2009. január 2. péntek

jan. 2
8:33
Építőmunkások bukkantak egy 18. századi hajóra (Múlt-kor)
Egy 18. századi spanyol galleonra bukkantak építőmunkások egy toronyépület alapozása közben Buenos Airesben - közölték az argentin város régészei.
jan. 2
9:37
A szovjetek ellopták a hidrogénbomba ötletét (Múlt-kor)
1955-ben a Szovjetunió felrobbantotta saját hidrogénbombáját. Egy új könyv szerint erre nem saját kísérletezés, hanem az amerikai tervek ellopása után kerülhetett sor.
jan. 2
10:39
Népirtássá minősíthetik a vendée-i mészárlást (Múlt-kor)
1794-ben, a francia forradalom tetőpontján a hadsereg alakulatai közel 170 ezer embert gyilkoltak meg az ország nyugati részén. A helyi tartományi kormányzat most az ENSZ-nél kérvényezné az akkor történtek népirtássá minősítését.
jan. 2
11:24
Sztálin a népszerűségi lista élén az oroszoknál (MaHu)
A felmérést az állami irányítású Rosszija televízió végezte az elmúlt három hónap folyamán. A megkérdezettek egy, a televízió által összeállított listából választhatták ki a személyeket, és adhatták le szavazataikat SMS-ben vagy az Interneten keresztül.
jan. 2
11:43
Nem véreztek el a Valkűrök (Múlt-kor)
Tom Cruise ismét jó formában: Valkyrie című második világháborús mozija tisztességesen helytállt észak-amerikai nyitó hétvégi vetítésein, elhallgattatva az ellendrukkereket, akik megelőzőleg "biztos buktának" bélyegezték a drámát.
jan. 2
13:48
A Szezám utca ismeretlen története (Múlt-kor)
A közelmúltban debütált Amerikában az Utcabanda: A Szezám utca teljes története (Street Gang: The Complete History of Sesame Street) című könyv. A gyermekeket 39 éve egyszerre szórakoztató és tanító tévéműsor történetét Michael Davis újságíró vetette papírra.
jan. 2
14:21
Év végi bolygóparádé az esti égen (MaHu)
Ezekben a napokban ismét érdemes kinézni a csillagos égre: a délnyugati égbolton ragyogó Vénusz és a Nap sugaraiban lassan eltűnő Jupiter mellé csatlakozott a Hold vékony sarlója és a ritkán látszó Merkúr bolygó is.
jan. 2
16:45
2008-ban 82 millió fővel nőtt a Föld lakossága (MaHu)
A DSW, a német világnépességi alapítvány szerint a Föld lakossága újévkor a 6,75 milliárd főt is meghaladja. Az alapítvány szerint idén újévkor 6 669 705 650 fő volt a Föld teljes lakossága, 2009. január 1-jén pedig pontosan 6 751 643 600 ember él majd bolygónkon.
jan. 2
19:45
Történelmi határvita végére tett pontot Vietnam és Kína (MaHu)
Befejeződött Kína és Vietnam szárazföldi határának kijelölése - jelentette be a két ázsiai ország szerdán, történelmi vita lezárásáról adva hírt. Nyolc évvel ezelőtt tárgyalások kezdődtek a határvonalról, és 2005-ben állapodtak meg abban, hogy 2008 végére befejezik a határ kijelölését.
jan. 2
20:42
Minden idők egyik legmelegebb éve lesz az idei (Infostart)
2009 egyike lesz az öt legmelegebb évnek a mérések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet emelkedése valószínűleg meghaladja a 0,4 százalékot - figyelmeztetnek brit klímakutatók.
jan. 2
21:18
Négy évtized múlva elpusztulhat a Nagy Korallzátony (Infostart)
Teljesen leállhat 2050-re az ausztráliai Nagy Korallzátony egyébként is vészesen lelassult növekedése, ami a teljes pusztulásához vezethet, megnyitva az utat az algák terjedésének - kongatták meg kutatók a vészharangot.

Keresés