2009. szeptember 1. kedd

szept. 1
5:42
A magyarok menekülnek, bujkálnak az állam elől (168 Óra Online)
„A kormány szakmai, és ne politikai alapon hozzon döntést!” Paradox módon éppen a kormányzás politikamentességét tette elvárássá a rendszerváltást követő időszakra is az, hogy az MSZMP széthullása közepette az átmenet kormánya került a centrumba. A kormányzás megítélésének változását GYULAI ATTILA, a Political Capital Institute igazgatója elemzi.
szept. 1
5:42
A romaügy gyanúsítottjait korábban már figyelték a titkosszolgálatok? (Alternatív Energia)
Nem felel meg egy nemzetbiztonsági dokumentum előírásainak az az irat, amely a romagyilkosság gyanúsítottjairól készült. Az interneten is terjedő írás azonban tartalmaz a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó információikat, így a „kompiláció” (többféle anyagból készült mű) megjelenésének jogkövetkezményei lehetnek. Az irat ugyanakkor nagyon sok részletet közöl a gyanúsítottak előéletéről, és…
szept. 1
5:44
Idén az Új Tudás programjának költségvetése, forrásai szűkösebbek lesznek a tervezettnél (Alternatív Energia)
Tegnap két központi megnyitóval kezdődött el az új tanév; idén mintegy egymillió-négyszázezer diák ül a padokban az általános és a középiskolákban. Ezt a gyereklétszámot 133 ezer pedagógus tanítja. Az óvodákban mintegy 329 ezer kicsi jár, akikre 30 ezer óvó néni vigyáz majd. Eddig 58 iskola szűnt meg, ezek közül jogutód nélkül csak egy, de 38 új intézmény jött létre. A regionális fejlesztési…
szept. 1
6:00
Alkotmánybíróságon támadják a monoki segélyezési rendszert (Alternatív Energia)
Az önkormányzat számlára utalja a támogatást, kijelölt üzletekben és csak szociális kártyával fizethetnek a segélyezettek – ezek a legfontosabb változások, melyek mától lépnek életbe Monokon. A szociális törvénnyel szembemenő helyi rendelkezés sokak szerint ellentétes az alkotmánnyal.
szept. 1
6:02
A szocialisták csak második körben módosítják a 2010-es költségvetési tervet (Alternatív Energia)
Ma kerül első olvasatban a kormány elé a jövő évi költségvetés tervezete, miután a miniszterelnök és a pénzügyi tárca vezetője tegnap megvitatta az MSZP-frakcióval. A szocialisták támogatták a tervezetet, s úgy tudjuk, csak az egyes fejezetek részletes parlamenti vitájában kívánnak majd módosító indítványokat beadni.
szept. 1
6:12
Sió László: Az iskolai napközi megszüntetésére készül a kormány (Infostart)
Az önkormányzatoktól tervezett 120 milliárd forintos költségvetési elvonás leginkább az oktatási intézményeket sújtja majd, hiszen ezek jelentenek a legnagyobb kiadást a helyhatóságok számára - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője. Hozzátette: az oktatási törvény módosításával mintegy 40 milliárdot takarítana meg a kormány.
szept. 1
6:48
Svédország kész közvetíteni Budapest és Pozsony között (Infostart)
Az Európai Uniótól is segítséget vár a kormány a szlovák államnyelvtörvény ügyében, holott az Európai Bizottság és több szakértő is felhívta a figyelmet, hogy a közösség általában nem szól bele két tagállama konfliktusába. Az uniót ebben a félévben felügyelő svéd elnökség hajlandó lenne közvetíteni a két fél között, az Európai Parlamentben pedig csak napirenden lehet tartani az ügyet.
szept. 1
6:54
Az új influenza miatt elmarad a tanévkezdés? (168 Óra Online)
Magyarországon egyelőre nem tervezik az iskolakezdés elhalasztását az új típusú influenza miatt. Több országban viszont, így pl. Angliában is, ahol gyorsan terjed a betegség, komolyan fontolgatták, hogy későbbre tolják a tanévkezdést. A franciák pedig már a távoktatásra is terveket készítenek. Itthon az Oktatási Minisztérium egyelőre nem változtatott az évkezdés időpontján. Ma indul a suli.
szept. 1
7:06
Név szerint ismeri a rendőrség Marian Cozma gyilkosát (Infostart)
A Magyar Nemzet azt írja: név szerint ismeri a rendőrség Marian Cozma gyilkosát. A nevet azonban egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni - jelentette ki Pogány Péter, a februárban Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó ügyében folytatott nyomozás vezetője.
szept. 1
8:24
Balla-gyilkosság: elszólta magát az ügyész (168 Óra Online)
A Balla-gyilkosság egyik szakértője szerint a vádlott telefonja a vallomásának megfelelő helyen tartózkodott, de az áldozaté sokkal távolabb – adta hírül a civishir.hu portál.
szept. 1
8:24
Csendesebben vigadnak Terézvárosban (Metropol)
Ma lép hatályba a sokat vitatott "csendrendelet" a fővárosi VI. kerületében; a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.
szept. 1
9:18
Elítéltet neveztek ki a debreceni vagyon kezelésére (168 Óra Online)
Politikai vihart kavart Debrecenben, hogy egy önkormányzati érdekeltségű cég élére szeptember 14-ei hatállyal azt a Virág Lászlót nevezték ki, akit két évvel ezelőtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.
szept. 1
9:48
Sólyom László Orbán Viktorral találkozott (Infostart)
Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta kedd reggel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.
szept. 1
9:50
Elgázolták az iskolába tartó biciklist - képek (Infostart)
Súlyos fejsérülést szenvedett az a 18 éves fiú, akit kedden reggel gázolt el egy autós Budapesten, a IX. kerületben.
szept. 1
10:30
Orbán helyett Szijjártó beszél majd a reggeli találkozóról (Alternatív Energia)
Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta kedd reggel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.
szept. 1
10:32
Romagyilkosságok: A rendőrségnek tudott újat mondani a napilap (Alternatív Energia)
A rendőrségnek nincs információja arról, hogy lett volna külön kitervelője a romák elleni gyilkosságsorozatnak.
szept. 1
10:42
Romagyilkosság - Bencze: a rendőrségnek nincs információja kitervelőről (Infostart)
A rendőrségnek nincs információja arról, hogy lett volna külön kitervelője a romák elleni gyilkosságsorozatnak.
szept. 1
10:44
Eladták a Heti Választ - Borókai Gábor marad a főszerkesztő (Infostart)
Az Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt. megvásárolja a Heti Választ. Az adásvételről szóló megállapodást hétfőn írták alá az érintett felek. Az Infocenter.hu projektcégben dr. Fellegi Tamás média-üzletember a többségi (51 százalék), és a dán DEFAP kockázati-tőke befektetésekkel foglalkozó pénzügyi csoport a kisebbségi (49 százalék) tulajdonos.
szept. 1
10:48
Aberrált cigányokkal töltik ki a két reklám közötti időt (168 Óra Online)
A múlt héten a rendőrség elfogta a romagyilkosságok feltételezett elkövetőit. Horváth Aladár, a hazai cigány polgárjogi mozgalom egyik ismert alakja közelről érzékeli két évtized politikai és társadalmi folyamatainak a roma közösségeket érintő hatásait, és úgy véli, ezzel még nem oldódott meg semmi. BÁNYAI GYÖRGY interjúja.
szept. 1
11:06
Nagy a torlódás az M3-ason (Metropol)
Kigyulladt egy homokszállító kamion kereke az M0-ás autóúton az M5-ös autópálya felhajtójánál kedd délelőtt, a tűzoltók megfékezték a lángokat, de a baleset miatt nagy torlódás alakult ki - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese.
szept. 1
11:18
Képriport: két kocsival ütközött a kamion az M5-ösön (Infostart)
Egy kamion és két személyautó ütközött össze az M5-ös fővárosból kivezető szakaszán, az M0-ás előtt.
szept. 1
11:24
Félrecsúszott a Molotov-koktélos támadó álarca Pátkán? (168 Óra Online)
Helyszíni bizonyítási kísérlettel folytatódott hétfő éjszaka Pátkán annak a három polgárőrnek a pere, akit azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban Molotov-koktélt dobott három, romák által lakott házra.
szept. 1
11:24
Gázömlés miatt lakóházakat és iskolát ürítettek ki Pécsett (Metropol)
Munkagép okozta azt a gázömlést, amely miatt lakóházakat és iskolát kellett kiüríteni Pécsett, a Komlói úton kedden - közölte az E.ON sajtóreferense.
szept. 1
11:24
Kiírtanák a szociális maffiát (Alternatív Energia)
Maffiaszerű visszaélések miatt elsősorban a szociális törvényhez kapcsolódóan az ősszel megváltozik több jogszabály - közölte Korózs Lajos, Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára kedden, a Zala megyei Tótszerdahelyen, a Mura-menti társadalmi és munkaerőpiaci integráció programjáról szóló konferencián.
szept. 1
11:42
Két héten belül várható a „bokszmeccs” (Metropol)
Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. A tárcavezető az osztrák hírügynökségnek adott interjút hétfőn azután, hogy tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel.
szept. 1
11:42
"Erkölcsi, szellemi, lelki megújulásra van szükség" (Alternatív Energia)
Magyarországnak erkölcsi, szellemi és lelki megújulásra van szüksége - mondta Pálinkás József, az MTA elnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén kedden a fővárosban.
szept. 1
11:44
Bajnai: be kell betonozni, amit eddig elértünk! (Alternatív Energia)
Bajnai Gordon szerint a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek, amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, "be kell betonozni"; a miniszterelnök a 2010-es büdzsét első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülés elején beszélt erről kedden.
szept. 1
12:12
Ittas volt a Bodnár László által elütött kerékpáros (Infostart)
Ittas volt a Bodnár László, a Debrecen labdarúgója által halálra gázolt kerékpáros - derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség közleményéből.
szept. 1
12:14
Bajnai: a kormány nem engedi túllépni a büdzsé kereteit (Infostart)
A kormány ugyan javaslatokat vár, de a költségvetés jelenlegi kereteit nem engedi túllépni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a kabinet ülésének első tíz nyilvános percében. A kormány mai ülésén tárgyalta első olvasatban a jövő évi költségvetési tervezetet, amelyet jövő héten már el is fogadnak, majd beterjesztik az Országgyűlés elé.
szept. 1
12:18
Ivott a Bodnár által elütött kerékpáros (Metropol)
Ittas volt a Bodnár László, a Debrecen labdarúgója által halálra gázolt kerékpáros - derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség keddi közleményéből.
szept. 1
12:54
A Hunvald-ügy egyik gyanúsítottja részben beismerte tettét (Alternatív Energia)
Lakhelyelhagyási tilalomra változtatta az eddigi előzetes letartóztatást ma a bíróság, így kiengedték a Hunvald-ügy egyik gyanúsítottját, Kardos Pétert.
szept. 1
13:12
"Nem tudja, hogy a Jobbik vagy az MSZP tagja-e!" (168 Óra Online)
Már októberben dönthet a fővárosi közgyűlés az újpesti "Fájdalmas Anya" szobor visszaállításáról - közölte a Népszavával Ughy Attila, az ügyben illetékes Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság fideszes elnöke.
szept. 1
13:12
Betonba vésett költségvetés? (Metropol)
Bajnai Gordon szerint a válságkezelés egyik legfontosabb állomásához értek, amit eddig tett a kormány, azt bele kell foglalni a jövő évi költségvetésbe, "be kell betonozni"; a miniszterelnök a 2010-es büdzsét első olvasatban tárgyaló rendkívüli kormányülés elején beszélt erről kedden.
szept. 1
13:12
MSZP: tisztogatásra készül a Fidesz az államigazgatásban (Alternatív Energia)
Az MSZP szerint a Fidesz hatalomra kerülése után az államigazgatásban főosztályvezetői szintig tisztogatásra készül, a kirúgottak helyét pedig a lakitelki "orbánista-fideszista esti iskola hűséges hallgatói" fogják betölteni.
szept. 1
13:42
"Elképesztő káosz" a Szentendrei úton (Infostart)
Óbuda polgármestere szerint óriási dugót okozott kedden reggel a Szentendrei úton az Árpád hídi felhajtó környéki forgalmi rend változás. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta, ha a helyzet néhány nap múlva nem javul, vissza kell állítani az eredeti rendet, azaz meg kell szüntetni a Vörösvári út-Lajos utca felől a hídra való két sávos felhajtást és a Szentendrei út felőli egy sávra való szűkítést.
szept. 1
13:48
Karsai besokallt: "Katasztrofális a költségvetés" (168 Óra Online)
Nem minden szocialista képviselő támogatja a 2010-es költségvetést – derül ki a FigyelőNet interjújából, melyet Karsai Józseffel, Battonya polgármesterével készített a lap munkatársa.
szept. 1
14:24
Ki ölte meg Cozmát? A rendőrség már tudja! (168 Óra Online)
Név szerint ismeri a rendőrség Marian Cozma gyilkosát, ám azt egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni – jelentette ki Pogány Péter, a februárban Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó ügyében folytatott nyomozás vezetője. Hozzátette: megvizsgálták a feltételezett elkövetők életmódját, kapcsolatrendszerét, és a nyomozók arra jutottak, nem lehet alvilági kapcsolatokat emlegetni a Cozma-üggyel…
szept. 1
14:36
Pálinkás József: A teljes szellemi elitnek össze kell fognia az oktatás fejlesztéséért (Infostart)
A teljes szellemi elitnek össze kell fognia Magyarországon a természettudományos oktatás és kutatás fejlesztéséért - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntő beszédében kedden Budapesten az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, ahol a 2009/2010-es tanévben az országban először indul kiemelt reálosztály.
szept. 1
14:42
A rendőrség régóta ismeri Cozma gyilkosát (Metropol)
A rendőrség már a nyomozás kezdete óta név szerint ismeri Marian Cozma, a román válogatott veszprémi kézilabdázó gyilkosát - mondta Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.
szept. 1
14:42
"Kicsivel" több jut egészségügyre idén (Alternatív Energia)
Reálértéken nem fog csökkenni a jövő évi egészségügyi költségvetés - mondta Székely Tamás tárcavezető kedden újságíróknak Budapesten.
szept. 1
15:00
A jobbikosok felírják a rendszámokat (168 Óra Online)
Túl gyorsak, túl nehezek, veszélyesek és rongálják az utakat: három mátrai faluban is félpályás útlezárással tiltakozik a Jobbik Heves Megyei Szervezete a kőszállító teherautók ellen - adta hírül a heol.hu.
szept. 1
15:12
Zászlóshajó lesz a Heti Válaszból (Infostart)
Új médiaportfóliót szeretne létrehozni Fellegi Tamás, aki cégén, az Infocenter.hu Médiabefektetési Zrt.-n keresztül megvásárolta a Heti Választ. Borókai Gábor lapigazgató-főszerkesztő az InfoRádiónak azt mondta: az új tulajdonos nem kíván változtatni a hetilap irányultságán.
szept. 1
15:30
Lezáratlan a vita: közszereplő-e az egyházi vezető? (Infostart)
Eljárási okokra hivatkozva jogerősen elutasította az egyházi vezetők közszereplői minőségének megállapítására irányuló keresetet a Fővárosi Ítélőtábla.
szept. 1
16:06
Így spórol a főváros az egészségügyi kiadásokon (Infostart)
Egységes informatikai, közbeszerzési és diagnosztikai rendszert hoz létre a fővárosi önkormányzat az általa üzemeltetett 12 kórházban. Kökény Mihály, a javaslat kidolgozásában résztvevő szocialista egészségpolitikus szerint ezzel a főváros hat év alatt 22 milliárd forintot takarít meg.
szept. 1
16:12
Szeptember 10-én lesz a Bajnai-Fico találkozó (Metropol)
A párbeszéd célja, hogy érdemben csökkentsék a két ország közötti feszültséget. A találkozó Magyarország területén, a szlovák határ közelében lesz.
szept. 1
16:12
Kormányülés: apróbb változtatások első olvasatban (Alternatív Energia)
Nem volt érdemi vita a jövő évi költségvetés tervezetéről a rendkívüli kormányülésen - közölte a kormányszóvivő, miután a kabinet első olvasatban tárgyalta a dokumentumot kedden. Szollár Domokos elmondta: a készülő normaszöveg apróbb módosításairól egyeztettek a kormánytagok. Hozzátette: a kormány az eredeti tervek szerint jövő szerdán fogadja el a 2010-es büdzsé tervezetét, előtte azonban még…
szept. 1
16:14
Kirúgják a félretájékoztató BKV-st (Metropol)
Azonnali belső vizsgálatot rendelt el a BKV a hétfő este kiküldött "valótlan hírek közzététele" miatt. Felmerült az is, hogy valakinek érdekében állt a valótlan közleményt közreadnia. Ezt a belső vizsgálat fogja megállapítani, amelyet követően "valaki biztosan távozni fog a cégtől".
szept. 1
16:14
A Fidesz támogatja az újpesti Trianon-emlékmű visszaállítását (Alternatív Energia)
Az újpesti Fidesz támogatja a kerület szocialista alpolgármesterének azt a kezdeményezését, hogy kerüljön vissza eredeti helyére a Trianon-emlékmű, de fenntartással fogadja a javaslatot - derült ki a szervezet elnökének keddi nyilatkozatából.
szept. 1
16:30
Cromwell kimúlik Szombathelyen? (168 Óra Online)
A szombathelyi Cromwell Ifjúsági színtársulat vezetője arra gyanakszik, hogy társulata a helyi politika, pontosabban az új jobboldali többség áldozata lett. Sági József viszont nem érti, mi egy vesztes pályázatban a politika, ha a pénzeket konszenzusos alapon osztották el - írta az Alpokalja Online.
szept. 1
16:48
Megvan a Fidesz programja! Nem túl sok, de van... (Alternatív Energia)
A jobboldal képes arra, hogy a kormányváltás után a saját lábára állítsa Magyarországot a külföldi hitelekből és segélyekből való vegetálás helyett - ezt Orbán Viktor Fidesz-elnök mondta Sólyom László köztársasági elnöknek a kedd délelőtti találkozójukon. Ez gyakorlatilag a jobboldal programja - fogalmazott Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője, aki Orbán Viktornak az államfő…

Keresés