2008. január 22. kedd

jan. 22
5:50
Startol a Reneszánsz év (Spa Trend Online)
A reneszánsz év nem pusztán a múlt feltárása és újrafelfedezése, ezért a kiállítások, konferenciák, kiadványok mellett a kortárs produkciók támogatása és a kulturális fejlesztések állnak a tegnap megnyílt évad fókuszában - mondta Hiller István az eseményen. Hat neves alkotó és diplomata kapta meg a Magyar Kultúra Követe elismerést: Eötvös Péter zeneszerző, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor…
jan. 22
6:03
Kányádi: "Akár a vándorköszörűs" (Infostart)
Kiosztották a Magyar Kultúra Követe címeket. Az elismerésben azok a kimagasló tehetségű embereknek részesülnek, akik a magyar kultúrát képviselik külföldön. A második alkalommal odaítélt címeket idén Eötvös Péter zeneszerző-karmester, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor költő, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekes és Schiff András…
jan. 22
6:41
Stone újabb célpontja: az elnök (Infostart)
George Bush amerikai elnökről készíti következő filmjét a neves filmrendező, Oliver Stone.
jan. 22
7:16
Ingyenes mozizás az Urániában a magyar kultúra napja alkalmából (Spa Trend Online)
Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos településén tartanak megemlékezést. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
jan. 22
10:22
Margaret Thatcher halála (Spa Trend Online)
Megelőlegezik egy angol színdarabban Lady Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök halálát, hogy azt boncolgathassák: milyen nyomot hagy a szigetországon eltávozása után. Tom Green Margaret Thatcher halála című darabját februárban mutatják be Londonban. A ma 82 éves egykori "vaslady", aki 1979 és 1990 között állt a konzervatív kormány élén, meglehetősen ellentmondásos örökséget hagyott maga…
jan. 22
11:01
"Margaret Thatcher halála": egy bányász is jön, hogy leköpje (Infostart)
Megelőlegezik egy angol színdarabban Lady Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök halálát, hogy azt boncolgathassák: milyen nyomot hagy maga után a szigetországban.
jan. 22
12:12
Melocco szerint joga van Radnótit átírni, az irodalomtörténész szerint nincs (Infostart)
Radnóti Miklós egyik leghíresebb verssorát írta át Melocco Miklós szobrászművész az általa készített, és Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében felavatott veszprémi Brusznyai-emlékmű talapzatán - hívta fel a figyelmet a Népszabadság. Az alkotó a "csecsszopók" szót "csecsemőkre" cserélte a "Nem tudhatom" című költeményből vett idézetben. Miért? Mert neki nem tetszett a szó.
jan. 22
12:16
A magyar kultúra napján kitüntetésben részesültek! Névsor! I.rész. (Spa Trend Online)
Kiosztották az Apáczai Csere János-díjakat és a Brunszvik Teréz-díjakat. Az elismeréseket Hiller István, Szüdi János és Marherz Károly adta át a kitüntetetteknek. Névsor alább.
jan. 22
12:18
A magyar kultúra napján kitüntetésben részesültek! Névsor! II.rész. (Spa Trend Online)
Kitüntetéseket adott át a magyar kultúra napján Hiller István oktatási és kulturális miniszter, kedden Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.
jan. 22
12:21
A magyar kultúra napján kitüntetésben részesültek! Névsor! III.rész. (Spa Trend Online)
Kiosztották a Karácsony Sándor és az Éltes Mátyás-díjakat a magyar kultúra napja alkalmából. Az elismeréseket Hiller István ű és Szüdi János nyújtotta át a kitüntetetteknek.
jan. 22
13:34
"A kultúra az igazság megnyilvánulása" (Infostart)
A magyar kulturális élet szereplőit köszöntötték a Parlamentben a Magyar Kultúra Napján. Az Országgyűlés elnöke beszédében az igazság megnyilvánulásának nevezte a kultúrát, amely összeköti a nemzetet.
jan. 22
15:02
Íme, az idei Oscar hivatalos jelöltjei (Infostart)
Az Egyesült Államokbeli Los Angelesben kedden hivatalosan is bejelentették az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját. A legparádésabb névsort a férfi főszereplők kategóriája hozta, itt George Clooney, Daniel Day-Lewis, Johnny Depp, Tommy Lee Jones és Viggo Mortensen harcol majd a filmvilág legértékesebb szobráért.
jan. 22
15:31
Oscar-díj: A Nem vénnek való vidék vezeti az jelölt-listát (Spa Trend Online)
A Nem vénnek való vidék és a Vérző arany című film vezeti nyolc-nyolc jelöléssel az Oscar-díjért versenybe szálló alkotások listáját. Az Amerikai Filmakadémia kedden hozta nyilvánosságra a legrangosabbnak tartott filmes elismerésért induló alkotók és produkciók névsorát. A legjobb film kategóriában versenyben van még a Vágy és vezeklés, a Juno és a Michael Claiton.
jan. 22
15:42
Pilisi fánkfesztivál (Spa Trend Online)
Télbúcsúztató, farsangi népszokásokat felelevenítő egész napos családi programot szerveznek Pilisszentkereszten február 2-án fánkparádéval és legénybíró-választással. Tavaly első ízben - hagyományteremtő szándékkal - rendezte meg a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilis Kavalkádot és Fánkfesztivált.
jan. 22
15:55
Melocco Miklós törvényt sértett a Radnóti-vers átírásával (Infostart)
Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint Melocco Miklós törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt. Mann Judit, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda jogtanácsosa felhívta a figyelmet arra, hogy Radnóti Miklós esetében még a szerző szövegeit védő hetven év sem telt el a költő…
jan. 22
16:00
7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál (Spa Trend Online)
Tizenegy ország csaknem száz artistája vesz részt a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelyet január 24. és 28. között, immár a hetedik alkalommal rendeznek meg. A legtöbben a volt Szovjetunió utódállamaiból, Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkeznek Budapestre, de fellép kenyai, német, olasz és svájci művész, továbbá kínai, kanadai, amerikai és nem utolsó sorban magyar is.
jan. 22
16:29
Egyre több intézmény csatlakozik a Reneszánsz Év 2008 programhoz (Infostart)
Eddig 66 múzeum és kiállítóhely csatlakozott a Reneszánsz Év 2008 rendezvénysorozathoz - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő szervező programiroda kommunikációs vezetője.
jan. 22
16:53
Jövő hétfőn indul az új "pasicsatorna" (Spa Trend Online)
Jövő hétfőn indul a TV6, a Viasat-cégcsoport új magyarországi televíziós csatornája - áll a társaság keddi közleményében.
jan. 22
17:04
Oscar-díj: Cate Blanchett és Day-Lewis is jelölt (Spa Trend Online)
Az Amerikai Filmakadémia a legjobb színésznő díjára jelölte Cate Blanchettet az Elizabeth - Az aranykor című filmben nyújtott alakításáért, amelyért Arany Glóbusz-jelölést is kapott. A további színésznő-jelöltek: Julie Christie (Egyre távolabb), Marion Cotillard (Piaf), Laura Linney (The Savages) és Ellen Page (Juno).
jan. 22
17:21
Franciaországi turnén a Száztagú Cigányzenekar (Spa Trend Online)
A legnagyobb presztízsű magyar zenészeknek nevezte a Száztagú Cigányzenekar tagjait a France 2 közszolgálati televízió híradója, amely kedd déli adásában háromperces riportban számolt be az együttes nagysikerű franciaországi turnéjáról.
jan. 22
18:37
Oscar-díj 2008: "szolid papírforma és szürkeség" (Infostart)
Báron György filmkritikus szerint csupán a "legjobb idegen nyelvű filmek" kategóriájában okozott meglepetést az Oscar-jelölés. Az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját hétfőn jelentették be hivatalosan Los Angelesben.
jan. 22
21:19
"Ilyen alkalmi vétel még nem volt az árverések történetében" (Infostart)
A becsült ár töredékéért: 220 ezer fontért (77 millió forintért) cserélt gazdát egy angliai árverésen egy XI. századi ritka kristálykancsó, amelyet tévesen XIX. századi francia terméknek minősítettek.
jan. 22
23:41
Holtan találták a Túl a barátságon egyik főszereplőjét! (Infostart)
Egy New York-i lakásban holtan találták Heath Ledger ausztrál filmszínészt.

Keresés