2008. március 29. szombat

márc. 29
7:53
A dalai láma szerint "demográfiai agresszió" fenyegeti a tibeti kultúrát (Kripto Akadémia)
A dalai láma szerint "demográfiai agresszió" fenyegeti a tibeti kultúrát saját földjén azzal, hogy egyre több kínai költözik be a tartományba. Tibet spirituális vezetője szombati nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban, Lhászában jelenleg mintegy 100 ezer tibeti él, de a betelepülők már kétszer annyian vannak. Ezek többsége a Kínában többséget alkotó han etnikumhoz tartozik.
márc. 29
8:01
Kérdés 25 év után is hatalmon maradhat Robert Mugabe (Kripto Akadémia)
Megkezdődtek szombatban Zimbabwéban az általános választások. A voksolás fő tétje, hogy továbbra is hatalmon marad-e a több mint negyedszázada hivatalban lévő Robert Mugabe elnök. A függetlenségi harc 84 éves történelmi vezetőjének három riválissal kell szembenéznie: Morgan Tsvangiraival, az ellenzék vezérével, Simba Makoni volt pénzügyminiszterrel, valamint a politikai újoncnak számító Langton…
márc. 29
8:16
Robbanás egy afganisztáni áramközpontban (Kripto Akadémia)
Robbanás rázott meg Afganisztán déli részén egy kisebb áramközpontot, és a hatóságok lehetségesnek tartják, hogy a detonációnak áldozatai is lehetnek. A robbanás eddig ismeretlen okból következett be szombaton Helmand tartományban, de a helyi hatóságok egyelőre kizárják, hogy merénylet történt volna.
márc. 29
9:01
Gyerekek, akiknek nap mint nap krokodilok között kell úszniuk (Infostart)
Dél-Afrika egyik falujában krokodilok között kell átúszni nap mint nap az iskolába járó gyerekeknek, a település hajóját ugyanis nemrég ellopták. A falu vezetése hidat szeretne építeni, de még nem lehet tudni, hogy mindez mikorra valósul meg.
márc. 29
9:01
Feltámadhat még Európa? (Kitekintő)
Egy erősebb Európa és „egyenlőségre, szabadságra, felelősségre” épülő új globalizáció építéséhez kérte Nagy-Britannia segítségét a francia államfő, ám a szkeptikusok kételkednek benne, hogy ettől új erőre kaphat az Európai Unió.
márc. 29
9:55
A new era in the history of the Islamic Republic of Iran (Kitekintő)
The Islamic Republic of Iran with last Sunday’s election entered into a new era in its history.
márc. 29
10:11
Ősi törvény: fülcimpát fülcimpáért (Infostart)
A Húsvét-szigetek elöljárója egy finn turista fülcimpáját követeli, mert az letörte az egyik ősi, óriási fejszobor fülcimpáját.
márc. 29
10:36
Rengeteg áldozat a bagdadi harcokban (Infostart)
Továbbra is érvényben van a kijárási tilalom az iraki fővárosban, ahol legkevesebb 75-en haltak meg az elmúlt napok harcaiban.
márc. 29
10:37
Folynak az EU-orosz csúcs előkészületei (Kitekintő)
Az Európai Unió külügyminiszterei brdoi informális megbeszélésének fő témája a közösség Oroszországgal való viszonya, emellett a tibeti események és a nyugat-balkáni térség helyzete is szerepel a napirenden.
márc. 29
12:07
Bizalmat kapott a pakisztáni nemzetgyűlés az új kormányfőnek (Kripto Akadémia)
Egyhangúlag bizalmat kapott szombaton a pakisztáni nemzetgyűlés az ország új kormányfője, Juszaf Raza Gilani. Bizalmi szavazásra nem is volt szükség az iszlámábádi törvényhozásban, miután az ellenzék képviselői bejelentették: támogatják Gilani miniszterelnökségét. Ez a pakisztáni alkotmány értelmében elegendő a bizalomhoz.
márc. 29
12:23
Hetvenöten haltak meg az elmúlt napokban Szadrvárosban (Kripto Akadémia)
Hetvenöten haltak meg az elmúlt négy nap harcaiban Szadrvárosban és közel 500-ra tehető a sebesültek száma - jelentette be szombaton egy bagdadi egészségügyi illetékes. Kedd óta folynak az összecsapások Bagdadban és Irak-szerte a Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezető fegyveres milíciája, a Mahdi Hadserege és az iraki, valamint az amerikai hadsereg egységei között. Közben harcok…
márc. 29
12:55
Egyhangú támogatás a pakisztáni kormányfőnek (Infostart)
Bizalmat kapott a pakisztáni nemzetgyűlés 342 tagjától az ország új kormányfője, Juszuf Raza Gilani - jelentette be Famida Mirza házelnök.
márc. 29
12:56
Román géntilalom született (Kitekintő)
A Greenpeace üdvözli a román kormány hivatalosan bejelentett döntését: Románia tilalmat hozott a Monsanto által kreált MON810 elnevezésű génmódosított kukoricafajtára.
márc. 29
12:57
Szerbia ragaszkodik a látszathoz (Infostart)
Koszovóban is megszervezi a május 11-re kitűzött parlamenti választásokat a szerb kormány - jelentette be Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekért felelős szerb miniszter.
márc. 29
13:12
Ismét áldozatul esett a káosznak a budapesti járat (Infostart)
A technikai problémák miatt 66 szombati járatát törölte a British Airways, köztük a kora délutáni budapestit.
márc. 29
13:41
Megnyílt a damaszkuszi csonka arab csúcs (Kripto Akadémia)
Megnyílt szombaton Damaszkuszban az Arab Liga csonka csúcstalálkozója: a szervezet 22 tagállamából csupán 11-en képviseltették magukat. A távolmaradók, köztük Abdalláh szaúdi király, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai uralkodó Szíriának a libanoni válságban játszott szerepével szembeni nemtetszésüket fejezték ki így. Nem vesz részt a csúcson Libanon sem, az országnak tavaly…
márc. 29
14:36
Az új McCain-kampányfilm - videóval (Kitekintő)
John McCain, az ameikai hős! De elég ez a győzelemhez? Első elnökjelölti kampányfilmje sokak szerint túl patetikusra sikeredett.
márc. 29
14:53
Nyilvánosságra került Anna Politkovszkaja gyilkosának a neve (Kripto Akadémia)
A Moszkovszkij Komszomolec szombati számában közölte Anna Politkovszkaja újságíró gyilkosának a nevét szombati számában. A Politkovszkaja-ügyben a lap szerint már ismertették a vádat három őrizetben lévő férfival, Ibrahim, Dzsabrail és Tamerlan Mahmudov csecsen fivérekkel. Az ő nagybátyjuknak kellett volna leadni a gyilkos lövést a Novaja Gazeta újságírónőjére, de mivel az egy másik bűncselekmény…
márc. 29
15:50
A kanadai vérfürdő csapjait megnyitották (Kitekintő)
A sokat vitatott kanadai fókamészárlás szezonja pénteken indult a Szent Lőrinc öbölnél. A kormányzat az idei évben 275.000 fóka leölését engedélyezte.
márc. 29
15:58
A kanadai vérfürdő megkezdődött (Kitekintő)
A sokat vitatott kanadai fókamészárlás szezonja pénteken indult a Szent Lőrinc öbölnél. A kormányzat az idei évben 275.000 fóka leölését engedélyezte.
márc. 29
17:02
Egy román fiatalembert vettek őrizetbe a kolozsvári antiszemita és magyarellenes feliratok miatt (Kripto Akadémia)
A kolozsvári rendőrség egy huszonhét éves román fiatalembert vett őrizetbe, aki bevallotta, hogy a kincses városban ő mázolta a falakra az antiszemita és magyarellenes feliratokat. A Mediafax hírügynökség Ioan Pacurart, a Kolozs megyei rendőrfelügyelőség parancsnokát idézte, aki szombati sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozás eredményeképpen vették őrizetbe a huszonhét esztendős Dan Deaconut,…
márc. 29
17:52
Kokaültetvények az amazonasi őserdőben (Kitekintő)
Kokaültevényekre és kokaingyártó üzemre bukkantak az Amazonas-menti esőerdőben, amire eddig még nem volt példa.
márc. 29
18:01
Pornófilmeket forgatott az NDK hadserege (Infostart)
Keletnémet katonák részvételével forgatott, gyenge minőségű pornófilmek kerültek elő az NDK titkosszolgálatának archívumából. Úgy tűnik, a kapitalizmus bűnének tartott pornográfia nagyon is hódított a szocialista állam hadseregében.
márc. 29
20:38
Ismét budapesti járattörlés, csomaghegyek a Heathrown (Metropol)
Szombatra és még vasárnapra is járatok tucatjait törölte a British Airways légitársaság a londoni Heathrow repülőtér vadonatúj 5-ös terminálján, amelynek forgalmát a csütörtöki nyitás óta technikai problémák bénítják; a törölt járatok között volt az egyik szombati budapesti is.
márc. 29
21:27
Ismét tüntetések voltak a tibeti fővárosban (Kripto Akadémia)
A kínai biztonsági erők szombaton lezárták Lhásza több körzetét, miután hírek szerint ismét nagyobb tüntetések voltak a tibeti fővárosban, hetekkel a várost megrázó véres kormányellenes zavargások után.

Keresés