2008. február 6. szerda

febr. 6
6:07
Félti az életét a lehallgatási botrány "hőse" (Infostart)
Kényszerítették saját bevallása szerint a Munkáspárt muszlim képviselőjének lehallgatására a rendőrség terrorellenes ügyosztályájának tisztjét, aki attól fél: nem fogja élve megúszni ezt az ügyet.
febr. 6
6:24
Clinton vezeti a demokrata mezőnyt (Infostart)
Hillary Clinton vezeti a demokrata elnökjelöltek versenyét, míg a republikánusoknál John McCain áll az élen.
febr. 6
7:24
Georgiában Obama győzött (Kripto Akadémia)
Barack Obama szenátor győzött a demokrata párti előválasztáson kedden Georgia államban amerikai médiajelentések szerint.
febr. 6
8:12
Nincs nagy meglepetés a "Szuperkedden" (Kitekintő)
Nem hozott nagy meglepetést a Szuperkedd az előzetes várakozásokhoz képest, hacsak azt nem, hogy McCain nem nyert olyan mértékben, ahogy jósolták.
febr. 6
8:44
Riasztóan sok ópiumot állítanak elő Afganisztánban (Metropol)
Nagy mértékben növekedett tavaly Afganisztánban a heroin alapanyagául szolgáló ópium előállítása. Tavaly 193 ezer hektárt vetettek be ópiummal.
febr. 6
8:54
Úgy tűnik hárman maradtak versenyben az elnöki posztért (Kripto Akadémia)
John McCain meghatározó előnyre tett szert Mitt Romneyval szemben a republikánus elnökjelöltségért zajló amerikai előválasztási versengésben a szuperkedden. A szorosabb demokrata párti versengésben Hillary Clinton vezet Barack Obama előtt.
febr. 6
8:56
A tornádót nem izgatta a szuperkedd - Halottak az Államokban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb 22-en vesztették életüket az Egyesült Államok déli részén, ahol tornádók és villámlással, jégesővel kísért heves viharok söpörtek végig helyi idő szerint kedden. A téli időszakban ritka természeti jelenség Arkansas, Mississippi, Tennessee és Kentucky államokat érintette a legsúlyosabban. A sebesültek száma több tucatra tehető.
febr. 6
9:54
Az oroszországi elit "bátorsága" (Kitekintő)
Oroszországi értelmiségiek, akik angol egyetemeken szereztek diplomát, felszólították Putyin elnököt, hogy országszerte nyissa meg újra a British Council irodáit.
febr. 6
10:17
Bekeményíthet az EU a magyar határokon (Infostart)
Az Európai Bizottság egy, az unió külső határainak megerősítését célzó intézkedéssorozaton dolgozik, melynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a bevándorlókat és kiszűrhetnék a bűnözőket.
febr. 6
11:05
Előkészítik a francia beavatkozást? (Kripto Akadémia)
Váratlanul Csádba érkezett Hervé Morin francia védelmi miniszter. Ez azért figyelemreméltó, mert előző nap Nicolas Sarkozy köztársasági elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy beavatkoznak a francia csapatok Idriss Deby államfő mellett a csádi polgárháborúba. Morin az országban szolgálatot teljesítő francia katonákkal is eszmét cserélt.
febr. 6
11:10
Bíróságnak képzelte magát a szlovák parlament (Kitekintő)
A szlovák parlament kedden bíróságosdit játszott, és megszavazta, hogy az előző kormány törvényeket sértett meg a Szlovák Gázművek (SPP) privatizációja során.
febr. 6
12:06
Kormányválságot okozhat Szerbiában Koszovó függetlenedése (Infostart)
Szerbiának az Európai Uniónál és a schengeni vízummentességnél is fontosabb Koszovó. Ez az álláspont napokon belül kormányválsághoz vezethet, de a szakértők szerint rendkívüli parlamenti választások is lehetnek, ugyanis újra összefogtak a szerb radikálisok és a szocialisták.
febr. 6
12:22
Tovább dagad a Laborc-ügy: "riadalmat okozott diplomáciai körökben" (Infostart)
Újabb külföldi napilapok foglalkoztak szerdai számukban a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal újonnan kinevezett főigazgatója személyével. A párizsi Le Figarón és a prágai Lidové Noviny-n kívül a brit The Daily Telegraph is részletesen ír a NATO hírszerzési bizottsága elnöki posztját is betöltő Laborc Sándorról, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult. Közben az amerikai NATO-misszió közleményben jelezte:…
febr. 6
12:27
Az államfő feloszlatta az olasz parlamentet (Infostart)
Feloszlatta a parlamentet Giorgio Napolitano olasz elnök, miután Romano Prodi balközép kormánya lemondott a múlt hónapban, mivel egy kis párt kilépése nyomán a koalíció elvesztette többségét a szenátusban.
febr. 6
12:38
Meghalt a hippik guruja (Infostart)
Hollandiai otthonában elhunyt Maharisi Mahes jógi, a transzcendentális meditáció apostola. Valószínűleg 91 éves volt. Halálát végelgyengülés okozta. 1959-ben terjesztette el a meditálás divatját a nyugati világban és híveivé szegődtek a Beatles-fiúk is.
febr. 6
12:49
Gyorshír! Az olasz államfő feloszlatta a parlamentet! (Kripto Akadémia)
Giorgio Napolitano olasz elnök feloszlatta szerdán a parlamentet, miután Romano Prodi balközép kormánya lemondani kényszerült a múlt hónapban, mivel egy kis párt kilépése nyomán a kormánykoalíció elvesztette többségét a szenátusban.
febr. 6
13:44
Afrika: rossz választás (Kitekintő)
Afrika vezetői egy korrupt és elnyomó rendszer kiszolgálóját választották meg az Afrikai Unió legfőbb diplomatájának.
febr. 6
14:20
Tornádószezon már télen is? (Infostart)
Az Egyesült Államokban 44 ember meghalt, legkevesebb 100 pedig megsérült a déli államokban pusztító tornádókban. Az elmúlt időszakban hat tornádó rázta meg négy déli állam életét. A klímakutató szerint, bár a tornádószezon tavasszal kezdődik, abból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hogy télen is előfordulnak szélviharok.
febr. 6
14:21
Kivonta stábját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (Metropol)
Kivonta mind a 87 külföldi alkalmazottját Szomáliából az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet, miután három kollégájuk hétfőn életét vesztette a kelet-afrikai országban.
febr. 6
14:23
Az al-Kaida vállalta a mauritániai izraeli nagykövetség elleni támadást (Metropol)
Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vállalta a mauritániai izraeli nagykövetség elleni támadást - közölte vasárnap az al-Dzsazíra arab műholdas hírcsatorna.
febr. 6
14:25
Rogozin csalódott az amerikai-lengyel megállapodás miatt (Metropol)
Moszkvában a lehető legfigyelmesebben elemezni fogják Radek Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentését arról, hogy sikerült elvi megállapodásra jutni az amerikai rakétapajzs lengyelországi telepítéséről.
febr. 6
14:27
Václav Havel szombaton elhagyta a kórházat (Metropol)
Václav Havel volt cseh köztársasági elnök, akit szívműködési zavarokkal és hörghuruttal két hétig kórházban kezeltek, szombaton délután elhagyta a kórházat.
febr. 6
14:29
Öngyilkos merénylet Izraelben (Metropol)
Legkevesebb négyen haltak meg hétfőn egy öngyilkos merénylet során a dél-izraeli Dimónában – közölte az izraeli rendőrség. A város mellett van Izrael nukleáris központja.
febr. 6
14:31
Kétszáz fontért szennyezhetik a levegőt a teherautók Londonban (Metropol)
A rendkívül környezetszennyező teherautóknak 200 fontot (68 ezer forint) kell fizetniük, ha Londonba akarnak menni egy hétfő életbe lépett új rendelet szerint.
febr. 6
14:33
Felszámolják az olajat élelmiszerért programot (Metropol)
Az ENSZ a múlt hónapban 161 millió dollárt utalt át az „olajat élelmiszerét” programból az iraki fejlesztési alapba – közölte hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
febr. 6
14:35
Több helyen áram és víz nélkül ünnepelnek a kínaiak (Metropol)
Egész városok vannak több mint egy hete víz és áram nélkül Kína egyes középső, keleti és délkeleti részein, mert az itt szokatlanul fagyos, havas, jeges időjárás megrongálta a villamosvezetékeket.
febr. 6
14:37
Perre megy a verespataki bányát üzemeltető cég (Infostart)
Beperelte a román környezetvédelmi minisztériumot a verespataki aranybányát tervező vállalat. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által egy bukaresti bíróságon indított jogi eljárásban a minisztérium mellett Korodi Attila környezetvédelmi minisztert és Silviu Stoica államtitkárt is alperesként nevezik meg. Ez utóbbi képviseli azt tárcaközi bizottságot, amelyet a román kormány állított fel…
febr. 6
14:37
Elhunyt Stefan Meller (Metropol)
65 éves korában elhunyt Lengyelország volt külügyminisztere, Stefan Meller.
febr. 6
14:39
Riasztóan sok ópiumot állítanak elő Afganisztánban (Metropol)
Nagy mértékben növekedett tavaly Afganisztánban a heroin alapanyagául szolgáló ópium előállítása. Tavaly 193 ezer hektárt vetettek be ópiummal.
febr. 6
15:05
Adománybotrány az UNICEF németországi szervezeténél (Kitekintő)
Az UNICEF németországi szervezetét a napokban számos kritika érte az adományok felhasználásával, és az elszámoltathatósággal kapcsolatban. A szervezet vezetője is elismerte a hibákat.
febr. 6
15:05
Április közepén voksolnak az olaszok (Kripto Akadémia)
Április 13-14-re tűzte ki az előrehozott olaszországi parlamenti választások időpontját szerdán a római kormány - közölte Alessandro Bianchi szállítási miniszter a kabinet ülése után.
febr. 6
15:09
Németországban is figyelik a fejkendő vitát (Infostart)
Németországban közel 3 millió mohamedán él, így nem meglepő, hogy körükben is érezteti hatását a muzulmán fejkendőviselet egyetemi tilalmának tervezett feloldása körüli törökországi vita. A legtöbb német tartományban ugyanis tilos a tanárnők számára a fejkendő viselése az iskolákban. A diáklányokra viszont nem vonatkozik ez a rendelkezés.
febr. 6
15:11
A Deep Purple Medvegyev búcsúajándéka (Kripto Akadémia)
A Deep Purple együttes Moszkvába tart: a Gazprom fennállásának 15. évfordulója alkalmából február 11-én a Kremlben rendezendő zártkörű esten lép fel, lévén Dmitrij Medvegyev, a legesélyesebb orosz elnökjelölt kedvenc csapata. Erről a Reuters hírügynökség értesült, és az együttes menedzsmentje egyelőre nem erősítette meg a hírt. Medvegyev sok éve a Gazprom igazgató tanácsának elnöke, de várhatóan…
febr. 6
15:20
Áramszünettel köszöntött Kínára a Patkány éve (Infostart)
Több millióan kezdték meg Kínában a Holdújév ünneplését úgy, hogy a zord időjárás miatt megszakadt elektromos szolgáltatás helyreállítására várnak. A szokatlan hideg számos halálesetet és közlekedési káoszt okozott, mert a nagyvárosokba vándorolt dolgozók hagyományosan ilyenkor próbálnak hazautazni családjukhoz.
febr. 6
15:42
Tenger alatt is szerelik az internetet (Infostart)
Megkezdődött annak a Földközi-tenger alatt futó vezetéknek a javítása, amelynek elszakadása miatt az egész Közel-Keleten és még Indiában is akadozott az internet szolgáltatás. A helyreállítási munkákat a célra átalakított hajókkal végzi több, mint ötven szakember, de a javítás így is egy hétig elhúzódhat.
febr. 6
16:05
Műbombát és drogokat csempészett repülőgépekre (Kripto Akadémia)
Műbombát és kábítószert csempészett utasszállító gépek fedélzetére az amszterdami repülőtéren egy holland újságíró. Alberto Stegeman így akarta felhívni a figyelmet a Schiphol repülőtér biztonsági rendszerének hibáira. Egy kollégája munkaruháját és igazolványát használta, aki beállt poggyászrakodónak. "Akármit megtehet, aki ott dolgozik" - mondta az SBS 6 tévécsatorna tényfeltáró újságírója.
febr. 6
16:16
Elhunyt a nyugatiak jógija (Kitekintő)
Kedd este meghalt Mahárisi Mahes Jógi, akit a Beatles gurujaként ismertek. A transzcendentális meditáció a nyugatiak számára is elérhetővé tette a megvilágosodást.
febr. 6
16:21
Putyin és köre fúrhatta meg Kaszjanov indulását (Infostart)
Egyértelmű, hogy Vlagyimir Putyinnak és a körének a keze van abban, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát, aki így - egyetlen ellenzéki jelöltként - nem indulhat a közelgő oroszországi elnökválasztáson - mondta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán. A történész szerint nyilvánvaló, hogy politikai következményei nem lesznek az…
febr. 6
16:37
Kigyulladt és süllyed egy török teherhajó az Adrián (Infostart)
Lángokban áll egy veszélyes rakományt is szállító török teherhajó az Adriai-tengeren, s valószínűleg el is süllyed. A legénységet kimentették - közölte szerdán a horvát tengerészeti hatóság.
febr. 6
16:45
Csaló bróker: "meg akartalak lepni benneteket..." (Kripto Akadémia)
Mi történt azt követően, hogy január 18-án délután a francia Société Générale bank felelősei először bukkantak annak nyomára, hogy egyik brókerük, Jerome Kerviel hihetetlen szabálytalanságokat követett el? Az első reakció természetesen: magyarázatot kérni. Csakhogy Kerviel elérhetetlen: a hétvégére Deauville tengerparti üdülőhelyre utazott, mobilját kikapcsolta.
febr. 6
17:01
Közel az amerikai vízummentesség a cseheknek (Kripto Akadémia)
Csehország és az Egyesült Államok közel került a vízummentességi szerződés véglegesítéséhez - jelentette be Richard Barth, az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú képviselője szerdán Prágában. Barth, aki az illetékes cseh hivatalnokokkal tárgyalt Prágában, úgy vélte: amennyiben sikerül időben üzembe helyezni az elektronikus ETA rendszert, ahogy azt az amerikai törvények előírják, a…
febr. 6
17:12
Kárpótlás 7 évvel a kapruni síkatasztrófa után (Kripto Akadémia)
Több mint hét évvel a tragédia után idén nyáron hozzájuthatnak a kárpótlási összeghez a kapruni síkatasztrófa áldozatainak hozzátartozói, ha április végéig sikerül az utolsó jogi simításokat is elvégezni a megállapodáson.
febr. 6
17:25
Dagad a focibotrány Szerbiában (Infostart)
Egyre jobban dagad a szerb labdarúgó-botrány: a rendőrség letartóztatta minden idők egyik legjobb szerb labdarúgóját. A szerb válogatott jelenlegi igazgatóját, Dragan Dzsajicsot több millió eurós sikkasztással vádolják.
febr. 6
17:37
Levágott fülek és ujjak a csomagban (Infostart)
Három magas rangú kirgiz tisztviselő kapott az év eleje óta levágott emberi füleket és ujjakat tartalmazó csomagokat - jelentette szerdai számában a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság egyik napilapja.
febr. 6
17:50
"Magyarországon a romák művészeti tárlatot kapnak ölelés helyett" (Kripto Akadémia)
"Magyarországon a romák művészeti tárlatot kapnak ölelés helyett" címmel közölt cikket a szerdai The New York Times, amely a roma kisebbség elszigetelt, megtűrt helyzetéről, a cigány felzárkóztatás eredménytelenségéről írt. "A romák nem részei ennek a társadalomnak, amelynek nagy hányada úgy gondolja, hogy ez nem a mi gondunk. Nem próbáljuk megérteni őket" - idézte Németh Ilona szlovák-magyar…
febr. 6
18:32
Súlyos síbalesetet szenvedett egy magyar Franciaországban (Metropol)
Agysérüléssel kómás állapotban ápolnak egy síbalesetben megsérült magyar fiatalembert a franciaországi Briancon kórházában - értesült szerdán az MTI.
febr. 6
18:36
Izrael védőkerítést épít egyiptomi határán (Infostart)
Izrael védőkerítést fog építeni egyiptomi határa egyes szakaszain, hogy megakadályozza palesztin öngyilkos merénylők beszivárgását saját területére - erről döntött szerdán a kormánykabinet.
febr. 6
18:50
Orosz EU-nagykövet:az EU-országok ne ismerjék el Koszovót (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU-nagykövete szerdán arra szólította fel az Európai Unió tagországait, hogy ne ismerjék el Koszovó függetlenségét. Szerinte az elismerés az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244. számú határozatának a megsértését jelentené. "Nem adjuk fel a reményt, hogy minden, rendelkezésünkre álló diplomáciai eszközzel megfordíthatjuk a fejlemények irányát" - mondta Csizsov újságírók…
febr. 6
18:55
Gyilkos tornádók (Kripto Akadémia)
Legalább negyvenheten vesztették életüket szerdára virradóra az Egyesült Államok déli részén, ahol tornádókkal, zivatarokkal és jégesővel kísért viharfront söpört végig. Az ítéletidő Arkansas, Mississippi, Tennessee és Kentucky államokat érintette a legsúlyosabban. A tornádók teherautókat borítottak fel, háztetőket téptek le, autókat rongáltak meg és fákat csavartak ki. Tenessee államban legalább…
febr. 6
19:01
Izrael védőkerítést épít egyiptomi határán (Kripto Akadémia)
Izrael védőkerítést épít egyiptomi határa egyes szakaszain, hogy megakadályozza palesztin öngyilkos merénylők beszivárgását területére - közölte szerdán egy magas rangú izraeli tisztségviselő. A döntés egy bizalmas ülésen született, amelyen Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter vett részt.

Keresés