2009. szeptember 1. kedd

szept. 1
10:03
Tablettában a mediterrán étrend (Infostart)
A mediterrán étrend előnyeit nyújtja fogyasztóinak egy pirula, amely segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az antioxidánsban gazdag, korábban paradicsomtablettaként, újabban a mediterrán diéta helyettesítőjeként emlegetett készítménytől sokat remélnek fejlesztői.
szept. 1
10:39
A bőr nemcsak szépségéből veszít idővel (Infostart)
Az idős emberek körében gyakoribb a bőrdaganat és a fertőzés is, mivel a bőr az idő előrehaladtával egyre kevésbé képes aktivizálni az immunrendszert.

2009. szeptember 2. szerda

szept. 2
7:39
Több mint fél órára elveszítette a kapcsolatot a földi irányítással a Discovery (Infostart)
Űrséta közben több mint fél órára elvesztette a kapcsolatot a földi irányítással a Discovery két űrhajósa.
szept. 2
9:09
A H1N1 vírus nem "keveredik" a szezonális influenza kórokozójával (Infostart)
A Marylandi Egyetem kutatói szerint az új influenza vírusa gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz állatkísérletekben, ám nem mutatott hajlamot két szezonális influenzát okozó vírustörzzsel való keveredésre, így a jelek szerint nem kell tartani a "szupervírus" kialakulásától.
szept. 2
17:18
Műhold segíti a parlagfű irtást Szabolcsban (168 Óra Online)
- A műholdas felvételek is segítik a parlagfűirtást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a fotók alapján is készítenek ellenőrzési útvonaltervet a szakemberek, és azonnal intézkednek az allergiát okozó gyomnövény eltávolítására.
szept. 2
19:03
Áttörés a súlyos immunbetegség kezelésében (Infostart)
Biztonságosabbá tehető a csontvelő-átültetés, így megmenthetők azok a gyermekek, akiknek az immunrendszere genetikai rendellenesség miatt nem működik megfelelően.
szept. 2
20:15
Áttörő eljárás után fogant meg Oliver (Infostart)
Tizenhárom sikertelen petesejt-beültetés után, 41 éves korában végre életet adott egy gyermeknek az a nő, aki a világon elsőként egy új, áttörő eljárás keretében esett át mesterséges megtermékenyítésen, Nagy-Britanniában.
szept. 2
20:36
A magyarok olyat tudnak, amit senki a világon (168 Óra Online)
A pszichiátriai kórképek, különösen a depresszió természetének kiderítésében és gyógyításában áttörést jelent az a vizsgálati módszer, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében fejlesztettek ki fiatal magyar kutatók. A kutatás vezetője Vizi E. Szilveszter agykutató, aki hat év akadémiai elnökség után ismét a tudománynak él. Vele Farkas Tímea beszélgetett.

2009. szeptember 3. csütörtök

szept. 3
5:24
Egy elhasznált rakéta közelít a Nemzetközi Űrállomás felé (168 Óra Online)
Űrtörmelék közelít a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és az ott hétfőn kikötött Discovery amerikai űrrepülőgép felé, de a NASA szerint igen csekély az esélye annak, hogy ütközés történjen – írta az MTI.
szept. 3
6:45
Űrtörmelék közelít a Nemzetközi Űrállomás felé (Infostart)
Űrtörmelék közelít a Nemzetközi Űrállomás (ISS) és az ott hétfőn kikötött Discovery amerikai űrrepülőgép felé, de a NASA szerint igen csekély az esélye annak, hogy ütközés történjen.
szept. 3
7:36
Eltűntek a polcokról a hamis CD-k (168 Óra Online)
A közelmúltban indított kalózkodás elleni kampány eredményeként a brunei üzletek 90 százalékában eltűntek a polcokról a hamis lemezek. A hatóságok szerint egyre több helyi kereskedő hajlik az együttműködésre - olvasható a Brunei Times honlapján.
szept. 3
8:51
Mitől csökken a szoptató nők aránya? (Infostart)
Gátolhatják a tejtermelést, így a szoptatást azok a gyógyszerek, amelyeket a szülés közben fellépő vérzés kezelésre használnak az orvosok - állapították meg brit kutatók.
szept. 3
9:48
Új csodaszer! Hiába fújják a graffitisek... (168 Óra Online)
Német és lengyel kutatóknak sikerült olyan lakkot kifejleszteniük, amely megelőzi, hogy a graffitik beszivárogjanak az épületek falaiba, ugyanakkor azok meg tudják tartani szellőzőképességüket.
szept. 3
10:21
A pápaszemesek igazolják az evolúcióelméletet (168 Óra Online)
A Charles Darwin (1809-1992) születésének kétszázadik évfordulója alkalmából számtalan közleményés tanulmány látott napvilágot a híres tudós fejlődéstani elméletének újabb és érdekes igazolásairól. Közöttük is nagy figyelmet keltett a New-York-i Természettörténeti Múzeum munkatársának, Chris Filardinak a tanulmánya – olvasható az MTI hírei között.
szept. 3
15:18
Összecsapnak a netes óriások a Google húzása miatt (168 Óra Online)
Elcsábítja a vásárlókat és elnyomja a szabad versenyt - ezt állítja az Amazon.com internetes könyváruház abban a keresetben, amellyel a szövetségi bíróságon támadta meg a Google több millió új könyv digitális forgalmazásáról szóló szerződését – közölte az MTI.
szept. 3
20:15
Levezeti a feszkót: megöli a másikat (168 Óra Online)
Kívülálló nem is hinné, mi mindennel lehet üzletelni manapság a számítógépes játékok világában. Igen jövedelmező például a közösségi szerepjátékokhoz kötődő áruk feketekereskedelme. Aki effélét nem játszott még soha, jó, ha figyel. A hátteret Herpai Gergely mutatja be.
szept. 3
20:17
Ha Mezei igent mond a svédeknek, a Nobel-díj is megérkezett volna (168 Óra Online)
Debrecen még versenyben van a svédországi Lunddal az európai neutronkutató intézet (ESS) megépítéséért folyó párviadalban. Az intézet, amely áttörést ígér az anyagtudományban – például az információtárolásban vagy a fehérjekutatásban is – évi 100 millió eurós költségvetésével megduplázná a Magyarországon folyó természettudományos alapkutatások anyagi bázisát, új lendületet adhatna a hazai…
szept. 3
20:48
Albínó piton keltett pánikot a Garda-tónál (Infostart)
Albínó piton keltett pánikot csütörtökön a turisták körében az olaszországi Garda-tónál, a furcsa küllemű állat azonban nem bántott senkit sem.

2009. szeptember 4. péntek

szept. 4
5:36
Letérdeltünk, mert valami keményet éreztünk (168 Óra Online)
Ír munkások rábukkantak a világ legkorábbi csomagolt és későbbre eltárolt élelmiszerére. Háromezer éves vajat találtak egy írországi tőzegmocsárban.
szept. 4
7:54
Szenzációs felfedezés segítheti az AIDS-vakcina előállítását (Infostart)
Amerikai kutatók szenzációs felfedezést tettek az AIDS-vakcina előállításához; kimutattak az emberi vérben két olyan antitestet, amely a betegséget okozó számos HIV-törzs semlegesítésére képes.
szept. 4
10:18
Mindannyian mutánsok vagyunk (Infostart)
Minden egyes ember DNS-ében nagyjából száz új mutáció szerepel - derül ki egy tudományos cikkből, amely a Current Biology című szaklapban jelent meg.
szept. 4
16:00
Másfél kilós tumort távolítottak el egy újszülöttről (Infostart)
A baba súlyával szinte megegyező nagyságú tumort távolítottak el egy újszülöttről francia orvosok Párizsban.

2009. szeptember 5. szombat

szept. 5
6:54
Valódi lehet a kép: Lenin Hitlerrel sakkozik egy zsidó család házában (168 Óra Online)
Száz évvel ezelőtt egy bécsi zsidó család házában együtt sakkozott Lenin és Hitler: rézkarcon örökítették meg a játszmát - írta a kisalfold.hu.
szept. 5
10:45
Szenzációs magyar kutatás: vörösboros szívgyógyszer gyerekeknek (168 Óra Online)
Már nemcsak a franciák hivatkoznak rá, hogy milyen egészséges a vörösbor. Pécsi kutatók is kimutatták, hogy a roncsolt szívizomrostokat is helyreállítja a vörös bor egyik alapanyaga. Sümegi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének igazgatója a 168 óra online-nak elmondta, hogy egymilliárd forintra volna szükségük, a humán kísérletekre.

2009. szeptember 6. vasárnap

szept. 6
8:45
Új, kötelező és nagyon ártalmas, mi az? (168 Óra Online)
Az energiatakarékos izzók egészségkárosító hatására figyelmeztet a német Épületbiológiai Szövetség.
szept. 6
19:45
Megérzi-e a kutya a rákot az emberen? (168 Óra Online)
- Az RNL Bio sikeresen klónozott retriever kölyköket emberben előforduló ráksejtek szag alapján történő felismeréséhez - olvashattuk néhány napja a hírekben. Mint ahogy azt is, hogy tavaly sikerült már "újraalkotni" egy pitbullt egy amerikai nő számára - ez volt az első kereskedelmi klónozás. Hírlapi kacsa vagy valóság?
szept. 6
23:36
Tudja, mivel mérgezi magát a gyereke? (168 Óra Online)
Kinek jutna eszébe tíz-tizenkét éves gyerekeket feketekávéval itatni? Nyilván senkinek. Ám ha gyermeke mégis a koffeinmérgezés tüneteit mutatja, járjon utána, nem fogyasztott-e energiaitalt! A fogyókúrázókat figyelmeztetik a rejtett kalóriákra, de ki figyelmeztet a rejtett koffeinre?

2009. szeptember 7. hétfő

szept. 7
5:39
A szerelmes orosz bőregerek tömegesen vonulnak Fehéroroszországba (168 Óra Online)
Az első orosz denevérrajok megérkeztek a fehéroroszországi Bresztbe, ahol az ottani erődbe fészkelik be magukat, ott szaporodnak, s aztán tovább húznak dél felé - mondta el az Interfax hírügynökségnek Marija Demjancsik, a breszti egyetem zoológusa.
szept. 7
9:30
Potom 28 millióért eladó a katakomba-kórház – "Elbűvölő hely" (168 Óra Online)
Mindössze 90 ezer fontért (28,3 millió Ft.) árverésre bocsátanak Délkelet-Angliában egy második világháborús alagútrendszert, amelyet hajdani tábori kórházként használtak – írta az MTI.
szept. 7
10:15
Új találmány: öregedést lassító fehérje (Infostart)
Német kutatóknak sikerült újabb lépést tenniük az öregedés lassítása irányában: a p53-as fehérje úgy lassítja a szövetek és szervek leépülését, hogy védi azok megújulási mechanizmusát.
szept. 7
10:36
A rádiók többsége módszeresen nem fizet a zenék használatáért (168 Óra Online)
Zenementes nap megtartására igyekeztek rávenni a helyi rádiókat a nigériai zenészek és jogvédők a napokban. Az akcióval a kalózkodás és a jogdíjfizetés kikerülése ellen kívántak tiltakozni - olvasható a BBC honlapján.
szept. 7
11:09
Az Alzheimer-kórhoz kötődő géneket azonosítottak (Infostart)
Nemzetközi kutatócsapatok három új gént határoztak meg, amelyek együttesen az Alzheimer-kóros esetek 20 százalékáért felelhetnek. A Londonban tartott vasárnapi sajtókonferencián elhangzottak szerint a felfedezés az utóbbi 15 év legnagyobb eredménye az agyi leépüléssel járó betegség kutatásában.
szept. 7
12:48
Lebukott a vízügyi hatóság! Egy kalap pénzük bánja... (168 Óra Online)
A peren kívüli megállapodás eredményeként összesen 35 ezer dollár kártérítést köteles fizetni illegális szoftverhasználat miatt a BSA-nak a New York állami Monroe Megyei Vízügyi Hatóság (Monroe County Water Authority).
szept. 7
14:09
Mégis él a kihaltnak hitt teknős (Infostart)
A kihaltnak vélt lapos partiteknős (Heosemys depressa) öt egyedét fedezték fel amerikai kutatók a hüllő természetes élőhelyén, Mianmar elhagyatott vidékén.
szept. 7
20:45
Őshonos katicabogarakat szaporítanak New Yorkban (Infostart)
A kipusztulóban lévő őshonos katicabogarak megmentése érdekében szaporítani kezdték három fajukat New York-i kutatók.

2009. szeptember 8. kedd

szept. 8
6:57
Megoldották a húsvét-szigeti "óriáskalapok" rejtélyét (168 Óra Online)
Megoldották a Húsvét-sziget híres szobraihoz kapcsolódó egyik rejtélyt a kutatók: kiderült, hogy a szigetlakók vulkáni salakhomokból faragták az óriási vörös "kőkalapokat".
szept. 8
8:45
Óriás patkányra bukkantak - videó (Infostart)
Eddig ismeretlen óriás patkány fajra bukkantak kutatók egy pápua új-guineai őserdőben.
szept. 8
9:03
Előre jelzi az MRI az öngyilkossági hajlamot (Infostart)
Izraeli kutatók az agy vizsgálatával képesek előre jelezni, hajlamos-e egy katona az öngyilkosságra - derült ki az amerikai tudományos akadémia szaklapjában közölt tanulmányból.
szept. 8
16:51
A kézírás alapján leleplezhető, aki hazudik (168 Óra Online)
A haifai egyetemen izraeli kutatók új módszert fejlesztenek ki a hazugságok leleplezésére.
szept. 8
21:15
Ezerkétszáz éves halott a házban (168 Óra Online)
Egy középkorú nő csontvázára bukkantak régészek Hévíz határában egy népvándorláskori ház padlóján, ahol már mintegy ezerkétszáz éve feküdt a holttest.

2009. szeptember 9. szerda

szept. 9
11:00
Óriási ősszörnyeteg maradványaira bukkantak (168 Óra Online)
Kubai tudósok egy 10 méter hosszú őskrokodil fosszíliáira bukkantak, amely több, mint 20 millió éves. A szigetországban ez az első feltalált fosszília, amely a miocén korszakban élt - mondta Alejandro Romero Emperador, a kubai barlangkutató társaságtól.
szept. 9
12:39
Jön a felhasználóbarát Akadémia! (Infostart)
Folytatódik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti hálózatának megújítása és a külföldre került magyar kutatók visszahívása a Pálinkás-elnökség második évében is - mondta az intézmény újonnan kinevezett kommunikációs vezetője. Az InfoRádió egykori munkatársa hozzátette: kiemelt feladatának tekinti a tudományos eredmények érthető módon történő közvetítését.
szept. 9
14:51
A kishaver 467 napot töltött az űrben (168 Óra Online)
Hősöknek járó fogadtatásban részesül a Toy Story - Játékháború című animációs filmből ismert Buzz Lightyear, "aki" több mint egy év után tér vissza a Földre. Az űrvadász hazaszállításáról a Discovery űrsikló gondoskodik. Közben kiderült: egy szakértői csoport állásfoglalása szerint a NASA nem tudja megvalósítani azt a tervet, hogy 2020-évek elejéig ismét embereket juttat el a Holdra.
szept. 9
17:03
Előnyös az Alzheimer-kóros pácienseknek a gyulladás csökkentése (168 Óra Online)
Egy vírusos nátha vagy influenza, de akár egy esés is felgyorsíthatja az Alzheimer-kóros emberek emlékezetvesztését - közölték a nagy-britanniai Southampton egyetemének kutatói.
szept. 9
17:36
A halastó partján találták a hathetes Lilikét (168 Óra Online)
Újabb lakóval bővült a petesmalmi vidrafarm: Lilike, a másfél hónapos kölyök két hete került a Hortobágyról a Somogy Természetvédelmi Szervezet Lábod melletti parkjába.
szept. 9
19:15
A farkának önálló "akarata" van (168 Óra Online)
A gekkók és más gyíkok, mint ez közismert, veszély esetén megválnak és a ragadozó zsákmányául hagyják a farkukat, ám mindeddig a tudósok keveset tudtak arról, hogy az odahagyott testrész milyen mozgásokat végez, és ezeket hogyan kontrollálja. Anthony Russel, a University of Calgary professzora, valamint Tim Higham, a University of South Carolina docense most igen közel került a rejtély…
szept. 9
19:30
Őssejt - leszívott zsírból (Infostart)
A zsírleszívás "végterméke" jó őssejtforrásnak bizonyult egy új amerikai eljárásnak köszönhetően. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói szerint a beavatkozás során eltávolított zsírlerakódásban lévő éretlen zsírsejteket könnyű átalakítani úgynevezett indukált pluripotens őssejtekké (IPS), amelyek tulajdonságaikban a magzati (embrionális) őssejtekhez hasonlítanak.
szept. 9
20:42
A vérszívó atka, amely életet menthet (Infostart)
Több százezer ember számára, akiket a szívinfarktus veszélye fenyeget, életmentő lehet az a legújabb szer, amelyet egy nemzetközi tudóscsapat egy vérszívó atka segítségével fejlesztett ki.

2009. szeptember 10. csütörtök

szept. 10
7:09
Minden korábbinál élesebb képeket küld a Hubble (Infostart)
Az eddigi legélesebb képeket küldte a Földre a kozmosz szépségéről a felújított Hubble űrtávcső.
szept. 10
13:24
Elhunyt Aage Bohr Nobel-díjas dán atomfizikus (Infostart)
Aage Bohr Nobel-díjas dán fizikus, a híres Niels Bohr fia 87 éves korában elhunyt.

Keresés