2008. február 18. hétfő

febr. 18
0:05
Nem született megállapodás Koszovóról az ENSZ BT ülésén (Infostart)
Nem született megállapodás az ENSZ BT Koszovó függetlenségének kikiáltása után összehívott vasárnapi rendkívüli ülésén.
febr. 18
5:06
"Nem számít, mennyi államban nyer Obama, a szuperdelegátusok döntenek" (Infostart)
Hillary Clinton már az augusztusi konvenció előtt a Demokrata Párt elnökjelöltje lesz, mert maga mögé fogja állítani a párt vezetőiből és képviselőiből álló szuperdelegátusokat. Így "irreleváns", hány államban nyer Barack Obama - ezt állítja a volt first lady főtanácsadója.
febr. 18
5:09
Szerbia tiltakozott a lépés ellen, Oroszország az ENSZ BT azonnali összehívását követelte (Kripto Akadémia)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a „független és demokratikus állam” megalakulásáról szóló nyilatkozatot. A parlamenti határozat szerint a cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság…
febr. 18
7:55
"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót" (Infostart)
Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.
febr. 18
9:17
Levetette magát egy nő az ENSZ toronyházából (hvg.hu)
Levetette magát egy nő vasárnap az ENSZ New York-i székházának 18. emeletéről és szörnyethalt.
febr. 18
9:40
Koszovóról tanácskoznak az EU-külügyminiszterek (hvg.hu)
Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségével kapcsolatban kívánnak állást foglalni az európai uniós külügyminiszterek, akik hétfőn gyűltek össze Brüsszelben tanácskozásra.
febr. 18
10:23
Orosz sajtóvélemények Koszovó függetlenségéről (hvg.hu)
Koszovó függetlenségét már korábban is kikiáltották, népszavazást is tartottak, így ennél sokkal jelentősebb lesz a függetlenség néhány vezető nyugati állam általi elismerése, s noha erre nyilvánvalóan hamarosan sor kerül, sem Oroszországnak, sem Szerbiának nem jelent ez teljes vereséget - vélekedett a Kommerszant című orosz lap hétfői számában egy szerb újságírónő.
febr. 18
10:23
Kérdőjelek a titkosszolgálati adatgyűjtéssel összefüggésben (Infostart)
Berlinben a törvényhozás különböző bizottságai az elkövetkező napokban foglalkoznak a múlt héten kirobbant nagyszabású adócsalási botrány hátterével. Míg a belügyminiszter az ügy felderítését a demokratikus állam hatékony működéseként értékelte, az ellenzék azt firtatja, hogy a hírszerző szolgálat nem lépte-e át hatáskörét a bizalmas értesülések megszerzésekor.
febr. 18
10:45
Napi 20-25 razzia jön a német adóbotrány miatt (hvg.hu)
Az adócsalás tabu, adót mindenkinek fizetnie kell – jelentette ki a németországi adócsalási botrány kapcsán a Deutsche Bank elnöke.
febr. 18
10:50
Durva ítélet a kormánytagokról: "háborús bűnösök" (Infostart)
Kanada volt belgrádi nagykövete szerint "háborús bűnösökből" áll a Koszovó függetlenségét vasárnap kikiáltó pristinai vezetés.
febr. 18
10:52
Szlovákiában félnek a koszovói példától (Infostart)
Pozsony tudomásul veszi, de egyelőre nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mondta a szlovák külügyminiszter. A szlovákiai pártok - az MKP kivételével - veszélyesnek tartják a koszovói fejleményeket.
febr. 18
11:12
Hajótörés: Franck Cammas feladta földkerülő kísérletét (hvg.hu)
A francia Franck Cammas és legénysége nem tudja megdönteni a vitorlázás földkerülő gyorsasági rekordját, mivel hajójuk, a Groupama 3 Új-Zéland keleti partjainál felborult.
febr. 18
11:35
120 éves lehet a világ legidősebb asszonya (hvg.hu)
Mariam Amas Izraelben élő arab asszonyról egy véletlen folytán derült ki, hogy ő lehet a világ legidősebb asszonya.
febr. 18
11:40
Megkezdődött a választás Pakisztánban (Infostart)
Szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban.
febr. 18
11:46
Magyar pilóta indulhat a NASCAR-on (hvg.hu)
Makai György személyében magyar pilótája is lehet a közeljövőben a NASCAR tengerentúli autós gyorsasági sorozatnak.
febr. 18
11:52
Több mint százan haltak meg a kandahári merényletben (hvg.hu)
Legkevesebb százan haltak meg a legújabb adatok szerint a dél-afganisztáni Kandahár városában vasárnap végrehajtott öngyilkos merényletben - közölte Kandahár tartomány kormányzója.
febr. 18
12:03
Megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban (hvg.hu)
Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfő reggel megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban.
febr. 18
12:09
Koszovó: vegyes visszhang francia, dán és bolgár lapokban (hvg.hu)
Vegyes visszhanggal reagáltak Koszovó függetlenedésére francia, dán és bolgár napilapok hétfői számaikban.
febr. 18
12:10
Koszovó függetlensége lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust (Metropol)
Koszovó függetlensége ismét lángra lobbantotta a székelyföldi nacionalizmust – írja hétfői számában a Cotidianul című román napilap, amely a többi bukaresti újsághoz hasonlóan megállapítja: az esemény élénk visszhangot váltott ki a romániai magyarság vezetői körében.
febr. 18
12:20
Ezrek veszélyben: személyes iratokat dobtak ki (Infostart)
Újabb adatkezelési botrány robbant ki Nagy-Britanniában: húszezer ember személyes adatait tartalmazó papírokat találtak egy észak-londoni csavargótanyán.
febr. 18
12:20
EURO-2008: több száz önkéntes hiányzik még (hvg.hu)
Több száz önkéntesre lenne még szükség a svájci Eb-városokban a június 7-én kezdődő, Ausztriával közös rendezésű labdarúgó kontinensviadal zökkenőmentes lebonyolításához.
febr. 18
12:31
Szerbiai lapok kommentárjai Koszovó függetlenségéről (hvg.hu)
A szerbiai lapok hétfőn nagy teret szentelnek Koszovó függetlenedésének, bár a háborgó közhangulathoz képest békésebb hangot ütnek meg: nem hiányzik az írásokból a tartomány sorsa feletti kesergés, de a belgrádi vezetésnek címzett burkolt bírálat sem.
febr. 18
12:53
Romániában Koszovót mondanak, de Erdélyre gondolnak? (Infostart)
Romániában az állami főméltóságok egyelőre kivárnak azzal, hogy Koszovó kikiáltott függetlenségéről véleményt mondjanak.
febr. 18
13:15
Öngyilkos merénylet kanadai katonák ellen: 35 civil halott (hvg.hu)
Öngyilkos merényletet követtek el Afganisztánban a nemzetközi katonai erők egyik kanadai konvoja ellen hétfőn; a támadásban 35 civil vesztette életét - közölték a kandahári hatóságok.
febr. 18
13:43
Kiesett egy magyar kisfiú a síliftből Karintiában (hvg.hu)
Súlyosan megsebesült egy tízéves magyar kisfiú hétfő délelőtt a karintiai Villach közelében, miután hét méter magasról kiesett a síliftből.
febr. 18
13:54
Levált az Atlantis a Nemzetközi Űrállomásról (hvg.hu)
Sikerrel levált az Atlantis amerikai űrrepülőgép hétfőn közép-európai idő szerint 10 óra 24 perckor a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), hogy megkezdje visszatérését a Földre, ami szerdára várható - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
febr. 18
14:21
Szerbek tüntettek Koszovszka Mitrovicán (hvg.hu)
A Koszovó északi részén fekvő városban mintegy ötezren vonultak utcára, és azt követelték, hogy Koszovó szerbek lakta részei továbbra is tartozzanak Szerbia fennhatósága alá.
febr. 18
14:28
Több ezer szerb tüntetett Kosovska Mitrovicában (Kripto Akadémia)
Koszovói szerbek ezrei tüntettek hétfőn Kosovska Mitrovicában. A Koszovó északi részén fekvő városban mintegy ötezren vonultak utcára, és azt követelték, hogy Koszovó szerbek lakta részei továbbra is tartozzanak Szerbia fennhatósága alá. "Ez Szerbia" - kántálták a szerbek, akik "Segítség Oroszország" feliratú táblákat, valamint horogkeresztekkel elcsúfított amerikai zászlókat ábrázoló plakátokat…
febr. 18
14:48
Vatikán: szigorúbban a csodákkal (hvg.hu)
Új útmutatást tett közzé a boldoggá avatási eljárásokra vonatkozóan hétfőn a Vatikán. A Sanctorum Mater című dokumentum arra inti a püspököket, hogy legyenek szigorúbbak, amikor a procedúra elindításáról döntenek, vagy csodákat állapítanak meg.
febr. 18
14:54
Bush nem hivatalosan már elismerte Koszovót (hvg.hu)
George Bush amerikai elnök nem hivatalos formában, egy tévéinterjúban hétfőn már elismerte Koszovó függetlenségét.
febr. 18
14:56
Bush nem hivatalos formában elismerte Koszovó függetlenségét (Kripto Akadémia)
George Bush amerikai elnök nem hivatalos formában elismerte hétfőn Koszovó függetlenségét. "A koszovóiak immár függetlenek" - mondta az amerikai NBC televíziónak adott interjúban. Az afrikai körúton járó, jelenleg a tanzániai Arushában tartózkodó amerikai elnök egy tévényilatkozatban kijelentette: a maga részéről támogatta és támogatja Koszovó függetlenségét.
febr. 18
15:05
Több száz Földhöz hasonló bolygó lehet a Tejútrendszerben (Infostart)
Több száz, a Földhöz hasonló bolygó keringhet a Tejútrendszerben - állítják amerikai tudósok. A hipotézis felveti azt a lehetőséget, hogy máshol is kialakulhatott, vagy fenntartható lehet az élet. A kutatók lelkesen keresik azokat a bolygókat, amelyek az úgynevezett keresztzónában, azaz, a Földhöz hasonló távolságban vannak a napjuktól.
febr. 18
15:05
Felesleges volt az osztrák riogatás Schengen után (hvg.hu)
Az osztrák belügyminiszter megítélése szerint nem volt igazuk azoknak, akik a bűncselekmények megszaporodásával riogattak a schengeni határellenőrzés megszűnése után. Csökkent a bejelentett bűnesetek száma januárban az előző év hasonló időszakához képest.
febr. 18
15:07
Bush nem hivatalos formában elismerte Koszovó függetlenségét (Infostart)
George Bush amerikai elnök nem hivatalos formában elismerte hétfőn Koszovó függetlenségét. "A koszovóiak immár függetlenek" - mondta az amerikai NBC televíziónak adott interjúban.
febr. 18
15:23
Koszovó függetlensége élezi az orosz-amerikai viszonyt (Infostart)
Koszovó függetlenségi nyilatkozata tovább élezi a feszültséget Washington és Moszkva között. Míg az Egyesült Államok már 1999 óta a tartomány önállóságát pártfogolta, Oroszország - egyrészt befolyása helyreállítása miatt, másrészt a nacionalista szavazók megnyerésére - Szerbia pártjára állt. Elemzők szerint Washington és az EU is kockáztat, amikor egy jelentős ENSZ-tagállammal szembehelyezkedve…
febr. 18
15:23
Fedetlen arccal flörtölhetnek a muzulmán nők? (hvg.hu)
Meglepő kísérleti ruhadarabog mutattak be a bostoni SEAMLESS 2008 technológiai divatbemutatón. A Charming Burka segítségével a muzulmán nők végre felfedhetik arcukat séta közben - ehhez csak egy mobiltelefonra van szükség.
febr. 18
15:24
Türelmetlen új állam (Kripto Akadémia)
A függetlenségét kikiáltott Koszovó elismerését kéri más államoktól - mondta hétfőn, az új ország kormányának első ülésén Hashim Thaci miniszterelnök. A koszovói kormányfő közölte, hogy már több fővárosba elküldték a kérést: ismerjék el az új független és szuverén európai államot. "Arra számítunk, hogy ez az elismerés nagyon hamar meg fog történni" - mondta.
febr. 18
16:14
Elkeseredett szerbek tiltakoztak Koszovó négy városában (hvg.hu)
Szerbek ezrei tüntettek hétfőn Koszovó négy városában a volt dél-szerbiai tartomány függetlensége ellen.
febr. 18
16:41
Slota második a szlovák népszerűségi listán (hvg.hu)
Egy friss felmérés szerint a népszerűségi lista második helyén áll Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert vezetője, akinél csak koalíciós partnere, Robert Fico kormányfő népszerűbb.
febr. 18
17:16
Több az előrehaladott rák a biztosítás nélküliek esetében (Kripto Akadémia)
A biztosítás nélküliek vagy az állami egészségügyi programokkal segített szegények esetében jóval nagyobb az előrehaladott rák diagnosztizálásának esélye, mint a privát biztosítók ügyfeleinél az Egyesült Államokban - mutatták ki amerikai kutatók.
febr. 18
17:22
Markó szerint Koszovó nem tekinthető analógiának (Kripto Akadémia)
Koszovó nem tekinthető analógiának, de összehasonlítási alapnak igen - fejtette ki hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A politikus leszögezte: Koszovó függetlenné válása nem szolgál analógiaként, konkrét modellként más helyzetekre, mégis precedenst jelent abban, hogy az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek aktívan szerepet…
febr. 18
17:28
Nem változott a NATO koszovói felelőssége és képessége (Kripto Akadémia)
A koszovói függetlenség hét végi kinyilvánítása után is változatlan marad a NATO-nak az a felelőssége és képessége, hogy Koszovóban biztonságos környezetet garantáljon. A szövetség tagországait képviselő Észak-atlanti Tanács szögezte le ezt hétfőn a tagállamok állandó nagyköveteinek brüsszeli találkozója után kiadott állásfoglalásában. A NATO célja, hogy továbbra is segítse egy stabil,…
febr. 18
17:46
Az idősebb Bush John McCain elnökjelöltségét támogatja (Kripto Akadémia)
A jelenlegi amerikai elnök apja, George H. W. Bush volt elnök bejelentette hétfőn a texasi Houstonban: John McCain elnökjelöltségét támogatja a republikánus előválasztási küzdelemben. "McCainnél nincs felkészültebb jelölt az elnökségre" - jelentette ki az Egyesült Államok 41. elnöke. Mint hangsúlyozta, eljött az ideje annak, hogy széles konzervatív bázis alakuljon ki McCain mögött, hogy a…
febr. 18
17:49
Markó: Koszovó nem lehet Erdély-analógia (hvg.hu)
Koszovó nem tekinthető analógiának, de összehasonlítási alapnak igen - fejtette ki hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.
febr. 18
18:05
McDonalds-okra és követségekre hajtanak ma is Belgrádban (hvg.hu)
A Koszovó függetlenségét el nem ismerő huligáncsoport ma újra lecsapott egy belgrádi McDonalds-ra - olvasható a B92 weboldalán.
febr. 18
18:26
Robbanás egy texasi olajfinomítóban (hvg.hu)
Hatalmas robbanás történt hétfőn az Egyesült Államokban, egy texasi olajfinomítóban.
febr. 18
18:32
Nem egységes az EU Koszovó elismerésében (hvg.hu)
Koszovó függetlenségének elismerésére készülnek az Európai Unió nagy tagállamai Spanyolország kivételével, amint azt külügyminisztériumaik hétfőn bejelentették. Ciprus, Szlovákia, Románia és Bulgária úgy véli, a szeparatizmusnak szóló pozitív üzenet volna Koszovó elismerése.
febr. 18
18:43
Az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte Koszovót (hvg.hu)
Az Egyesült Államok hétfőn elismerte Koszovó függetlenségét, de kijelentette, Koszovó esete nem lehet precedens. Condoleeza Rice külügyminiszter közleménye egyben hangsúlyozza azt is, az USA továbbra is baráti viszonyt ápol Szerbiával.
febr. 18
18:43
Az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét (Infostart)
Az Egyesült Államok hétfőn elismerte Koszovó függetlenségét. A hivatalos amerikai elismerést Condoleezza Rice külügyminiszter közleményében jelentette be.
febr. 18
19:18
A panaszkodó dán a világ legboldogabb nemzete (Infostart)
Egy brit egyetem kutatói szerint Dánia a világ legboldogabb országa. Az eredmény annál is inkább meglepő, mert a dánok, másokhoz hasonlóan, szeretnek panaszkodni, eléggé zárkózottak, és az ott élő külföldiek szerint felsőbbrendűségi tudatuk van.

Keresés