2008. február 6. szerda

febr. 6
6:07
Félti az életét a lehallgatási botrány "hőse" (Infostart)
Kényszerítették saját bevallása szerint a Munkáspárt muszlim képviselőjének lehallgatására a rendőrség terrorellenes ügyosztályájának tisztjét, aki attól fél: nem fogja élve megúszni ezt az ügyet.
febr. 6
6:24
Clinton vezeti a demokrata mezőnyt (Infostart)
Hillary Clinton vezeti a demokrata elnökjelöltek versenyét, míg a republikánusoknál John McCain áll az élen.
febr. 6
8:12
Nincs nagy meglepetés a "Szuperkedden" (Kitekintő)
Nem hozott nagy meglepetést a Szuperkedd az előzetes várakozásokhoz képest, hacsak azt nem, hogy McCain nem nyert olyan mértékben, ahogy jósolták.
febr. 6
8:44
Riasztóan sok ópiumot állítanak elő Afganisztánban (Metropol)
Nagy mértékben növekedett tavaly Afganisztánban a heroin alapanyagául szolgáló ópium előállítása. Tavaly 193 ezer hektárt vetettek be ópiummal.
febr. 6
9:54
Az oroszországi elit "bátorsága" (Kitekintő)
Oroszországi értelmiségiek, akik angol egyetemeken szereztek diplomát, felszólították Putyin elnököt, hogy országszerte nyissa meg újra a British Council irodáit.
febr. 6
10:01
Fiúk a bányákból - durvul a harc (Napi)
febr. 6
10:17
Bekeményíthet az EU a magyar határokon (Infostart)
Az Európai Bizottság egy, az unió külső határainak megerősítését célzó intézkedéssorozaton dolgozik, melynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a bevándorlókat és kiszűrhetnék a bűnözőket.
febr. 6
11:10
Bíróságnak képzelte magát a szlovák parlament (Kitekintő)
A szlovák parlament kedden bíróságosdit játszott, és megszavazta, hogy az előző kormány törvényeket sértett meg a Szlovák Gázművek (SPP) privatizációja során.
febr. 6
12:06
Kormányválságot okozhat Szerbiában Koszovó függetlenedése (Infostart)
Szerbiának az Európai Uniónál és a schengeni vízummentességnél is fontosabb Koszovó. Ez az álláspont napokon belül kormányválsághoz vezethet, de a szakértők szerint rendkívüli parlamenti választások is lehetnek, ugyanis újra összefogtak a szerb radikálisok és a szocialisták.
febr. 6
12:22
Tovább dagad a Laborc-ügy: "riadalmat okozott diplomáciai körökben" (Infostart)
Újabb külföldi napilapok foglalkoztak szerdai számukban a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal újonnan kinevezett főigazgatója személyével. A párizsi Le Figarón és a prágai Lidové Noviny-n kívül a brit The Daily Telegraph is részletesen ír a NATO hírszerzési bizottsága elnöki posztját is betöltő Laborc Sándorról, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult. Közben az amerikai NATO-misszió közleményben jelezte:…
febr. 6
12:27
Az államfő feloszlatta az olasz parlamentet (Infostart)
Feloszlatta a parlamentet Giorgio Napolitano olasz elnök, miután Romano Prodi balközép kormánya lemondott a múlt hónapban, mivel egy kis párt kilépése nyomán a koalíció elvesztette többségét a szenátusban.
febr. 6
12:38
Meghalt a hippik guruja (Infostart)
Hollandiai otthonában elhunyt Maharisi Mahes jógi, a transzcendentális meditáció apostola. Valószínűleg 91 éves volt. Halálát végelgyengülés okozta. 1959-ben terjesztette el a meditálás divatját a nyugati világban és híveivé szegődtek a Beatles-fiúk is.
febr. 6
13:37
Esett a Time Warner profitja (Napi)
febr. 6
13:44
Afrika: rossz választás (Kitekintő)
Afrika vezetői egy korrupt és elnyomó rendszer kiszolgálóját választották meg az Afrikai Unió legfőbb diplomatájának.
febr. 6
14:20
Tornádószezon már télen is? (Infostart)
Az Egyesült Államokban 44 ember meghalt, legkevesebb 100 pedig megsérült a déli államokban pusztító tornádókban. Az elmúlt időszakban hat tornádó rázta meg négy déli állam életét. A klímakutató szerint, bár a tornádószezon tavasszal kezdődik, abból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hogy télen is előfordulnak szélviharok.
febr. 6
14:21
Kivonta stábját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (Metropol)
Kivonta mind a 87 külföldi alkalmazottját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet, miután három kollégájuk hétfőn életét vesztette a kelet-afrikai országban.
febr. 6
14:23
Az al-Kaida vállalta a mauritániai izraeli nagykövetség elleni támadást (Metropol)
Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vállalta a mauritániai izraeli nagykövetség elleni támadást - közölte vasárnap az al-Dzsazíra arab műholdas hírcsatorna.
febr. 6
14:25
Rogozin csalódott az amerikai-lengyel megállapodás miatt (Metropol)
Moszkvában a lehető legfigyelmesebben elemezni fogják Radek Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentését arról, hogy sikerült elvi megállapodásra jutni az amerikai rakétapajzs lengyelországi telepítéséről.
febr. 6
14:27
Václav Havel szombaton elhagyta a kórházat (Metropol)
Václav Havel volt cseh köztársasági elnök, akit szívműködési zavarokkal és hörghuruttal két hétig kórházban kezeltek, szombaton délután elhagyta a kórházat.
febr. 6
14:29
Öngyilkos merénylet Izraelben (Metropol)
Legkevesebb négyen haltak meg hétfőn egy öngyilkos merénylet során a dél-izraeli Dimónában – közölte az izraeli rendőrség. A város mellett van Izrael nukleáris központja.
febr. 6
14:31
Kétszáz fontért szennyezhetik a levegőt a teherautók Londonban (Metropol)
A rendkívül környezetszennyező teherautóknak 200 fontot (68 ezer forint) kell fizetniük, ha Londonba akarnak menni egy hétfő életbe lépett új rendelet szerint.
febr. 6
14:33
Felszámolják az olajat élelmiszerért programot (Metropol)
Az ENSZ a múlt hónapban 161 millió dollárt utalt át az „olajat élelmiszerét” programból az iraki fejlesztési alapba – közölte hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
febr. 6
14:35
Több helyen áram és víz nélkül ünnepelnek a kínaiak (Metropol)
Egész városok vannak több mint egy hete víz és áram nélkül Kína egyes középső, keleti és délkeleti részein, mert az itt szokatlanul fagyos, havas, jeges időjárás megrongálta a villamosvezetékeket.
febr. 6
14:37
Perre megy a verespataki bányát üzemeltető cég (Infostart)
Beperelte a román környezetvédelmi minisztériumot a verespataki aranybányát tervező vállalat. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által egy bukaresti bíróságon indított jogi eljárásban a minisztérium mellett Korodi Attila környezetvédelmi minisztert és Silviu Stoica államtitkárt is alperesként nevezik meg. Ez utóbbi képviseli azt tárcaközi bizottságot, amelyet a román kormány állított fel…
febr. 6
14:37
Elhunyt Stefan Meller (Metropol)
65 éves korában elhunyt Lengyelország volt külügyminisztere, Stefan Meller.
febr. 6
14:39
Riasztóan sok ópiumot állítanak elő Afganisztánban (Metropol)
Nagy mértékben növekedett tavaly Afganisztánban a heroin alapanyagául szolgáló ópium előállítása. Tavaly 193 ezer hektárt vetettek be ópiummal.
febr. 6
15:05
Adománybotrány az UNICEF németországi szervezeténél (Kitekintő)
Az UNICEF németországi szervezetét a napokban számos kritika érte az adományok felhasználásával, és az elszámoltathatósággal kapcsolatban. A szervezet vezetője is elismerte a hibákat.
febr. 6
15:09
Németországban is figyelik a fejkendő vitát (Infostart)
Németországban közel 3 millió mohamedán él, így nem meglepő, hogy körükben is érezteti hatását a muzulmán fejkendőviselet egyetemi tilalmának tervezett feloldása körüli törökországi vita. A legtöbb német tartományban ugyanis tilos a tanárnők számára a fejkendő viselése az iskolákban. A diáklányokra viszont nem vonatkozik ez a rendelkezés.
febr. 6
15:20
Áramszünettel köszöntött Kínára a Patkány éve (Infostart)
Több millióan kezdték meg Kínában a Holdújév ünneplését úgy, hogy a zord időjárás miatt megszakadt elektromos szolgáltatás helyreállítására várnak. A szokatlan hideg számos halálesetet és közlekedési káoszt okozott, mert a nagyvárosokba vándorolt dolgozók hagyományosan ilyenkor próbálnak hazautazni családjukhoz.
febr. 6
15:37
Disneybe érdemes fektetni (Napi)
febr. 6
15:42
Tenger alatt is szerelik az internetet (Infostart)
Megkezdődött annak a Földközi-tenger alatt futó vezetéknek a javítása, amelynek elszakadása miatt az egész Közel-Keleten és még Indiában is akadozott az internet szolgáltatás. A helyreállítási munkákat a célra átalakított hajókkal végzi több, mint ötven szakember, de a javítás így is egy hétig elhúzódhat.
febr. 6
16:16
Elhunyt a nyugatiak jógija (Kitekintő)
Kedd este meghalt Mahárisi Mahes Jógi, akit a Beatles gurujaként ismertek. A transzcendentális meditáció a nyugatiak számára is elérhetővé tette a megvilágosodást.
febr. 6
16:21
Putyin és köre fúrhatta meg Kaszjanov indulását (Infostart)
Egyértelmű, hogy Vlagyimir Putyinnak és a körének a keze van abban, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát, aki így - egyetlen ellenzéki jelöltként - nem indulhat a közelgő oroszországi elnökválasztáson - mondta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán. A történész szerint nyilvánvaló, hogy politikai következményei nem lesznek az…
febr. 6
16:37
Kigyulladt és süllyed egy török teherhajó az Adrián (Infostart)
Lángokban áll egy veszélyes rakományt is szállító török teherhajó az Adriai-tengeren, s valószínűleg el is süllyed. A legénységet kimentették - közölte szerdán a horvát tengerészeti hatóság.
febr. 6
17:25
Dagad a focibotrány Szerbiában (Infostart)
Egyre jobban dagad a szerb labdarúgó-botrány: a rendőrség letartóztatta minden idők egyik legjobb szerb labdarúgóját. A szerb válogatott jelenlegi igazgatóját, Dragan Dzsajicsot több millió eurós sikkasztással vádolják.
febr. 6
17:37
Levágott fülek és ujjak a csomagban (Infostart)
Három magas rangú kirgiz tisztviselő kapott az év eleje óta levágott emberi füleket és ujjakat tartalmazó csomagokat - jelentette szerdai számában a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság egyik napilapja.
febr. 6
18:32
Súlyos síbalesetet szenvedett egy magyar Franciaországban (Metropol)
Agysérüléssel kómás állapotban ápolnak egy síbalesetben megsérült magyar fiatalembert a franciaországi Briancon kórházában - értesült szerdán az MTI.
febr. 6
18:36
Izrael védőkerítést épít egyiptomi határán (Infostart)
Izrael védőkerítést fog építeni egyiptomi határa egyes szakaszain, hogy megakadályozza palesztin öngyilkos merénylők beszivárgását saját területére - erről döntött szerdán a kormánykabinet.
febr. 6
19:56
A csádi kormány "ellenőrzése alatt tartja" az országot (Infostart)
A csádi elnök szerdán újságírók előtt kijelentette, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a fővárost és az egész országot. Idriss Deby államfő először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy a lázadók a múlt héten támadást indítottak a főváros ellen, és a hét végén be is törtek N'Djamenába. Az elnök katonai egyenruhában fogadta a tudósítókat a palotájában, miután találkozott a francia…
febr. 6
20:01
Kizárták az iráni választások jelöltjei közül Khomeini unokáját (Infostart)
Kizárták a márciusi iráni parlamenti választások jelöltjei közül az Iszlám Köztársaság alapítójának, Khomeini ajatolláhnak az unokáját, Ali Esragit - jelentette szerdán az iráni sajtó.
febr. 6
20:07
Botrány az elnökválasztáson: szexuális zaklatás, korrupció, rasszizmus (Infostart)
Botrányba fulladt a híres oxfordi egyetemi klub elnökválasztása: szabályszegés, szexuális zaklatás, korrupció, rasszizmus, antiszemitizmus, irigység áll a feltételezett kiváltó okok között.
febr. 6
20:42
Az amerikai vallatók használhatják a vízbefojtásos módszert (Metropol)
A Fehér Ház védelmébe vette szerdán az úgynevezett vízbefojtásos vallatási módszert, és egy szóvivő közölte, hogy bizonyos körülmények között, az elnök felhatalmazásával ezután ismét használhatják azt a terroristagyanús személyek kihallgatásakor.
febr. 6
21:29
Clinton 50,2, Obama 49,8 százalékkal zárt (Infostart)
Hillary Clinton az előválasztási szuperkedden a leadott demokrata szavazatok 50,2 százalékát, Barack Obama 49,8 százalékát szerezte meg - közölte a Time magazin.
febr. 6
21:31
Az egykori Yukos-alelnök orvosi kezelést kap (Metropol)
Vaszilij Alekszanjan volt Jukosz-alelnök ügyében az Európa Parlament 23 képviselője nyílt levélben fordult szerdán Vlagyimir Putyin elnökhöz és több más orosz vezetőhöz, kérve, hogy biztosítsák számára a szükséges orvosi kezelést.

Keresés