2008. január 1. kedd

jan. 1
5:04
Bhutto halála növelhette pártja népszerűségét (Népszava)
A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat - közölte hétfőn Kanvar Dilsad, a bizottság titkára újságírókkal.
jan. 1
5:57
Már Máltán és Cipruson is euróval fizetnek (Népszava)
Málta kedd 0 órától az euróövezet tagállama lett, vagyis az eddig forgalomban volt máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
6:03
Szoros volt a verseny, sokasodnak a halottak (Népszava)
Száz felettire emelkedett a választások után kirobbant erőszak halálos áldozatainak száma hétfőn Kenyában, ahol folytatódtak a vasárnap kitört zavargások. Az ellenzék hátországának számító nyugati országrésztől a fővárosi szegénynegyedeken át a keleti, a turisták körében népszerű indiai-óceáni partvidékig számos helyen zajlottak hétfőn összecsapások ellenzékiek ezrei és a rendfenntartó erők…
jan. 1
6:18
Kipukkadt a fémlufi? (Népszava)
Az általános drágulásnak vége, november eleje óta 15 százalék körül olcsóbbodtak az ipari fémek a Londoni Fémtőzsdén (LME), miután már októbert is nagyrészt kissé olcsóbban végezték, mint szeptembert. Az irányzatot az amerikai gazdaság iránti bizalomvesztés és a szigorodó kínai pénzügypolitika szabta meg az év végén.
jan. 1
6:29
Ciprus belépett az euróövezetbe (Népszava)
Ciprus helyi idő szerint kedd 0 órától az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban volt ciprusi font helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
6:44
Ez lesz az ENSZ legnagyobb katonai akciója (Népszava)
Az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó missziója, az UNAMID hétfőn ünnepélyesen átvette a békefenntartó feladatokat az Afrikai Uniótól az erőszak dúlta Dárfúrban.
jan. 1
6:55
Málta is belépett az euróövezetbe (Népszava)
Málta kedd 0 órától az euróövezet tagállama lett, vagyis az eddig forgalomban volt máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység a szigetország hivatalos fizetőeszköze.
jan. 1
7:59
Szlovénia lett az elnök (Népszava)
Szlovénia kedd éjféltől átvette Portugáliától az Európai Unió soros elnöki tisztét, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2004-ben belépett tagállamok és a volt kommunista blokk országai közül az egykori jugoszláv tagköztársaság az elsőként láthatja el féléves időtartamra ezt a megbízatást. Ljubljana külpolitikai törekvéseiben az egyik legfontosabb helyett a balkáni helyzet kezelése foglalja majd el.
jan. 1
8:12
Szexuális felvilágosítás ötéves gyerekeknek? (Infostart)
A szexuális felvilágosítást, úgy tűnik, nem lehet elég korán kezdeni. Legalábbis a britek szerint, akik már az ötéves gyermekeknek is tanítanának ezt-azt.
jan. 1
8:33
Inkább egy kelet-európai, mint egy brit (Infostart)
A brit diplomák gyenge minősége miatt a brit gyárosok gyakran előnyben részesítik a kelet-európai munkavállalókat a szigetországbeliekkel szemben - mondta a Brit Gyáriparos Szövetség vezetője.
jan. 1
9:10
Két új tagállam az euróövezetben (HVG)
Ciprus és Málta helyi idő szerint kedd 0 órától az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban volt ciprusi font és a máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység az országok hivatalos fizetőeszköze. Szlovénia közben átvette azEU soros elnöki tisztét.
jan. 1
9:26
Képek Londonról szilveszter éjjel (MaHu)
Százezrek köszöntötték esőben, de a tavalyinál jóval szelídebb időjárási körülmények közepette Nagy-Britanniában - az időeltolódás miatt Európában utolsóként - az újévet, és ezúttal Skóciában sem fújta el a szél az ünneplést.
jan. 1
9:34
Putyin megköszönte... (Népszava)
Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi üdvözletében köszönetet mondott az oroszoknak mindazért, amit az ország az elmúlt nyolc évben elért, s ami - mint mondta - nem lett volna lehetséges az állampolgárok támogatása, bizalma és az ország újjászületésében való közvetlen részvétele nélkül.
jan. 1
9:37
Olmert: vissza az 1967-es határok mögé (HVG)
Izraelnek észre kell vennie, hogy leghűségesebb nemzetközi szövetségesei is azt szeretnék, ha visszavonulna 1967-es határai mögé, tehát ki kelle vonulna Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapban kedden megjelent interjújában.
jan. 1
10:09
A polgárháború szélén Kenya (Infostart)
Kenyában már százhetvenre emelkedett az elnökválasztás utáni összecsapások halálos áldozatainak száma. Kórházi tájékoztatás szerint az éjjel 48 embert öltek meg a zavargásokban.
jan. 1
10:09
Az orosz elnök újévi üdvözlete (MaHu)
Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi üdvözletében köszönetet mondott az oroszoknak mindazért, amit az ország az elmúlt nyolc évben elért, s ami - mint mondta - nem lett volna lehetséges az állampolgárok támogatása, bizalma és az ország újjászületésében való közvetlen részvétele nélkül.
jan. 1
10:24
Februárra halasztották a pakisztáni választásokat (Infostart)
Pakisztánban februárra halasztják az eredetileg január 8-ra kitűzött parlamenti és helyhatósági választásokat - közölte az ázsiai ország választási bizottságának egyik magas rangú illetékese az AFP francia hírügynökséggel.
jan. 1
10:30
Látványos tűzijátékokkal köszöntötték az újévet Nagy-Britanniában (Infostart)
Európában utolsóként százezrek köszöntötték az újévet Nagy-Britanniában. Londonban mintegy 400 ezer ember nézte végig a tűzijátékot. A skót fővárosban, Edinburgh-ban mintegy 100 ezren köszöntötték az utcán az újévet.
jan. 1
10:35
Mától Szlovénia az Európai Uniós soros elnöke (Infostart)
Szlovénia éjféltől átvette Portugáliától az Európai Unió soros elnöki tisztét, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2004-ben belépett tagállamok és a volt kommunista blokk országai közül az egykori jugoszláv tagköztársaság az elsőként láthatja el ezt a megbízatást félévre. Közben Ciprus és Málta csatlakozásával két újabb taggal bővült az eurózóna.
jan. 1
10:40
A kenyai zavargásoknak egyre több az áldozata (MaHu)
Újabb 48 holttestet szállítottak be keddre virradó éjjel a nyugat-kenyai Kisumu város halottasházába - közölte az intézmény egyik alkalmazottja.
jan. 1
10:46
Már az ENSZ és az Afrikai Unió tartja fenn a rendet Dárfúrban (Infostart)
Dárfúrban ünnepélyesen átvette a békefenntartó feladatokat az Afrikai Uniótól az ENSZ és az Afrikai Unió közös missziója. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az átadás egyelőre csupán jelképes jelentőségű.
jan. 1
11:07
Pakisztánban februárban lehetnek választások (HVG)
Az eredetileg január 8-ra kitűzött pakisztáni parlamenti és helyhatósági választásokat februárig elhalasztják - közölte kedden az AFP francia hírügynökséggel az ázsiai ország választási bizottságának egyik magas rangú illetékese.
jan. 1
11:45
Véres zavargások a kenyai választás után (Kitekintő)
Az eddigi elnök, Mwai Kibaki nyerte a december 27-én megtartott kenyai elnökválasztásokat. Az ellenzék csalást emleget, az országban több helyen zavargások törtek ki.
jan. 1
12:54
Óévbúcsúztató képekben (MaHu)
Egymilliónyian nézték meg a helyszínen a sydneyi tűzijátékot, Pekingben az olimpia szervezői rendeztek zenés-táncos ünnepséget, Bagdadban pedig először ünnepelték meg nyilvános rendezvényekkel az újévet az ország 2003. márciusi amerikai megszállása óta.
jan. 1
13:38
Így buliztak világszerte - nézze meg Ön is! (Infostart)
A világ legtöbb pontján koncertekkel, tűzijátékokkal köszöntötték az emberek a 2008-as évet. Sydneyben például egymillióan nézték meg a tűzijátékot, és még az iraki Bagdadban is nyilvános rendezvényekkel ünnepeltek. Pokolgép robbant viszont az egyik thaiföldi üdülőhelyen.
jan. 1
13:51
Nyugodt francia újév: "csak" 372 gépkocsit gyújtotta fel (Népszava)
Franciaországban 372 gépkocsit gyújtotta fel vandálok Szilveszter éjszakáján, azaz kevesebbet mint tavaly. A rendőrség nyugodtnak jellemezte az ünnepet keddi beszámolójában.
jan. 1
13:55
A klímaváltozás megzavarja a szénkörforgást (Kitekintő)
Az indonéziai Bali szigetén december 15-én befejeződött klímakonferencia valóban meghatározó fontosságú. A jelenlegi éghajlati válságért különböző, üvegházhatást okozó gázok a felelősök.
jan. 1
14:00
XVI. Benedek pápa: "Mindannyian békében akarunk élni" (Infostart)
A béke nem az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében.
jan. 1
14:02
XVI. Benedek: a béke mindenekelőtt isteni ajándék (Népszava)
A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.
jan. 1
14:11
Nyugodt volt a szilveszter, mert csak 372 autót gyújtottak fel (Infostart)
Franciaországban 372 gépkocsit gyújtotta fel szilveszter éjszakáján. Bár a szám nagynak tűnik, érdekesség, hogy mégis alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A rendőrség nyugodtnak jellemezte az ünnepet keddi beszámolójában.
jan. 1
14:22
Mindannyian békében akarunk élni (MaHu)
A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni ajándék - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.
jan. 1
14:38
Mától fél évig Szlovéniáé a megbízatás (MaHu)
Kedden fél évre Szlovénia vette át Portugáliától az Európai Unió soros elnökségét. Janez Jansa miniszterelnök - aki történelmi jelentőségű kihívásnak nevezte a megbízatást - két hét múlva ismerteti a szlovén elnökség kiemelt célkitűzéseit az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén.
jan. 1
14:45
Amerikai diplomata sofőrjét kilőtték (Kitekintő)
Egy amerikai diplomatát megsebesítettek és sofőrét megölték, amikor Szudán fővárosában, Kartúmban rálőttek a gépjárműre, miközben a rezidenciára tartottak.
jan. 1
15:00
Bhutto tudott egy készülő összeesküvésről? (HVG)
Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető állítólag arra készült a meggyilkolása előtt, hogy bizonyítékokat mutasson be egy összeesküvésről, amellyel a rendszer el akarta csalni a választásokat.
jan. 1
15:05
Szlovénia átvette az EU soros elnökségét (HVG)
Kedden fél évre Szlovénia vette át Portugáliától az Európai Unió soros elnökségét. Janez Jansa miniszterelnök - aki történelmi jelentőségű kihívásnak nevezte a megbízatást - két hét múlva ismerteti a szlovén elnökség kiemelt célkitűzéseit az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén.
jan. 1
15:07
Immár a franciaországi kávéházakból is száműzték a dohányzást (Népszava)
Immár a franciaországi kávéházakból is száműzték a dohányzást az új évvel, bár január elsején reggel még engedélyeztek egy-egy utolsó cigarettát a vendégeknek a kávékhoz. Részleges füstmentesítés lépett érvénybe Németország nyolc tartományában is az évfordulóval.
jan. 1
15:21
Véres évet zárt az Egyesült Államok Irakban (HVG)
A legvéresebb év volt a tavalyi az amerikaiak számára Irakban az invázió óta, s noha június óta jelentősen csökkent a halálesetek száma, így is 896 katona esett el a francia hírügynökség összesítése alapján.
jan. 1
15:34
Tőkés László: autonómiát, nem elszakadást akarnak a romániai magyarok (Kitekintő)
Az erdélyi magyarok több autonómiát kérnek, de nem Erdély függetlenségét akarják, még akkor sem, ha Koszovó precedenst jelentene e kérdésben – hangsúlyozza Tőkés László.
jan. 1
15:38
Kenya: menekülők égtek benn egy templomban (HVG)
Legkevesebb harmincan elevenen bennégtek egy teplomban kedden a nyugat-kenyai Eldoretben - közölték rendőrségi és vöröskeresztes források.
jan. 1
15:43
Megöltek egy amerikai diplomatát Kartúmban (HVG)
A szudáni fővárosban ismeretlen fegyveresek kedden megtámadtak egy amerikai diplomatát; szudáni sofőrjével a helyszínen végeztek, ő pedig később halt bele a sérüléseibe - jelentette be az amerikai nagykövetség.
jan. 1
15:54
Autófelgyújtások Franciaországban szilveszterkor (HVG)
Franciaországban 372 gépkocsit gyújtotta fel vandálok Szilveszter éjszakáján, azaz kevesebbet mint tavaly. A rendőrség nyugodtnak jellemezte az ünnepet keddi beszámolójában.
jan. 1
16:10
Öt lövés érte, nem tudtak rajta segíteni (MaHu)
A szudáni fővárosban ismeretlen fegyveresek kedden megtámadtak egy amerikai diplomatát; szudáni sofőrjével a helyszínen végeztek, ő pedig később halt bele a sérüléseibe - jelentette be az amerikai nagykövetség.
jan. 1
16:10
XVI.Benedek: a béke isteni ajándék (HVG)
A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni adomány - jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.
jan. 1
16:27
Font és líra helyett euró! (MaHu)
Máltán és Cipruson az év elejétől kezdve lehet euróval fizetni. A két kedvelt üdülőparadicsomban bevezették az eurót úgy, hogy a ciprusi font értékét 1,71 euróban, a máltai líráét pedig 2,33 euróban állapították meg.
jan. 1
16:29
Bhutto leleplezésre készült halála napján (Kitekintő)
A legújabb hírek szerint Bhuttónak bizonyítékai voltak a választás manipulálására, amelyeket amerikai képviselőknek akart átadni halála napján. Musarraf tagad.
jan. 1
16:32
Japán a G8-ak élén (Infostart)
Japán átvette Németországtól a hét vezető ipari ország és Oroszország alkotta G8-ak csoportjának elnökségét. A júliusi csúcstalálkozót egy nemzeti parkban rendezik majd.
jan. 1
16:34
G-8: Japán átvette az elnökséget (Népszava)
Japán kedden átvette Németországtól egy évre szólóan a hét vezető ipari ország és Oroszország alkotta nyolcak (G-8) csoportjának elnökségét. A japán elnökség idején az állam-és kormányfők csúcstalálkozóját a japán vezetés Hokkaido szigetének nyugati részén lévő, távoli nemzeti parkban kívánja megrendezni.
jan. 1
16:43
Szilveszter este itthon és a világban - fotógaléria (HVG)
New York, London, Párizs, Budapest: így ünnepelték az új évet.
jan. 1
17:10
Bhutto a merénylet előtt leleplezésre készült (MaHu)
Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető állítólag arra készült a meggyilkolása előtt, hogy bizonyítékokat mutasson be egy összeesküvésről, amellyel a rendszer el akarta csalni a választásokat.
jan. 1
17:15
Csehországban életbe lépett a reformcsomag (HVG)
A kórházi napidíjjal és vizitdíjjal együtt lépett életbe Csehországban a baloldali ellenzék által hevesen bírált reformcsomag. A Mirek Topolanek vezette jobbközép kormányzat az államháztartás hiányának csökkentését, egyben az eurózónához történő csatlakozás feltételeinek teljesítését reméli az intézkedésektől.

Keresés