2008. február 20. szerda

febr. 20
6:51
Ismét elhangzott a jelszó: Mindenki hozzon magával még egy embert! (Infostart)
Magabiztosan nyert a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig John McCain szenátor az amerikai előválasztási fordulóban Wisconsin államban. A CNN adatai szerint Obama Hillary Clintonnal szemben 57-42, McCain pedig Mike Huckabee-vel szemben 54-38 arányú győzelmet aratott.
febr. 20
7:25
Megszülettek az első koszovói törvények (MaHu)
A koszovói parlament kedden elfogadta az alig két napja született új európai állam első tíz törvényét, amelyek közül az egyik a külügyminisztérium létrehozásáról rendelkezik.
febr. 20
8:24
Az Amnesty amnesztiát sürget Kubában (HVG)
Fidel Castro visszavonulását az emberi jogok garantálásához szükséges reformok bevezetésére kell felhasználnia az új kubai vezetésnek - áll az Amnesty International kedden Londonban kiadott nyilatkozatában, amely felszólítja a kubai hatóságokat a meggyőződésükért bebörtönzöttek feltétel nélküli szabadon engedésére.
febr. 20
8:30
Bajnokok Ligája: megkéseltek egy madridi drukkert Rómában (HVG)
Megkéseltek egy madridi futballszurkolót az olasz fővárosban az AS Roma-Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt.
febr. 20
8:30
Súlyos leírások a BNP-nél (Napi)
febr. 20
8:36
Kivonták az albán nemzetiségű rendőröket Észak-Koszovóból (HVG)
Kivonták az összes albán nemzetiségű rendőrt kedden Koszovó északi, többségében szerbek lakta területéről. A koszovói rendőrség szóvivője kedd este Pristinában azt mondta, biztonsági okokból volt szükség az albán egyenruhások visszarendelésére.
febr. 20
8:38
Hegynek ütközött egy beteget szállító helikopter Dél-Koreában (HVG)
Hegyoldalnak ütközött kedd éjjel Dél-Koreában a hadsereg egyik helikoptere; a balesetben a légi jármű mind a hét utasa életét vesztette - közölte a katonaság egyik alezredese.
febr. 20
8:49
Új államfőt és főparancsnokot választ február 24-én a kubai nemzetgyűlés (Népszava)
Elkövetkezett Fidel Castro lassú búcsúzásának újabb állomása: a Comandante a kubai vezetés hivatalos szócsövének tekintett pártlapban, a Granmában keddre virradóra közzétett bejelentése szerint véglegesen lemond az államfői tisztségről. Kuba 81 éves elnöke 2006. július 31-én jelentette be, hogy egészségi okokból ideiglenesen átruházza az államfői feladatokat öccsére, a 76 éves Raúl Castróra. A…
febr. 20
8:52
Obama és McCain magabiztosan nyert Wisconsinban - videó (MaHu)
Magabiztosan nyert a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig John McCain szenátor a keddi amerikai előválasztási fordulóban Wisconsin államban.
febr. 20
8:53
Egy kommunista vezér csendes eltűnése (Kitekintő)
Fidel Castro kedden bejelentette lemondását a kubai elnöki posztról, amely hír már többször felrebbent korábban a vezér betegsége miatt.
febr. 20
8:57
Szerzs Szargszján lett az új örmény államfő (HVG)
Szerzs Szargszján kormányfő nyerte meg az örményországi elnökválasztást a hivatalos eredmények szerint - jelentette be szerdán az országos választási bizottság a szavazatok teljes feldolgozottsága alapján.
febr. 20
8:59
Obama és McCain magabiztosan nyert Wisconsinban (HVG)
Magabiztosan nyert a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig John McCain szenátor a keddi amerikai előválasztási fordulóban Wisconsin államban. A CNN adatai szerint Obama Hillary Clintonnal szemben 57-42, McCain pedig Mike Huckabee-vel szemben 54-38 arányú győzelmet aratott az adatok 72 százalékos feldolgozottsága mellett.
febr. 20
9:14
Nem történt előrelépés az újabb izraeli-palesztin csúcstalálkozón (HVG)
Nem járt kézzelfogható eredménnyel Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök újabb, kedd esti jeruzsálemi találkozója.
febr. 20
10:03
Erős földrengés volt Indonézia nyugati részén (Infostart)
A Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű földrengés rázta meg Indonézia nyugati részét, a térségben szökőárriadót rendeltek el.
febr. 20
10:14
NATO-egységek őrzik Koszovó határait (orientpress)
NATO-katonák zárták le Koszovó északi határait, miután a hétvégi függetlenségi nyilatkozat miatt protestáló szerbek két átkelőt is felgyújtottak.
febr. 20
10:25
Transznyisztria máris függetlenedne (Kitekintő)
Koszovó sikerétől felbátrodva, Transznyisztria az Egyesült Nemzetek Szövetségétől készül függetlenségének elismerését kérni.
febr. 20
10:25
A britek külön adót szednének a bevándorlóktól (Infostart)
A brit kormány azt tervezi, hogy az országba belépő emigránsokkal egy speciális adót fizettet, hogy ebből fedezze az általuk használt egészségügyi ellátást és oktatást.
febr. 20
10:46
Jó eredmény a HP-nél (Napi)
febr. 20
10:47
Németország elismerte Koszovót (Infostart)
Németország új, független államként elismerte Koszovót. A döntést a berlini kormány hozta meg.
febr. 20
11:08
Obama magabiztosan nyert Wisconsinban és Hawaiin is - videó (MaHu)
Magabiztosan nyert a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig John McCain szenátor a keddi amerikai előválasztási fordulóban Wisconsin államban. Barack Obama nyerte meg a hawaii fordulót is Hillary Clintonnal szemben.
febr. 20
11:29
Elismerte Koszovó függetlenségét Németország is (HVG)
Németország új, független államként elismerte Koszovót - erről döntött szerdai ülésén a berlini kormány. A diplomáciai forgatókönyv szerint az elismerésről Horst Köhler államfő hivatalos jegyzékben tájékoztatja koszovói partnerét, Fatmir Sejdiut. A jegyzéket haladéktalanul továbbítják Pristinának.
febr. 20
11:34
Iskoláskorú gyilkosokat vettek őrizetbe Moszkvában (HVG)
Négy iskolást vettek őrizetbe Moszkva mellett: azzal gyanúsítják őket, hogy több gyilkosságot is elkövettek a fővárosban és környékén.
febr. 20
11:40
Medve kilövések lesznek Szlovákiában? (Kitekintő)
Szlovákia már nem képes úrrá lenni az országban élő sok barnamedve fölött. "Túlságosan sokan vannak az ország nagyságához képest".
febr. 20
12:02
Puszifón és távtapi szerelmes mobilosoknak (Napi)
febr. 20
12:18
Tekintélyes berlini ügyvédek perbe fogták a német államot (HVG)
Tekintélyes ügyvédek perbe fogták a német államot az elmúlt héten kirobbant adócsalási ügyben tanúsított magatartásáért - vált ismertté szerdán Berlinben.
febr. 20
12:18
Földrengés rázta meg Indonéziát (orientpress)
Erős földrengést észleltek Indonézia nyugati részén – közölte az Egyesült Államok Földtani Inzézete.
febr. 20
12:23
Erős földrengés Szumátrán, szökőártól tartanak (HVG)
Erős földrengés rázta meg szerdán Indonézia nyugati részét, a nemzetközi ügynökségek szökőár veszélyére figyelmeztettek. Legkevesebb hárman meghaltak.
febr. 20
12:34
Ahmadinezsád: "a nagyhatalmak létrehoztak egy mocskos kis baktériumot" (HVG)
Irán elszántsága nagyobb atomprogramja folytatására, mint amekkora erejük a nyugati hatalmaknak van eltéríteni a perzsa államot ettől a szándékától - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.
febr. 20
12:40
Éveken belül lesz térerő a Holdon (HVG)
Holdra telepített mobilhálózatot tervez a NASA és a BNSC brit űrközpont. Ha a projektet elfogadják, a 2020 után építendő holdbázis lakói teljes térerőt élvezhetnek és gyakorlatilag csak egy hívásnyi vagy SMS-nyi távolságban lesznek a Földtől.
febr. 20
13:07
Véget ért az örmény elnökválasztás (orientpress)
Szerzs Szarkiszján miniszterelnök győzelmével ért véget az örményországi elnökválasztás – a vetélytárs, Ter-Petroszján hívei csalást emlegetnek.
febr. 20
13:29
A szerbek tiltakoznak a koszovói határ lezárása miatt (HVG)
Még szerda délelőtt is le volt zárva az a két koszovói határátkelő, amelyet egy nappal korábban a volt dél-szerbiai tartomány függetlensége ellen tiltakozó szerbek felégettek. A határzár máris ellátási gondokat okozott a térségben.
febr. 20
13:29
Újabb Obama siker - ki lesz a befutó? (Kitekintő)
Tegnap Wisconsinban és Hawaiin is győzött Obama. Clinton a Szuperkedd óta nem nyert semmit, és helyzete egyre kilátástalanabb.
febr. 20
13:39
Kennedy Űrközpont: az amerikai űrkutatás bölcsője (HVG)
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, a floridai Kennedy Űrközpontban ringatta a kozmosz kutatásának bölcsőjét az első műholdaktól, s a közelgő Mars-misszióra is innen készül. Munkatársunk a helyszínen járt, beszámolójában olvashatnak a Szputnyik-krízisről és az űrsiklóflotta pótlásáról is.
febr. 20
13:45
Az ING megúszta (Napi)
febr. 20
13:45
Géppisztolyos sortűz a korzikai igazságügyi palotára (HVG)
Ismeretlenek géppisztolyból sorozatot lőttek ki a korzikai Ajaccio igazságügyi palotájának épületére, személyi sérülés nem történt - közölték szerdán francia igazságügyi források.
febr. 20
13:45
Az EP jóváhagyta a lisszaboni szerződést (Infostart)
Strasbourgban nagy többséggel jóváhagyta a közösség új reformszerződését az Európai Parlament. A végszavazásnál 525 képviselő voksolt igennel, 115 nemmel a Lissszaboni Szerződésre, 29-en pedig tartózkodtak. A parlament elutasította a népszavazást követelő módosító indítványokat.
febr. 20
14:01
Büntetés tolta el a Heineken évét (Napi)
febr. 20
14:12
KFOR: koszovói szerb vezetők szervezték a keddi támadásokat (HVG)
A NATO vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) parancsnoka szerint észak-koszovói "helyi szerb vezetők" szervezték meg a két, Szerbia és Koszovó közötti határátkelő elleni keddi támadásokat; az egyik koszovói szerb vezető cáfolta a vádat.
febr. 20
14:19
Dzurindát leváltják? (Kitekintő)
A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió az egyetlen ellenzéki párt, amely a választások óta nem oldotta meg a párton belüli ellentéteket. Tegnaptól viszont ez már nem érvényes.
febr. 20
14:29
Csomagban érkezett a halálos fenyegetés a Chelsea edzőjének (HVG)
Halálosan megfenyegették Avram Grantet, a Chelsea labdarúgócsapatának izraeli vezetőedzőjét, valamint feleségét.
febr. 20
14:35
Merényletsorozat Irakban - 14 halott (orientpress)
Legalább heten vesztették életüket, mikor öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet egy piacon az észak-iraki Miqdadiya városában. Ezzel egyidőben Moszulban négy rendőr halt meg egy lázadók vezette támadásban. Egy nő is életét vesztette, mikor autóba rejtett polkolgép robbant a szíriai határ közeli Talafarban.
febr. 20
14:36
Egy kávét kért és felrobbantotta magát (168 Óra Online)
A Hamasz teheráni szóvivője bejelentette, hogy a szervezet felújítja az öngyilkos merényleteket Izrael területén, és a dimonai volt az első a sorozatban. [Dátum: 2008. 02. 20. 11:17]
febr. 20
14:41
Az Európai Parlament jóváhagyta a lisszaboni szerződést (HVG)
Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban nagy többséggel jóváhagyta az EU intézményi és döntéshozatali rendszerét megreformáló, tavaly december 13-án aláírt Lisszaboni Szerződést.
febr. 20
15:02
"Irán hegemóniát akar kialakítani a Közel-Keleten" (Infostart)
Nemcsak izraeli probléma a közel-keleti konfliktus - nyilatkozta az InfoRádiónak a zsidóállam budapesti nagykövete. Aliza Bin-Noun reméli, hogy a nemzetközi szervezetek Irán elleni szankciói elegendőek lesznek, és nem lesz szükség katonai beavatkozásra. Németh Zoltán összeállítása.
febr. 20
15:13
Tárgyalás közben jól jöhet a kínzás (HVG)
A napokban tették publikussá a Pentagon egy 1998-as jelentését, amely a nem halálos kínzási módokkal kapcsolatos. A Bioeffects of Selected Non-Lethal Weapons című anyagból kiderül, hogyan lehet hangokat helyezni az emberek fejébe, valamint izomgörcsöket, szédülést és zavarodottságot okozni bárkinek több száz méter távolságról, írja a Physorg.
febr. 20
15:30
Fekete lyuk: Évi egymilliárd euró folyik el (Kitekintő)
1 milliárd 143 millió euró: ennyi 2006-os uniós kifizetésnél észleltek szabálytalanságot. A Csaláselleni Hivatallal (OLAF) való együttműködésének fokozásától remélik a csalások visszaszorítását az EP-ben.
febr. 20
15:30
Vihágyiiiláá náberekátyusa (168 Óra Online)
A háború utáni csodavárás idején még nem jelentkeztek a maguk teljében a nagy ellentmondások, de eseménytöredékeivel már egy furcsa világ adott hírt magáról. [Dátum: 2008. 02. 20. 15:00]
febr. 20
15:35
Tekintélyes berlini ügyvédek perbe fogták a német államot (HVG)
Az ügyvédi kamara közleménye szerint keresetükben neves ügyvédek mindenekelőtt a szövetségi hírszerzés, a BND szerepét kifogásolták a feltételezett adócsalások utáni nyomozásban. A pert indítók az érvényben lévő törvények súlyos megsértésének minősítették, hogy a titkosszolgálat banki adatok után kémkedett. Annak a nézetnek adtak hangot, hogy ez durva támadást jelent a legalapvetőbb polgári jogok…
febr. 20
16:02
Stockholm után dugódíjat fontolgat Göteborg is (HVG)
Dugódíj bevezetését fontolgatja Göteborg, Svédország második legnagyobb városa.
febr. 20
16:20
Djukanovicot kérték fel az új montenegrói kormány megalakítására (Népszava)
A várakozásoknak megfelelően Milo Djukanovic, a kormányon lévő Szocialisták Demokratikus Pártjának vezetője kapott megbízást a következő montenegrói kormány megalakítására. A podgoricai média jelentése szerint a veterán politikus szerdán vette át megbízását Filip Vujanovic államfőtől.

Keresés