpumpával akarják felszerelni a román parlament épületét, az energiafogyasztás csökkentése érdekében.
febr. 15
20:30
Pakisztán elkerülésére intette honfitársait a dán külügyminisztérium (Metropol)
A dán külügyminisztérium azt ajánlotta a dánoknak, hogy ha lehet, ne utazzanak Pakisztánba, ahol ismét felcsapott a tiltakozás egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra dániai újraközlése miatt.
febr. 15
20:30
Interneten a Raoul Wallenberg dokumentumok (Kripto Akadémia)
A svéd kormány Raoul Wallenberg eltűnésével kapcsolatos több mint 1000 dokumentumot tett fel az internetre. A kutatható adatbázis, amelyben megtalálhatóak a korábban nyomtatásban megjelent írások, megkönnyíti a mind a kormány, mind magánintézmények kutatói számára a munkát, akik a II. világháború idején több ezer zsidó életét megmentő svéd diplomata ügyét kívánják tanulmányozni - közölte a…

Keresés