2008. március 18. kedd

márc. 18
4:57
Még keresik Budaházyt (Alternatív Energia)
Még nem ismert, kik felelnek jogilag a március 15-ei rendbontásokért, a rendőrségnek viszont már van "befutója": Budaházy György visszaélt a gyülekezési joggal, és szabálysértést követett el. A tömegoszlatás megkezdése mindenképp indokolt volt. Hack Péter jogász szerint jogértelmezési problémák lehetnek Magyarországon, ha nem sikerül Budaházyt felelősségre vonni.
márc. 18
5:01
Gerő: "Csak látszat, hogy egymillióval több szavazója van a Fidesznek" (Infostart)
Széchenyi-díjjal tüntették ki Gerő András történészt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezető tanárát. Az történész szerint a népszavazás után csak látszólag van egymillióval több szavazója a Fidesznek.
márc. 18
5:14
Gyurcsány: nem nehezedett nyomás az MVM-ügyében a kormányra (Alternatív Energia)
A rendőrség a jövőben határozottabban lép fel annak érdekében, hogy bírósági tárgyalások alatt ne lehessen a bírósági épületek közelében demonstrálni, ahogyan ezt a gyülekezési törvény is megköveteli. Erre adott utasítást a gárda-per múlt heti, botrányos tárgyalása után Draskovics Tibor szakminiszter - hangzott el tegnap a parlamentben. Az Országgyűlés este elfogadta az új tulajdonosi programról…
márc. 18
5:24
Liberális önégetés (Alternatív Energia)
Beigazolódott a gyanú. Az SZDSZ kijelölt bizottsága megállapította ugyanis - immár hivatalosan - , hogy szabálytalanságok történtek a tavaly tavaszi elnökválasztáson. Az illetékes testület a jelek szerint felkészült a dolgok tisztására, megtette az első lépést az igazság feltárása felé. Nagy lépés a pártnak, kicsi a liberális szavazóknak. Hiába vakargatja ugyanis őszülő fejét a szórakozott (ma…
márc. 18
5:30
Abban egyet értés van, hogy valamit tenni kell (Alternatív Energia)
Noha elvekben egyetértés van a politikai erők között abban, valamilyen módon indokolt lehet a rendbontók elleni, mostaninál hatékonyabban fellépés, az ezt lehetővé tevő büntetőjogi megoldások konszenzusos elfogadására egyelőre nem sok remény látszik. A gyakran rongálással, rendőrök és tüntetők összecsapásával végződő kormányellenes rendezvények, demonstrációk által leginkább sújtott belvárosi…
márc. 18
5:41
Húsvétig maradhat a sztrájkszünet a MÁV-nál (Alternatív Energia)
Bár nem valószínű, hogy húsvétig lesz sztrájk, a szakszervezet sztrájkfelhívása továbbra is él - jelentette ki a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervzetének (VDSZSZ) érdekvédelmi alelnöke. Bárány Balázs azután beszélt erről, hogy tegnap ismét eredménytelenül zárult az érdekvédők és a MÁV képviselőinek egyeztetése a szakszervezet pénzügyi követeléseiről. A tárgyalást március 25-én, kedden folytatják.
márc. 18
5:52
Döntött az Országgyűlés a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről (Alternatív Energia)
Áprilistól megszűnik a vizitdíj, a kórházi napidíj, és tandíjat sem kell fizetni, miután az Országgyűlés elfogadta a kormány erről szóló törvényjavaslatát. Az ellenzéki indítványt azonban, amely a kieső pénzek pótlásáról is szólt, nem támogatták. Gyurcsány Ferenc napirend előtt idézte az S&P hitelminősítőt, és arról beszélt, hogy a népszavazást követő bizalmatlanság sokba kerülhet az országnak. Az…
márc. 18
6:40
18 milliós üzenetváltás (Alternatív Energia)
A terézvárosi vesztegetési ügy szálai Gyurcsány környezetéig érnek - írta kedden a Magyar Hírlap. "Holnap a Bajorral is beszélj, ne csak a polgármesterrel, tudjon ő is az ajánlatodról, mire az emberem kedden beszél vele" – ez áll abban a 2007. október 14-én 14 óra 6 perckor írt SMS-üzenetben, amelyet Kolozs András, az MSZP XVI. kerületi alelnöke, a szocialisták fővárosi frakcióvezető-helyettese, a…
márc. 18
6:44
Rácz Jenő: A cél a betegszám csökkentése volt (Infostart)
A vizitdíj célja nem a bevételszerzés volt, hanem az orvosnál megjelenők számának csökkentése - mondta Rácz Jenő volt szocialista miniszter az InfoRádióban, hozzátéve: az általa vezetett kórház épp annyi bevételtől esett el a betegek elmaradása miatt, mint amennyi befolyt a 300 forintokból. A Veszprém megyei kórház igazgatója szerint az egészségügyi reformnak nem volt lényegi eleme a két díj.
márc. 18
6:50
Magántőke helyett állami társaságok a pénztárakban? (Alternatív Energia)
Magas szintű politikai egyeztetések zajlanak a koalícióban arról, hogy miként lehetne módosítani a februárban elfogadott egészségbiztosítási reformtörvényt - írta kedden a Népszabadság. A kormányban erősen mérlegelik a népszavazás utáni helyzet kezelésének lehetséges változatait. Egyre kevésbé valószínű, hogy minden az eredeti forgatókönyv szerint folytatódhat.
márc. 18
6:55
A kormányoldal is módosítaná az egészségbiztosítási törvényt (Infostart)
Magas szintű politikai egyeztetések zajlanak a koalícióban arról, hogy miként lehetne módosítani a februárban elfogadott egészségbiztosítási reformtörvényt.
márc. 18
7:27
Megbénulhat a Hungária körút forgalma (Infostart)
Kedden is folytatja demonstrációját a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft., a fővárosi behajtási engedélyrendszer idei módosítása ellen. Reggel 6 órától a Hungária körúton tartanak forgalomlassító tüntetést.
márc. 18
8:02
A populizmus – reakció Gyurcsányra (168 Óra Online)
A populizmus is addig tud erősödni Magyarországon, amíg a kormányfő be nem látja, sokkal több érv szól a távozása, mint a maradása mellett mondta a 168ora.hu számára nyilatkozó Dávid Ibolya. [Dátum: 2008. 03. 18. 10:47]
márc. 18
10:29
Veszélybe került a traumatológiai ellátás Baranyában (Alternatív Energia)
Veszélybe került a traumatológiai ellátás Baranyában, miután a Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai központjában dolgozó baleseti sebészek fele Kaposvárra távozott a közelmúltban - írta kedden az Új Dunántúli Napló. Az öt baleseti sebész az "arcpirítóan alacsony" bérek miatt mondott fel és további szakemberek távozása várható. Nyárády József, a központ igazgatója elmondta: a létszámhiány…
márc. 18
10:44
Levegő Munkacsoport: "Már régen be kellett volna vezetni az útdíjat" (Infostart)
A Levegő Munkacsoport szerint megalapozatlan a tehergépjármű-tulajdonosok demonstrációja, hiszen százmilliárd forintos társadalmi kárt okoznak évente Budapesten. Lenkei Péter, a szervezet szakértője szerint már régebben be kellett volna vezetni az útdíjat.
márc. 18
10:55
Jövőre megkezdődhet az építkezés a Andor utcában (Infostart)
Jövőre elkezdődhet az M7-es M1-es autópálya bevezető szakaszát és a Lágymányosi hidat összekötő Andor utca bővítése. Lakos Imre kerületi alpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának elnöke elmondta, hogy ennél az útszakasznál jelenleg nincs rosszabb állapotú út Budapesten.
márc. 18
10:57
Pacemakervizsgálat: nyolc hónap várakozással (Alternatív Energia)
Nyolc hónap alatt jutnak be a pacemakerrel élők a szegedi szakklinikán éves kontrollvizsgálatukra - írja a keddi Délmagyarország. A napilapnak a problémára egy beteg hívta fel a figyelmét, aki már hat éve él a nélkülözhetetlen készülékkel. A hatvanéves férfinek májusban lenne esedékes a kötelező éves vizsgálata, de március elején amikor bejelentkezett a szegedi II. belgyógyászati klinika és…
márc. 18
11:23
Nincs napirenden az egészségbiztosítási törvény újragondolása (Infostart)
Nem tervezik módosítani az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt - jelentette ki Schvarcz Tibor, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke.
márc. 18
11:25
Bayer Mihály lett a Nabucco-nagykövet (Infostart)
A miniszterelnök Bayer Mihály moldovai nagykövetet kérte fel Nabucco-nagykövetnek - értesült az MTI kedden kormányzati körökből.
márc. 18
11:34
Megosztott az SZDSZ, legyen-e újabb tisztújítás (Infostart)
Nem egységes az SZDSZ ügyvivői testülete abban a kérdésben, hogy a tavalyi pártelnökválasztás során kirobbant csalási botrány miatt szükség van-e új tisztújításra. A szabad demokrata belső vizsgálat csütörtökig tart.
márc. 18
11:45
A Fidesz szerint "kicsinyes bosszút" áll a kormány az embereken (Infostart)
A kormány "kicsinyes bosszút" áll az embereken a népszavazás miatt azzal, hogy nem akarja pótolni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket, a Fidesz viszont fenntartja a pótlásra vonatkozó javaslatát - jelentette ki Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
márc. 18
12:07
A civil ruhás rendőrnek is viselnie kell azonosítót (Infostart)
Két vizsgálatot indított a budapesti rendőrfőkapitány a március 15-i rendőri fellépések kapcsán. Tóth Gábor a József körúton, egy televíziónak azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett.
márc. 18
12:14
Tanácstalan a Fidesz (Alternatív Energia)
A győztes népszavazás után a Fidesz ugyanolyan tanácstalan, mint amilyen tanácstalanok a vesztes szocialisták is - állapítja meg keddi kommentárjában a SME című szlovák polgári napilap.
márc. 18
12:16
A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta Kaszab Csaba ügyében az elsőfokú ítéletet (Alternatív Energia)
A Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott végzésében helybenhagyta Kaszab Csaba ügyében az elsőfokú bírósági ítéletet. A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság végzésében kimondta: "a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt Kaszab Csaba ellen indított bűntetőügyben a Fővárosi Bíróság ítéletét helybenhagyja". A végzés ellen további fellebbezésnek nincs helye -…
márc. 18
12:18
Hiller: emelkedik a felsőoktatás költségvetési támogatása (Infostart)
Megerősítik az állami szerepvállalást a felsőoktatásban, s az elkövetkező években emelkedik a terület támogatása - mondta Hiller István szakminiszter miután kedden a kormányfővel egyeztetett a népszavazás utáni teendőkről Parlamentben.
márc. 18
12:36
A rendőrség több eljárást is kezdeményez Budaházy György ellen (Alternatív Energia)
A rendőrség gyülekezési jog megsértése miatt indított eljárást Budaházy György ellen, emellett kezdeményezte ellene az eljárást alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt, illetve kártérítést kérnek tőle a rendőri eszközben okozott kárért - jelentette be Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
márc. 18
13:03
Vissza nem térítendő támogatás energiatakarékossági programra (Infostart)
Az energiatakarékossági program keretében 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni április 14-től az energiatakarékossági program keretén belül - jelentette be Kákosy Csaba gazdasági miniszter. A pályázók összesen 16 milliárd forint kedvezményes hitelt is felvehetnek.
márc. 18
13:14
Horváth Ágnes: a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét (Infostart)
A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogják szétosztani az összes háziorvosi praxis között; arról, hogy ez milyen elvek szerint történjen, még folynak a tárgyalások - mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden, Budapesten, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.
márc. 18
13:30
Kökény: Gondolkodunk a pénztártörvény átalakításán (Infostart)
Gondolkoznak az egészségbiztosítási törvény átalakításáról a szocialista frakcióban - ismerte el az InfoRádiónak Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s elnöke. Hozzátette: egyelőre nem született megállapodás arról, hogy eltérnek-e a területi egészségpénztárak kialakításának eredetileg meghatározott menetrendjétől.
márc. 18
13:32
Budapesti főkapitány: jogszerűtlenül nem viselt azonosítót a nyilatkozó rendőr (Alternatív Energia)
A József körúton azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a március 15-én történtekkel kapcsolatban két soron kívüli vizsgálatot rendelt el még vasárnap reggel.
márc. 18
13:49
Félmillió a rendbontók személyazonosságának megállapításáért (Alternatív Energia)
A budapesti rendőrfőkapitány minden egyes, a rendőri felvételeken látható és március 15-én jogsértést elkövető személy azonosításában segítő állampolgárnak félmillió forintot ajánlott fel. A nyomravezetői díjról szóló bejelentést Tóth Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján tette.
márc. 18
13:54
Orbán valótlant állított a Magyar Rádióban (Alternatív Energia)
A kormányszóvivő helyreigazítást kért a Magyar Rádiótól, mert véleménye szerint Orbán Viktor a Vasárnapi Újság című műsorban valótlant állított Magyarország adósosztályzatának visszaminősítéséről - olvasható Daróczi Dávid kormányszóvivő Such Györgynek, a Magyar Rádió elnökének küldött levelében, amelyet kedden ismertetett az MTI-vel.
márc. 18
13:56
"Kicsinyes bosszú" (Alternatív Energia)
A kormány "kicsinyes bosszút" áll az embereken a népszavazás miatt azzal, hogy nem akarja pótolni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket, a Fidesz viszont fenntartja a pótlásra vonatkozó javaslatát - jelentette ki Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
márc. 18
13:59
A szétosztási elv még nem tiszta (Alternatív Energia)
A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogják szétosztani az összes háziorvosi praxis között; arról, hogy ez milyen elvek szerint történjen, még folynak a tárgyalások - mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden, Budapesten, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.
márc. 18
14:05
Fogy a magyar (Alternatív Energia)
A nők gyermekvállalása és a házasságok megkötésének ideje is kitolódott, ezért évről évre kevesebb gyermek születik - mondta Kamarás Ferenc, demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón.
márc. 18
14:10
Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ-es plakát csillaga (Alternatív Energia)
Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ népszavazási plakátján lévő csillag, ezért nem valósult meg az önkényuralmi jelkép használata - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a távirati irodával kedden. Közleményükben emlékeztettek rá: önkényuralmi jelkép használatának vétségét az követi el, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló és kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket…
márc. 18
14:27
A hírTV munkatársai bukósisakban jelentek meg a Pénzügyminisztérium tájékoztatóján (Alternatív Energia)
A hírTV munkatársai bukósisakban és sajtó feliratú láthatósági mellényben jelentek meg a Pénzügyminisztérium keddi tájékoztatóján, ahol Veres János pénzügyminiszter először távozásra szólította fel őket, majd arra kérte a kereskedelemi televízió riportereit, hogy ezentúl öt méteres távolságon belül ne közelítsék őt meg.
márc. 18
14:29
Fodor Gábor vízügyi dolgozóknak adott át elismeréseket Tatán (Alternatív Energia)
A környezetvédelmi és vízügyi miniszter Vásárhelyi Pál Díjakat, Sajó Elemér emlékplaketteket és elismerő okleveleket adott át vízügyi dolgozóknak Tatán, a Víz Világnapja alkalmából rendezett országos ünnepségen. Sokan jósolják, hogy a XXI. század a víz évszázada lesz, a növekvő és természeti környezetét felélő emberiség víz iránti igénye biztonságpolitikai problémát okozhat - mondta köszöntőjében…
márc. 18
14:33
Az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez a rendbontók megfékezésére (Alternatív Energia)
Az MSZP ötpárti egyeztetést kezdeményez a rendbontók és rendzavarók hatékonyabb megfékezése érdekében - jelentette be Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. A kezdeményezésnek nem a békés demonstrációk szigorítása, hanem a rendbontók megfékezése a célja - mondta a kormánypárti politikus.
márc. 18
14:38
Feljelentést tett a Készenléti Rendőrség parancsnoka (Alternatív Energia)
A március 15-ei budapesti zavargásokkal összefüggésben három, egyelőre ismeretlen ember ellen tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt Papp Károly dandártábornok, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.
márc. 18
14:53
Fővárosi engedmények a fuvarozóknak (Infostart)
A főváros vezetése kész a kompromisszumra a behajtási díj megemelése ellen tiltakozó fuvarozókkal folytatott tárgyalások során, de nem enged az eredeti célokból - mondta a főpolgármester. Demszky Gábor közölte: Budapest parkolókat épít majd abból a 2 milliárd forintból, amit évente beszed az útjait használó tehergépjárművek tulajdonosaitól.
márc. 18
14:54
Elszabadult egy BKV-busz a II. kerületben (Metropol)
Elszabadult és egy épület sarkának ütközött a BKV 5-ös számú busza még hétfőn este - közölte a BKV sajtóirodája kedden. Az Ikarus 412-es típusú busz a II. kerületi Pasaréti téren, a végállomásnál parkolt, amikor egyelőre tisztázatlan körülmények között, vezető nélkül elindult, és kidöntve az információs oszlopot egy épület sarkának ütközött - tájékoztatott a sajtóiroda.
márc. 18
14:56
Kevés a húsvéti bárány (Metropol)
A magasabb árak ellenére is kevés a húsvéti bárány, mivel a múlt évi fedeztetési időszak is elhúzódott és az idén a szokásosnál korábban van húsvét. Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a jelenlegi kiviteli időszakban mintegy 160-200 ezer bárányt visznek ki Magyarországról Nyugat-Európába.
márc. 18
15:32
MSZP: nincs döntés az egészségbiztosítási törvényről (Alternatív Energia)
Egyetlen kormányzati, szocialista, vagy koalíciós fórum sem hozott döntést arról, mi legyen az egészségbiztosítási törvény sorsa - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva. Hozzátette: az MSZP-frakció gondolkodik a megoldásokon.
márc. 18
15:43
Meghosszabbították a Zuschlag-ügy nyomozási határidejét (Alternatív Energia)
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség előterjesztésére a Legfőbb Ügyészség május 19-ig meghosszabbította a Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás határidejét - közölte Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes kedden az MTI-vel.
márc. 18
15:59
Beszélgetés 68-ról (Metropol)
1968 jelentőségéről fejti ki véleményét Vitányi Iván szociológus csütörtökön este 18 órakor a Pallas Páholyban. A beszélgetéssel a Pallas Páholy egy sorozatot indít el, amelynek során közéleti személyiségek, művészek mondják el gondolataikat 1968-ról.
márc. 18
16:54
Pálinkatörvény (Alternatív Energia)
A pálinkáról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a pálinka nemzeti itallá váljon, ezen kívül egységes jogszabályban definiálja a pálinka és a törkölypálinka fogalmát - mondta az ötpárti konszenzussal előterjesztett törvényjavaslat expozéjában az egyik előterjesztő, Font Sándor (Fidesz) kedden az Országgyűlésben.
márc. 18
17:14
Meghosszabbították a Zuschlag-ügy nyomozási határidejét (Infostart)
A Legfőbb Ügyészség május 19-ig meghosszabbította a Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás határidejét - közölte a Bács-Kiskun Megyei főügyészhelyettes.
márc. 18
17:17
Szijjártó: Azok randalíroznak, akik nem bírnak magukkal (168 Óra Online)
A Fidesz-szóvivő szerint együttműködésük a Jobbikkal a helyhatóságokban nem politikai, hanem gyakorlati kérdés. A 168ora.hu interjúja Szijjártó Péterrel. [Dátum: 2008. 03. 18. 19:07]
márc. 18
17:32
Szijjártó: A leminősítés az elhibázott kormányzati intézkedések következménye (Infostart)
A Fidesz szóvivője szerint a Standard&Poor's a kormány teljesítménye miatt rontotta le Magyarország adóskockázati besorolását. Szijjártó Péter az InfoRádiónak azt mondta: a jelentés az okok között az adócsökkentési tervek rossz időzítését, a vártnál gyengébben teljesítő gazdaságot és a világos stabilizációs kilátások hiányát sorolta fel.

Keresés