2008. február 5. kedd

febr. 5
5:08
Minden, amit a Szuper Keddről tudni kell! (Infostart)
Magyar idő szerint szerda hajnalban derül ki, milyen eredménnyel végződött az Egyesült Államokban az úgynevezett Szuper Kedd, amikor az 50 tagállam majdnem felében, összesen 24 államban tartottak előválasztásokat.
febr. 5
5:11
A szuperkedd sem hoz döntést a demokrata versenyben? (Népszava)
Néhány hete még azt jósolták a szakértők, a mai szuperkedden biztosan kiderül, hogy ki lesz a demokraták és a republikánusok elnökjelöltje november hetedikén. A republikánusoknál John McCain lehet a biztos befutó, a demokratáknál azonban a két éllovas, Hillary Clinton és Barack Obama fej fej mellett halad, így nagy valószínűséggel elhúzódik a verseny, s még az sem kizárt, hogy csak az augusztusi,…
febr. 5
6:03
A Google megpróbálja késleltetni a Microsoft és a Yahoo frigyét (Infostart)
A Google internetes keresőcég aggódik, amiért a Microsoft fel akarja vásárolni riválisát, a Yahoo-t. Az internetes keresések terén messze első helyen álló Google szerint a fúzió azzal járhat, hogy a felhasználók nem férhetnek hozzá a másik cég által kezelt emailekhez és csevegő programokhoz.
febr. 5
6:14
"Akkor tudnak beilleszkedni, ha ismerik a szokásokat" (Infostart)
A brit szokások tiszteletben tartására felszólító útmutatókat kaphatnak a szigetországba érkező külföldi munkavállalók a jövőben. Egy miniszter javaslata szerint például értésükre kell adni, hogy ne köpködjenek és szemeteljenek. Hazel Blears kohéziós miniszter már korábban is botrányba keveredett, amikor az utcai italozással hozta összefüggésbe a bevándorlókat.
febr. 5
6:47
Szuperfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg (Infostart)
Az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem robbanással gyorsítja a lövedéket, hanem elektromágneses energiát használ.
febr. 5
7:16
Szabadlábra helyezték a kémkedés vádjával elítélt hongkongi tudósítót (Népszava)
Kínában szabadlábra helyezték Csing Cseongot (Ching Cheong), a Straits Times című szingapúri lap hongkongi tudósítóját, akit 2006-ban ítéltek kémkedésért öt évi szabadságvesztésre - közölte a hongkongi RTHK rádió internetes honlapján. Csing, akinek a családja rossz egészségi állapotára hivatkozva kérte az idő előtti szabadlábra helyezését, hétfőn hagyta el a börtönt, és várhatóan kedden érkezik…
febr. 5
7:37
Az Egyesült Államok elítéli az izraeli merényletet (Népszava)
Az Egyesült Államok helyi idő szerint hétfőn elítélte a palesztin öngyilkos merénylő által Dél-Izraelben végrehajtott támadást, és felszólította a palesztin vezetőket: fokozzák a terrorizmus elleni harcot. "Az Egyesült Államok határozottan elítéli a dimónai terrorcselekményt, amelyben egy izraeli állampolgár meghalt és többen megsebesültek" - áll Dana Perino fehér házi szóvivő közleményében.
febr. 5
7:42
Az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb szuperkeddet tartják ma - képek! (MaHu)
Az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb előválasztási szuperkeddet "tartják" február 5-én: a keleti parttól a nyugatiig összesen 24 szövetségi államban nyilvánítanak véleményt a választók az elnökjelölt-aspiránsokról.
febr. 5
7:44
Elmarad Tom Lantos washingtoni kitüntetése betegsége miatt (MaHu)
Elmarad Tom Lantos csütörtökre tervezett kitüntetése Washingtonban; az amerikai kongresszusi képviselő betegsége miatt nem tudja átvenni a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét - értesült az MTI hétfő este a családhoz közeli forrásból.
febr. 5
7:58
Sokkoló kép: kidobták a harmadikról a kétéves gyereket (Infostart)
Drámai pillanatnak lehettek szemtanúi a németországi Ludwigshafen lakói, amikor egy ház kigyulladt és a bent a harmadik emeleten rekedt szülők úgy döntöttek, hogy a tűzoltók tanácsát követve kidobják kétéves gyermeküket az ablakon - a biztonságba...
febr. 5
8:21
Amerikai delegáció utazik Budapestre a vízummentesség ügyében (Népszava)
Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén utazik Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.
febr. 5
8:26
Sherlock Homes létezett, Churchill nem (Népszava)
Inog a britek lába a valóság talaján: Winston Churchillről csaknem a negyedük azt hiszi, hogy pusztán kitalált személy, Sherlock Holmesról viszont 58 százalékuk úgy tudja, hogy valóban élt.
febr. 5
8:44
Előválasztások Amerikában: a republikánusoknál minden eldőlhet (HVG)
Az Egyesült Államokban valaha rendezett legnagyobb előválasztási szuperkeddet tartják február 5-én: a keleti parttól a nyugatiig összesen 24 szövetségi államban nyilvánítanak véleményt a választók az elnökjelölt-aspiránsokról.
febr. 5
8:52
Bűnösök gyűlése (Kitekintő)
A klímaváltozásról tanácskoztak a héten a legnagyobb környezetszennyező országok Hawaiion. A kezdeményezés nagy tapsot kapott a nemzetközi sajtóban, ám a várakozások ellenére most sem született konkrét terv a fő bűnösök kibocsátásának mérséklésére.
febr. 5
8:57
Gyerekek haltak meg a hideg idő miatt Afganisztánban (MaHu)
Harmincheten haltak meg hétfőn Afganisztán középső részén a csikorgó hidegben és a nagy hóban, az áldozatok zöme gyerek - közölte egy tartományi kormányzó.
febr. 5
9:05
Távolléte miatt sorolták hátrébb Drogbát? (HVG)
Azért nem Didier Drogba kapta az elmúlt év legjobb afrikai labdarúgójának járó díjat, mert nem ment el a múlt pénteki gálára, legalábbis ezt állítják az elefántcsontparti válogatott illetékesei.
febr. 5
9:29
Amerikai delegáció utazik Budapestre a vízummentesség ügyében (MaHu)
Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén utazik Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.
febr. 5
9:54
Valamit tenni kell a politikusnak! (Népszava)
Vészes iramban halnak ki az ausztrál kontinens bennszülött nyelvei - figyelmeztettek az ország elhivatott hagyományőrzői. A kampányolók szerint "komplett őrültség", ha a politikusok nem veszik fel a harcot az eltűnőben lévő nyelvek megőrzéséért, hiszen azok az ország kulturális hagyományainak roppant fontos részei.
febr. 5
9:57
Bíróság előtt a Vörös Khmer volt vezetője (orientpress)
Bíróság előtt áll a kambodzsai Vörös Khmer legöregebb még élő tagja. Nuon Chea a Demokratikus Kambodzsa Kommunista Pártjának helyettes főtitkára volt.
febr. 5
9:59
A NATO-főtitkár Vilniusra összpontosítana (Népszava)
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint abba kellene már hagyni a nyilvános számháborúzást az Afganisztánban szükséges további szövetséges katonák létszámát illetően, és az érdemi vitát a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő, vilniusi nem hivatalos ülésén, zárt ajtók mögött kellene lefolytatni.
febr. 5
10:07
Nem lesz több Philips nevű LCD-tévé? (Napi)
febr. 5
10:16
Egyre élesebb a vita Németországban az afganisztáni szerepvállalásról (Népszava)
Egyre élesebb a vita Németországban a jövőbeni afganisztáni katonai szerepvállalásról. Kedden a német hadsereg, a Bundeswehr korábbi tábornoka, a NATO katonai bizottságának volt elnöke sürgette, hogy Németország küldjön katonákat a közép-ázsiai ország déli részébe is, ahol felerősödött a tálib ellenállás. "A terheket, a kockázatokat és a felelősséget egyformán kell elosztani a tagállamok között" -…
febr. 5
10:18
Egyre drámaibb a helyzet Kenyában (Infostart)
Kenyában a Vöröskereszt legfrissebb adatai szerint már meghaladja az ezret a december óta tartó etnikai zavargások halálos áldozatainak száma. A szervezet azt is közölte: az erőszakcselekmények miatt több mint 300 ezer ember hagyta el otthonát.
febr. 5
10:29
Uniós kontroll a szupermarketek felett? (orientpress)
Hegyi Gyula szocialista EP képviselő az Európai Parlament négy másik tagjával együtt azt kezdeményezte, hogy az Európai Unió vizsgálja meg a szupermarketek tevékenységét, s amennyiben az sérti az uniós kereskedelmi törvényeket, közösségi szinten szabályozza az áruházláncok jogait és kötelességeit.
febr. 5
10:29
Milliók tüntettek világszerte a gerillaszervezet ellen (Kitekintő)
Egy internetes közösségi portálon indult felhívás nyomán milliónyian fejezték ki elutasításukat a baloldali terrorista szervezettel szemben.
febr. 5
10:35
Nagy kiárusítás lehet a Hitachi LCD-tévéiből (Napi)
febr. 5
10:43
Tom Lantos állapotától függ, utazik-e Gyurcsány Amerikába (HVG)
A miniszterelnökhöz közeli források szerint a Lantos-családdal konzultálva döntenek Gyurcsány washingtoni utazásáról.
febr. 5
10:49
Ankara vizsgálatot követel a hétvégi németországi tűzeset miatt (HVG)
Törökország követelte kedden, hogy a német hatóságok vizsgálják ki azt a hétvégi németországi tűzesetet, amelyben kilenc török vesztette életét.
febr. 5
10:49
Csádiak ezrei menekültek Kamerunba a harcok elől (Népszava)
Tizenöt-húszezer csádi keresett menedéket a szomszédos Kamerunban az elmúlt napokban, a csádi főváros térségében dúló harcok elől menekülve - közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Az elnök hatalmának megdöntésére törő lázadók a hétvégén rövid időre be is nyomultak N,Djamenába.
febr. 5
10:54
Amerikai delegáció jön Budapestre a vízummentesség ügyében (HVG)
Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén jön Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.
febr. 5
11:02
Van remény a tűzszünetre Csádban (Infostart)
Csádban elvi beleegyezésüket adták egy azonnali tűzszünethez a lázadók. Az ország elnökével szemben álló szövetség szóvivője közölte: az afrikai országban állomásozó francia csapatok közvetlenül beavatkoztak a konfliktusba.
febr. 5
11:08
Nicolas Sarkozy Bukarestben (Kitekintő)
Az uniós reformszerződés ratifikálása előtt a francia elnök is felszólalt a román parlamentben.
febr. 5
11:10
Botrányos vadászati vita két román minisztérium között (HVG)
Vitába keveredett a román mezőgazdasági minisztérium Korodi Attila környezetvédelmi miniszterrel, miután utóbbi - egy EU-s figyelmeztetésre és az idevágó jogszabályokra hivatkozva - teljesen kitiltaná a vadászokat a Duna-deltából.
febr. 5
11:51
Személyre szabott Adidas-cipők (Napi)
febr. 5
11:54
Uniós vizsgálat a szupermarketek tevékenységével kapcsolatban (HVG)
Európai bizottsági vizsgálatnak kell indulnia a nagyáruházláncok tevékenységéről, miután az Európai Parlament képviselői kellő számú aláírást gyűjtöttek össze a témában - jelentette be közleményben a téma egyik kezdeményezője, Hegyi Gyula (MSZP).
febr. 5
12:00
Szándékosan tettek mérget ismeretlenek számos japán ember ételébe (Népszava)
Nagyon valószínű, hogy szándékosan juttattak mérget ismeretlenek abba a Kínából importált mirelit élelmiszerbe, amely számos ember megbetegedését okozta Japánban. Maszuzoe Joicsi japán egészségügyi miniszter jelentette be kedden: közvetett bizonyítékok alapján arra a megállapításra jutottak a rejtélyes mérgezéseket kivizsgáló élelmiszerbiztonsági és egészségügyi hatóságok, hogy nagy…
febr. 5
12:01
A cseh kormány is belebukhat az elnökválasztásba (Infostart)
Elemzők szerint szoros eredmény várható a cseh államfőválasztás első fordulójában: a jelenlegi elnöknek, Václav Klausnak komoly ellenfele lesz az Egyesült Államokban élő Jan Svejnar személyében.
febr. 5
12:01
Vajdasági megállapodás, koszovói függetlenség - Tadics nyert (Kitekintő)
A mérsékeltebb, a magyar törekvéseket is támogató jelölt nyerte a szerbiai elnökválasztást. Pásztor István Magyar Koalíció nevében már hétfő délelőtt együttműködési megállapodást írt alá a Demokrata Párttal.
febr. 5
12:11
Itt a Vista javítócsomag (Napi)
febr. 5
12:15
Tadic megválasztásával a szerbek megszavazták Koszovó önállóságát (Népszava)
Boris Tadic megválasztásával a szerbek átléptek történelmi érzelmeiken, s gyakorlatilag megszavazták Koszovó önállóságát - véli a Lidové Noviny című konzervatív napilap keddi szerkesztőségi kommentárjában.
febr. 5
12:17
Vallások útmutatás nélkül (Népszava)
A malajziai keresztények legátfogóbb országos szervezete tiltakozott kedden az ellen, hogy a vámhatóságok elkobozzák az országba belépő keresztényektől bibliáikat. Az ország három fő keresztény csoportját tömörítő Malajziai Keresztény Szövetség felszólamlásának az az előzménye, hogy malajziai állampolgárságú keresztények panaszkodtak minapi médianyilatkozataikban: repülőtéri vámtisztviselők…
febr. 5
12:39
ENSZ: támogatás Csád kormányának (orientpress)
Az ENSZ felhatalmazta tagországait, hogy álljanak a csádi kormány mellé a lázadók elleni összetűzésekben. A felkelők mindeközben bejelentették: elvben beleegyezésüket adják egy azonnali tűzszünethez. Franciaország közbelépése még késik.
febr. 5
12:49
Május 18-án lesz Olaszországban a népszavazás (Infostart)
Olaszországban május 18-án népszavazást rendeznek a választójogi törvény reformjáról. Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Romano Prodi miniszterelnök január végén benyújtotta lemondását.
febr. 5
12:55
Huszonnégy tagállam harcban áll (Kitekintő)
Elérkezett az elnökjelölő küzdelem csúcspontja Amerikában. De vajon mit hozhat egy kedd, mégha "szuper" is?
febr. 5
13:09
Elhunyt Stefan Meller (HVG)
Lengyelország volt külügyminisztere 65 éves volt.
febr. 5
13:10
Baden-Württemberg miniszterelnöke két napra érkezik Budapestre (Népszava)
A politikai és gazdasági kapcsolatok további erősítésének szándékával tesz látogatást Magyarországon a német Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke.
febr. 5
13:19
A szerb kormányfő kirohanása az EU ellen (HVG)
Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök kedden élesen kikelt az EU által Szerbiának felajánlott politikai megállapodás ellen, és a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában a parlament azonnali összehívását, Koszovóról és az EU koszovói szerepvállalásáról szóló határozat meghozatalát követelte.
febr. 5
13:21
Franciaország katonákat küld Csádba? (Népszava)
Ha szükséges, kész katonai műveletet indítani a csádi lázadók ellen Franciaország - jelentette ki kedden Nicolas Sarkozy.
febr. 5
13:40
Megvan a Northern Rock vevője? (Napi)
febr. 5
13:46
Franciaország kész beavatkozni Csádban (HVG)
Ha szükséges, kész katonai műveletet indítani a csádi lázadók ellen Franciaország - jelentette ki kedden Nicolas Sarkozy.

Keresés