2008. február 15. péntek

febr. 15
6:17
Harapófogóba került Magyarország (Infostart)
Vagy Brüsszellel, vagy Washingtonnal kerülnek szembe az új uniós tagállamok, amelyektől a vízummentesség fejében további utasadatokat követel az Egyesült Államok - mondta el az InfoRádióban a Bruxinfo elemzője.
febr. 15
6:39
Miért kellett meghalniuk az óceántudományt tanuló egyetemistáknak? (Infostart)
Lövöldözés volt a Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen: hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek.
febr. 15
6:56
"A munkáspárti kormány a démoni fenevadhoz hasonló" (Infostart)
A démoni hétfejű fenevadhoz hasonlította Nagy-Britannia egyik püspük Gordon Brown kormányát, amiért az saját erkölcsi felfogását varrja a társadalom nyakába. Graham Dow nyilatkozatával egy új, a homoszexuálisok jogairól szóló törvény ellen tiltakozik.
febr. 15
8:30
"Tökéletesen eszement döntés" egy plakátról (Infostart)
Bírálatok özöne zúdult a londoni metró vezetőségére azt követően, hogy kitiltotta a földalatti járatairól a londoni Királyi Szépművészeti Akadémia egyik plakátját, amelyen az idősebbik Lucas Cranach németalföldi festő egyik, a meztelen Vénuszt ábrázoló aktképe látható.
febr. 15
9:40
Népesedési gondok szerte Európában (Kitekintő)
Miközben az EU rohamos ütemben bővül, az uniós polgárok pedig egyre nagyobb jólétben élnek, Európát az elöregedés veszélye fenyegeti.
febr. 15
9:55
Gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme-et (Infostart)
Súlyos gyomorvérzés miatt megoperálták Yves Leterme kijelölt miniszterelnököt Belgiumban, és ezzel kérdésessé vált, hogy sor kerülhet-e a jövő hónap végére tervezett végleges kormányalakításra.
febr. 15
10:34
Szakítópróba előtt áll az Európai Unió? (Infostart)
Szakítópróba előtt áll az Európai Unió Koszovó ügyében - értékelték a helyzetet német diplomáciai források.
febr. 15
11:04
Az anglikán egyház feje és az iszlám törvények (Kitekintő)
"Rendben van, én éppen úton vagyok, hogy egy burkát vegyek az anyósomnak” - amivel a konzervatív muszlim nőket tetőtől talpig beburkoló lepelre utalt.
febr. 15
11:17
Jön a 3G-s iPhone (Napi)
febr. 15
11:39
Hamarosan indul a Panasonic LCD-hengere (Napi)
febr. 15
11:39
Fokozódó feszültség Prágában (Infostart)
Feszült légkörben zajlik ma Csehországban a megismételt államfőválasztás. A parlament három jelölt közül választ, a legnagyobb esélye az eddigi elnöknek, Václav Klausnak van.
febr. 15
11:48
Spielgberg visszalépett az olimpiai szervezéstől (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:05
Spielberg visszalépett az olimpiai szervezéstől (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:21
Spielberg kiszállt a pekingi olimpiából (Kitekintő)
Az ismert amerikai rendező morális leckét adott a Pekingi Olimpiai Bizottság részére - majd lemondta a részvételét a szervezésben.
febr. 15
12:34
Lemondott hivataláról a posta adócsalással vádolt elnöke Németországban (Infostart)
Lemondott hivataláról Klaus Zumwinkel, a német posta adócsalással vádolt elnöke - jelentette be a pénzügyminiszter szóvivője.
febr. 15
12:36
Különleges szabályozás a függetlenség kikiáltásához Koszovóban (Infostart)
A koszovói parlament olyan eljárási szabályt fogadott el, amely lehetővé teszi a függetlenség kikiáltásához kapcsolódó törvények jóváhagyását 24 órán belül.
febr. 15
12:39
Újabb durva veszteséghullám jöhet (Napi)
febr. 15
14:05
Lángba borulhat a Közel-Kelet? (Kitekintő)
A Hezbollah kedden meggyilkolt katonai parancsnokának temetésén Haszan Naszrallah, a szervezet vezetője izraeli célpontok külföldi megtámadásával fenyegetőzött.
febr. 15
14:39
Válságterv helyett egyszerűen lőnek (Infostart)
Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy lelövi a nemsokára magától a Földre zuhanó kémműholdat, amely toxikus fűtőanyagot is tartalmaz. Korábban arról volt szó, hogy válságterveket dolgoznak ki, ha az atmoszférába belépő tárgy egy része nem égne el és darabjai az amerikai kontinensre hullanának.
febr. 15
15:06
Vasárnap délután kikiáltják Koszovó függetlenségét? (Infostart)
A koszovói miniszterelnök szóvivője az ANSA olasz hírügynökségnek megerősítette: vasárnap 17 órakor kiáltják ki Koszovó függetlenségét. Hasonlóan értesült a belgrádi B-92 rádió is.
febr. 15
15:17
Már szalonképes a szlovák kormánypárt? (Kitekintő)
Visszavették soraikba csütörtökön az európai szocialisták az 'Irány - Szociáldemokrácia Pártját' (SMER-SD).
febr. 15
15:51
Ismét Václac Klaus a cseh köztársasági elnök (Infostart)
A harmadik forduló sikeres volt, így újabb öt évig az eddigi köztársasági elnök, Václav Klaus marad a cseh államfő. Az első két fordulóban a két jelölt közül egyik sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot a parlamentben.
febr. 15
16:53
Magyarország a horvátok NATO-csatlakozása mellett (Infostart)
Magyarország támogatja, hogy a NATO az áprilisi bukaresti csúcstalálkozón meghívja a csatlakozásra Horvátországot - közölte zágrábi tárgyalásait követően a magyar honvédelmi miniszter.
febr. 15
17:10
Medvegyev liberális programot hirdetett meg, de mi lesz belőle? (Infostart)
A szabadság, magántulajdon és a független bíróságok lennének elnöksége fő oszlopai - mondta Dmitrij Medvegyev, Oroszország minden valószínűség szerint következő elnöke. A kijelentések azért is meglepőek, mert Medvegyevet az ellenfelei által tekintélyelvűséggel vádolt Vlagyimir Putyin gyakorlatilag utódjául jelölte ki. Medvegyev hozzá képest békülékenyebb hangnemben beszél például az Egyesült…
febr. 15
17:19
Afganisztánban közel ezer halálos áldozata van a télnek (Metropol)
A rendkívüli hidegnek, hóviharoknak és lavináknak már 926 halálos áldozata van ezen a télen Afganisztánban, ahol leginkább az ország nyugati részében szenvednek az évtizedek óta legkíméletlenebb időjárás miatt.
febr. 15
17:47
Tadic fenyeget, Koszovó csöndben készül a márciusi függetlenné válásra (Metropol)
Letette pénteken a hivatali esküt Boris Tadic újjáválasztott szerb elnök, és azt ígérte, hogy megőrzi országa szuverenitását Koszovó tartomány fölött, továbbá hogy Szerbiát az EU-ba kormányozza. Tadic diplomáciai ellenlépésekkel fenyegette meg a Koszovót támogató országokat. A koszovói parlament vasárnap dönt a függetlenségről, amely márciustól hatályos. A koszovói parlament csöndben végzi az…
febr. 15
17:47
Bush szafarira indul (Kitekintő)
Hivatalba lépése óta másodszor (és utoljára) látogat el George W. Bush Afrikába. A megbeszélések során a kenyai zavargások és az USA jótéteményei lesznek napirenden.
febr. 15
18:21
Bush a terrorfenyegetéssel igyekszik elérni a lehallgatási törvény elfogadását (Metropol)
George Bush amerikai elnök pénteken figyelmeztetett: növekszik annak a veszélye, hogy az Egyesült Államokat újabb terrortámadás éri, mert a kongresszus nem hosszabbítja meg a lehallgatási törvény hatályát.
febr. 15
18:38
Václav Klaust újra cseh köztársasági elnöknek választották (Metropol)
Václav Klaust pénteken délután újabb öt évre a Cseh Köztársaság államfőjévé választották. A megismételt elnökválasztás harmadik fordulójában Klaus megszerezte a képviselők és a szenátorok szavazatainak többségét.
febr. 15
18:49
Új alkotmányt szövegez és megosztja a hatalmat az ellenzék és kormány (Infostart)
A többszáz áldozatot követelő etnikai vérengzések után Kenyában az egymással szembenálló politikai erők elviekben megegyeztek a hatalom megosztásáról és pogromokat kirobbantó elnökválasztási eredmény felülvizsgálatáról. Ezt Kofi Annak volt ENSZ-főtitkár, a Világszervezet közvetítője jelentette be.
febr. 15
19:11
Egy héten belül a negyedik egyetemi vérengzés Amerikában (Metropol)
Lövöldözés volt csütörtökön a Chicagótól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen: az elkövetővel együtt hatan meghaltak, a sebesültek száma tizenhat.
febr. 15
19:28
Rekordösszegekbe került a zord tél a kínai gazdaságnak (Metropol)
Rekordösszegekbe került a szokatlanul hideg tél a kínai gazdaságnak: az ítéletidő sújtotta területeken a múlt hónapban 2,7 milliárd jüant (67 milliárd forintot) költöttek a segélyekre, további 6,7 milliárd jüant (157 milliárd forintot) pedig a helyreállítási munkálatokra fordítottak.
febr. 15
20:29
Spórolnak a világ második legnagyobb épületén (Infostart)
Napelemekkel és hőpumpával akarják felszerelni a román parlament épületét, az energiafogyasztás csökkentése érdekében.
febr. 15
20:30
Pakisztán elkerülésére intette honfitársait a dán külügyminisztérium (Metropol)
A dán külügyminisztérium azt ajánlotta a dánoknak, hogy ha lehet, ne utazzanak Pakisztánba, ahol ismét felcsapott a tiltakozás egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra dániai újraközlése miatt.
febr. 15
20:32
A netre kerültek a Raoul Wallenberggel kapcsolatos dokumentumok (Metropol)
A svéd kormány Raoul Wallenberg eltűnésével kapcsolatos több mint 1000 dokumentumot tett fel az internetre. Az adatbázisból hiányoznak azok a KGB-jelentések, amelyeknek kiadását a Kreml elutasítja.
febr. 15
21:19
Bőszen pazarolnak az osztrákok (Infostart)
Évente mintegy 330 kilogramm szemetet termelnek a bécsiek fejenként, ennek hatoda eredeti csomagolású, még fogyasztható élelmiszer. Ausztriában háztartásonként 387 euró (mintegy százezer forint) értékű élelmiszer végzi a kukákban.
febr. 15
21:30
Nem a titkosszolgálat, a szíve végzett a grúz milliárdossal (Infostart)
Súlyos szívbeteg volt Badri Patarkacisvili, a grúz milliárdos, aki kedden, nagy-britanniai otthonában hunyt el. A férfi halálának ügyében a rendőrség is vizsgálódik.
febr. 15
21:36
Már az uniós diplomaták is tudják a titkot (Infostart)
Brüsszeli diplomáciai források szerint a koszovói parlament vasárnap délután kikiáltja Koszovó függetlenségét, de a határozat csak márciustól lép hatályba.
febr. 15
21:38
Saját katonai szállító flottája lesz az Európai Uniónak? (Infostart)
Megvizsgálja az Európai Unió annak lehetőségét, hogy saját katonai szállító légiflottát hozzon létre.
febr. 15
21:42
A bolzanói rém hazatér (Infostart)
A kanadai hatóságok kiadták Olaszországnak a bolzanói rémként ismertté vált egykori SS-börtönfoglárt. A 83 éves Michael Seifertet távollétében háborús bűncselekmények elkövetéséért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.
febr. 15
21:42
Az angol nyelvterület irodalmi szemléje - február (Kitekintő)
"Élni akarok isten adta jogommal, és asszonyi kíváncsiságom által vezetve tudatosan választok néhányat a felhalmozott könyvek közül."
febr. 15
21:53
Medvegyev ismertette választási programját (Metropol)
Dmitrij Medvegyev, az egyetlen esélyes orosz elnökjelölt egyebek között a szabadság és a rend közötti harmónia megteremtését, a jogállam megvalósítását, és a bíróságok függetlenségének biztosítását jelölte meg fő prioritásai között pénteken, egy krasznojarszki gazdasági fórumon mondott beszédében.
febr. 15
22:04
Malina Hedvig férjhez ment (Metropol)
Férjhez ment Malina Hedvig, a Nyitrán rövidesen diplomázó csallóközi magyar egyetemista, akit – elmondása szerint – 2006 augusztusában két bőrfejű azért vert meg a nyitrai utcán, mert magyarul beszélt.

Keresés