2008. március 9. vasárnap

márc. 9
7:04
Megkezdődött a népszavazás (Infostart)
Ügydöntő népszavazás kezdődött a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat, az első előzetes eredményeket kilenc órakor közli az Országos Választási Iroda.
márc. 9
7:27
A rendszerváltó négy igentől a kettős állampolgárságig (Infostart)
A rendszerváltozás után eddig összesen öt ügydöntő népszavazást tartottak Magyarországon. A ma reggel kezdődött voksoláson a tandíjra, a kórházi napidíjra és a vizitdíjra mondhatnak igent vagy nemet a magyarok.
márc. 9
8:48
Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás (Metropol)
Valamennyi szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte vasárnap reggel 6 óra 20 perckor az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel.
márc. 9
9:25
Hét óráig 90 ezer ember szavazott (Infostart)
Reggel hét óráig a választásra jogosultak 1,13 százaléka, 90.559 ember járult a vasárnapi népszavazáson, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
9:27
Meghalt egy szavazatszámláló (Infostart)
Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője.
márc. 9
9:46
Kilenc óráig a választók 7,66 százaléka voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 7,66 százaléka, azaz 614.312 ember járult az urnákhoz a népszavazáson reggel 9 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
9:49
Eddig három idős ember halt meg népszavazás közben (Metropol)
Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna. A Győr közeli Nyúl községben egy 72 éves asszony a szavazókör előtt halt meg, voksolás után. Egy 74 éves tornanádaskai férfi a szavazóhelyiségben lett rosszul.
márc. 9
11:28
Több szavazóköri épületbe is betörtek (Infostart)
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán, valamint Balatonszabadiban is betörtek vasárnapra virradóra egy olyan épületbe, amely az egyik szavazókörnek ad helyet. A népszavazás lebonyolítását ez egyik helyen sem zavarta meg.
márc. 9
11:34
Győztek az igenek, áprilistól megszűnik a vizitdíj (Napi)
márc. 9
11:50
Tizenegy óráig a választók 18,69 százaléka szavazott (Infostart)
A választásra jogosultak 18,69 százaléka, 1.498.901 ember járult az urnákhoz a népszavazáson délelőtt 11 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
12:39
Kiosztották a Pulitzer-emlékdíjakat (Infostart)
Az idén öt újságírónak, valamint az InfoRádió alkotóközösségének ítélték oda a Pulitzer-emlékdíjat. A díjat a magyar származású Fábry Pál és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselői számára.
márc. 9
13:38
Ismét kordonok veszik körbe a Parlamentet (Infostart)
A népszavazás reggelére kordonokkal zárta körül a rendőrség a fővárosi Kossuth teret, így sem gyalogosan, sem tömegközlekedéssel nem lehet a Parlament közelébe jutni. A téren járőrök cirkálnak.
márc. 9
13:49
Kampánycsendet sértett az egyik kereskedelmi televízió? (Infostart)
Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés az Országos Választási Bizottsághoz. A tájékoztatás szerint egy magánszemély arról számolt be, hogy az egyik országosan fogható kereskedelmi televízió sértette meg a kampánycsendet.
márc. 9
13:54
A választók több mint negyede már voksolt (Infostart)
Az eddigi népszavazások részadataihoz képest többen, 13 óráig több mint 2 millió 159 ezren adták le szavazatukat a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazáson, azaz a választásra jogosultak 26,92 százaléka már voksolt.
márc. 9
14:10
Hárman meghaltak szavazás közben (Infostart)
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán, valamint a Győrhöz közeli Nyúlon is meghalt egy választópolgár a szavazóhelyiségben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyvarsányban egy szavazatszámláló veszítette életét.
márc. 9
15:16
Eddig tizenketten fordultak az OVB-hez (Infostart)
Délután két óráig tizenkét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához, ezek közül tíz kampánycsendsértés miatt - közölte az iroda vezetője.
márc. 9
15:45
A választók több mint harmada már voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 35,71 százaléka, 2.866.860 ember járult az urnákhoz 15 óráig, az Országos Választási Iroda adatai szerint. Akkor lesz eredményes a szavazás, ha az emberek több mint negyede azonos választ ad a kérdésekre. A szavazókörökben este hét óráig várják a voksolni vágyókat.
márc. 9
16:06
Részegen ment szavazni és verekedett is egy férfi Szabolcsban (Infostart)
Megütötte a szavazatszámláló bizottság egyik delegáltját egy részeg választópolgár a szabolcsi Encsencsen.
márc. 9
16:40
Négy ember veszítette életét a népszavazáson (Infostart)
Négy haláleset történt a vasárnapi népszavazáson. Nagyharsányban a szavazatszámláló bizottság egyik tagja veszítette életét, míg másik három esetben szavazók hunytak el.
márc. 9
17:10
Újra járható az M3-as kivezető szakasza (Metropol)
Újra járható az M3-as autópálya Budapestről kivezető szakasza, amelyet vasárnap egy baleset miatt zártak le - tájékoztatta az MTI-t a BRFK sajtóügyeletese délután háromnegyed ötkor.
márc. 9
17:24
Tizenhét beadvány érkezett a választási irodához (Infostart)
Vasárnap délután öt óráig tizenhét beadvány érkezett az Országos Választási Irodához; ezek közül tizenhárom kampánycsend megsértésével összefüggésben - közölte az iroda vezetője.
márc. 9
18:11
Teljesen lezárták a Kossuth teret (Infostart)
Vízágyúkkal felszerelt rendőrségi csapatszállítók és kétezer rohamrendőr zárta le a budapesti Kossuth teret, a Parlament, a Képviselői Irodaház és a Magyar Televízió környékét - jelentette az InfoRádió tudósítója. A példátlan rendőri készültséget azért rendelték el, mert több helyszínre demonstrációt jelentettek be a népszavazás estéjére. Este hét óra után néhány tucat tüntető volt az Alkotmány…
márc. 9
18:13
Fél hatig a szavazók 46,34 százaléka voksolt (Infostart)
A választásra jogosultak 46,34 százaléka, 3.721.830 ember járult az urnákhoz a népszavazáson 17.30 óráig az Országos Választási Iroda adatai szerint.
márc. 9
18:16
Így szavazott Orbán, Draskovics, Kapolyi és a nép - nézze meg a képeket! (Napi)
márc. 9
18:18
Példátlan rendőri készültség tapasztalható az Országház környékén (Metropol)
Példátlan rendőri készültség tapasztalható vasárnap délutántól az Országház környékén, az MTI helyszíni tudósítói szerint legalább kétezer rohamrendőrt vontak össze a Parlamentnél és a Magyar Televízió onnan nem messze fekvő székházánál.
márc. 9
18:21
Gyurcsány Ferenc is szavazott (Infostart)
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kora este a fővárosban leadta a szavazatát.
márc. 9
18:44
Felmentését kérte a BKV-vezér (Infostart)
Lemondott a BKV Zrt. vezérigazgatója, Antal Attila - a cég első embere erről vasárnap este tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget. Döntését megromlott egészségi állapotával, illetve a személye elleni támadásokkal indokolja. Antal Attila az elmúlt év eleje óta irányította a BKV-t.
márc. 9
18:56
Kimentették a sodródó jégtábláról a horgászokat (Infostart)
Az oroszországi Szahalin partjainál valamennyi horgászt kimentették a sodródó jégtábláról. A rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint 755 embert szállítottak partra helikopterekkel és mentőcsónakokkal.
márc. 9
19:06
Orbán: Cél, hogy lezáruljon egy rossz korszak (Infostart)
A Fidesz elnöke szerint a népszavazás nem a kormányról, hanem az országról szól, és az a célja, hogy lezáruljon egy rossz korszak. Orbán Viktor hozzátette: ha az igen szavazatok győznek a népszavazáson, akkor a kabinetnek alapjaiban át kell gondolnia az oktatáspolitikát és az egészségügyet érintő összes intézkedését.
márc. 9
19:08
Szili: ha az igenek győznek, már hétfőn dönteni kell (Infostart)
Az Országgyűlés elnöke szerint ha a népszavazáson az igenek győznek, már holnap meg kell hozni a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésének időpontjára vonatkozó döntéseket.
márc. 9
19:12
Meglepetés a magas részvétel (Infostart)
A Medián és a Szonda Ipsos közvélemény-kutató intézet az elmúlt napokban végzett kutatásai szerint több, mint 50 százalék lesz a népszavazáson véleményt mondó állampolgárok aránya. Ez azt jelenti, hogy többen szavaztak, mint az EU-csatlakozásról vagy a NATO-csatlkaozásról szóló referendumon.
márc. 9
19:14
Gyurcsány: áprilistól eltörölhetik a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat (Infostart)
A miniszterelnök a parlamentben bejelentette, hogy ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, a kormány hétfő reggel benyújtja azokat a törvénymódosító indítványokat, melyek következtében április 1-től helyreállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot.
márc. 9
19:25
Alapvető tudnivalók népszavazóknak (168 Óra Online)
Csokorba gyűjtöttük azokat az alapvető ismereteket, amelyek a vasárnapi népszavazás kapcsán mindenki számára hasznosak lehetnek. [Dátum: 2008. 03. 09. 13:01]
márc. 9
19:27
Részvételi arány – 46,34 százalék (168 Óra Online)
A választásra jogosultak 46,34 százaléka járult az urnákhoz a mai népszavazáson 17:30-ig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint. A 2003-as EU-népszavazáson 17:30-ig 35,66 százalék, a 2004-es, a határon túli magyarok kedvezményes honosítása és a kórházak privatizációja ügyében kiírt országos népszavazáson a szavazásra jogosultak 33,81 százaléka voksolt ugyanebben az időszakban. [Dátum:…
márc. 9
19:29
Tarlós: Amit Gyurcsány ma mondott, az kevés (Infostart)
A Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint a miniszterelnök bejelentése a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj április elsejei esetleges eltörléséről, már kevés. Tarlós István szerint a nép politikai ítéletet mondott.
márc. 9
19:29
Ektoplazma, avagy a skót halottlátó titka (168 Óra Online)
A boszorkányok a Paradicsomba mennek, de legalább a rehabilitálás kijárna nekik. [Dátum: 2008. 03. 09. 19:05]
márc. 9
19:31
Lemondott a BKV vezérigazgatója (168 Óra Online)
A BKV vezérigazgatója, Antal Attila ma közleményben jelentette be lemondását. [Dátum: 2008. 03. 09. 19:12]
márc. 9
19:33
Szonda Ipsos - Medián: elsöprő többségben az igenek (168 Óra Online)
A két közvélemény-kutató az elmúlt napokban 50-51 százalékos részvételi hajlandóságot mért; a választásra jogosultak körülbelül negyven százaléka mondott igent a három kérdésre. [Dátum: 2008. 03. 09. 19:21]
márc. 9
19:35
Gyurcsány: ha eredményes lesz a népszavazás, benyújtjuk a módosításokat (Napi)
márc. 9
19:35
Lendvai: Tudomásul kell venni az eredményt (Infostart)
A kormánynak a pontos számoktól függetlenül tudomásul kell venni a népszavazás eredményét - mondta a Magyar Televízióban Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője nem sokkal a referendum lezárulása után.
márc. 9
19:36
Gyurcsány-nyilatkozat az urnazárás után (168 Óra Online)
A miniszterelnök bejelentette, hogy ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, a kormány hétfő reggel benyújtja azokat a törvénymódosító indítványokat, melyek április 1-től helyreállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot. [Dátum: 2008. 03. 09. 20:50]
márc. 9
19:37
MDF: az országnak józanságra és nyugalomra van szüksége (Infostart)
A Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint az országnak az elkövetkező időszakban józan döntések meghozatalára és nyugalomra van végre szüksége. Dávid Ibolya szerint mind az MSZP-nek, mind a Fidesznek le kell vonnia a konzekvenciákat.
márc. 9
19:40
Orbán: ha sikeres a népszavazás, a kormánynak meg kell egyeznie a társadalommal (Napi)
márc. 9
19:51
82-85 százalék az igenek aránya (Infostart)
Jelentős többségben vannak az igen szavazatok a szavazókörök 97,19 százalékának feldolgozottsági adatai alapján az ügydöntő népszavazáson.
márc. 9
19:56
Horn Gábor: A reformok mennek tovább, de a három kérdésben visszalépünk (Infostart)
"Ha úgy döntött az Isten adta nép", hogy ne legyen vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, akkor nem lesz - mondta az InfoRádióban a szabad demokraták kampányfőnöke. Horn Gábor ugyanakkor hangsúlyozta: a három kérdésben ugyan visszalép a kormány, a reformok fojtatódnak.
márc. 9
19:58
Kossuth tér: Gondáék már tüntetnek (168 Óra Online)
Követeljük, hogy nyissák meg a Kossuth teret elzáró kordont ezt Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetője mondta a Vértanúk terén rendezett tüntetésen. A megmozdulás előtt a rendőrség már igazoltatott több, a tüntetésre igyekvő fiatalt. [Dátum: 2008. 03. 09. 19:54]
márc. 9
20:10
Horn Gábor: a reformok ügyében nincs visszaút (168 Óra Online)
Az SZDSZ ügyvivője a Magyar Televíziónak adott nyilatkozatában a demokrácia fontos eseményének nevezte a mai népszavazást és közölte, tudomásul veszik az eredményt. [Dátum: 2008. 03. 09. 21:34]
márc. 9
20:13
Jelentős többségben az igenek - így látják a politikusok (Infostart)
Jelentős többségben vannak az igen szavazatok a szavazókörök 34,85 százalékának feldolgozottsági adatai alapján. A legtöbben ez alapján a kórházi napdíjat utasítják el (86,48 százalék). A vizitdíj eltörlésére a szavazók 85,06, a tandíjéra 85,01 százaléka voksolt igennel. Politikusi reakciók.
márc. 9
20:15
Dávid Ibolya: válságcsoport kell szakértőkből (168 Óra Online)
Abban az esetben, ha a népszavazáson az igenek győznek, nem szabad megvárni 2009. január 1-ét a változtatásokkal mondta Dávid Ibolya a Magyar Televíziónak nyilatkozva. [Dátum: 2008. 03. 09. 20:09]
márc. 9
20:30
Áder: Gyurcsány Ferenc veszített (Infostart)
A parlament fideszes alelnöke szerint a vasárnapi népszavazáson Gyurcsány Ferenc veszített, a választópolgárok nyertek. Áder János hozzátette: a mai nap a demokrácia győzelmét hozta, egyben - utalva az Országgyűlés körüli kordonokra - felszólította a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg a provokációt.

Keresés