2009. április 1. szerda

ápr. 1
4:33
Magyar filmet díjaztak az amerikaiak és az olasz sci-fi-rajongók (Startlap)
A nyomozó a legjobb közép-európai film a clevelandiak szerint, Enyedi Ildikó rövidfilmjét pedig a genovai sci-fi szemlén imádták.
ápr. 1
8:28
Illően elvarrott szálak (Metropol)
Vámos Miklós másik kiadónál lesz otthon, az Európa Kiadó fogadta szerzőjévé. Életműsorozatáról, a váltásról, terveiről beszélgettünk.
ápr. 1
12:22
Nálunk kezdi turnéját Jarre (Metropol)
Alig néhány hónapja intett búcsút Magyarországnak, de májusban újabb show-val érkezik hozzánk. Az idén hatvanéves Jean Michel Jarre lendülete sosem fogy el. Legközelebb május 4-én Debrecenben, a Főnix Csarnokban csendülnek fel a csak rá jellemző dallamok: a zenész nemcsak hogy visszatér hazánkba, hanem itt is indítja világ körüli In-Doors turnéját.
ápr. 1
12:24
Új világ kezdődik Feke karrierjében (Metropol)
Kilencéves álmát váltja valóra Feke Pál harmadik szólóalbumával: az „Új világ vár!” a Társulat című műsor győztesének írt eredeti dalok mellett világslágerek magyar és angol nyelvű feldolgozásait is tartalmazza.
ápr. 1
15:57
Lefújta egyik legjelentősebb EKF-programját Linz (Infostart)
öviddel a kezdete előtt, pénzhiány miatt lefújták a szervezők a Linz - Európa Kulturális Fővárosa 2009 projekt egyik legjelentősebb eseményét: a Heiliger Berg (Szent hegy) című kiállításon osztrák és nemzetközi művészek installációit és szobrait mutatták volna be a város melletti hegyen, a Pöstlingbergen.
ápr. 1
16:15
Összeállt az idei POSZT versenyprogramja (Metropol)
Eldőlt, mely előadások kerültek be a Pécsi Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjába: a 2009-es POSZT-on nyolc nagyszínpadi produkció és tíz stúdiószínházi előadás verseng majd június 4. és 13. között.
ápr. 1
16:51
„A Lenin-szobor fenekén bombatölcsér tátong” (Metropol)
Pokolgép robbant a szentpétervári Finn (Finljandszkij) pályaudvar előtt álló Lenin-szobornál: a mintegy 300 gramm trotilnak megfelelő erejű robbanás némi kárt okozott a szobor hátában, s összezúzott néhány környező lámpát.
ápr. 1
16:53
„Nyalhatjuk” Simpsonékat (Metropol)
Bélyegen jelennek meg Amerika leghíresebb és legkedveltebb családjának, a Simpson családnak a tagjai.
ápr. 1
18:21
Emlékkoncert Schwartzinak (Startlap)
Rockzenét népiesítő folkzenekarral, színészekkel és fuvola-alapú blueszal emlékeznek a nemrég elhunyt újságíróra, Schwartzira.
ápr. 1
19:51
A gazdasági válságról forgat a botrányfilmes (Metropol)
Az amerikai gazdasági válságról készíti új dokumentumfilmjét Michael Moore, az elkötelezett módon demokrata dokumentumfilmes.
ápr. 1
20:45
Álomból lesz valóság (Metropol)
Mi lesz abból, ha a modern mozivilág két nagyágyúja, Steven Spielberg és Peter Jackson összefog? Már tudjuk a választ: Tintin.
ápr. 1
20:47
Bay inkább pihent volna még (Metropol)
Rossz néven vette a Transformers filmek rendezője, Michael Bay, hogy saját filmstúdiója nem egyeztetett vele.
ápr. 1
21:39
Védőügyvédből lett krimiszerző (Metropol)
A svéd alvilág védőügyvédje Instant dohány című krimijében arról írt, amihez a leginkább ért: stockholmi drogmaffia, trendi yuppie-k és a törtetés.
ápr. 1
21:57
Hazugság argentin módra (Metropol)
Diego Sabanés argentin rendezővel a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon vetített Hazug emlékek című filmjéről beszélgettünk.

2009. április 2. csütörtök

ápr. 2
11:48
Alföldi Róbert munkahelyi balesete (Metropol)
A Nemzeti Színház főigazgatója a Koldusoperában alakítja Bicska Maxit. A baleset az akasztási jelenetben történt.
ápr. 2
11:50
Új látásmódok (Metropol)
Grafika és graffiti, print és stencil (sablon), mozaik és fotó, festett kép és látványterv. Nagyjából ezek a művészeti technikák és műfajok lehetnének a PortfolioPoints kiállításainak hívószavai.
ápr. 2
11:52
Nem lesz több Vészhelyzet (Metropol)
A kórházsorozat 1995 és 1999 között a legnézettebb tévésorozat volt Amerikában. Európa, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika 195 országában sugározták, és 22 nyelven szinkronizálták vagy feliratozták.
ápr. 2
13:00
Nem nyilatkoznak Alföldi színházi balesetéről (Metropol)
A Bárka Színház belső vizsgálatának lezárultáig Seress Zoltán, a teátrum igazgatója nem nyilatkozik arról, mi történt a Koldusopera kedd esti előadásán.
ápr. 2
15:06
Támogatják Madonna újabb örökbefogadását (Metropol)
Malawi tájékoztatási minisztere, Patricia Kaliati szerint az énekesnő rengeteget segített az országnak, és méltó az anyaságra.
ápr. 2
16:15
Eltemették Bacsó Pétert (Infostart)
Örök nyugalomra helyezték Bacsó Péter Kossuth-díjas filmrendezőt csütörtökön Budapesten; a Magyar Mozgókép Mesterének hamvait családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték el utolsó útjára a Farkasréti temető urnakertjébe.
ápr. 2
16:15
Eltemették Bacsó Péter filmrendezőt (Startlap)
Örök nyugalomra helyezték a Kossuth-díjas filmrendezőt Budapesten.
ápr. 2
17:30
Először Magyarországon Szinyei Anya és gyermekei 1. című képe (Metropol)
Szinyei Merse Pál Anya és gyermekei 1. című, Magyarországon először látható képe fogadja a látogatót Az impresszionizmus sodrában - Magyar festészet 1830-1920 című kiállításon, amelyet csütörtökön mutattak be a sajtó képviselőinek a Kogart Házban.
ápr. 2
18:24
Cannes-i fődíjas film magyarországi premierje a Francia Filmnapokon (Metropol)
Laurent Cantet tavaly Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott filmjét, Az osztályt a 13. Francia Filmnapok keretében mutatják be Magyarországon.
ápr. 2
19:18
Nemzetközi Gyermekkönyvnap - illusztráció-kiállítás Budapesten (Metropol)
Óz, a csodák csodája címmel meseillusztráció-kiállítást láthat a Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából csütörtöktől a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a közönség.
ápr. 2
20:30
Pályakezdő művészeket is támogat Újbuda (Metropol)
Idén is meghirdette Újbuda önkormányzata pályakezdő művészeket támogató ösztöndíját, amelyen keresztül a 35 év alatti fiatalok akár bruttó 720 ezer forintos támogatást is kaphatnak évente.
ápr. 2
22:18
Kiállítás nyílik az Epreskertben (Metropol)
Az Epreskerti Esték rendezvénysorozat – amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Budapesti Városvédő Egyesület szervez évről évre – most egy újabb különleges élményt kínál mindazoknak, akik kedvelik a népművészetet, a nép mesék világát és a kerámiaművészetet.

2009. április 3. péntek

ápr. 3
8:27
Diákkedvezményekkel kezeli a válságot a Sziget (Startlap)
130 millió forintos állami támogatást igényelnek a szervezők.
ápr. 3
8:30
Zsűrielnök Izlandról (Metropol)
Baltasar Kormákur tavaly a Hullámtörők díjat vitte el a Titanicról, idén pedig a zsűri elnökeként tért vissza Budapestre.
ápr. 3
8:48
A Farkasban is feltűnik Stan (Metropol)
Az X-Men eredetét bemutató film kényeztetni fogja a néző szemét: hatalmas akciójelenetek, bőven mért digitális effektusok.
ápr. 3
12:03
Orosz támadás az A38-on (Startlap)
Telt háznyi közönséget tanított oroszul énekelni, táncolni és ordítani a Russkaja együttes az A38-on. Imádták.
ápr. 3
14:12
Offspring és Die Totenhosen a Szigeten (Metropol)
Az eddig ismertetett néhány névhez, amelyek között a Placebo, a Prodigy, és Fatboy Slim szerepel, további bandák csatlakoztak az idei Sziget Fesztiválon.
ápr. 3
14:30
Éhség, bánat és keserédes bú a Titanicon (Metropol)
Egy megrázó, igaz történeten alapuló és egy egyetlen szituációt feldolgozó versenyfilm, valamint a tavalyi győztes újabb alkotása: a Titanic bár végéhez közelít, még mindig tartogat meglepetéseket.
ápr. 3
14:45
Káprázatos programokkal zár a Budapesti Tavaszi Fesztivál (Infostart)
Fringe+ Fesztivál a Millenáris környékén, komolyzenei koncertek és színházi előadások várják az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseményein.
ápr. 3
17:27
Cigánykenyér és kultúrmisszió (Startlap)
A Nemzetközi Roma Nap alkalmából kulturális és gasztró élmények egyaránt beszerezhetők: film, kiállítás, tánc és töltött káposzta a Tűzraktérben egy egész napon át.
ápr. 3
17:45
Anglia a jamaikaiaké (Startlap)
Összeeresztették a Massive Attack reagge-énekesét és egy barbadosi származású house dj-t. A végeredmény az A38-on hallható.
ápr. 3
18:06
Anya az ötödikből (Metropol)
Amikor Haruna rájön, hogy terhes és ezt megpróbálja elmondani, nem hisznek neki. Így a kislány hamar döntésre jut: a gyermekre mindenképpen szüksége van.

2009. április 4. szombat

ápr. 4
13:18
Élet, amiről a mumusok álmodnak (Metropol)
Az Avenue Q nem mindennapi hely. A házmester személyesen Michael Jackson, emberek, mumusok és a Szezám utca bábjaihoz hasonló figurák laknak a házakban.
ápr. 4
18:42
Családi szörnyháború (Metropol)
A DreamWorks legújabb animációs filmje ismét olyan alkotás, amelyen a kicsik és a nagyok is jól szórakoznak. A csütörtökön moziba került Szörnyek az Űrlények ellen című rajzfilm „főszereplője“ Susan Murphy, egy átlagos, hétköznapi nő, akinek, miután az esküvője napján egy meteor baleset áldozata lesz, megváltozik az élete: Susan több emelet magasnyira nő.
ápr. 4
19:33
Táncoljon egész éjjel és egész nap az Országos Táncháztalálkozón! (Infostart)
Fergetes, egész éjszakás táncház várja szombat éjjel a XXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár látogatóit a Petőfi Csarnokban. Vasárnap pedig egész nap tánctanítás és táncház lesz a Papp László Sportarénában. Eközben rengeteg előadás, filmvetítés és bemutató, valamint folkkocsma várja az érdeklődőket.
ápr. 4
22:15
Lebontják Jimi Hendrix gyermekkori házát (Infostart)
Nyolc évig tartó harc után kudarcot vallottak azok a kísérletek, amelyek Jimi Hendrix seattle-i gyermekkori házának megőrzésére irányultak: a legendás gitáros szülővárosa a lebontás mellett döntött.

2009. április 5. vasárnap

ápr. 5
8:09
Virágvasárnap: "az igazi remény nem egy idea, hanem csakis egy személy lehet" (Infostart)
Ma van virágvasárnap, Jézus jeruzsálemi bevonulásának ünnepe, a nagyhét, a kereszténység legfontosabb hét napjának kezdete. Virágvasárnap vonult be Jézus Jeruzsálembe. Az őt ünneplő tömeg pálmaágakat és levetett ruháit fektette eléje. Erre emlékezve áldják meg az ünnepi miséje előtt a pálmaágakat. Mivel Magyarországon nincs pálma, nálunk barkaszentelést tartanak.
ápr. 5
9:24
Az Észak kapta a Hullámtörők-díjat (Metropol)
A norvég Rune Denstad Langlo Észak című filmje kapta a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 10 ezer euró értékű fődíját, a Hullámtörők-díjat.
ápr. 5
10:36
Húsvéti orgonaestek a Szent Efrém Férfikarral (Metropol)
Nagypénteken és húsvétvasárnap Liszt és Frescobaldi egyházzenei művei hangzanak el a fővárosban a Szent Efrém Férfikar tolmácsolásában; a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Paolo Crivellaro, a Nagymező utcai Avilai Nagy Szent Teréz templomban Fassang László játssza az orgonaszólamot - közölte a kórus vezetője, Bubnó Tamás.
ápr. 5
15:42
Paul McCartney és Ringo Starr együtt lépett fel New Yorkban (Metropol)
Együtt lépett fel a Beatles két egykori tagja, Paul McCartney és Ringo Starr vasárnapra virradóra New Yorkban David Lynch alapítványának jótékonysági estjén.
ápr. 5
16:36
Küzdelemesen, mégis együtt (Metropol)
Együtt lenni nem is olyan egyszerű. Akkor sem, ha az ember lakótársa két gyermeke és időnként agresszív férje, és akkor sem, ha egy csomó, szocialista nézeteket valló, szabad szerelmet hirdető hippivel költözik össze – pedig igazából másra sem vágyik, mint hogy valakivel együtt lehessen.
ápr. 5
18:24
Nyavalyás darab a Nyugatiban (Metropol)
Vannak darabok, amelyekről nem tudni, miért születtek meg. Ezek közé tartozik a Nyavalyások című musical is.
ápr. 5
20:12
Szíven szúrt ország - filmforgatás a Cozma-gyilkosságról (Metropol)
Szíven szúrt ország munkacímmel forgat filmet a Cozma-gyilkosságról Kálomista Gábor producer; Tapolcán vasárnap délután és este éppen a gyilkosság pillanatait és az azt megelőző jelenteket vették fel egy panzió pinceklubjában és a ház előtti járdaszakaszon.

2009. április 6. hétfő

ápr. 6
8:30
Temze Fesztiválra készül Szentendre (Metropol)
A világ nagy folyói mellett élő diákokat összekötő Temze Fesztiválra készül Szentendre összes középiskolája. A Rivers of the World nevet viselő kreatív művészeti programban több mint két ezer diák, helyi művészek segítségével készített alkotásait gyűjtik össze, hogy ősszel az érdeklődők a Temze partján tekinthessék meg őket.
ápr. 6
8:32
Szaporodó magánszínházak (Metropol)
A Fővárosi Művelődési Házban április 12-én Andrew Bergman Társasjáték New Yorkban című vígjátékával mutatkozik be az Éless-Szín, a főváros új, magánvállalkozásban működő színháza. A rendező Koncz Gábor.
ápr. 6
13:15
Kedves nézőink (heti TV-ajánlat) (Startlap)
Főleg a játékfilmek terén szerény a választék ezen a héten. Karácsonyhoz hasonlóan a húsvét is jobbára csak lejárt, kifutott amerikai filmekkel ajándékozza meg az egyszeri tévénézőt. Ilyenkor azonban jut némi fény a különben félreeső műfajokra is.

Keresés