2008. február 17. vasárnap

febr. 17
7:48
Új állam Európában (Népszava)
Vasárnap várhatólag függetlenné nyilvánítja magát a mostanáig névleg Szerbiához tartozó, túlnyomórészt albánok lakta tartomány, Koszovó. Előreláthatólag a pristinai parlament délutánra összehívott rendkívüli ülésén jelentik be, hogy a terület elszakad Szerbiától.
febr. 17
9:08
Kosovo várhatóan kikiáltja függetlenségét (MaHu)
Vasárnap várhatólag függetlenné nyilvánítja magát a mostanáig névleg Szerbiához tartozó, túlnyomórészt albánok lakta tartomány, Kosovo. Előreláthatólag a pristinai parlament délutánra összehívott rendkívüli ülésén jelentik be, hogy a terület elszakad Szerbiától.
febr. 17
9:46
Tiltott vallásoktatás egy indiai államban (orientpress)
Betiltja az iskolai vallásoktatást sz indiai Kerala államban a kormány, és helyette erkölcstudományi órákat ajánl.
febr. 17
9:52
Merénylet a kutyaviadalon - legalább 80 halott (Infostart)
Legkevesebb 80-an haltak meg a vasárnapi kandahári robbanásban egy név nélkül nyilatkozó rendőr szerint. A helyszínen tartózkodó rendőrök, polgári személyek közölték, hogy merénylet történt, de egyelőre nem tudni, hogy azt kamikáze hajtotta-e végre.
febr. 17
10:20
Tüntetőket választott szét a rendőrség Drezdában (MaHu)
A drezdai rendőrség szombat este megakadályozta, hogy jobb- és baloldali tüntetők összecsapjanak a belvárosban. A rendfenntartó erők több személyt átmenetileg őrizetbe vettek, egyebek között azért, mert tiltott, másnak esetleg sérülést okozó tárgyakat tartottak maguknál.
febr. 17
10:36
Az al-Kaida ellen harcoló irakiakat lőttek le az amerikaiak (HVG)
Az amerikai erők elismerték vasárnap, hogy az al-Kaida terrorhálózat ellen harcoló irakiakat lőttek le az előző nap, tévedésből. Az incidens hatására a koalíciós erőkkel szövetséges alakulatokból távozott több mint száz ember.
febr. 17
10:52
Páratlan méreteket öltött az adócsalási botrány Németországban (Infostart)
Páratlan méreteket öltött az adócsalási botrány Németországban. Közvetlenül az után, hogy lemondani kényszerült az 1 millió eurós adócsalással vádolt Klaus Zumwinkel, a német posta elnöke, vasárnapra ismertté vált: a szövetségi hírszerzés (BND) még az elmúlt évben 5 millió eurót fizetett egy titkos liechtensteini informátornak, aki németekre vonatkozó bankszámlaadatokat adott át a hatóságoknak.
febr. 17
11:03
Génmódosítási vita előtt az uniós agrárminiszterek (HVG)
Génmódosított mezőgazdasági termékek forgalmazásának engedélyezéséről szavaznak hétfőn az Európai Unió tagországainak agrárminiszterei, de a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan várhatóan döntésképtelen marad a tanács.
febr. 17
11:29
"Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket" (Infostart)
Koszovó vasárnap kikiáltja függetlenségét - erősítette meg Hashim Thaci miniszterelnök, aki szerint elvégezték az összes előkészületet. Fatmir Sejdiu koszovói elnök pedig biztos abban, hogy a független Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket, még akkor is, ha nem lehet kizárni, hogy Szerbia megtorlásul zavargásokat szít és blokád alá vonja a területet.
febr. 17
11:35
Sejdiu: Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket (HVG)
A koszovói elnök biztos abban, hogy a független Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket, még akkor is, ha nem lehet kizárni, hogy Szerbia megtorlásul zavargásokat szít és blokád alá vonja a területet.
febr. 17
12:08
Kosovo átvészeli a kezdeti nehézségeket (MaHu)
A kosovói elnök biztos abban, hogy a független Kosovo át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket, még akkor is, ha nem lehet kizárni, hogy Szerbia megtorlásul zavargásokat szít és blokád alá vonja a területet.
febr. 17
12:19
Bush ellenőrzött függetlenséget akar Kosovóban (MaHu)
Az Egyesült Államok a nemzetközi ellenőrzés alatt megvalósuló koszovói függetlenséget támogatja - jelentette ki vasárnap Dar Es Salaamban George Bush amerikai elnök. Arról nem beszélt, elismeri-e országa az új államot.
febr. 17
12:19
Ma kikáltják Koszovó függetlenségét (Népszava)
Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap Pristinában közölte, hogy a nap folyamán kikiáltják Koszovó függetlenségét. A tényt a helyi sajtó már korábban megírta, de a kormányfő sajtóértekezletén hangzott el róla az első hivatalos bejelentés.
febr. 17
12:36
Bush Koszovóról: nemzetközi ellenőrzés mellett támogatja a függetlenséget (Infostart)
Az Egyesült Államok a nemzetközi ellenőrzés alatt megvalósuló koszovói függetlenséget támogatja - jelentette ki vasárnap Dar Es Salaamban George Bush amerikai elnök.
febr. 17
12:36
Iránban megnyílt az első olajtermék tőzsde (HVG)
Iránban vasárnap megnyílt az az ország első, olajtermékek kereskedésével foglalkozó tőzsdéje, amit a Perzsa (Arab)-öbölben található Kish-szigeti szabadkereskedelmi övezetben hoztak létre, ahol mintegy 100 iráni és külföldi cég működik.
febr. 17
13:15
Büntetőeljárás a Beszlán hangja bizottság néhány tagja ellen (HVG)
Büntetőeljárást indítottak a Beszlán hangja elnevezésű társadalmi szervezet néhány tagja ellen verekedés, valamint hatósági személy megsértése és bántalmazása vádjával.
febr. 17
13:42
Hivatalosan is kikiáltották Koszovó függetlenségét (HVG)
Hivatalosan bejelentették Koszovó függetlenségének vasárnapi kikiáltását. A koszovói albán sajtó a tényt már korábban megírta, de az első hivatalos megerősítés Thacitól vasárnapi sajtóértekezletén hangzott el.
febr. 17
14:16
Interneten követhető a román légszennyezettség alakulása (orientpress)
A román környezetvédelmi minisztérium és az Országos Környezetvédelmi Ügynökség 14 millió eurót fektetett A Romániában működő légszennyezés-mérő hálózatba. Jelenleg már keleti szomszédunk 37 megyéjében létezik ilyen berendezés, szám szerint 117, sőt egész Európa egyik legmodernebb és legkomplexebb hálózata ez.
febr. 17
14:16
Koszovó már javában ünnepel (Népszava)
A Koszovó gyöngyszemeként is emlegetett Prizrenben már vasárnap délelőtt elkezdődött a dél-szerbiai tartomány függetlenségének ünneplése. A több száz éves török házairól, egységes belső városképéről, pazar dzsámijairól híres 50-60 ezres város önkormányzata kezdte a sort egy fogadással, amelyen 150 kilós tortából falatozhattak a meghívottak. A város főterén, a Sadrvanon már szombaton felállították…
febr. 17
14:28
Újabb zavargások Koppenhágában: felgyújtottak egy iskolát (Infostart)
Alábbhagytak ugyan, de nem szűntek meg szombat éjjelre Dániában a szűk egy hete kezdődött zavargások; Koppenhágában gyújtogatás miatt részben leégett egy iskolaépület.
febr. 17
15:32
Merénylet a merénylő ellen (168 Óra Online)
Az elmúlt napokban a Közel-Kelet ismét egy lépéssel közelebb került a regionális háborúhoz. Damaszkusz belvárosában pokolgép végzett a Hezbollah katonai parancsnokával. [Dátum: 2008. 02. 17. 00:00]
febr. 17
15:36
Kosovó gyöngyszeme már javában ünnepel, a papság fegyverbe hív (MaHu)
A Kosovó gyöngyszemeként is emlegetett Prizrenben már vasárnap délelőtt elkezdődött a dél-szerbiai tartomány függetlenségének ünneplése. A több száz éves török házairól, egységes belső városképéről, pazar dzsámijairól híres 50-60 ezres város önkormányzata kezdte a sort egy fogadással, amelyen 150 kilós tortából falatozhattak a meghívottak.
febr. 17
15:41
A koszovói ortodox püspök fegyverbe szólítja Szerbiát (HVG)
Fegyverbe szólította Szerbiát Koszovó elszakadása ellen vasárnap Artemije raska-prizreni püspök, a koszovó szerb ortodox egyház vezetője.
febr. 17
15:49
Megölték a hosszúnyakúak vezérét (Kitekintő)
Mianmar és Thaiföld határán él a karen népcsoport, amely 1949 óta küzd függetlensé géért. Megölték vezetőjüket. A mianmari junta vagy a belső ellenzék tette?
febr. 17
15:58
Samardzic: a szerb állam Koszovóban marad (HVG)
A szerb állam Koszovóban marad, hogy lehetővé tegye a normális életet a szerb és a Szerbiához lojális polgároknak - jelentette ki vasárnap a Kosovska Mitrovicában tartózkodó Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter.
febr. 17
16:02
A koszovói ortodox püspök fegyverbe szólítja Szerbiát (Infostart)
Fegyverbe szólította Szerbiát Koszovó elszakadása ellen vasárnap Artemije raska-prizreni püspök, a koszovó szerb ortodox egyház vezetője.
febr. 17
16:03
Thaci: "Koszovó a mai naptól független és szabad" (HVG)
"Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén. Szerbia szerint egyoldalú volt a függetlenség kikiáltása, szakértők úgy vélik, Koszovó csak középtávon állhat meg a saját lábán.
febr. 17
16:08
Thaci: "Koszovó a mai naptól független és szabad" (Infostart)
"Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén, amelyen közfelkiáltással kinyilvánították az állam függetlenségét. Szerbia és Oroszország elítélte a függetlenség kikiáltását, és utóbbi az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, de a testület vasárnapi rendkívüli ülésén a patthelyzetben…
febr. 17
16:14
A koszovói parlamentben ismertetik a függetlenségi nyilatkozatot (HVG)
A függetlenségi nyilatkozat elfogadását javasolta Hashim Thaci miniszterelnök vasárnap a koszovói parlamentnek.
febr. 17
16:18
"Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" (Népszava)
"Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" - jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén. "Soha nem szűntünk meg hinni abban az álomban, hogy egy napon a világ szabad nemzeteinek sorába kerülünk, és a mai napon ezt megtesszük". Az új állam demokratikus, többnemzetiségű lesz - fűzte hozzá.
febr. 17
16:19
Ezer brit katona készül a Balkánra megakadályozni az etnikai tisztogatást (Infostart)
Nagy-Britannia ezer katonát küld a Balkánra, kimerítve ezzel összes tartalékait. Az egység azonnal küldését azért határozták el, mert London attól fél, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása etnikai tisztogatáshoz vezethet.
febr. 17
16:21
Egészségügy: Vita a tengerentúlon és itthon (Kitekintő)
Hazánkhoz hasonlóan az USA-ban is folyik a vita az egészségbiztosítás reformjáról: magánbiztosítók és állami szerepvállalás.
febr. 17
16:24
Koszovó kikiáltotta függetlenségét (Népszava)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától.
febr. 17
16:29
Koszovó teljes EU-tagságra törekszik (Népszava)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától. Koszovó mostantól "független, szuverén és demokratikus állam" - mondta Jakup Krasniqi házelnök, miután a törvényhozás 109 képviselője ellenszavazat nélkül elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot. Bejelentését tapsvihar fogadta a pristinai törvényhozásban. A szerb kisebbség 11 fős…
febr. 17
16:31
RMDSZ: szükségszerű következmény Koszovó függetlensége (HVG)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Koszovó függetlenségének kikiáltását a Kelet-Közép-Európában és a Nyugat-Balkánon az elmúlt másfél évtizedben végbement átrendeződés szükségszerű következményének tartja - olvasható a szövetség vasárnapi közleményében.
febr. 17
16:38
Koszovó függetlensége példértékű lehet (HVG)
A pristinai parlament vasárnap bejelentette Koszovó elszakadását Szerbiától. A legnagyobb nyugati hatalmak támogatják a túlnyomórészt albánok lakta tartomány függetlenné válását, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az eset nem szolgálhat irányadó példaként más, elszakadásra törekvő területek számára.
febr. 17
16:54
Kosovo kikiáltotta függetlenségét (MaHu)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Kosovo függetlenségét Szerbiától. Fatmir Sejdiu elnök, Hashim Thaci miniszterelnök és Jakup Krasniqi házelnök ezután aláírták a "független és demokratikus állam" megalakulásáról szóló nyilatkozatot.
febr. 17
17:01
Elemzők: Koszovó teljes függetlensége még hosszú folyamat (Népszava)
Csak közép távon állhat majd meg a lábán a függetlenségét vasárnap kikiáltó Koszovó, az új állam politikailag, gazdaságilag és rendészetileg is nemzetközi segítségre szorul majd a következő években - mondták szakértők a volt szerbiai tagköztársaságról.
febr. 17
17:24
Katonai kísérletre használják a kémműhold lelövését? (Infostart)
Moszkva szerint az Egyesült Államok a Földre zuhanó műhold szétlövésének ürügyén műholdelhárító rakétát akar kipróbálni. Washington a múlt héten jelentette be, hogy a becsapódás elkerülése érdekében megsemmisíti a tönkrement és lezuhant kémműholdat.
febr. 17
17:27
Koszovó független ország (Kitekintő)
A pristinai parlament vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította Koszovó függetlenségét Szerbiától.
febr. 17
17:43
A koszovói függetlenség visszhangja (HVG)
A német külügyminiszter "nyugalomra és önmérsékletre" intett minden érintett felet azután, hogy a koszovói parlament vasárnap kinyilvánította a zömmel albánok lakta dél-szerbiai tartomány függetlenségét. Hogyan reagált a többi ország?
febr. 17
18:00
Koszovó: a NATO önmérsékletre, az EU nyugalomra int (HVG)
Az Európai Unió nyugalomra intette a balkáni térséget, miután Koszovó vasárnap kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. NATO továbbra is gondoskodik Koszovó biztonságáról - közölte vasárnap az észak-atlanti szövetség.
febr. 17
18:11
Olcsóbbak lesznek az európai repülőjegyek? (HVG)
A közeljövőben stabilak maradnak a repülőjegy árak, sőt akár csökkenhetnek is a turistautakra szakosodott német Condor légitársaság ügyvezető igazgatója szerint.
febr. 17
18:22
Romániában interneten is követhető a levegőszennyezettség alakulása (HVG)
Romániában most már interneten is követhető a levegő szennyezettségének alakulása - jelentette be a hétvégén Marosvásárhelyen Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter.
febr. 17
18:55
Pakisztáni kampány: vértócsák és zavargások (Kitekintő)
Egy öngyilkos merénylő 37 emberrel végzett és legalább 90-et megsebesített a pakisztáni Paracsinar városában.
febr. 17
19:46
Kézigránátokat dobtak ENSZ- és EU-épületekre Kosovska Mitrovicában (Népszava)
Kézigránátokat hajítottak európai uniós és ENSZ-épületekre vasárnap, Koszovó függetlenségének kikiáltása után a jelentős szerb lakossággal rendelkező Kosovska Mitrovicában. Egy nyugati forrás az egyik támadásról elmondta, hogy az nem okozott jelentős kárt. A város északi részén él az albán többségű Koszovóban a legnagyobb, egy településen lakó szerb közösség.
febr. 17
19:57
Új elnöke lesz Ciprusnak (Infostart)
A ciprusi görögök leváltották Tászosz Papadopulosz államfőt az elnökválasztás első fordulójában.
febr. 17
20:21
Videó: kövekkel dobálták meg az Egyesült Államok nagykövetségét (HVG)
Feldühödött szerbek kövekkel dobálták meg vasárnap az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségét, tiltakozásul Koszovó függetlenségének amerikai támogatása ellen.
febr. 17
20:32
Kézigránát robbant egy ENSZ-épületnél Koszovszka Mitrovicában (HVG)
Kézigránátokat hajítottak egy európai uniós és egy ENSZ-épületre vasárnap, néhány órával Koszovó függetlenségének kikiáltása után a jelentős szerb lakossággal rendelkező Koszovszka Mitrovicában.
febr. 17
20:37
Létrejött a független Kosovo - az események összefoglalója (MaHu)
Kosovo, a volt dél-szerbiai tartomány vasárnaptól önálló állam - a pristinai parlament rendkívüli ülésén közfelkiáltással kinyilvánította függetlenségét. A törvényhozás 109 albán tagja egységesen döntött, a 11 szerb képviselő közül egy sem volt jelen az ülésen.

Keresés