2009. január 18. vasárnap

jan. 18
0:00
Budapest-Bamako - 2009-01-17 23:00:31 (sat.hu)
1. nap
jan. 18
9:18
Forradalmasíthatja a halászatot a halak emlékezete (Infostart)
Halak nem "tyúkeszűek", nem csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - fedezték fel izraeli kutatók.
jan. 18
9:24
A halak nem tyúkeszűek (Startlap)
A halaknak nem csak pár másodpercnyire marad meg az emlékezetük, mint azt korábban hitték, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra. A haifai Institute of Technology Tecnion tudósai a tengerben, ketrecben tartott...
jan. 18
11:54
Csontot használtak a falazáshoz (Startlap)
A mór építészek porrá tört állati csontokat használtak fel az erődítményfalak megóvására.
jan. 18
12:00
Falus: "Döntetlenre áll a tumorok és az immunrendszer harca" (Infostart)
Falus András immunológus szerint kiegészítésként a genetikai vizsgálat is bekerülhet az orvosok diagnosztikai eszközei közé. A Semmelweis Egyetem professzora az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az örökölt géneket nem egy esetben a környezeti hatások is "életre kelthetik". A szakértő megjegyezte: egyelőre döntetlenre áll a tumor és az immunrendszer harca.
jan. 18
13:27
Ne erőltesse, csak a plafont bámulhatja utána (168 Óra Online)
Ha valaki nem tud aludni, az nemcsak neki és a családjának rossz, hanem a társadalomnak is: az alvászavarok okozta csökkent munkateljesítmény dollármilliókban mérhető veszteséget jelent. Az egyik kanadai tartományban végzett vizsgálat adatait az alvástudomány szakfolyóirata, a Sleep januári száma közölte.
jan. 18
14:06
Helyreállítják a megrongált olmék kőszobrokat (Múlt-kor)
Mexikóban megkezdték annak a csaknem kéttucatnyi olmék szobornak, köztük óriás kőfejeknek a helyreállítását, amelyeket egy hete rongált meg egy csoport valamiféle bizarr vallási szertartás keretében a Tabasco állambeli La Venta régészeti parkban.
jan. 18
15:09
Nyolcvan éve spenótban az erő (Múlt-kor)
Bár fiatalos erejéből semmit se vesztett, január 19-én betölti a nyolcvanat Popeye, a tengerész. A tetovált spenótevő tengerész a Thimble Theatre című képregény egyik mellékszereplőjeként jelent meg a színen.
jan. 18
16:12
Történelmi vonatozások Harrisontól Obamáig (Múlt-kor)
Barack Obama megválasztott amerikai elnök vonattal utazott Philadelphiából Washingtonba annak emlékére, hogy példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln 1861-ben ugyanezen az útvonalon, szintén vasúti úton jutott el a fővárosba.
jan. 18
17:15
Múmiát találtak a szombathelyi múzeum padlásán (Múlt-kor)
Egy törpekecske 2300 éves múmiáját fedezték fel a szombathelyi Smidt Múzeum padlásán - írta pénteki számában a Vas Népe.
jan. 18
17:17
Újra elkészítették Twist Olivér vizezett zabkásáját (Múlt-kor)
Nem akármilyen "irodalmi" élményre tehettek szert a minap a londoniak: ingyen megízlelhették a nem éppen csábító vizes zabkását, amely a viktoriánus időkben a szegények fő tápláléka volt.
jan. 18
18:18
Milyen állat jelképezze Európát? (Múlt-kor)
Az amerikaiak jelképe a sas, a kínaiaké a panda, a franciáké a kakas - de mi legyen Európáé? Miután az Európai Bizottság 2009-et a kreativitás és az újítás évévé nyilvánította, az International Herald Tribune is előállt egy eredeti indítvánnyal.
jan. 18
19:21
Szerencsebarlang Eisenhower atombunkerében (Múlt-kor)
A csődtől akarják megmenteni az amerikai Nyugat-Virginia állambeli Allegheny-hegyekben működő patinás Greenbrier szállót azzal, hogy kaszinót terveznek nyitni az alatta lévő, egykoron titkos atombunkerben.
jan. 18
21:15
Veszélyben a csoportban dolgozók (Startlap)
Újabb érvvel szolgáltak ausztrál kutatók a távmunka mellett. Bebizonyították, hogy a stressz és a fertőző betegségek miatt a nagytermes irodai dolgozók betegesebbek és kevésbé hatékony munkavégzők.
jan. 18
21:18
Rettentő összegekbe kerül az álmatlanság a gazdaságnak (Infostart)
Ha valaki nem tud aludni, az nemcsak neki és a családjának rossz, hanem a társadalomnak is: az alvászavarok okozta csökkent munkateljesítmény dollármilliókban mérhető veszteséget jelent. Az egyik kanadai tartományban végzett vizsgálat adatait az alvástudomány szakfolyóirata, a Sleep januári száma közölte.
jan. 18
21:27
Tényleg fából vaskarika (Startlap)
Volt már nálunk mindenféle notebook; kicsi és nagy, klasszikus és avantgárd, de még nagyon-nagyon drága is. Az azonban, hogy valóban van olyan is, ami első ránézésre a padlóból kimetszett lécezéssel dizájnoltnak látszik, még minket is meglepett. Hát még, hogy kiderült, a szálkamentes kiszerelés mellett a jégkrémpálcikához hasonuló tapipad használata is totál bizsergető.
jan. 18
21:36
Az élet jele lehet a metán a Marson? (Infostart)
Csaknem 21 ezer tonnányi metángázra bukkantak az Amerikai Űrkutatási Hivatal tudósai a Mars légkörében - adta hírül a Science című tudományos magazin új száma. Keresztúry Ákos bolygókutató-geológus, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa a cikk megjelenése után hangsúlyozta: csak helyi mintavétellel lehetne ellenőrizni, hogy a metán a Marson biológiai eredetű-e, mert ha igen, az az élet…

Keresés