2008. január 20. vasárnap

jan. 20
9:07
Szerbiai elnökválasztás: megméretés vágás előtt (HVG)
Az EU avagy Oroszország felé fordul-e a maga Trianonját élő, területe 15 százalékának elvesztése elé néző Szerbia? - ez a tétje a vasárnap kezdődő elnökválasztásnak.
jan. 20
10:40
Hegynek ütközött és lezuhant egy repülőgép Angolában (HVG)
Lezuhant egy repülőgép Angolában szombaton, tizenketten - más források szerint huszonöten - meghaltak.
jan. 20
10:48
Letette az esküt az újraválasztott Mihail Szaakasvili grúz elnök (Infostart)
Grúziában letette a hivatali esküt az újraválasztott Mihail Szaakasvili elnök.
jan. 20
10:57
Sűrű nap az USA-ban: Clinton, Romney, McCain (HVG)
John McCain szenátor nyerte szombaton a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első. Három egyszerre zajló jelöltválasztó rendezvénnyel eddig ez a szombat volt a két hete kezdődött előválasztási időszak "legsűrűbb" napja.
jan. 20
10:59
"Így nyertünk Nyugaton" (Infostart)
John McCain szenátor nyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első.
jan. 20
11:39
Irán először számolt be devizatartalékáról (HVG)
Irán először számolt be devizatartalékáról, miután az ország jegybankjának szeptemberben kinevezett új elnöke korábban ígéretet tett arra, hogy háromhavonta közlik az erre vonatkozó adatot.
jan. 20
12:20
A világ legnagyobb épülete készül Moszkvában (Kitekintő)
A következő öt év alatt épül meg a Kristály-szigetnek nevezett épület, amely - ha elkészül - a legnagyobb lesz a világon.
jan. 20
12:32
Tüntetés a római Szent Péter téren a pápa mellett (Népszava)
Több tízezren gyűltek össze vasárnap délelőtt a római Szent Péter téren a hagyományos pápai úrangyala imádság előtt, hogy szolidaritásukról biztosítsák XVI. Benedek katolikus egyházfőt.
jan. 20
13:13
McCain Dél-Karolinában, Clinton és Romney Nevadában nyert (MaHu)
John McCain szenátor nyerte szombaton a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első. Három egyszerre zajló jelöltválasztó rendezvénnyel eddig ez a szombat volt a két hete kezdődött előválasztási időszak legsűrűbb napja.
jan. 20
13:47
Szabadlábon Ford elnök merénylője, 32 évet ült (HVG)
Hetvenhét éves korában, 32 év után kiengedték a börtönből Sara Jane Moore-t, aki 1975-ben merényletet kísérelt meg Gerald Ford amerikai elnök ellen.
jan. 20
14:22
Madeleine-ügy: fantomkép a gyerekrablóról? (HVG)
Valószínűleg megvan annak a férfinak a fantomképe, aki gyaníthatóan elrabolta a Portugáliából tavaly tavasszal eltűnt skót kislányt, Madeleine McCannt.
jan. 20
14:44
Václav Havelt szívzavarokkal kórházba szállították (HVG)
Václav Havel volt cseh elnököt szívműködési zavarokkal szombaton este kórházba szállították - közölte vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió.
jan. 20
15:16
Clinton és McCain kulcsfontosságú győzelme (orientpress)
Az előzetes eredmények szerint Hillary Clinton demokrata elnökjelölt szerezte meg a szavazatok többségét Nevada államban, míg John McCain republikánus elnökjelöltnek a Dél-Karolinai szavazók többségét sikerült meggyőznie az amerikai elnökválasztás szombati fordulóján. A két - kulcsfontosságú - államban elért eredmény döntően befolyásolja majd a szavazás végkimenetelét.
jan. 20
15:55
Leáll a legnagyobb gázai erőmű, pánikszerű felvásárlás a boltokban (HVG)
Megkezdődött vasárnap a legnagyobb gázai villamos erőmű leállítása, miután üzemanyag-hiány alakult ki az Izrael által életbe léptetett határzár miatt.
jan. 20
16:01
Büntetés a multinak: 75 ezer madár veszett oda (Kitekintő)
Vétkesnek találták a Total francia olajvállalatot az Erika tartályhajó környezeti katasztrófát okozó 1999-es balesetében.
jan. 20
16:06
Ismét elhalasztották a libanoni elnökválasztást (HVG)
Ismét elhalasztották a libanoni elnökválasztást vasárnap, immár tizenharmadik alkalommal. Nabih Berri házelnök bejelentés szerint a hétfőre tervezett voksolást - Libanonban a parlament választja meg az ország elnökét - február 11-én tartják meg.
jan. 20
16:16
Az MDF a MOL vezérigazgatójához fordul (orientpress)
A Magyar Demokrata Fórum arra kéri Hernádi Zsoltot, a MOL vezérigazgatóját, hogy a határon túli benzinkutaknál biztosítsa a magyar nyelvű kiszolgálás lehetőségét.
jan. 20
16:16
XVI. Benedek pápáért tüntettek a Szent Péter téren (MaHu)
Több tízezren gyűltek össze vasárnap délelőtt a római Szent Péter téren a hagyományos pápai úrangyala imádságra, hogy szolidaritásukról biztosítsák XVI. Benedek katolikus egyházfőt.
jan. 20
16:22
Hat áldozata van egy öngyilkos merényletnek Irakban (HVG)
Hatan haltak meg egy öngyilkos merényletben a merénylőn kívül vasárnap az iraki al-Anbár tartományban - közölte a rendőrség.
jan. 20
16:32
Szívzavarok miatt kórházban van Vaclav Havel (MaHu)
Václav Havel volt cseh elnököt szívműködési zavarokkal szombaton este kórházba szállították - közölte vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió.
jan. 20
16:57
Hova lettek a kínai olimpikonok? (Kitekintő)
Kína mintegy 800 sportolót kvalifikált a pekingi olimpiára, ám kevesebb, mint hét hónappal a játékok előtt sorra tűnnek el a versenyzők.
jan. 20
17:00
Megkezdődött a választás Kubában (HVG)
Parlamenti és tartományi gyűlési választások kezdődtek vasárnap Kubában, a jelöltek között a nyilvános szerepléstől másfél éve tartózkodó első számú vezetővel, Fidel Castróval.
jan. 20
17:11
Az ukrán embercsempészek Schengen után is optimisták (HVG)
Az embercsempészek "bonanzájáról", gazdag lelőhelyéről ír a The Sunday Times a schengeni övezet bővítése kapcsán.
jan. 20
17:44
Szomáliában aknavetővel lőtték az elnöki rezidenciát (Infostart)
Szomáliai lázadók több lövést adtak le aknavetőkből az ország elnökének mogadishui rezidenciájára, ahol az afrikai ország új miniszterelnöke tartózkodott - közölte egy elnöki tanácsadó.
jan. 20
17:49
Újabb halálos áldozatok Kenyában, bozótkéssel gyilkoltak (HVG)
Legkevesebb hat ember vesztette életét vasárnap Kenyában a választásokat követő erőszakhullám újabb fellángolásában szemtanúk, illetve a hatóságok szerint.
jan. 20
18:00
Fidel ragyogó állapotban van (MaHu)
Parlamenti és tartományi gyűlési választások kezdődtek vasárnap Kubában, a jelöltek között a nyilvános szerepléstől másfél éve tartózkodó első számú vezetővel, Fidel Castróval. Aki magához képest remek állapotban van.
jan. 20
18:05
Hívás a Marsról (168 Óra Online)
Barátok, rokonok virtuális jelenlété- vel oldaná fel a NASA azt a pszicho- lógiai terhet, amely a  Mars-expedíció űrhajósaira nehezedik majd. [Dátum: 2008. 01. 20. 17:18]
jan. 20
18:05
Schwarzenegger senkit sem támogat (Népszava)
Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója egyelőre nem támogatja egyik politikus jelöltségét sem az amerikai elnökválasztási versenyben. A legnagyobb népességű, 36 milliós szövetségi állam republikánus kormányzója egy hét végi sajtótájékoztatón cáfolta, hogy John McCain arizonai szenátort látná szívesen republikánus elnökjelöltként.
jan. 20
18:12
Nyert a Roma, de előtte késeltek az olasz fővárosban (HVG)
A Juventus hazai pályán gólnélküli döntetlent játszott a vendég Sampdoriával, míg az AS Roma hazai pályán két góllal nyert a Catania ellen az olasz labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában.
jan. 20
18:28
Aknavetővel lőtték a szomáliai elnök rezidenciáját (HVG)
Szomáliai lázadók több lövést adtak le vasárnap aknavetőkből a szomáliai elnök mogadishui rezidenciájára, ahol az afrikai ország új miniszterelnöke tartózkodott - közölte egy elnöki tanácsadó.
jan. 20
18:45
Anglia nem örül a schengeni bővítésnek (MaHu)
Az embercsempészek "bonanzájáról", gazdag lelőhelyéről ír a The Sunday Times a schengeni övezet bővítése kapcsán. Egy ukrán embercsempész szerint az őrizet erősítése nem állítja meg az üzletet.
jan. 20
19:01
Meghalt az utolsó előtti francia veterán (MaHu)
Vasárnap meghalt az első világháború két utolsó még életben lévő francia veteránja közül az egyik: a 110 éves Louis de Cazenave otthonában, a közép-franciaországi Brioude-ban hunyt el - közölte a francia védelmi minisztérium. Ő volt a francia férfiak legidősebbike is.
jan. 20
19:06
Beperelték a rendőrök a filmstúdiót (Infostart)
Beperelték a rendőrök az Amerikai gengszterek miatt a gyártó NBC Universal stúdiót. Ridley Scott filmje ugyanis megtörtént események alapján készült, az ügy valódi főszereplői azonban azt állítják: a dolog nem úgy történt, ahogyan a filmben, így az rossz színben tünteti fel őket.
jan. 20
19:23
Fellélegezhetnek a Deutsche Telekom alkalmazottai (Napi)
jan. 20
19:33
A gazdagokra nem vonatkozik a szabály (Infostart)
A tehetős külföldi üzletemberekre nem vonatkozik az a hamarosan életbe lépő nagy-britanniai szabály, amely az angol nyelv ismeretét előfeltétellé teszi az országban letelepedni szándékozók számára.
jan. 20
19:44
Vádaktól sem mentes vita folyt a szlovák tévében Csáky Pállal (MaHu)
Vádakkal teli televíziós szócsata zajlott le vasárnap a jelenlegi szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Dusan Caplovic, és az előző kormányban ugyanezt a tisztséget betöltő Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke között.
jan. 20
20:01
Magyarokat ért baleset az ausztriai hegyekben (MaHu)
Súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap egy sívakációra utazó négytagú magyar család Alsó-Ausztriában, az S6-os semmeringi gyorsforgalmi úton. Az ugyancsak alsó-ausztriai Annabergből egy tizenhét éves magyar lányt kellett súlyos fejsérüléssel kórházba szállítani a sípályáról.
jan. 20
21:23
Aktívak a szavazók Szerbiában, 60 százalék feletti részvételt jósolnak (HVG)
Igen aktív, az előzetes adatok szerint 60 százalék fölötti részvétel jellemezte a szerbiai elnökválasztás vasárnapi, első fordulóját.

Keresés