2008. március 10. hétfő

márc. 10
4:32
Gyurcsány rendkívüli eljárást kér (Alternatív Energia)
A vasárnapi ügydöntő népszavazáson hozott döntés végrehajtásáról, a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslat általános és részletes vitáját március 11-én, kedden együttesen folytassa le a parlament - indítványozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének küldött levelében.
márc. 10
4:43
Egy közös frakcióülésen még megpróbálják a lehetetlent a megegyezésre (Alternatív Energia)
Kétséges, hogy lesz-e idei költségvetése Budapestnek, miután az ennek feltételeként felmerült egészségügy-átalakítási koncepcióról - az elmúlt időszak egyeztetései ellenére - élesen ellentétes a koalíciós partnerek, az MSZP és az SZDSZ álláspontja. A szocialisták a mai rendkívüli testületi ülésre saját, eredeti koncepciójulat nyújtják be, miután a szabad demokraták érdemi kompromisszumos…
márc. 10
5:04
A kormány javaslatot tesz a díjak visszavonására, de nem pótolja a forrásokat (Alternatív Energia)
A kormány már elkészítette azt a törvénymódosítást, amely a referendum, eredményessége nyomán szükségessé váló intézkedéseket tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy április elsejétől megszűnne a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj is. Gyurcsány Ferenc azonban azt is közölte, a kieső összegeket a kormány senkinek sem tudja pótolni.
márc. 10
5:24
Krízishelyzet: súlyos ápolóhiány a kórházak jelentős részében (Infostart)
Krízishelyzet van az ápolói pályán, amellyel már a kormánynak is foglalkoznia kell - állítja a Semmelweis Egyetem vezetése. Az intézményből csaknem 800 segéd- és szakápoló hiányzik, de súlyos nővérhiánnyal küzd az összes klinika és megyei kórház is.
márc. 10
5:30
Böjte atya Magyarország egyik új példaképe (Infostart)
Egy sportiskola alapítója, szótárat készítő rádiós újságíró, valamint utcagyerekek és árvák önzetlen segítője van a Pannon Példakép Alapítvány kitüntetettjei között. Idén Kiss Lenke, Varga Ilona és Böjte Csaba nyerte el az elismerést.
márc. 10
5:38
A szomszéd faluba nem költöznek a romák, pedig fürdőszobás házat kapnának (Alternatív Energia)
Hiába kap Zsámbok 30 millió forintot a romatelep felszámolására, a program meghiúsulhat. Öt-öt millió forint jut minden családra, ennyiből az önkormányzat a falu szélén álló két házban szeretett volna kialakítani négy család részére különálló lakrészeket. Ez a megoldás a pénzt utaló szociális minisztériumnak nem felelt meg. A másik lehetőség, hogy a szomszédos településeken vesznek ingatlant,…
márc. 10
6:30
Kósa leírta a szocialistákat: "Kiugrottak a tizedikről Gyurcsánnyal" (Infostart)
A Fidesz alelnöke szerint az Albert-házaspár több-biztosítós egészségügyi rendszerrel összefüggő kérdéséről még idén ősszel népszavazás várható. Kósa Lajos az InfoRádiónak azt mondta: a mostani referendum eredménye nem sok jóval biztatja a kormányt.
márc. 10
7:10
Horn beismerés: a kormányról is szavaztak az emberek (Infostart)
Nem érte meglepetésként a népszavazáson leadott igenek elsöprő száma a Szabad Demokraták Szövetségét. Horn Gábor kampányfőnök az InfoRádióban hozzátette: a nemek száma váratlanul sok volt.
márc. 10
7:16
Külföldi visszhang: a Fidesz új dimenzióval bővítette a politikát (Infostart)
A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki a külföldi hírügynökségek a vasárnapi, magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban.
márc. 10
7:28
Forráshoz jut a Terror Háza (Infostart)
Százötvenezer ember vett részt eddig szűrővizsgálaton a Szűréssel az Életért Program keretében - írja a Népszabadság. Az eddig érintett hét nagyvárosban ezrek keresték föl az országos szűrési roadshow vizsgálóhelyeit, több helyen háromszoros volt a túljelentkezés.
márc. 10
7:30
Török Gábor: "Ez egy lassú, fokozatos méreg is lehet" (Infostart)
Teljes kormánypárti vereség a népszavazás - mondta az InfoRádióban Török Gábor politológus. A Vision Consulting igazgatója kiemelte: a vereség hatására jelentősen meggyengülhet Gyurcsány Ferenc kormányfő legitimitása akár az MSZP-n belül is. Hozzátette: a Fidesz annyit tehet, hogy továbbra is nyomás alatt tartja a kormányoldalt.
márc. 10
7:50
Mihályi Péter: néhány éven belül ismét jöhet a vizitdíj (Infostart)
Szükség van a vizit- és a napidíjra, és néhány év múlva ismét bevezethetik őket Magyarországon. Ezt Mihályi Péter egészségügyi közgazdász állítja, aki részt vett a rendszer kidolgozásában.
márc. 10
7:55
Stumpf temeti Gyurcsányt: "Béna kacsa" (Infostart)
A kormánynak végig kell gondolnia, hogy ezt a politikát nem lehet folytatnia - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus. A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: a népszavazás politikai értelemben megpecsételte Gyurcsány Ferenc sorsát.
márc. 10
7:58
Antal Attila egészségügyi okokra hivatkozik (Alternatív Energia)
"A családom kérésének eleget téve egészségügyi állapotom miatt, a mai napon kértem a BKV Zrt. arra jogosult igazgató tanácsának elnökétől a felmentésemet" - írta tegnapi közleményében Antal Attila. A BKV vezérigazgatójának lemondása nem volt váratlan, hiszen néhány hete derült ki: Antal Attila fia egy ideig alkalmazásban állt a BKV használt autóbusz tenderére jelentkező egyetlen pályázó, az Alfa…
márc. 10
8:13
Ágh: A politikai élet egyik legcsúnyább abszurditása (Infostart)
Ágh Attila politológus szerint a Fidesz jelentős kormánypárti erőket mozgósított az igen szavazatok mellett, az azonban nem egyértelmű, hogy ez egy új többséget is jelent-e. Az egyetemi tanár hozzátette, a referendum nem gyengítette Gyurcsány Ferenc pozícióit az MSZP-n belül.
márc. 10
8:47
Orbán beígért egy újabb nyaklevest a kormánynak (Infostart)
A Fidesz elnöke szerint szeptemberben megbukhat a népszavazáson a több-biztosítós egészségügyi rendszer is.
márc. 10
8:59
Sváb vircsaft, hogy a tányért ki kell törölni (168 Óra Online)
Hammer Ferenc szociológus, egyetemi tanár, punkénekes. Most tévéelnökségre pályázik. Az Index internetes hírportál buzdítására indult, ott kampányolt blogbejegyzésekben és videókon. Bár egyetlen szavazatot sem kapott, mégis újraindul. [Dátum: 2008. 03. 10. 07:14]
márc. 10
9:05
G. Fodor: "Gyurcsány az őszödi beszéd óta túléli önmagát" (Infostart)
A Századvég kutatási igazgatója szerint az MSZP-n múlnak a következő hónapok történései, a Fidesz ugyanis önmagában nem fogja tudni kimozdítani Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a helyéről. G. Fodor Gábor az InfoRádiónak elmondta, ha nem lesz politikai következmény, akkor túl sok változás nem történik a dolgok felszínén.
márc. 10
10:22
Külföldi hírügynökségek a magyarországi népszavazásról (Alternatív Energia)
A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki külföldi hírügynökségek a vasárnapi magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban. Elemzők szerint - írja az amerikai AP - a kormány "vegyes" üzenetet küldött támogatóinak, azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután "nem" szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez…
márc. 10
10:24
Orbán: szeptemberben újabb kudarcot élhet át a kormány (Alternatív Energia)
Orbán Viktor szerint egy újabb kudarcot élhet át szeptemberben a kormány, amennyiben nem vonja vissza a februárban elfogadott egészségbiztosítási törvényt. A Fidesz elnöke erről az ATV reggeli műsorában beszélt hétfőn.
márc. 10
10:26
Esztergom plusz hatvanezer forintot fizet a háziorvosainak áprilistól (Infostart)
Havonta hatvanezer forintot kapnak az esztergomi háziorvosok áprilistól, amennyiben az Országgyűlés - a kormány ígérete szerint - eltörli a vizitdíjat. A város polgármestere az InfoRádiónak elmondta: a kompenzációra azért van szükség, mert a kieső bevétel miatt veszélybe kerülnének az egyébként is rossz helyzetben lévő praxisok. Mindez évente mintegy 8 millió forintba kerül az önkormányzatnak.
márc. 10
10:37
Külföldi lehet a BKV új vezérigazgatója (Infostart)
Európai uniós szakmai pályázatot ír ki a főváros a BKV most megüresedett vezérigazgatói posztjára - közölte az InfoRádióval Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szóvivője.
márc. 10
10:39
Tolna és Mözs szétválásáról döntöttek (Alternatív Energia)
Az országos referendum mellett Tolna és Mözs különválásáról is döntöttek vasárnap a településrész lakói, a szavazók 68 százaléka igennel voksolt - tájékoztatta az MTI-t Ezerné Huber Éva, a helyi választási iroda vezetője.
márc. 10
10:42
Kertai: veszélyben a háziorvosi praxisok (Infostart)
Elképzelhető, hogy néhány háziorvos praxisa megszűnik a vizitdíj eltörlése miatt - véli a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője.
márc. 10
10:45
Tudjátok, latinul mi a három nem? TRIANON! (168 Óra Online)
Gyermeteg, naiv ötlet, de metróval próbáljuk megközelíteni a Kossuth teret. Az persze nem áll meg ott. Átsuhan, átsiklik rajt' csupán, a hálás utasközönség elégedetten léphet a Batthyányira, szemből szép a Parlament - legalább nekünk szép. [Dátum: 2008. 03. 10. 11:17]
márc. 10
10:51
Eszetlenség volt a Kádár-korszak ellen kampányolni (168 Óra Online)
Álláspontom szerint az Alkotmánybíróság döntése, ami ezt a cirkuszt lehetővé tette, egyszerű justicemord, emiatt maga a népszavazás ( és annak eredménye is ) illegitim, emiatt irreleváns a jelenlegi kormány részére. [Dátum: 2008. 03. 10. 10:50]
márc. 10
10:56
Elbontották a kordont (Alternatív Energia)
Hétfő reggelre elbontották a Kossuth téri kordont; nem történt rendkívüli esemény a vasárnap estére bejelentett demonstrációkon - közölte a rendőrség.
márc. 10
11:05
Corvinus Egyetem: fejlesztések maradnak el a tandíj eltörlése miatt (Infostart)
A Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a tandíj eltörlése az egyetemi fejlesztések rovására megy. Mészáros Tamás hozzátette: a bevétel felét - a törvény szerint - a diákok ösztöndíjának emelésére fordították volna. Hangsúlyozta: digitálisan elérhető, ingyenes tankönyveket és jegyzeteket terveztek a bevételből.
márc. 10
11:22
A HÖOK elnöke abszolút sikerként értékeli a népszavazást (Infostart)
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint a tandíjból származó bevétel nem hozott volna minőségi javulást a felsőoktatásban. Miskolczi Norbert hozzátette: azt várja az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, hogy álljon elő egy minőségpolitikai fejlesztési tervvel, amely pontos lépéseket tartalmaz a felsőoktatás színvonalának javítására.
márc. 10
11:29
Tarlós most ünnepel (Alternatív Energia)
Amit a kormány elvett a tömegektől, azt a népszavazás és annak kezdeményezői visszaadták az embereknek - mondta Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője hétfőn, a Fidesz-KDNP frakciószövetségi ülésén.
márc. 10
11:35
Szakad a Jobbik (Alternatív Energia)
Távozik a pártból a Jobbik Magyarország több alapító tagja. Az Országos Sajtóközponthoz elküldött közleményükben a következő áll:
márc. 10
11:38
Elítélték Sas Józsefet (Infostart)
Az elsőfokon eljáró Fejér Megyei Bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte Sas József humorista, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját, de a büntetést két évre felfüggesztette. Sas Józsefet négyrendbeli adócsalás bűntette miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Társát szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.
márc. 10
11:44
Magasház Angyalföldön? (Infostart)
Várhatóan már a jövő évben elkészül Angyalföld új városközpontja. Megújul az Árpád híd környezete: a rendőrpalota és az OEP-székház környéke, a József Attila Színház, valamint a buszpályaudvar körüli terület is.
márc. 10
11:46
Nehéz az országot lenevelni (168 Óra Online)
Igaz ugyan, hogy a lakosság most a közvetlen díjfizetéstől mentesül, de ezt a pénzt valamilyen módon szintén mi, tízmillióan fizetjük meg nyilatkozta a 168ora.hu-nak Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. [Dátum: 2008. 03. 10. 11:34]
márc. 10
11:56
A hódmezővásárhelyi kórház már nem szedi a vizitdíjat (Infostart)
A mai naptól már nem szednek a betegektől vizit- és kórházi napidíjat a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház és rendelőintézetben - közölte az intézmény főigazgatója.
márc. 10
12:02
Horn Gábor már nagyon sajnálja (Infostart)
Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke trágár szavakkal kommentálta vasárnap este az SZDSZ választási központjában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a népszavazást értékelő beszédét. A nem nyilvánosságnak szánt mondatokat a HírTv rögzítette, Horn Gábor közleményben követett meg mindenkit, akit vasárnap este megbántott.
márc. 10
12:26
Van ahol már nem szednek vizitdíjat és kórházi napidíjat (Alternatív Energia)
A vasárnapi ügydöntő népszavazás eredményére tekintettel a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház és rendelőintézetben már nem szednek vizitdíjat és kórházi napidíjat a betegektől - tájékoztatta Kallai Árpád főigazgató az MTI-t hétfőn.
márc. 10
12:30
Az SZDSZ nem támogatja "további társadalmi csoportok" megkárosítását (Infostart)
Az SZDSZ egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, amely a népszavazás végeredményének kompenzációjaként "további társadalmi csoportokat károsítana meg" - mondta a párt elnöke.
márc. 10
12:36
Szomszéd: "Az MSZP totális veresége" (Infostart)
Az MSZP totális vereségét, és a Fidesz egyértelmű győzelmét jelenti a vasárnapi népszavazás végeredménye - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting elemzője. Szomszéd Orsolya hozzátette: Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ugyanakkor másként értelmezi az adatokat, és ez az értelmezési verseny fogja uralni a következő napokat.
márc. 10
12:49
A Fidesz javaslata a félkarú rablókról szól (168 Óra Online)
Mindenki tévedésben van a Fidesz javaslata nem a Szerencsejáték Zrt-ről szól, hanem a félkarú rablókról. Persze a költségvetés módosításáról is. [Dátum: 2008. 03. 10. 12:44]
márc. 10
12:53
A Fidesz politikusai nem aludtak éjszaka (Infostart)
A Fidesz és a KDNP a kormányt is megelőzve, éjszaka benyújtotta törvényjavaslatát a vizitdíj és kórházi napidíj eltörlése miatt kieső összegek pótlása ügyében - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
márc. 10
13:05
Keleten szavaztak a legtöbben igennel (Infostart)
Magyarországon a több mint 8 millió választásra jogosult emberből 3,38 millió nyilvánította ki egyértelműen a vasárnapi népszavazáson, hogy nem akar kórházi napidíjat fizetni. A szavazókörök adatainak 99,99 százalékos feldolgozottságánál kiderült, hogy a vizitdíjat és a tandíjat egyértelműen elutasítók száma is meghaladja a 3,3 milliót. A legtöbb nem szavazat mindhárom kérdésben a fővárosból…
márc. 10
13:07
A tandíj eltörlés után is van élet (Alternatív Energia)
Összehívta szerdán délutánra a Felsőoktatási Kerekasztal ülését Hiller István szakminiszter - közölte az oktatási tárca hétfőn az MTI-vel. A kerekasztal ülésén a felsőoktatás finanszírozásának kérdései - a népszavazás eredménye után kialakult helyzet, a fejlesztési részhozzájárulás eltörléséből fakadó lépések - lesznek napirenden.
márc. 10
13:16
Fűrész: Gyurcsány beszédében komoly taktikai hibák voltak (Infostart)
Mondanivalójukat tekintve Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egyaránt következetesek voltak, de a kormányfő kommunikációjában volt egy-két súlyos hiba - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő. Fűrész Gábor kiemelte: a népszavazás biztosan jár majd kormányzati és politikai változással.
márc. 10
13:29
Gyurcsány megérti az igent (Alternatív Energia)
A népszavazásból egy dolgot biztos, hogy látszik, hogy az elmúlt másfél év változásainak mélységével, sebességével sokan nem tudtak egyet érteni. Legalább három millióan. Van fél millió, aki azonban tudja, hogy bár nagyon nehéz, de támogatja a kormány reformjait – mondta a miniszterelnök a parlamentben.
márc. 10
13:39
Holnap kezdődik a parlamenti tárgyalása a népszavazási kérdéseknek (Infostart)
A vasárnapi ügydöntő népszavazáson hozott döntés végrehajtásáról, a kormány által a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslatnak, valamint a Fidesz által beterjesztett hasonló célú törvényjavaslatnak kedden lesz az általános és részletes vitája - mondta az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülését követően.
márc. 10
13:41
"Sok pénzt vett ki a tanárok orvosok zsebéből a Fidesz" (Alternatív Energia)
Az SZDSZ egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, amely a népszavazás végeredményének kompenzációjaként "további társadalmi csoportokat károsítana meg" - mondta hétfői fővárosi sajtótájékoztatóján Kóka János.
márc. 10
13:45
Parkolóautomaták vagy udvari díszek - mi legyen a vizitdíj-automatákból? (Infostart)
Szükségtelenné válik a vizitdíj-automata a térítés áprilisi eltörlésével. Tavaly több tucat kórház vásárolt ilyen berendezést, sok helyütt nem tudják mi lesz a gépek sorsa. A Borsod-Abaúj-Zempléni Megyei Kórházban már korábban gondoltak erre a helyzetre, így ott egy szoftvercserével parkoló-automatává alakítják azokat. Máshol úgy vélik: legfeljebb udvari dísznek lesznek jók a berendezések,…
márc. 10
13:47
Gyurcsány az Alkotmánybíróságot hibáztatja (Infostart)
Nagyon sokat árt Magyarországnak, ha lényegében költségvetési kérdésekről lehet szavazni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.
márc. 10
13:51
Jól vizsgázott a szabály, hogy nem lehet senkit felvenni a névjegyzékbe a szavazás napján (Alternatív Energia)
Újdonsága ellenére jól vizsgázott az az eljárási szabály, hogy a szavazás napján már senkit nem lehet felvenni a választói névjegyzékbe - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a vasárnapi népszavazásról készített gyorsjelentés ismertetésekor.

Keresés