2008. március 14. péntek

márc. 14
4:57
Energiabiztonságról egyeztetnek az EU állam- és kormányfői (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió becsvágyó környezetvédelmi és energiapolitikai kezdeményezéseinek konkrét jogszabályokba való átültetését javasolja a Brüsszelben tanácskozó állam- és kormányfők elé kerülő zárónyilatkozat, amelyet ma fogadnak el a Huszonhetek. A főként gazdasági témáknak szentelt hagyományos tavaszi csúcstalálkozójukon a tagállamok vezetői tárgyalnak a pénzpiacok helyzetéről és a versenyképességet…
márc. 14
5:08
Eddig csupán Szlovénia teljesítette a vízummentesség feltételeit. (Kripto Akadémia)
Ma amerikai–magyar egyeztetések kezdődnek a majdani vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatról Washingtonban – erősítette meg az amerikai külügyminisztérium az MTI-nek. Az egyeztetések kedvező esetben már pénteken befejeződnek, de nem kizárt, hogy jövő héten folytatódnak – mondta a minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője. A tisztviselő hangsúlyozta: a…
márc. 14
6:18
Hill: előrelépés az észak-koreával folytatott nukleáris tárgyalásokon (Kripto Akadémia)
Haladást ért el az Egyesült Államok az észak-koreai atomprogram felszámolásának felélesztéséről folytatott tárgyalásokon, megállapodás azonban nem született - nyilatkozta a csütörtöki genfi megbeszéléseket követően az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője.
márc. 14
6:24
Gyurcsány uniós pénzpiaci felügyeletet javasol (Kripto Akadémia)
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök olyan uniós testület létrehozását javasolja, amely áttekintené, miként lehet felügyeletet gyakorolni a pénzpiacokon tapasztalható folyamatok, ingadozások fölött, segítve a pénzügyi piacok stabilitását - mondták csütörtökön késő este Brüsszelben az EU csúcstalálkozóján résztvevő diplomaták.
márc. 14
6:35
Meghosszabbították a kanadai csapatok afganisztáni küldetését (Kripto Akadémia)
Megszavazta a kanadai parlament az ország afganisztáni missziójának meghosszabbítását csütörtökön, azzal a feltétellel, hogy a NATO több csapatot és felszerelést küld a támogatásukra Dél-Afganisztánba.
márc. 14
6:41
Megállapodás Szudán és Csád között a felkelők ellen (Kripto Akadémia)
Megállapodás született csütörtökön Szudán és Csád között arról, hogy a jövőben elejét veszik a közös határuk térségében, a szudáni Dárfúrban is tevékenykedő fegyveres csoportok támadásainak.
márc. 14
7:53
Normalizálta kapcsolatait Kuba és Mexikó (Kripto Akadémia)
Teljes egészében normalizálódott a viszony Kuba és Mexikó között - jelentette ki a két ország külügyminisztere Havannában, helyi idő szerint csütörtökön lezajlott találkozójukat követően.
márc. 14
8:03
Megkezdődtek az iráni választások (Kripto Akadémia)
Közép-európai idő szerint péntek reggel fél hat órakor megkezdődtek az iráni parlamenti választások, amelyeken nagy valószínűséggel - nagyszámú reformer jelölt kizárása után - megerősödik a konzervatívok uralkodó helyzete.
márc. 14
8:14
Vérengzés egy mexikói ügyvédi irodában (Kripto Akadémia)
Agyonlőttek hat embert egy mexikói ügyvédi irodában - jelentette Jelisco szövetségi állam ügyészi hivatala.
márc. 14
8:35
Előrelépés a nukleáris tárgyalásokon (Metropol)
Haladást ért el az Egyesült Államok az észak-koreai atomprogram felszámolásának felélesztéséről folytatott tárgyalásokon, megállapodás azonban nem született – nyilatkozta a csütörtöki genfi megbeszéléseket követően az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője.
márc. 14
8:51
Kormányválság vár Macedóniára (Metropol)
Macedónia súlyos kormányválság előtt áll, miután a kormánykoalícióhoz tartozó Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) elnöksége úgy döntött, hogy a párt kilép a kormányból.
márc. 14
8:52
Rendőrautókat gyújtottak fel a tüntető szerzetesek (Kripto Akadémia)
Rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében - közölte egy meg nem nevezett tibeti asszony.
márc. 14
9:09
A vereckei emlékmű a két nép kapcsolatát erősítheti (Kripto Akadémia)
Kárpátalja kormányzója szerint a vereckei honfoglalási emlékmű felépítése az ukrán-magyar kapcsolatok erősödésének a kezdetét jelentheti, ha a kérdés - átpolitizálás helyett - szakmai alapokra kerül.
márc. 14
9:20
Leállították a Benazir Bhutto férje elleni eljárást (Kripto Akadémia)
A pakisztáni igazságszolgáltatás pénteken leállította a hetedik, egyben utolsó eljárást, amelyet Aszif Ali Zardari, a tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto ellenzéki vezető férje ellen indítottak korrupciós ügyekben - közölte ügyvédje.
márc. 14
9:31
Lessen be a pártvezér otthonába Ön is - de szabad-e?! (Infostart)
Komoly társadalmi vitát gerjesztett a brit Konzervatív párt elnökének döntése, melynek értelmében beengedte az ITV televízió kameráit otthonába. David Cameron korábban nem kívánta a nyilvánosság elé tárni magánéletét, mostani döntését azzal indokolta, hogy a választók szeretnék megismerni az embert is a politikus mögött. Gordon Brown miniszterelnök ezzel szemben továbbra is tartja magát ahhoz,…
márc. 14
9:36
Újabb sok áldozatot követelő összecsapás Srí Lankán (Kripto Akadémia)
Huszonnyolc tamil lázadót öltek meg Srí Lanka-i katonák a sziget északi részén történt összecsapásokban - közölte pénteken a kormányhadsereg.
márc. 14
10:10
Káosz Lhászában, rendőrautókat gyújtanak a szerzetesek (Metropol)
Rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében – közölte egy meg nem nevezett tibeti asszony. A zavargásoknak már sebesültjei is vannak.
márc. 14
10:10
Nem mond le a német szociáldemokraták elnöke (Kripto Akadémia)
Cáfolta a lemondásával kapcsolatos híreszteléseket a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke.
márc. 14
10:15
Alaposan belekotornak a képviselők zsebébe (Infostart)
Nyilvánosságra hozzák a brit parlamenti képviselők tételes költséglistáját 2004-től kezdődően - értesült a BBC. A hatályos szabályok szerint a honatyák évi 23 ezer fontot (közel 8 millió forintot) számolhatnak el második otthonuk költségeire.
márc. 14
10:21
"Nem hagyom el a süllyedő hajót" (Infostart)
Cáfolta a lemondásával kapcsolatos híreszteléseket a Német Szociáldemokrata Párt elnöke. Kurt Beck ugyanakkor visszautasította azt a kijelentést, mely szerint pártja elveszítette volna szavahihetőségét.
márc. 14
11:00
Tengeralattjárót vett a cseh hadsereg (Kripto Akadémia)
Rövidesen egy új fegyverrel - közép-európai szárazföldi országoknál teljességgel szokatlan módon - tengeralattjáróval bővül a cseh hadsereg fegyverzete.
márc. 14
11:29
Szerb zászlót tűztek a koszovói bíróság épületére (Infostart)
Kosovska Mitrovicában behatoltak a helyi bíróság épületébe, és kitűzték a szerb zászlót a hetek óta tüntető, szerb nemzetiségű igazságügyi dolgozók.
márc. 14
11:29
Egymillió dollárt követeltek a katolikus érsek elrablói (Kripto Akadémia)
Egymillió dolláros váltságdíjat követeltek Irakban a káld katolikus érsek elrablói - közölte pénteken az iraki rendőrség képviselője.
márc. 14
11:34
Brüsszel a környezetvédelem egyenlő felvállalása mellett (Infostart)
Brüsszelben a környezetvédelmi célok érdekében szükséges terhek egyenlő felvállalása mellett foglaltak állást az uniós tagállamok vezetői. A résztvevők megerősítették, hogy a vállalások teljesítését tagországonként külön kell szabályozni.
márc. 14
11:40
Agyonlőttek német rendőrök egy amerikai katonát Bajorországban (Infostart)
Tűzharcban lelőttek egy amerikai katonát német rendőrök péntekre virradóra a bajorországi Königsbergben. A férfi foglyul ejtette volt barátnőjét és azzal fenyegette, hogy megerőszakolja.
márc. 14
11:46
Aranykészlet vasból (Kripto Akadémia)
Aranyrudak helyett csak aranylemezzel borított acéltömböket vett az etióp nemzeti bank több millió dollárért, ezért most átvizsgálják teljes nemesfémkészletét.
márc. 14
11:52
Drogellenes tüntetéssel leplezik a neonáci felvonulást (Infostart)
Szlovákiában pénteken emlékeznek meg a fasiszta szlovák állam megalakulásáról. Nyitrán ebből az alkalomból a neonácik utcai felvonulást rendeznek.
márc. 14
12:10
Lelőttek egy amerikai katonát német rendőrök (Kripto Akadémia)
Lelőttek tűzharcban péntekre virradóra egy amerikai katonát német rendőrök a bajorországi Königsbergben.
márc. 14
12:21
Megbénult a Duna-Rajna-csatorna forgalma (Infostart)
Megbénult pénteken a Rajna-Majna-Duna-csatorna forgalma Regensburgnál, mert egy uszály nekiütközött egy hídnak, amelyben súlyos kár keletkezett - jelentették a helyi hatóságok.
márc. 14
13:07
Engedélyezte egy bukaresti bíróság a Magyar Polgári Párt bejegyzését (Kripto Akadémia)
Jogerős döntéssel engedélyezte egy bukaresti bíróság, hogy bejegyezzék a Magyar Polgári Pártot (MPP), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alternatívájának tekinti magát.
márc. 14
13:18
Madrid: szélesebb körű autonómia Baszkföldnek (Kripto Akadémia)
A spanyol kormány kész volna szélesebb körű autonómiát adni Baszkföldnek - írja pénteki számában az El País.
márc. 14
13:42
Amerikai külügyminisztérium: növekszik az antiszemitizmus (Kripto Akadémia)
Világszerte nőtt az antiszemitizmus az elmúlt évtizedben, beleértve az egyes kormányok által ösztönzött gyűlöletet a zsidókkal szemben és az Izrael kritikájának álcázott előítéletet - állapította meg az amerikai külügyminisztérium a kongresszusnak tett jelentésben.
márc. 14
13:53
Jövőbelátók kezében Németország sorsa (Kripto Akadémia)
Jövőbelátók, egyfajta szellemi elit kezébe kerülhet Németország sorsa. Legalábbis erre utal, hogy Frankfurtban olyan "bölcsekből" álló tanács alakult, amely megpróbálja kézbe venni az ország jövőjét, hosszú távra meghatározva a fejlődés irányát.
márc. 14
14:22
Vízummentes lehet az USA? (Kripto Akadémia)
Valószínűleg hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot - közölte pénteken Brüsszelben Gyurcsány Ferenc.
márc. 14
15:37
Halálos áldozatai is vannak a tibeti zavargásoknak (Infostart)
Halálos áldozatai is vannak a tibeti Lhászában pénteken kitört zavargásoknak - közölték kórházi források. A tiltakozásokat a buddhista szerzetesek vezetik, szemtanúk beszámolói szerint a tibeti fővárosban a tüntetők felgyújtottak több üzletet és autót, a rendfenntartó erők pedig éles lőszerrel válaszoltak.
márc. 14
16:16
Bush Afganisztánban harcolna, ha fiatalabb lenne (Kripto Akadémia)
George Bush azonnal Afganisztánban teremne, ha nem lenne elnök és kicsit fiatalabb volna, felesége pedig nyomban kiállna a nemzetközi porondra, ha újra kezdhetné, mint first lady.
márc. 14
16:31
Jövőre már talán vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba (Infostart)
Elképzelhető, hogy már a jövő év elején vízum nélkül, egy egyszerűsített regisztráció után beléphetnek a magyarok az Egyesült Államokba. Várhatóan hétfőn írja alá Magyarország a tengerentúli országgal a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta: Magyarországnak a vízummentességért cserébe plusz adatokat kell…
márc. 14
17:04
Még az idén ombudsmani képviselet nyílik Kárpátalján (Kripto Akadémia)
Még ebben az évben megnyílik Kárpátalján az ukrán parlament emberjogi biztosának regionális képviselete, amely helyben fogadja és vizsgálja ki a jogsérelmet szenvedett emberek panaszait.
márc. 14
18:26
Spanyolország kiadja Argentínának a "piszkos háború" egyik felelősét (Kripto Akadémia)
A spanyol legfelsőbb bíróság engedélyezte Ricardo Miguel Cavallo kiadását Argentínának, hogy ott vonják felelősségre az argentin katonai diktatúra (1976-1983) idején elkövetett bűneiért.
márc. 14
18:30
A kormányzó párt feloszlatását kéri a török főügyész (Infostart)
Törökország kormányzó pártjának feloszlatását kérte az alkotmánybíróságtól a főügyész pénteken; ez az első eset, hogy az államügyész az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) feloszlatását próbálja elérni a világi szellemiségű taláros testületnél.
márc. 14
19:26
Sikkasztási vizsgálat az amerikai Republikánus Pártban (Kripto Akadémia)
Az utóbbi évtizedek talán legsúlyosabb sikkasztási ügyére derülhet fény az Egyesült Államokban: a Republikánus Párt egy volt pénztárosa több százezer, sőt, talán egymillió dollárt utalt át saját számláira - írta a pénteki The Washington Post. Christopher J. Ward az úgynevezett Országos Republikánus Kongresszusi Bizottság (NRCC) kincstárnoka volt; ez a szervezet "közvetíti ki" a pénzügyi…
márc. 14
19:40
Elmaradt a szlovák újfasiszták nyitrai felvonulása (Infostart)
A szlovák újfasiszták központjának tekintett Nyitrán elmaradt a szélsőségesek péntek estére, a fasiszta szlovák csatlósállam kikiáltásának 69. évfordulójára meghirdetett felvonulása, amelyet a szervezők "drogellenes tüntetés" címen engedélyeztettek az önkormányzattal.
márc. 14
19:42
Szili: A gyakorlatban is érvényesül a kultúrák párbeszéde Magyarország és Szlovénia között (Kripto Akadémia)
A gyakorlatban is érvényesül Magyarország és Szlovénia között a kultúrák párbeszéde, amelynek elősegítését a soros szlovén EU-elnökség egyik fő prioritásként hirdette meg - jelentette ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken Lendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján. Szili Katalin gesztusértékűnek nevezte, hogy éppen…
márc. 14
20:01
Tengeralattjárót vettek a csehek, noha nincs is tengerük (Infostart)
Tengeralattjáróval bővül a cseh hadsereg fegyverzete. A vásárlás azért is érdekes, mert a közép-európai országnak nincsen tengeri kapcsolata.
márc. 14
20:57
Tariceanu üzenete a romániai magyarsághoz (Kripto Akadémia)
A románok és a magyarok a mostani március 15-i ünnepen is nyilvánítsák ki a nyitottság szellemének erősítésére és a közös európai jövő építésére irányuló szándékukat - olvasható Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnöknek a romániai magyar közösséghez intézett üzenetében.
márc. 14
21:57
Bezártak a szavazóhelyiségek Iránban (Kripto Akadémia)
A tervezettnél öt órával később zártak be a szavazóhelyiségek az iráni parlamenti választásokon pénteken - közölte a teheráni állami rádió. Illetékesek szerint egyes szavazóhelyiségek továbbra is nyitva tartanak, hogy a várakozók leadhassák voksukat. Megfigyelők szerint a nyitvatartási idő meghosszabbítására amiatt került sor, hogy a kormányzó konzervatív rendszer hívei minél többen leadhassák…
márc. 14
22:23
Elhárult a macedón kormányválság veszélye (Kripto Akadémia)
Elhárult a súlyos macedón kormányválság veszélye, miután a konzervatív kormánykoalíció péntek este megállapodott az ellenzéki pártokkal abban, hogy a kabinet a jövő hónapban esedékes NATO-csúcstalálkozóig hivatalban maradhat. Macedónia abban reménykedik, hogy az április eleji NATO-csúcson Horvátországgal és Albániával együtt meghívást kaphat az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásra. A…

Keresés