2009. szeptember 1. kedd

szept. 1
0:21
"A név fiatalon tart minket" (Metropol)
Brian Littrell, a Backstreet Boys tagja október 5-én megjelenő új albumuk kapcsán nyilatkozott a Metropolnak.
szept. 1
13:24
Közös tanévnyitó a BKF-en és a Heller Farkas Főiskolán (Infostart)
Közös tanévnyitót rendez a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és a Heller Farkas Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája (HHF) szeptember 4-én. A két iskola egyesülésével január 1-én az ország legnagyobb magánkézben lévő felsőoktatási intézménye jön létre. A hallgatóinak számát 6200 főre növelő főiskola Kommunikációs és Művészeti Karának dékánja Kepes András, Heller Farkas Turisztikai…
szept. 1
15:21
Kiss: új album 11 év szünet után (Metropol)
Szenzációs hír a metálrajongóknak: Sonic Boom címmel 11 év szünet után októberben új stúdióalbummal jelentkezik a műfaj veterán csapata, a Kiss, amely nemcsak zenéjéről, hanem tagjainak állandó fehér arcfestéséről, látványos koncertjeiről is ismert.
szept. 1
16:33
Idén tényleg a legjobb film kaphatja az Oscart? (Metropol)
A legjobb film kategóriában tíz nevezett kap majd helyet, a listát a szavazás második körében a voksolók ragsorolják, és az így kialakuló támogatottság dönt arról, hogy az amerikai filmakadémia 82. díjátadó ünnepségén, jövő márciusban melyik produkció kapja az Oscar-díjat.
szept. 1
16:42
Leonardo hermelines hölgye is szerepelhet a Szépművészeti új tárlatán (Infostart)
Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, A hermelines hölgy is látható lesz a tervek szerint a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, Botticellitől Tizianóig című olasz reneszánsz tárlatán. Az értékes alkotást 80 milliárd forintos biztosítási összege példátlan az intézmény történetében.
szept. 1
19:06
Kurtág György Arany Oroszlán-díjat kap (Infostart)
A Velencei Biennále keretében működő 53. Nemzetközi Kortárszenei Fesztiválon, a Teatro alle Tese - Arsenalén veszi át Kurtág György szeptember 27-én az életművéért odaítélt Arany Oroszlán-díjat; az ünnepi koncertet a torinói Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai élén a zeneszerző tanítványa, barátja és szintén külföldön élő honfitársa, Peskó Zoltán vezényli.
szept. 1
20:00
Elhunyt Matatek Judit (Infostart)
Életének 33. évében elhunyt Matatek Judit. A Vakvagányok című Tímár Péter-filmből vált ismertté, de a Mosolyország Alapítvány munkatársaként sokat tett a fogyatékkal élők érdekében a társadalmi szemléletformálásért.
szept. 1
20:27
Várjuk a hermelines hölgyet (Metropol)
A Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, „Botticellitől Tizianóig” című kiállításának kiemelkedő darabja lesz Leonardo remekműve.
szept. 1
20:29
Bodysurf kerekes székben (Metropol)
Noodles, az Offspring együttes gitárosa mesél legkedvesebb emlékeiről és arról a szavazásról, melyben arra kérték rajongóikat, állítsák össze a koncertjeik dallistáját.

2009. szeptember 2. szerda

szept. 2
7:06
Az őszi múzeumlátogatók nem mindig maguktól mennek (Infostart)
Nyáron elsősorban turisták, tavasszal és ősszel pedig kiránduló csoportok látogatják a magyarországi múzeumokat - derül ki a Xellum Kft felméréséből. A kutatás arra is kereste a választ, hogy átlagosan mennyi időt töltünk a kiállításokon és pontosan mit csinálunk közben.
szept. 2
8:18
Egyedi és megismételhetetlen Capa-kiállítás a Zsidó Múzeumban (Infostart)
Robert Capa Izraelben készített ötvenkét képe látható azon a kiállításon, amely szeptember 6-ig látható a budapesti Zsidó Múzeumban.
szept. 2
11:54
Egyszakos képzés indul magyar nyelv és irodalomból a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (Infostart)
Egyszakos képzés indul magyar nyelv és irodalomból a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen.
szept. 2
15:30
A Uriah Heep frontembere az A38-on (Infostart)
Ken Hensley, a Uriah Heep brit hard rock zenekar egykori billentyűs-zeneszerzője lép fel szerda este az A38 Hajón, és ebből az alkalomból interjút adott az InfoRádiónak.
szept. 2
17:09
Cotton Club Singers: Záróakkord (Metropol)
Nincs többé Cotton Club Singers. A csapat utolsó négy tagjából (Bartus Patrícia, Mezőfi Gabriella, Czutor Ignác és Fehér Gábor) megalakult a Singer Street.
szept. 2
20:27
Már csak hobbiból zenélnek (Metropol)
Csikós Balázs, a Smile Showtime BigBand vezetője szerint egy zenekar olyan, mint egy házasság: meg kell tanulni elfogadni a másikat olyannak, amilyen.
szept. 2
20:33
Fejsérülést szenvedett a színpadon Cate Blanchett (Infostart)
Könnyebb fejsérülést szenvedett a színpadon Cate Blanchett ausztrál színésznő A vágy villamosa című Tennessee Williams-dráma előadása közben Sydneyben.

2009. szeptember 3. csütörtök

szept. 3
8:09
Sztárözön a hajón (Metropol)
A hajó kezdi túlnőni a kereteit, ezért új utakat, együttműködési lehetőségeket kerestek idén, de folytatódnak az elmúlt években megszokott fesztiválok is.
szept. 3
8:27
41 millióért kapott új péniszt (Metropol)
Hála egy új restaurációnak, Priaposz, a termékenység görög istene visszanyerte Nicolas Poussin (1594-1665) egyik festményén péniszét (amelyet az idők során későbbi piktorok eltüntettek), méghozzá úgy, ahogy a fontos szervet a francia festő eredetileg vászonra varázsolta, vagyis az istenség hagyományos ábrázolásához hűen erekcióban.
szept. 3
9:39
Új csodaszer a graffitik eltűntetésére (Metropol)
Német és lengyel kutatóknak sikerült olyan lakkot kifejleszteniük, amely megelőzi, hogy a graffitik beszivárogjanak az épületek falaiba, ugyanakkor azok meg tudják tartani szellőzőképességüket.
szept. 3
11:27
Tornatore: A Baaria a szülőföld allegóriája (Metropol)
Filmje a "szülőföld allegóriája" és olyan elveszett értékekről mesél, mint a "civil felelősségvállalás" - mondta el Giuseppe Tornatore, akinek Baaria című szicíliai családeposzával szerdán este megnyílt a 66. Velencei Filmfesztivál.
szept. 3
12:57
Meggyilkolták Salvadorban egy francia filmrendező (Metropol)
Gyilkosság áldozata lett Christian Poveda francia dokumentumfilm-rendező, fotóriporter Salvadorban - a férfi holttestét szerdán találták meg autójában, halálát fejlövés okozta.
szept. 3
13:51
Képregény az Unbending Trees egyik dalához (Metropol)
Képregény készült a The Unbending Trees egyik dalához; az Angliában egyre népszerűbb magyar akusztikus downtempo-csapat Guys That Died című száma Howard Hardiman brit képregény-rajzolót ihlette meg.
szept. 3
17:09
A Grace klinika sztárja szünetet tart (Metropol)
Egy időre eltűnik a Grace klinika című sorozatból Katherine Heigl. A színésznő - aki a sorozatnak köszönheti népszerűségét - egy film kedvéért akasztja szögre átmenetileg sztetoszkópját.
szept. 3
17:27
Michael Jacksont csütörtök este temetik el Kaliforniában (Metropol)
Michael Jacksont csütörtökön napnyugtakor temetik el a kaliforniai Glendale-ben; a család szűk körben válik meg a június 25-én elhunyt popsztártól.
szept. 3
18:57
Térbe zárt pillanat - sztereofotó-kiállítás nyílik Szentesen (Metropol)
Többek között az Osztrák-Magyar Monarchia XIX. századi mindennapjait bemutató térhatású sztereofényképekből nyílik kiállítás pénteken a szentesi Koszta József Múzeum Csallány Gábor kiállítóhelyén - mondta el Béres Mária igazgató.
szept. 3
20:27
Benedek Elek-emlékkiállítás nyílt Budán (Metropol)
Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulójára emlékkiállítás nyílt csütörtök este a budai Várnegyed Galériában. Az október 3-ig látható tárlaton fényképek, cikkek, mesék, könyvek idézik fel Benedek Elek életútját.

2009. szeptember 4. péntek

szept. 4
8:27
A diszkóban még egy hétig tart a nyár (Metropol)
A szabadtéri szórakozóhelyeken még van néhány napunk úgy tenni, mintha az éjszakai hűvös idő a nyár közeledtét, nem pedig a végét jelezné.
szept. 4
8:29
Ünnep a Majna partján (Metropol)
Frankfurt talán a világ legkisebb metropolisa. A Majna partján elterülő, felhőkarcolókkal ékesített gazdasági-pénzügyi központnak csak 650 ezer lakosa van, de vonzáskörzetében, a tágabban vett agglomerációban csaknem ötmillió ember lakik.
szept. 4
9:03
Michael Jacksont eltemették Kaliforniában (Metropol)
Michael Jacksont helyi idő szerint csütörtök este eltemették a kaliforniai Glendale-ben; a 70 nappal korábban elhunyt popsztárt családtagok és közeli barátok szűk köre búcsúztatta.
szept. 4
10:57
Székely Ferenc az MTV-elnökjelöltje (Infostart)
Székely Ferencet jelölte a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjára péntek reggeli ülésén a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége - értesült több testületi tagtól az MTI.
szept. 4
15:57
9 vidéki városban a Capa-vándorkiállítás (Metropol)
Szeptember 10-én Salgótarjánban, a Nógrádi Történeti Múzeumban indul az a vándorkiállítás, amelyen a XX. század egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa munkái láthatóak; ezzel párhuzamosan a fővárosi Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) a Capa-tárlat október 11-ig látható.
szept. 4
15:59
Budapesten lép fel decemberben a francia Air (Metropol)
Budapesten, a Petőfi Csarnokban lép fel december 13-án az Air; a francia elektronikus zene egyik legfontosabb csapatának új albuma, a Love 2 már októberben megjelenik.
szept. 4
18:45
Susan Boyle iránt nagyobb a kereslet, mint a Beatles iránt (Infostart)
Még meg sem jelent első CD-je, máris listavezető Susan Boyle, az utóbbi évek legnagyobb brit médiaszenzációja.
szept. 4
18:57
Susan Boyle lemez nélkül is listavezető (Metropol)
Még meg sem jelent első CD-je, máris listavezető Susan Boyle, az utóbbi évek legnagyobb brit médiaszenzációja.

2009. szeptember 5. szombat

szept. 5
12:45
Jobban van Bujtor István (Infostart)
A veszprémi színház igazgatóját levették a lélegeztető gépről az Index értesülése szerint.

2009. szeptember 6. vasárnap

szept. 6
16:33
Betiltották Timberlake túl "szexi" videoklipjét (Metropol)
Betiltotta a török médiafelügyelet a Love Sex Magic című zenés videót, amelyen Justin Timberlake és Ciara duettet ad elő; a hatóság szerint a klip túlságosan erotikus.

2009. szeptember 7. hétfő

szept. 7
8:51
Jövőre Budapestre jön a U2 (Infostart)
Tizenhét év után újra Budapestre látogat jövőre a U2 - értesült a Blikk. A napilap úgy tudja: az ír együttes menedzsmentje és a koncertszervező Live Nation már lefoglalta 2010. szeptember 8-ára a Puskás Ferenc Stadiont.
szept. 7
9:39
Alternatív Színházi Szemle: a kitaposott utakról letérve (Metropol)
A Független Szín­házak Szövetsége (FSZSZ) és a Befogadó Színházak Társulása idén is megrendezi az Alternatív Színházi Szemlét Debrecenben.
szept. 7
9:57
Frissül a londoni Hajlakk (Metropol)
.

2009. szeptember 8. kedd

szept. 8
9:39
A balti térség kultúrája (Metropol)
Először mutatkozik be Budapesten a Balti-tengeri országok kultúrája. A Baltic Sea Fesztivál október 10-ig kilenc helyszínen zajlik. A másfél hónapos rendezvényt a Magyaror­szá gon működő európai kulturális intézetek szövetsége, az EUNIC Hungary szervezi. Az eseménysorozat célja, hogy bemutassák a régió sokszínűségét és az országok közötti együttműködési lehetőségeket.
szept. 8
9:41
A trombita az idei versenyhangszer (Metropol)
A Budapesti Zenei Hetek 50. születésnapját ünnepli idén a Filharmónia Budapest: a zenei világ akkor is Haydnt ünnepelte, az évforduló tiszteletére alapította az akkori Filharmónia. Ezzel a fesztivállal kezdik őszi koncertsorozatukat – szokás szerint egy zenei évforduló köré szervezve. Idén Joseph Haydn zenéje áll a középpontban.
szept. 8
9:57
Szívét-lelkét adja koncertjein (Metropol)
Apró hölgy hatalmas hanggal, az arcáról le sem törölhető mosollyal, és világsztároknál szokatlan közvetlenséggel – Anastacia-interjú.
szept. 8
9:59
Gesztesi kivált a Spamalotból (Metropol)
Megvált egymástól Gesztesi Károly és a Madách Színház. A színész a szeptember 25-én bemutatásra kerülő Spamalot című musicalben alakította volna Arthur királyt, az egyik szereposztásban.
szept. 8
14:27
Szakrális Művészetek Hete már határon túli településeken is (Metropol)
A fővárosban, 21 vidéki városban és több határon túli helyszínen mintegy 120 program várja a harmadik alkalommal megrendezendő Szakrális Művészetek Hetén, szeptember 19.és 27. között a hívő és nem hívő érdeklődőket.
szept. 8
16:15
Elhunyt Kristóf Tibor színművész (Metropol)
Hosszan tartó betegség után elhunyt Kristóf Tibor színművész, szinkronszínész, akit 67 éves korában otthonában ért a halál.
szept. 8
16:57
Elhunyt Kristóf Tibor színművész (Infostart)
Hosszan tartó betegség után elhunyt Kristóf Tibor színművész, szinkronszínész, akit 67 éves korában otthonában ért a halál.
szept. 8
16:59
Elhunyt S. Benedek András író, költő, irodalomtörténész (Infostart)
Elhunyt S. Benedek András Arany János-díjas író, költő, irodalomtörténész; a kárpátaljai írót kedden érte a halál, temetéséről később intézkednek.
szept. 8
17:09
Szűkítették a Booker-díjra jelöltek körét (Metropol)
A korábbi győztes A.S. Byatt és J.M. Coetzee neve is szerepel azon a szűkített hatos listán, amely a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Booker-díj (Man Booker Prize) jelöltjeit tartalmazza - hozták nyilvánosságra kedden Londonban; a győztes mű címét október 6-án jelentik be.
szept. 8
17:11
Kikerülnek az európai könyvek a Google-katalógusból (Metropol)
Kiveszi online katalógusából a még forgalomban lévő európai könyveket - jelentette be hétfőn a sok milliós digitális könyvtárat építő Google az európai kedélyek megnyugtatására.
szept. 8
20:27
Más stílusok felé nyit a Cotton Club Singers (Metropol)
Fehér Gábor énekes szerint itt az idő elszakadni attól a skatulyától, amelybe a Cotton Club Singers belekerült.

Keresés