2008. február 19. kedd

febr. 19
5:13
Fikció vagy valóság: szövetkezett-e Oswald és Ruby az elnök meggyilkolására? (Infostart)
Fura, John F. Kennedy meggyilkolásáról szóló iratokra bukkantak a néhai dallasi kerületi ügyész irodájában. A szövegekből az derül ki, hogy Lee Harvey Oswald és Jack Ruby együtt tervezték meg a 35. amerikai elnök elleni merényletet. A jelenlegi ügyész asszisztense szerint az iratok egy soha le nem forgatott mozifilmhez készültek.
febr. 19
5:56
Újabb magyar misszió indul Koszovóba (Infostart)
Újabb magyar misszió indult Koszovóba, tagjainak feladata a helyi rendvédelmi szervek segítése. A márciusban induló csoportban vannak rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, vámosok és bíró is. Magyarország 1999-től küld rendőröket a térségbe.
febr. 19
7:24
Az ellenzék nyert Pakisztánban (Infostart)
Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki a nem hivatalos részeredményekből.
febr. 19
7:30
Kettészelte a romboló a halászbárkát (Infostart)
Összeütközött egy halászbárkával a japán haditengerészet egyik rombolója Japán keleti partjainál, nem messze a szigetország fővárosától; a bárka két utasa eltűnt - közölte a japán parti őrség.
febr. 19
8:20
Magyarország is elismeri a független Koszovót (Kitekintő)
Magyarország el kívánja ismerni Koszovó függetlenségét, a külügyminiszter ezt javasolja majd a kormánynak – jelentette be Göncz Kinga.
febr. 19
8:36
Bush: Koszovó függetlensége békét hoz (Infostart)
Az amerikai elnök szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása békét hoz a balkáni térségre.
febr. 19
8:48
Kennedy-gyilkosság: új tárgyak, iratok kerültek elő (Metropol)
Több mint 40 évvel John F. Kennedy amerikai elnök rejtélyes meggyilkolása után eddig szigorúan őrzött tárgyak és iratok kerültek elő, melyek egyike az összeesküvés-elméletet látszik megerősíteni.
febr. 19
8:57
Lemond posztjáról Fidel Castro (Infostart)
Lemond a kubai államtanács elnöki tisztségéről Fidel Castro - közölte a Granma kubai napilap internetes kiadásában maga az államfő.
febr. 19
9:20
Afrikának is van Koszovója (Kitekintő)
Van egy ország Afrikában, melynek saját elnöke, parlamentje, zászlaja és pénzneme is van, Koszovóval ellentétben mégsem ismeri el egyetlen más állam sem. Ez az ország Szomáliföld. Pardon, "Szomáliföld".
febr. 19
10:09
Előkerült a terrorista, igaz, 20 centi mélyről (Infostart)
A Fülöp-szigeteken rábukkantak egy holttestre, amely a feltételezések szerint azé a terroristáé, aki a brutális 2002-es, Balin elkövetett merénylet robbanószerkezetét készítette.
febr. 19
11:21
Papadopoulosz elvesztette a ciprusi elnökválasztást (Kitekintő)
Cipruson az öt éve hivatalban lévő Tasszosz Papadopoulosz az elnökválasztás első fordulójában csak a harmadik helyet szerezte meg.
febr. 19
11:31
Ötödével visszaesett a nagybank (Napi)
febr. 19
11:43
A felháborodott perui gazdák Machu Picchut is körbezárták (Metropol)
Az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi egyezmény ellen országszerte tiltakozó perui földművesek már lezárták az Inka Birodalom romvárosa, Machu Picchu felé vezető vasútvonalat és közutakat is, a kormány pedig a katonaság kivezénylésével fenyegette meg őket.
febr. 19
12:00
Belgrádnak sincs meg a daytoni békeszerződés eredetije (Metropol)
Belgrádban sem találják az 1992 és 1995 közötti boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés eredeti példányát.
febr. 19
12:26
Egymilliárd dollárral elnézték (Napi)
febr. 19
12:45
A koszovói félelmek ázsiai hulláma (Kitekintő)
Az ázsiai országok többsége mereven elutasítja az önálló Koszovó elismerését: Oroszország, Kína és Izrael aggódik – s nem minden ok nélkül.
febr. 19
13:01
Hazakerült a Budapesten késelő erdélyi gyermek (Metropol)
Hazakerült szüleihez az a gyergyószentmiklósi gyermek, aki Budapesten bűncselekményeket követett el – mondta az MTI-nek kedden Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hatóság igazgatója.
febr. 19
13:21
Átkelőket gyújtottak fel a koszovói-szerb határon (Infostart)
Felgyújtottak két határátkelőt Szerbia és Koszovó között a tartomány elszakadását ellenző szerbek - közölte a koszovói rendőrség.
febr. 19
13:26
Ilyen még nem volt: százmilliárd dollár egy negyedév alatt (Napi)
febr. 19
14:02
Az Unióban nem szeretik a lobbistákat? (Kitekintő)
A következő hetekben nyújtja be várhatóan a közel 15 ezer brüsszeli lobbista ellenőrzésének új törvényjavaslatát Alexander Stubb, konzervatív EP-képviselő.
febr. 19
14:05
Londonban drasztikusan emelik a behajtási díjakat (Infostart)
London polgármestere, Ken Livingston bejelentette, hogy október 27-étől nyolc fontról huszonöt fontra (8.500 forint) emelik fel a város egy részén már öt éve bevezetett zsúfoltsági díjat a nagyteljesítményű gépkocsikra vonatkozóan. A luxusautókat gyártó Porsche cég kész bíróság elé vinni a polgármesteri döntést.
febr. 19
14:16
A Porsche szembeszáll a főpolgármesterrel (Napi)
febr. 19
14:54
Tévésorozat-epizódokat árul a BBC (Napi)
febr. 19
15:07
Románia visszavonja diplomáciai kirendeltségét Koszovóból (Kitekintő)
Visszavonja Pristinából diplomáciai képviseletét Románia, mivel a Szerbiától való függetlenségét egyoldalúan kinyilvánított tartomány törvénytelenül járt el – nyilatkozta Traian Băsescu, román államfő.
febr. 19
15:18
Luók a kikujuk ellen (168 Óra Online)
Háborúk, törzsi lázongások, banditák, otthonukat vesztett emberek milliói, puccsok - egy afrikai anziksz címszavai 2008 februárjából. [Dátum: 2008. 02. 19. 00:00]
febr. 19
15:20
Az ellenzék győzelme visszaállíthatja a bizalmat (Infostart)
Elismerte választási vereségét a pakisztáni kormánypárt. Elemzők szerint az ellenzék győzelme az Egyesült Államokkal szövetséges Pervez Musarraf elnök hatalmát is veszélyeztetheti.
febr. 19
15:56
Tőkés László: a koszovói rendezés példa- és precedensértékű (Kitekintő)
Tőkés a koszovói albán közösség iránti szolidaritásának adott hangot, és - mint mondta - osztozik örömében, "szabadsága kivívásának sikerében".
febr. 19
16:02
Irányváltást remél a világ Fidel Castro visszavonulásától (Metropol)
Nagy jelentőséget tulajdonít a nemzetek közössége Fidel Castro visszavonulásának a reformok jövőjét illetően: számos nyugati ország és nemzetközi szervezet reméli, hogy Kuba a nyitás és a demokrácia felé vezető párbeszéd útjára lép. George Bush amerikai elnök szerint Castro lemondásával el kell kezdődnie a demokratikus átmenetnek, amely végül elvezet a szabad és igazságos választásokhoz.
febr. 19
16:26
Kína is fél a koszovói példától (Infostart)
Oroszország mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közül Kína is határozottan ellenzi Koszovó függetlenségét. Az EU sem nem egységes, az uniós külügyminiszterek csak abban tudtak megegyezni, hogy a tagállamokra tartozik: elismerik-e Koszovót. Románia például a magyar kisebbség miatt óvakodik ettől a lépéstől.
febr. 19
16:43
Vonaton ragadtak a turisták a gazdák sztrájkja miatt (Infostart)
Egy ember meghalt, amikor perui gazdák eltorlaszolták az országon átvezető utakat és vasútvonalakat, hogy így tiltakozzanak az Egyesült Államokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen. Az akció miatt a turisták nem tudták megközelíteni Peru leghíresebb látványosságát, Machu Picchu ősi inka települést.
febr. 19
17:10
Szemműtétet a katonáknak! (Infostart)
Ingyenes, lézeres szemműtétet fizetne a brit hadsereg azoknak az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonáknak, akik a por és fertőzések miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni kontaktlencséiket.
febr. 19
17:23
Nyomulnak a génmódosított növények (Kitekintő)
A genetikailag módosított (gm) növények vetésterülete dinamikusan nő a világon, Magyarországon továbbra is tilos ennek az agrotechnikának az alkalmazása.
febr. 19
17:57
Határátkelőket dúltak fel a szerbek Koszovó és Szerbia határán (Metropol)
KFOR-katonák vették át kedden a szerb-koszovói határ több közúti átkelőjének ellenőrzését, miután a tartomány elszakadását ellenző szerbek megtámadták és feldúlták a koszovói vám- és rendőrség két átkelőhelyét.
febr. 19
18:06
Hiába a légszennyezés, népszerűek a repülős utak (Infostart)
Süket fülekre találtak a német kancellár heti videó üzenetei, amelyekben a környezetvédelem fontosságát, különösen a széndioxid kibocsátás elleni harcot sürgeti. A légi forgalom is komoly széndioxid kibocsátással jár, ennek ellenére tavaly példátlan ütemben nőtt a német légi utasok száma.
febr. 19
18:25
Izrael, Oroszország, Kína: egyként félnek Koszovótól (Kitekintő)
Az ázsiai országok többsége mereven elutasítja az önálló Koszovó elismerését: Oroszország, Kína és Izrael aggódik – s nem minden ok nélkül.
febr. 19
18:33
Keserű lett a tejcsoki is (Napi)
febr. 19
18:48
Berlin: múlt és jövő (Kitekintő)
febr. 19
19:40
Máris meghibásodott a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe (Infostart)
Az egyik üzemanyag-szivattyú meghibásodása miatt a Singapore Airlines légitársaság törölte A380-as sydneyi járatát.
febr. 19
20:08
A vállalatvezetők vagyonokat keresnek, a bérből élőket kirúgják (Infostart)
Az adócsalási botrány ismét ráirányította az óriáscégek menedzsereire irányította a német közvélemény figyelmét. A posta vezérigazgatóját már leváltották tisztségéből, de ügye még jobban megtépázta az ország gazdasági vezetőinek tekintélyét. A cégvezetés fortélyaira szakosodott Kienbaum tanácsadó társaság most közétett adatai tovább borzolják a múlt héten kirobbant botrány miatt amúgy is feszült…
febr. 19
20:31
Máglyán égetik el a hercegnőt (Infostart)
Várhatóan ősszel, egy hatalmas máglyán hamvasztják el a január 2-án, 85 éves korában elhunyt Galjani Vadhana thaiföldi hercegnőt. A búcsúztatáshoz kibontják a nemzeti múzeum egyik betonfalát, hogy kihozhassanak onnét egy ősi királyi hintót.
febr. 19
20:34
Összekaptak a terrorizmuson (Kitekintő)
Az EP-képviselők 241-332-87 arányban elutasították a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jelentést.

Keresés