2008. február 16. szombat

febr. 16
5:31
Kijelölték Emád Mugnije utódját (Kripto Akadémia)
A Hezbollah libanoni radikális iszlám szervezet kijelölte annak a katonai parancsnoknak az utódját, aki ellen a héten Damaszkuszban pokolgépes merényletet hajtottak végre, s aki a robbanásban életét vesztette.
febr. 16
5:41
Állítólag vasárnap délután ötkor kiáltják ki Koszovó függetlenségét (Kripto Akadémia)
Hashim Thaci koszovói miniszterelnök tegnapi pristinai sajtóértekezletén a várakozásokkal ellentétben nem nevezte meg azt a napot, amikor kikikiáltják az egykori jugoszláv tartomány függetleneségét. Szóvivője azonban állítólag elárulta az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy az időpont vasárnap délután öt óra lesz. Ugyanilyen értesülést tett közzé a B-92 elnevezésű belgrádi rádió is.
febr. 16
7:39
Maoista milicisták rendőröket öltek meg Indiában (Kripto Akadémia)
Maoista milicisták hat rendőrőrsöt támadtak meg, és 12 rendőrt, valamint egy civil személyt megöltek India keleti részén. A helyi hatóságok közlése szerint a fegyveresek Orisza szövetségi állam fővárosától, Bhuvanesvartól száz kilométerre péntek éjszak hajtották végre összehangolt támadásaikat. A rendőrségi épületekből lőfegyvereket is zsákmányoltak. A támadók mintegy százan lehettek.
febr. 16
7:50
A francia rendőrség letartóztatott két spanyolországi baszk szeparatistát (Kripto Akadémia)
A francia rendőrség letartóztatott két spanyolországi baszk szeparatistát, akik a feltételezések szerint részesei voltak a madridi repülőtér ellen 2006 decemberében elkövetett merényletnek - közölték pénteken spanyol tömegtájékoztatási eszközök. A hírt később francia igazságügyi források megerősítették. Beszámolójuk szerint a két férfit a délnyugat-franciaországi Saint-Jean-de-Luz településen…
febr. 16
9:47
Lefejezhetik, mert állítólag impotenciát okozott (Infostart)
Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy Szaúd-Arábiában ki akarnak végezni egy boszorkánysággal vádolt nőt.
febr. 16
9:50
Regionális vízum Délkelet-Ázsiában (Kripto Akadémia)
Közös vízum bevezetését tervezi az idegenforgalom fellendítése céljából hat délkelet-ázsiai ország, amelyeknek ezirányú infrastrukturális fejlesztéseit 40 millió dollárral támogatja az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) is.
febr. 16
9:52
Átszeli Afrikát George Bush (Infostart)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett az amerikai elnök. George Bush az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni afrikai küzdelem támogatása.
febr. 16
9:58
Harminc magyar megy Koszovóba (Infostart)
Az Európai Unió minden tagállama jóváhagyta az EULEX koszovói missziót, egy nappal azelőtt, hogy a dél-szerbiai tartomány várhatóan kikiáltja függetlenségét.
febr. 16
10:45
Még mindig nem biztos, hogy mikor kiáltják ki a koszovói függetlenséget (Kripto Akadémia)
Szombat reggel sem lehetett tudni, mikor kiáltják ki Koszovó függetlenségét.Hétvégére ígérték a bejelentést, de hogy megtörténik-e, azt csak találgatni lehet. Az idegek pattanásig feszültek a dél-szerbiai tartományban, Szerbiában, s több ország fővárosában.
febr. 16
11:02
Obamáért lelkesednek a japán Obamában (Kripto Akadémia)
Barack Obama, az amerikai demokrata párt elnökjelölt-aspiránsa sohasem járt Obama nyugat-japán kikötővárosban, ahol csak az elnökválasztási kampányhírekből ismerik őt, mégis lelkesednek érte. Obama neve olvasható a város legnagyobb szállodájában függő posztereken, arcképével díszített fejszalagok és trikók gyártását tervezik. A helyi cukrászok Obama portréjával díszített hagyomásos süteményeket is…
febr. 16
11:35
Bush Beninbe érkezésével megkezdődött egyhetes afrikai körútja (Kripto Akadémia)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett meg George Bush amerikai elnök, amikor szombaton megérkezett a Guineai-öböl partján fekvő Beninbe. A még Tanzániát, Ruandát, Ghánát és Libériát magába foglaló körúton az elnök az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni afrikai küzdelem támogatása. A benini…
febr. 16
11:56
Hivatalosan halottnak nyilvánították Steve Fossettet (Metropol)
Steve Fossett kalandvágyó milliomost hivatalosan is halottnak nyilvánította helyi idő szerint pénteken az illetékes nevadai bíró, több mint öt hónappal azután, hogy a sokszoros világcsúcstartó, 63 éves sportember repülőgépével eltűnt a szövetségi állam nyugati részének hegyei között.
febr. 16
12:31
Nyolc palesztin halt meg az Izraelnek tulajdonított gázai támadásban (Kripto Akadémia)
Nyolc ember halt meg abban a légitámadásban, amelyet a főbb radikális palesztin szervezetek szerint Izrael hajtott végre pénteken egy Gázai övezeti menekülttábor ellen, a halottak között van az Iszlám Dzsihád mozgalom katonai szárnyának egyik vezetője is. Pénteken hét halálos áldozatról számoltak be palesztin források. Az állítólagos rakéta Ajmán al-Fajed házát találta el az el-Buredzs…
febr. 16
12:38
"Kiváló, kiegyensúlyozott" diák követte el a Valentin-napi vérengzést (Infostart)
Értetlenül áll a rendőrség a legutóbbi, csütörtökön elkövetett amerikai egyetemi vérengzés előtt, az elkövetőt ugyanis korábban kiegyensúlyozott és kiváló eredményeket elérő diáknak ismerték.
febr. 16
13:43
A dániai zavargások hatodik éjszakáján 14 fiatalt vettek őrizetbe (Kripto Akadémia)
Tizennégy fiatalt vettek őrizetbe szombatra virradóra, a dániai zavargások sorrendben hatodik éjszakáján Koppenhágában és másutt az országban - jelentette a rendőrség és a média. Felgyújtottak 28 gépkocsit és csaknem 50 szeméttároló konténert, illetve kukát. A fővárosban az előállított hat fiatalból öt ellen eljárás indult szándékos gyújtogatás címén, egyiküket elengedtek.
febr. 16
13:50
Elkezdődött az orosz elnökválasztás (Infostart)
A kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő orosz határőrök már leadhatják voksukat a március 2-i oroszországi elnökválasztás jelöltjeire.
febr. 16
14:44
Rendőröket öltek meg a maoisták (Infostart)
Indiában 13 rendőr halt meg, amikor csaknem négyszáz maoista lázadó rendőrségi épületeket támadott meg az ország keleti részén. Az akciókban 11 rendőr megsebesült.
febr. 16
14:51
Megkezdődött az oroszországi elnökválasztás (Kripto Akadémia)
Megkezdődött a március 2-re kitűzött orosz elnökválasztás: az Altaj hegység nehezen hozzáférhető területein, a kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő határőrök adhatják le elsőként voksukat.
febr. 16
15:23
Kétségbeesett segélykiáltás: Ételt üzemanyag helyett! (Infostart)
Zavargások robbantak ki Mozambikban, miután meredeken emelkedtek az élelmiszerárak, főként a bioüzemanyagok növekvő előállítása miatt. Közben több civil szervezet arra figyelmeztet, hogy tömeges éhínséget okozhat, ha a jövőben az afrikai földeken nem élelmiszereket állítanak elő.
febr. 16
15:35
Véres merénylet Pakisztánban (Infostart)
Huszonegy ember meghalt és több mint kilencveen megsebesültek, amikor pokolgép robbant az ellenzéki Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének pesavari irodája mellett.
febr. 16
16:09
Holnap eljön a nagy nap (Infostart)
Megerősítette Koszovó függetlenségének vasárnapra tervezett kikiáltását a dél-szerbiai tartomány miniszterelnöke. Hasim Thaqi úgy fogalmazott: vasárnap megvalósítják Koszovó polgárainak akaratát.
febr. 16
16:09
Az albán nacionalisták elutasítják a koszovói kisebbségek védelmét (Kripto Akadémia)
A szélsőséges koszovói albán nacionalisták szombaton elutasították a helyi kisebbségek jogbiztonságának szavatolását, s Függetlenség nevű szervezetük az ezt szolgáló törvények elleni szavazásra szólította fel a parlamenti képviselőket.
febr. 16
16:25
Havazik Athénban (Metropol)
Görögországot is elérte szombaton az észak-európai eredetű hideg légtömeg, amelynek következtében a délutáni órákban havazás kezdődött Athénban.
febr. 16
16:36
Már Athénban is havazik (Infostart)
Görögországot is elérte a rendkívüli hideg időjárás. A délutáni órákban havazás kezdődött Athénban, ahol az előrejelzések szerint a következő két napban akár 10-15 centiméteres hó is eshet.
febr. 16
16:48
Robbanás Bhutto pártjának egyik irodája mellett: 21 halott (Kripto Akadémia)
Nem végleges adatok szerint 21 halálos áldozata és legalább 93 sebesültje van annak a robbanásnak, amely szombaton történt Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni politikus pártjának egyik irodája mellett a törzsek uralta országrészben, két nappal a választások előtt - közölték kórházi illetékesek. A támadást a Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének választási irodája ellen követték el az afgán határ…
febr. 16
18:34
Felháborodás Belgrádban a koszovói EU-vállalás miatt (Kripto Akadémia)
Szerbia élesen elítélte szombaton, hogy az Európai Unió jóváhagyta EULEX Koszovó elnevezésű vállalását, amelynek egyebek között az a célja, hogy átvéve az ENSZ-től a nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló Koszovó függetlenedésének jogállami mederben tartásáról.
febr. 16
21:05
Radmanovic: Koszovó függetlensége precedenst teremthet a boszniai szerbek és horvátok számára (Kripto Akadémia)
Koszovó függetlenségének kikiáltása precedenst teremthet a boszniai szerbek és horvátok számára - jelentette ki szombaton Nebojsa Radmanovic, boszniai szerb vezető. A bosznia-hercegovinai kollektív elnökség tagja, aki Koszovó függetlenségét tényként kezelte, Banja Lukában kijelentette: a proklamáció "világos üzenet" lesz arra vonatkozóan, hogy az ilyen problémákat a különböző megállapodásokon…
febr. 16
21:32
Bush Afrikában, szerinte Kenyában meg kell osztani a hatalmat (Kripto Akadémia)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett George Bush amerikai elnök, amikor szombaton a Guineai-öböl partján fekvő Beninbe érkezett, majd néhány órás látogatás után tovább utazott Tanzániába. A Ruandát, Ghánát és Libériát is felölelő körúton az elnök az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni…

Keresés