2008. február 19. kedd

febr. 19
5:13
Fikció vagy valóság: szövetkezett-e Oswald és Ruby az elnök meggyilkolására? (Infostart)
Fura, John F. Kennedy meggyilkolásáról szóló iratokra bukkantak a néhai dallasi kerületi ügyész irodájában. A szövegekből az derül ki, hogy Lee Harvey Oswald és Jack Ruby együtt tervezték meg a 35. amerikai elnök elleni merényletet. A jelenlegi ügyész asszisztense szerint az iratok egy soha le nem forgatott mozifilmhez készültek.
febr. 19
5:56
Újabb magyar misszió indul Koszovóba (Infostart)
Újabb magyar misszió indult Koszovóba, tagjainak feladata a helyi rendvédelmi szervek segítése. A márciusban induló csoportban vannak rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, vámosok és bíró is. Magyarország 1999-től küld rendőröket a térségbe.
febr. 19
6:25
Rakétapróba a zuhanó műhold ellen (Népszava)
Csütörtökön kísérli meg lelőni az amerikai haditengerészet a Föld felé zuhanó, meghibásodott kémműholdat a CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint.
febr. 19
6:41
Huszonnégy halott az illegális bányában (Népszava)
Robbanás történt Kínában egy vaddisznótelepnek álcázott illegális vasbányában. A detonáció következtében huszonnégy munkás életét vesztette - közölte kedden egy tartományi tisztségviselő.
febr. 19
6:58
Újabb bizonyítékok a Kennedy-gyilkosság ügyében (Népszava)
Több mint 44 évvel John F. Kennedy amerikai elnök rejtélyes meggyilkolása után eddig szigorúan őrzött tárgyak és iratok kerültek elő, melyek egyike az összeesküvés-elméletet látszik megerősíteni.
febr. 19
7:04
Máglyán égetik el a thai hercegnőt (Népszava)
Egy művészi kivitelezésű hatalmas máglyán hamvasztják el a január 2-án, 85 éves korában elhunyt Galjani Vadhana thaiföldi hercegnőt; az őszre várható látványos búcsúztatáshoz kibontják a nemzeti múzeum egyik betonfalát, hogy kihozhassanak onnét egy ősi királyi hintót.
febr. 19
7:07
A nagy nyugati államok szinte kivétel nélkül elismerik Koszovó függetlenségét (MaHu)
A nagy nyugati államok szinte kivétel nélkül jelezték hétfőn, hogy elismerik Koszovó függetlenségét, de az Európai Unión belül is vannak fontos kivételek, mint például Spanyolország.
febr. 19
7:24
Az ellenzék nyert Pakisztánban (Infostart)
Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki a nem hivatalos részeredményekből.
febr. 19
7:30
Kettészelte a romboló a halászbárkát (Infostart)
Összeütközött egy halászbárkával a japán haditengerészet egyik rombolója Japán keleti partjainál, nem messze a szigetország fővárosától; a bárka két utasa eltűnt - közölte a japán parti őrség.
febr. 19
7:53
Bush: Koszovó függetlensége békét hoz a balkáni térségbe (Népszava)
Koszovó függetlenségének kikiáltása békét hoz a balkáni térségre - jelentette ki kedden George Bush.
febr. 19
8:20
Magyarország is elismeri a független Koszovót (Kitekintő)
Magyarország el kívánja ismerni Koszovó függetlenségét, a külügyminiszter ezt javasolja majd a kormánynak – jelentette be Göncz Kinga.
febr. 19
8:31
Szerbia hazarendelte washingtoni nagykövetét (HVG)
Szerbia hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét, válaszul arra, hogy az amerikai kormány elismerte Koszovó függetlenségét - közölte hétfőn Vojiszlav Kostunica miniszterelnök.
febr. 19
8:36
Bush: Koszovó függetlensége békét hoz (Infostart)
Az amerikai elnök szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása békét hoz a balkáni térségre.
febr. 19
8:36
"Nagy nap": elfogták a calabriai maffia egyik vezetőjét (HVG)
Az olasz rendőrség hétfőn elfogta a calabriai maffia egyik leginkább keresett vezetőjét, Pasqualle Condellót, aki a 80-as évek vége óta bujkált.
febr. 19
8:47
Szerbia: "az országok határai nincsenek biztonságban" (HVG)
Borisz Tadics szerb elnök azt kérte hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a testület lépjen fel Koszovó frissen kikiáltott függetlensége ellen, mivel az - érvelése szerint - ellentétes a Szerbiára vonatkozó korábbi ENSZ-határozatokkal.
febr. 19
8:48
A szerb parlament semmisnek nyilvánította Koszovó függetlenségét (Népszava)
A szerb parlament egyhangúlag semmisnek nyilvánította hétfő este Koszovó függetlenségének előző napi egyoldalú kikiáltását.
febr. 19
8:52
Castro lemond a kubai államfői tisztségről (HVG)
Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről - közölte kedden a Granma kubai napilap internetes kiadásában maga Castro.
febr. 19
8:57
Lemond posztjáról Fidel Castro (Infostart)
Lemond a kubai államtanács elnöki tisztségéről Fidel Castro - közölte a Granma kubai napilap internetes kiadásában maga az államfő.
febr. 19
8:59
Elnökválasztás Örményországban (Népszava)
Megnyíltak a szavazóhelyiségek kedd reggel Örményországban; megkezdődött az elnökválasztás a kaukázusi országban.
febr. 19
9:05
Lemond Fidel Castro (Népszava)
Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről - közölte kedden a Granma kubai napilap internetes kiadásában maga Castro.
febr. 19
9:08
Castro lemond a kubai államfői tisztségről! (MaHu)
Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről - jelentette be kedden a kommunista párt hivatalos szócsövének számító Granma című újság internetes kiadásában maga Castro.
febr. 19
9:20
Afrikának is van Koszovója (Kitekintő)
Van egy ország Afrikában, melynek saját elnöke, parlamentje, zászlaja és pénzneme is van, Koszovóval ellentétben mégsem ismeri el egyetlen más állam sem. Ez az ország Szomáliföld. Pardon, "Szomáliföld".
febr. 19
9:21
A csúcsradar sem észlelte a halászhajót (Népszava)
Összeütközött egy halászbárkával a japán haditengerészet egyik rombolója kedden Japán keleti partjainál - a baleset máris komoly vitát gerjeszt Tokióban, mivel a hadihajó a japán légvédelem kulcsfontosságú láncszemét képező, legkorszerűbb amerikai radarrendszerrel volt ellátva.
febr. 19
9:31
Castro visszavonul (orientpress)
Fidel Castro kubai elnök - aki júliusi műtétje óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt - egy kedden kiadott nyilatkozatban közölte: nem tér vissza a politikai életbe.
febr. 19
9:53
Bajnokok Ligája: kedden egymásnak ugranak a nagyok (HVG)
A keddi négy nyolcaddöntő közül kettő igencsak izgalmasnak ígérkezik a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis az Internazionale a Liverpoolhoz, míg a Real Madrid az AS Romához látogat.
febr. 19
9:59
Valószínűtlen a koszovói csapat olimpiai részvétele (HVG)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontja szerint kevés az esély arra, hogy a függetlenségét vasárnap kikiáltó Koszovó saját csapattal vehessen részt a pekingi nyári játékokon.
febr. 19
10:04
Fidel Castro a "bronzéremnél" kiszáll (HVG)
A kedden lemondott Fidel Castrónál régebben csak ketten töltik be az államfői posztot a világon. Összeállításunk a több mint 20 éve hivatalban lévő államfőkről.
febr. 19
10:09
Előkerült a terrorista, igaz, 20 centi mélyről (Infostart)
A Fülöp-szigeteken rábukkantak egy holttestre, amely a feltételezések szerint azé a terroristáé, aki a brutális 2002-es, Balin elkövetett merénylet robbanószerkezetét készítette.
febr. 19
10:25
Fidel Castro - ÉLETRAJZ (MaHu)
Fidel Castro Rúz, Kuba eddigi első embere hivatalos adatok alapján 1926., más források szerint 1927. augusztus 13-án született Oriente tartományban, Biranban. Spanyolországból érkezett mezőgazdasági munkás apja és kubai kreol anyja nyolc gyermeket nevelt. Fidel középiskoláit a jezsuitáknál végezte, majd a havannai egyetemen jogot tanult, részt vett a diákok politikai harcaiban.
febr. 19
10:26
Fidel Castro másik énje kerül hatalomra? (HVG)
Fidel Castro öccsét, Raúlt szinte mindenki alábecsülte, népe utálja, holott ő a bátyja egyetlen igazi, senkivel nem pótolható szövetségese - állítja Brian Latell volt CIA-ügynök, a Kuba Fidel Castro után című, a HVG kiadásában megjelenő könyv szerzője. Mától, Fidel visszavonulásával Raúl számára kiszélesedett a döntéshozatal mezsgyéje. Milyen vezető válik belőle?
febr. 19
10:38
Újabb razziák a több milliárdos adócsalás miatt (Népszava)
A német hatóságok kedden újabb razziákat kezdtek adócsalással gyanúsított személyek irodáiban, illetve magánlakásaiban.
febr. 19
10:48
Plakátokról ordítanak a diszkriminatív álláshirdetések (HVG)
Több száz diszkriminatív álláshirdetésből mintegy hatvanat mutatott be sajtótájékoztatóján a Képviselői Irodaházban Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, aki meghirdette diszkriminációellenes kampányát, s az első témában Vladimir Špidla uniós esélyegyenlőségi főbiztoshoz, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéhez és az Önszabályozó Reklám Testülethez fordult.
febr. 19
11:09
Az amerikai elnök szerint Koszovó függetlensége békét hoz a balkáni térségbe (MaHu)
Koszovó függetlenségének kikiáltása békét hoz a balkáni térségbe - jelentette ki George Bush amerikai elnök újságírók előtt kedden a tanzániai fővárosban, mielőtt afrikai körútján tovább utazott Ruandába.
febr. 19
11:21
Vereséget szenvedett a pakisztáni választásokon a kormányzó párt (HVG)
Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki kedden a nem hivatalos részeredményekből.
febr. 19
11:21
Papadopoulosz elvesztette a ciprusi elnökválasztást (Kitekintő)
Cipruson az öt éve hivatalban lévő Tasszosz Papadopoulosz az elnökválasztás első fordulójában csak a harmadik helyet szerezte meg.
febr. 19
11:31
Ötödével visszaesett a nagybank (Napi)
febr. 19
11:36
Vereséget szenvedett a pakisztáni választásokon a kormányzó párt (MaHu)
Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki kedden a nem hivatalos részeredményekből.
febr. 19
11:48
Titokzatos élőlényeket találtak az antarktiszi vizekben - fotó (HVG)
Az Antarktisz jeges vizeinek élővilágát vizsgáló kutatók titokzatos teremtményeket gyűjtöttek a sötét mélységben, köztük hatalmas tengeri pókokat és óriási férgeket - jelentették be ausztrál szakértők kedden.
febr. 19
12:04
Nyolcvan palesztint tartóztattak le (orientpress)
Az izraeli hadsereg körülbelül 80 palesztint vett őrizetbe Gázában – szóvivők közlése szerint az akcióval egy „terrorhálózatot” akartak felszámolni.
febr. 19
12:05
Nem merték őrizetbe venni a tábornokot (Népszava)
Fegyveres összecsapás veszélye miatt nem vett őrizetbe a Scotland Yard egy háborús bűnök gyanújával feljelentett izraeli tábornokot - jelentette kedden a BBC.
febr. 19
12:16
Nem találják a daytoni békeszerződés eredeti példányát (HVG)
Belgrádban sem találják az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés eredeti példányát.
febr. 19
12:26
Egymilliárd dollárral elnézték (Napi)
febr. 19
12:33
Koszovóba utazott Javier Solana (Népszava)
Koszovóba utazott kedden az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
febr. 19
12:45
Koszovó: a román pártok közös ellenséggé minősítik a magyarságot (HVG)
A román pártok Koszovó témájában ismét "közös ellenséggé" hajlamosak visszaminősíteni a romániai magyarságot - olvasható egyebek között a romániai sajtóban.
febr. 19
12:45
A koszovói félelmek ázsiai hulláma (Kitekintő)
Az ázsiai országok többsége mereven elutasítja az önálló Koszovó elismerését: Oroszország, Kína és Izrael aggódik – s nem minden ok nélkül.
febr. 19
12:45
Ausztria elismeri Koszovó függetlenségét (Népszava)
Koszovó függetlensége tény, amelyet Ausztria elismer - jelentette be kedden Alfred Gusenbauer osztrák kancellár.
febr. 19
12:50
A világ legnagyobb épületével enyhítenek a moszkvai hotelhiányon (HVG)
Moszkvában tavaly egy 4-5 csillagos szállodában egy szoba átlagosan 483 dollárba került, vagyis 11 százalékkal többe, mint az előző évben, de a rubelben számított ár 14 százalékkal emelkedett, 2004 óta a szállodai árak pedig 93 százalékkal nőttek – állapította meg a Hogg Robinson Group (HRG) kutatása. A szobahiányon többek között egy gigantomán épülettel igyekeznek segíteni.
febr. 19
13:09
Robbantások Koszovóban (orientpress)
Szórványos robbanások hallatszottak kedd éjszaka Koszovó északi részén – a helyi szerb kisebbség néhány tagja így tiltakozott az újonnan született állam függetlenné válása ellen.
febr. 19
13:13
Figyelmeztetés Görögországnak és Litvániának (Népszava)
Az Európai Unió szigorúbb költségvetési politika folytatására figyelmeztette kedden Görögországot és Litvániát. A brüsszeli bizottság a költségvetési egyensúly fenntartására bátorította Írországot, egyben méltatta, hogy a spanyol vezetés fegyelmezetten bánik a közkiadásokkal.
febr. 19
13:21
Átkelőket gyújtottak fel a koszovói-szerb határon (Infostart)
Felgyújtottak két határátkelőt Szerbia és Koszovó között a tartomány elszakadását ellenző szerbek - közölte a koszovói rendőrség.

Keresés