2008. február 2. szombat

febr. 2
6:34
Pokolgép robbant egy autóbuszon Srí Lankán (Kripto Akadémia)
Pokolgép robbant egy autóbuszon a Srí Lanka középső-északi részén fekvő Dambulla városban szombaton. Legalább húsz ember vesztette életét, mintegy ötvenen pedig megsebesültek - közölte a hadsereg.
febr. 2
8:33
Franciaország tovább könnyítette a munkavállalást (Kripto Akadémia)
Franciaország az év elejétől tovább könnyítette az új tagországok állampolgárainak munkavállalását, így az eddigi 61 szakma helyett 150-nél a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt - közli az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapja.
febr. 2
8:44
A Columbia legénységére emlékeztek a floridai űrközpontban (Kripto Akadémia)
Családtagok és űrhajósok, barátok és fiatalok, mérnökök és űrkutatási ügynökségek vezetői közösen emlékeztek a Columbia amerikai űrsikló tragédiájára, amely hét űrhajós, öt amerikai, egy indiai és egy izraeli, életét oltotta ki.
febr. 2
8:50
Botrány a parlamentben: saját családtagjaikat alkalmazzák a képviselők (Infostart)
A konzervatív párt alsóházi frakciójának hetvennél is több tagja alkalmaz családtagokat a képviselői költségtérítési keretből - jelentette be az ellenzéki Konzervatív Párt vezére pénteken. David Cameron egyben közölte: április elsejétől árnyékkormánya tagjait kötelezi a családtagok alkalmazásának bejelentésére.
febr. 2
8:59
Kiszivárgott a márciustól esélyes Gazprom-vezér neve (Kitekintő)
Az orosz vezetéshez közeli források szerint ugyanis a közeledő elnökválasztások miatt a vállalat irányításában változások várhatóak.
febr. 2
9:26
Kiszivárgott a márciustól esélyes Gazprom-vezér neve (Kitekintő)
Az orosz vezetéshez közeli források szerint ugyanis a közeledő elnökválasztások miatt a vállalat irányításában változások várhatóak.
febr. 2
9:39
Könnyebb a franciaországi munkavállalás (Infostart)
Franciaország tovább könnyítette az új uniós tagországok állampolgárainak munkavállalását, így az eddigi 61 szakma helyett 150-nél a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata nélkül adják ki a munkavállalási engedélyt.
febr. 2
9:43
Obamát és McCaint támogatja a Los Angeles Times (Kripto Akadémia)
A demokraták közül Barack Obama, a republikánusok részéről pedig John McCain elnökjelöltségét támogatja a Los Angeles Times.
febr. 2
9:50
Csapatokat követelnek az amerikaiak (Infostart)
Intenzív diplomáciai kampányt indított a NATO-országoknál az Egyesült Államok. Washington azt akarja elérni, hogy szövetségesei újabb csapatokat küldjenek Afganisztánba.
febr. 2
9:55
Újabb áldozatok Kenyában (Infostart)
Huszonheten haltak meg az újabb etnikai zavargásokban Kenyában.
febr. 2
10:43
Ki akar csapatokat küldeni Afganisztánba? (Kripto Akadémia)
Intenzív diplomáciai hadjáratot indított a NATO-országoknál az Egyesült Államok. Arra akarja rábírni szövetségeseit, hogy küldjenek újabb csapatokat Afganisztánba, amelyet a szétesés fenyeget, több mint hat évvel a tálib rendszer megbuktatása után.
febr. 2
11:16
Drákói intézkedésekkel készülnek a nagy eseményre (Infostart)
Az olimpia alatt mintegy hárommillió ingázó munkást tiltanak ki Pekingből, hogy így csökkentsék a kínai főváros zsúfoltságát - mondta el az InfoRádiónak a pekingi magyar nagykövetség oktatási és kulturális tanácsosa. Az olimpia miatt közlekedési megszorításokra is számíthatnak a pekingiek.
febr. 2
11:25
Újabb mérföldkő az OMV-Mol fúziós vitában (Kitekintő)
Az OMV csütörtökön hivatalosan is értesítette az Európai Bizottságot arról a szándékáról, hogy többségi tulajdont kíván szerezni a Mol-ban.
febr. 2
11:37
Kilencvennyolc a pénteki bagdadi merényletek halálos áldozatainak száma (Kripto Akadémia)
Kilencvennyolc a két pénteki bagdadi öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, a sebesülteké pedig 208 - közölték szombaton az iraki hatóságok. E források azonban nem tudták megmondani, hogy külön-külön hány áldozata van a robbantásoknak, amelyeket szellemi fogyatékos nőkkel hajtattak végre a kitervelők. A pénteki adatok szerint 46 ember halt meg a főváros központjában lévő al-Gazl piacon,…
febr. 2
11:48
Megbolondult időjárás: szélsőségek világszerte (Infostart)
A zord téli időjárás továbbra is megnehezíti az életet Észak-Amerikában és Kínában, az indonéz fővárosban pedig áradás pusztít.
febr. 2
12:05
A NATO ragaszkodik az afganisztáni Bundeswehr-misszió kibővítéséhez (Kripto Akadémia)
Berlin ellenállása dacára fokozódik a külső nyomás annak érdekében, hogy Németország bővítse haderejének afganisztáni misszióját, és vezényeljen katonákat a déli tartományokba is. Ilyen értelemben foglalt állást egy német hetilapban a NATO főtitkára is. Jaap de Hoop Scheffer a Bild am Sonntagnak nyilatkozva úgy fogalmazott: az Afganisztánban szolgáló biztonsági erők (ISAF) számára nagyon jól…
febr. 2
12:07
A csádi lázadók már a fővárosban vannak (Kripto Akadémia)
A csádi lázadók szombaton dél és kelet felől benyomultak a fővárosba, N,Djamenába - közölték szemtanúk, miközben francia tudósítók automata fegyverek ropogását hallották a városközpontból. Franciaország és az Egyesült Államok közben készül arra ez esetre, ha ki kellene menekítenie állampolgárait az országból. A nagykövetségek kérték az illetőket, hogy gyülekezzenek a nagykövetségnél vagy más…
febr. 2
13:10
Elfoglalták a lázadók a csádi fővárost (Infostart)
A lázadók erők hatalmukba kerítették Csád fővárosát, miután három órán át tűzharcot vívtak a kormány csapataival - közölte egy katonai forrás.
febr. 2
13:27
A török parlament bizottsága elfogadta a fejkendő-reformot (Kripto Akadémia)
A török parlament illetékes bizottsága jóváhagyta az egyetemi fejkendőviselés tilalmát rögzítő rendelkezés feloldásához szükséges alkotmánymódosítást. A döntés az alkotmányügyi bizottság péntek esti ülésén született meg. Cemil Cicek miniszterelnök-helyettes sietve leszögezte, hogy a fejkendővel kapcsolatos álláspont nem jelenti a világi alkotmányos rend megkérdőjelezését.
febr. 2
14:26
"Leszek elnök, ha valódi hatalmat kapok" (Infostart)
Legbensőbb tanácsadóival vitatta meg az Európai Tanács elnöki posztja megszerzésének esélyeit Tony Blair. A korábbi brit miniszterelnök barátai szerint a politikus egyre inkább hajlik arra, hogy lépéseket tegyen a tisztség megszerzésére, ha ahhoz valódi jogosítványok tartoznak majd.
febr. 2
14:26
Globális vízkészleteink apadnak (Kitekintő)
Az egyre csökkenő ivóvízkészlet, valamint a tengervíz szintjének emelkedése csupán két következménye az elkövetkezendő években várható éghajlatváltozásnak.
febr. 2
14:28
Részben szabad az út a fejkendő előtt (Infostart)
Jóváhagyta a török parlament illetékes bizottsága az egyetemi fejkendőviselés tilalmának feloldását. Az intézkedéshez módosítani kell az alkotmányt is.
febr. 2
14:48
Olcsó benzin: az oroszok meghálálják a barátságot (Infostart)
Csökkenhet a benzin ára Szerbiában annak az államközi megállapodásnak köszönhetően, amely szerint a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Nyeft megszerzi a NIS szerb állami kőolajipari vállalat többségi részesedését.
febr. 2
15:55
Csádi lázadók elfoglalták a fővárost (Kripto Akadémia)
A lázadók erők szombaton hatalmukba kerítették Csád fővárosát, miután három órán át tűzharcot vívtak a kormány csapataival - közölte egy katonai forrás. Állítása szerint az egész város a lázadók kezére került. Idriss Deby Itno csádi államfő továbbra is az elnöki palotában tartózkodik. Az osztrák hírügynökség arról számolt be, hogy a lázadók megrohanták és kifosztották a n,djamenai parlament…
febr. 2
16:00
Összeházasodott a francia elnök és a szupermodell (Infostart)
Összeházasodott Nicolas Sarkozy francia államfő és Carla Bruni olasz származású énekesnő. Az elnöki palotában lezajlott eseményről a ceremóniát vezető párizsi kerületi polgármester számolt be. Az elnöki hivatal nem kívánta kommentálni a hírt.
febr. 2
16:22
Hedvig feljelentője: "Ez az ország a miénk,meg kell védenünk" (Kitekintő)
Több mint négy órán keresztül tartott pénteken a szlovák Főügyészségen Malina Hedvig egyik feljelentőjének, Peter Korčeknek a kihallgatása.
febr. 2
16:28
Orosz hatásra csökkenhet a benzinár (Kripto Akadémia)
Csökkenhet a benzinár Szerbiában annak az államközi megállapodásnak a hatására, amely szerint a Gazprom orosz gázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Neft 51 százalékos tulajdonosává válhat a NIS szerb állami kőolajipari vállalatnak.
febr. 2
16:32
Nem foglal állást Koszovó ügyében a Vatikán (Infostart)
Nem változott a Szentszék Koszovó végleges státusával összefüggő álláspontja - hangsúlyozta a Vatikán, miután XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta Fatmir Sejdiu koszovói elnököt.
febr. 2
16:44
A török külügyminiszter az EU-ra hivatkozik fejkendő-ügyben (Kripto Akadémia)
Törökországnak az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében, az ehhez kötődő reformok részeként kell feloldania a fejkendőviselés egyetemi tilalmát - jelentette ki szombaton az ország külügyminisztere. A liberális politikusnak számító Ali Babacan ankarai sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a tervezett alkotmánymódosítás része azoknak a politikai reformoknak, amelyek előkészítik a stratégiai…
febr. 2
17:16
Lezárják a felrobbantott határt (Infostart)
Hétfőtől ismét lezárják Egyiptom és a Gázai övezet határát - jelentette be a palesztin területet ellenőrző Hamász egyik vezető tisztségviselője az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban, miután megbeszéléseket folytatott Egyiptomban.
febr. 2
17:57
A Vatikán álláspontja nem változott Koszovót illetően (Kripto Akadémia)
A Szentszék álláspontja változatlan Koszovó végleges jogi státusát illetően - hangsúlyozta a Vatikán, miután XVI. Benedek pápa szombaton magánkihallgatáson fogadta Fatmir Sejdiu koszovói elnököt.
febr. 2
18:20
Nicolas Sarkozy és Carla Bruni összeházasodtak (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy francia államfő és Carla Bruni olasz származású énekesnő, volt topmodell szombaton a francia elnöki hivatalban, az Elysée-palotában összeházasodtak - adta hírül a francia RTL kereskedelemi rádió. Az elnöki hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést.
febr. 2
18:24
Basescu: Kollektív jogokról beszélni nevetséges (Kitekintő)
Sógor Csaba tisztázó kérdéseket tett fel Traian Băsescu román elnöknek, aki többek között a délkelet-európai helyzettel kapcsolatos román álláspontot is ismertette.
febr. 2
18:41
Az ENSZ kivonja munkatársait Csádból (Kripto Akadémia)
Az ENSZ úgy döntött, hogy kivonja összes munkatársát Csádból, miután az ottani fegyveres lázadók szombaton elfoglalták a közép-afrikai ország fővárosát. Az átmeneti jellegű visszarendelést William Spindler, az ENSZ menekültügyi főbiztosának szóvivője jelentette be Genfben. A világszervezet alkalmazottai közül 51 főt már korábban áttelepítettek N,Djamenából a kameruni fővárosba, Yaoundéba. A csádi…
febr. 2
18:57
Egyelőre kevés az átmeneti kormány megalakulásának esélye Olaszországban (Kripto Akadémia)
Az olasz szenátus elnöke szombaton is folytatta tárgyalásait egy átmeneti kormány megalakításáról, de erre egyelőre alig van kilátás. Franco Marini a vállalkozók szövetségeinek és szakszervezetek vezetőivel tanácskozott arról, hogy látnak-e esélyt választójogi reformra még az előre hozott választások előtt, mivel az ideiglenes kormány feladata éppen ennek előkészítése lenne.
febr. 2
19:09
Férfi-faló az államf új neje? (Kripto Akadémia)
Carla Bruni, akiből szombaton Premiere Dame lett, miután férjhez ment Nicolas Sarkozy francia államfőhöz, a múlt század 90-es éveinek topmodelljéből váltott át sikeresen az énekesnői pályára, és eddig is a szívsajtó kedvence volt szerelmi hódításaival.
febr. 2
19:42
Halálos fenyegetést kapott egy anglikán püspök (Kripto Akadémia)
A brit rendőrség védelmét kérte egy anglikán püspök, akit egy újságcikke nyomán halálosan megfenyegettek. A The Sunday Telegraphban januárban közölt írásában Michael Nazir-Ali püspök azt állította, hogy radikális iszlamisták a nem muzulmánok számára "tilalmi övezetté" változtatták a szigetország egyes részeit.

Keresés