2008. január 22. kedd

jan. 22
6:03
Kányádi: "Akár a vándorköszörűs" (Infostart)
Kiosztották a Magyar Kultúra Követe címeket. Az elismerésben azok a kimagasló tehetségű embereknek részesülnek, akik a magyar kultúrát képviselik külföldön. A második alkalommal odaítélt címeket idén Eötvös Péter zeneszerző-karmester, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor költő, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekes és Schiff András…
jan. 22
6:41
Stone újabb célpontja: az elnök (Infostart)
George Bush amerikai elnökről készíti következő filmjét a neves filmrendező, Oliver Stone.
jan. 22
11:01
"Margaret Thatcher halála": egy bányász is jön, hogy leköpje (Infostart)
Megelőlegezik egy angol színdarabban Lady Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök halálát, hogy azt boncolgathassák: milyen nyomot hagy maga után a szigetországban.
jan. 22
12:12
Melocco szerint joga van Radnótit átírni, az irodalomtörténész szerint nincs (Infostart)
Radnóti Miklós egyik leghíresebb verssorát írta át Melocco Miklós szobrászművész az általa készített, és Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében felavatott veszprémi Brusznyai-emlékmű talapzatán - hívta fel a figyelmet a Népszabadság. Az alkotó a "csecsszopók" szót "csecsemőkre" cserélte a "Nem tudhatom" című költeményből vett idézetben. Miért? Mert neki nem tetszett a szó.
jan. 22
13:34
"A kultúra az igazság megnyilvánulása" (Infostart)
A magyar kulturális élet szereplőit köszöntötték a Parlamentben a Magyar Kultúra Napján. Az Országgyűlés elnöke beszédében az igazság megnyilvánulásának nevezte a kultúrát, amely összeköti a nemzetet.
jan. 22
15:02
Íme, az idei Oscar hivatalos jelöltjei (Infostart)
Az Egyesült Államokbeli Los Angelesben kedden hivatalosan is bejelentették az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját. A legparádésabb névsort a férfi főszereplők kategóriája hozta, itt George Clooney, Daniel Day-Lewis, Johnny Depp, Tommy Lee Jones és Viggo Mortensen harcol majd a filmvilág legértékesebb szobráért.
jan. 22
15:55
Melocco Miklós törvényt sértett a Radnóti-vers átírásával (Infostart)
Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint Melocco Miklós törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt. Mann Judit, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa felhívta a figyelmet arra, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő…
jan. 22
16:29
Egyre több intézmény csatlakozik a Reneszánsz Év 2008 programhoz (Infostart)
Eddig 66 múzeum és kiállítóhely csatlakozott a Reneszánsz Év 2008 rendezvénysorozathoz - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő szervező programiroda kommunikációs vezetője.
jan. 22
18:37
Oscar-díj 2008: "szolid papírforma és szürkeség" (Infostart)
Báron György filmkritikus szerint csupán a "legjobb idegen nyelvű filmek" kategóriájában okozott meglepetést az Oscar-jelölés. Az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját hétfőn jelentették be hivatalosan Los Angelesben.
jan. 22
21:19
"Ilyen alkalmi vétel még nem volt az árverések történetében" (Infostart)
A becsült ár töredékéért: 220 ezer fontért (77 millió forintért) cserélt gazdát egy angliai árverésen egy XI. századi ritka kristálykancsó, amelyet tévesen XIX. századi francia terméknek minősítettek.
jan. 22
23:41
Holtan találták a Túl a barátságon egyik főszereplőjét! (Infostart)
Egy New York-i lakásban holtan találták Heath Ledger ausztrál filmszínészt.

Keresés