2008. február 25. hétfő

febr. 25
5:07
Foley: Amerika reméli és elvárja, hogy Magyarország elismeri Koszovót (Kripto Akadémia)
Az Egyesült Államok reméli és elvárja, hogy Magyarország is elismeri Koszovó függetlenségét - jelentette ki April Foley budapesti amerikai nagykövet Clevelandben.
febr. 25
5:44
Folytatja a török hadsereg Észak-Irakban a kurd szélsőségesek elleni műveleteket (Kripto Akadémia)
A török hatóságok elleni felkelésre és harcra szólította fel vasárnap a török városokban élő nemzettársait egy kurd lázadóvezér. Bahoz Erdal az észak-iraki török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat és Dzsalal Talabani iraki államfőt.
febr. 25
6:32
Már szobra van, pedig még meg se választották (Infostart)
Elkészült a szentpétervári Panoptikumban Dmitrij Medvegyev viaszszobra, mivel Oroszországban mindenki biztos abban, hogy ő követheti az elnöki poszton Vlagyimir Putyint a március 2-i választásokat követően.
febr. 25
7:43
Tizenkét nepáli munkást ölt meg egy iraki iszlamista csoport (Kripto Akadémia)
Tizenkét nepáli munkás megölését bemutató videót tett fel az internetre egy iraki iszlamista csoport. A felvételen, amelyet az Anszár asz-Szunna Hadserege nevű szervezet készített, az egyik terrorista késsel fejezte le áldozatát. A többieket földre fektetve tarkón lőtték. A munkások egy amerikai céggel szerződésben lévő nepáli vállalat dolgozói voltak.
febr. 25
8:21
Új urándúsító berendezés Iránban (Metropol)
Irán vasárnap bejelentette, hogy egy új centrifuga-generációt helyezett üzembe urándúsítás céljából. Ez volt a lépés első hivatalos teheráni megerősítése, miután a Nemzetközi Atomenergia ügynökség (NAÜ) diplomatái korábban már említést tettek a fejleményről.
febr. 25
8:48
Zöldellő jelöltek (Kitekintő)
Az elnökjelöltek számára is fontos a környezetvédelem kérdése. Vannak tervek, de hogy megvalósulnak-e, még nem tudni.
febr. 25
9:32
Éhségsztrájkba kezdett a volt fehérorosz elnökjelölt (Infostart)
Fehéroroszországban éhségsztrájkba lépett börtönében Aljakszandr Kozulin volt ellenzéki elnökjelölt, azzal vádolva a hivatalban lévő államfőt, hogy nem engedi őt részt venni felesége temetésén.
febr. 25
10:10
Vezető politikust sodorhat el a dagadó botrány (Infostart)
Egyre nagyobb a nyomás a brit alsóház elnökén, akit azért akarnak lemondásra bírni, mert kiderült: parlamenti hivatala fedezte felesége taxiszámláit, amikor az asszony vásárolni ment. Az ügyet - mely miatt Michael Martin szóvivője már lemondott - a parlament illetékes bizottsága is vizsgálja.
febr. 25
10:11
USA: Változatos zöld ígéretek (Kitekintő)
Az elnökjelöltek számára is fontos a környezetvédelem kérdése. Vannak tervek, de hogy megvalósulnak-e, még nem tudni.
febr. 25
10:21
Nemzetközi határozatot kérnek Székelyföld autonómiájáért (Kitekintő)
Az autonómia támogatását kérték üzenetükben Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanács tisztújító küldöttgyűlésének résztvevői.
febr. 25
10:33
Tisztogatott XVI. Benedek pápa (Kripto Akadémia)
Hatalmas változások mentek végbe a Vatikán bankjánál, az IOR-nál (Instituto per le Opere di Religiuone, azaz Egyházi Művek Intézete), melynek ellenőrző bizottságát szinte teljesen kicserélte XVI. Benedek. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár váltja a testület élén államtitkár elődjét, Angelo Sodano bíborost - adta hírül a Szentszék félhivatalos lapja, a L'Osservatore Romano. Sodano ezzel újabb…
febr. 25
10:44
Öngyilkosságba kergetett orosz tábornok? (Kitekintő)
Az orosz hadsereg történetében egy kiemelkedően magas rangú tiszt követett el öngyilkosságot. Viktor Vlaszov az irodájában lőtte agyon magát.
febr. 25
11:22
Kíméletlen harc indul a dohányosok ellen (Infostart)
Rövidesen Szlovákiában is kíméletlen harcot indítanak a dohányzás ellen, melynek keretében például betiltanák a füstölést a vendéglátóhelyeken. A lényeges szigorítások azonban csak 2009-ben lépnének érvénybe.
febr. 25
11:27
Földrengés Szumátrán (Infostart)
Indonéziában a Richter-skálán mért 7,2-es erejű földrengés rázta meg Szumátra szigetét hétfőn. A hatóságok szökőár riadót rendelt el. Sérültekről, károkról nem érkezett jelentés.
febr. 25
11:29
Brüsszeli vélemény a kubai változásokról (Kripto Akadémia)
Raúl Castro kubai elnökké választása nyomán az Európai Unió megerősítette azt a - Fidel Castro visszavonulásának hírére megfogalmazott - álláspontját, miszerint Brüsszel kész "építő szellemű politikai párbeszédre" Kubával.
febr. 25
11:32
Újabb öldöklés Srí Lankán (Infostart)
Srí Lanka északi részén több mint negyvenen haltak meg a kormányerők és felkelők harcaiban. Az összecsapásban legkevesebb 36 tamil lázadó és öt kormánykatona vesztette életét.
febr. 25
11:46
Musarraf amerikai szenátorok unszolására sem hajlandó távozni a hatalomból (Kripto Akadémia)
Pervez Musarraf pakisztáni elnök amerikai szenátorok unszolására sem hajlandó távozni a hatalomból - jelentette ki hétfőn szóvivője. A Musarrafot támogató párt, a Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam (PML-K) vereséget szenvedett az egy héttel ezelőtti parlamenti választásokon.
febr. 25
11:49
Döntött a bölcsek tanácsa: nem szakad Belgium (Infostart)
Belgiumban a nyolc tekintélyes államférfiból álló, úgynevezett bölcsek tanácsa megállapodott a szövetségi állam reformjának összes fontos kérdésében - közölte az ideiglenes miniszterelnök szóvivője.
febr. 25
11:51
Mehetünk Belgiumba dolgozni (Kitekintő)
A belga belügyminisztérium a munkaerőpiaci korlátozások feloldására készül. Belgiumban jelenleg a 2004-óta az unióhoz csatlakozott tagállamok állampolgárainak munkavállalása engedélyhez kötött.
febr. 25
12:23
Az Egyesült Államok megfenyegette Szerbiát (Infostart)
Washington intézkedéseket hoz Szerbiával szemben, amennyiben újból erőszakos támadás éri diplomáciai képviseletét - jelentette ki az Egyesült Államok belgrádi nagykövete.
febr. 25
12:47
Csehország vízumügyben különalkura készül az Egyesült Államokkal (Kripto Akadémia)
Különalkut kíván kötni vízumügyben Csehország és az Egyesült Államok, hogy a csehek már az idén könnyebben utazhassanak Amerikába. A vízummentesség ára, hogy Prága előzetesen kiadná az amerikaiaknak az USA-ba utazó csehek személyi adatait.
febr. 25
12:53
Belgium "bölcsei" megállapodtak az államreformban (Kripto Akadémia)
A nyolc tekintélyes belga államférfiból álló "bölcsek tanácsa" megállapodott a szövetségi állam reformjának összes fontos kérdésében - közölte hétfőn az ideiglenes miniszterelnök szóvivője. A megállapodás nyilvánvalóan kompromisszumot tükröz a holland nyelvű flamand és a franciaajkú vallon közösség, illetve Flandria és Vallónia eltérő "jövőképei" között. A jómódúbb flamandok növelni szeretnék a…
febr. 25
13:17
Élőláncos tüntetés Gázában az övezet izraeli blokádja ellen (Metropol)
Több ezer palesztin kezdte meg hétfőn a Gázai övezetben annak az „élőláncnak” a kialakítását, amellyel az övezet izraeli blokádja ellen kívánnak tiltakozni egy Hamászhoz közel álló radikális csoport szervezésében.
febr. 25
13:22
Megkínozták mert ünnepelt? Tibeti összecsapás (Kitekintő)
Összecsaptak helyi tibetiek kínai katonákkal az ország nyugati Csinghaj tartományában, Tongren körzetben.
febr. 25
14:08
Megsebesült egy izraeli fiú Gázából kilőtt rakétától (Kripto Akadémia)
Megsebesült egy fiú hétfőn a Gázai övezethez közeli, dél-izraeli Szderótban olyan rakéta robbanásától, amelyet az övezetből lőttek ki - közölték izraeli rendőrségi forrásból. A gyereket kórházba szállították. Uri Balev, a dél-izraeli körzet rendőrparancsnoka újságíróknak elmondta, hogy összesen öt rakétát lőttek ki hétfőn a Gázai övezetből, közülük egy palesztin földre hullott, egy másik lakatlan…
febr. 25
14:10
Aláírták a szerb-orosz gázvezeték-építési megállapodást (Kripto Akadémia)
Aláírták Szerbia és Oroszország gázvezeték-építési megállapodását hétfőn Belgrádban. A Gazprom menedzsmentjének vezetője, Alekszej Miller és a Srbijagas igazgatója, Sasa Ilic által aláírt egyezmény értelmében Szerbián keresztül halad majd az Oroszországot Nyugat-Európával összekötő Déli Áramlat gázvezeték.
febr. 25
14:47
Leendő elnöke szerint Oroszország határozottan kiáll Szerbia mellett (Kripto Akadémia)
Oroszország határozottan kiáll Szerbia szuverenitása, területének sérthetetlensége mellett - jelentette ki hétfőn Belgrádban az orosz elnöki cím várományosa. Dmitrij Medvegyev magas szintű küldöttség élén érkezett a szerb fővárosba, ahol egyebek mellett Koszovóról tárgyalt Boris Tadic államfővel és Vojislav Kostunica miniszterelnökkel.
febr. 25
14:58
Fico láncreakciótól tart (Infostart)
Lehet, hogy Szlovákia soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét - jelentette ki a szlovák kormányfő. Robert Fico a szlovák közszolgálati televizió vitaműsorában ismét párhuzamot vont Koszovó és Dél-Szlovákia között.
febr. 25
15:03
Óriási leépítés a Siemens-nél (Infostart)
Németországban felére csökkenti a távközlési ágazatban dolgozó alkalmazottainak a számát a Siemens. Lapértesülések szerint a német óriásvállalat a jövőben csupán három területre akar szakosodni: a gyógyászati és ipari termékekre, valamint az energia-szektorra.
febr. 25
15:20
EP: "Kudarc Gáza elszigetelése" (Kitekintő)
Állásfoglalást szavaztak meg az EP-képviselők a Gázai övezetben kialakult helyzetről. Az EP szerint kudarcot vallott Gáza elszigetelése.
febr. 25
16:33
Bolondok hajója: egy neokon túra (Kitekintő)
A Le Monde újságírója beépült az amerikai konzervatívok világába - egy hajókirándulásról mesél a zsurnaliszta kém.
febr. 25
16:33
A második győzelem piros nyakkendőben (168 Óra Online)
Csehországban minden marad a régiben: ugyanaz a személy tölti be a köztársasági elnöki posztot, mint az előző öt évben. Klaus győzött, de az igazi nyertes ellenfele, vejnar lett. [Dátum: 2008. 02. 20. 15:20]
febr. 25
16:49
A második győzelem piros nyakkendőben (168 Óra Online)
Csehországban minden marad a régiben: ugyanaz a személy tölti be a köztársasági elnöki posztot, mint az előző öt évben. Klaus győzött, de az igazi nyertes ellenfele, vejnar lett. [Dátum: 2008. 02. 25. 00:20]
febr. 25
18:02
Gordon Brown első brüsszeli útja (Kitekintő)
Nagy-Britannia Európa centruma felé igyekszik, s támogatja a brüsszeli törekvéseket - derült ki Brown brüsszeli látogatásakor,
febr. 25
18:16
Mérsékelt reformokat vezethet be Raul Castro (Infostart)
Raul Castro, Kuba új elnöke egyszerre próbálja majd fenntartani a kommunista állam kormányzásában a folytonosságot, ugyanakkor megfelelni annak az elvárásnak is, hogy javítson az életszínvonalon. Fidel Castro testvérével kapcsolatban felmerült, hogy lazíthat az állami irányítású gazdaság kötelékein, de kérdés, hogy mikor.
febr. 25
21:59
Dohányzási tilalom - kiskapuk mindig maradnak (Infostart)
Németországban ez év elején szigorították meg a dohányzási tilalmat, így súlyos bírság fenyegeti még azokat is, akik étteremben, kávéházban, vagy bárban rágyújtanak. Hasonlóan könyörtelenül lépnek fel azokkal szemben is, akik üzletekben, középületekben vagy pályaudvarokon és repülőtereken dohányoznak. Kiskapuk azért akadnak.

Keresés