2008. február 18. hétfő

febr. 18
0:05
Nem született megállapodás Koszovóról az ENSZ BT ülésén (Infostart)
Nem született megállapodás az ENSZ BT Koszovó függetlenségének kikiáltása után összehívott vasárnapi rendkívüli ülésén.
febr. 18
5:06
"Nem számít, mennyi államban nyer Obama, a szuperdelegátusok döntenek" (Infostart)
Hillary Clinton már az augusztusi konvenció előtt a Demokrata Párt elnökjelöltje lesz, mert maga mögé fogja állítani a párt vezetőiből és képviselőiből álló szuperdelegátusokat. Így "irreleváns", hány államban nyer Barack Obama - ezt állítja a volt first lady főtanácsadója.
febr. 18
5:09
Szerbia tiltakozott a lépés ellen, Oroszország az ENSZ BT azonnali összehívását követelte (Népszava)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a „független és demokratikus állam” megalakulásáról szóló nyilatkozatot. A parlamenti határozat szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság…
febr. 18
7:07
Az olimpia előtt bezárják a pekingi benzinkutak egytizedét (MaHu)
A benzinkutak egytizedet bezárják Pekingben az elkövetkező hónapokban, hogy javítsanak a metropolis levegőjén a nyári olimpia idejére. Ráfér a városra: a világ legszennyezettebb levegője itt van.
febr. 18
7:55
"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót" (Infostart)
Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.
febr. 18
8:06
Tiltakozó gyűlést hirdetettek Koszovó függetlensége ellen - képek (MaHu)
Koszovó függetlensége elleni tiltakozó gyűlést hirdetett meg csütörtökre Boris Tadic szerb elnök és Vojislav Kostunica szerb kormányfő. Az egymással vetélkedő két politikus Tomislav Nikolic nacionalista ellenzéki vezérrel, a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjével közösen jelentette be a rendezvényt vasárnap este Belgrádban.
febr. 18
8:32
Most már ne vegyen HD DVD-lejátszót! (Napi)
febr. 18
8:32
Kikiáltották Koszovó függetlenségét (orientpress)
Vasárnapi, rendkívüli ülésén a pristinai parlament kikiáltotta Koszovó függetlenségét. A voksolás egyhangú volt ugyan, a szerb nemzetiségű politikusok ugyanakkor távol maradtak a szavazástól. A hírre leggyorsabban Belgrád reagált: nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Az EU még kivár egységes álláspontja kialakításával.
febr. 18
8:39
Slota továbbra is ócsárolja a koszovói albánokat (Kitekintő)
Slota nem tagadta meg magát akkor sem, amikor a Koszovó függetlenségéről kérdezték véleményét.
febr. 18
8:49
Halott a hosszúnyakúak vezére (orientpress)
Mianmar és Thaiföld határán él a karen népcsoport. 1949 óta küzdenek függetlenségükért, de a héten megölték vezetőjüket. Ki tette? A mianmari junta vagy a belső ellenzék?
febr. 18
9:17
Levetette magát egy nő az ENSZ toronyházából (HVG)
Levetette magát egy nő vasárnap az ENSZ New York-i székházának 18. emeletéről és szörnyethalt.
febr. 18
9:22
Államosítják a bajba került jelzálogbankot (Napi)
febr. 18
9:22
Videó: így támadták meg az amerikai nagykövetséget Belgrádban (orientpress)
Az alábbi felvételen jól játszik, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltását követően többszáz nacionalista szerb támadta meg az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségét, mert az újabb országszakadást a nagyhatalom külpolitikájának tudják be.
febr. 18
9:34
Keresztényeket támadtak a Gázai övezetben (orientpress)
Az elmúlt pénteken tíz ismeretlen fegyveres férfi támadást intézett az YMCA (Young Men's Christian Associaton – Fiatal Férfiak Keresztény Szövetsége) épülete ellen.
febr. 18
9:34
Koszovó következményei (Kitekintő)
Koszovó békében lett független, de ez nem az emberek közötti egyetemes szeretetnek köszönhető, hanem a NATO 16.000 katonájának. Máshol viszont orosz erők állomásoznak ideiglenesen...
febr. 18
9:40
Koszovóról tanácskoznak az EU-külügyminiszterek (HVG)
Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségével kapcsolatban kívánnak állást foglalni az európai uniós külügyminiszterek, akik hétfőn gyűltek össze Brüsszelben tanácskozásra.
febr. 18
9:50
A 27-ek közül öt-hat tagország elzárkózik a független Koszovó elismerésétől (MaHu)
Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségével kapcsolatban kívánnak állást foglalni az európai uniós külügyminiszterek, akik hétfőn gyűltek össze Brüsszelben tanácskozásra. Nagyon nehéz lesz közös álláspontra jutniuk, mert az eddigi megnyilatkozások alapján a 27-ek közül öt-hat tagország elzárkózik a független Koszovó elismerésétől.
febr. 18
9:56
Az eddigi legvéresebb merénylet Afganisztánban - videó (orientpress)
A legfrissebb infromációk szerint legalább nyolcvan emberéletet követel az az öngyilkos merénylet, amelyet egy kutyaviadal alkalmával követtek el Afganisztánban.
febr. 18
10:12
Egyre több az LCD-t LCD-re cserélő vevő (Napi)
febr. 18
10:23
Orosz sajtóvélemények Koszovó függetlenségéről (HVG)
Koszovó függetlenségét már korábban is kikiáltották, népszavazást is tartottak, így ennél sokkal jelentősebb lesz a függetlenség néhány vezető nyugati állam általi elismerése, s noha erre nyilvánvalóan hamarosan sor kerül, sem Oroszországnak, sem Szerbiának nem jelent ez teljes vereséget - vélekedett a Kommerszant című orosz lap hétfői számában egy szerb újságírónő.
febr. 18
10:23
Kérdőjelek a titkosszolgálati adatgyűjtéssel összefüggésben (Infostart)
Berlinben a törvényhozás különböző bizottságai az elkövetkező napokban foglalkoznak a múlt héten kirobbant nagyszabású adócsalási botrány hátterével. Míg a belügyminiszter az ügy felderítését a demokratikus állam hatékony működéseként értékelte, az ellenzék azt firtatja, hogy a hírszerző szolgálat nem lépte-e át hatáskörét a bizalmas értesülések megszerzésekor.
febr. 18
10:28
Negyvenévesen 40 milliárd dollárral a zsebben (Napi)
febr. 18
10:45
Napi 20-25 razzia jön a német adóbotrány miatt (HVG)
Az adócsalás tabu, adót mindenkinek fizetnie kell – jelentette ki a németországi adócsalási botrány kapcsán a Deutsche Bank elnöke.
febr. 18
10:50
Durva ítélet a kormánytagokról: "háborús bűnösök" (Infostart)
Kanada volt belgrádi nagykövete szerint "háborús bűnösökből" áll a Koszovó függetlenségét vasárnap kikiáltó pristinai vezetés.
febr. 18
10:52
Szlovákiában félnek a koszovói példától (Infostart)
Pozsony tudomásul veszi, de egyelőre nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mondta a szlovák külügyminiszter. A szlovákiai pártok - az MKP kivételével - veszélyesnek tartják a koszovói fejleményeket.
febr. 18
11:12
Hajótörés: Franck Cammas feladta földkerülő kísérletét (HVG)
A francia Franck Cammas és legénysége nem tudja megdönteni a vitorlázás földkerülő gyorsasági rekordját, mivel hajójuk, a Groupama 3 Új-Zéland keleti partjainál felborult.
febr. 18
11:23
A titkos videofelvétel leleplezte a vágóhidat - Rekord marhahús-visszahívás az USA-ban (MaHu)
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb marhahús-visszahívását rendelte el az amerikai mezőgazdasági minisztérium: 143 millió font (63800 tonna) fagyasztott terméket vonnak ki a forgalomból, miután egy kaliforniai vágóhídon megsértették az egészségügyi előírásokat.
febr. 18
11:35
Koszovó függetlensége lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust (MaHu)
Koszovó függetlensége ismét lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust - írja hétfői számában a Cotidianul című román napilap, amely a többi bukaresti újsághoz hasonlóan megállapítja: az esemény élénk visszhangot váltott ki a romániai magyarság vezetői körében.
febr. 18
11:35
120 éves lehet a világ legidősebb asszonya (HVG)
Mariam Amas Izraelben élő arab asszonyról egy véletlen folytán derült ki, hogy ő lehet a világ legidősebb asszonya.
febr. 18
11:36
Szlovákia "egyelőre" Moszkva oldalán áll (Kitekintő)
Ján Kubiš szlovák külügyminiszter sajtótájékoztatóján kijelentette, Szlovákia "egyelőre" vár Koszovó elimerésével.
febr. 18
11:40
Megkezdődött a választás Pakisztánban (Infostart)
Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban.
febr. 18
11:46
Juhász: Koszovónak jó esélye van az „önjáróvá válásra” (orientpress)
Bár az Európai Uniónak jogilag nem kell elismernie a függetlenségét vasárnap kikiáltó Koszovót, a nemzetközi közvélemény azt várja a jelenleg Brüsszelben ülésező külügyminiszterektől, hogy mihamarabb foglaljanak állást az ügyben. Az OrientPress megkeresésére Juhász József, az ELTE Kelet-Európa Története Tanszékének docense úgy vélekedett, két-, akár három érdekcsoport is kialakulhat az EU- n…
febr. 18
11:46
Magyar pilóta indulhat a NASCAR-on (HVG)
Makai György személyében magyar pilótája is lehet a közeljövőben a NASCAR tengerentúli autós gyorsasági sorozatnak.
febr. 18
11:52
Több mint százan haltak meg a kandahári merényletben (HVG)
Legkevesebb százan haltak meg a legújabb adatok szerint a dél-afganisztáni Kandahár városában vasárnap végrehajtott öngyilkos merényletben - közölte Kandahár tartomány kormányzója.
febr. 18
12:03
Megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban (HVG)
Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfő reggel megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban.
febr. 18
12:09
Koszovó: vegyes visszhang francia, dán és bolgár lapokban (HVG)
Vegyes visszhanggal reagáltak Koszovó függetlenedésére francia, dán és bolgár napilapok hétfői számaikban.
febr. 18
12:20
Ezrek veszélyben: személyes iratokat dobtak ki (Infostart)
Újabb adatkezelési botrány robbant ki Nagy-Britanniában: húszezer ember személyes adatait tartalmazó papírokat találtak egy észak-londoni csavargótanyán.
febr. 18
12:20
EURO-2008: több száz önkéntes hiányzik még (HVG)
Több száz önkéntesre lenne még szükség a svájci Eb-városokban a június 7-én kezdődő, Ausztriával közös rendezésű labdarúgó kontinensviadal zökkenőmentes lebonyolításához.
febr. 18
12:30
Bankokat venne Katar (Napi)
febr. 18
12:31
Szerbiai lapok kommentárjai Koszovó függetlenségéről (HVG)
A szerbiai lapok hétfőn nagy teret szentelnek Koszovó függetlenedésének, bár a háborgó közhangulathoz képest békésebb hangot ütnek meg: nem hiányzik az írásokból a tartomány sorsa feletti kesergés, de a belgrádi vezetésnek címzett burkolt bírálat sem.
febr. 18
12:36
Veszélyben a méhek - nem lesz gyümölcsfagyi sem (Napi)
febr. 18
12:53
Romániában Koszovót mondanak, de Erdélyre gondolnak? (Infostart)
Romániában az állami főméltóságok egyelőre kivárnak azzal, hogy Koszovó kikiáltott függetlenségéről véleményt mondjanak.
febr. 18
13:15
Öngyilkos merénylet kanadai katonák ellen: 35 civil halott (HVG)
Öngyilkos merényletet követtek el Afganisztánban a nemzetközi katonai erők egyik kanadai konvoja ellen hétfőn; a támadásban 35 civil vesztette életét - közölték a kandahári hatóságok.
febr. 18
13:43
Kiesett egy magyar kisfiú a síliftből Karintiában (HVG)
Súlyosan megsebesült egy tízéves magyar kisfiú hétfő délelőtt a karintiai Villach közelében, miután hét méter magasról kiesett a síliftből.
febr. 18
13:54
Levált az Atlantis a Nemzetközi Űrállomásról (HVG)
Sikerrel levált az Atlantis amerikai űrrepülőgép hétfőn közép-európai idő szerint 10 óra 24 perckor a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), hogy megkezdje visszatérését a Földre, ami szerdára várható - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
febr. 18
14:14
Kifogyhat az Exxon a tartalékokból? (Napi)
febr. 18
14:21
Szerbek tüntettek Koszovszka Mitrovicán (HVG)
A Koszovó északi részén fekvő városban mintegy ötezren vonultak utcára, és azt követelték, hogy Koszovó szerbek lakta részei továbbra is tartozzanak Szerbia fennhatósága alá.
febr. 18
14:28
Sárga lap Horvátországnak a határvitáért (Kitekintő)
Az EU27-ek külügyminiszterek hétfőn felszólították Horvátországot, hogy tartózkodjon az Adrián húzódó ökológiai és halászati védelmi övezet kiterjesztésétől.
febr. 18
14:28
Több ezer szerb tüntetett Kosovska Mitrovicában (Népszava)
Koszovói szerbek ezrei tüntettek hétfőn Kosovska Mitrovicában. A Koszovó északi részén fekvő városban mintegy ötezren vonultak utcára, és azt követelték, hogy Koszovó szerbek lakta részei továbbra is tartozzanak Szerbia fennhatósága alá. "Ez Szerbia" - kántálták a szerbek, akik "Segítség Oroszország" feliratú táblákat, valamint horogkeresztekkel elcsúfított amerikai zászlókat ábrázoló plakátokat…
febr. 18
14:48
Vatikán: szigorúbban a csodákkal (HVG)
Új útmutatást tett közzé a boldoggá avatási eljárásokra vonatkozóan hétfőn a Vatikán. A Sanctorum Mater című dokumentum arra inti a püspököket, hogy legyenek szigorúbbak, amikor a procedúra elindításáról döntenek, vagy csodákat állapítanak meg.

Keresés