2008. február 16. szombat

febr. 16
5:31
Kijelölték Emád Mugnije utódját (Népszava)
A Hezbollah libanoni radikális iszlám szervezet kijelölte annak a katonai parancsnoknak az utódját, aki ellen a héten Damaszkuszban pokolgépes merényletet hajtottak végre, s aki a robbanásban életét vesztette.
febr. 16
5:41
Állítólag vasárnap délután ötkor kiáltják ki Koszovó függetlenségét (Népszava)
Hashim Thaci koszovói miniszterelnök tegnapi pristinai sajtóértekezletén a várakozásokkal ellentétben nem nevezte meg azt a napot, amikor kikikiáltják az egykori jugoszláv tartomány függetleneségét. Szóvivője azonban állítólag elárulta az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy az időpont vasárnap délután öt óra lesz. Ugyanilyen értesülést tett közzé a B-92 elnevezésű belgrádi rádió is.
febr. 16
7:39
Maoista milicisták rendőröket öltek meg Indiában (Népszava)
Maoista milicisták hat rendőrőrsöt támadtak meg, és 12 rendőrt, valamint egy civil személyt megöltek India keleti részén. A helyi hatóságok közlése szerint a fegyveresek Orisza szövetségi állam fővárosától, Bhuvanesvartól száz kilométerre péntek éjszak hajtották végre összehangolt támadásaikat. A rendőrségi épületekből lőfegyvereket is zsákmányoltak. A támadók mintegy százan lehettek.
febr. 16
7:50
A francia rendőrség letartóztatott két spanyolországi baszk szeparatistát (Népszava)
A francia rendőrség letartóztatott két spanyolországi baszk szeparatistát, akik a feltételezések szerint részesei voltak a madridi repülőtér ellen 2006 decemberében elkövetett merényletnek - közölték pénteken spanyol tömegtájékoztatási eszközök. A hírt később francia igazságügyi források megerősítették. Beszámolójuk szerint a két férfit a délnyugat-franciaországi Saint-Jean-de-Luz településen…
febr. 16
9:47
Lefejezhetik, mert állítólag impotenciát okozott (Infostart)
Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy Szaúd-Arábiában ki akarnak végezni egy boszorkánysággal vádolt nőt.
febr. 16
9:50
Regionális vízum Délkelet-Ázsiában (Népszava)
Közös vízum bevezetését tervezi az idegenforgalom fellendítése céljából hat délkelet-ázsiai ország, amelyeknek ezirányú infrastrukturális fejlesztéseit 40 millió dollárral támogatja az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) is.
febr. 16
9:52
Átszeli Afrikát George Bush (Infostart)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett az amerikai elnök. George Bush az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni afrikai küzdelem támogatása.
febr. 16
9:58
Harminc magyar megy Koszovóba (Infostart)
Az Európai Unió minden tagállama jóváhagyta az EULEX koszovói missziót, egy nappal azelőtt, hogy a dél-szerbiai tartomány várhatóan kikiáltja függetlenségét.
febr. 16
10:45
Még mindig nem biztos, hogy mikor kiáltják ki a koszovói függetlenséget (Népszava)
Szombat reggel sem lehetett tudni, mikor kiáltják ki Koszovó függetlenségét.Hétvégére ígérték a bejelentést, de hogy megtörténik-e, azt csak találgatni lehet. Az idegek pattanásig feszültek a dél-szerbiai tartományban, Szerbiában, s több ország fővárosában.
febr. 16
11:02
Obamáért lelkesednek a japán Obamában (Népszava)
Barack Obama, az amerikai demokrata párt elnökjelölt-aspiránsa sohasem járt Obama nyugat-japán kikötővárosban, ahol csak az elnökválasztási kampányhírekből ismerik őt, mégis lelkesednek érte. Obama neve olvasható a város legnagyobb szállodájában függő posztereken, arcképével díszített fejszalagok és trikók gyártását tervezik. A helyi cukrászok Obama portréjával díszített hagyomásos süteményeket is…
febr. 16
11:35
Bush Beninbe érkezésével megkezdődött egyhetes afrikai körútja (Népszava)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett meg George Bush amerikai elnök, amikor szombaton megérkezett a Guineai-öböl partján fekvő Beninbe. A még Tanzániát, Ruandát, Ghánát és Libériát magába foglaló körúton az elnök az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni afrikai küzdelem támogatása. A benini…
febr. 16
11:53
Késhet a Brassó-Bukarest autópálya építése (orientpress)
Az első 19,5 kilométeres szakaszt májusban kellene, hogy elkezdjék építeni, azonban telekkisajátítási problémák miatt jelentősen késhetnek a Brassó és Bukarest közötti autópálya munkálatai.
febr. 16
11:56
Légitámadásban meghalt az Iszlám Dzsihád egyik vezetője (HVG)
Izrael péntek este határozottan tagadta, hogy hadserege állna a támadás mögött, állításuk szerint pénteken semmilyen támadást nem hajtottak végre az övezet ellen.
febr. 16
12:19
Mianmar: választások 2010-ben? (Kitekintő)
A mianmari junta bejelentette, hogy demokratikus átmenetet hajtanak végre az országban: népszavazás, majd választás lesz. A politikai foglyok viszont még mindig börtönben vannak.
febr. 16
12:31
Nyolc palesztin halt meg az Izraelnek tulajdonított gázai támadásban (Népszava)
Nyolc ember halt meg abban a légitámadásban, amelyet a főbb radikális palesztin szervezetek szerint Izrael hajtott végre pénteken egy Gázai övezeti menekülttábor ellen, a halottak között van az Iszlám Dzsihád mozgalom katonai szárnyának egyik vezetője is. Pénteken hét halálos áldozatról számoltak be palesztin források. Az állítólagos rakéta Ajmán al-Fajed házát találta el az el-Buredzs…
febr. 16
12:38
"Kiváló, kiegyensúlyozott" diák követte el a Valentin-napi vérengzést (Infostart)
Értetlenül áll a rendőrség a legutóbbi, csütörtökön elkövetett amerikai egyetemi vérengzés előtt, az elkövetőt ugyanis korábban kiegyensúlyozott és kiváló eredményeket elérő diáknak ismerték.
febr. 16
13:22
Hivatalosan halottnak nyilvánították Steve Fossettet (MaHu)
Steve Fossett kalandvágyó milliomost hivatalosan is halottnak nyilvánította helyi idő szerint pénteken az illetékes nevadai bíró, több mint öt hónappal azután, hogy a sokszoros világcsúcstartó, 63 éves sportember repülőgépével eltűnt a szövetségi állam nyugati részének hegyei között.
febr. 16
13:42
Megkezdődött az oroszországi elnökválasztás (HVG)
Megkezdődött a március 2-re kitűzött orosz elnökválasztás: az Altaj hegység nehezen hozzáférhető területein, a kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő határőrök adhatják le elsőként voksukat.
febr. 16
13:43
A dániai zavargások hatodik éjszakáján 14 fiatalt vettek őrizetbe (Népszava)
Tizennégy fiatalt vettek őrizetbe szombatra virradóra, a dániai zavargások sorrendben hatodik éjszakáján Koppenhágában és másutt az országban - jelentette a rendőrség és a média. Felgyújtottak 28 gépkocsit és csaknem 50 szeméttároló konténert, illetve kukát. A fővárosban az előállított hat fiatalból öt ellen eljárás indult szándékos gyújtogatás címén, egyiküket elengedtek.
febr. 16
13:50
Elkezdődött az orosz elnökválasztás (Infostart)
A kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő orosz határőrök már leadhatják voksukat a március 2-i oroszországi elnökválasztás jelöltjeire.
febr. 16
14:44
Rendőröket öltek meg a maoisták (Infostart)
Indiában 13 rendőr halt meg, amikor csaknem négyszáz maoista lázadó rendőrségi épületeket támadott meg az ország keleti részén. Az akciókban 11 rendőr megsebesült.
febr. 16
14:51
Megkezdődött az oroszországi elnökválasztás (Népszava)
Megkezdődött a március 2-re kitűzött orosz elnökválasztás: az Altaj hegység nehezen hozzáférhető területein, a kínai és a mongóliai határon szolgálatot teljesítő határőrök adhatják le elsőként voksukat.
febr. 16
15:01
Elutasítják a koszovói kisebbségek védelmét az albánok (HVG)
A szélsőséges koszovói albán nacionalisták szombaton elutasították a helyi kisebbségek jogbiztonságának szavatolását, s Függetlenség nevű szervezetük az ezt szolgáló törvények elleni szavazásra szólította fel a parlamenti képviselőket.
febr. 16
15:12
Robbantás Bhutto pártjának irodája mellett, több halott (HVG)
A támadást a Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének választási irodája ellen követték el az afgán határ közelében fekvő Paracsinar városában.
febr. 16
15:18
Koszovó a függetlenségre készül (MaHu)
A szombati pristinai újságok szerint a nagy nap délutánján 15 órakor összeül a parlament, hogy meghallgassa és elfogadja a függetlenségi nyilatkozatot, utána pedig megszavazzon mintegy kéttucat - az Ahtisaari-terv által előirányzott, s főleg a kisebbségek védelméről szóló - törvényt. Ez után lesz a pristinai sportcsarnokban az ünnepi koncert, amelyet országszerte ünnepségek követnek.
febr. 16
15:23
Kétségbeesett segélykiáltás: Ételt üzemanyag helyett! (Infostart)
Zavargások robbantak ki Mozambikban, miután meredeken emelkedtek az élelmiszerárak, főként a bioüzemanyagok növekvő előállítása miatt. Közben több civil szervezet arra figyelmeztet, hogy tömeges éhínséget okozhat, ha a jövőben az afrikai földeken nem élelmiszereket állítanak elő.
febr. 16
15:35
Véres merénylet Pakisztánban (Infostart)
Huszonegy ember meghalt és több mint kilencveen megsebesültek, amikor pokolgép robbant az ellenzéki Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének pesavari irodája mellett.
febr. 16
16:09
Holnap eljön a nagy nap (Infostart)
Megerősítette Koszovó függetlenségének vasárnapra tervezett kikiáltását a dél-szerbiai tartomány miniszterelnöke. Hasim Thaqi úgy fogalmazott: vasárnap megvalósítják Koszovó polgárainak akaratát.
febr. 16
16:09
Az albán nacionalisták elutasítják a koszovói kisebbségek védelmét (Népszava)
A szélsőséges koszovói albán nacionalisták szombaton elutasították a helyi kisebbségek jogbiztonságának szavatolását, s Függetlenség nevű szervezetük az ezt szolgáló törvények elleni szavazásra szólította fel a parlamenti képviselőket.
febr. 16
16:15
Bécs, a legelegánsabb főváros (Kitekintő)
Bécs nemcsak Mozart, Haydn, Strauss városa, Klimt, Schiele vagy Hundertwasser miatt is mindig megéri átugrani a császárvárosba.
febr. 16
16:36
Már Athénban is havazik (Infostart)
Görögországot is elérte a rendkívüli hideg időjárás. A délutáni órákban havazás kezdődött Athénban, ahol az előrejelzések szerint a következő két napban akár 10-15 centiméteres hó is eshet.
febr. 16
16:48
Robbanás Bhutto pártjának egyik irodája mellett: 21 halott (Népszava)
Nem végleges adatok szerint 21 halálos áldozata és legalább 93 sebesültje van annak a robbanásnak, amely szombaton történt Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni politikus pártjának egyik irodája mellett a törzsek uralta országrészben, két nappal a választások előtt - közölték kórházi illetékesek. A támadást a Pakisztáni Néppárt egyik jelöltjének választási irodája ellen követték el az afgán határ…
febr. 16
18:05
Belgrád őrjöng a koszovói EU-vállalás miatt (MaHu)
Szerbia élesen elítélte szombaton, hogy az Európai Unió jóváhagyta EULEX Koszovó elnevezésű vállalását, amelynek egyebek között az a célja, hogy átvéve az ENSZ-től a nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló Koszovó függetlenedésének jogállami mederben tartásáról.
febr. 16
18:22
Kamikáze az afgán határ közelében - 37 halott (MaHu)
Legkevesebb 37 halálos áldozata és több mint 90 sebesültje van annak az öngyilkos merénylő okozta robbanásnak, amely szombaton történt Pakisztán törzsek uralta északnyugati részében, két nappal a parlamenti választások előtt - jelentette be az ázsiai ország belügyminisztere.
febr. 16
18:34
Felháborodás Belgrádban a koszovói EU-vállalás miatt (Népszava)
Szerbia élesen elítélte szombaton, hogy az Európai Unió jóváhagyta EULEX Koszovó elnevezésű vállalását, amelynek egyebek között az a célja, hogy átvéve az ENSZ-től a nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló Koszovó függetlenedésének jogállami mederben tartásáról.
febr. 16
19:23
Thaci: vasárnap megvalósítjuk Koszovó akaratát (HVG)
Szerb tartományként az utolsó napját kezdte minden előjel szerint vasárnap Koszovó: délután Pristinában kikiáltják az elsősorban albánok lakta terület függetlenségét.
febr. 16
20:09
Székelyföldnek ki kell használni a koszovói helyzetet (Kitekintő)
,,Az idei év legnagyobb kihívása az erdélyi magyarság számára, hogyan használja ki a Koszovó függetlenné válása által előálló helyzetet"
febr. 16
21:05
Radmanovic: Koszovó függetlensége precedenst teremthet a boszniai szerbek és horvátok számára (Népszava)
Koszovó függetlenségének kikiáltása precedenst teremthet a boszniai szerbek és horvátok számára - jelentette ki szombaton Nebojsa Radmanovic, boszniai szerb vezető. A bosznia-hercegovinai kollektív elnökség tagja, aki Koszovó függetlenségét tényként kezelte, Banja Lukában kijelentette: a proklamáció "világos üzenet" lesz arra vonatkozóan, hogy az ilyen problémákat a különböző megállapodásokon…
febr. 16
21:32
Bush Afrikában, szerinte Kenyában meg kell osztani a hatalmat (Népszava)
Öt országot érintő, egyhetes afrikai körutat kezdett George Bush amerikai elnök, amikor szombaton a Guineai-öböl partján fekvő Beninbe érkezett, majd néhány órás látogatás után tovább utazott Tanzániába. A Ruandát, Ghánát és Libériát is felölelő körúton az elnök az Egyesült Államok Afrika iránti hosszú távú elkötelezettsége mellett akar hitet tenni, aminek része az AIDS és a malária elleni…

Keresés