2008. február 4. hétfő

febr. 4
6:49
Dráma és bizonytalanság Csádban (Infostart)
Csádban a hadsereg szerint két napos harc után visszaverték a lázadókat a fővárosból. New Yorkban a kialakult helyzetről tárgyalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de az ügyben egyelőre nem történt előrelépés.
febr. 4
6:58
Boris Tadic marad Szerbia elnöke (Népszava)
Boris Tadic marad Szerbia államfője - derült ki a vasárnap késő estére, a második elnökválasztási fordulóban leadott szavazatok több mint 80 százalékának feldolgozása után. A központi választási bizottság szerint Tadic a voksok 50,75 százalékát kapta, ellenfelének, a radikális pártvezér Tomislav Nikolicnak pedig 47,56 százalék jutott - jelentette Fazekas László, az MTI tudósítója.
febr. 4
7:03
Robbanás Sydney-ben (Népszava)
Erőteljes robbanás történt helyi idő szerint hétfő hajnalban az ausztráliai Sydney-ben; ketten megsérültek, az anyagi kár jelentős - közölte a rendőrség.
febr. 4
7:21
Benazir Bhuttót négy csoport akarta megölni (Népszava)
A tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhuttót négy csoport is meg akarta ölni - derül ki volt pakisztáni kormányfő poszthumusz emlékirataiból, amelyből a The Sunday Times közölt részleteket a hét végén. Az összeesküvők között volt Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének egyik fia és Baitullah Mehszúd pakisztáni törzsi vezető. A pakisztáni hatóságok Mehszúdot…
febr. 4
7:22
Robbanás történt az ausztráliai Sydney-ben (Infostart)
Erős robbanás történt helyi idő szerint hétfő hajnalban az ausztráliai Sydney-ben. A robbanásban ketten megsérültek, az anyagi kár jelentős - közölte a rendőrség.
febr. 4
7:27
Robbanás Sidney-ben - napokig nem térhet haza az ezer kitelepített, egy halott (MaHu)
Erőteljes robbanás történt helyi idő szerint hétfő hajnalban az ausztráliai Sydney-ben; ketten megsérültek, az anyagi kár jelentős - közölte a rendőrség.
febr. 4
7:32
Frncia alkotmánymódosítás a Lisszaboni Szerződésért (Népszava)
Együttes ülést tart a Párizs melletti Versailles-ban hétfőn a francia törvényhozás alsó- és felsőháza, hogy elfogadják azt az alkotmánymódosítást amely ahhoz szükséges, hogy a parlament szentesítse a Lisszaboni Szerződést, azaz az Európai Unió új alkotmányos szerződését.
febr. 4
7:48
A guantánamói bíróság előtt egy volt gyerekkatona (Népszava)
Guantánamói bíróság elé áll hétfőn egy 15 éves korában elfogott, ma 21 éves fiatalember, akit terroristagyanús személyként tartanak fogva a kubai területen lévő amerikai támaszponton. A kanadai születésű Omar Khadrot azzal vádolják, hogy megölt egy amerikai katonát.
febr. 4
8:15
Kilencen meghaltak egy németországi tűzben, köztük öt gyerek (Népszava)
Kilencen életüket vesztették egy társasházban keletkezett tűzben Németországban, a Rajna-Pfalz tartománybeli Ludwigshafenben - közölte hétfőn reggel a helyi rendőrség.A halálos áldozatok között öt gyerek is van. Hatvanan megsérültek.
febr. 4
8:16
Brüsszel üdvözli Borisz Tadics győzelmét (HVG)
Az EU soros szlovén elnökségének nyilatkozata szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását. Nikolics orosz-orientációjával szemben - az EU azt reméli - marad a Brüsszel felé elkötelezett Tadics-vezetés.
febr. 4
8:33
Sarkozy Bukarestben (HVG)
Koszovó jövője, védelmi és biztonságpolitikai kérdések, gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés a témája Nicolas Sarkozy francia elnök hétfői hivatalos villámlátogatásának. Traian Basescu román államfővel megállapodást is aláír a két ország közötti stratégiai partnerség gyakorlati alkalmazásáról.
febr. 4
9:11
Fogszuvasodás ellen: fluoridos víz folyhat minden csapból (Infostart)
Újabb otthonokban folyhat fluoriddal dúsított víz a csapokból - ezt tervezi bejelenteni a brit kormány. A szakértők szerint ezzel a módszerrel ugyanis hatékonyan és viszonylag egyszerűen lehet megvédeni a gyerekek fogainak egészségét.
febr. 4
9:13
Romney már a túlélésre játszik (Kitekintő)
„Nem hiszem, hogy már most bárkinek is meg kellene írnia Mitt Romney nekrológját. Ellenállhatatlan is tud lenni és egy rakás pénze van."
febr. 4
9:16
Tévedésből öltek meg kilenc irakit (HVG)
Az amerikai haderő hétfőn közölte, hogy tévedésből megölt kilenc iraki polgári személyt Bagdadtól délre az al-Kaida iraki szervezete elleni hadművelet során.
febr. 4
9:19
Sarkozy Bukarestben (Népszava)
Koszovó jövője, védelmi és biztonságpolitikai kérdések, valamint a gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés témája egyaránt napirenden szerepel Nicolas Sarkozy francia elnök hétfői hivatalos "villámlátogatásán", amelynek keretében Traian Basescu román államfővel megállapodást ír alá a két ország közötti stratégiai partnerség gyakorlati alkalmazásáról.
febr. 4
9:37
Mindenképpen létrejön a Gonosz új birodalma? (Napi)
febr. 4
9:37
Romney hogyan szerepelhet a keddi jelölésen? (orientpress)
Miután két évet és több mint 35 millió dollárt áldozott arra, hogy pártjának elnökjelöltségét elnyerje, Mitt Romney és tanácsadói azzal a lehetőséggel kell, hogy szembenézzenek, hogy esetleg a keddi jelölési verseny lesz az utolsó állomás.
febr. 4
9:46
A német orvosok 15 százaléka alkoholista? (Népszava)
Különös eset döbbentette meg a napokban a német - s nem csak - orvostársadalmat. Egy neves ulmi klinika hasonlóan neves ortopédsebésze ugyanis egy csípőprotézis-műtét során összeesett, elveszítve eszméletét. Az 58 éves Christian T. vérében alkoholt mutattak ki. Az ügy ráirányította a figyelmet az orvosok helyzetére, amely különösen az egészségügyi reform több mint két évvel ezelőtt történt…
febr. 4
10:10
Laborcról közöl értékelést a Herald Tribune (HVG)
Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elnökének a NATO különleges bizottsága élére történt decemberi kinevezéséről ír az International Herald Tribune (IHT) című angol nyelvű napilap európai kiadása a hét végén az interneten olvasható írásában.
febr. 4
10:15
A miniszterelnök is tudott a lehallgatásról: "súlyosak lehetnek a következmények" (Infostart)
Tovább dagad a brit parlamenti lehallgatási botrány, miután az ellenzéki konzervatívok árnyékkormányának belügyminiszter közölte: már korábban levélben figyelmeztette Gordon Brown miniszterelnököt arról, hogy a kormányzó Munkáspárt egyik képviselőjét lehallgatja a Scotland Yard. A miniszterelnök stábja tagad, az igazságügy-miniszter vizsgálatot rendelt el.
febr. 4
10:16
A szuperkedd előtt jobban áll Obama (HVG)
Egy nappal a talán sorsdöntő "szuperkedd" előtt Barack Obama illinois-i szenátor áll jobban Kaliforniában és Missouri államban a demokrata párti elnökjelöltségért vívott küzdelemben. Két százalékpontnyival javította várható eredményét egyetlen nap alatt.
febr. 4
10:21
Nem védik meg a nőket, mert tartanak a rasszista vádaktól (Infostart)
Nem mer lépni a rendőrség, de a tanárok és a városvezetők is szemet hunynak a becsületbeli bűncselekmények fölött - attól tartanak, hogy rasszizmussal vádolják meg őket.
febr. 4
10:23
Szerbia: elhárult a visszarendeződés veszélye (Infostart)
Szerbia szerencsésen választott államfőt - mondta az InfoRádiónak Juhász József délszláv szakértő. Az egyetemi docens szerint Milosevic bukása óta most volt a legnagyobb veszélye annak, hogy tényleges visszarendeződés történjen az országban. A vasárnapi elnökválasztást Boris Tadic jelenlegi államfő nyerte a radikális pártvezér Tomislav Nikoliccsal szemben. A választásokról szólva a Vajdasági…
febr. 4
10:24
Az amerikai elnökválasztás boszorkánykonyhája (Kitekintő)
Vajon mi kell ahhoz, hogy valakiből az USA elnöke, azaz a világ talán legnagyobb hatalmú, ám sokak szerint a leggyűlöltebb és egyben legirigyeltebb embere legyen?
febr. 4
10:27
Profitzuhanást vár a Ryanair (Napi)
febr. 4
10:30
Tadic hajszállal nyert (Népszava)
A szavazatok 98,8 százalékának összesítése szerint rendkívül szűk, alig több mint százezer szavazatnyi előnnyel nyerte meg Boris Tadic, a Demokrata Párt elnöke a vasárnapi szerbiai elnökválasztást - közölte hétfőn a belgrádi Központi Választási Bizottság.
febr. 4
10:35
Gimnáziumi tanárból szerb elnök (Népszava)
Szűk három százalékkal nyert Borisz Tadics a radikális Tomiszlav Nikoliccsal szemben az elnökválasztáson. A voksok mintegy 99 százalékának összeszámlálása alapján Tadics 50,57, Nikolics pedig 47,71 százalékot szerzett. Míg az első fordulóban a radikálisok jelöltje nyert a nagyvárosokban, ezúttal megfordult a trend, s Tadics győzött a nagy településeken. Belgrádban például kilenc százalékos…
febr. 4
10:37
Öngyilkos merénylő gyilkolt Pakisztánban (orientpress)
Négy ember halálát okozta az az öngyilkos merénylet, amelyben a pakisztáni Ravalpindiben egy motorral hajtott neki egy autóbusznak egy terrorsita - adta hírül a CNN.
febr. 4
10:42
Izraeli bevásárlóközpontban robbantottak a merénylők (orientpress)
Az Izrael déli részén fekvő Dimona városában egy bevásárlóközpontban robbantotta fel a magára erősítette bombát - egyes információk szerint - két öngyilkos merénylő, akik több embert megöltek, illetve megsebesítettek.
febr. 4
10:48
Hivatalos: Tadics győzött Szerbiában (orientpress)
A szavazatok csaknem 99 százalékos feldolgozása után Borisz Tadics 50,57 százalékot, Tomiszlav Nikolics pedig 47,71 százalékot szerzett a szerb elnökválasztáson. A Köztársasági Választási Bizottság eredményei számottevően már nem változhatnak, így az eredmény hivatalosnak tekinthető:a különbség köztük mindössze 2,8 százalék. Szabadkán ennél jóval nagyobb volt a demokrata jelölt fölénye.
febr. 4
10:51
Magyarország üdvözli Boris Tadic győzelmét (Népszava)
Magyarország egyértelműen üdvözli Boris Tadic győzelmét a vasárnapi szerb elnökválasztáson, az eredmény fontos a vajdasági magyarok és Koszovó szempontjából is - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn.
febr. 4
10:59
Irán a világűrt célozza rakétakísérletével (HVG)
Irán ismét bejelentést tett a rakétatechnológia terén elért sikereiről, de nyugati szakértők általában kétellyel fogadják az efféle bejelentéseket. Nehéz ugyanis megállapítani a haladás tényleges mértékét.
febr. 4
11:38
A cseh orvosok szeretik a vizitdíjat (Infostart)
A cseh orvosok egyelőre elégedettek a vizitdíj beszedésével, az első hónap tapasztalatai kedvezőek számukra. Úgy tűnik, a lakosság is elfogadta a változást.
febr. 4
11:49
A Yahoo inkább a Google-lal házasodna? (Napi)
febr. 4
11:52
Prágaii nyilatkozatra várva a Benes-dekrétumok ügyében (Népszava)
Csehországnak fél éven belül állást kell foglalnia azzal a panasszal kapcsolatban, amelyet a kitelepített szudétanémetek egy csoportja tett az ENSZ emberi jogi bizottságában a cseh kárpótlási törvényekkel összefüggésben - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétfőn. A szudétanémetek azt állítják, hogy a cseh kárpótlási törvények számukra diszkriminatívak, s ezért nem tudnak…
febr. 4
11:54
Sólyom Bulgáriába látogat (orientpress)
A Bolgár Köztársaság elnöke meghívására február 5-6. között hivatalos látogatást tesz a Bolgár Köztársaságban Sólyom László.
febr. 4
12:00
Víztározóban keresik Madeleine-t (MaHu)
Brit búvárok keresik a tavaly tavasszal Portugáliában eltűnt skót kislány, Madeleine McCann holttestét egy víztározóban, miután egy ügyvéd olyan értesülést kapott alvilági forrásoktól, hogy a gyermeket elrablói a bűncselekmény után néhány nappal a tóba dobták.
febr. 4
12:05
Kilenc halott egy német társasház-tűzben (orientpress)
Legkevesebb kilenc ember meghalt egy ludwigshafeni társasházban, amikor tűz ütött ki. A lángok vasárnap délután csaptak fel, amikor az emberek az utcán farsangolókat nézték az ablakokból.
febr. 4
12:05
Dübörög a kampány 1.: "Én sokkal konzervatívabb vagyok" (Infostart)
Egyre nő a feszültség az Egyesült Államokban a Szuper Kedd közeledtével, amely sok szempontból döntő nap lehet az amerikai elnökválasztáson. Ekkor ugyanis 24 államban tartanak előválasztásokat, azaz nagy valószínűséggel eldőlhet, hogy a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták kit indítanak az őszi választáson. Összeállításunk első részében a republikánus versengést vesszük górcső alá.
febr. 4
12:14
A német nyelvterület irodalmi szemléje (Kitekintő)
Günter GRASS 80 éves. Az 1927. október 16-án született, talán legismertebb és elismertebb ma élő, német író előtt számos rendezvénnyel tisztelegtek.
febr. 4
12:26
Öngyilkos merénylet Izraelben (Népszava)
Legkevesebb négyen haltak meg hétfőn egy öngyilkos merénylet során a dél-izraeli Dimónában - közölte az izraeli rendőrség. A mentőszolgálatoktól származó tájékoztatás szerint a két öngyilkos merénylő is a halottak között van, további tíz ember megsebesült.
febr. 4
12:27
Hibázott a bankvezetés - jön a szigorítás (Napi)
febr. 4
12:49
Másodpercenként 1300 dollár profit (Napi)
febr. 4
13:40
Musarraf: "Pakisztánban nincsenek politikai foglyok" (Kitekintő)
Február 18-án lesznek a választások, de a kampány csak most kezdődik. A legfőbb ügyész szabadságáért küzd, miközben Musarraf Európában bizonygatja: Csaudhri nem fogoly.
febr. 4
14:20
Barroso gratulált Tadicnak, de elvárásai vannak (Népszava)
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn nyílt levélben gratulált Boris Tadic szerb elnöknek újraválasztása alkalmából. Megerősítette, hogy Brüsszel fel kívánja gyorsítani Szerbia közeledését az unióhoz. Tadic vasárnapi választási győzelme - tette hozzá - döntő pillanatban született meg, nem csupán Szerbia, hanem az egész nyugat-balkáni térség szempontjából.
febr. 4
14:36
A vajdasági magyarok örülnek Tadic győzelmének (Népszava)
Az újjáválasztott Boris Tadic szerb államfő megállapodott a délvidéki magyar politikai erőkkel arról, hogy a jövőben erőteljesebben fogja támogatni a magyarok törekvéseit - közölte hétfőn Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aki üdvözölte a Demokrata Párt vezetőjének vasárnapi győzelmét
febr. 4
14:56
Ismét repülhetnek a lengyel katonai szállítógépek (HVG)
Ismét repülhetnek a lengyel hadsereg C-295m típusú katonai szállítógépei, amelyeknek közlekedését egy tragikus balesetet követően felfüggesztették.
febr. 4
15:01
Franciaország beavatkozásra készül Csádban (Infostart)
Az ENSZ vagy az Afrikai Unió hozhat olyan határozatot, amely módosítja a Csádban állomásozó francia csapatok misszióját - jelentette ki hétfőn Bernard Kouchner francia külügyminiszter a párizsi Roissy repülőtéren, ahova megérkezett az első két, a csádi harcok elől menekülő külföldieket szállító repülőgép.
febr. 4
15:09
Öngyilkos merénylet Dimonában (Népszava)
Egy halottja és 23 sebesültje (egyikük életveszélyesen sebesült) van az öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn a déli órákban palesztin terroristák Dimona dél-izraeli kisvárosban követtek el. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izrael területén az év eleje óta. A merényletért az "Iszlám Dzsihád" és a "Népi Ellenállás" nevű szervezet vállalta a felelősséget. Míg Mahmúd Abbász elnök a Palesztin…
febr. 4
15:12
Boris Tadic egy nagyon megosztott Szerbiában győzött (MaHu)
Az újjáválasztott Boris Tadic szerb elnök, a Demokrata Párt vezetője egy mélységesen megosztott Szerbiában győzött, a nagyvárosok lakossága, a nemzeti kisebbségek és a nagyobb autonómiára vágyó Vajdaság tartották meg őt a tisztségében - jelzik a hétfőn megismert választási adatok.

Keresés