2008. január 2. szerda

jan. 2
0:08
Diktátor túl a hullámvölgyön? (Kitekintő)
Miközben Benazir Bhutto meggyilkolása megszabadította Pervez Musarrafot legesélyesebbnek tartott riválisától, a pakisztáni elnök katonai és diplomáciai téren is megerősödött.
jan. 2
0:12
TITANIC utazó kiállítás (Kitekintő)
Idén szeptemberben nyílt meg a Millenáris fogadóban a Titanic utazó kiállítás, amely 1991 óta járja a világot (18 ország, 16 millió látogató).
jan. 2
0:16
A farkasok miatt lesz rendkívüli állapot Kárpátalján? (Kitekintő)
Míg 1970 körül mindössze 20-25 ordas élt a kárpátaljai hegyek közt, a jövő nyárra legalább 500-ra szaporodhat az ordasok populációja, ami jelentős veszélyeket rejt.
jan. 2
0:20
Agyonhallgatott Kína-politikánk II. (Kitekintő)
Kevés szó esik a sajtóban hazánk és a kelet-ázsiai ország viszonyáról. A Kitekintő év végi összefoglaló-sorozatának második része.
jan. 2
0:24
Két szigettel bővül az eurózóna (Kitekintő)
A 2004 óta EU-tag Máltán és Cipruson 2008. január elsejével kerül bevezetésre a közös európai pénz.
jan. 2
0:28
Véres zavargások a kenyai választás után (Kitekintő)
Az eddigi elnök, Mwai Kibaki nyerte a december 27-én megtartott kenyai elnökválasztásokat. Az ellenzék csalást emleget, az országban több helyen zavargások törtek ki.
jan. 2
0:32
A klímaváltozás megzavarja a szénkörforgást (Kitekintő)
Az indonéziai Bali szigetén december 15-én befejeződött klímakonferencia valóban meghatározó fontosságú. A jelenlegi éghajlati válságért különböző, üvegházhatást okozó gázok a felelősök.
jan. 2
0:36
Amerikai diplomata sofőrjét kilőtték (Kitekintő)
Egy amerikai diplomatát megsebesítettek és sofőrét megölték, amikor Szudán fővárosában, Kartúmban rálőttek a gépjárműre, miközben a rezidenciára tartottak.
jan. 2
0:40
Tőkés László: autonómiát, nem elszakadást akarnak a romániai magyarok (Kitekintő)
Az erdélyi magyarok több autonómiát kérnek, de nem Erdély függetlenségét akarják, még akkor sem, ha Koszovó precedenst jelentene e kérdésben – hangsúlyozza Tőkés László.
jan. 2
0:44
Bhutto leleplezésre készült halála napján (Kitekintő)
A legújabb hírek szerint Bhuttónak bizonyítékai voltak a választás manipulálására, amelyeket amerikai képviselőknek akart átadni halála napján. Musarraf tagad.
jan. 2
7:02
Kubában hét ellenzékit vettek őrizetbe (Népszava)
Hét ellenzékit vettek őrizetbe kedden a kubai hatóságok, mert a rendszert ellenző személyek az összes politikai fogoly szabadon bocsátását követelték. A szigetország középső részén, 270 kilométerre keletre Havannától lévő Santa Clarában kedden 18 személy vonult fel az utcákon, hogy követelje a foglyok feltétel nélküli szabadon engedését, és a rendőrök közülük fogtak le hét embert - közölte egy…
jan. 2
7:06
Biztonságosak a kenyai turisztikai célpontok (Infostart)
A Külügyminisztérium továbbra is azt tanácsolja, hogy a Kenyában tartózkodó magyarok ne hagyják el szálláshelyüket. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az InfoRádiónak elmondta: mind a 415 magyar állampolgár biztonságban van, a turisták által látogatott helyeket ugyanis nem érintették a zavargások.
jan. 2
7:22
Lesz valaha demokrácia Pakisztánban? (MaHu)
Pakisztánban várhatóan szerdán jelentik be hivatalosan a január 8-ra tervezett választások elhalasztását - legalábbis ezt közölte Kanvar Dilsad, a választási bizottság szóvivője.
jan. 2
7:38
Legkevesebb 30 kenyai égett benn egy templomban (MaHu)
A nairobi konzulátus tudomása szerint valamennyi Kenyában lévő magyar állampolgár jól van; az Indiai-óceán partján, ahol a turisták tartózkodnak, teljes a nyugalom és a biztonság.
jan. 2
8:25
Erőszakot eszkalál a halasztás Pakisztánban (HVG)
Pakisztáni ellenzéki pártok azzal vádolták a kormányt, hogy valószínű vereségét elkerülendő halasztotta el a parlamenti és helyhatósági választásokat, illetve aggodalmuknak adtak hangot, hogy a döntés növelni fogja az erőszakot a Benazir Bhutto meggyilkolása óta forrongó országban.
jan. 2
8:27
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolja egymást a kenyai elnök és fő politikai vetélytársa (Népszava)
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolta meg egymást szerdán Mwai Kibaki kenyai elnök és fő politikai vetélytársa, Raila Odinga ellenzéki vezető a múlt heti vitatott elnökválasztás nyomán kitört etnikai-törzsi villongások kapcsán.
jan. 2
8:36
Etnikai–törzsi ellentét áll a kenyai zavargás hátterében (HVG)
Kölcsönösen etnikai tisztogatással vádolta meg egymást Mwai Kibaki kenyai elnök és fő politikai vetélytársa, Raila Odinga ellenzéki vezető a múlt heti vitatott elnökválasztás nyomán kitört etnikai-törzsi villongások kapcsán.
jan. 2
8:38
Intelligens zombik, pillantásból értő hirdetések: mi várható 2008-ban? (HVG)
Gondolattal irányítható videojátékokat, szemmozgás-követő hirdetéseket, összehajtható képernyőket és önmagukat védő intelligens zombihálózatokat jósol a 2008-as évre a Popular Mechanics. Összeállításunkban a magazin válogatása alapján azt mutatjuk be, mik lesznek az idei év számottevő technológiai fejlesztései.
jan. 2
8:41
Kenya: több tízezren hagyták el otthonaikat (orientpress)
A BBC értesülése szerint eddig legkevesebb 250- en haltak meg Kenyában azt követően, hogy a választások után utcai zavargások törtek ki az elnökválasztás miatt. Az összecsapások leginkább a nagyvárosok nyomornegyedeiben történnek. A két oldal kölcsönösen szervezett népírtással vádolja a másikat.
jan. 2
8:52
Anelkával pótolnák Drogbát (HVG)
Nicolas Anelka, a Bolton Wanderers francia labdarúgója a jövő hét végéig a Chelsea-hez igazolhat.
jan. 2
8:53
Bhutto-klán és a hatalom akarói (Kitekintő)
Aszif Zardari továbbra is tagadja a pakisztáni kormányzat azon állítását, hogy feleségét, Benazir Bhuttót az al-Kaida gyilkolta volna meg.
jan. 2
8:57
Szávay párosban vigasztalódik (HVG)
Szávay Ágnes az orosz Dinara Szafinával az oldalán bejutott az elődöntőbe a 175 ezer dollár összdíjazású keménypályás Gold Coast-i tenisztornán.
jan. 2
9:13
Agyhalott lett a bokszoló (HVG)
Az orvosok agyhalottnak nyilvánították Cso Joj Szam dél-koreai profi ökölvívót, aki múlt keddi, szöuli győztes mérkőzése után esett össze.
jan. 2
9:41
Őrizetbe vettek hét kubai ellenzékit (HVG)
Hét ellenzékit vettek őrizetbe kedden a kubai hatóságok, mert a rendszert ellenző személyek az összes politikai fogoly szabadon bocsátását követelték.
jan. 2
9:53
Havel szabadulna Klaustól (HVG)
Václav Havel cseh exállamfő azt szeretné, ha Václav Klaus jelenlegi elnök helyett az ellenzéki szociáldemokraták, a koalíciós zöldek és néhány független szenátor által támogatott Jan Svejnart, Egyesült Államokban élő neves cseh közgazdászprofesszort választanák meg februárban a Cseh Köztársaság elnöki tisztségébe.
jan. 2
9:58
Kartellező cseh sztrádaépítők? (HVG)
Nincs kizárva, hogy a cseh autópályák magas építési költségeit az építővállalatok kartell-megállapodásai okozzák – írta az Aktuálne.cz vezető cseh internetes hírportál a Mott MacDonald tanácsadó cég eddig nyilvánosságra nem hozott elemzésére hivatkozva.
jan. 2
10:10
Megroggyant amerikai bankokra ugranának a kuvaitiak (Napi)
jan. 2
10:22
Kormányterv: ne menjen orvoshoz, gyógyítsa magát otthon! (Infostart)
A brit kormány úgy kíván spórolni az ország egészségügyi kiadásain, hogy arra próbálja rávenni az embereket: inkább kezeljék otthon saját magukat és ne menjenek orvoshoz. A kezdeményezés a köszvényes, az asztmás és a szívbetegekre is vonatkozna.
jan. 2
10:24
"Tudta, hogy vannak, akik végezni akarnak vele" (Infostart)
Nem vette figyelembe Benazir Bhutto, a december 27-én meggyilkolt pakisztáni ellenzéki politikus az ellene tervezett merényletről szóló értesüléseket - közölte az Egyesült Államok.
jan. 2
10:39
Slota felhívása: Védjük az identitásunkat! (Kitekintő)
Az SNS-es Jána Slota nemzeti pártvezér az újkori szlovák állam tizenötödik évfordulójának apropóján megjegyezte: óriási öröm tölti el keblét, hogy a szlovák nemzet elérte önrendelkezését, azon nemzetét, amelyet ezer éven keresztül idegen csizmák tiportak a földbe.
jan. 2
10:50
Bhutto leleplezésre készült halála napján (orientpress)
A legújabb hírek szerint Bhuttónak bizonyítékai voltak a választás manipulálására, amelyeket amerikai képviselőknek akart átadni halála napján. Musarraf tagad. A Választási Bizottság még nem döntött arról, megtartják-e január 8-án a szavazást.
jan. 2
11:13
Álom a környezetbarát közlekedés (HVG)
Nagy a vita az autók szén-dioxid-kibocsátásáról. A fogyatkozó fosszilis energiahordozók és a felmelegedés miatt a klíma- és környezetvédelem egyre jobban foglalkoztatja az autógyártókat és beszállítóikat.
jan. 2
11:31
Szlovénia az EU soros elnöke (orientpress)
A 2004-ben csatlakozott közép-európai tagállamok közül Szlovénia esik át először a tűzkeresztségen. Az EU soros elnökségét betöltő ország egyik legnagyobb feladata, hogy finomítsa és közelítse az Európai Unió álláspontját Koszovóval kapcsolatban.
jan. 2
11:37
Gyilkolt a hamis mongol vodka (HVG)
Tizenegy ember halálát okozta hamisított vodka Mongóliában az újév ünneplése során, 35 személyt pedig kórházba kellett szállítani a talmi ital miatt.
jan. 2
11:37
Újabb városban vezették be a dugódíjat (Infostart)
Milánóban dugódíjat vezettek be a centrumba behajtó autósok számára a levegőszennyezés és forgalom csökkentésére.
jan. 2
11:49
Gépeltérítési ügyet porolt le az FBI (HVG)
Az FBI új tervvel állt elő: az állampolgárok segítségét kéri egy 37 éve nyomtalanul eltűnt repülőgéprabló azonosításához, akiről mindmáig szinte semmit sem sikerült kinyomozni.
jan. 2
11:55
Szlovák hóhelyzet: érdemes a hegyekbe menni (Infostart)
Szlovákiában zavartalan a közlekedés, hiszen a kiadós havazás elkerülte az országot, csupán a hajnali köd okoz gyakran gondokat.
jan. 2
12:01
Orosz kézbe került a szerb olajvállalat (Infostart)
Versenyeztetés nélkül az orosz Gazprom gázipari óriás olajtermelő leányvállalata lesz a szerb állami kőolajvállalat többségi tulajdonosa. A szerb kormány döntését szerdán jelentették be Belgrádban.
jan. 2
12:06
Fidesz: Ködbe vesző euró-bevezetés (orientpress)
Magyarország lemaradása minden téren egyre fokozódik - állítja a Fidesz. A velünk együtt EU-taggá vált országok közül immár három használja a közös uniós pénzt, az eurót, és egy év múlva várhatóan Szlovákia is felsorakozik hozzájuk.
jan. 2
12:44
Százéves lett a brit ikerpár (HVG)
Százéves lett Nagy-Britannia leghíresebb ikerpárja január 1-jén. Hosszú életük során ötször cserélődött uralkodójuk.
jan. 2
12:50
Szíria nem működik együtt Franciaországgal (Infostart)
Szíria megszakítja az együttműködést Franciaországgal a libanoni válság ügyében - jelentette be az arab állam külügyminisztere.
jan. 2
12:55
A kenyai erőszak beszüntetését követeli az Egyesült Államok és Nagy-Britannia (Infostart)
Közös nyilatkozatban követelte a Kenyában kirobbant politikai erőszak beszüntetését Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. London ugyanakkor elismerte: nem tudja, ki a győztese a vitatott eredményű elnökválasztásnak.
jan. 2
12:55
Titkos képek a nemi aktusról (MaHu)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
12:57
Újságíró áldozatok világszerte (MaHu)
Kiugróan magas maradt, elérte a 171-et tavaly az erőszakcselekményeknek áldozatul esett újságírók megerősített száma - jelentette be a Nemzetközi Újságíró-szövetség (IFJ) szerdán az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményben.
jan. 2
13:02
Kiraboltak egy idős asszonyt Tótújfalun (Népszava)
Brutálisan bántalmaztak és kiraboltak egy idős asszonyt a Somogy megyei Tótújfalun - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A 92 éves asszonyt két fiatal nő a saját lakásában támadta meg; kezét-lábát összekötözték, fejére táskát húzták, fojtogatták, majd elvették háromszázezer forintját, valamint egymillió forint értékű takarékbetétkönyvét - számolt be a kedd este történt bűncselekményről a…
jan. 2
13:06
Margit hercegnő a román trón várományosa (Kitekintő)
Legidősebb lányát, Margitot jelölte utódául I. Mihály román exkirály múlt vasárnap. Lesz valaha monarchia a szomszédban?
jan. 2
13:12
Szexbotránya miatt távozik az egészségügyi miniszter (Népszava)
Lemondott szerdán Malajzia egészségügyi minisztere, miután beismerte, hogy ő és barátnője látható egy titokban felvett nemi aktus képsorain.
jan. 2
13:16
Négy évet kapott az olimpiai bajnok (HVG)
A lehetséges nyolc helyett négy évre tiltották el Justin Gatlin olimpiai és világbajnok, volt világcsúcstartó amerikai sprintert, aki tavaly előtt áprilisban akadt fenn egy doppingellenőrzésen.
jan. 2
13:37
Izraeli-palesztin-amerikai csúcs lesz Jeruzsálemben (Infostart)
Január 10-én háromoldalú csúcstalálkozót tartanak Jeruzsálemben George Bush amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint Ehud Olmert izraeli miniszterelnök részvételével - jelentette be egy palesztin illetékes.
jan. 2
13:53
Zátonyra futott egy teherhajó az angol partoknál (Infostart)
Zátonyra futott egy veszélyes rakományt szállító német hajó Anglia déli partjai közelében. A 27 fős legénységből senki sem sérült meg.

Keresés