2008. február 8. péntek

febr. 8
5:13
Döbbenet: sivataggá válnak az óceánok (Infostart)
Egyre jobban "elsivatagosodnak" az óceánok, még ha ezt szabad szemmel nem is lehet úgy látni, mint a szárazföld esetében. Erről egy 1997-ben földkörüli pályára állított eszköz, a SeaWIFs (Sea-viewing Wide field-of-view Sensor) képeinek segítségével amerikai oceanográfusok bizonyosodtak még és össze is állították a nagy "óceánsivatagok" térképét.
febr. 8
6:40
Kövérség: a gének többet nyomnak a latban (Infostart)
Egy brit kutatás szerint az elhízásban a géneknek sokkal nagyobb szerepük van, mint a környezeti feltételeknek, de a kövérségre hajlamosító gének hordozóinak sincs előre megírva a sorsuk.
febr. 8
7:23
Folyékony víz a Szaturnusz rejtélyes holdján (Infostart)
Német tudósok új elmélettel álltak elő a Szaturnusz Enceladus holdjával kapcsolatban: szerintük az égitest fagyott felszíne alatt folyékony víz rejtőzik.
febr. 8
7:44
Hogyan működik az agy a súlytalanságban? (Infostart)
Magyar kutatók is részt vettek azon kísérletek kidolgozásában, amelyeket a Columbus kutatómodul segítségével végeznek majd el a Nemzetközi Űrállomáson. A modult az Atlantis amerikai űrrepülőgép szállította el, amelyet többszöri halasztás után csütörtökön indítottak el a floridai Kennedy Űrközpontból.
febr. 8
9:27
Rokonházasságból több gyerek születik (Infostart)
A távoli rokonnal kötött házasságból az átlagosnál több gyermek születik - erre a megállapításra jutottak izlandi kutatók. A rokonok közül a harmad- és negyed-unokatestvérek reménykedhetnek a legtöbb közös utódban.
febr. 8
10:09
Meglepő felfedezés: a spermának árt a mobiltelefon (Infostart)
A napi sok órás mobiltelefon-használat hatással lehet a sperma mennyiségére - ez derült ki az elsődleges kutatásokból, amelyeket a clevelandi klinikán végeztek 361 férfi részvételével.
febr. 8
18:13
Műtét közben elemzi a szöveteket a forradalmi magyar találmány (Infostart)
A rákos sejteket az egészségesektől műtét közben megkülönböztetni képes, intelligens kést fejlesztett ki a Semmelweis Egyetem tudományos munkatársa. A késsel dolgozó sebész operáció közben hang- vagy színjelzéssel kap információt arról, hogy az eltávolított szövetekben van-e daganatos sejt. Az intelligens kés iránt máris érdeklődés mutatkozott a Harvard Egyetemen, és beválogatták a világ legjobb…
febr. 8
20:45
Szűznemzéssel születtek a sárkányok (Infostart)
Valószínűleg szűznemzéssel jött világra két komodói sárkány egy kansasi állatkertben. A két kis fenevad a faj első példánya, amely ilyen módon született Észak-Amerikában.
febr. 8
21:28
Nyáron hűti, télen fűti, és mindig frissen tartja a lábat a magyar találmány (Infostart)
Nemcsak a cipőt szellőzteti minden lépésnél, a lábat télen melegíti, nyáron pedig hűti az a magyar találmány, amely közönségdíjas lett a Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége thaiföldi kiállításán. A cipőtalpba építhető szerkezet elsősorban azoknak hasznos, akik egész napos állásra kényszerülnek.

Keresés