2008. január 16. szerda

jan. 16
0:38
Határontúl - M Stúdió Mozgásszínház (szinhaz.hu)
A sepsiszentgyörgyi M Stúdió mozgásszínház január közepén változatos programja révén mítoszokkal, derűvel és cirkuszi varázslatokkal várja nézőit a Lajtha László Stúdióterembe.
jan. 16
1:39
Vidék - Történelmi játék Egerben (szinhaz.hu)
1594-ben vagyunk, a tizenöt éves háború elején. A két hatalmas birodalom, a Német-Római Császárság és az Oszmán Birodalom szokásos háborúskodása sok országra kiterjedő élethalálharccá változik. Az Erdélyi Fejedelemség, mely eddig távol tartotta magát a háborútól, most parancsot kap a nagyvezírtől: az erdélyi hadak csatlakozzanak a török sereghez.
jan. 16
2:09
Budapest - Krétakör: Bánk-bán (szinhaz.hu)
Különleges helyszínen, a dübörgő Hungária körútra néző Vakok Intézetében látható újra Katona József klasszikusa, a Bánk-bán január 17. és 19. között Zsótér Sándor rendezésében.
jan. 16
4:40
Párhuzamos történetek (szinhaz.hu)
A vidéki színházakban megint zajlik az élet. Illetve meg se állt: naivitás volt azt feltételezni, hogy az előző évadot megbélyegző, igazgatóválasztások körüli látványos hercehurca egy csapásra véget ér, hiszen hamarosan újabb mandátumok járnak le. Az ország bármely pontján, ahol még nem lefutott a meccs, a színházszeretők városszerte azt latolgatják, melyik jelöltet melyik párt támogatja, és ez a…
jan. 16
7:10
Demonstrációk a táncparketten (Zene)
Az ifik Madridban, a latintáncosok Dániában tűntettek. [Dátum: 2008.01.16. 07:00]
jan. 16
7:11
Janicsák István megint kitalált valamit (MaHu)
A Z'Zi Labor egykori frontembere megint kirukkolt valamivel. Valentin napra jelenik meg Janicsák István Versvirágok című kötete, a sztárvilágból hívott barátai adják elő különleges duett-verseit a jövő heti bemutatón.
jan. 16
7:21
Ki adta el tavaly a legtöbb lemezt az Egyesült Államokban? (Zene)
Josh Groban októberben megjelent Noel című albumából fogyott a legtöbb 2007-ben az Egyesült Államokban. A korongból csaknem 3,7 milliót adtak el. Az együttesek közül az Eagles volt az első az eladások tekintetében több mint 3,5 millió példánnyal - derül ki a hétvégén közzétett legfrissebb statisztikából. [Dátum: 2008.01.16. 07:10]
jan. 16
7:44
"Föld az égből" (Népszava)
Luc Besson francia filmrendező egészestés játékfilmet forgat a Föld aggasztó állapotáról. A nagy tekintélyű filmguru "zöld" honfitársa, Yann Arthus-Bertrand "Föld az égből" című fotósorozatának hatására határozta el, hogy ismét kamera mögé áll - jelentette be a munkát szponzoráló francia PRP vállalat.
jan. 16
9:22
Nézd meg a  nap videóját! A Desperado úgy tűnik, cseppet sem babonás (Zene)
A Táncolj című aranylemezről harmadikként kimásolt "Kerek az élet" című dalhoz készült el, a Desperado 13. videoklipje. [Dátum: 2008.01.16. 09:10]
jan. 16
9:33
Láthatatlan filmek klubja (Népszava)
Magyarországon kevéssé ismert vagy már elfeledett, valamint a moziforgalmazásból kimaradt horrorfilmeket vetítenek péntektől a fővárosi Ludwig Múzeumban, a láthatatlan filmek klubjában - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
jan. 16
9:39
Csonka András a 43-kat ünnepli (Zene)
Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt január 16-án! - Ezen a napon született Csonka András. [Dátum: 2008.01.16. 09:00]
jan. 16
11:16
EU - Blogvadászat (szinhaz.hu)
A Blog the Theatre – ’blogold a színházat’ – projekt az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogatásával indult el ez év őszén. Öt ország – Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Románia – vesz részt ebben az elsősorban az internet iránt érdeklődő és fiatalos gondolkodású közönséget megcélzó színházi kezdeményezésben.
jan. 16
11:17
A Radiohead-modell hatással van a klasszikus zenére is? (Zene)
A Radiohead után egy ünnepelt hegedűművész, Tasmin Little is a lemezkiadókat megkerülve, az interneten jelenteti meg az új albumát. [Dátum: 2008.01.16. 11:10]
jan. 16
12:23
Gyere, dózer! (HVG)
Művészek Van Gogh nyomdokán: újra megatárlat a debreceni MODEM-ben. Valóság a köbön: abszurdum és művészet a 2B-ben. Emlékkoncert Michael Breckernek; Randy Breckerrel, Tony Lakatossal, Oláh Kálmánnal. Mindennapi kenyerünk: dokumentumfilm mindarról, amit megeszünk. American Gangster: új Ridley Scott-film a mozikban. A zaj mestere: David Torn a Trafóban. Folytatódó beszélgetések: Harasztÿ István…
jan. 16
13:11
Scorsese a Berlinalen mutatja be Stones-filmjét (HVG)
Martin Scorsese Rolling Stonesról forgatott dokumentumfilmjével nyílik meg az idei berlini nemzetközi filmfesztivál.
jan. 16
13:17
Szerb-német-magyar film az Oscar-sorban (HVG)
Bekerült a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjra leginkább esélyes kilenc film közé Srdan Golubovic Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült műve; az öt jelöltet jövő kedden hirdetik ki - tájékoztatott a Magyar Filmunió szerdán.
jan. 16
13:23
Ejtették a vádat Avril Lavigne ellen (Zene)
Perrel fenyegették meg Avril Lavigne ellen, ám az utolsó pillanatban sikerült közös nevezőre jutni - a vád szerint a kanadai énekesnő plagizálta a slágerlisták csúcsait ostromló Girlfriend című slágerét. [Dátum: 2008.01.16. 13:10]
jan. 16
13:33
Csakis Tom Cruise és a szcientológia teheti jobbá a világot? (HVG)
Pár napja az interneten több helyen is feltűnt Tom Cruise toborzóvideója, amelyben a színész szenvedélyesen részletezi, közel tíz percen keresztül, miért is olyan jó a szcientológia egyházhoz tartozni - olvasható a Gawkeren.
jan. 16
13:45
Oscar-díj - a Csapda című film az esélyesek között (Népszava)
Bekerült a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjra a leginkább esélyes kilenc film közé Srdan Golubovic Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült alkotása; az öt jelöltet jövő kedden hirdetik ki - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
jan. 16
14:01
Száz év szünet (Népszava)
Száz év után újra magyar magángyűjtemények kincseiből nyílik kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban, a tárlat január 22-től látogatható - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense szerdán az MTI-t.
jan. 16
14:12
Timberlake felhagy az énekléssel és színésznek áll? (Zene)
Filmszerepet szeretne Justin Timberlake. Úgy tűnik, az énekes kihasználja Jessica Biellel való kapcsolatát. [Dátum: 2008.01.16. 14:00]
jan. 16
14:20
Vendégjáték - M. von Mayenburg: Lángarc (szinhaz.hu)
A kecskeméti Katona József Színház Lángarc című előadása január 21-én, este 7 órától vendégszerepel a Merlin Színházban. Marius von Mayenburg kitűnő darabját Hollós Gábor rendezte.
jan. 16
14:23
Egy héttel tovább látható a Vaszary-kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (Népszava)
A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary-kiállítását, az érdeklődők így február 17-ig láthatják a festőművész életművét bemutató nagyszabású tárlatot - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.
jan. 16
15:09
Népzene ünnepe Budapesten (Zene)
Igazi sztárok köszöntik a Zeneakadémia Népzenei Tanszékének megalakulását [Dátum: 2008.01.16. 15:00]
jan. 16
15:20
Szandinak nyolc volt a rekordja (Zene)
Új rovatunkban ismert és kedvelt előadók mesélnek legextrémebb napjukról, arról, hogy hány fellépés volt a legtöbb pályafutásuk során, amelyet egy nap, vagy akár egy este letudtak. Az első részben Szandi osztja meg a zene.hu olvasóival élményeit. [Dátum: 2008.01.16. 15:09]
jan. 16
15:30
Esélyes az Oscarra a magyar koprodukció (Infostart)
Egyre közelebb kerül az Oscar-díjhoz Srdan Golubovic Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült filmje. A többszörös fesztiválnyertes alkotás bekerült a 9 jelölt közé, melyek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyesek.
jan. 16
16:15
Miskolc, Gyula és Tokaj a Kultúra Magyar Városa (Népszava)
Miskolc, Gyula és Tokaj kapja az idén a Kultúra Magyar Városa címet; az elismeréseket pénteken adják át Budapesten. A címet a megyei jogú városok kategóriájában Miskolc, a tízezer lakos feletti városok közül Gyula, a tízezer lakos alatti városok kategóriájában pedig Tokaj nyerte el - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerdán. Az elismerésekről szóló okleveleket Schneider Márta,…
jan. 16
16:20
Seress Zoltán igazgatja márciustól a Bárkát (Népszava)
Seress Zoltán színművészt nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére szerdai ülésén a a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete.
jan. 16
16:25
Seress Zoltán lesz Alföldi utódja a Bárka élén (HVG)
Seress Zoltán színművészt nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére szerdai ülésén a a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete.
jan. 16
16:52
Új vezetőt választottak a Bárka Színház élére (Infostart)
Seress Zoltán színművészt nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete.
jan. 16
17:20
Interjú a legszexisebb szaxofonossal (Zene)
A méltán népszerű művész, Chris Botti december 3-án adott koncertet Debrecenben. A fellépés előtt a Jazzy rádió népszerű műsorvezetője JazzKovács László készített interjút vele. [Dátum: 2008.01.16. 17:10]
jan. 16
18:24
Először látható Bényi képek (MaHu)
Az olajfestményeiről ismert festőművész akvarelljeiből nyílik kiállítás a Magyar Kultúra Napján, Debrecenben.
jan. 16
18:41
Südi Iringó sem tudott ellentállni (MaHu)
A Studio Vida támogatásával színpadra állt Magyarország legnagyobb táncos produkciója "Fuego de la SALSA - A SALSA tüze". A monumentális Salsa-show nem kevesebb, mint 100(!)táncos vérforraló produkciója
jan. 16
18:57
Magyarországi ősbemutató, Egerben (MaHu)
Márton László: A nagyratörő című történelmi játékát mutatja be január 18-án az egri Gárdonyi Géza Színház, Csizmadia Tibor rendezésében.
jan. 16
19:06
A kis cukortolvaj is látható Kecskeméten (Népszava)
A Munkácsy-kiállítás Budapest, Debrecen, Szeged, Békéscsaba, Szolnok, Csíkszereda, Munkács és Eger után Kecskemétre érkezik. A tárlat február 15-én nyílik meg a Kecskeméti Képtárban (Cifrapalota), különlegessége A kis cukortolvaj című festmény, amelyet először láthat a magyar közönség.
jan. 16
19:12
Impresseve: Új hang és merőben egyedi stílus (Zene)
Lemezek tárháza. Fiatal tehetségek alkotják az Impresseve nevű formációt, akik cseppet sem vesztegették az időt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kapuját elhagyva. Hosszú hónapok fáradtságos munkájának eredményeként megszületett debütáló albumuk Elveszett idő címmel. Új hang, új formáció és merőben egyedi stílus. [Dátum: 2008.01.16. 19:00]
jan. 16
19:29
CD-t nyertek, új játék és ingyenes ajándékdal (Zene)
A hírlevélfeliratkozók között Kratelli Josephine: Új világ CD-t sorsoltunk ki. [Dátum: 2008.01.27. 13:00]
jan. 16
19:35
Nápolytól délre - fotókon (Népszava)
Nápolytól délre és képek Dante Marianacci verseihez címmel Nicola Giuseppe Smerilli fotóiból nyílik kiállítás január 21-én, hétfőn Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
jan. 16
20:08
Betiltották Afganisztánban a Papírsárkányokat (Infostart)
Etnikai és erkölcsi aggályok miatt betiltották a Papírsárkányok című Arany Glóbusz-díjra jelölt filmet Afganisztánban, ahol a dráma játszódik.
jan. 16
20:20
Mesélő szőnyegek (Népszava)
Az Első Pesti Szőnyeg Társaság mutatkozik be január 19-én este a KOGART Baráti Kör rendezvényén, amelynek keretében Reök Cecília iparművész a résztvevők előtt rajzol meg egy szőnyegmintát. Az eseményre ellátogatók megtudhatják, milyen hagyományai vannak a magyar szőnyeggyűjtésnek, miért perzsa a török szőnyeg, és azt is, hogyan érhet egy szőnyeg 2 millió dollárt. A résztvevők bepillanthatnak az…
jan. 16
20:37
Mondj egy verset, kapsz egy whiskyt! (Népszava)
Január 27-én, vasárnap tartja nyílt Robert Burns estjét az Albannach Skót Kulturális Egyesület Budapesten a John Bull Pub-ban (V. Apáczai Csere János u. 17). Az esten mindenkit szívesen látnak, bárki szavalhat, sőt, aki este öttől-hétig kívülről ad elő Burns verset, azt egy pohár Famous Grouse whiskyvel vendégelik meg a szervezők. Egy személy maximum két verset mondhat.
jan. 16
20:42
Emlékérem Teller Edéről (Népszava)
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Teller Ede születésének 100. évfordulója alkalmából ötezer forint névértékű ezüst emlékpénz kibocsátásával tisztelgett a világhírű atomtudós emléke előtt. Az érmet a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be szerdán a sajtó képviselőinek. A Fritz Mihály szobrászművész által tervezett emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm,…
jan. 16
21:08
Scorpions: Öreg skorpió nem vén skorpió! (Zene)
Előrebocsátom, nem tudok nem elfogult lenni. Történt, hogy 1986 februárjában a családi Tesla lemezjátszóban a Neoton Famíliát a Scorpions World Wide Live című dupla koncertalbuma váltotta (!), örökre száműzve onnan a populárisabb zenéket. Az addigi Nyisd ki a szobaajtót, hadd halljuk mi is! szülői mondatok átmentek a Csukd be, mert megsüketülök! kiáltásokba. Szóval így kezdődött a hard rock és…
jan. 16
21:10
Hit - erotika - politika (Népszava)
Hit - erotika - politika címmel nyílik kiállítás a VAM,Art Programban résztvevő 52 művész alkotásaiból pénteken a VAM Design Centerben. Az alkotók tematikus kiírásnak tettek eleget, legtöbben az erotikus témát választották a hittel és a politikával szemben.
jan. 16
22:09
Múzeumban énekel Bartók Eszter (Zene)
Múzeumi belépőt kell váltaniuk azoknak, akik Bartók Esztert élőben szeretnék hallani a héten, ugyanis az énekesnő a Szépművészeti Múzeum falai között énekel január 17-én este. A megasztáros lány egy flamenco és egy klasszikus gitárossal közösen ad kuriózumnak ígérkező koncertet Hangfestők címmel. [Dátum: 2008.01.16. 22:00]

Keresés