2008. március 17. hétfő

márc. 17
5:03
"Átvágjuk a torkod, feldarabolunk, a húsod pedig egy edénybe tesszük..." (Infostart)
Milicistáinak arra adott parancsot Charles Taylor, hogy egyék meg fogságba ejtett ellenségeik és az ENSZ-katonák húsát - állítja a volt libériai elnök egykori segédje.
márc. 17
6:01
Huszonhárman életüket vesztették Egyiptomban (Kripto Akadémia)
Huszonhárman életüket vesztették vasárnap este Egyiptomban, miután egy rendőrújoncokat szállító jármű Kairótól északra frontálisan ütközött egy teherautóval - közölte a rendőrség.
márc. 17
6:11
Az FBI-ügynököket akarták robbantani? (Kripto Akadémia)
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) négy ügynöke is megsérült a hét végén a pakisztáni főváros egyik olasz éttermében elkövetett robbantásos merényletben - közölte vasárnap az FBI.
márc. 17
6:26
Ma írhatják alá a magyar-amerikai egyetértési nyilatkozatot vízumügyben (Infostart)
Várhatóan hétfőn írják alá Magyarország és az Egyesült Államok képviselői a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot - közölte a miniszterelnök Brüsszelben.
márc. 17
6:28
AI: Irak továbbra is a legveszélyesebb országok között (Infostart)
Egy friss jelentés szerint emberi jogi szempontból továbbra is Irak a világ egyik legveszélyesebb országa.
márc. 17
6:31
Sarkozy pártja alulmaradt a helyhatósági választásokon (Infostart)
Franciaországban az első becslések szerint a baloldal nyerte a helyhatósági választásokat.
márc. 17
7:12
Kína tagadja, hogy fegyvert vetettek be a tüntetők ellen (Kripto Akadémia)
A kínai rendfenntartó erők nem használtak fegyvert a tibeti fővárosban, Lhászában kirobbant erőszakos tiltakozó akciók megfékezésekor - mondta hétfőn Pekingben Tibet autonóm régió kormányzója.
márc. 17
7:47
Visszafoglalták az ENSZ-bíróságok épületét Koszovóban (Infostart)
A koszovói ENSZ-rendőrség rohamegysége és a NATO-vezette nemzetközi békefenntartó erők hétfőn reggel visszafoglalták a Kosovska Mitrovicai ENSZ-bíróságok épületét.
márc. 17
7:56
Az amerikai alelnök Bagdadban (Kripto Akadémia)
Váratlanul Bagdadba érkezett hétfőn Dick Cheney amerikai alelnök.
márc. 17
8:07
Három afgánt megölt egy öngyilkos merénylő (Kripto Akadémia)
Három afgán civil életét vesztette egy támadásban, amelyet öngyilkos autóbombás merénylő hajtott végre a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyik járőre ellen hétfőn a dél-afganisztáni Hilmend tartományban.
márc. 17
8:51
Megkezdte első ülését az új pakisztáni nemzetgyűlés (Kripto Akadémia)
Megkezdte munkáját hétfőn az új pakisztáni nemzetgyűlés, amelyben a február 18-i választásokon győztes, Pervez Musarraf elnökkel szemben álló ellenzéknek van többsége.
márc. 17
9:19
Egy német pilóta bevallotta: ő a Kis herceg szerzőjének gyilkosa (Infostart)
Egy 88 éves egykori német vadászpilóta bevallotta: attól tart, hogy ő lőhette le a tenger fölött Antoine de Saint-Exupéry, a Kis Herceg írójának gépét. Az idős férfi vallomását egy rövidesen megjelenő könyv tartalmazza. Az író a II. világháború idején tűnt el, és soha nem találták meg a holttestét.
márc. 17
9:28
A nepáli rendőrség feloszlatta a tibetiek tüntetését (Kripto Akadémia)
A nepáli rendőrség összecsapott hétfőn Katmanduban mintegy száz, száműzetésben élő, tüntető tibetivel, aki a lhászai tüntetések elfojtása ellen tiltakozott, majd a rendőrök feloszlatták a demonstrációt - közölte maga a rendőrség és szemtanúk.
márc. 17
9:46
A háború kezdete - öt éve indult az iraki invázió (Infostart)
Az öt évvel ezelőtti szövetséges invázió megindítására emlékeznek az Egyesült Államokban és Irakban. Az akció elvezetett Szaddám Huszein bukásához, az alkotmány elfogadásához és a parlamenti választásokhoz. Emellett azonban máig tartó véres terrorhullámot indított el, súlyos politikai károkat okozott a résztvevő államoknak és elmérgesítette a nyugat és az iszlám világ viszonyát.
márc. 17
10:08
Éjfélig kaptak határidőt a tibeti tüntetők (Infostart)
Kína Tibettel szomszédos tartományaira is átterjedtek a tiltakozások, a dalai láma pedig keményen bírálta Pekinget a zavargások elfojtásáért. A tibeti emigráns kormány és a pekingi vezetés egymásnak ellentmondó adatokat közölt a tibeti halottak számáról.
márc. 17
10:23
Busek: Szerbiának tudomásul kell vennie, hogy Koszovó elveszett (Kripto Akadémia)
Szerbiának tudomásul kell vennie a valóságot, azt, hogy számára Koszovó elveszett - húzta alá Erhard Busek, az Európai Unió délkelet-európai stabilitási egyezményének volt koordinátora a Die Presse című osztrák lap hétfői számában megjelent interjúban.
márc. 17
10:24
Belgrád Kosovska Mitrovicában letartóztatottak szabadon bocsátását követeli (Infostart)
Utcai zavargások robbantak ki Kosovska Mitrovicában, miután az ENSZ-rendőrség visszafoglalta a helyi bíróság épületét a tiltakozó szerb alkalmazottaktól, s közülük több tucatot letartóztatott. Belgrád az ő szabadon bocsátásukat követeli.
márc. 17
10:55
Gazeta: "Hallgassátok a magyar táncokat" (Kripto Akadémia)
A Gazeta című moszkvai lap "Hallgassátok a magyar táncokat" címmel közölt hétfőn kommentárt a hét végi budapesti eseményekről.
márc. 17
10:56
Felrobbant egy gázvezeték Szlovákiában (Infostart)
Felrobbant a nemzetközi gázvezeték hétfő hajnalban Kelet-Szlovákiában. Emberéletben nem esett kár, a lángokat még nem sikerült eloltani.
márc. 17
11:11
Nemzetközi nyomást sürgetett Pekinggel szemben a német kormány (Kripto Akadémia)
Nagyobb nemzetközi nyomást sürgetett Pekinggel szemben a tibeti konfliktus kapcsán a német kormány emberi jogi biztosa.
márc. 17
11:17
Emlékmű a "magyarok által kivégzett 600 ukránnak" (Kripto Akadémia)
A hét végén a Vereckei-hágón, a magyar honfoglalási emlékjel közelében ünnepélyes keretek közt letették annak az emlékműnek az alapkövét, amellyel a magyar csapatok által 1939-ben ott állítólag kivégzett 600 ukrán gárdistának állítanak emléket, miközben még soha senki nem állt elő semmiféle bizonyítékkal a feltételezett tömegmészárlásra vonatkozóan.
márc. 17
11:28
A spanyol fiatalok fele közömbös az egyházzal szemben (Kripto Akadémia)
A spanyol fiatalok fele magát ateistának, agnosztikusnak, vagy pedig közömbösnek vallja magát a katolikus egyházzal szemben, ez pedig nem csupán a vallásnak veszteség, hanem a spanyol katolikus kultúrának is - ezt a következtetést vonta le egy spanyol szociológus egyetemi tanár tanulmánya.
márc. 17
11:45
Kosovska Mitrovica: szabadító akcióból összecsapás (Kripto Akadémia)
Súlyos utcai zavargásokhoz vezetett Kosovska Mitrovicában az ENSZ-rendőrség hétfő hajnali akciója, amellyel visszafoglalta a tiltakozó szerb alkalmazottaktól a városi bíróság épületét, s több tucat embert letartóztatott.
márc. 17
12:01
Csehország: 400 millió korona vizitdíjra januárban? (Kripto Akadémia)
Mintegy 400 millió koronát fizettek ki vizitdíjként januárban a cseh állampolgárok - közölte hétfőn a cseh egészségügyi tárca.
márc. 17
13:01
Mitrovica: 22 lengyel rendőr sebesült meg (Kripto Akadémia)
Az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) 22 lengyel rendőre sebesült meg hétfőn Kosovska Mitrovicában a helyi szerb lakossággal vívott összetűzésekben - közölte Varsóban nem sokkal dél előtt a lengyel rendőrség szóvivője.
márc. 17
13:33
Éhségsztrájkoltak a menekültek Pósaházán (Kripto Akadémia)
Nagyobb mozgási lehetőség biztosításáért kezdtek éhségsztrájkba a kárpátaljai Pósaháza (Pavsino) menekülttáborának lakói - jelentette hétfőn a karpatinfo.net beregszászi magyar hírportál.
márc. 17
13:49
Felrobbant egy gázvezeték Szlovákiában (Kripto Akadémia)
Felrobbant egy gázvezeték hétfőn reggel a Szlovákia keleti végein fekvő Nagyszaláncon (Slanec). A magasra törő lángokat egy óra múltán sikerült elfojtani.
márc. 17
14:01
"Megzsarolta" főrészvényese a vezető divatházat (Infostart)
A világ egyik legismertebb német divatháza a Hugo Boss. Férfi és női ruházati termékeit a luxuskategóriába sorolják, így nem meglepő, hogy évi forgalma meghaladja a másfél milliárd eurót. A jól menő üzletet azonban most komoly veszély fenyegeti, ugyanis főrészvényese egy összegben követelte a korábbi hitelek visszafizetését.
márc. 17
14:10
Tibeti tüntetőket vettek őrizetbe Münchenben (Kripto Akadémia)
A német rendőrség hétfőn őrizetbe vett huszonöt tibeti tüntetőt, miután be akartak hatolni Kína müncheni főkonzulátusára.
márc. 17
15:37
Szegény Kuvait! Elegük lett a minisztereknek (Kripto Akadémia)
A kuvaiti kormány minden tagja benyújtotta lemondását hétfőn a miniszterelnöknek - jelentette a KUNA hivatalos hírügynökség.
márc. 17
16:37
Aggodalom és részvét (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió soros szlovén elnöksége a tibeti zavargásokkal kapcsolatban hétfőn nyilatkozatban intette nyugalomra az összes érintett felet. Ebben Brüsszel aggodalmának ad hangot a tibeti események miatt, és részvétéről biztosítja az áldozatok családtagjait. Sürgeti a kínai kormányt, hogy tisztázzák a helyzetet.
márc. 17
16:43
Rekord, amelynek senki sem örül (Infostart)
A gleccserek rekordméretű olvadását figyelték meg az utóbbi néhány évben a Zürichi Egyetem tudósai, akik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának felkérésére előbb 30, összességében pedig 100 gleccser jellemzőit gyűjtötték össze. A szakemberek szerint azonban még most sem késő a folyamatot megállítani.
márc. 17
16:58
Rice és Gates Medvegyevnél (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev szerint minden esély megvan arra, hogy hivatalba lépése után az orosz-amerikai kapcsolatokban a folyamatosság érvényesüljön, s ehhez meg kell teremteni a szükséges alapokat. A megválasztott orosz elnök hétfőn beszélt erről, amikor Moszkvában fogadta Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert és Robert Gatest, a washingtoni védelmi tárca vezetőjét. A két amerikai politikus azért…
márc. 17
17:00
Tibeti helyzet: a reinkarnációhoz is a kínai kormány engedélye kell (Infostart)
A tibeti erőszakos cselekményeknek összesen több száz halálos áldozata van - tudatta hétfői közleményében az észak-indiai Dharamszalában működő emigráns tibeti parlament. A korábbi, nem hivatalos becslések 80-100 halottról szóltak, a kínai hatóságok pedig azt közölték, hogy 13-an haltak meg, az ártatlan civilekkel pedig a felkelők végeztek. A zavargások az 1959. márciusi tibeti felkelés 49.…
márc. 17
17:04
A teljes kormány távozik! (Kripto Akadémia)
A kuvaiti kormány minden tagja benyújtotta lemondását hétfőn a miniszterelnöknek - jelentette a KUNA hivatalos hírügynökség. A kormány távozásához a miniszterelnök kell hogy benyújtsa a kabinet lemondását az Arab-öböl menti állam uralkodójának, az emírnek.
márc. 17
17:17
Az uniós államok együtt harcolnak az áfacsalók ellen (Infostart)
Brüsszelben az uniós tagállamok adminisztratív együttműködésének javítását szorgalmazta az áfacsalások elleni harc erősítése érdekében a közösség adóügyi felelőse.
márc. 17
17:19
Kína a követségei megvédését követeli (Kripto Akadémia)
Kína felszólította hétfőn a külföldet, hogy védjék meg külképviseleteit, amelyeket több országban támadások értek a tibeti események miatt. "Kérjük az érintett országoktól, hogy tegyenek eleget a bécsi konvenciónak, és hozzanak hatékony intézkedéseket a diplomáciai képviseletek és személyzetük védelmében - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője. A tibeti események miatt több európai…
márc. 17
17:30
Rekord számú illegális bevándorlót toloncoltak ki Amerikából (Kripto Akadémia)
Rekord számú, 280 ezer illegális bevándorlót toloncoltak ki tavaly az Egyesült Államokból - közölte a belbiztonsági minisztérium adataira hivatkozva a hétfői The Washington Times. A terrorellenes intézkedéseket összefogó belbiztonsági tárca 2006-ban csak 186 ezer törvényellenesen Amerikában tartózkodó külföldit távolított el az országból. A minisztérium megerősítette: folytatja azt a szigorú…
márc. 17
17:39
Rekord számú illegális bevándorlót toloncoltak ki Amerikából (Infostart)
Rekord számú, 280 ezer illegális bevándorlót toloncoltak ki tavaly az Egyesült Államokból - közölte a belbiztonsági minisztérium adataira hivatkozva a Washington Times. A napilap azt írja: ez a szám 2006-ban mintegy 100 ezerrel kevesebb, összesen 186 ezer volt. A terrorellenes intézkedések összehangolásáért felelős belbiztonsági tárca megerősítette: folytatja a szigorú politikát az illegális…
márc. 17
19:38
Ismét kínai játékokat hívtak vissza (Infostart)
Az amerikai Mega Brands Inc játékforgalmazó mintegy 2,4 millió kínai gyártmányú mágneses játékot volt kénytelen visszahívni, mert a játék kis mágnesei kieshetnek, és a gyerekek lenyelhetik vagy akár belélegezhetik őket.
márc. 17
19:41
Elbúcsúztatták az utolsó első világháborús francia veteránt (Kripto Akadémia)
Nicolas Sarkozy jelenlegi és Jacques Chirac előző államfő, valamint Francois Fillon kormányfő és a francia és az olasz védelmi miniszter jelenlétében búcsúztatták el hétfőn Franciaország utolsó első világháborús veteránját a párizsi Invalidusok Szent Lajos-templomában.
márc. 17
20:05
Washingtonban aláírták a vízummentességi memorandumot (Infostart)
Ünnepélyes keretek között aláírták az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn Washingtonban.
márc. 17
21:48
2010-re csak száz önálló postahivatal marad (Infostart)
A német posta folytatja a még 1993-ban megkezdett takarékossági intézkedéseket, és 2010-ig további 700 önállóan működő postahivatalt zár be. A posta szóvivője hangoztatta azonban, hogy a reformtervet nem elbocsátások útján akarják megvalósítani.

Keresés